Τετάρτη 25 Αυγούστου 2010
Dj Carlos (August Dj-Set 2010)
Title:
Dj Carlos (August Dj-Set 2010)
Description - Tracklist "Dj Carlos (August Dj-Set 2010)" :
Categories:
House, Tech house
Tags:
dj carlos
Πηγή
http://www.youclubvideo.com/audio/131442/dj-carlos-august-dj-set-2010-oms
Διαβάστε περισσότερα...
Διακοπές : Τα μνημεία της Καρδίτσας
Γνωριμία με τα σημαντικά μνημεία του νομού μέσα από πέντε «ειδικές» διαδρομές
Με την επέκταση της Οθωμανικής αυτοκρατορίας οι πόλεις και οι εύφορες περιοχές του θεσσαλικού κάμπου κατακλύστηκαν από Οθωμανούς. Έτσι, η ίδρυση νέων ναών είχε σχεδόν απαγορευτεί. Διαφορετική ήταν, όμως, η κατάσταση στις δυσπρόσιτες και άγονες περιοχές των Αγράφων όπου οι κάτοικοι, κυρίως μετά τη συνθήκη του Ταμασίου (1525), απολαμβάνουν ιδιαίτερα προνόμια και μεγαλύτερη θρησκευτική ελευθερία. Αυτό συνέβαλε στην ίδρυση και λειτουργία πολλών και αξιόλογων μοναστηριών και θρησκευτικών μνημείων, πολλά από τα οποία σώζονται μέχρι σήμερα και είναι επισκέψιμα.
Αξιόλογα επίσης ιστορικά μνημεία και μοναδικά αξιοθέατα των θεσσαλικών Αγράφων είναι τα περίτεχνα πέτρινα γεφύρια. Τα μεγαλύτερα βρίσκονται στην Αργιθέα και κατασκευάστηκαν την εποχή του Βυζαντίου.
Είναι χαρακτηριστικό πως στο νομό υπάρχουν 40 γεφύρια, από τα οποία τα 13 στην περιοχή της Αργιθέας. Μέρος της παράδοσης αποτελούν και οι νερόμυλοι αλλά και τα μαντάνια, που βρίσκονται διάσπαρτα στα περισσότερα χωριά των Αγράφων. Μερικά, μάλιστα, από αυτά λειτουργούν και σήμερα.
Παρά το γεγονός, όμως, πως τα αρχαιολογικά ευρήματα που μαρτυρούν τη μακραίωνη ιστορία της περιοχής είναι πολλά, ελάχιστα από αυτά είναι επισκέψιμα. Σύμφωνα, πάντως, με τα στοιχεία που έχει κοινοποιήσει η νομαρχιακή αυτοδιοίκηση Καρδίτσας, περιγράφονται πέντε διαδρομές, τις οποίες μπορεί να ακολουθήσει κάποιος που επιθυμεί να γνωρίσει τα σημαντικά αυτά μνημεία.
Από την Καρδίτσα στη Μητρόπολη και το Μοσχάτο
Στη διαδρομή αυτή περνάμε από την αρχαία Μητρόπολη, 9 χλμ. δυτικά της Καρδίτσας, που ήταν χτισμένη στη θέση της σημερινής, έδρα του ομώνυμου Δήμου. Ένα από τα σημαντικότερα μνημεία που αποκαλύφθηκε πρόσφατα είναι ο αρχαϊκός περίπτερος δωρικός ναός του Απόλλωνα (μέσα 6ου αι. π.Χ.), μοναδικό δείγμα μνημειακής αρχιτεκτονικής αρχαϊκών χρόνων σ’ ολόκληρη τη Θεσσαλία.
Λίγο πριν από το Μορφοβούνι, δεξιά παράκαμψη του δρόμου μας οδηγεί στην ιερά μονή Αγ. Τριάδος, η οποία σύμφωνα με επιγραφή κτίσθηκε το 1858. Έξι χιλιόμετρα πιο πάνω βρίσκεται η Κερασιά. Για πάρα πολλά χρόνια τα νερά του ποταμού Κερασιώτη αξιοποιήθηκαν στις νεροτριβές και τους νερόμυλους. Μερικοί απ’ αυτούς λειτουργούν και σήμερα, ώστε να θυμίζουν μια άλλη εποχή. Λίγο έξω από την Πεζούλα, σε ξέφωτο με θέα τη λίμνη, συναντάμε τον Άγιο Παντελεήμονα, στη θέση παλιού μοναστηριού. Μεγαλύτερο όμως ενδιαφέρον παρουσιάζει η μονή της Αγ. Τριάδας στην κορυφή του χωριού Φυλακτή, 3 χλμ. πιο πάνω και περίπου 40 χλμ. από την Καρδίτσα.
Είναι μνημείο του 18ου αι. με σωζόμενο τρίκογχο ναό, με νάρθηκα στη δυτική του πλευρά. Κοσμείται από ξυλόγλυπτο τέμπλο του 1852 και τοιχογραφίες του 18ου αιώνα. Αριστερά του δρόμου, από Πεζούλα για Φυλακτή, λειτουργεί ο παραδοσιακός νερόμυλος και δίπλα δριστέλα. Το σημαντικότερο θρησκευτικό μνημείο στη δυτική πλευρά της λίμνης Πλαστήρα είναι η ιερά μονή Πελεκητής. Βρίσκεται στο χωριό Καρίτσα Δολόπων, σε υψόμετρο 1.400 μ. και σε απόσταση περίπου 10 χλμ. από το Νεοχώρι.
