Κυριακή 27 Μαρτίου 2011

Στον βασιλικό τάφο ΙΙ της Βεργίνας βρίσκεται θαμμένος ο Μέγας Αλέξανδρος

Τρ. Παπαζώης: Στον βασιλικό τάφο ΙΙ της Βεργίνας βρίσκεται θαμμένος ο Μέγας Αλέξανδρος

Στον βασιλικό τάφο ΙΙ της Βεργίνας δεν βρίσκεται θαμμένος ο Φίλιππος Β’. Η άποψη αυτή, που θα μπορούσε να πέσει ως... κεραυνός εν αιθρία, δεν ακούγεται για πρώτη φορά. Ήρθε ξανά στην επικαιρότητα κατά κάποιον τρόπο στη διάρκεια του πρόσφατου συμποσίου για το αρχαιολογικό έργο στη Μακεδονία και τη Θράκη, μέσω μιας ανακοίνωσης με θέμα “Βάση δεδομένων και πρόδρομες παρατηρήσεις στο σκελετικό υλικό από τον θάλαμο του τάφου ΙΙ στη Μεγάλη Τούμπα της Βεργίνας”.



Της Στελίνας Μαργαριτίδου
Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση της ερευνητικής ομάδας, στην οποία υπεύθυνη είναι η καθηγήτρια Χρ. Παλιαδέλη, “το σκελετικό υλικό που περιείχε η χρυσή λάρνακα που ανακάλυψε το 1977 ο αείμνηστος αρχαιολόγος Μ. Ανδρόνικος αποτέλεσε αντικείμενο ανθρωπολογικών προσεγγίσεων που τροφοδότησαν μιαν εκτενή συζήτηση για την ταυτότητα του νεκρού. Κάποιοι μέχρι σήμερα υποστηρίζουν ότι εκεί βρίσκεται θαμμένος ο Φίλιππος ο Γ’ ο Αριδαίος. Η δημιουργία μιας βάσης δεδομένων που θα ολοκληρωθεί θα καταγράφει απόλυτα όλα τα στοιχεία παθολογίας και τις σύγχρονες επεμβάσεις σε όλα τα οστά του σκελετού από τον θάλαμο του τάφου ΙΙ της Μεγάλης Τούμπας, έτσι ώστε να ταυτοποιηθεί όλο το σκελετικό υλικό όχι μόνο από τους βασιλικούς τάφους της Μεγάλης Τούμπας αλλά και από την αγορά των Αιγών”.
Η παραπάνω ανακοίνωση φέρνει ξανά στην επιφάνεια παλαιότερες ανακοινώσεις, όπως αυτή που έγινε το 2008 από τον αμερικανό ακαδημαϊκό Eugene Borza και την ελληνίδα καθηγήτρια αρχαιολογίας Όλγα Παλαγγά, οι οποίοι ισχυρίστηκαν ότι ο νεκρός που βρίσκεται θαμμένος στον τάφο ΙΙ της Βεργίνας ήταν ο Φίλιππος ο Αριδαίος, ετεροθαλής αδελφός του Μεγάλου Αλεξάνδρου.
Παρόμοια άποψη έχουν εκφράσει κατά καιρούς καθηγητές αρχαιολογίας, αλλά και ο ιστορικός-ερευνητής από τη Θεσσαλονίκη Τριαντάφυλλος Παπαζώης. Ο ίδιος, ερευνώντας τις ιστορικές πηγές για παραπάνω από δύο δεκαετίες, εξέδωσε δύο βιβλία. Το 1993 το βιβλίο του με τίτλο “Στον Φίλιππο Β’ ή στον Μ. Αλέξανδρο ανήκει ο ΙΙος βασιλικός τάφος της Βεργίνας;” και το 2001 το δεύτερο βιβλίο του με τίτλο “Ο ΙΙος βασιλικός τάφος της Βεργίνας αποκαλύπτει τον Μ. Αλέξανδρο”.
Σχετικά πρόσφατα, τον Σεπτέμβριο του 2010, 37 κάτοικοι από την περιοχή της Βέροιας ζήτησαν με επιστολή τους στον πρωθυπουργό της χώρας Γ. Παπανδρέου να επανεξεταστεί το γενετικό υλικό που βρέθηκε στον βασιλικό τάφο ΙΙ της Βεργίνας και να έλθουν στο φως όλες οι σχετικές πληροφορίες.
Όλα τα παραπάνω, και κυρίως η διαπίστωση του ερευνητή Τρ. Παπαζώη ότι στον βασιλικό τάφο ΙΙ της Βεργίνας βρίσκεται θαμμένος ο Μέγας Αλέξανδρος, θα μπορούσαν να είχαν συγκλονίσει την ελληνική και διεθνή κοινή γνώμη, αλλά όπως παραδέχεται και ο ίδιος ο κ. Παπαζώης, είναι ερασιτέχνης ερευνητής και ιστορικός και όχι αρχαιολόγος στο επάγγελμα.
Αν και η κοινή ελληνική γνώμη παραμένει απληροφόρητη για τις διαπιστώσεις του ερευνητή, στο εξωτερικό φαίνεται ότι το έργο του έχει κινήσει το ενδιαφέρον. Όπως ο ίδιος λέει, λαμβάνει αρκετά μηνύματα από ερευνητές σε όλο τον κόσμο, έχει ήδη δώσει δύο συνεντεύξεις στο εξωτερικό, και με αφορμή σχετικό ρεπορτάζ από δημοσιογράφο του ιταλικού πρακτορείου ειδήσεων ANSA, μερίδα του ιταλικού Τύπου, χωρίς την εξαίρεση και της εφημερίδας Corriere Della Sera, ασχολήθηκε εκτεταμένα με τη θεωρία του αναφορικά με την ταυτότητα των νεκρών της Βεργίνας, ενώ ιστορικές μελέτες του φιλοξενήθηκαν στο περιοδικό “Αρχαιολογία και Τέχνες”.
Τι αποκαλύπτουν οι ιστορικές πηγές
Σταχυολογώντας μέρη από ομιλία του ιστορικού-ερευνητή αλλά και από τις πολυετείς μελέτες του, συμπεραίνονται τα εξής:
Στο αρχαίο βασιλικό νεκροταφείο των Αιγών (Βεργίνας), σύμφωνα με τις πληροφορίες τριών αρχαίων ιστορικών όλοι οι βασιλικοί τάφοι εσυλήθησαν, τα οστά όλων των βασιλέων διασκορπίστηκαν και τα κτερίσματα όλων των τάφων αφαιρέθηκαν από τα στρατεύματα του βασιλιά της Ηπείρου Πύρρου, όταν το 274 π.Χ. κατέλαβε αιφνιδιαστικά τη Μακεδονία και ειδικά στις Αιγές εγκατέστησε φρουρά μισθοφόρων Γαλατών, προφανώς για την ολοκλήρωση του καταστροφικού του έργου.
Ο κ. Παπαζώης υποστηρίζει ότι ο τάφος δεν ήταν δυνατό να διασωθεί, γεγονός που επιβεβαιώνεται μαζί με άλλα αποδεικτικά στοιχεία και από πορίσματα τριών ανθρωπολόγων καθηγητών, οι οποίοι κληθέντες αρμοδίως εξέτασαν τα οστά του τάφου ΙΙ και αποφάνθηκαν ότι “αυτά δεν ανήκουν στον βασιλιά Φίλιππο Β’ και στη σύζυγό του Κλεοπάτρα”.
Υποστηρίζει ακόμη ότι άλλοι ήταν οι μακεδόνες βασιλείς που είχαν ταφεί στους τάφους ΙΙ και ΙΙΙ πριν από τη σύλησή τους το 274 π.Χ. και τα οστά τους διασκορπίστηκαν, τα δε κτερίσματα αφαιρέθηκαν, και άλλοι μακεδόνες βασιλείς είναι αυτοί που έχουν επαναταφεί στους ίδιους τάφους μετά την εκδίωξη του Πύρρου το 273 π.Χ. και τα οστά τους βρίσκονται στη Βεργίνα.
Ο ερευνητής, ακόμη, παρουσιάζοντας σημαντικά ιστορικά στοιχεία, καταλήγει σε ένα νέο συμπέρασμα, το οποίο είναι αν μη τι άλλο ιδιαίτερα εντυπωσιακό: Ο Μέγας Αλέξανδρος με την οικογένειά του από την Αίγυπτο και την Αμφίπολη, όπου αντίστοιχα τάφηκαν το 321 και το 311 π.Χ., επανατάφηκαν επί Αντίγονου Γονατά μετά το 273 π.Χ. στους δύο παραπάνω τάφους, όπου βρίσκονται τα λείψανα και τα χρυσοποίκιλτα κτερίσματά τους μαζί με ολόκληρη την πανοπλία του Μ. Αλεξάνδρου και μικρό μέρος της πανοπλίας του Δαρείου Γ’, που περιήλθε στην κυριότητά του ως λάφυρο από τις μάχες της Ισσού και των Γαυγαμήλων.
Τα παραπάνω υπήρξαν από μόνα τους αρκετά για να προκαλέσουν το ενδιαφέρον μου για μια συνάντηση με τον εν λόγω ιστορικό-ερευνητή. Έναν άνθρωπο που αφιέρωσε 18 ολόκληρα χρόνια από τη ζωή του στη μελέτη των αρχαίων ελληνικών κειμένων που αναφέρονται στη ζωή, το έργο, το περιβάλλον που έζησε και στην περαιτέρω τύχη των λειψάνων του μεγάλου μακεδόνα στρατηλάτη και εκπολιτιστή Μεγάλου Αλεξάνδρου.
