Παρασκευή 12 Αυγούστου 2011

Εκτός από την ύφεση, μπορεί να φταίει και ο ...ήλιος


Τα επεισόδια στο Λονδίνο και ο πανικός στις αγορές ενδέχεται να μην οφείλονται στην παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση, στην ύφεση, στην ανεργία και στην αποδόμηση του κοινωνικού κράτους αλλά στις ...ηλιακές καταιγίδες όπως αυτή που σημειώθηκε την 5η Αυγούστου.

Αυτό τουλάχιστον ισχυρίζονται κάποιοι πανεπιστημιακοί οι οποίοι πιστεύουν ότι γεωμαγνητικές καταιγίδες μπορεί να επηρεάσουν τους ανθρώπους, να μεταβάλουν τη διάθεσή τους και να τους οδηγήσουν σε αρνητική"συμπεριφορά αλλάζοντας τη βιοχημεία τους. Επικαλούνται μάλιστα κάποιες μελέτες που υποστηρίζουν ότι κατά τη διάρκεια γεωμαγνητικών καταιγίδων αυξάνονται οι αυτοκτονίες και η εισαγωγή στα νοσοκομεία λόγω κατάθλιψης.
Μάλιστα, μια μελέτη που έκανε το 2003 η Κεντρική Τράπεζα της Ατλάντας κατέληξε στο συμπέρασμα ότι τέτοιες "διαστημικές" καταιγίδες θα μπορούσαν να επηρεάσουν το... Χρηματιστήριο επειδή οι χρηματιστές είναι πιθανότερο να κάνουν "απαισιόδοξες" επιλογές. "Τα ασυνήθιστα υψηλά επίπεδα γεωμαγνητικής δραστηριότητας έχουν αρνητική, στατιστικά και οικονομικά σημαντική, επίπτωση στις αποδόσεις των μετοχών την αμέσως επόμενη εβδομάδα", ανέφεραν οι συγγραφείς της μελέτης.
Ο Ήλιος εκτοξεύει στο διάστημα φορτισμένα σωματίδια, ένα φαινόμενο που από τους επιστήμονες αποκαλείται εκτίναξη στεμματικού υλικού (CME). Τρεις μεγάλες τέτοιες εκτινάξεις υποχρέωσαν τους Αμερικανούς επιστήμονες να προειδοποιήσουν ότι οι ηλιακές καταιγίδες μπορεί να προκαλέσουν διακοπές στην ηλεκτροδότηση ενώ το βόρειο σέλας, που προκαλείται από διαταραχές στη γήινη ατμόσφαιρα, έχει γίνει ορατό σε περιοχές όπως η Αγγλία και το Κολοράντο, σύμφωνα με τη NASA.
"Το μαγνητικό πεδίο της Γης ακόμη δονείται από τη CME της 5ης Αυγούστου που προκάλεσε μια από τις ισχυρότερες γεωμαγνητικές καταιγίδες εδώ και πολλά χρόνια" ανέφερε η ιστοσελίδα SpaceWeather.
Ο τρέχων ενδεκαετής ηλιακός κύκλος αναμένεται να κορυφωθεί το 2013 και ενδέχεται τους επόμενους μήνες να πλήξουν τη Γη και άλλες γεωμαγνητικές καταιγίδες.


Πηγή



Διαβάστε περισσότερα...

265 κλοπές και 19 ληστείες κάθε μέρα


Οι ληστές φεύγουν από τις τράπεζες και πάνε στα σπίτια

Αθήνα


Νέα αύξηση της εγκληματικότητας παρουσιάζεται το πρώτο εξάμηνο του 2011, σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2010 σύμφωνα με τα νεώτερα στατιστικά στοιχεία της ΕΛ.ΑΣ.

Σε όλη την επικράτεια οι κλοπές και οι διαρρήξεις παρουσιάζουν αύξηση 7,5%, ενώ οι ληστείες 5,1%. Σύμφωνα με τα στοιχεία, κάθε ημέρα στην επικράτεια σημειώνονται 265 κλοπές και διαρρήξεις από τις οποίες οι 165 στην Αθήνα! Επιπλέον σε όλη τη χώρα καταγράφονται κάθε ημέρα περίπου 19 ληστείες από τις οποίες οι 15 στην πρωτεύουσα. Ακόμη διαπράττεται ένας φόνος κάθε δύο ημέρες.

