Πέμπτη 19 Ιανουαρίου 2012

ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ: Όλη η αλήθεια για τους Αεροψεκασμούς

 Μάθετε τα πάντα για τους Αεροψεκασμούς από το κ. Νίκο Κατσαρό επιστημονικό συνεργάτη του Ινστιτούτου "Δημόκριτος" και πρώην πρόεδρο της Ένωσης Ελλήνων Χημικών.





  Κ. Κατσαρέ θέλουμε πραγματικά να σας ευχαριστήσουμε για την τιμή που μας κάνετε...
δίνοντας τη συνέντευξη αυτή στο pentapostagma.gr. Η συνέντευξη αυτή ήταν ένα μόνιμο αίτημα των αναγνωστών μας, οι οποίοι κρέμονται κυριολεκτικά από το στόμα σας για ένα θέμα πάρα πολύ σημαντικό για τις ζωές των παιδιών μας αλλά και όλων μας...

1. Τα τελευταία χρόνια σε όλο και περισσότερες περιοχές της Ελλάδας, όλο και πιο συχνά , παρατηρούμε κάποιες λευκές «ουρές», τις οποίες αφήνουν πίσω τους τα αεροπλάνα. Πολλοί λένε ότι αυτές «οι ουρές» είναι ψεκασμοί, ενώ οι περισσότεροι θεωρούν το φαινόμενο αυτό κάτι το φυσιολογικό (καυσαέρια που αφήνουν πίσω τους τα αεροπλάνα). Ποια είναι η δική σας θέση;

Πολλοί άνθρωποι έχουν παρατηρήσει στον ουρανό τις «λευκές ουρές» που αφήνουν τα αεροπλάνα που πετούν, σε σχετικά μεγάλο ύψος, πάνω από 15000 πόδια . Αυτές οι λευκές ουρές εξαφανίζονται μέσα σε μερικά λεπτά και προέρχονται από υδρατμούς που σχηματίζονται κατά την καύση του ντίζελ και μετατρέπονται σε πάγο στις πολύ χαμηλές θερμοκρασίες της ατμόσφαιρας σε αυτά τα ύψη. Εκτός όμως από αυτές τις «λευκές ουρές» που εξαφανίζονται όπως είπα μέσα σε μερικά λεπτά, έχουν παρατηρηθεί και «λευκές ουρές» τις οποίες αφήνουν αεροπλάνα που επίσης πετούν σε μεγάλο ύψος (πάνω από 15000 πόδια ) είναι συνήθως χρώματος λευκού, δεν έχουν διακριτικά και ανήκουν σε διάφορους τύπους αεροπλάνων. Αυτές οι λευκές ουρές παραμένουν στην ατμόσφαιρα για πολλές ώρες, απλώνονται και πολλές φορές σχηματίζουν πέπλο. Αυτές οι «λευκές ουρές» που πολλές φορές σχηματίζονται από αεροπλάνα που ακολουθούν ζιγκ ζαγκ ή χιαστί ή διακοπτώμενα ή κάθε άλλου είδους διαδρομές, δεν αποτελούν φυσιολογικό φαινόμενο και δεν μπορεί να εξηγηθεί γιατί παραμένουν στην ατμόσφαιρα. Οι «ψεκασμοί» αυτοί δεν έχουν καμία σχέση με τους αεροψεκασμούς του Υπουργείου Γεωργίας, οι οποίες γίνονται πάνω από γεωργικές περιοχές και όχι πάνω από πόλεις, γίνονται από αεροπλάνα με διακριτικά και πετούν σε πολύ χαμηλό ύψος. Επιπλέον, γίνονται σε ορισμένες περιόδους του χρόνου και όχι καθ' όλη τη διάρκεια του χρόνου. Η δική μου άποψη είναι ότι η πολιτεία είναι υποχρεωμένη να δώσει μια υπεύθυνη απάντηση στους εκατοντάδες ή και χιλιάδες κατοίκους της χώρας μας που ανησυχούν.