Τι αναφέρει ο κ. Παπαζώης
Σε μία από τις σπάνιες συνεντεύξεις του ο κ. Παπαζώης λέει στη “ΜτΚ”:
“Είμαι στρατιωτικός. Γνώριζα για τη Βεργίνα και τους βασιλικούς τάφους όπως όλοι οι Έλληνες. Η ανάμειξή μου στο πράγματι σοβαρό αυτό θέμα έχει την αφετηρία στο εξής γεγονός. Όταν υπηρετούσα στην Ανώτατη Σχολή Πολέμου ως καθηγητής, μου είχε ανατεθεί από το Γενικό Επιτελείο Στρατού να μελετήσω τη μεθοδολογία που χρησιμοποιούσε ο Μέγας Αλέξανδρος στην εφαρμογή των αρχών του πολέμου, με αποτέλεσμα να επιτυγχάνει πάντοτε περιφανείς νίκες έναντι υπέρτερου εχθρού. Η μελέτη μου διήρκεσε περισσότερο από τρεις μήνες και στηρίχθηκε κυρίως στις πληροφορίες των αρχαίων ιστορικών, και ειδικά του Αρριανού. Μετά την αποστρατεία μου, θέλησα να ασχοληθώ συγγραφικά και με τον βασιλιά της Ηπείρου Πύρρο.
Ο Πύρρος ήταν και αυτός ένας μεγάλος στρατηλάτης και οι επιτυχίες του συνδέονται με επιθετικές ενέργειες στον χώρο της Μακεδονίας, όταν σ’ αυτή βασίλευε ο Αντίγονος Γονατάς. Έτσι το 274 π.Χ. ο Πύρρος αιφνιδιαστικά εισέβαλε στη Μακεδονία και μέσα σε ελάχιστο χρόνο την κατέλαβε. Όταν τα στρατεύματά του έφτασαν στις Αιγές (Βεργίνα), όπου υπήρχε το αρχαίο βασιλικό νεκροταφείο, σύμφωνα με τις μαρτυρίες τριών αρχαίων ιστορικών, ‘εσύλησαν όλους τους βασιλικούς τάφους, διασκόρπισαν τα οστά όλων των βασιλέων και αφαίρεσαν τα κτερίσματα όλων των τάφων’. Στο ίδιο νεκροταφείο κατά τις αρχαίες πηγές είχαν ταφεί αντίστοιχα 62 και 42 χρόνια πριν από τη σύληση ο Φίλιππος Β’ και ο γιος του Αριδαίος-Φίλιππος. Ανάμεσα στους συληθέντες τάφους αναμφιβόλως ήταν και οι τάφοι αυτών”.
Η αφορμή για την έρευνα και τα νέα στοιχεία
Η αφορμή για τις πρώτες έρευνες και ουσιαστικά η πρώτη αμφισβήτηση ξεκίνησε από το βιβλίο του καθηγητή Μανώλη Ανδρόνικου “Βεργίνα, οι Βασιλικοί τάφοι - 1984” που χρησιμοποιήθηκε από τον κ. Παπαζώη ως βοήθημα στην έρευνά του για τον Πύρρο. Εκεί, ο ίδιος διαπίστωσε ότι ενώ γινόταν αποδεκτή από τον αείμνηστο αρχαιολόγο η σύληση των βασιλικών τάφων από τον Πύρρο, αναφερόταν ότι “συμπτωματικά γλίτωσε ο τάφος του Φιλίππου από τη σύληση”.
“Το συμπέρασμα αυτό αποτέλεσε, κατά τη γνώμη μου, μια πολύ σοβαρή ιστορική πλάνη, με αποτέλεσμα τόσο οι νεκροί όσο και τα ευρήματα της Βεργίνας να αποδίδονται όλα στον βασιλιά Φίλιππο Β’ και στη γυναίκα του Κλεοπάτρα, ή σε κάποια βάρβαρη σύζυγο και σε κάποιον άγνωστο πρίγκιπα. Η διαφοροποίηση αυτή του καθηγητή Ανδρόνικου από τους αρχαίους ιστορικούς με οδήγησε να στραφώ στην έρευνα για το ποιος ήταν ο νεκρός βασιλιάς του τάφου ΙΙ.
Όταν κατέληξα στο συμπέρασμα ότι ο ΙΙος βασιλικός τάφος δεν σχετιζόταν με τον βασιλιά Φίλιππο Β’, ζήτησα με δημοσιεύματά μου στον Τύπο διάλογο με τους αρχαιολόγους. Δυστυχώς από τότε μέχρι σήμερα κανένας δεν ανταποκρίθηκε στο αίτημά μου, ούτε θετικά ούτε αρνητικά”, λέει ο κ. Παπαζώης.
Συνεχίζοντας την έρευνά του, ο ίδιος καταλήγει στο συμπέρασμα ότι στον βασιλικό τάφο ΙΙ της Βεργίνας βρίσκεται θαμμένος ο Μέγας Αλέξανδρος. Το συμπέρασμα σίγουρα ακούγεται για ορισμένους... εξωφρενικό. Κι επειδή δεν προέρχεται από επιστήμονα με περγαμηνές στην αρχαιολογία, παραμένει στην αφάνεια. Ίσως όμως αξίζει κάποιας προσοχής:
“Ο Μέγας Αλέξανδρος, σύμφωνα πάντα με τις αρχαίες πηγές, πέθανε τον Ιούνιο του 323 π.Χ. στη Βαβυλώνα από απρόσμενη αρρώστια. Στη Βαβυλώνα η σορός του, τοποθετημένη μέσα σε μέλι ή κερί, παρέμεινε επί διετία. Το 321 π.Χ. η νεκροφόρα αρμάμαξα με τη σορό του αναχώρησε για την ταφή του στη Μακεδονία.
Αποτελεί μυθοπλασία η πληροφορία δύο λατίνων και ενός έλληνα ιστορικού ότι τις τελευταίες στιγμές της ζωής του ζήτησε να ταφεί στο ιερό του Άμμωνα Δία στην Αίγυπτο. Ο Πλούταρχος αναφέρει ότι ο Αλέξανδρος τις δύο τελευταίες μέρες περιέπεσε σε αφασία.
Όταν η νεκροφόρα πομπή έφτασε στη Δαμασκό, εξετράπη του προορισμού της για τη Μακεδονία και οδηγήθηκε βίαια από τον Πτολεμαίο του Λάγου στην Αίγυπτο. Επακολούθησαν δύο ανεπιτυχείς προσπάθειες των Μακεδόνων για την επανάκτηση της σορού. Η βασίλισσα Ρωξάνη με το βρεφικής ηλικίας παιδί της μετά την εξέλιξη αυτή έφτασε τον ίδιο χρόνο στη Μακεδονία και το 311 οι δυο τους εκτελέστηκαν από τον Κάσσανδρο στην Αμφίπολη.
Από την πολύχρονη μελέτη και έρευνα που συνέχισα, σε συνδυασμό με τα πορίσματα των ανθρωπολόγων και άλλων ειδικών επιστημόνων, την τοιχογραφία του κυνηγιού στον τάφο ΙΙ, την ερμηνεία των ευρημάτων που ανακάλυψε ο καθηγητής Ανδρόνικος στον ίδιο τάφο, όπου όλα ένα προς ένα σχετίζονται με τον Μ. Αλέξανδρο, μηδέ και των άνισων κνημίδων εξαιρουμένων, κατέληξα στο συμπέρασμα ότι:
Οι Μακεδόνες επέτυχαν τελικά σε 1-2 χρόνια, κατά την εκτίμησή μου, να αφαιρέσουν τα λείψανα του Μ. Αλεξάνδρου από την Αίγυπτο αντικαθιστώντας τα με ξένα λείψανα ή με είδωλο, το οποίο είδαν -αν είδαν- αργότερα οι ρωμαίοι αυτοκράτορες, όταν πήγαν να αποτίσουν φόρο τιμής στον τάφο του Μ. Αλεξάνδρου.
Η επαναταφή του Μ. Αλεξάνδρου και της οικογένειάς του από τον Αντίγονο Γονατά στις αρχαίες Αιγές (Βεργίνα) δεν αναφέρεται από τις αρχαίες πηγές. Πληροφορίες όμως από τον Πλούταρχο και τον Αρριανό φέρουν μακεδόνες ιστορικούς να έγραψαν σχετικά βιβλία για τον θάνατο και την ταφή του Μ. Αλεξάνδρου, αλλά όλα αυτά χάθηκαν μαζί με το 7ο Βιβλίο του Στράβωνα για τη Μακεδονία.
Οι θησαυροί του Μ. Αλεξάνδρου με όλα τα χρυσοποίκιλτα ευρήματα περιήλθαν τελικά στον τελευταίο κληρονόμο των Αντιγονιδών, Αντίγονο Γονατά, και μέρος αυτών τοποθετήθηκε στον τάφο του.
Όταν στον αρχαίο ελλαδικό χώρο αποτελούσε ιερή παράδοση η μεταφορά των λειψάνων στην πατρώα γη όλων των επιφανών αντρών που πέθαιναν στην ξενιτιά, δεν θα ήταν δυνατό να αποτελέσει εξαίρεση η σορός του Μ. Αλεξάνδρου, ο οποίος υπήρξε ο μεγαλύτερος στρατηλάτης και εκπολιτιστής όλων των εποχών μέχρι σήμερα”, εξηγεί ο κ. Παπαζώης.