Εντυπωσιακό στοιχείο είναι ότι λόγω των μέτρων ασφαλείας που λαμβάνονται υπάρχει σημαντική μείωση των ληστειών σε τράπεζες, σε κατασήματα των ΕΛΤΑ και σε σούπερ μάρκετ ενώ σημειώνεται αύξηση ληστρικών επιθέσεων σε σπίτια, σε καταστήματα και σε πρατήρια υγρών καυσίμων. Αντιστοίχως ενώ στις κλοπές υπάρχει μείωση των επιθέσεων σε ΙΧ (για κλοπή ραδιοκασετόφωνων) και σε μέσα μαζικής μεταφοράς, υπάρχει εντυπωσιακή αύξηση των αρπαγών τσαντών.

Το πρώτο εξάμηνο του 2011παρατηρείται αύξηση στην είσοδο λαθρομεταναστών από τον Εβρο, 21% περισσότεροι λαθρομετανάστες σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα πέρυσι. Επιπλέον ενδεικτικό της αυξανόμενης εγκληματικής δραστηριότητας είναι ότι μόνο το πρώτο εξάμηνο του 2011 εξαρθρώθηκαν 232 σπείρες και εγκληματικές οργανώσεις, συνελήφθησαν 82.216 άτομα ενώ εντοπίσθηκαν 1013 όπλα!

Πιο αναλυτικά στην επικράτεια το πρώτο εξάμηνο του 2011 σημειώθηκαν 3363 ληστείες έναντι 3200 το ίδιο διάστημα πέρσι . Στην Αττική σημειώθηκαν 2624 ληστείες έναντι 2429 πέρσι, αύξηση δηλαδή της τάξης του 8%! Από αυτές τις ληστείες στη πρωτεύουσα οι 575 έγιναν καταμεσής του δρόμου για κλοπή κινητών ή μικροποσών, οι 364 με αρπαγή τσάντας, οι 284 μέσα σε καταστήματα, οι 147 σε σούπερ μάρκετ, οι 22 σε τράπεζες κι οι 254 μέσα σε σπίτια. Είναι εντυπωσιακή η μεταβολή στις ληστείες τραπεζών -λόγω κυρίως της δράσης της ομάδας ΔΙΑΣ- αφού το αντίστοιχο διάστημα του 2010 είχαν καταγραφεί 124 τέτοιου είδους ενέργειες! Αντιθέτως οι ληστείες στα σπίτια το ίδιο διάστημα πέρσι ήταν μόλις 117(δηλαδή φέτος διπλασιάσθηκαν) κι οι αρπαγές τσαντών 292.

Οσον αφορά τις κλοπές και τις διαρρήξεις το 2011 σε όλη την Ελλάδα καταγράφηκαν 48262 περιστατικά έναντι 44895 πέρσι. Στην Αττική, ειδικότερα, έγιναν 28.426 κλοπές και διαρρήξεις έναντι 27313 πέρυσι, δηλαδή αύξηση της τάξης του 4%.

Πιο αναλυτικά στην Αθήνα το πρώτο εξάμηνο του 2011 σημειώθηκαν 9.228 διαρρήξεις σε αυτοκίνητα, 6.348 σε σπίτια, 4.104 σε καταστήματα και 2.140 μικροκλοπές σε δημοσίους χώρους. Εντυπωσιακό στοιχείο, η αύξηση των επιθέσεων σε εκκλησίες κατά 180,95% αφού τους τελευταίους μήνες σημειώθηκαν 549 κρούσματα έναντι 21 πέρυσι.

Τέλος, εντυπωσιακή αύξηση κατά 20,52%, παρουσιάζεται στην Αττική στις κλοπές οχημάτων. Καταγράφηκαν 9.097 περιστατικά έναντι 7.548 το ίδιο διάστημα πέρυσι. Μάλιστα αξιοσημείωτη θεωρούν οι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ την αύξηση των κλοπών φορτηγών και λεωφορείων κατά 59,14%!


Πηγή



Διαβάστε περισσότερα...

Αρχαία αμφίβια γεννούσαν γιγάντια μωρά


Ο πλεισιόσαυρος γεννούσε μικρά μήκους... σχεδόν δύο μέτρων!

Λονδίνο
Μια απρόσμενη όσο και εντυπωσιακή ανακάλυψη που ταράζει τα νερά στον χώρο της παλαιοντολογίας έκανε ομάδα ειδικών από διάφορα αμερικανικά πανεπιστήμια. Μελετώντας απολιθώματα αρχαίων αμφίβιων οι ερευνητές ανακάλυψαν ένα που ανήκει, όπως υποστηρίζουν, σε έναν θηλυκό πλεισιόσαυρο που όταν έχασε την ζωή του ήταν σε κατάσταση προχωρημένης εγκυμοσύνης. Οι ερευνητές κατάφεραν να διαχωρίσουν τη μητέρα από το έμβρυο και όπως εκτιμούν όταν εκείνο θα γεννιόταν το μήκος του θα ξεπερνούσε το 1,5 μέτρο.

