Δευτέρα 3 Μαρτίου 2014

Εγκεφαλικά στο Mega: Όλοι οι Έλληνες υπέρ της Χρυσής Αυγής


Διαβάστε περισσότερα...

25+1 «διαφορετικοί» χάρτες του κόσμου


Από τους αρχαίους Αιγύπτιους και το Φλαμανδό Γεράρδο Μερκάτωρ, μέχρι τη σύγχρονη ψηφιακή χαρτογραφία και τα GPS, η γη και οι χάρτες της άλλαξαν πολλά σχήματα, χρώματα και μορφές. Το ζήτημα όμως παραμένει το ίδιο: τους χρειαζόμαστε.
Φαίνεται ότι η δημιουργία του χάρτη είναι αποτέλεσμα της έμφυτης τάσης του ανθρώπου να επικοινωνήσει µε τους άλλους. Οι άνθρωποι, ζώντας ως κυνηγοί και πολεμιστές, μετακινούνταν συνέχεια, άρα οι διευθύνσεις και οι αποστάσεις ήταν σημαντικές για την επιβίωση τους. Γι’ αυτό, από πολύ παλιά, παρατηρείται η ανάπτυξη συστημάτων δημιουργίας χαρτών. Βέβαια, μετέπειτα, η ανάγκη και η χρησιμότητα των χαρτών έγινε αντιληπτή πρώτα από τους ναυσιπλόους, τους εξερευνητές και τους στρατιωτικούς και πολύ αργότερα από τους πολιτικούς.
Ο 19ος αι. συνέβαλε πολύ στην εξέλιξη της χαρτογραφίας, λόγω της ανάπτυξης των επιστημών, οι οποίες για πρώτη φορά εισήγαγαν το χάρτη ως εργαλείο μελέτης και έρευνας του γνωστικού τους αντικειμένου. Εμφανίζεται, δηλαδή, μια νέα κατηγορία χαρτών που έχει αντικείμενο την απεικόνιση φαινομένων του γεωγραφικού χώρου, όχι κατ’ ανάγκη συγκεκριμένων ή ορατών, η οποία μελλοντικά θα δημιουργήσει ένα ιδιαίτερο τομέα της χαρτογραφίας, τη θεματική χαρτογραφία. Τα δεδομένα των χαρτών προέρχονται από στατιστικά αποτελέσματα μετεωρολογικών παρατηρήσεων, γεωλογικών στοιχείων, και δεικτών οικονομικής και κοινωνικής υποδομής.
Ίσως να μην ήσαστε και μεγάλοι θαυμαστές της γεωγραφίας στο γυμνάσιο, κατανοητό. Πιστεύω όμως ότι θα βρείτε σίγουρα κάποιο… ενδιαφέρον στους ακόλουθους χάρτες, και απαντήσεις σε ερωτήσεις που δεν ξέρατε καν ότι σας απασχολούσαν.


1. Παγκόσμιος Χάρτης σύμφωνα με τους Αμερικανούς
n
Από το διεθνές best seller «Ο Άτλαντας των Προκαταλήψεων», ο Yanko Tsvetkov παρουσιάζει πως οι Αμερικάνοι βλέπουν τον κόσμο.

2. Προοπτική της πυκνότητας του παγκόσμιου πληθυσμού
n
Με περισσότερο από τα 2/3 του πληθυσμού των Ηνωμένων Πολιτειών στριμωγμένα πάνω στα νησιά της -συγκριτικά- μικροσκοπικής Ινδονησίας, ο χάρτης αυτός δείχνει ξεκάθαρα πόσο μεγάλος μέρος του πλανήτη φαίνεται σχετικά ακατοίκητο (ή έστω όχι τόσο πυκνοκατοικημένο). Πάντως, οι επαναλαμβανόμενες συζητήσεις για αυτό το χάρτη αποφάνθηκαν ότι ο κύκλος θα μπορούσε στην πραγματικότητα να είναι πολύ μικρότερος από όσο φαίνεται.