2. Πως μπορούμε να ξεχωρίσουμε μια φυσιολογική «ουρά» από μία χημική «ουρά»;

μπορούμε να ξεχωρίσουμε μια «φυσιολογική ουρά» από μια «χημική ουρά» από το γεγονός ότι οι πρώτες εξαφανίζονται μέσα σε μερικά λεπτά, ενώ οι «χημικές ουρές» παραμένουν για μεγάλο χρονικό διάστημα. Επιπλέον, οι «χημικές ουρές» πολλές φορές σχηματίζονται από αεροπλάνα χωρίς διακριτικά και ακολουθούν μη συνήθεις διαδρομές και απλώνονται στον ουρανό. Επίσης, κάποιες φορές εκτός από τα παράξενα σχέδια που σχηματίζουν παίρνουν και διάφορους χρωματισμούς.

3. Γνωρίζεται τη χημική σύσταση αυτών «των ουρών»; Υπάρχουν κίνδυνοι από τους αεροψεκασμούς για την υγεία μας;

Από αναλύσεις που έχουν γίνει κυρίως στις ΗΠΑ, Γερμανία και αλλού, έχει διαπιστωθεί ότι περιέχουν σωματίδια αλουμινίου και βαρίου. Αυτά δεν έχουν διαψευστεί από ανώτατους κρατικούς αξιωματούχους, οι οποίοι επιθυμούν να παραμένουν ανώνυμοι. Αλλά και από τη διεθνή βιβλιογραφία προκύπτει ότι τα σωματίδια αλουμινίου και βαρίου ανακλούν το ηλιακό φως, με αποτέλεσμα να αντιμετωπίζεται με αυτόν τον τρόπο το φαινόμενο του θερμοκηπίου. Έτσι, εμφανίζεται ότι τα πειράματα αυτά γίνονται για καλό σκοπό, δηλαδή για να αντιμετωπίσουν την υπερθέρμανση του πλανήτη. Παρόλο που δεν υπάρχει επίσημη αναγνώριση ότι πραγματοποιούνται τέτοιου είδους πειράματα, εντούτοις δεν έχουν διαψευσθεί. Είναι πολύ πιθανό, οι ΗΠΑ να διεξάγουν αυτά τα πειράματα, επειδή δεν έχουν υπογράψει το πρωτόκολλο του Κιότο και προσπαθούν να βρουν εναλλακτικούς τρόπου αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής. Επιπλέον, έχουν εγγράψει στον προϋπολογισμό τους για το περιβάλλον και την κλιματική αλλαγή, περισσότερο από 22 δις δολάρια, που σε αυτά περιλαμβάνονται και οι δαπάνες για τις «χημικές ουρές» chemtrails. Αμερικανοί επιστήμονες, με επικεφαλή τον E. Teller, τον πατέρα της υδρογονοβόμβας, είχαν προτείνει αυτού του είδους τα πειράματα. Μάλιστα ο Teller και οι συνεργάτες του είχαν υπολογίσει ότι αν μειωθεί η εισερχόμενη ηλιακή ακτινοβολία κατά 1%, τότε για τα επόμενα 50 χρόνια δεν θα υπάρχει αύξηση της μέσης θερμοκρασίας της γης. Από χημικές αναλύσεις που έχουν γίνει διαπιστώθηκε και η ύπαρξη ενός πλαστικού, το οποίο υπό μορφή δικτύου διατηρεί τα σωματίδια αλουμινίου και βαρίου στην ατμόσφαιρα για μεγάλο σχετικά διάστημα. Διότι, είναι γεγονός ότι το αλουμίνιο και το βάριο είναι νευροτοξικά και όταν πέσουν στη γη θα μολύνουν τον υδροφόρο ορίζοντα , την τροφική αλυσίδα και συνεπώς την υγεία μας. Το αλουμίνιο και το βάριο εκτός από το νευρικό σύστημα, επηρεάζουν το μεταβολισμό των οστών, το αμυντικό σύστημα του οργανισμού και είναι .....καρκινογενέσεων. Ιδιαίτερα το αλουμίνιο έχει θεωρηθεί ύποπτο για τη νόσο του Αλτσχάιμερ.