Πηγή
http://www.makthes.gr/news/reportage/71279/
Διαβάστε περισσότερα...

Διακοπές : Grand Canyon. Ενα ονειροτάξιδο σε μια φανταστική ροκιά της φύσης....

Αρθρογράφος: ΕΛΕΝΗ ΝΙΚΟΛΑΪΔΟΥ

















Κάθε φορά που επισκέπτεται κάποιος το Γραντ Κάνιον νομίζει ότι το βλέπει για πρώτη φορά. Αυτό συμβαίνει, (αλτσχάιμερ; όχι!) κυρίως, γιατί αυτή η τεράστια περιοχή παίζει τόσο πολύ με το φως, τις σκιές και τα χρώματα που τα βράχια φαίνεται να αλλάζουν συνέχεια.

Εχει 446 χιλιόμετρα μήκος, υπάρχει σημείο που φτάνει στα 1.600 μέτρα βάθος και μέχρι τα 29 χιλιόμετρα φάρδος.

Ασύλληπτο ε;

Πάρτε βαθιά αναπνοή...

Πανσέληνος στο Γκραντ Κάνιον!

Ενα ράφτιγκ θα το κάνουμε, έτσι δεν είναι; Στα ήσυχα νερά....

Αν αγριέψουν τα νερά όσοι θέλουμε θα κατεβούμε...

Πρόκειται για τη μεγαλύτερη χαράδρα στον κόσμο και βρίσκεται στην Αριζόνα των ΗΠΑ.

Αν μας φτάνει η ώρα εγώ λέω να τη ρίξουμε τη βουτιά μας.

Τη διασχίζει ο ποταμός Κολοράντο, που ξεκινά από τα Βραχώδη όρη και χύνεται στον Κόλπο του Μεξικού.

Το Γκραντ Κάνιον αποτελεί ένα από τα πιο εντυπωσιακά φυσικά θαύματα και διδάσκει πολλά στους επιστήμονες για την ιστορία του κόσμου. Έτσι, το 1919 ανακηρύχθηκε Εθνικός Δρυμός των Η.Π.Α. και το 1979 Τόπος Παγκόσμιας Κληρονομιάς, εξαιτίας της επιστημονικής του σημασίας.

Τα τοιχώματα του Γκραντ Κάνιον μας ταξιδεύουν εκατομμύρια χρόνια πίσω. Τα βράχια στο βάθος της χαράδρας έχουν ηλικία 2000 εκατομμυρίων ετών.

Εκείνη τη εποχή αποτελούσαν τον πυθμένα ενός πανάρχαιου ωκεανού. Στη συνέχεια, και σε διάστημα εκατοντάδων εκατομμυρίων ετών, εναποτέθηκαν επάνω τους στρώματα βράχων ψαμμίτη, αργιλικού σχιστόλιθου και ασβεστόλιθοι με διαφορετικούς χρωματισμούς.

Πριν από 60 εκατομμύρια χρόνια - αμέσως μετά την εποχή των δεινοσαύρων - δυο ποταμοί που διέσχιζαν τον πυθμένα, παρέσυραν τους βράχους και άνοιξαν μια χαράδρα. Στη συνέχεια οι ποταμοί ενώθηκαν, σχημάτισαν τον Κολοράντο και τα νερά απέκτησαν ακόμη μεγαλύτερη δύναμη για να παρασέρνουν τα αμμώδη χαλίκια και να βαθαίνουν τη χαράδρα.

Αν είμαστε τυχεροί θα δούμε και κατσικάκια.

Το παπούτσι του αλόγου!

Υπέροχα νερά ε;

Η χαράδρα είναι τόσο βαθιά ώστε στο εσωτερικό της παρουσιάζονται διαφορετικοί τύποι κλίματος. Το χειμώνα τα υψηλότερα σημεία καλύπτονται από χιόνι. Το Νορθ Ριμ είναι η ψυχρότερη περιοχή. Εδώ το χιόνι φτάνει, κατά μέσο όρο, στα 3 μέτρα ύψος. Κι όμως, στο βάθος της χαράδρας ο ποταμός διασχίζει ένα τοπίο ζεστό και ερημικό.

Παρόλο που η χαράδρα δείχνει γυμνή, οι κλιματολογικές διακυμάνσεις διασφαλίζουν την επιβίωση σε πολλά είδη φυτών και ζώων. Υπάρχουν επάνω από 1000 είδη ανθοφόρων φυτών και τουλάχιστον 300 είδη πουλιών. Κοντά στις κορυφές φυτρώνουν ερυθρελάτες και λεύκες. Στο θερμότερο βάθος επικρατούν οι κάκτοι. Οι γκρίζες αλεπούδες και οι ραβδωτοί σκίουροι ζουν στα ψυχρότερα τοιχώματα της χαράδρας, ενώ οι μεφίτες, οι σαύρες και οι σκορπιοί προτιμούν τον ερημικό θαμνώνα του πυθμένα της χαράδρας.

Οι πρώτοι άνθρωποι που αντίκρισαν το Γκραντ Κάνιον ήσαν οι γηγενείς Αμερικανοί, που έφτασαν εδώ πριν από 11000 χρόνια. Σήμερα, μια μικρή ζώνη της χαράδρας αποτελεί τον καταυλισμό των ολιγάριθμων Ινδιάνων Χαβασουπάι. Πρόκειται για κτηνοτρόφους και αγρότες που ζούσαν στις όχθες του Κολοράντο εδώ κι εκατοντάδες χρόνια

Το Γκράντ Κάνιον προσελκύει περισσότερα από 4 εκατομμύρια επισκέπτες ετησίως.

