Πέμπτη, 4 Νοεμβρίου 2010

Συνέντευξη" με έναν Μαροκινό ληστή του δρόμου

Το όνομα μου είναι Μοχάμετ, κατάγομαι από το Ραμπάτ που είναι και η πρωτεύουσα του Μαρόκου. Έφυγα ξαφνικά ένα βράδυ γιατί είχα πρόβλημα με την αστυνομία, μετά από ληστεία που είχα κάνει σε τουρίστα μαζί με έναν άλλο φίλο μου. Αυτόν τον έπιασαν όμως.Ξεκίνησα με 2 χιλιάδες δολάρια στη τσέπη και προσπάθησα να περάσω με μερικούς άλλους με βάρκα στην Ισπανία, για να πάω από /κει στην Γαλλία και στο Παρίσι που εκεί έχω συγγενείς αλλά και πολλούς φίλους.

Πως βρέθηκες από το Γιβραλτάρ και την προσπάθεια να περάσεις Ισπανία στην Ελλάδα ;

Μας κορόιδεψε ο άνθρωπός που είχε την βάρκα στο Τανγκέρ. Μας είπε πως θα μας πάει απέναντι στην Ισπανία και του δώσαμε όλοι λεφτά, εμένα μου πήρε 1000 δολάρια, γιατί του είπα πως δεν έχω άλλα μαζί μου.Αντί όμως να πάει βόρεια, πήγε ανατολικά. Εμείς δεν το καταλάβαμε καθόλου, γιατί το μόνο που βλέπαμε ήταν θάλασσα και τίποτα άλλο.

Πόσοι είσαστε στη βάρκα ;
Περίπου 20 άτομα. Νομίζω 8-9 Μαροκινοί 18 με 20 χρονών οι άλλοι ήταν από άλλες αφρικανικές χώρες και είχαν και ένα κοριτσάκι μαζί τους πολύ μικρό.

Τελικά που σας άφησε ;
Δίπλα στην Αλγερία. Από κεί γνωρίσαμε κάποιον που μας είπε πως μπορεί να μας πάει στην Γαλλία μέσω Ελλάδας. Και εκεί χωρίσαμε άλλοι πήγαν να βρουν τρόπο να γυρίσουν καθώς δεν είχαν άλλα λεφτά,κι άλλοι άρχισαν να ψάχνουν για καλύτερες τιμές. Εγώ έμεινα γιατί πίστεψα πως στην Ελλάδα θα μας έδιναν χαρτιά πρόσφυγα, αν λέγαμε πως είμαστε από την Παλαιστίνη. Έτσι μας είπε Του έδωσα 500 δολάρια για να με βοηθήσει να πάω στην Τυνησία. Τα υπόλοιπα λεφτά που είχα γύρω στα 300 δολάρια τα έδωσα σε άλλον για να περάσω με βάρκα προς την Κρήτη.Μετά από 1 εβδομάδα τελικά πάτησα σε Ευρωπαϊκό έδαφος και πίστευα πως όλα θα άλλαζαν.Μας έπιασε το λιμενικό και μας πήγαν σε ένα κέντρο όπου και μας ανέκριναν.Εγώ και κάτι άλλα παιδία δηλώσαμε πρόσφυγες από την Παλαιστίνη, κάτι άλλοι μαύροι είπαν ψέματα πως είναι Σομαλοί, αλλά ήταν από την Νιγηρία και Σενεγαλέζοι.Μας έδωσαν κάτι χαρτιά και μας είπαν πως πρέπει να φύγουμε από την Ελλάδα σε 3 μήνες.

Φύγαμε σχεδόν όλοι για την Αθήνα. Τελικά στην Αθήνα βρήκα πολλούς γνωστούς μου από το Μαρόκο, που νόμιζα πως ήταν στη Γαλλία.Με μάθανε τα κόλπα και τις περιοχές. Άρχισα να κλέβω μαζί τους στην αρχή τσάντες από γυναίκες και κινητά από άτομα που δεν θα μας προλάβαιναν να μας πιάσουν αν έτρεχαν πίσω μας. Οι γυναίκες και οι ηλικιωμένοι είναι οι καλύτερη στόχοι. Μετά τα πουλούσαμε αν ήταν κινητά στη Ζήνωνος και στην Πειραιώς σε καταστήματα μεταναστών και αν ήταν λεφτά μέσα στην τσάντα τα μοιραζόμασταν στα πρώτα παρκάκια που βρίσκαμε μπροστά μας.. Πάντα κοιτάμε να αιφνιδιάσουμε, εκεί που δεν το περιμένει κανείς. Αλλάζουμε ξαφνικά κατεύθυνση και πέφτουμε πάνω του. Συνήθως είμαστε 2 ή 3 μαζί. Με κινητά ενημερώνει ο ένας τον άλλον, για το που θα χτυπήσουμε.Συνήθως στο κέντρο και ψάχνουμε για άτομα που καταλαβαίνουμε πως φοβούνται, όταν μας βλέπουν. Για τις χρυσές αλυσίδες μας δίνουν γύρω στα 10 ευρώ στη Σοφοκλέους οι Ιρακινοί.