4. Γιατί γίνονται κατά την άποψή σας οι αεροψεκασμοί και για ποιο λόγο υπάρχει αυτή η μυστικότητα;

Κατά την άποψή μου, οι αεροψεκασμοί αυτοί γίνονται για να ελεγθεί η ηλιακή ακτινοβολία, δηλαδή όχι μόνο η υπερθέρμανση του πλανήτη, αλλά και ο έλεγχος του κλίματος γενικότερα. Αφού ελέγχουμε την ηλιακή ακτινοβολία, ελέγχουμε και τον καιρό. Υπάρχουν έγγραφα του πενταγώνου και του υπουργείου Άμυνας των ΗΠΑ, όπου αναφέρουν ότι μέχρι το 2025 πρέπει να επιτευχθεί ο έλεγχος του κλίματος. Τα πειράματα αυτά γίνονται σε πρώτη φάση για να αντιμετωπίσουν το φαινόμενο του θερμοκηπίου και σε δεύτερη φάση τον έλεγχο του καιρού. Είμαι βέβαιος ότι τα επόμενα όπλα μαζικής καταστροφής θα είναι αυτά που θα ελέγχουν τον καιρό. Έτσι, τα νέα όπλα μαζικής καταστροφής θα προκαλούν μεγάλες περιόδους ξηρασίας ή κατακλυσμιαίες βροχές, καταιγίδες, κεραυνούς, ανεμοστρόβιλους κλπ εναντίον του εχθρού. Αυτή η μυστικότητα που υπάρχει είναι για 2 λόγους:1. σύμφωνα με το άρθρο 6 του ΟΗΕ απαγορεύονται να γίνονται πειράματα δια την μεταβολή του κλίματος και 2. διότι όλα τα πειράματα για όπλα μαζικής καταστροφής (πυρηνικά, χημικά, βιολογικά) έγιναν μυστικά προς όφελος του δημιουργού τους.

5. Σε τι ύψος γίνονται ο αεροψεκασμοί; Αν γίνονται σε μεγάλο ύψος , τότε πως υπολογίζουν την περιοχή που θέλουν να ραντίσουν, αφού σε μεγάλα ύψη το ρεύμα του ανέμου είναι πολύ ισχυρό;

Οι χημικοί αεροψεκασμοί γίνονται περίπου στο ύψος των 30000ποδιών. Στο ύψος δηλαδή των αεροπλάνων των αερογραμμών και αυτό γιατί δεν σκοπεύουν να ραντίσουν μια ορισμένη περιοχή, αλλά να περιορίσουν την εισερχόμενη ηλιακή ακτινοβολία σε μια περιοχή. Για αυτό και λόγω των ρευμάτων που επικρατούν είναι δύσκολο να ανιχνευτεί η παρουσία σωματιδίων αλουμινίου και βαρίου στο έδαφος, λόγω του μεγάλου διασκορπισμού τους όταν φθάσουν στο έδαφος.

6. Μπορούν οι αεροψεκασμοί να επηρεάσουν τη ψυχική υγεία μας να επηρεάσουν δηλαδή τη ψυχολογία μας;