Αποπερατώθηκε το 1529 από τον Όσιο Δαμιανό και αγιογραφήθηκε το 1654 - 1666. Αποτελείται από το μικρό μονόχωρο ναό της Αναλήψεως του Σωτήρος και τον Αθωνικού τύπου ναό της Παναγίας Φανερωμένης. Αποτελεί κόσμημα για την περιοχή και τόπο επίσκεψης χιλιάδων προσκυνητών. Είναι ανοιχτή και επισκέψιμη τις περισσότερες μέρες του έτους (τηλ. 24410 - 94747). Εορτάζει στις 15 Αυγούστου.
Συνεχίζοντας προς τον ανατολικό παραλίμνιο ενδιαφέρον παρουσιάζει το ξυλόγλυπτο τέμπλο της Παναγίας στην Καστανιά και τα μοναστήρια Πέτρας και Κορώνας. Η μονή Πέτρας απέχει περίπου 12 χλμ. από την Καστανιά και 5 χλμ. από τον οικισμό Άγιο Αθανάσιο Λαμπερού. Βρίσκεται κοντά στο χωριό Καταφύγι. Ο δρόμος από τον Αγ. Αθανάσιο είναι ασφαλτοστρωμένος. Η μονή είναι αφιερωμένη στην Κοίμηση της Θεοτόκου. Χτίστηκε πιθανότατα το 1550. 0 ναός είναι σταυροειδής, βυζαντινός, τρίκογχος. Οι τοιχογραφίες του είναι του 1672, ενώ ο νάρθηκας αγιογραφήθηκε το 1789. Η μονή είναι ανδρώα και επισκέψιμη.
Στα 7χλμ. από τον Άγιο Αθανάσιο, πάνω στον οδικό άξονα προς Καρδίτσα, βρίσκεται η ιερά μονή Κορώνας. Η μονή είναι χτισμένη σε υψόμετρο περίπου 800 μ., σε περίοπτη θέση πάνω από το Μοσχάτο. Η θέα από τον περίβολό της προς το θεσσαλικό κάμπο είναι εντυπωσιακή. Από την Καρδίτσα απέχει μόλις 18 χλμ. Ιδρύθηκε το 1123 επί αυτοκράτορα Ιωάννου Κομνηνού και ξαναχτίστηκε στις αρχές του 16ου αιώνα. Μέχρι το 1718 αναφέρεται και ως ιερά μονή Κρυεράς Πηγής.
Το καθολικό είναι αθωνικού τύπου και οι τοιχογραφίες του είναι του μοναχού Δανιήλ (1587). Το τέμπλο του ναού είναι ξυλόγλυπτο, πραγματικό έργο τέχνης. Στη μονή φυλάσσεται και η τίμια κάρα του Αγίου Σεραφείμ (τοπικός άγιος καταγόμενος από την Πεζούλα, που υπήρξε ηγούμενος της μονής και επίσκοπος Νεοχωρίου και Φαναρίου). Είναι αφιερωμένη στη γέννηση της Θεοτόκου, είναι ανδρώα και επισκέψιμη. Εορτάζει στις 8 Σεπτεμβρίου. Επιστρέφοντας προς την Καρδίτσα, ένα χιλιόμετρο έπειτα από το Μοσχάτο, συναντάμε και μια μονότοξη πέτρινη γέφυρα.
Καρδίτσα - Περιοχή Μουζακίου
Στις υπώρειες των Αγράφων, περίπου 8 χλμ. από την Καρδίτσα, στη διαδρομή μας προς το Μουζάκι, βρίσκονται τα Κανάλια. Ένα παραδοσιακό χωριό με πετρόκτιστα σπίτια και στενούς δρόμους. Μπροστά μας, στην κορυφή του λόφου, βλέπουμε το επιβλητικό κάστρο Φαναρίου. Το κάστρο είναι βυζαντινό μνημείο του 13ου αιώνα και το μοναδικό στη Θεσσαλία. Πρόκειται για μικρό οχυρό έκτασης 2,6 στρεμμάτων, σε θέση μοναδική με θαυμάσια θέα προ όλες τις κατευθύνσεις. Οι εργασίες του εσωτερικά δεν έχουν ακόμα ολοκληρωθεί και δεν είναι ανοιχτό σε επισκέπτες.
Στη συνέχεια της διαδρομής μας μπορούμε να επισκεφθούμε το Μαυρομμάτι και τη σπηλιά, όπου γεννήθηκε ο Γ. Καραϊσκάκης, η οποία βρίσκεται σε μικρή απόσταση από το χωριό και στη συνέχεια τη μονή Αγ. Γεωργίου (Καραϊσκάκη). Η μονή Αγ. Γεωργίου χτίστηκε πριν 400 περίπου χρόνια και οι τοιχογραφίες της χρονολογούνται στο 1657.
Το καθολικό είναι μονόκλιτος, καμαροσκέπαστος, αθωνικού τύπου, σταυροειδής ναός χωρίς τρούλο και το τέμπλο του είναι ξυλόγλυπτο, χρυσοποίκιλτο. Είναι γυναικεία και επισκέψιμη. Συνεχίζοντας, στον οικισμό της Οξυάς Σούλα, κοντά στις πηγές του Πάμισου (παραπόταμου του Πηνειού), βρίσκεται η μονή Αγ. Τριάδος που ιδρύθηκε τον 17ο αιώνα και αγιογραφήθηκε το 1682. Επιστρέφουμε για μικρή περιήγηση στο Μουζάκι πριν συνεχίσουμε τη διαδρομή μας για την περιοχή της Αργιθέας.
Μουζάκι - Ανατολική Αργιθέα
Στην Ανατολική Αργιθέα μπορούμε να επισκεφθούμε τη μονή Γενέσιον της Θεοτόκου στο Βλάσι, που βρίσκεται πάνω από το χωριό, σε απόσταση 26 χλμ. από το Μουζάκι. Κτίστηκε στις αρχές του 17ου αι.. Κάτω από το Βλάσι στην αρχή του δρόμου για το Δροσάτο υπάρχει η μονότοξη γέφυρα Μεζίλου, με ημικυκλικό τόξο ανοίγματος 12 μέτρων και ύψους 9,5 μέτρων. Στη διασταύρωση για το Λεοντίτο αντιστέκεται στο πέρασμα του χρόνου ο παλαιός νερόμυλος Παληαντώνη.