3. Παγγαία
n
Η Παγγαία ήταν μια υπερ-ήπειρος, η οποία υπήρχε για περίπου 100 εκατομμύρια χρόνια, μέχρι που διασπάστηκε πριν 200 εκατομμύρια χρόνια και άρχισε να κινείται αργά στην τρέχουσα ηπειρωτική διαμόρφωση. Αυτός ο χάρτης δείχνει πως θα έμοιαζε ο κόσμος αν η μάζα της είχε μείνει ανέπαφη.

4. Χάρτης Μέσου Όρου Πρώτης Σεξουαλικής Επαφής
n
Ένας χάρτης που σχεδόν σε εκπλήσσει. Στην Ισλανδία οι νέοι «ολοκληρώνουν» κατά μέσο όρο στην «ώριμη» ηλικία των 15. Μέχρι το 2007, η νόμιμη ηλικία συγκατάθεσης στην Ισλανδία ήταν 14, αλλά στη συνέχεια αναθεωρήθηκε στην ηλικία των 15 ώστε να ταιριάζουν περισσότερο με τη Νορβηγία και τη Φινλανδία, όπου το όριο είναι 16.

5. Χάρτης Εναέριων Κυκλοφοριών
n
Αυτός ο χάρτης, ο οποίος περιλαμβάνει μόνο τα τόξα που σχηματίζουν οι αεροπορικές διαδρομές, επιδεικνύει την όμορφη κόσμο-συνεκτικότητα που δημιούργησε η πτήση.

6. Χάρτης Προτίμησης Ποτού ανά Χώρα
n
Παγκοσμίως πρώτη στην κατάταξη έρχεται η μπύρα, ενώ στην Ευρώπη προτιμάται περισσότερο το κρασί. Γειά μας!

7. Χάρτης Σεισμών από το 1898
n
Μια απίστευτη εικόνα των ορίων των τεκτονικών πλακών της Γης, όπως σχηματίστηκαν από τις σεισμικές δονήσεις τα τελευταία 120 χρόνια. Fun Fact: Το έτος 1898 ήταν που ο Tesla ισχυρίστηκε ότι δημιούργησε μια συσκευή, η οποία προκάλεσε το σεισμό στη Νέα Υόρκη. Αργότερα η συσκευή ονομάστηκε «σεισμική μηχανή του Tesla».

8. Χάρτης Ελευθερίας του Τύπου
n
Αυτός ο χάρτης περιγράφει την ελευθερία του Τύπου σε όλες τις χώρες του κόσμου. Βασικά, αν ζείτε στην Κίνα, το Βιετνάμ, το Λάος, τη Βιρμανία, το Ουζμπεκιστάν, το Τουρκμενιστάν, το Ιράν, τη Συρία, το Αζερμπαϊτζάν, τη Λευκορωσία, την Υεμένη, το Σουδάν, την Ερυθραία, ή τη Σομαλία καλύτερα να μη γίνετε δημοσιογράφος.

9. Χάρτης Συχνότητας Κεραυνών
n
Υπάρχει μια περιοχή στα σύνορα του Ζαΐρ και της Τανζανίας όπου φαίνεται να χτυπάνε κάθε χρόνο, περίπου 200 κεραυνοί ανά τετραγωνικό χιλιόμετρο.

10. Χάρτης Συστημάτων Γραφής
n
Ένας πραγματικά ενδιαφέρον χάρτης, που δείχνει ότι αυτά που μπορεί σε εμάς να φαίνονται ασυναρτησίες, στην πραγματικότητα μπορεί να τα διαβάζει ένα ολόκληρο έθνος. Ελληνικά πάντως, μόνο στην Ελλάδα!

11. Χάρτης Κατανάλωσης Καφέ
n
Σε κιλά ανά άτομο ετησίως, αυτός ο χάρτης δείχνει τους εθισμένους στην καφεΐνη λαούς. Η Σκανδιναβική χερσόνησος κρατάει τα ηνία. Είναι τρελοί αυτοί οι βόρειοι.