Στην Αθήνα πόσοι ακόμα κάνουν αυτή την δουλειά ;
Είναι πάρα πολύ, ακόμα και καινούργιοι που έρχονται, ακόμα και από άλλες χώρες έρχονται μαζί μας μέχρι να βρουν τρόπο να φύγουν από την Ελλάδα, αυτό κάνουν για να ζουν.Τα αυτοκίνητα οι αλυσίδες και οι τσάντες, είναι το μόνο που μας δίνει λεφτά.
Για δουλειά δεν μας παίρνει κανένας εδώ. Ξέρουμε ότι δεν μπορούν να μας απελάσουν, ούτε να μας βάλουν φυλακή για μικρές ποινές. Εμένα με έχουν πιάσει πάνω από 5 φορές και φυλακή δεν έχω πάει, γιατί αλλάζω χαρτιά αμέσως μετά την αναστολή. Πρώτα στην αρχή μας χτυπούσε η αστυνομία, τώρα εντάξει δεν υπάρχει πρόβλημα, όλα είναι νορμάλ. Τώρα κάθε μέρα έρχονται κι άλλοι, και έρχονται και δια μέσου Τουρκίας. Πάνε εκεί αεροπορικώς, κλείνουν ξενοδοχεία μέσω ίντερνετ για διακοπές, αλλά μετά περνάνε εδώ με βάρκες. Όλα γίνονται πιο οργανωμένο τώρα. Με εμένα ήταν άλλη περίπτωση γιατί με κυνηγούσε η αστυνομία.

Με τα ναρκωτικά στο κέντρο τι συμβαίνει ;
Δεν υπάρχουν πολλοί Μαροκινοί που να πουλάνε, είναι λίγοι. Οι μαύροι και οι Αλγερινοί με τους Αφγανούς ασχολούνται. Και οι Αλβανοί έχουν δουλειές με αυτούς.. Οι Αλβανοί μπορεί και να σε σκοτώσουν αν τους πειράξεις. Δεν τους πλησιάζουμε αυτούς είναι επικίνδυνοι. Κανέναν πρεζάκια ναι, αν τον πετύχουμε μόνο του, του παίρνουμε ότι έχει πάνω του.

Με τους Έλληνες τι πρόβλημα έχετε ;
Κοίτα με τους Έλληνες δεν έχουμε κανένα κοινό. Είμαστε τελείως διαφορετικοί σαν άνθρωποι. Εμείς πιο πολύ νιώθουμε Γάλλοι παρά κάτι άλλο. Ούτε και θέλει κανένας Μαροκινός από όσους ξέρω να μείνει εδώ. Εδώ νιώθουμε πιο πολύ σαν κρατούμενοι στην χώρα σας. Για αυτό και υπάρχει μια οργή για οτιδήποτε ελληνικό.

Εντάξει αλλά οι Έλληνες πολίτες τι φταίνε, που εσείς έχετε εγκλωβιστεί εδώ ;
Δεν φταίνε, αλλά σκέψου εμείς δεν έχουμε τίποτα ενώ αυτοί έχουν τα πάντα, χωρίς να το αξίζουν. Από όσο έχω δει μέχρι τώρα οι Έλληνες είστε λαός που δεν κάνει τίποτα σωστά. Δεν έχετε δουλειές, δεν έχετε πολιτικούς και ο καθένας κοιτάει την δουλειά του
. Εμείς βοηθάμε ο ένας τον άλλον. Και έχετε και πολλούς ναρκομανείς και gay. Συνέχεια μας πλησιάζουν οι gay και μας δίνουν λεφτά να πάμε μαζί τους. Ειδικά στην περιοχή του Μεταξουργείου κοντά στου Ψυρρή.

Θα φύγεις από την Ελλάδα ;

Θα ξαναπροσπαθήσω,έχω πάει 2 φορές στην Πάτρα αλλά μας έπιασαν και μας γύρισαν πίσω. Εκεί κάνουν κουμάντο οι Αφγανοί. Αν δεν τα έχεις καλά μαζί τους, δεν πλησιάζεις στο λιμάνι.

Στην Αθήνα ποιοι σας βοηθάνε ;
Είναι κάποιοι που εργάζονται σαν εθελοντές σε κάποιες οργανώσεις για τα ανθρώπινα δικαιώματα. Εγώ γνώρισα δυο από αυτούς στο παλιό εφετείο, που έμενα στην αρχή, μέχρι να μας διώξουν. Εκεί μας είπαν ποια είναι τα δικαιώματα μας και τι να κάνουμε όταν μας πιάνει η αστυνομία.

Έλληνες ήταν ;
Ναι, αλλά από ότι κατάλαβα δεν τους ενδιέφερε και τόσο πολύ η Ελλάδα. Πιο πολύ ήθελαν να βοηθήσουν τα παιδιά που έμεναν στο εφετείο. Τώρα αν θέλουμε κάτι πάμε στα Εξάρχεια στον χώρο μεταναστών που υπάρχει εκεί. Μας βοηθάνε και μας ενημερώνουν για όλα κάποια παιδιά που είναι αναρχικοί

Στα επεισόδια που έγιναν για το "κοράνι" είχες πάει ;
Είχα πάει άλλα έφυγα, γιατί όταν πήγα είχε έρθει η αστυνομία και μας διέλυσε.
Ήμουν όμως στα επεισόδια τότε που σκότωσαν ένα παιδί οι αστυνομικοί. Εκεί κλέψαμε πολλά καταστήματα.
Σπάγαμε τα τζάμια και μπαίναμε μέσα. Αλβανοί, Πακιστανοί, εμείς και όλοι οι άλλοι,
ότι μας άρεσε σπάζαμε την τζαμαρία και μπαίναμε μέσα. Είχα βρεθεί με 10 τζάκετ και πολλά αθλητικά παπούτσια.

