Νέα στοιχεία για το πράσινο παρελθόν και μέλλον της παγωμένης ηπείρου
Λονδίνο
Νέα στοιχεία προκύπτουν για το παρελθόν της Ανταρκτικής από καινούργιες γεωλογικές μελέτες. Πριν λίγες εβδομάδες Αμερικανοί ερευνητές είχαν ανακοινώσει ότι ευρήματα που εντόπισαν κάτω από τον πυθμένα της Ανταρκτικής Χερσονήσου έδειχναν ότι πριν από μερικά εκατομμύρια έτη η παγωμένη ήπειρος διέθετε βλάστηση. Τώρα μια άλλη ομάδα επιστημόνων κάνει ένα βήμα περισσότερο υποστηρίζοντας ότι η Ανταρκτική ήταν κάποτε ένας «τροπικός παράδεισος».
Η εξέλιξη της Ανταρκτικής βοηθά τους επιστήμονες να προβλέψουν τις επιπτώσεις των κλιματικών αλλαγών στην Γη στο κοντινό αλλά και απώτερο μέλλον. Όπως αναφέρουν είναι πιθανό _ και μάλιστα σύντομα _ η «λευκή» ήπειρος να αποκτήσει και πάλι πράσινο χρώμα.
Πόσουμ και κάστορες
Η μελέτη των ευρημάτων από τις γεωλογικές έρευνες στην Ανταρκτική (ειδικά τα απολιθώματα γύρης) σε συνδυασμό με δορυφορικές παρατηρήσεις και ατμοσφαιρικές αναλύσεις σε όλη την Γη οδηγούν τους ειδικούς στο συμπέρασμα ότι στη διάρκεια των τελευταίων 100 εκατομμυρίων ετών η Ανταρκτική ήταν κατά βάση πράσινη και μάλιστα ορισμένες εποχές ήταν καλυμμένη από τροπικά δάση πριν τελικά επικρατήσουν οι πάγοι.
«Η Ανταρκτική ήταν ένας πανέμορφος καταπράσινος τόπος. Υπήρχαν τροπικές συνθήκες και ζούσαν εκεί πολλά είδη θηλαστικών όπως πόσουμ και κάστορες. Μόνο στην πρόσφατη γεωλογική ιστορία της Ανταρκτικής κυριαρχεί το κρύο» ανέφερε σε μεγάλο συνέδριο για την Ανταρκτική που έγινε στο Εδιμβούργο η Τζέιν Φράνσις, καθηγήτρια της Σχολής Γης και Περιβάλλοντος του Πανεπιστημίου του Λιντς.
Στα ύψη του διοξείδιο του άνθρακα αλλά και οι θάλασσες
Σύμφωνα με τους επιστήμονες καταλύτης για την εικόνα της ηπείρου ήταν τα επίπεδα του διοξειδίου του άνθρακα στον πλανήτη. Σήμερα που καταγράφονται σημαντικές κλιματικές αλλαγές για τις οποίες κατηγορείται το διοξείδιο του άνθρακα τα επίπεδα του αερίου στην ατμόσφαιρα είναι 390 μέρη ανά εκατομμύριο.
«Πριν από 55 εκατομμύρια έτη τα επίπεδα του διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα ήταν χίλια μέρη ανά εκατομμύριο. Οι συνθήκες αυτές όπως είναι ευνόητο οδήγησαν στην υπερθέρμανση του πλανήτη και στο λιώσιμο όλων των παγετώνων. Υπολογίζουμε ότι η στάθμη των θαλασσών ήταν αυξημένη κατά 70 μέτρα σε σχέση με την σημερινή» ανέφερε στο συνέδριο ο Στίβεν Πεκάρ, καθηγητής του City University στη Νέα Υόρκη.
Το μέλλον της Γης
Αυτήν τη στιγμή τα επίπεδα του διοξειδίου του άνθρακα αυξάνονται κατά περίπου 2 μέρη ανά εκατομμύριο κάθε χρόνο και σύμφωνα με τους ειδικούς είναι πλέον θέμα λίγων δεκαετιών για να αρχίσουμε να βιώνουμε σημαντικές γεωλογικές μεταβολές.
«Όταν τα επίπεδα του διοξειδίου του άνθρακα φτάσουν τα 500 μέρη ανά εκατομμύριο οι παγετώνες θα αρχίσουν πλέον να λιώνουν με πολύ ταχύ ρυθμό» αναφέρει ο Πεκάρ καταγράφοντας τι θα συμβεί αν δεν βρεθεί τρόπος περιορισμού του διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα.
Πηγή
http://www.tovima.gr/science/technology-planet/article/?aid=411536
Διαβάστε περισσότερα...
Τρίτη 19 Ιουλίου 2011
Εγγραφή σε:
Αναρτήσεις (Atom)