Επιμέλεια: Νικολαϊδου Ελένη



Πηγή
http://www.alfavita.gr/artro.php?id=27515
Διαβάστε περισσότερα...

Γιώργος Ρωμανιάς: Κάνουν επιδρομή στην περιουσία των ταμείων

Στο νομοσχέδιο για το ΣΕΠΕ υπάρχει συγκεκριμένη πρόβλεψη για την αξιοποίηση της κινητής και ακίνητης περιουσίας, ενώ μέσω της αύξησης του ποσοστού για την αγορά εντόκων γραμματίων του Δημοσίου γίνεται φανερό ότι τα ταμεία θα σηκώσουν το κύριο βάρος για την αντιμετώπιση του δημόσιου χρέους.

Όπως αναφέρεται στο άρθρο 82 "δύνανται τα ταμεία να αξιοποιούν μέχρι το 7% των διαθεσίμων τους (από 2% που είναι σήμερα) για την αγορά εντόκων γραμματίων του Δημοσίου διάρκειας μέχρι ενός έτους και εφόσον το επιτόκιο είναι μεγαλύτερο από το επιτόκιο της Τραπέζης Ελλάδος".

"Πρόκειται για ουσιαστική επιδρομή κατά της περιουσίας (ακόμη και κατά των ρευστών διαθεσίμων) των ασφαλιστικών ταμείων" δηλώνει για το θέμα της περιουσίας των ταμείων ο Γιώργος Ρωμανιάς και προσθέτει:



"Η περιουσία των ταμείων τίθεται στη διάθεση του κράτους, που θα τη χρησιμοποιήσει για την πληρωμή του δημοσίου χρέους. Δηλαδή, δεν φθάνει που η κυβέρνηση μείωσε τις συντάξεις και τους μισθούς, δεν φαίνεται να είναι αρκετή ούτε η περικοπή των κοινωνικών επιδομάτων. Η κυβέρνηση προχωρά ένα ακόμη βήμα: σπάει και τον κουμπαρά, δηλαδή αρπάζει και τα αποθεματικά των ασφαλιστικών ταμείων και θέτει σε άμεσο κίνδυνο και τις μελλοντικές μειωμένες συντάξεις. Κι όλα αυτά χωρίς μελέτη, χωρίς οποιαδήποτε προηγούμενη εκτίμηση των συνεπειών για το μέλλον των ταμείων".

Αναφορικά με την υποχρεωτικότητα της προσωρινής σύνταξης τονίζει:

Απώτερος στόχος είναι να διευκολυνθούν (και νομιμοποιηθούν) τα ταμεία να καταβάλλουν ένα μόνο τμήμα της εκάστοτε δικαιούμενης σύνταξης που οφείλουν, μετακυλίοντας στο μέλλον την υπόλοιπη υποχρέωσή τους. Τελικώς οι συνταξιούχοι θα περιοριστούν στην είσπραξη τμήματος μόνον της δικαιούμενης σύνταξης - με απροσδιόριστο το χρόνο είσπραξης του υπολοίπου. Δεν θα είναι μόνο απροσδιόριστος ο χρόνος, αλλά και αβέβαιη η είσπραξη του υπολοίπου, αφού τα Ταμεία θα έχουν καταχρεωθεί και θα φθάσουν σε σημείο να μη έχουν την οικονομική δυνατότητα εξόφλησης των υποχρεώσεών τους".

Πηγή
http://www.avgi.gr/ArticleActionshow.action?articleID=607222






Διαβάστε περισσότερα...

ΥΓΕΙΑ: Ανοιξιάτικες αλλεργίες

Η άνοιξη ήρθε και επίσημα φέρνοντας και τις αλλεργίες της! Η ανοιξιάτικη αλλεργία, από τα εισπνεόμενα, εκδηλώνεται συνήθως ως αλλεργική ρινίτιδα, με ή χωρίς συνοδό επιπεφυκίτιδα ή και αλλεργικό άσθμα.
Η εποχική αλλεργική ρινίτιδα οφείλεται στις περισσότερες περιπτώσεις σε αλλεργιογόνα γύρεων (κυρίως την άνοιξη, από Μάρτιο μέχρι Ιούνιο) και λιγότερο σε σπόρους μυκήτων και σε ακάρεα οικιακής σκόνης (το καλοκαίρι και το φθινόπωρο). Στη χώρα μας, τα περισσότερα αλλεργιογόνα γύρεων προέρχονται από την ελιά, το φυτό περδικάκι, τη μαργαρίτα και τα αγρωστώδη. Οποιο άτομο παραπονιέται για συμπτώματα που θυμίζουν «κρυολόγημα κάθε άνοιξη» πρέπει να αποταθεί στο γιατρό του, ώστε να προχωρήσει σε αλλεργιολογικό έλεγχο.Η φαρμακευτική θεραπεία, σήμερα, είναι πολύ χρήσιμη, διότι μειώνει τα ενοχλητικά συμπτώματα της αλλεργίας, ενώ είναι επίσης πολύ αποτελεσματική, με ελάχιστες έως καθόλου παρενέργειες.


Ανοιξη και αλλεργικές αντιδράσεις

Οι στίχοι αυτοί του ποιητή Δ. Σολωμού (Οι Ελεύθεροι Πολιορκημένοι, Σχεδίασμα Γ, Ο Πειρασμός, 6) αποδίδουν όχι μόνον μία από τις ωραιότερες περιγραφές για την άνοιξη, αλλά και... τα πιθανότερα αίτια για αλλεργικές αντιδράσεις, πολύ συχνές κατά την άνοιξη. Τόσο οι γύρεις όσο και τα έντομα είναι αίτια αλλεργικών αντιδράσεων.

Τα υμενόπτερα έντομα (μέλισσες και σφήκες) μεταφέρουν τις διάφορες γύρεις από λουλούδι σε λουλούδι, τρέφονται με το νέκταρ των ανθέων και παράγουν το μέλι. Ομως, εκτός από το γλυκύτατο προϊόν τους, οι μέλισσες μπορεί να προκαλέσουν σοβαρότατες αντιδράσεις. Οι αντιδράσεις από τα τσιμπήματα των εντόμων, πρέπει να τονιστεί, έχουν πολύ ευρύ φάσμα εκδηλώσεων. Κυμαίνονται από τις πιο αθώες ελαφρές τοπικές αντιδράσεις μέχρι τις πλέον επικίνδυνες. Είναι δυνατόν η αντίδραση να οδηγήσει σε αναφυλαξία, με θανατηφόρα (στις ακραίες μορφές της) έκβαση, όπου απαιτείται επείγουσα θεραπευτική αντιμετώπιση με αδρεναλίνη.

Οι γύρεις δεν μεταφέρονται μόνον με τα έντομα. Είναι και ο άνεμος. Ετσι μεταφέρονται οι γύρεις, καμιά φορά, και σε πολύ μακρινές αποστάσεις. Ειδικά οι αερομεταφερόμενες γύρεις ενοχοποιούνται για την ενοχλητική συμπτωματολογία, από την οποία υποφέρει το 20 με 25% του γενικού πληθυσμού! Με την εισπνοή των αεροαλλεργιογόνων, όχι όλοι οι άνθρωποι, αλλά αλλεργικά, μόνον, άτομα θα παρουσιάσουν τα διάφορα συμπτώματα αλλεργίας. Η ανοιξιάτικη αλλεργία, από τα εισπνεόμενα, εκδηλώνεται συνήθως ως αλλεργική ρινίτιδα, με ή χωρίς συνοδό επιπεφυκίτιδα ή και αλλεργικό άσθμα.