Τώρα που ζεις ;
Μένω μαζί με 4 άλλους Μαροκινούς σε ένα εγκαταλελειμμένο σπίτι στις γραμμές του τραίνου. Κοντά στην Λένορμαν. Και ελπίζω φέτος πριν πιάσουν τα κρύα να έχω καταφέρει να φύγω.
Βρήκαμε έναν Ιρακινό στο Αγ.Παντελεήμονα που μας είπε πως μπορεί να δώσει διαβατήρια για να πάμε στην Γαλλία. Αλλά θέλει 3.000 ευρώ. Τα έχω μαζέψει, αλλά θέλω και κάποια ακόμα για τις πρώτες μέρες που θα είμαι στο Παρίσι. Μόλις τα μαζέψω, θα φύγω.

-- Αυτά ήταν μερικά από όσα μας είπε ένας Μαροκινός, που πιάσαμε όταν προσπάθησε να κλέψει μια γυναίκα κοντά στο Μετρό του Μεταξουργείου. Τελικά η γυναίκα δεν του έκανε μήνυση (κάτι που δεν το περίμενε), μας εξομολογήθηκε σχεδόν τα πάντα καθώς μόλις του μιλήσαμε στα Γαλλικά (ο ρεσεψιονίστ ξενοδοχείου) λύθηκε η γλώσσα του αμέσως. Είπε και άλλα πράγματα, αλλά τα κρίνω ανούσια να σας τα παρουσιάσω. Αυτό που μου έμεινε είναι ότι οι άνθρωποι αυτοί είναι ρατσιστές και δεν νιώθουν τίποτα για κανέναν άλλον, μόνο για τους "δικούς τους". Την "συνέντευξη" την πήρε και την έγραψε φίλος που δουλεύει σε ξενοδοχείο του κέντρου. Την βάζουμε αυτούσια όπως μας την έστειλε.

Πηγή
http://www.elliniki-grothia.com/?p=4388
Διαβάστε περισσότερα...

Πώς η FED προκαλεί αύξηση του ελληνικού χρέους & οδηγεί την Ελλάδα πιο βαθιά στην ύφεση

Σκεφτείτε ότι λαμβάνετε ένα καταναλωτικό δάνειο αξίας 10.000 ευρώ και στη δεδομένη εκείνη στιγμή ο μισθός σας είναι 1000 ευρώ το μήνα. Τότε, το ύψος του δανείου που έχετε λάβει αντιστοιχεί στους μισθούς δέκα μηνών εργασίας. Αν για κάποιο λόγο σας γίνει μείωση μισθού κατά 50%, τότε το ύψος του δανείου θα αντιστοιχεί πλέον στους μισθούς είκοσι μηνών.

Σε αυτήν την περίπτωση ο μισθός σας θα έχει ʽαποπληθωριστείʼ δηλαδή θα έχει υποστεί πραγματική μείωση και αυτό θα έχει προκαλέσει την αύξηση της πραγματικής αξία του χρέους σας καθώς πλέον θα χρειάζεστε διπλάσιο χρόνο εργασίας για να το αποπληρώσετε.

Έστω τώρα ότι έχετε μία δική σας επιχείρηση από την οποία κερδίζετε 2000 ευρώ το μήνα πουλώντας ένα προϊόν και απασχολείτε έναν υπάλληλο στον οποίο πληρώνετε μισθό 1000 ευρώ το μήνα, ο οποίος και έχει λάβει ένα καταναλωτικό δάνειο ύψους 10.000 ευρώ.

Ένας ανταγωνιστής σας που βρίσκετε στις ΗΠΑ, πουλάει το ίδιο προϊόν με εσάς στην ίδια ακριβώς τιμή,κερδίζει 2000 δολάρια το μήνα και απασχολεί και αυτός έναν υπάλληλο που τον πληρώνει 1000 δολάρια και ο οποίος έχει λάβει ένα καταναλωτικό δάνειο αξίας 10.000 δολαρίων.

Κάποια στιγμή, επειδή η αμερικανική οικονομία αντιμετωπίζει προβλήματα, η Κεντρική Τράπεζα των ΗΠΑ σε συνεργασία με την αμερικανική κυβέρνηση αποφασίζουν να ακολουθήσουν μία πολιτική ʽχρηματιστηριακής υποτίμησηςʼ του δολαρίου για να αυξήσουν την ανταγωνιστικότητα της αμερικανικής οικονομίας και έτσι ενώ η ισοτιμία του βρίσκεται στο 1/1 με το ευρώ και τα υπόλοιπα ανταγωνιστικά του νομίσματα, καταλήγει να χάσει το 25% της αξίας του έναντι τους.

Ο Αμερικανός ανταγωνιστής σας συνεχίζει να πουλά το προϊόν του στην ίδια τιμή με πριν αλλά για τους αγοραστές εκτός ΗΠΑ αυτό έχει γίνει φθηνότερο κατά 25%, ενώ τόσο για τους αγοραστές εκτός ΗΠΑ όσο και γιʼ αυτούς εντός αυτών το δικό σας προϊόν έγινε ακριβότερο κατά 25%.