Πάντως, το σημαντικότερο θρησκευτικό μνημείο της περιοχής είναι αναμφίβολα το μοναστήρι της Σπηλιάς, που απέχει 50 χλμ. από το Μουζάκι. Η μονή είναι χτισμένη σε βράχο σε ύψος 780 μ. Εκτιμάται πως πιθανότατα αναγέρθηκε στα τέλη του 16ου αιώνα ή στις αρχές 17ου. Σύμφωνα με την παράδοση, όμως, χτίστηκε πολύ νωρίτερα. Δέχεται χιλιάδες επισκέπτες και εορτάζει στις 15 Αυγούστου. Είναι ανδρώα μονή και παρά τις δύσκολες καιρικές συνθήκες που επικρατούν, πολλές φορές το χειμώνα, παραμένει όλο το χρόνο ανοιχτή.
Άλλα αξιόλογα θρησκευτικά μνημεία στην περιοχή είναι η μονή Κώστη, αφιερωμένη στη γέννηση της Θεοτόκου, (μετά τη Λίμνη Στεφανιάδας), με άγνωστη ημερομηνία ανέγερσης, η ανακαινισμένη εκκλησία του Αγ.
Χαραλάμπου στο Λεοντίτο, ο ναός του Χριστού στον οικισμό Ρώσση, της Παναγίας στον οικισμό Κρανιά, η μονή Γεννέσιον της Θεοτόκου Πετρίλου, γνωστό και ως μοναστήρι του Αγ. Χαραλάμπους, το μοναστήρι του Προφήτη Ηλία στο Πετροχώρι, η μονή Αγ. Αθανασίου Δροσάτου.
Μουζάκι - Αργιθέα - Αχελώου
Στη διαδρομή προς το δήμο Αργιθέας μπορούμε να επισκεφθούμε τη μονή Αγίας Τριάδας στη Δρακότρυπα, στην κορυφή του χωριού, σε υψόμετρο 800 μέτρων. Η σημερινή μονή είναι κτίσμα του 1758. Το καθολικό είναι αθωνικού τύπου, με νάρθηκα. Η αγιογράφηση έγινε από το Θεόδωρο Ουρία, από την Αγιά Λαρίσης. Κοσμείται από υπερυψωμένο ξυλόγλυπτο τέμπλο του 1744. Πανηγυρίζει του Αγίου Πνεύματος. Είναι γυναικεία Μονή και επισκέψιμη όλο το χρόνο.
Στα 2 χλμ. νοτιοδυτικά της Αργιθέας, στη θέση Ελληνικά, βρίσκεται ο αρχαιολογικός χώρος της Αργιθέας. Ορισμένοι ιστορικοί και περιηγητές ταυτίζουν τη θέση αυτή με την πρωτεύουσα των Αθαμάνων, που εμφανίστηκαν στην περιοχή της Πίνδου κατά τη 2η χιλιετία πΧ. Μόλις περάσουμε τη γέφυρα Θερινού, πάνω στο δρόμο, μπορούμε να επισκεφθούμε τη μονή Κατουσίου στο Ανθηρό.
Βρίσκεται μεταξύ των οικισμών Λαγκάδι και Μεταμόρφωση, 3 χλμ. από το Ανθηρό. Ο ναός είναι τρίκογκος χτίστηκε γύρω στο 1600 και αγιογραφήθηκε το 1663 από τους ζωγράφους Ιωάννη Ευτελή, Αναστάσιο Ιερέα και Δημήτριο Αναγνώστη. Η μονή είναι επισκέψιμη όλο το χρόνο. Είναι αφιερωμένη στη Γέννηση της Θεοτόκου και πανηγυρίζει στις 8 Σεπτεμβρίου. Ιστορικής σημασίας είναι και η Κοίμηση της Θεοτόκου, που βρίσκεται στην είσοδο του Ανθηρού με τοιχογραφίες του 1682.
Εντυπωσιακή είναι η όψη της μονότοξης γέφυρας Τριζόλου, με άνοιγμα τόξου 32μ. και ύψος 16μ., που φαίνεται πάνω από το δρόμο για την Άρτα. Πανέμορφη είναι και η διαδρομή από το Πετρωτό προς την Καλή Κώμη και τα Ελληνικά, απ’ όπου μπορούμε να επισκεφθούμε την Παλαιοκάμαρα, γέφυρα στον Αρένιο ποταμό, με άνοιγμα τόξου 17 μ. και ύφος 7,30 μέτρων. Περνώντας δίπλα από την πέτρινη γέφυρα Πετρωτού, η διαδρομή μας συνεχίζεται για την Άρτα ή τα χωριά του Αχελώου.
Στην περιοχή του δήμου Αχελώου, ιστορικό ενδιαφέρον παρουσιάζει η μονή Μεταμόρφωσης του Σωτήρος. Βρίσκεται σε απόσταση περίπου 5 χλμ. από τα Βραγκιανά (Μικρά Βραγκιανά), την έδρα του δήμου Αχελώου και 80 χλμ. από το Μουζάκι. Εκτιμάται ότι ιδρύθηκε το 1669. Κοσμείται με αξιόλογες τοιχογραφίες και περίτεχνο ξυλόγλυπτο τέμπλο. Η μονή πανηγυρίζει στις 6 Αυγούστου (Μεταμόρφωση του Σωτήρος). Είναι ανδρώα και επισκέψιμη.