Τα τυπικά συμπτώματα από τις γύρεις είναι τα πολλαπλά πρωινά φτερνίσματα (χαρακτηριστικά), ο κνησμός (φαγούρα) στη μύτη ή τα μάτια, με ή χωρίς εποχικό αλλεργικό βρογχικό άσθμα. Τα συμπτώματα και η βαρύτητά τους ποικίλλουν από άτομο σε άτομο. Αυτό οφείλεται στον διαφορετικό βαθμό ευαισθητοποίησης στα διάφορα αλλεργιογόνα από άτομο σε άτομο. Αλλά και η συμπτωματολογία είναι διαφορετική με βάση την αιτιολογία της αλλεργίας. Η εαρινή ρινίτιδα, για παράδειγμα, έχει τα χαρακτηριστικά παροξυσμικά πρωινά φτερνίσματα κάθε άνοιξη. Αντίθετα, στη ρινίτιδα από τα ακάρεα της οικιακής σκόνης, το σύνηθες ενόχλημα είναι η μπουκωμένη μύτη, για κάποιες ώρες το πρωί, σχεδόν όλο το χρόνο.

Επομένως, με βάση τα προηγούμενα, όποιο άτομο παραπονιέται για συμπτώματα που θυμίζουν «κρυολόγημα κάθε άνοιξη», πρέπει να αποταθεί στο γιατρό του, ώστε να προχωρήσει σε αλλεργιολογικό έλεγχο. Συνεπώς, επιβάλλεται ο περαιτέρω έλεγχος ασθενούς που παρουσιάζει οποιοδήποτε από τα παρακάτω χαρακτηριστικά συμπτώματα αλλεργικής ρινίτιδας:

* παροξυσμικά πολλαπλά πρωινά φτερνίσματα, κνησμό-φαγούρα, συχνό τρίψιμο της μύτης, χαρακτηριστική χειρονομία (αλλεργικός χαιρετισμός), για την ανακούφιση από την τόσο ενοχλητική φαγούρα, μπουκωμένη μύτη, συνάχι,

* βήχα, ο κνησμός μπορεί να επεκτείνεται στην υπερώα, στον φάρυγγα ή στα αυτιά, «μαύρους κύκλους» κάτω από τα μάτια, εγκάρσια γραμμή στην επιφάνεια της μύτης.

Διάγνωση

Η διάγνωση των αλλεργιών θα βασιστεί, κυρίως, στην εικόνα του αρρώστου. Ο ειδικός έλεγχος αποσκοπεί στην αποκάλυψη του ένοχου αντιγόνου (π.χ. γύρη ελιάς). Ετσι, μπορεί να συσταθεί η κατά το δυνατόν αιτιολογική αντιμετώπιση. Αιτιολογική αντιμετώπιση των αλλεργιών σημαίνει αποφυγή. Η αποφυγή, όμως, άλλοτε είναι εφικτή κι άλλοτε σχεδόν αδύνατον να εφαρμοστεί. Οσο και να μένει κανείς κλεισμένος την άνοιξη, ο αέρας θα φέρει τις γύρεις (ακόμα και από χιλιόμετρα μακριά!) μέσα στο σπίτι.

Η φαρμακευτική θεραπεία, σήμερα, είναι πολύ χρήσιμη, διότι μειώνει τα ενοχλητικά συμπτώματα της αλλεργίας. Είναι, επίσης, πολύ αποτελεσματική με ελάχιστες έως καθόλου παρενέργειες. Υπάρχει και θεραπεία απευαισθητοποίησης, με στόχο τη ριζική απαλλαγή του αρρώστου από την αλλεργία.

Η ειδική αυτή θεραπεία με τα εμβόλια (ενέσεις ή από στόματος) επιτυγχάνει τελικά την «εκπαίδευση» του ανοσολογικού συστήματος. Επειδή το αίτιο της αλλεργίας χορηγείται κατά ελεγχόμενο τρόπο, ό,τι ο οργανισμός θεωρούσε ως ξένο το αναγνωρίζει πλέον ως γνωστό, με αποτέλεσμα να μη δημιουργείται αλλεργική αντίδραση.

Πηγή
http://www.enet.gr/?i=news.el.article&id=262549
Διαβάστε περισσότερα...

ΥΓΕΙΑ: Οταν τα μάτια κοκκινίζουν

Η πιο συχνή κλινική εικόνα αλλεργικής επιπεφυκίτιδας στα παιδιά είναι το οφθαλμικό ερύθημα, το λεγόμενο «κόκκινο μάτι». Το «κόκκινο» μάτι, ή το red eye όπως λέγεται στα αγγλικά, έχει πολλαπλή διαφορική διάγνωση. Στα παιδιά η αλλεργική επιπεφυκίτιδα πιθανώς αποτελεί τη συχνότερη αιτία, αλλά δεν πρέπει να παραβλέπονται και άλλοι αιτιολογικοί παράγοντες επιπεφυκίτιδας όπως η βακτηριδιακή επιπεφυκίτιδα, η ιογενής επιπεφυκίτιδα, η επιπεφυκίτιδα των νεογέννητων, η επιπεφυκίτιδα που προέρχεται απλώς από ερεθισμό, τρίψιμο ή βλεφαρίτιδα και από τη χρήση φακών επαφής σε παιδιά μεγαλύτερης ηλικίας. Ομοίως, δεν θα πρέπει να παραβλέπονται και άλλες νόσοι ή καταστάσεις που εκδηλώνονται με red eye, όπως για παράδειγμα νόσος του δέρματος των βλεφάρων, ξένο σώμα ή τραυματισμός του οφθαλμού, ραγοειδίτις ή ακόμη και κάποιο νεόπλασμα.


Βασικό σύμπτωμα της αλλεργικής επιπεφυκίτιδας αποτελεί ο κνησμός. Δεν είναι υπερβολή ο «κανόνας» που λέει ότι αν δεν υπάρχει κνησμός, δεν πρόκειται για αλλεργία. Ο κνησμός μπορεί να είναι ήπιας, μέτριας ή μεγάλης βαρύτητας, παροδικός ή χρόνιος. Σίγουρα η συνεπής αντιαλλεργική θεραπεία βελτιώνει την ποιότητα ζωής, καθώς αποφεύγονται κάποιοι σοβαροί τραυματισμοί που μπορεί να επέλθουν από το σημαντικό κνησμό και το τρίψιμο των ματιών, το οποίο όπως είναι κατανοητό προκαλεί επιπλέον κνησμό, δημιουργώντας ένα φαύλο κύκλο.

**Ατοπική κερατοεπιπεφυκίτιδα

Πρέπει να διαχωρίσουμε την αλλεργική επιπεφυκίτιδα από την ατοπική κερατοεπιπεφυκίτιδα. Η ατοπική κερατοεπιπεφυκίτιδα είναι ένα σύνδρομο συνυφασμένο με το έκζεμα. Υπάρχουν συχνά οιδηματώδη και εκζεματώδη βλέφαρα με αποφολίδωση του κερατινοποιημένου επιθηλίου, πολλά επιφανειακά μικροέλκη του δέρματος και του βλεννογόνου του βλεφαρικού χείλους και πιθανόν κάποιες μικρές διηθήσεις του κερατοειδούς, οι οποίες βέβαια δεν είναι ορατές σε μία απλή εξέταση του ματιού, αλλά απαιτείται εξέταση με μεγέθυνση στη σχισμοειδή λυχνία από οφθαλμίατρο. Η ατοπική κερατοεπιπεφυκίτιδα, πέραν του ότι αποτελεί μία σημαντική μορφή επιπεφυκίτιδας, κυρίως σε αγόρια παιδικής ηλικίας, όσον αφορά την οφθαλμολογία αποτελεί κι ένα πολύ συχνό προοίμιο του κερατόκωνου, ενός προβλήματος του κολλαγόνου του κερατοειδούς, το οποίο δυστυχώς στη χώρα μας είναι εξαιρετικά συχνό, προσβάλλει συνήθως έφηβους άρρενες και προκαλεί λέπτυνση και εκτασία του κερατοειδούς, με αποτέλεσμα, σε σοβαρές περιπτώσεις, να απαιτείται ακόμα και μεταμόσχευση κερατοειδούς από την αρχή της δεύτερης δεκαετίας της ζωής. Σε κάποιες περιπτώσεις, σοβαρές ατοπικές κερατοεπιπεφυκίτιδες μπορεί να προκαλέσουν και πρόσθιο πολικό καταρράκτη στο φακό του ματιού.