Τώρα η μόνη λύση για να μη χάσετε τους πελάτες σας είναι να προβείτε σε μείωση της τιμής του προϊόντος κατά 25%. Αν το κάνετε αυτό, ωστόσο, τα κέρδη σας θα μειωθούν κατά 1/4 και θα κερδίζετε μόνο 1500 ευρώ το μήνα έναντι 2000 μέχρι πρότινος. Προκειμένου να καλύψετε τη ζημιά μπορείτε να προβείτε σε μείωση του μισθού του υπαλλήλου σας κατά 50%, πιθανόν μειώνοντας και τις ώρες εργασίας του. Τώρα έχετε διατηρήσει το κέρδος σας ακέραιο αλλά ο υπάλληλος σας έπαθε ό,τι και εσείς στο πρώτο παράδειγμα, δηλαδή ο μισθός του αποπληθωρίστηκε και η πραγματική αξία του χρέους του διπλασιάστηκε.

Η ανατίμηση του ευρώ δεν προκάλεσε πρόβλημα μόνο σε εσάς αλλά σε ολόκληρη την Ευρώπη και φυσικά και στη χώρα σας η οποία ας υποθέσουμε ότι είναι η Ελλάδα. Πολλοί επιχειρηματίες αναγκάστηκαν να κάνουν το ίδιο με εσάς, δηλαδή να μειώσουν τους μισθούς των υπαλλήλων τους, αυξάνοντας έτσι την πραγματική αξία των χρεών τους. Παράλληλα οι επιχειρηματίες περιόρισαν δραστικά τις προσλήψεις και σταδιακά η ανεργία άρχισε να αυξάνεται.

Ο Αμερικανός ανταγωνιστής σας από την άλλη κρατώντας τον υπάλληλο του σε πλήρη απασχόληση μπόρεσε να παράσχει καλύτερες υπηρεσίες από εσάς και προσέλκυσε περισσότερους πελάτες παρά το γεγονός ότι εσείς προβήκατε σε μείωση των τιμών με αποτέλεσμα εσείς να έχετε αρχίσει να αντιμετωπίζετε μεγαλύτερες οικονομικές δυσκολίες και τελικά να αναγκαστείτε να απολύσετε τον υπάλληλο σας. Αυτός, χάνοντας το μισθό του αδυνατεί να προβεί στην αποπληρωμή του δανείου του και η τράπεζα προβαίνει σε κατάσχεση και εκποίηση του αυτοκινήτου του σε τιμή πολύ χαμηλότερη της πραγματικής του αξίας.

Καθώς αυτό γίνεται μία γενική κατάσταση σε όλη τη χώρα, χιλιάδες άνθρωποι χάνουν την εργασία τους και όλο και περισσότερα δάνεια γίνονται μη εξυπηρετούμενα με αποτέλεσμα οι κατασχέσεις και οι εκποιήσεις να αυξηθούν δραματικά. Αυτό έχει ως συνέπεια χιλιάδες αυτοκίνητα, σπίτια και άλλα περιουσιακά στοιχεία να ʽβγουν στο σφυρίʼ και να πουληθούν σε μειωμένες τιμές πιέζοντας χαμηλότερα και τις τιμές των υπόλοιπων αυτοκινήτων, σπιτιών κλπ.

Η εξέλιξη αυτή πυροδοτεί κρίσεις στις αγορές αυτοκινήτων και ακινήτων με το απόθεμα απούλητων μονάδων να αυξάνεται και τις τιμές τους να ʽαποπληθωρίζονταιʼ δηλαδή να μειώνονται. Η μείωση αυτή, όμως, οδηγεί σε περαιτέρω αποπληθωρισμό της αξίας της περιουσίας των νοικοκυριών και αυξάνει την πραγματική αξία του χρέους τους.

Η αυξανόμενη ανεργία, η μειούμενη ανταγωνιστικότητα, οι κρίσεις στην αγορά κατοικίας και στον επιχειρηματικό και εμπορικό τομέα, κάνουν τις τράπεζες να μειώσουν το ρυθμό δανειοδότησης επιχειρήσεων και νοικοκυριών καθώς ο κίνδυνος αδυναμίας αποπληρωμής των δανείων έχει αυξηθεί κατακόρυφα. Η έλλειψη ρευστότητας επιδεινώνει την κατάσταση και οδηγεί σε περαιτέρω αύξηση της ανεργίας, μείωση της ανταγωνιστικότητας και επιδείνωση της οικονομίας.

Για κακή σας τύχη ενώ συμβαίνουν όλα αυτά ξεσπά η ʽελληνική κρίσηʼ και τώρα είναι το κράτος που βρίσκεται σε μία εξαιρετικά δύσκολη θέση, καθώς αδυνατεί να αποπληρώσει τα χρέη του και επιπλέον δε μπορεί να δανειστεί από τις τράπεζες. Το ΔΝΤ και η ΕΕ δημιουργούν το μηχανισμό στήριξης αλλά αυτός φέρνει περικοπές στους μισθούς και δραματική αύξηση της φορολογίας, πυροδοτώντας περαιτέρω αύξηση της ανεργίας, μείωση της αγοραστικής δύναμης των καταναλωτών, αύξηση των μη εξυπηρετούμενων δανείων, μείωση της δανειοδότησης από τις τράπεζες, μείωση της ανάπτυξης και γενικότερα πολύ μεγαλύτερη επιδείνωση της οικονομίας.