Έχει αναφερθεί επανηλλειμένα ότι εκτός από αλουμίνιο και βάριο οι «χημικές ουρές» ενδεχόμενα να περιέχουν και χημικές ουσίες που επηρεάζουν την ψυχική μας διάθεση ή και να επηρεάζουν το νευρικό μας σύστημα. Στο παρελθόν έχουν γίνει τέτοια πειράματα, όπου πληθυσμοί ολόκληροι έγιναν πειραματόζωα για την κατασκευή πυρηνικών ή χημικών ή βιολογικών όπλων εν αγνοία τους και οι επιπτώσεις εμφανίστηκαν πολύ αργότερα. Θα αναφέρω μόνο ένα παράδειγμα: το 1986 έγινε το πυρηνικό ατύχημα στο Τσερνομπίλ. Ένα μεγάλο μέρος του ραδιενεργού νέφους κατευθυνόταν προς τη Μόσχα. Οι Σοβιετικοί για να προστατεύσουν τη Μόσχα προκάλεσαν βροχή και το ραδιενεργό νέφος έπεσε στα σύνορα Ουκρανίας-Λευκορωσίας για να προστατευθεί η Μόσχα. Δεν αποκλείεται να γίνονται επιλεκτικά ψεκασμοί με χημικές ουσίες που επηρεάζουν τη συμπεριφορά μας. Τέτοια πειράματα έχουν γίνει στο παρελθόν όπως αποκαλύπτουν μυστικά αρχεία των ΗΠΑ.

7. Γνωρίζουμε ότι πολλές φορές από τους αεροψεκασμούς δημιουργούνται τεράστιες αέριες μάζες. Αυτές οι μάζες δεν θα έπρεπε να είναι ορατές από τους μετεωρολόγους και αν ναι, πως το ερμηνεύουν και γιατί δεν μιλάνε;

Υπάρχει μια περίεργη σιωπή από πλευράς μετεωρολόγων . Κανένα επίσημο έγγραφο δεν έχει δημοσιευθεί που να εξηγεί μετεωρολογικά των εμφάνιση των "chemtrails" . Υπήρξε μια απορριπτική ανακοίνωση της NASA και του τμήματος μετεωρολογίας των ΗΠΑ το 2003 και έκτοτε τίποτα.

8. Θα σας ήταν εύκολο να μας πείτε λίγα λόγια για το HAARP και αν αυτό το πρόγραμμα μπορεί να έχει κάποια σχέση με τους αεροψεκασμούς;

Στην πόλη Wakon της πολιτείας της Αλάσκα, ΗΠΑ το ναυτικό , ο στρατός και το πανεπιστήμιο της Αλάσκα διεξάγουν το πρόγραμμα υψηλής συχνότητας ραδιοκυμάτων (HAARP, High Frequency Active Auroral Research Project). Επίσημα, στην ιστοσελίδα του πενταγώνου αναφέρεται ότι το πρόγραμμα αυτό αποβλέπει στη μελέτη της ιονόσφαιρας και τη βελτίωση των τηλεπικοινωνιών σε μεγάλα βάθη θαλάσσης ή και εντοπισμό σπηλαίων (τρομοκρατών) σε βουνά.

Συγχρόνως όμως, η μελέτη της ιονόσφαιρας αποβλέπει σε συνδυασμό με τα chemtrails στον έλεγχο του κλίματος. Στο Wakon της Αλάσκα στο πρόγραμμα HAARP υπάρχουν 140 κεραίες, ύψους περίπου 80 μέτρων , που εκπέμπουν συχνότητες που φθάνουν στην ιονόσφαιρα. Έτσι, δημιουργούνται κύματα που υψηλής συχνότητας που μπορούν να προκαλέσουν βραχυκύκλωμα σε οτιδήποτε κινείται ηλεκτρικά, αεροπλάνα, τραίνα, πλοία, σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής κλπ Στο HAARP, λοιπόν σχεδιάζονται τα επόμενα όπλα μαζικής καταστροφής, τα ηλεκτρονικά, τα οποία θα μπορούν να προκαλέσουν βραχυκύκλωμα σε όλα τα ηλεκτρονικά συστήματα του εχθρού, αλλά και σε συνδυασμό με τα chemtrails να συμβάλλουν στη μεταβολή των καιρικών συνθηκών.