**Εαρινή κερατοεπιπεφυκίτιδα

Η εαρινή κερατοεπιπεφυκίτιδα είναι μια μορφή επιπεφυκίτιδας η οποία συνήθως είναι αυστηρά εποχική, ξεκινάει την άνοιξη με την πρώτη γύρη και μπορεί να διαρκέσει μέχρι και το φθινόπωρο, παρουσιάζεται σε παιδιά, συνήθως αγόρια, άρχεται στην ηλικία των τριών-τεσσάρων ετών και συνήθως υποχωρεί στην εφηβεία. Ορισμένες μορφές της εαρινής κερατοεπιπεφυκίτιδας αφορούν τα βλέφαρα, ενώ άλλες αφορούν κυρίως το limbus, το σκληροκερατοειδικό όριο. Η κλινική εικόνα περιλαμβάνει πολύ σημαντικό κνησμό, δακρύρροια και φωτοφοβία. Αλλα χαρακτηριστικά είναι το πλούσιο σε βλέννη δάκρυ που παράγεται, πτώση του βλεφάρου εξαιτίας του σοβαρού οιδήματος, η πρόκληση έλκους στον κερατοειδή εξαιτίας της τριβής του με την έσω εξελκωμένη επιφάνεια του βλεφάρου και δυστυχώς σε ένα σημαντικό ποσοστό, της τάξης του 5%, μόνιμα προβλήματα οράσεως, κυρίως από παραμόρφωση της επιφάνειας του κερατοειδούς χιτώνα.

**Γιγαντιαία θηλώδης επιπεφυκίτιδα

Η γιγαντιαία θηλώδης επιπεφυκίτιδα αποτελεί ένα άλλο είδος αλλεργίας, που πάλι σχετίζεται με ερεθισμό, βλέννη, υπεραιμία, καθώς και με διόγκωση των θηλών στην έσω επιφάνεια του βλεφάρου, στο βλεφαρικό επιπεφυκότα, κυρίως στο άνω βλέφαρο. Η μορφή αυτή σχετίζεται συνήθως με τη χρήση φακών επαφής. Πρέπει να σημειωθεί ότι τα νεαρά άτομα είναι εξαιρετικά ευαίσθητα στη γιγαντιαία θηλώδη επιπεφυκίτιδα σε σχέση με άτομα μεγαλύτερης ηλικίας και για το λόγο αυτό πρέπει να αποφεύγεται η χρήση φακών επαφής για παραπάνω από μία ημέρα σε παιδιά ή νεαρούς έφηβους. Στις περιπτώσεις αυτές προτιμούμε φακούς γρήγορης αντικατάστασης, όπως είναι οι ημερήσιοι, για να μειωθεί η πιθανότητα γιγαντιαίας θηλώδους επιπεφυκίτιδας, καθώς σε αυτές τις περιπτώσεις, αν διακοπεί η χρήση των φακών επαφής, δεν υπάρχει εναλλακτική, όπως η διόρθωση της μυωπίας ή του αστιγματισμού με laser, μέχρι την ηλικία των 18 ετών.

Πολλοί άλλοι παράγοντες μπορεί να προκαλέσουν συμπτώματα επιπεφυκίτιδας, όπως είναι ο καπνός, αλλεργιογόνα στο περιβάλλον, υλικά από γυψοσανίδα σε περιοχές του σπιτιού ή του σχολείου όπου γίνονται επισκευές, έκθεση σε μονωτικά υλικά όπως είναι ο υαλοβάμβακας, πολλές φορές ακόμα και καλλυντικά, που μπορεί να χρησιμοποιούνται στο σπίτι του παιδιού, μπορεί να προκαλέσουν ερεθισμό στα βλέφαρα.

**Βακτηριδιακή επιπεφυκίτιδα

Η βακτηριδιακή επιπεφυκίτιδα αποτελεί την πιο επικίνδυνη μορφή επιπεφυκίτιδας, καθώς μπορεί να προκαλέσει σοβαρές επιπλοκές στα μάτια, αν και είναι εξαιρετικά σπάνια και πολλές φορές αυτοϊάται. Είναι εξαιρετικά μεταδοτική, παρουσιάζεται με επιπεφυκοτική ένεση, πόνο και ίσως και βλεφαρικό οίδημα, συνήθως διαρκεί λιγότερο από μία εβδομάδα, ενώ το πιο συχνό αποτέλεσμα των καλλιεργειών είναι μικρόβια του τύπου του αιμόφιλου, συνεπώς οι αμινογλυκοσίδες είναι η πιο ενδεδειγμένη αντιμετώπιση, με την τομπραμυκίνη ή τη γενταμυκίνη να είναι τα πιο συχνά συνταγογραφούμενα φάρμακα για βακτηριδιακές επιπεφυκίτιδες. Πρέπει να σημειωθεί όμως ότι πολλές διαγνώσεις βακτηριδιακών επιπεφυκίτιδων αφορούν τελικά άτομα που πάσχουν από ιογενείς μορφές.

**Ιογενής επιπεφυκίτιδα

Οι ιογενείς επιπεφυκίτιδες είναι πιο σπάνιες στα νεαρά παιδιά, καθώς συνήθως αυτοί οι αδενοϊοί τούς προκαλούν μικρά κρυολογήματα με συμπτώματα από το ανώτερο αναπνευστικό. Αποτελούν όμως φορείς μετάδοσης ιογενούς επιπεφυκίτιδας στους ενήλικους, στους οποίους προσβάλλεται αρχικά το ένα μάτι, με σημαντικό οίδημα των βλεφάρων που μπορεί να επεκταθεί έως και στο ήμισυ του προσώπου, λεμφαδενική διόγκωση των προωτιαίων λεμφαδένων και άλγος, ενώ έπειτα από τέσσερις-πέντε ημέρες προσβάλλεται και το άλλο μάτι. Αυτό είναι σχεδόν παθογνωμονικό σημείο της επιπεφυκίτιδας από αδενοϊό. Η προσβολή του έτερου ματιού είναι συνήθως μικρότερης βαρύτητας. Δεν υπάρχει ουσιαστικά φαρμακευτική αντιμετώπιση της ιογενούς επιπεφυκίτιδας.

Συνήθως χορηγείται κορτιζόνη για υποχώρηση της φλεγμονής, αλλά δυστυχώς η χρήση κορτιζόνης μπορεί να προκαλέσει, αφότου διακοπεί, αντίδραση και μόνιμες θολερότητες στον κερατοειδή, οπότε υπάρχει και η θεωρία τού να αποφεύγεται η χρήση κορτιζόνης στην ιογενή επιπεφυκίτιδα. Το κύριο μέλημα στην ιογενή επιπεφυκίτιδα είναι η πρόληψη, καθώς είναι εξαιρετικά μεταδοτική, όπως χαρακτηριστικά φαίνεται από το γεγονός ότι μπορεί να καλλιεργηθεί αδενοϊός που μπορεί να προκαλέσει ιογενή επιπεφυκίτιδα από ένα πόμολο πόρτας, ακόμα κι ένα εικοσιτετράωρο μετά την έκθεσή του σε κάποιον που πάσχει.

***Επιπεφυκίτιδα από βλεφαρίτιδα και ροδόχρου ακμή

Τέλος, η επιπεφυκίτιδα οφειλόμενη σε βλεφαρίτιδα και ροδόχρου ακμή είναι εξαιρετικά επιθετική σε νεαρά άτομα, αν και είναι πιο σπάνια σε αυτά και πιο συχνή σε ενήλικους που ζουν στη νότια Μεσόγειο. Η μορφή αυτή εκδηλώνεται με βλεφαρικό οίδημα, δυσκολία των σμηγματογόνων αδένων των βλεφάρων να παροχετεύσουν τις εκκρίσεις τους, οι οποίες αποτελούν σημαντικό μέρος της σύστασης των δακρύων, και με επιθηλιακή κερατίτιδα. Ωστόσο, υπάρχει το ενδεχόμενο να ευνοηθεί η ανάπτυξη αποικιών επιδερμικού σταφυλόκοκκου στο βλεφαρικό χείλος και να δημιουργηθούν φλύκταινες στον κερατοειδή, κάτι που μπορεί θεωρητικά να είναι επικίνδυνο για πιθανή τήξη και διάτρηση του κερατοειδούς, ακόμα και για απώλεια όρασης. Οπότε η ροδόχρους ακμή και η βλεφαρίτιδα, αν και σχετικά σπάνιες σε παιδιά, αποτελούν σημαντικό στοιχείο στη διαφοροδιάγνωση του κόκκινου ματιού ή επιπεφυκίτιδας.