Καθώς το ΑΕΠ συρρικνώνεται και η ελληνική οικονομία ως σύνολο αποπληθωρίζεται, η Ελλάδα καταλήγει να πάθει ότι και πολλοί πολίτες της, δηλαδή να βλέπει την πραγματική αξία του χρέους της να αυξάνεται, παρά το γεγονός ότι κάνει τα πάντα για να το αποπληρώσει. Αυτό συμβαίνει καθώς ο ʽμισθόςʼ και τα περιουσιακά στοιχεία της Ελλάδας αποπληθωρίζονται.

Σε αυτή τη δεδομένη χρονική στιγμή το ημερολόγιο γράφει 03 Νοεμβρίου 2010 και η Κεντρική Τράπεζα των ΗΠΑ αποφασίζει να υιοθετήσει νέα μέτρα τόνωσης της αμερικανικής οικονομίας μέσω της παραγωγής χρήματος ύψους περίπου 800 δις δολαρίων, πολιτική η οποία μπορεί να προκαλέσει επιπλέον μείωση της αξίας του δολαρίου και περαιτέρω ανατίμηση της τιμής του ευρώ, κάνοντας την Ελλάδα ακόμη λιγότερο ανταγωνιστική και τροφοδοτώντας τον καταστροφικό αποπληθωριστικό κύκλο ο οποίος οδηγεί σε ολοένα και μεγαλύτερη αύξηση της πραγματικής αξίας του ελληνικού χρέους, κρατικού και ιδιωτικού.

Και καθώς το κινεζικό νόμισμα είναι συνδεδεμένο με το δολάριο η αμερικανική πολιτική απειλεί να οδηγήσει σε νέα μείωση των τιμών των κινέζικων προϊόντων και περαιτέρω αύξηση αυτών των ευρωπαϊκών, κάνοντας την Ελλάδα ακόμη ακριβότερη. Με τις μεγαλύτερες αναδυόμενες οικονομίες να βλέπουν την αδυναμία του δολαρίου ως μεγάλη απειλή και να υιοθετούν πολιτικές χρηματιστηριακής υποτίμησης και των δικών τους νομισμάτων η Ευρώπη γίνεται ολοένα και ακριβότερη και μαζί με αυτήν συνεχίζει να ακριβαίνει και η Ελλάδα και η ανταγωνιστικότητα της να μειώνεται, παρά τα όποια μέτρα λαμβάνει για να αποφύγει αυτήν την κατάσταση.

Οι δανειστές βλέπουν την επιδείνωση της κατάστασης και ζητούν τη λήψη επιπρόσθετων μέτρων ώστε να εξασφαλίσουν ότι θα λαμβάνουν τους τόκους των δανείων τους κανονικά αλλά τα νέα μέτρα επιδεινώνουν περισσότερο την οικονομία βυθίζοντας τη χώρα σε μία βαθιά και πολυετή ύφεση.

Η περιγραφή της εξέλιξης αυτού του κύκλου μπορεί να συνεχιστεί για πολύ ακόμη, λαμβάνοντας υπόψη παραμέτρους όπως την κατάσταση στην Ιρλανδία, την Πορτογαλία, την Ισπανία και την επιρροή που αναμένεται να έχει στην Ελλάδα κλπ αλλά η ουσία δεν αλλάζει και αυτή είναι ότι η χώρα έχει μπει σε ένα τούνελ που το πιθανότερο είναι να την οδηγήσει σε πολλά χρόνια μεγάλης ταλαιπωρίας.

Πάνος Παναγιώτου
χρηματιστηριακός τεχνικός αναλυτής


Πηγή
http://mased.capitalblogs.gr/listArticles.asp
Διαβάστε περισσότερα...

ΥΓΕΙΑ: Μήλο: Πολλαπλά οφέλη για την υγεία

Διαθέτει το χρώμα του πάθους και θεωρείται το πιο ‘αμαρτωλό’ φρούτο, καθώς αποτέλεσε την αιτία για το διωγμό των πρωτόπλαστων από τον παράδεισο. Στην ελληνική μυθολογία, τα μήλα είχαν τη γεύση μελιού και θεωρούνταν ότι θεράπευαν όλες τις ασθένειες, ενώ στην αμερικάνικη παραδοσιακή ιατρική, το μήλο χαρακτηρίζεται ως ο ‘βασιλιάς των φρούτων’.

Αποτελεί πράγματι ένα εξαιρετικό φρούτο με ποικίλες ευεργετικές ιδιότητες. Παραλλάσσοντας τη λαϊκή ρήση:

'ένα μήλο την ημέρα κάνει πέρα...

  • τη χοληστερίνη
  • την πίεση
  • την υπεργλυκαιμία
  • τις καρδιοπάθειες
  • την όρεξη
  • τον καρκίνο
  • τους ιούς...

...και κατά συνέπεια το γιατρό!'

Στη συνέχεια, θα αναλύσουμε το ισχυρό ‘πακέτο’ φυσικών φαρμάκων του μήλου, και τις σημαντικές επιπτώσεις του στην υγεία.