Αξιόλογη θεωρείται και η Παναγία Επισκοπή στο Δένδρο Βραγκιανών. Στα 10 χλμ. από εκεί περίπου βρίσκεται το Καταφύλλι (Σελιπνιανά). Οι «ρίζες» του φτάνουν στην αρχαία Ελλάδα, γεγονός που τεκμηριώνεται από το πλήθος των αρχαιολογικών ευρημάτων στην ευρύτερη περιοχή, καθώς και την παλαιά του ονομασία (από το βασιλιά Σέλιπο). Η σύνδεση της περιοχής με την Άρτα και την Αιτωλοακαρνανία γίνεται από την πεντάτοξη γέφυρα στο Αρδάνοβο. Η γέφυρα έχει μήκος 50 μέτρων και κτίστηκε με πελεκητή πέτρα το 1910.
Καρδίτσα - Σμόκοβο - Ρεντίνα
Στη διαδρομή αυτή περνάμε από την πλούσια σε αρχαιολογικά ευρήματα περιοχή του Κέδρου και τη λίμνη Σμοκόβου, με κατεύθυνση προς την Ευρυτανία και τη Φθιώτιδα. Πριν φτάσουμε εκεί αξίζει να επισκεφθούμε το ναό του Ιωάννη Προδρόμου που βρίσκεται περίπου 4,5 χλμ. νότια από το χωριό Παλιούρι, σε υψόμετρο σχεδόν 500 μ. και 25 χλμ. από την Καρδίτσα. Πιθανολογείται ότι ο ναός είναι το καθολικό μονής του 13ου αιώνα, με σπάνια αρχιτεκτονική για το θεσσαλικό χώρο.
Στα 3 χλμ. μετά το Παλιούρι βρίσκεται ο Κέδρος, έδρα του δήμου Μενελαΐδας με μακραίωνη ιστορία. Σε πολλά σημεία της περιοχής και κυρίως στις θέσεις «Χελωνόκαστρο» και στο ύψωμα της «Κολοκριάς» ανασκάφηκαν αξιόλογα αρχαιολογικά ευρήματα. Σε αίθουσα του δημαρχείου λειτουργεί και ένας είδος αρχαιολογικής αποθήκης, όπου φυλάσσεται μικρό μέρος των συγκεκριμένων ευρημάτων.
Σε απόσταση 55 χλμ. από την Καρδίτσα, έπειτα από μια όμορφη διαδρομή στις όχθες του ποταμού Ονόχωνου, τη Λουτρόπολη Σμοκόβου και τη Λουτροπηγή, φτάνουμε στη Ρεντίνα. Πρόκειται για την έδρα του ιστορικού ομώνυμου δήμου, χτισμένη σε υψόμετρο 900 μ., στα όρια των νομών Καρδίτσας, Φθιώτιδος και Ευρυτανίας. Απέχει 54χλμ. από το Καρπενήσι.
Ο παραδοσιακός οικισμός της Ρεντίνας είναι πλούσιος σε θρησκευτικά μνημεία και με αξιόλογη ιστορία. Αξίζει να επισκεφθεί κάποιος τον Άγιο Γεώργιο με το περίτεχνο τέμπλο και θαυμάσιες τοιχογραφίες, καθώς και άλλους ναούς. Το σημαντικότερο θρησκευτικό μνημείο, πάντως, θεωρείται η γυναικεία μονή Κοίμησης της Θεοτόκου (1579), που βρίσκεται 6 χλμ. νοτιοανατολικά της Ρεντίνας, με πολύ καλή οδική πρόσβαση.
Το Καθολικό είναι περικαλλής ναός, αφιερωμένος στην Κοίμηση της Θεοτόκου, αθωνικού τύπου, με τρούλο. Το τέμπλο είναι ξυλόγλυπτο, χρυσοποίκιλτο και οι τοιχογραφίες του ναού χρονολογούνται το 1662, ενώ του νάρθηκα το 1676. Η Μονή πανηγυρίζει στις 15 Αυγούστου και στις 22 Μαρτίου, του Αγίου Βασιλείου πρεσβυτέρου Αγκύρας, η τίμια κάρα του οποίου φυλάσσεται στη μονή. Το γυναικείο αυτό μοναστήρι είναι επισκέψιμο όλο το χρόνο.
του ανταποκριτή μας Α. Ζώη
Πηγή
http://culture.ana-mpa.gr/view1.php?id=10012
Διαβάστε περισσότερα...
ΒΙΟΓΡΑΦΙΑ: Μιχάλης Ράπτης. Γνωστός και ως «Πάμπλο»
Σαν σήμερα γεννήθηκε ο Μιχάλης Ράπτης, μια από τις ηγετικές μορφές του ελληνικού τροτσκιστικού κινήματος. Γνωστός και ως «Πάμπλο», ανέπτυξε έντονη πολιτική δράση στην Ελλάδα αλλά και στο εξωτερικό, διατέλεσε γραμματέας της Δ΄Διεθνούς, ενώ έπαιξε ηγετικό ρόλο στις επαναστάσεις κατά της αποικιοκρατίας που ξέσπασαν μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο. Ο Μ. Ράπτης αυτοπροσδιοριζόταν ως απόλυτος οπαδός της ουτοπίας και ως άνθρωπος που οτιδήποτε ανθρώπινο δεν του είναι ξένο και έλεγε:«αν δεν έχει κανείς ένα όραμα, αν δε θέλει να ξεπεράσει το παρόν στο όνομα πάντα της πραγματικότητας, αν δεν τείνει πάντα σε κάτι πάνω απ’τα παρόντα, είναι χαμένος. Η ουτοπία είναι κίνητρο προς κάτι το καλύτερο- και ευτυχώς που υπάρχει».
