Πέμπτη 3 Ιουνίου 2010

"Σούσι" 2 εκατ. ετών

Απομεινάρια από το πρώτο γεύμα θαλασσινών και άλλων ζωντανών οργανισμών, που ζουν στον νερό, όπως χελωνών και κροκοδείλων, ανακάλυψαν Αμερικανοί επιστήμονες, που ευελπιστούν, από τα ευρήματα να εξηγήσουν και το πότε άρχισε να αναπτύσσεται ο ανθρώπινος εγκέφαλος।

Ειδικότερα, πριν από 1,95 εκατομμύρια χρόνια περίπου, μία μεγάλη ομάδα προγόνων του ανθρώπου, φαίνεται πως βρέθηκε στις όχθες μιας αρχαίας λίμνης ή ποταμού στην Κένυα, έπιασε ψάρια και άλλα θαλασσινά από τα γύρω ρηχά νερά, τα προετοίμασε με τη βοήθεια πρωτόγονων λίθινων εργαλείων και τα έφαγε.

Αυτό είναι το συμπέρασμα σχετικής έρευνας Αμερικανών επιστημόνων, που μελέτησαν τα χιλιάδες μικρά κόκαλα εκείνου του γεύματος, τα οποία παρέχουν σήμερα τα πιο πρώιμα και ασφαλή στοιχεία ότι οι πρόγονοι του ανθρώπου έτρωγαν ψάρια και άλλους οργανισμούς, που ζουν στο νερό και είναι πλούσιοι σε ωμέγα – 3 και ωμέγα – 6 λιπαρά οξέα, τα οποία είναι ουσιώδη για την ανάπτυξη του εγκεφάλου.

Οι Αμερικανοί ερευνητές βρήκαν στην Κένυα (βόρεια από την τοποθεσία Κούμπι Φόρα, που έχει θεωρηθεί κοιτίδα του Homο erectus) για πρώτη φορά στοιχεία ότι από τόσο παλιά οι πρόγονοι του ανθρώπου όντως έτρωγαν και θαλασσινά.

Πιο συγκεκριμένα, ανακάλυψαν μια ευρεία γκάμα απολιθωμένων οστών 48 ζώων της θάλασσας και της ξηράς, εκ των οποίων δέκα είχαν κατατμηθεί και φαγωθεί στη διάρκεια αρκετών εβδομάδων ή και μηνών. Εκτός από τα ψάρια, είχαν επίσης φαγωθεί χελώνες, κροκόδειλοι, αντιλόπες, ιπποπόταμοι, ρινόκεροι κ.α. - "πρακτικά οποιοδήποτε ζώο έπεφτε στα χέρια τους".

Οι πρώτοι διακριτά μεγαλύτεροι ανθρώπινοι εγκέφαλοι εμφανίστηκαν με τον Homo erectus (τον "όρθιο" άνθρωπο) πριν περίπου 1,8 εκατ. χρόνια και αρκετοί επιστήμονες πίστευαν ότι αυτό συνέπεσε με την έναρξη της κατανάλωσης θαλασσινής και άλλης υδάτινης τροφής πριν από περίπου 2 εκατ. χρόνια, κάτι που προκάλεσε δραματική ανάπτυξη του εγκεφάλου. Με άλλα λόγια, αυτό που ουσιαστικά δεν ήταν παρά μια εύλογη θεωρία μέχρι σήμερα, ίσως πλέον αποκτά και τεκμηρίωση με απτά στοιχεία.

"Πρόκειται για τις πρώτες, πέραν κάθε αμφιβολίας, αποδείξεις ότι οι μακρινοί πρόγονοι των ανθρώπων έτρωγαν ψάρια, πριν συμβεί η δραματική αύξηση του εγκεφάλου τους", δήλωσε ένας από τους ερευνητές, ο παλαιοανθρωπολόγος Μπράιαν Ρίτσμοντ του πανεπιστημίου Τζορτζ Ουάσιγκτον.

Ωστόσο, η ταυτότητα αυτών που έφαγαν όλα αυτά τα ζώα, παραμένει μυστήριο, καθώς δεν βρέθηκαν καθόλου δικά τους κόκαλα. Οι ερευνητές εικάζουν ότι πρόκειται για αυστραλοπίθηκους ή μέλη του γένους Homo habilis, που μέχρι τότε είχαν μικρούς εγκεφάλους.

Η έρευνα, δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση PNAS της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών των ΗΠΑ, σύμφωνα με το "Science".

Πηγή
http://www.cosmo.gr/SciTech/USA/275736.html Διαβάστε περισσότερα...