Ποσοστά περιεκτικότητας σε θρεπτικά στοιχεία και οφέλη για την υγεία

Είναι ιδιαίτερα θρεπτικό, καθώς περιέχει αρκετές φυτικές ίνες (3-5γρ), βιταμίνες (C), αντιοξειδωτικά και μέταλλα πολύ χρήσιμα και ωφέλιμα για τον ανθρώπινο οργανισμό. Θερμιδικά αποδίδει 65 kcal ανά 125 gr (τεμάχιο), ενώ αποτελείται από νερό σε ποσοστό 84%. Πολλαπλά είναι τα οφέλη για την υγεία από την κατανάλωση μήλων, καθώς καθυστερεί τα νοσήματα φθοράς και παρέχει αντιγηραντική, αγχολυτική, ηρεμιστική και αντιπυρετική προστασία.

Πιο συγκεκριμένα, τα φλαβονοειδή που περιέχονται σε υψηλές συγκεντρώσεις (κυρίως στο εξωτερικό περίβλημα), είναι ουσίες με ισχυρές αντιοξειδωτικές ικανότητες που δρουν στο αίμα και τους ιστούς (Exp Aging Res, 2007, Br J Nutr, 2007). Σύμφωνα με πρόσφατες έρευνες (Πανεπ. Ουτρέχτης, Πανεπ. Αμπερντίν) η κατανάλωση μήλων, κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, ενδέχεται να ωφελεί το παιδί μελλοντικά, προστατεύοντάς το από άσθμα και άλλες ασθένειες, κυρίως λόγω των φλαβονοειδών που περιέχονται.

Από την άλλη πλευρά, οι αδιάλυτες φυτικές ίνες βοηθούν στην καλύτερη λειτουργία του εντερικού σωλήνα και σύμφωνα με μελέτες, οι αδιάλυτες φυτικές ίνες συμβάλλουν σημαντικά στην πρόληψη του καρκίνου παχέος εντέρου και τη μείωση της δυσκοιλιότητας. Οι πολυφαινόλες (Int J Cancer, 2008) που περιέχονται στα μήλα, έχουν παρόμοια δράση και σε άλλους τύπους καρκίνου, όπως του μαστού. Σε πειραματόζωα φαίνεται ότι το καφεϊκό ή χλωρογονικό οξύ που περιέχεται, αναπτύσσει ισχυρή αντικαρκινική δράση.

Όσο για τις διαλυτές φυτικές ίνες φαίνεται να προκαλούν μείωση των επιπέδων χοληστερόλης (και της ‘κακής’ LDL χοληστερόλης) στο αίμα, κυρίως λόγω της αυξημένης απέκκρισης χολικών αλάτων αλλά και της πηκτίνης που περιέχεται (J Oleo Sc, 2007). Πρόσφατα, Γάλλοι επιστήμονες ανακάλυψαν ότι τρώγοντας 2-3 μήλα ημερησίως, μειώνονται τα επίπεδα της χοληστερίνης μέχρι και 10%. Για άγνωστο ακόμη λόγο, η μείωση της χοληστερίνης στις γυναίκες είναι μεγαλύτερη από αυτή που παρατηρείται στους άντρες.

Επίσης, υπάρχει και η κερκετίνη, η οποία είναι πολύ ισχυρή αντιοξειδωτική ουσία, και φαίνεται να διαθέτει και προστατευτικές ιδιότητες ως προς τις καρδιαγγειακές παθήσεις (J Arg Food Chem, 2004). Επίσης, έχει παρατηρηθεί ότι οι άνθρωποι που έτρωγαν καθημερινά ένα μήλο, μείωσαν κατά 59% τις πιθανότητες να πάθουν έμφραγμα (Μελέτη ΜΟΝΙCA).

Σύμφωνα με έρευνα του Πανεπιστημίου της Μασαχουσέτης, 2-4 μήλα (ή χυμός) ημερησίως προφυλάσσουν από τις κυτταρικές βλάβες (οξειδωτικό στρες) που εξασθενίζουν τη μνήμη με την πάροδο του χρόνου και σχετίζονται με την εκδήλωση της νόσου του Αλτσχάιμερ ή άλλου είδους άνοιας.

Ακόμη, περιέχουν μια ουσία -πηκτίνη- που επηρεάζει το μεταβολισμό της γλυκόζης και βοηθά στη διατήρηση των επιθυμητών επιπέδων σακχάρου στο αίμα. Σε πιθανή υπογλυκαιμική φάση ένα μήλο ικανοποιεί την επιθυμία για γλυκό και εξαλείφει την ατονία ή τη ζάλη που προκαλούν τα χαμηλά επίπεδα της γλυκόζης. Γενικά, λόγω του χαμηλού γλυκαιμικού δείκτη του μήλου, δεν προκαλείται απότομη άνοδος στα επίπεδα της γλυκόζης, γεγονός ιδιαίτερα σημαντικό για τη διατήρηση της επιθυμητής ευγλυκαιμίας. Προτιμήστε τα φρέσκα μήλα, από τους χυμούς, γιατί προσδίδουν μεγαλύτερο αίσθημα πληρότητας. Επιπλέον έχει δειχτεί ότι βοηθά στην πρόληψη του καταρράκτη στους ήδη διαβητικούς ασθενείς.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ερευνητές του Πανεπιστημίου Γέιλ, διαπίστωσαν ότι ακόμα και αν μυρίσει κανείς ένα μήλο μπορεί να μειώσει την πίεσή του. Ο Dr. Gary Schwartz, διευθυντής του Ψυχολογικού Τμήματος του Πανεπιστημίου Γέιλ, ανέφερε ότι το άρωμα των μήλων έχει μια ηρεμιστική επίδραση σε πολλούς ανθρώπους, καθώς έχει την τάση να μειώνει την πίεση.