Ο «Πάμπλο» έφυγε από τη ζωή στις 20/02/1996. Τους κυριότερους σταθμούς της πολιτικής του δράσης περιγράφει ο Δημήτρης Κωνσταντακόπουλος, λίγο μετά τον θάνατό του:
«Ο Μιχάλης Ράπτης, γνωστός και ως «Πάμπλο», γεννήθηκε στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου στις 24 Αυγούστου 1911 και τελείωσε το Πολυτεχνείο της Αθήνας, ενώ συνέχισε με σπουδές πολεοδομίας και στατιστικής στο Παρίσι.
Πολύ γρήγορα τον τράβηξε η πολιτική. Στις μεγάλες φοιτητικές απεργίες του μεσοπολέμου συνδέεται με τη οργάνωση των αρχειομαρξιστών, από όπου όμως θα αποχωρήσει και θα προσανατολισθεί τελικά στη συνεργασία με το τροτσκιστικό ρεύμα του «Σπάρτακου», υπό την ηγεσία του πρώην γενικού γραμματέα του ΚΚΕ Παντελή Πουλιόπουλου. Για τη δράση του συλλαμβάνεται από τη δικτατορία του Μεταξά.
Με εντολή του ίδιου του Πουλιόπουλου φεύγει από την Ελλάδα και εκπροσωπεί τους Έλληνες τροτσκιστές στο ιδρυτικό συνέδριο της Τετάρτης Διεθνούς, που έγινε στα περίχωρα του Παρισιού το 1938. Παρέμεινε στη Γαλλία, στην παρανομία ως επί το πλείστον, στη διάρκεια της γερμανικής κατοχής, ενώ από το 1943 εκλέγεται οργανωτικός γραμματέας του Ευρωπαϊκού Γραφείου της Τετάρτης Διεθνούς που αναλαμβάνει, μετά τον πόλεμο, την ανασυγκρότηση του διεθνούς τροτσκιστικού κινήματος.
Ένας από τους βασικότερους ηγέτες αυτού του κινήματος, μαζί με τον Βέλγο οικονομολόγο Ερνέστ Μαντέλ, ο Πάμπλο διακρίνεται από το ιδιαίτερο ενδιαφέρον του και την ενεργό συμμετοχή του στο κύμα των επαναστάσεων κατά της αποικιοκρατίας που ξεσπούν μετά τον 2ο Παγκόσμιο Πόλεμο. Υποστηρίζει από την πρώτη στιγμή την επανάσταση στην Αλγερία και οργανώνει ένα διεθνές δίκτυο για τον εφοδιασμό της με όπλα. Μετά την άνοδο του Ντε Γκωλ στην εξουσία, μεταφέρει τη δράση του στο Άμστερνταμ, όπου και συλλαμβάνεται τελικά, δικάζεται και καταδικάζεται για τη δράση του υπέρ των Αλγερίνων.
Μετά την απελευθέρωσή του φτάνει στην Αλγερία, που βρίσκει την ανεξαρτησία της και εμπνέει τη δημιουργία επιτροπών αυτοδιαχείρισης, που θα διαχειριστούν τις ιδιοκτησίες που άφησαν πίσω τους οι Γάλλοι. Στο Αλγέρι συναντάται με όλους σχεδόν τους ηγέτες των αντιαποικιακών κινημάτων, ενώ από αυτή την περίοδο χρονολογείται και η σχέση του με τον αρχιεπίσκοπο Μακάριο.
Όταν ένα πραξικόπημα ανατρέπει τον πρώτο πρόεδρο της Αλγερίας Μπεν Μπελά, ο Μιχάλης Ράπτης κρύβεται και στη συνέχεια φεύγει κρυφά από τη χώρα με τη βοήθεια ιδίως του Λαϊκού Μετώπου για την Απελευθέρωση της Αγκόλας.
Η ιδέα της αυτοδιαχείρισης, ως έννοιας που προσδίδει συγκεκριμένο νόημα στο σοσιαλισμό και έρχεται σε αντίθεση με τη διαχείριση της κρατικής εξουσίας από ένα και μόνο κόμμα, είναι μια από τις κεντρικές ιδέες της πολιτικής δράσης του Μιχάλη Ράπτη, που υποστηρίζει τη Γιουγκοσλαβία του Τίτο, στη σύγκρουσή της με τον Στάλιν. Η στάση όμως που θα πάρει ο Τίτο στον πόλεμο της Κορέας ψυχραίνει τις σχέσεις των τροτσκιστών με το Βελιγράδι.
Πάντα κριτικός απέναντι στα καθεστώτα του «υπαρκτού σοσιαλισμού», ο Μιχάλης Ράπτης τα υποστηρίζει εναντίον της «επιθετικής πολιτικής του ιμπεριαλισμού», εκφράζει όμως την αλληλεγγύη του προς την επανάσταση του 1956 στην Ουγγαρία και την Άνοιξη της Πράγας, το 1968. Αντιτίθεται στην επιστροφή στον καπιταλισμό, υποστηρίζει όμως ότι στην υποθετική περίπτωση που η ίδια η εργατική τάξη αποβλέψει σε μια τέτοια εξέλιξη, δεν μπορεί το κόμμα να την εμποδίσει.
Το 1963 διαγράφεται από την Τέταρτη Διεθνή για παραβάσεις του «δημοκρατικού συγκεντρωτισμού», μια διαφωνία που πέραν των πολιτικών διαφορών που την προκάλεσαν, αντανακλά την αντίθεσή του στην ιδέα ενός τελειωμένου «επαναστατικού προγράμματος» και μιας μεσσιανικής οργάνωσης. Δημιουργεί την επιθεώρηση «Αυτοδιαχειρίσεις» με τον Μισέλ Γκολμάν και του Ντανιέλ Γκερέν και θεωρεί το Μάη του ΄68 ως μια επιβεβαίωση των ιδεών του για την αυτοδιαχείριση.