9. Θα θέλαμε να μας μεταφέρεται την άποψη της Ελληνικής αλλά και της παγκόσμιας επιστημονικής κοινότητας για τους αεροψεκασμούς. Έχει συνειδητοποιήσει την επικινδυνότητα της κατάστασης; Και αν ναι γιατί δεν κάνει κάτι; Είστε ο μόνος που έχει εκφραστεί ελεύθερα και αυτό σας τιμάει ιδιαίτερα!

Η επιστημονική κοινότητα έχει επισημάνει την ανησυχία της για τους χημικούς αεροψεκασμούς. Μετά το 2000 έχει εμφανιστεί ένας νέος τομέας της Τεχνολογίας και Γεωμηχανικής, geoengineering, όπου στοχεύει στην αντιμετώπιση φαινομένων πλανητικής κλίμακας, όπως πχ το φαινόμενο του θερμοκηπίου, οι σεισμοί, πλημμύρες κλπ. Η Γεωμηχανική προτείνει και προωθεί πειράματα για τον έλεγχο της αύξησης της θερμοκρασίας της γης, αλλά και του ελέγχου του κλίματος γενικότερα. Έχουν γίνει επανηλλειμένα συνέδρια παγκόσμια με θέμα τη γεωμηχανική, όπου προτείνουν και τη διασπορά σωματιδίων αλουμινίου και βαρίου στο διάστημα, με στόχο να ελέγξουν το φαινόμενο του θερμοκηπίου. Μάλιστα ο Γερμανός φυσικός Paul Krutzen, που πήρε το βραβείο Nobel διότι ανακάλυψε την τρύπα του όζοντος, υποστήριξε ότι σωματίδια στην στρατόσφαιρα θα μπορούσαν να περιορίσουν την κλιματική αλλαγή. Εγώ είμαι αντίθετος με τη Γεωμηχανική, αλλά και άλλοι επιστήμονες, διότι πιστεύουμε ότι υπάρχουν άμεσοι κίνδυνοι από τέτοιου είδους παρεμβάσεις, που μπορούν να προκαλέσουν μόνιμες βλάβες στα γήινα οικοσυστήματα. Ούτε βέβαια θα πρέπει να γίνονται πειράματα σε μυστικότητα.

10. Τις τελευταίες δεκαετίες ένα φαινόμενο που έχει παρουσιαστεί είναι αυτό του Παγκόσμιου Σκοτεινιάσματος( Global Dimming). Έχει κάποια σχέση με τους αεροψεκασμούς;

Στη διάρκεια των γεγονότων της 11ης Σεπτεμβρίου του 2001 απαγορεύτηκαν οι πτήσεις πάνω από τις ΗΠΑ για τέσσερις ημέρες. Τότε από μετρήσεις που έγιναν παρατηρήθηκε μεγαλύτερη ηλιοφάνεια. Αυτό εξηγήθηκε με το ότι όταν πετούν αεροπλάνα, τα καυσαέρια τα οποία αφήνουν εμποδίζουν την ηλιακή ακτινοβολία σε σημαντικό βαθμό (global dimming) και συνεπώς, αυτοεπιτείνεται με την παρουσία των chemtrails. Απαιτούνται περισσότερα πειράματα στον τομέα αυτό για να βγουν ασφαλή συμπεράσματα.

11. Ποια είναι η απάντησή σας σε όσους θεωρούν τους αεροψεκασμούς θέμα που ανήκει στη σφαίρα της φαντασίας ή θεωρεία συνωμοσίας;

Σε όλους αυτούς απαντώ ότι τον Οκτώβριο του 2010 έγινε το Συνέδριο για τη Βιοποικιλότητα που οργανώθηκε από τον ΟΗΕ, στην Ναγκόγια της Ιαπωνίας. Στο συνέδριο αυτό εγκρίθηκε ψήφισμα, σύμφωνα με το όποιο αναστέλλονται κάθε είδους πειράματα που γίνονται ή σχεδιάζουν να γίνουν για τα επόμενα πέντε χρόνια, με στόχο τη διαχείριση της ηλιακής ακτινοβολίας
(δηλαδή αναστέλλονται πειράματα όπως τα chemtrails). Το ψήφισμα αυτό υπέγραψαν 89 χώρες, μεταξύ αυτών και η Ελλάδα και η Κύπρος. Απομένει να δούμε πως θα εφαρμόσει η χώρα μας τη συμφωνία που υπέγραψε.