12. Χάρτης Κινδύνου Έλλειψης Νερού
n
Αποσκοπώντας να αφυπνίσει την περιβαλλοντική συνείδηση​​, αυτή η αναπαράσταση επιδεικνύει μια σχεδόν τέλεια γραμμή μεταξύ των γεωγραφικών πλατών παγκοσμίως, στα οποία φαίνεται να σπανίζει το νερό, και εφιστά την προσοχή στο γεγονός ότι η Γη καλύπτεται από νερό που απλά δεν μπορούμε να πιούμε.

13. Χάρτης του Ταξιδιού των Παπιών
n
Θυμάστε τα 29.000 πλαστικά παπάκια που έπεσαν από ένα φορτηγό πλοίο από το Hong Kong, το 1992; Ε, αυτή είναι η διαδρομή που ακολούθησαν τα 12 χρόνια που βρισκόντουσαν στη θάλασσα.

13. Χάρτης των Social media
n
Facebook rulezzz.

14. Χάρτης των 7 Θανάσιμων Αμαρτημάτων
n
Μάλλον μόνο η Αϊόβα θα πάει στον Παράδεισο.

15. Χάρτης χωρών Που Δεν Έχει Εισβάλλει η Αγγλία
n
Εντάξει δεν είναι και δύσκολο. 22 είναι αυτές που τη γλίτωσαν. Αν και εδώ φαίνονται ύποπτα οι 21!

16. Χάρτης Ευρωπαϊκής Ομορφιάς
n
Δε τα πάμε και πολύ καλά σα χώρα...η Σουηδία πάντως πάλι διέπρεψε. Κρίμα που δε μπορούμε να διαφωνήσουμε με το ξανθό γαλανομάτικο.

17. Χάρτης Οδήγησης
n
Για να προσέχετε όταν περνάτε το δρόμο. Δεν οδηγούν μόνο στο Λονδίνο ανάποδα.

18. Χάρτης Αντιστροφής Στεριάς-Θάλασσας
n
Μπορεί να μην είναι πραγματικός αλλά είναι αρκετά ενδιαφέρον ομολογουμένως.

19. Χάρτης Σημαιών
n
Εκτυφλωτικά πολύχρωμος χάρτης, αλλά είναι μια καλή εξάσκηση για να μάθεις τις σημαίες των χωρών.

20. Χάρτης Σκορ IQ
n
Και πάλι, η Νορβηγία και η Ισλανδία ξεχωρίζουν ως ακραίες τιμές, αν και αυτή τη φορά η Ιταλία, το Ηνωμένο Βασίλειο, η Κίνα, η Μογγολία, η Νότια Κορέα και η Ιαπωνία ισοβαθμούν. Όχι ότι η Ελλάδα τα πάει άσχημα... μας κόβει κι εμάς μωρέ!

21. Χάρτης Φιλοξενίας
n
Αν ταξιδεύετε συχνά, καλό θα ήταν να συμβουλευτείτε αυτό το χάρτη, για να ξέρετε που θα έχετε πιο θερμή υποδοχή.

22. Χάρτης Μεγέθους του Ανδρικού Μορίου
n
Δε θα σχολιάσω τίποτα, διότι δε μου το επιτρέπει η ανατροφή μου. Ο χάρτης και το υπόμνημα μιλάνε από μόνα τους!

23. Χάρτης Μεγέθους του Γυναικείου Στήθους
n
Εντάξει, πραγματικά, τι τρώνε εκεί στο Βορρά;;;

24. Χάρτης Προγραμμάτων Περιήγησης στο Internet
n
Σύμφωνα με τα δεδομένα του 2012, ο Opera έχει πολύ δουλειά ακόμα...

25. Χάρτης Δημοφιλών Αθλημάτων
n
Αν δεν ήταν το ποδόσφαιρο πρώτο, τότε ποιο; Μου αρέσουν και τα ποσοστά του πινγκ-πονγκ πάντως..