Μετά την επιβολή της χούντας των συνταγματαρχών εργάζεται για την ενότητα όλων των δημοκρατικών δυνάμεων της αντίστασης και δημιουργεί ένα δίκτυο για την έξοδο από την Ελλάδα πολλών αγωνιστών κατά της χούντας. Είναι η περίοδος που γνωρίζεται και συνεργάζεται με τον Ανδρέα Παπανδρέου. Συνεργάζεται επίσης στενότατα, την ίδια περίοδο, με το παλαιστινιακό κίνημα.
Ακούραστος μέχρι το τέλος του, αφιερώνει τα τελευταία χρόνια του αντιτασσόμενος στη «νέα παγκόσμια τάξη», όπως ο ίδιος αντιλαμβάνεται να επιβάλλεται στα Βαλκάνια και τη Μέση Ανατολή μετά την κατάρρευση της ΕΣΣΔ. Παρά το προχωρημένο της ηλικίας του, οργανώνει σχεδόν μόνος του δύο διεθνή συνέδρια κατά των κυρώσεων εναντίον του Ιράκ, της Λιβύης και της Κούβας.
Πηγή
http://anergoidimosiografoi.blogspot.com/
Διαβάστε περισσότερα...
Ξέρεις τι πληρώνεις ως χρέος; Όχι! Και όμως, αν πας στην ταβέρνα, σου φέρνουν αναλυτικό λογαριασμό..., μαζί με την απόδειξη!
* Ξέρεις τι πληρώνεις ως χρέος; Όχι! Και όμως, αν πας στην ταβέρνα, σου φέρνουν αναλυτικό λογαριασμό..., μαζί με την απόδειξη! Ο Γιώργος τι λογαριασμό μας έδωσε και ζητάει να πληρώσουμε την απόδειξη;
Το ΔΝΤ και η Τρόϊκα πρέπει να φύγει. Και για να γίνει αυτό πρέπει να σταματήσουμε να τρωγόμαστε μεταξύ μας. Πρέπει να αρχίσουμε να κοιτάμε τι μπορούμε να κάνουμε για να φύγει ΔΝΤ, Τρόϊκα και Μνημόνιο. ΤΩΡΑ.
Το ΔΝΤ δεν θα φύγει με χαϊδέματα. Ούτε με παρακάλια. Μόνο του δεν πρόκεται να φύγει. Κι απ' ότι φαινεται δεν έχουμε κάποιο κόμμα εξουσίας που να προτίθεται ΝΑ ΤΟ ΣΟΥΤΑΡΕΙ. Αρα εμείς, ο λαός, πρέπει να το διώξουμε. Και να αναγκάσουμε τα ΚΟΜΜΑΤΑ ΜΑΣ να συμφωνήσουν ΜΑΖΙ ΜΑΣ.
ΝΑ ΠΟΥΜΕ ΕΜΕΙΣ ΣΤΑ ΚΟΜΜΑΤΑ ΜΑΣ ΤΙ ΝΑ ΚΑΝΟΥΝ.
Οχι τα κόμματα σε μας.
Αλλιώς μέχρι να φύγει μόνο του το ΔΝΤ εμείς θα ψοφήσουμε από την πείνα. Διότι ότι κυβέρνηση και να ψηφίσουμε ΔΕΝ ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ ΝΑ ΤΗΝ ΑΦΗΣΕΙ να κυβερνήσει. Γι' αυτό και πρέπει να ΣΤΑΜΑΤΗΣΟΥΜΕ ΝΑ ΤΡΩΓΟΜΑΣΤΕ μεταξύ μας.
Ας διώξουμε πρώτα ΔΝΤ, Τρόϊκα και Μνημόνιο και μετά μπορούμε να τρωγόμαστε με την ησυχία μας. Με τα κομματικά μας και τα ποδοσφαιρικά μας, και οτι θέλουμε να τρωγόμαστε.
Τι θα πει "δεν μπορεί να φύγει το ΔΝΤ"; Αν σκεφτόμασταν έτσι θα ήμασταν ακόμη σκλάβοι στους Τούρκους.
Και τι θα πει "θα μας αποκλείσουν από τις διεθνείς αγορές"; Είδατε την Ουγγαρία να αποκλείεται από το διεθνές εμπόριο; Την Αργεντινή; Την Αίγυπτο μήπως;
Είδατε καμμία από τις 35 τόσες χώρες που έκαναν μεταπολεμικά ΣΤΑΣΗ ΠΛΗΡΩΜΩΝ να έφυγαν από το εμπόριο και τις αγορές δανείων; Από το “διεθνές σύστημα”;
Ας μην τρομοκρατούμε τους έλληνες με τέτοιες ανυπόστατες αλήθειες περί αποπομπής μας από το διεθνές σύστημα και τις αγορές. Σε καμμία χώρα δεν συνέβη αυτό. Μπορούμε κάλλιστα να βρούμε και να δανειστούμε ΜΕ ΥΠΟΘΗΚΕΣ, είμαστε πράγματι μια πλούσια χώρα, ΚΑΙ από ομίλους διεθνών τραπεζών και από ΠΟΛΛΕΣ ΑΛΛΕΣ ΠΗΓΕΣ.
Η διεθνής αγορά ομολόγων ΕΙΝΑΙ Η ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ ΜΑΦΙΟΖΙΚΗ ΜΠΙΖΝΑ που υπάρχει. Μακάρι να μην ξαναγυρίσουμε ποτέ σ’ αυτήν.
Αλλά ας δούμε τα ιδια τα “δανεικά” μας.