***Ενδείξεις παραπομπής στον ειδικό

Καθώς έγινε αντιληπτό, η κλινική εικόνα του «κόκκινου ματιού» στα παιδιά, αν και συχνά αποδίδεται σε αλλεργική επιπεφυκίτιδα, ενδέχεται να οφείλεται σε μια ποικιλία άλλων μορφών επιπεφυκίτιδας, η διαφοροδιάγνωση των οποίων αποτελεί αντικείμενο του ειδικού οφθαλμιάτρου. Αν και υπάρχει μια γενικότερη αντίληψη ότι η επιπεφυκίτιδα αποτελεί μια εν πολλοίς αθώα και αυτοϊώμενη νόσο, οι επιπλοκές που περιεγράφησαν προηγουμένως και που σε σοβαρές περιπτώσεις μπορεί να έχουν αποτέλεσμα απώλεια οπτικής οξύτητας και να απαιτήσουν ακόμη και μεταμόσχευση κερατοειδούς για την αποκατάστασή τους, καθιστούν σαφές ότι κάθε επιπεφυκίτιδα και ειδικά στα παιδιά θα πρέπει να εξετάζεται και να παρακολουθείται από οφθαλμίατρο. Ο οφθαλμίατρος είναι ο μόνος υπεύθυνος για τη χορήγηση φαρμακευτικής αγωγής, εάν λάβουμε υπόψη ότι ορισμένες μορφές επιπεφυκίτιδας δεν απαιτούν κάποια ιδιαίτερη θεραπεία, ενώ κάποιες άλλες απαιτούν εξειδικευμένη θεραπεία, καθώς επίσης και το γεγονός ότι ακόμη και εντελώς αθώα και ευρέως χρησιμοποιούμενα κολλύρια, σε χρόνια ή αλόγιστη χρήση, παρουσιάζουν τοξικότητα για τον οφθαλμό. Επιπλέον, ο οφθαλμίατρος σε συνεργασία με τον παιδίατρο είναι οι υπεύθυνοι για την παροχή συμβουλών στην οικογένεια του παιδιού σχετικά με τη διαχείριση της νόσου και το χρόνο επιστροφής του παιδιού στο σχολείο και τις συνήθεις δραστηριότητές του, καθώς ορισμένες μορφές επιπεφυκίτιδας είναι εξαιρετικά μεταδοτικές.

Σε γενικές γραμμές, θα μπορούσε να λεχθεί ότι οι μορφές red eye που μπορούν να αντιμετωπιστούν από τον παιδίατρο σε αρχική φάση είναι οι οφειλόμενες σε αλλεργική, βακτηριδιακή, ιογενή επιπεφυκίτιδα, σε μεϊβομιανίτιδα-βλεφαρίτιδα ή ήπιους τραυματισμούς του κερατοειδούς. Αντιθέτως, ο ειδικός θα πρέπει εξαρχής να αναλάβει τη θεραπευτική αντιμετώπιση του παιδιού σε περίπτωση που υπάρχει υποψία εαρινής επιπεφυκίτιδας, ατοπικής κερατοεπιπεφυκίτιδας, επιπεφυκίτιδας των γιγαντιαίων θηλών, προσβολής από απλό έρπητα ή έρπητα ζωστήρα, έλκους του κερατοειδούς, ραγοειδίτιδας, σοβαρού τραυματισμού, εάν ο ασθενής είναι χρήστης φακών επαφής, ή σε αποτυχία της χορηγούμενης θεραπευτικής αγωγής.

Πηγή
http://www.enet.gr/?i=news.el.ygeia&id=262557
Διαβάστε περισσότερα...

Από τα «πανάκριβα υποβρύχια» στα «τυφλά F16»

Αμυντικό εξοπλισμό που τελικά είναι ...άχρηστος φαίνεται πως αγόρασε η ελληνική κυβέρνηση μετά την δημοσιοποίηση των σκανδάλων για τα πανάκριβα υποβρύχια που ...γέρνουν και τα «τυφλά» F16.
Για την περίπτωση των υποβρυχίων, έχει ήδη κατατεθεί ογκωδέστατη δικογραφία (15.000 σελίδες) στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθήνας, προκειμένου να διερευνηθούν τυχόν ευθύνες του Ακη Τσοχατζόπουλου, τότε αρμόδιου υπουργού Αμυνας, σύμφωνα με τον νόμο περί ευθύνης υπουργών.

Η Ν.Δ πρότεινε να σταλεί το θέμα σε Εξεταστική Επιτροπή, χωρίς να αποκλείει και την Προανακριτική. Ο Γ. Μιχελάκης, μάλιστα, σε δηλώσεις του έκανε λόγο για " ύποπτη σιωπή και αδράνεια» της κυβέρνησης όσον αφορά στο σκάνδαλο των υποβρυχίων.


Και σαν να μην έφτανε αυτός ο πονοκέφαλος, η ιστοσελίδα wikileaksδημοσίευσε τηλεγραφήματα του πρωην Πρέσβη των ΗΠΑ στην Αθήνα, Ντέιβιντ Σπέκχαρντ, σύμφωνα με τα οποία, η Ελλάδα, εκτός από πανάκριβα υποβρύχια που γέρνουν, είχε αγοράσει το 2000 και «τυφλά F16» από την αμερικανική εταιρεία «Lockheed Martin». Τα πολεμικά αεροσκάφη δηλαδή που αγοράστηκαν, και πάλι επί υπουργείας Ακη Τσοχατζόπουλου, δεν διέθεταν συστημάτα αυτοπροστασίας.

Πηγή
http://www.enet.gr/?i=news.el.article&id=262776



Διαβάστε περισσότερα...

Armin van Buuren - A State of Trance 500




Armin Van Buuren Presents – A State of Trance Episode 500 LIVE! – 17.03.2011



Blake Jarrell - from main room (before official broadcast)



01. Wippenberg - Phoenix (Original Mix)
02. Cosmic Gate - Exploration of Space (Spencer & Hill Remix)
03. Tydi feat. Audrey Gallagher - Calling (Blake Jarrell Remix)
04. Blake Jarrell - Boom From The Amplifiers (Original Mix)
05. First State - Cape Point (Blake Jarrell Remix)
06. ID - ID
07. Snow Patrol - Chasing Cars (Blake Jarrell & Topher Jones Remix)
08. Arnej feat. Josie - Strangers We’ve Become (Blake Jarrell Remix)
Downloads n/a…

Warm-up:



01. Gaia - Status Excessus D [ASOT#500 Official Anthem]
02. Above & Beyond feat. Richard Bedford - Sun & Moon (Markus Schossow Remix)
03. Arty & Mat Zo - Rebound (Original Mix)
04. Andy Moor vs. M.I.K.E. - Spirits Pulse
05. Impulsive Drive - Blue Skies (Akesson Remix)
06. Aly & Fila feat. Jwaydan - We Control The Sunlight [Future Favorite]

Protoculture - LIVE from club Trinity



07. Bjorn Akesson – Painting Pyramids (Nhato Remix)
08. Armin van Buuren – Orbion (Max Graham vs Protoculture Remix)
09. Nadia Ali - Call My Name (Max Graham & Protoculture Extended Mix)
Lange Live From The Studio Backstage
10. Lange pres. LNG – Harmony (Original Mix)
11. Ferry Corsten – Punk (Arty Rock n Rolla Remix)
Jorn van Deynhoven on the Studio Decks
12. Talla 2XLC – Shine 2010 (Temple One Remix)
13. Fatheadz - Perfected (Mark Burton Mashup)
Live From Backstage Studio with Black Jarrell
14. Armin van Buuren feat. Adam Young – Youtopia (Blake Jarrell Remix)
15. Blake Jarrell – Maldives (Original Mix)

Leon Bolier - LIVE from club Trinity



16. Leon Bolier & Marcus Schossow - 2099
17. Leon Bolier - ID

LIVE from Backstage Studio - ASOT Classics time



18. Sarah McLachlan - Fallen (Gabriel & Dresden Remix)
19. Armin van Buuren - Sail


Πηγή
http://www.youclubvideo.com/audio/164773/armin-van-buuren-presents-a-state-of-trance-episode-500-live-17-03-2011-w9b
Διαβάστε περισσότερα...