26. Χάρτης Συχνότερων Επωνύμων στην Ευρώπη
n

Πείτε μου ότι δε το περιμενάτε!


 ΕΛΕΝΗ ΜΠΕΖΙΡΙΑΝΟΓΛΟΥ


 Πηγή











Διαβάστε περισσότερα...

Επτά Ελληνικά Παραμύθια

1. Η τρόικα ζητάει νέα μέτρα.
Τίποτα δεν ζητάει η τρόικα. Η τρόικα μόνο μετράει. Θα ’χουμε έλλειμμα και το 2014; Τότε από κάπου πρέπει να καλυφθεί. Σ’ αυτό τον πεζό κόσμο έτσι γίνεται. Όταν ξοδεύεις παραπάνω από όσα εισπράττεις και κανείς δεν σου δανείζει, από κάπου κόβεις. Όταν έχεις 24 δις παραπάνω έξοδα από έσοδα και κανείς δεν σου δανείζει, επιβάλλεις λιτότητα. Εκτός αν είσαι ο Χάρι Πότερ και φέρνεις πετρέλαιο από τον Τσάβες και δανεικά από τη Ρωσία και την Κίνα. Αν έχουμε δίκιο και δεν υπάρχει έλλειμμα το 2014, τότε δεν θα χρειάζονται νέα μέτρα. Αν έχει δίκιο ο Στουρνάρας και έχουμε έλλειμμα μόνο 500 εκατομμύρια, τότε θα πάρουμε εύκολα μέτρα. Αν το έλλειμμα φτάσει τα 2,9 δις, τότε το πράγμα δυσκολεύει. Η συζήτηση για το αν θα πάρουμε μέτρα και όχι γιατί έχουμε ακόμα έλλειμμα, είναι άλλη μια παραπειστική συζήτηση από αυτές που συνηθίζουμε σ’ αυτή τη χώρα.

 2. Γιατί θα ’χουμε πάλι έλλειμμα το 2014;