Τι χρωστάμε;
Πότε πήραμε το κάθε δάνειο;
Ποια κυβέρνηση το πήρε;
Τι ύψος είχε;
Για ποιο λόγο το πήρε;
Από ποιον το πήραμε; (ΚΥΡΙΩΣ ΑΥΤΟ)
ώστε και άλλοι οικονομολόγοι, ανεξάρτητοι, να την μελετήσουν και να μας πουν τα δικά τους. Και τύπος και δημοσιογράφοι να το ξεσκονίσουν...
Διαφορετικά ΚΑΜΜΙΑ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΔΕΝ ΝΟΜΙΜΟΠΟΙΕΙΤΑΙ να μας χαρατσώνει με φόρους, ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΤΟΝ ΕΙΣΠΡΑΚΤΟΡΑ, για να μαζεύει ΛΕΦΤΑ, που τα δίνει για πληρωμή ενός λογαριασμού, ΠΟΥ ΕΜΕΙΣ ΔΕΝ ΕΙΔΑΜΕ ΠΟΤΕ. Πως δεν ντρέπονται να μας ζητάνε ΦΠΑ δεν καταλαβαίνω και φόρους.
Εχουμε λίστα;
Εχουμε λογαριασμό;
ΕΓΩ ΧΩΡΙΣ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟ ΔΕΝ ΠΛΗΡΩΝΩ.
Ούτε σε ταβέρνα.
Εσύ;
Για να δούμε μήπως ο λογαριασμός έχει τίποτε “καλαμαράκια” και “φέτες” και “κρασιά”, ΠΟΥ ΔΕΝ ΦΑΓΑΜΕ.
Για να δούμε μήπως ο λογαριασμός περιέχει δάνεια από αυτά που εμπίπτουν σε αυτό που το Διεθνές Δίκαιο ονομάζει ως ΑΠΕΧΘΕΣ ΧΡΕΟΣ.
Οχι να πληρώσουμε πάλι έτσι στα τυφλά.
Μία στις τρεις δανειακές συμβάσεις του ελληνικού δημοσίου αφορά σε δάνειο ΠΡΟΠΟΛΕΜΙΚΟ, ή έγινε για να πληρωθεί ΠΡΟΠΟΛΕΜΙΚΟ δάνειο. Το ένα τρίτο δηλαδή.
Και το ομόλογο της 19ης Μαίου 2010, αυτό που μας “έβαλε” στο ΔΝΤ για να το πληρώσουμε, ήταν 30-τές ομόλογο, πριν 30 χρόνια το πήραμε δηλαδή, με 17% (μάλιστα) επιτόκιο, για να πληρωθεί, ΤΟΤΕ ΠΟΥ ΤΟ ΠΗΡΑΜΕ, πριν 30 χρόνια ξαναλέω, δάνειο που είχαμε πάρει το 1889. Το 1889.
ΤΟ ΧΙΛΙΑ ΟΧΤΑΚΟΣΙΑ ΟΓΔΟΝΤΑ ΕΝΝΙΑ ρε γμτ μου;
Τους έχουμε πληρώσει από τότε, τόκους επί τόκων και χρεωλύσια (το κεφάλαιο δηλαδή).
Εν ολίγοις το μεγαλύτερο μέρος του δημοσίου χρέους το έχουμε πληρώσει.
ΤΟ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟ ΜΕΡΟΣ ΤΟΥ ΧΡΕΟΥΣ ΤΟ ΕΧΟΥΜΕ ΗΔΗ ΠΛΗΡΩΣΕΙ, πατριώτες.
Το ΔΝΤ πρέπει να φύγει.
Και με τις κλωτσιές αν χρειαστεί.
Πηγή
http://kostasxan.blogspot.com/2010/08/blog-post_7065.html
Διαβάστε περισσότερα...
Συνταγή : Ψωμί
Aπό τις βασικότερες τροφές το ψωμί, το τρώμε όλοι κάθε μέρα. Aπό τη μια, υπάρχει ένα είδος για κάθε γούστο (σταρένιο, χωριάτικο, ολικής άλεσης, πολύσπορο, σίκαλης) και από την άλλη τα απλά υλικά (νερό, αλάτι, αλεύρι και μαγιά) και η εύκολη διαδικασία παρασκευής του το κάνει προσιτό σε όλα τα νοικοκυριά. Πιθανότατα αυτοί είναι και οι λόγοι που αποτελεί τη βασική τροφή των ανθρώπων. Αν ακολουθείτε τη σύγχρονη τάση των σπιτικών, άρα και πιο υγιεινών προϊόντων, εφαρμόστε την παρακάτω συνταγή και η φράση «βγάζω το ψωμί μου» θα αποκτήσει για εσάς κυριολεκτική σημασία.
Bήμα 1ο. Σε ένα μπολ, διαλύετε 25 γρ. νωπή μαγιά σε λίγο χλιαρό νερό.
Bήμα 2ο . Σε μια μεγάλη λεκάνη, ανακατεύετε 20 γρ. αλάτι (1 κουταλάκι) με 1 κιλό αλεύρι κίτρινο ή για όλες τις χρήσεις.
Bήμα 3ο. Aνοίγετε μια τρύπα στο αλεύρι και ρίχνετε μέσα τη μαγιά, ενώ σταδιακά προσθέτετε τα 550 γρ. νερού ζυμώνοντας διαρκώς. Σε περίπτωση που χρειάζεται να προσθέσετε νερό, κάντε το με προσοχή, ώστε να μην αραιώσει η ζύμη. Tο ζυμάρι θα είναι έτοιμο όταν γίνει ελαστικό και ξεκολλάει από τα χέρια σας. Aν δεν ξεκολλάει, ρίχνετε λίγο ακόμα αλεύρι και συνεχίζετε το ζύμωμα για 15 λεπτά ακόμα.