Άλλες έρευνες από τη Φινλανδία δείχνουν μια σχέση ανάμεσα στην τακτική κατανάλωση μήλων και τη μείωση του κινδύνου καρκίνου των πνευμόνων. Αρχικά υπάρχει μια αύξηση της αναπνευστικής ικανότητας (μείωση χρόνιας βρογχίτιδας, εμφυσήματος) και εν συνεχεία ένα προστατευτικό πλέγμα στον κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου. Ειδικά στους καπνιστές, (ως πιο ευάλωτοι ομάδα) συνιστάται η άφθονη και συχνή κατανάλωση μήλων.

Τέλος, το μήλο αποτελεί εξαιρετικό φυσικό καθαριστικό(βοηθά στην υγιεινή και την λεύκανση) για τα δόντια, αν το τρώτε με τη φλούδα, ενώ φαίνεται να έχει και αντισηπτικές ιδιότητες (αρκετοί ιοί δεν επιβιώνουν μέσα σε χυμό μήλου). Πιθανόν να προλαμβάνει και την εμφάνιση της ουλίτιδας.

Αντιλαμβανόμαστε επομένως, ότι η φύση δια μέσου των τροφίμων της, δεν μας προσφέρει μόνο τα θρεπτικά συστατικά που απαιτούνται για την επιβίωσή μας αλλά μας δίνει απλόχερα πολύτιμες δραστικές ουσίες που θωρακίζουν την υγεία μας.

Προτεινόμενος τρόπος κατανάλωσης

Το μήλο είναι ένα εξαιρετικό φρούτο και από τα πλέον ευεργετικά. Συνιστάται, να το καταναλώνετε ολόκληρο, μαζί με τη φλούδα του, διότι στο εξωτερικό περίβλημα βρίσκονται κυρίως οι φυτικές ίνες.

Προτεινόμενος τρόπος αγοράς και συντήρησης

Αγοράζετε όσα έχουν μικρό έως φυσιολογικό μέγεθος και μόνο όσα θα καταναλώσετε άμεσα. Να δείχνουν οπωσδήποτε καθαρά, συμπαγή, λαμπερά. Απαραίτητο, όμως, κρίνεται το προσεκτικό πλύσιμό τους με άφθονο νερό. Επιλέξτε μήλα χωρίς εμφανή χτυπήματα και αλλοιώσεις, με καθαρή μυρωδιά. Προτιμήστε τα κόκκινα μήλα καθώς είναι πλουσιότερα σε αντιοξειδωτικές ουσίες.

Πηγή
http://www.iatronet.gr/article.asp?art_id=6229
Διαβάστε περισσότερα...

ΥΓΕΙΑ: Μία μπανάνα την Ημέρα

"Μια μπανάνα την ημέρα τον γιατρό τον κάνει πέρα!"

Οι μπανάνες περιέχουν τρία φυσικά σάκχαρα - σακχαρόζη, φρουκτόζη και γλυκόζη σε συνδυασμό με φυτική ίνα. Μια μπανάνα είναι μία άμεση, συνεχή και ουσιαστική πηγή ενέργειας. Η έρευνα απέδειξε ότι μόνο δύο μπανάνες παρέχουν αρκετή ενέργεια για μια εντατική προπόνηση 90 λεπτών. Δεν είναι απορίας άξιο ότι η μπανάνα είναι το νούμερο ένα φρούτο στον κόσμο των αθλητών.


Αλλά η ενέργεια δεν είναι ο μόνος τρόπος που μπορεί μια μπανάνα να μας βοηθήσει να είμαστε σε καλή κατάσταση. Μπορεί επίσης να βοηθήσει, εμποδίζοντας ένα σημαντικό αριθμό ασθενειών, αλλά προκειμένου να καταστεί αυτό δυνατό πρέπει να προστεθεί στην καθημερινή μας διατροφή.

Κατάθλιψη: Σύμφωνα με μια πρόσφατη έρευνα άτομα που πάσχουν από κατάθλιψη, αισθάνθηκαν πολύ καλύτερα μετά την κατανάλωση μιας μπανάνας. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι οι μπανάνες περιέχουν τρυπτοφάνη, ένα είδος πρωτεΐνης που το σώμα μετατρέπει σε σεροτονίνη, που είναι ικανή για να σας κάνει να χαλαρώσετε, να βελτιώσει τη διάθεσή σας και γενικώς να σας κάνει να αισθανθείτε πιο ευτυχισμένοι.

PMS: Ξεχάστε τα χάπια - φάτε μια μπανάνα. Η βιταμίνη B6 που περιέχει ρυθμίζει τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα, η οποία μπορεί να επηρεάσει τη διάθεσή σας.

Αναιμία: Υψηλή σε σίδηρο, οι μπανάνες μπορεί να τονώσουν την παραγωγή αιμοσφαιρίνης στο αίμα και έτσι βοηθούν σε περιπτώσεις αναιμίας.