12. Γνωρίζεται αν έχει γίνει κάποια επίσημη έκθεση σε επίσημους φορείς για το θέμα;

Από ομάδες πρωτοβουλίας πολιτών έχουν γίνει διαμαρτυρίες προς τα Υπουργεία Άμυνας, Περιβάλλοντος κλπ, χωρίς να λάβουν καμία απάντηση. Έγιναν επερωτήσεις στην ελληνική βουλή από ΝΔ, ΛΑΟΣ, ΚΚΕ, ΣΥΡΙΖΑ χωρίς να ληφθεί ουσιαστική απάντηση. Επισκεφθήκαμε ως επιτροπή πρωτοβουλίας τον βουλευτή ΠΑΣΟΚ κ. Καρτάλη, Πρόεδρο της επιτροπής περιβάλλοντος κλπ βουλής και μας είπε : «δεν ξέρω το θέμα, θα το διερευνήσω στα αρμόδια Υπουργεία και θα σας ενημερώσω». Πέρασαν 7 μήνες χωρίς απάντηση. Από Ολλανδό ευρωβουλευτή έγινε πριν δύο χρόνια ερώτηση στον επίτροπο περιβάλλοντος κ.Σ. Δήμα, ο όποιος απάντησε ότι δεν γνωρίζουμε για το θέμα. Στη Γερμανία οι οικολόγοι πράσινοι υπέβαλλαν μήνυση κατά της γερμανικής κυβέρνησης. Αυτό που ζητούμε από την ελληνική κυβέρνηση είναι να κάνει αναλύσεις στην ατμόσφαιρα αμέσως μετά την εμφάνιση των χημικών αεροψεκασμών. Για αυτό πρέπει να ανυψωθεί ένα αεροπλάνο, να συλλέξει σε φίλτρο τα καυσαέρια και να το αναλύσει. Έτσι, η κυβέρνηση θα μπορεί να δώσει μια υπεύθυνη και τεκμηριωμένη απάντηση. Ένα τέτοιο πείραμα δεν κοστίζει πάνω από 10000 ευρώ. Πρέπει όμως να γίνει από κρατικό φορέα, ώστε να μην υπάρχει αμφισβήτηση. Πέρυσι, προσεκλήθηκα από την επιτροπή της κυπριακής βουλής, όπου εκτός των βουλευτών όλων των κομμάτων ήταν παρόντες και ανώτατοι κρατικοί αξιωματούχοι και έκαναν ομόφωνα αποδεκτή την πρόταση που έκανα, δηλαδή αεροπλάνο να συλλέξει σε φίλτρο τα καυσαέρια για ανάλυση.

13. Κ. Κατσαρέ δεν είναι παράνομο να μας χρησιμοποιούν και να γινόμαστε πειραματόζωα σε ένα πείραμα, χωρίς ποτέ να πάρουν την άδειά μας; Πως γίνεται και δεχόμαστε αδιαμαρτύρητα τόσα χρόνια να μας ψεκάζουν;

Είναι παράνομο. Δεν μπορεί να γινόμαστε πειραματόζωα. Πρέπει να αντιδράσουμε. Η κυβέρνηση είναι εξ' ολοκλήρου υπεύθυνη για αυτό.

Ο Νίκος Κατσαρός είναι επιστημονικός συνεργάτης του Ινστιτούτου "Δημόκριτος" και πρώην πρόεδρος της Ένωσης Ελλήνων Χημικών.