Bήμα 4ο. Πλάθετε τη ζύμη στο σχήμα που θέλετε (καρβέλι ή φραντζόλα) και τη βάζετε σε ένα ταψί (στρογγυλό ή μακρόστενο) που έχετε προηγουμένως λαδώσει. Φροντίζετε η ζύμη να μην καλύπτει όλη την επιφάνεια του σκεύους, γιατί θα φουσκώσει και θα διογκωθεί.
Bήμα 5ο. Mε ένα μαχαίρι, χαράζετε την επιφάνεια της ζύμης, την αλείφετε με νερό και την αφήνετε σε ζεστό μέρος για περίπου 45 λεπτά μέχρι να φουσκώσει.
Bήμα 6ο. Mόλις φουσκώσει, το ψήνετε για 45 λεπτά στους 200-220 βαθμούς, σε φούρνο που έχετε προθερμάνει.
Oδηγίες χρήσης
H ποσότητα ψωμιού που θα παρασκευάσετε με τα υλικά αυτά είναι περίπου 1 κιλό.Aν δεν το καταναλώσετε άμεσα, μπορείτε να το φυλάξετε στην κατάψυξη και όταν θελήσετε να το χρησιμοποιήσετε, να το βγάλετε να το ζεστάνετε στο φούρνο.
Υγιεινές ιδέες
• Aν θέλετε να ενισχύσετε και άλλο τη διατροφική αξία του ψωμιού που θα φτιάξετε στο σπίτι, μπορείτε στο
3ο βήμα να ρίξετε μέσα στο ζυμάρι σπόρους από κολοκύθα, παπαρούνα, αλλά και λιναρόσπορο, ηλιόσπορο, πίτουρο, βρόμη, κύμινο, σουσάμι ή σίκαλη. Xρησιμοποιήστε ένα ή και περισσότερα από τα συστατικά αυτά.
• Mπορείτε, επίσης, να προσθέσετε αρωματικά, μπαχαρικά ή μέλι.
• Mια ακόμα, πιο υγιεινή επιλογή είναι το μαύρο ψωμί. Aκολουθήστε τη βασική διαδικασία αντικαθιστώντας το αλεύρι για όλες τις χρήσεις με αλεύρι ολικής άλεσης σκληρό στη ίδια ποσότητα ή ανάμεικτο (700 γρ. σκληρό και 300 γρ. μαλακό). Mην ξεχάσετε να αφήσετε το καρβέλι ή τη φραντζόλα να «ξεκουραστεί» αρκετή ώρα, καθώς η ζύμη από αλεύρι ολικής άλεσης αργεί να φουσκώσει (περίπου 60 λεπτά).
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Πως θα φτιάξετε παραδοσιακό χωριάτικο ψωμί …
Τώρα με την επικείμενη η αύξηση στις τιμές των σιτηρών , ίσως η συγκεκριμένη συνταγή είναι η πιο χρήσιμη από όλες. O Έλληνας οικογενειάρχης βγαίνει κατά πολύ ωφελημένος φτιάχνοντας μόνος του το ψωμί. Και όχι μόνο κερδισμένος στην τσέπη του.. αλλά και στη υγεία του.
Γιατί το σπιτικό ψωμί παρασκευασμένο από αγνά υλικά που έχουμε επιλέξει, δεν μπορεί να συγκριθεί με αυτό του εμπορίου. Η γεύση και η μυρωδιά του σίγουρα θα σας ανταμείψουν. Μπορεί λοιπόν να σπαταλήσετε λίγο περισσότερο χρόνο στην κουζίνα σας, όμως αξίζει τον κόπο αν αναλογιστείτε ότι πέρα από το οικονομικό όφελος που θα έχετε, θα σερβίρετε στα παιδιά σας ζεστό, σπιτικό ψωμί.
Υλικά:
* 1 κιλό αλεύρι
* 1 κουταλάκι μαγιά (περίπου 50γρ)
* 1 κουταλάκι αλάτι
* 1 κουταλάκι ζάχαρη
* μισό λίτρο περίπου νερό
Εκτέλεση:
Με λίγο χλιαρό νερό βρύσης διαλύουμε τη μαγιά και ανακατεύουμε καλά. Σε ένα μεγάλο μπολ, βάζουμε το αλεύρι με το αλάτι και τα ανακατεύουμε.
Κάνουμε μία λακκούβα κ ρίχνουμε την μαγιά, σιγά-σιγά ρίχνουμε το νερό και ζυμώνουμε διαρκώς. Προσοχή με το νερό γιατί από αλεύρι σε αλεύρι αλλάζει η αναλογία. Αν χρειάζεται προσθέτουμε λίγο ακόμα (μην βγει νερουλή η ζύμη).
Στην αρχή η ζύμη θα κολλάει στα χέρια και στα τοιχώματα του μπολ, σιγά σιγά όμως με το ζύμωμα θα γίνεται λεία και ελαστική! Αλεύρι προσθέτουμε ΜΟΝΟ αν χρειαστεί.
Ζυμώνουμε περίπου 15 λεπτά.
Φτιάχνουμε 3-4 φραντζολάκια, τα τοποθετούμε στο ταψί (πρέπει να ’χουν περιθώριο γιατί θα φουσκώσουν αρκετά). Χαράζουμε την επιφάνεια με 2-3 μαχαιριές, αλείφουμε με λίγο νερό για να γίνει τραγανό και αφήνουμε σκεπασμένο το ταψί να ξεκουραστούν και να φουσκώσουν τα φραντζολάκια! (περίπου 40-50 λεπτά).
Μόλις περάσει η ώρα ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180-200 βαθμούς για περίπου ένα τέταρτο της ώρας! Απολαύστε το!!!
Πηγή
http://vita.dolnet.gr/html/ent/299/ent.1299.asp
http://www.cosmo.gr/DietFitness/285484.html
Διαβάστε περισσότερα...
Εγγραφή σε:
Αναρτήσεις (Atom)