Armin van Buuren - A State of Trance 495



Armin van Buuren – A State of Trance Episode 495 – 10.02.2011

01. Armin van Buuren feat. Laura V - Drowning (Myon & Shane54 Remix) [Armind]
02. W&W - AK47 [Captivating]

03. ID
04. ID
05. Conjure One feat. Jaren vs. Kyau & Albert - Like Barbizon Ice (Cressida Mashup)
06. Tritonal feat. Cristina Soto - Lifted (Mat Zo Remix) [Air Up There]
07. Marcel Woods - Champagne Dreams (W&W Remix) [High Contrast]
08. Stoneface & Terminal - Here To Stay [Euphonic]
09. Bobina & Betsie Larkin - You Belong To Me [Maelstrom] [Future Favorite]
10. Mark Eteson - Blackboard (Jon O\'Bir Remix) [Garuda] [Tune Of The Week]
11. Ummet Ozcan - Indigo [Reset]
12. ID
13. Dakota - Sinners [Coldharbour Red]
14. ID
15. Cerf, Mitiska & Jaren - Another World [Armada]
16. Morning Parade - A&E (Dash Berlin Remix) [Parlophone]
17. John O\'Callaghan feat. Audrey Gallagher - Bring Back The Sun {Subculture]
18. Gareth Emery - All Is Now (Jorn van Deynhoven Remix) [Garuda]
19. Hiroyuki Oda - ID
20. Mark Otten - Mushroom Therpy (Armin van Buuren Remix) [Armind] [ASOT Radio Classic]


Πηγή
http://www.youclubvideo.com/audio/158120/armin-van-buuren-a-state-of-trance-episode-495
Διαβάστε περισσότερα...

KNOWING: Θεωρίες συνωμoσίας ή ξέρουν αυτό που έρχεται;

«Παροξυσμός» έχει κυριεύσει δεκάδες αναλυτές από το επίπεδο των συνωμοσιολόγων μέχρι και τους λεγόμενους σοβαρούς σχολιαστές τηλεοράσεων ή κόλιουμνιστ, αναφορικά με τα προφητικά μηνύματα της ταινίας Knowing – "σκοτεινός κώδικας" ο ελληνικός τίτλος - που προβλήθηκε για πρώτη φορά στις 20 Μαρτίου του 2009 και δείχνει να προηφτεύει σειρά μεγάλων καταστροφών που όντως συνέβησαν μέσα σε αυτό τον χρόνο!

Η υπόθεση της ταινίας στηρίζεται σε ένα εύρημα –μια σελίδα από αριθμούς γραμμένη το 1958- μέσω των οποίων ο πρωταγωνιστής ανακαλύπτει πως αφορούν κωδικοποιημένα μηνύματα όλων των μεγάλων καταστροφών των τελευταίων 50 ετών. Στη συνέχεια ο ίδιος συνειδητοποιεί ότι το συγκεκριμένο σχέδιο προβλέπει και τρία καταστροφικά γεγονότα, που δεν έχουν συμβεί ακόμη και στα οποία εμπλέκονται αυτός και ο γιος του.




Δεν είναι τόσο η υπόθεση της ταινίας, όσο το πως κάποιοι ισχυρίζονται πως κάτι «τρέχει» με την ταινία αναφορικά με τα γεγονότα που αναφέρει. Για παράδειγμα η έκρηξη στην εξέδρα της BP στον Κόλπο Μεξικό που συνέβη στις 20 Απριλίου του 2010 περιγράφεται στην ταινία ως γεγονός ένα χρόνο πριν.

Πέρα όμως την παραφιλολογία της συσχέτισης της έκρηξης της εξέδρας της BP μια νέα αυτή τη φορά έρχεται να δώσει περισσότερη «τροφή» στα σενάρια των «ανησυχούντων». Πρόκειται για τον φονικό σεισμό στην Ιαπωνία στις 11 Μαρτίου αλλά και το πυρηνικό ατύχημα στην Fukushima. Στην ίδια επίμαχη σκηνή της ταινίας όπου γίνεται λόγος για την έκρηξη στην πετρελαϊκή εξέδρα, υπάρχει ένα ρολόι που πολλοί συνδέουν με τον σεισμό. Στο ρολόι αυτό απεικονίζονται συνολικά τέσσερις χρονικές ενδείξεις.

Η πρώτη δείχνει την ώρα 11:59 PM, με τη διαφορά πως το από τα δύο γράμματα φωτίζεται ιδιαίτερα το Μ το οποίο και διακρίνεται κάτω και αριστερά από το 11. Πολλοί το θεωρούν ως ημερομηνία Μάρτιος 11. Η δεύτερη ένδειξη είναι αμέσως μετά η ώρα δείχνει 12:00 με τη διαφορά πως το Μ εμφανίζεται επάνω και αριστερά και κάτω και δεξιά εμφανίζεται η λέξη Japan η οποία δεν υπήρχε πουθενά πριν και ούτε και εμφανίζεται μετά. Έτσι η σύνθεση, κατά κάποιους δείχνει Μάρτιος 11 Japan.

Αλλά δεν είναι μόνο αυτό. Στην τηλεόραση στο δελτίο ειδήσεων που παίζει στο δωμάτιο, λίγα δευτερόλεπτα μετά την ένδειξη Japan ο εκφωνητής ακούγεται να λεει πως η αιτία για την έκρηξη στην εξέδρα πετρελαίου μπορεί να είναι μια βλάβη στο σύστημα ψύξης “a malfunction in the cooling system” ακριβώς δηλαδή η αιτία του προβλήματος στους πυρηνικούς αντιδραστήρες του εργοστασίου στη Fukushima. Ούτε όμως και η ένδειξη του «12» Japan έχει ξεφύγει από τους «αναλυτές».

Αφενός η «δωδεκάτη» ώρα έχει διάφορες έννοιες που συνδέονται με τον αποκρυφισμό, αφετέρου ο σεισμός στην Ιαπωνία έγινε στις 02:46:23 το απόγευμα. Αν και το άθροισμα και των πέντε ψηφίων δεν δίνει τον αριθμό 12 εντούτοις αυτό γίνεται αν αθροιστεί 02:46 που δίνει 12. Από την άλλη ο ήρωας της ταινίας ζει στη Μασαχουσέτη, η τοπική ώρα που έγινε ο σεισμός στην Ιαπωνία ήταν 12:46:23 το πρωί.

Προς το παρόν η συζήτηση στα διάφορα φόρουμ και οι αναλύσεις που έχουν δει το φως της δημοσιότητας σε σοβαρά ΜΜΕ, περιστρέφεται σε δύο άλλες χρονικές ενδείξεις που εμφανίζονται στο «περίφημο» ρολόι οι 03:28 και 03:29. Εκτός του εύλογου γεγονότος βέβαια πως μετά τις 3 και 28 η αμέσως επόμενη ένδειξη είναι η...3:29, οι διάφοροι «ύποπτα» σκεπτόμενοι αναρωτιούνται γιατί ο σκηνοθέτης διάλεξε ειδικά αυτές τις ενδείξεις του ρόλόι και αν αυτό σημαίνει για κάποιο μελλοντικό γεγονός που δεν γνωρίζουμε.

Image

Image



Πηγή

http://hellenicrevenge.blogspot.com/2011/03/knowing-o.html
Διαβάστε περισσότερα...