Γιατί ο ισοσκελισμός του προϋπολογισμού δεν γίνεται με βιώσιμο τρόπο. Γιατί δεν εφαρμόζουμε όσα συμφωνούμε και ψηφίζουμε. Δεν κλείνουμε τις χρεοκοπημένες κρατικές επιχειρήσεις, εφαρμόζουμε το ενιαίο μισθολόγιο μόνο στο μισό δημόσιο, υπολογίζουμε 630 εκ. από την αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης αλλά εξοικονομούμε μόνο τα μισά γιατί στο μεταξύ έχουμε βγάλει 150.000 επιπλέον σε πρόωρη σύνταξη με 7-8 πλασματικά χρόνια. Γιατί ακόμα ψάχνουμε αυτούς που θα μετατεθούν από τη μία υπηρεσία στην άλλη και δεν τους βρίσκουμε. Γιατί έχουν απολύσει μόνο 230 «επίορκους», τι κομψή λέξη. Γιατί σε κάποιον που απουσίαζε 6 χρόνια από την υπηρεσία του τού επέβαλαν 3μηνη στέρηση αποδοχών. Γιατί δεν μειώνουμε πραγματικά το κόστος του δημοσίου αλλά προσπαθούμε να το καλύψουμε με υπερφορολόγηση, η οποία έχει πάψει να αποδίδει. Τα «μνημόνια» ήταν μια κλασική περίπτωση αυτοεκπληρούμενης προφητείας. Αρνούνται να κάνουν ό,τι πρέπει και μετά λένε: Είδες που ήταν λάθος η συνταγή;
3. Ναι, αλλά και η Γερμανία πρέπει να καταλάβει ότι η λιτότητα είναι αδιέξοδη.
Και; Πού είναι η υπόλοιπη πρόταση; Τι θα γίνει αν το καταλάβει η Γερμανία; Δηλαδή, αν πούμε ότι η λιτότητα είναι αδιέξοδη και το πει και η Μέρκελ, μετά θα εξαφανιστούν τα ελλείμματα; Δηλαδή, αν έχουμε και το 2014 έλλειμμα και δεν θέλουμε άλλη λιτότητα, τι θα γίνει; Ποια είναι η πρόταση που λείπει; Αν έχεις προσέξει, όλοι αυτοί οι καλοί άνθρωποι που κατακεραυνώνουν τη λιτότητα κάθε μέρα, σταματάνε εκεί. Δεν ασχολούνται με πεζά πράγματα, με αριθμούς. Η υπόλοιπη πρόταση που λείπει, είναι: δώστε μας κι άλλα λεφτά. Γιατί 5 χρόνια δεν καταφέραμε να ’χουμε ένα κράτος που ξοδεύει όσα εισπράττει. Γιατί εμείς τόσα γουστάρουμε να χαλάμε. Αυτοί που λένε τέρμα η λιτότητα χωρίς να λένε και πώς δεν θα δημιουργούνται νέα ελλείμματα, ζητάνε απλώς το κόστος να το πληρώσουν οι Ευρωπαίοι φορολογούμενοι και να το εξοφλήσουν τα παιδιά τους. Είναι, πραγματικά, μια πολύ προοδευτική προσέγγιση.+
4. Η λιτότητα είναι άδικη και εξοντωτική.
Φυσικά. Καλύτερα πλούσιος και υγιής, παρά φτωχός και άρρωστος. Το θέμα είναι ότι όταν χρεοκοπείς και δεν σου δανείζουν, κόβεις. Όσοι μιλάνε για λιτότητα γενικά, κρύβουν ότι η λιτότητα είναι εξοντωτική γιατί δεν είναι δίκαιη. Γιατί το κράτος μετακύλισε το κόστος του στον ιδιωτικό τομέα. Γιατί οι φοροφυγάδες συνεχίζουν να φοροδιαφεύγουν, και πληρώνουν περισσότερα αυτοί που πληρώνουν πάντα. Γιατί τα ευνοημένα στρώματα της μεταπολίτευσης διατήρησαν τα προνόμια επιβαρύνοντας τα ασθενέστερα, που έχασαν δουλειά, κοινωνική περίθαλψη, τα πάντα. Δεν γίνεται να είσαι καλός με όλους. Οι σοβαροί δημοσιογράφοι που κατηγορούν σε όλους τους τόνους τη «λιτότητα», θυμίζουν όλο και περισσότερο πολιτικούς. Δεν θέλουν να γίνουν αντιπαθείς σε κανέναν. Έχουν βρει τη λυδία λίθο. Όλα θα μείνουν όπως είναι και κάποιοι θα πληρώνουν. Πάντα οι άλλοι.
5. Χρειάζονται λεφτά για ανάπτυξη.  Άλλη μία εντελώς πρωτότυπη ανακάλυψη. Αλλά εμείς δεν χρειαζόμαστε τα λεφτά για την ανάπτυξη. Χρειαζόμαστε τα λεφτά για να κάνουν τα κόμματα τους επιχειρηματίες. Για να έχουμε κρατική «πολεμική», τρομάρα μας, βιομηχανία και δεκάδες άλλες χρεοκοπημένες κρατικές επιχειρήσεις. Σε δύο απ’ αυτές χτες μάθαμε ότι εξακολουθούν σήμερα να παίρνουν 15 μισθούς, ότι οι μισοί από τους εργαζόμενους βαφτίστηκαν διευθυντές, χωρίς να έχουν κάποιοι ούτε απολυτήριο λυκείου, ότι παίρνουν καταργημένα επιδόματα, ότι ο γενικός διευθυντής εισπράττει 7.063 μηνιαίως.Σε θυγατρική εταιρείας χρεοκοπημένης που η τρόικα θέλει να κλείσει και εμείς δίνουμε αγώνα να διατηρήσουμε.
 Μάθαμε ακόμα ότι από τις 10.000 offshore ελέγχθηκαν 34.
 Ότι σε ολόκληρα τμήματα του δημοσίου οι 20 ώρες υπερωρίες μάξιμουμ το μήνα δίνονται προκαταβολικά σε όλους, ανεξαρτήτως αν τις δούλεψαν ή όχι.
 Ότι μόνο το πρώτο εξάμηνο έδωσαν 500 εκ. για εφάπαξ σε όσους έβγαλαν πρόωρα στη σύνταξη.
 Ότι η task-force απηύδησε και μας έστειλαν αυτοί 100 ονόματα πιθανών φοροφυγάδων, μπας και φιλοτιμηθούμε.
Έχουμε ελλείμματα όχι για να βοηθήσουμε την ανάπτυξη, αλλά για να διατηρήσουμε το ίδιο χρεοκοπημένο, ληστρικό, άδικο σύστημα. Όποιος λέει «όχι στη λιτότητα», μας κοροϊδεύει. Χρειάζεται και πολύ μεγάλη μάλιστα λιτότητα. Δίκαιη λιτότητα. Που θα την πληρώσουν οι βολεμένοι, ο ελληνικός παρασιτισμός.