 Πηγή


Διαβάστε περισσότερα...

Το μυστηριώδες αντικείμενο που τρελαίνει τους αρχαιολόγους

Ήταν παιχνίδι; Ή μήπως ήταν ένα μαγικό αντικείμενο; Ήταν όργανο θεραπείας ή.... βασανιστηρίων; Η «Ρωμαϊκή δωδεκάεδρος», όπως ονομάζεται από τους αρχαιολόγους αυτό το αντικείμενο, λόγω των δώδεκα πλευρών του, παραμένει ένα μυστήριο παρά τις προσπάθειες για την ερμηνεία του.



Κατασκευασμένα από χαλκό ή πέτρα και με μέγεθος που κυμαίνεται από 4 έως 11 εκατοστά αυτά τα αντικείμενα φέρνουν τους αρχαιολόγους σε αμηχανία τέτοια, ώστε να μην διακινδυνεύουν καμία απάντηση. Αντίθετα οι αναγνώστες του «Fox News», που τους ζητήθηκε να καταθέσουν τις δικές τους προτάσεις ήταν πιο ευφάνταστοι:
Μία ρωμαϊκή, πρωτόγονη χειροβομβίδα, απάντησε ένας.

Μία καμπάνα, είπε ένας άλλος. Κάτι πολύ απλό: ένα πρες παπιέ, αντιπρότεινε ένας ακόμη αναγνώστης. Ή απλώς ένα διακοσμητικό αντικείμενο. Ή ένα αλιευτικό βάρος. Και περνώντας σε θέματα... ιατρικής κάποιος είπε, ότι χρησιμοποιούνταν για ιατρικούς σκοπούς: το θέρμαιναν και εν συνεχεία το τοποθετούσουν απλώς ή έκαναν μαλάξεις με αυτό σε περιοχές πόνου.

Υπάρχουν τέλος άνθρωποι που πιστεύουν, ότι οι Ρωμαίοι «φύτεψαν» επίτηδες αυτά τα αντικείμενα, ακριβώς για να βρουν οι επόμενες γενιές και να αναρωτιούνται. Τι πιστεύουν όμως οι ειδικοί;



«Δεν έχω ιδέα τι μπορεί να ήταν», απαντά ο Σεμπάστιαν Χιθ, βοηθός καθηγητής στο Ινστιτούτο για τη Μελέτη του Αρχαίου Κόσμου στο Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης. Για να απορρίψει όλες τις προτάσεις ερμηνείας του Δωδεκάεδρου, αφού όπως λέει ούτε με αρχαίο καμπανάκι μοιάζει, γιατί έχουν βρεθεί τέτοια και ξέρουμε πώς ήταν, ούτε με αλιευτικά βάρη, που επίσης έχουν διασωθεί πολλά, ούτε με παιχνίδια (για τους ίδιους λόγους) ενώ είναι απίθανο να ήταν απλά διακοσμητικά. 


Γιατί «Η περίπλοκη κατασκευή του, το γεγονός ότι κάποιος ασχολήθηκε πολύ για να το εφεύρει και να το κατασκευάσει και μάλιστα με το χέρι δείχνει, ότι είχε ιδιαίτερη σημασία»,όπως είπε.

Η συζήτηση ωστόσο μπορεί να συνεχιστεί. «Όλα αυτά είναι καλές ιδέες, αλλά καμία δεν δίνει εύλογη εξήγηση. Οι αρχαιολόγοι όμως δέχονται ευπρόσδεκτα τις προτάσεις των ανθρώπων και είναι σπουδαίο που ασχολούνται με αυτό», δήλωσε ο Χιθ.






Διαβάστε περισσότερα...

ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΚΑΙ ΑΝΔΡΕΣ.!!! Α Π Ι Θ Α Ν Ο .!!!!!


Διαβάστε περισσότερα...