Στον βυζαντινό θρόνο ανέβηκε μαζί με τον αδερφό του Κωσταντίνο Η' μετά τον θάνατο του Ιωάννη Τσιμισκή.Ουσιαστικά όμως αυτός ήταν που εξασκούσε την διακυβέρνηση.
Στην εποχή της βασιλείας του είχε να αντιμετωπίσει τόσο εσωτερικούς όσο και εξωτερικούς εχθρούς. Στο εσωτερικό επαναστάτησαν οι στρατηγοί Βάρδας Φωκάς και Βάρδας Σκληρός που ανήκαν στην τάξη των γαιοκτημόνων και κατάφεραν να καταλάβουν την Μ.Ασία ενώ οι βόρειες επαρχίες της αυτοκρατορίας κινδύνευαν απο τις συνεχείς επιθέσεις των Βουλγάρων.
Ο Βασίλειος ζήτησε την βοήθεια του Ρώσου πρίγκιπα Βλαδίμηρου με τον οποίο και συμμάχησε καταφέρνοντας να καταπνίξει την επανάσταση.
Το σπουδαιότερο κέρδος όμως απο αυτή την συμμαχία που βοήθησε ποικιλοτρόπως το Βυζάντιο ήταν ο όρος που προέβλεπε τον εκχριστιανισμό των Ρώσων.
Αφού εξάλειψε τον εσωτερικό κίνδυνο ο Βασίλειος στράφηκε κατά των Βουλγάρων που επωφελούμενοι απο την εσωτερική διαμάχη είχαν φτάσει στην Πελοπόννησο.
Εναντίον τους βάδισε ο στρατηγός Νικηφόρος και τους κατανίκησε στη μάχη που έγινε στο Σπερχειό ποταμό.
Ετσι οι μάχες περιορίστηκαν στην Μακεδονία.Το 1014 ο ίδιος ο Βασίλειος εκστράτευσε εναντίον τους και στην αποφασιστική μάχη που έγινε στη θέση "Κλειδί" συνέτριψε το Βουλγαρικό στρατό.Μετά απο 4ετής αγώνες κατέλαβε όλη την Βουλγαρία την οποία έκανε βυζαντινή επαρχία παραχωρώντας της όμως ένα είδος αυτονομίας.Για τις νίκες του αυτές ονομάστηκε "Βουλγαροκτόνος".
Στα δυτικά κυρίεψε το μεγαλύτερο μέρος της Ιταλίας και την Σικελία.Ενω στην Ανατολή νίκησε τους Αραβες και στερέωσε την Βυζαντινή κυριαρχία απο την Κασπία ως την Συρία.
Στο θέμα της διοίκησης του κράτους κατάργησε καθε προηγούμενη υποστήριξη των δικαιωμάτων των γαιοκτημόνων οι οποίοι είτε με την βία είτε με δωροδοκίες προσπαθούσαν να αρπάξουν την μικρή περιουσία των φτωχών. Επίσης με αυτοκρατορικό διάταγμα γνωστό ως "αλληλέγγυο φόρο" υποχρέωσε τους πλούσιους να πληρώνουν τον φόρο των φτωχών γειτόνων τους.Πέθανε το 1025.
Πηγή
http://protesilaos.blogspot.com/2010/03/blog-post_6033.html