Αρτηριακή πίεση: Τα μοναδικά αυτά τροπικά φρούτα είναι εξαιρετικά υψηλά σε κάλιο ακόμη χαμηλή σε αλάτι, με αποτέλεσμα να είναι τέλειο για να κερδίσει το αίμα πίεση. Τόσο ναι, η Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων μόλις επιτρέπονται στον τομέα της μπανάνας να κάνει επίσημες απαιτήσεις για την καρπός της ικανότητας για τη μείωση του κινδύνου της πίεσης του αίματος και εγκεφαλικά επεισόδια.

Brain Power: Η έρευνα έχει δείξει ότι τα φρούτα με κάλιο μπορούν να βοηθήσουν στη μάθηση των μαθητών, καθιστώντας τον εγκέφαλο πιο ενεργό.

Δυσκοιλιότητα: Υψηλές σε ίνες, οι μπανάνες στη διατροφή μπορούν να βοηθήσουν στην κανονική δράση των εντέρων, βοηθά να ξεπεραστεί το πρόβλημα, χωρίς την καταφυγή σε υπακτικά.

Πονοκέφαλος: Ένας από τους πιο γρήγορους τρόπους θεραπείας πονοκέφαλου είναι ένα milkshake μπανάνας με μέλι. Η μπανάνα χαλαρώνει το στομάχι και με τη βοήθεια του μελιού, συσσωρεύετε εξαντλημένα σακχάρου στο αίμα επίπεδα, ενώ το γάλα ενυδατώνει το σύστημα.


Καούρα: Οι μπανάνες έχουν μια φυσική αντιοξυδοτική επίδραση στον οργανισμό, έτσι ώστε αν υποφέρετε από καούρα, δοκιμάστε να φάτε μια μπανάνα για χαλαρωτική ανακούφιση.

Πρωινή Αδυναμία: Οι μπανάνες μεταξύ των γευμάτων βοηθάνε να διατηρήσετε τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα και την αποφυγή της αδυναμίας το πρωί.

Τσιμπήματα εντόμων: Πριν φθάσετε να χρησιμοποιήσετε για το τσίμπημα του εντόμου κρέμα, δοκιμάστε να τρίψετε την ερεθισμένη περιοχή με το εσωτερικό της φλούδας της μπανάνας. Πολλοί άνθρωποι βρίσκουν εκπληκτικά επιτυχή τη μείωση στο οίδημα και τον ερεθισμό.

Νεύρα: Οι μπανάνες είναι υψηλές σε βιταμίνες Β που βοηθούν στην ηρεμία του νευρικού συστήματος.

Έλκη: Η μπανάνα χρησιμοποιείται ως διαιτητικό τρόφιμο εναντίον εντερικών διαταραχών λόγω της μαλακής υφής και την ομαλότητας. Είναι το μόνο ωμό φρούτο που μπορεί να καταναλωθεί χωρίς να διατρέχει κίνδυνος. Επίσης, εξουδετερώνει την υπερβολική οξύτητα και μειώνει τον ερεθισμό από την επίστρωση του βλεννογόνου του στομαχιού.

Κάπνισμα: Οι μπανάνες μπορούν επίσης να βοηθήσουν τους ανθρώπους που προσπαθούν να εγκαταλείψουν το κάπνισμα. Η Β6, Β12 που περιέχουν, καθώς και το κάλιο και το μαγνησίου που βρέθηκαν σε αυτές, βοηθούν τον οργανισμό να ανακάμψει από τις επιπτώσεις της απουσίας νικοτίνης.

Άγχος: Το κάλιο είναι ένα ζωτικής σημασίας συστατικό, το οποίο βοηθά την εξομάλυνση των παλμών, στέλνει οξυγόνο στον εγκέφαλο και ρυθμίζει την ισορροπία του νερού στο σώμα.

Εγκεφαλικά επεισόδια: Σύμφωνα με την έρευνα στο “The New England Journal of Medicine”, «οι μπανάνες ως μέρος ενός τακτικού διαιτολογίου μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο θανάτου από εγκεφαλικά επεισόδια έως και κατά 40%!

Λοιπόν, πραγματικά μια μπανάνα είναι μια φυσική θεραπεία για πολλά προβλήματα. Όταν συγκριθεί με ένα μήλο, έχει τέσσερις φορές την περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες, το διπλάσιο του σε υδατάνθρακες, τρεις φορές το φώσφορο, πέντε φορές τη βιταμίνη Α και το σίδηρο, και οι άλλες δύο φορές περισσότερες βιταμίνες και ανόργανα συστατικά. Είναι επίσης πλούσιο σε κάλιο και είναι ένα από τα καλύτερα τρόφιμα. Ίσως με το χρόνο να αλλάξουμε αυτή την πολύ γνωστή φράση ώστε να πούμε, "Μια μπανάνα την ημέρα τον γιατρό τον κάνει πέρα!"

Πηγή
http://www.imode.gr/2010/10/m%CE%B9%CE%B1-%CE%BC%CF%80%CE%B1%CE%BD%CE%AC%CE%BD%CE%B1-%CF%84%CE%AE%CE%BD-%CE%B7%CE%BC%CE%AD%CF%81%CE%B1.html
Διαβάστε περισσότερα...