6. Όλα αυτά είναι προσχηματικά, το θέμα δεν είναι μερικά δισεκατομμυριάκια, η Ευρώπη θέλει να μας έχει σε μνημόνια.
Ώπα, να και ο άρχοντας. Τα «δισεκατομμυριάκια» όταν τα πληρώνουμε εμείς είναι χαράτσια, ματώνει ο ελληνικός λαός, όταν τα πληρώνουν άλλοι είναι «-άκια». Η Ευρώπη δεν θέλει κανένα  άλλο μνημόνιο. Γιατί αυτό σημαίνει κι άλλα δανεικά. Εμείς ζητάμε κι άλλα. Ήταν για 2 χρόνια, έγινε 4, πάμε για το πέμπτο και τελειωμό δεν έχει. Όλες οι υπόλοιπες χώρες με τον ένα ή τον άλλο τρόπο βγαίνουν από το πρόβλημα, εμείς κάνουμε ακόμα σημειωτόν. Κατηγορώντας τους Γερμανούς. Κι εκλιπαρώντας για τα λεφτά τους.

7. Δεν τους χρειαζόμαστε άλλο, θα βγούμε στις αγορές.
Συγγνώμη, αυτές δεν ήταν οι «τοκογλύφοι»; Δεν ήταν οι γύπες των αγορών που πίνουν το αίμα των λαών; Τώρα είναι νίκη να πέσουμε πάλι στα χέρια τους; Εγκλωβισμένο το πολιτικό σύστημα στον «αντιμνημονιακό» αγώνα, προτιμάει να δανειστεί με 8,5% παρά με 1% που δανείζεται τώρα. Προκειμένου να απαλλαγεί από τα «μνημόνια». Για να μπορούν όλοι να λένε ότι έδιωξαν τις τρόικες, όχι μονάχα ο Τσίπρας στα όνειρά του. Και να χρεώσουν με τόκους τα παιδιά τους. Για να χρεοκοπήσουμε ξανά σε λίγο και να ξαναζητάμε να μας ξανασώσουν. Στην πραγματικότητα, πιστεύουν ότι θα απαλλαγούν έτσι από την επιτήρηση. Ότι θα μπορέσουν δηλαδή να ξανακάνουν ό,τι έκαναν πάντα. Να μοιράζουν, να ξοδεύουν, να λεηλατούν, να δανείζονται και να στέλνουν το λογαριασμό στους επόμενους. Πέφτουν έξω. Δεν υπάρχει άλλος δρόμος. Με ή χωρίς μνημόνια, με τρόικες ή χωρίς, το σύστημα δεν διασώζεται. Μόνο αλλάζει. Αλλιώς θα βρισκόμαστε στον ίδιο πάντα φαύλο κύκλο. Το παιχνίδι της παραπλάνησης συνεχίζεται.
Φώτης Γεωργελές
του ΚΥΡ


 Πηγή





Διαβάστε περισσότερα...