Η ανακάλυψη είναι εξαιρετικά σημαντική αφού ο τρόπος αναπαραγωγής των μεγάλων αμφίβιων όντων της εποχής των δεινοσαύρων δεν έχει εξακριβωθεί και αποτελούσε μέχρι σήμερα πεδίο αντιπαράθεσης ανάμεσα στους επιστήμονες. Άλλοι θεωρούσαν ότι αναπαράγονταν όπως άλλα θαλάσσια αμφίβια δηλαδή με αβγά και άλλοι όχι.

«Η απουσία ενός δείγματος από έγκυο πλεισιόσαυρο είχε δημιουργήσει αναστάτωση και τριβές στον επιστημονικό κόσμο. Η ανακάλυψη μας είναι σημαντική αφού δείχνει ότι οι πλεισιόσαυροι αναπαράγονταν εντελώς διαφορετικά από τα άλλα αμφίβια. Μια ακόμη σημαντική διαπίστωση είναι ότι κυοφορούσαν κάθε φορά μόνο ένα μικρό και όχι περισσότερα όπως άλλα συγγενικά τους είδη» αναφέρει ο Φρανκ Ο' Κιφ, του Πανεπιστημίου Mashall, επικεφαλής της έρευνας που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση Science.

Οι ερευνητές εκτιμούν επίσης ότι οι πλεισιόσαυροι δεν εγκατέλειπαν τα μικρά τους μετά την γέννηση τους αλλά τους παρείχαν γονική προστασία.


Πηγή



Διαβάστε περισσότερα...

Την... «Κραυγή» και τον «Ασβό» επιστρατεύουν κατά των Παλαιστίνιων οι Ισραηλινοί


Στην επιστράτευση αντισυμβατικών, όσο και αμφιλεγόμενων, μεθόδων καταφεύγουν οι ισραηλινές αρχές για να καταστείλουν τις διαδηλώσεις των Παλαιστινίων, ενόψει και των προγραμματισμένων για τον Σεπτέμβριο διαδηλώσεων κατά μήκος της Δυτικής Όχθης.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του Associated Press, οι ισραηλινές αρχές έχουν παραγγείλει ένα μηχάνημα το οποίο ονομάζεται "Κραυγή" και παράγει υπερήχους που επιδρούν στον ανθρώπινο οργανισμό κατά τέτοιο τρόπο που να του προκαλούν ναυτία και να τον καθιστούν ανίκανο να αντιδράσει. Επίσης, παρήγγειλαν έναν ακόμη μηχανισμό, τον λεγόμενο "Ασβό", η χρησιμότητα του οποίου είναι προφανής...

Οι ισραηλινές αρχές πάντως, υποστηρίζουν ότι με τα νέα συστήματα ασφαλείας αποφεύγεται η χρήση βίας που μπορεί να οδηγήσει στον τραυματισμό ή και τον θάνατο.

Πηγή





Διαβάστε περισσότερα...

Οτάβα: Το πρωί άνεργοι, το απόγευμα... πλούσιοι


Άτιμη κοινωνία... που άλλους τους κατεβάζεις (το πρωί) και άλλους τους ανεβάζεις (το απόγευμα). Κάπως έτσι θα πρέπει θα σκέφτονται ορισμένοι ζηλόφθονοι Καναδοί για δέκα συμπατριώτες τους σε εργοστάσιο της Οτάβα οι οποίοι το πρωί έμαθαν ότι απολύονταν και το απόγευμα έμαθαν ότι είναι πλούσιοι!

Οι δέκα εργαζόμενοι σε εργοστάσιο της εταιρείας SMART Technologies είχαν παίξει στη λοταρία, και λίγες ώρες μετά την απόλυσή τους έμαθαν ότι κέρδισαν στο τζακ ποτ 7 εκατ. δολάρια Καναδά, με το μερίδιο του καθενός να αντιστοιχεί σε μισθούς τεσσάρων ετών.

Η εταιρεία υψηλής τεχνολογίας αποφάσισε να μεταφέρει ένα μέρος των δραστηριοτήτων της στο Μεξικό όπως πολλές άλλες καναδικές και αμερικανικές εταιρείες και να απολύσει δεκάδες υπαλλήλους της.

Πηγή




Διαβάστε περισσότερα...

Το Παθητικό Σπίτι – η ενεργειακή επανάσταση στο σπίτι σας


Το Παθητικό Σπίτι είναι μια ολόκληρη κοσμοθεωρία σε εποχές οικονομικής και περιβαλλοντικής κρίσης. Το Παθητικό Σπίτι της Πεντέλης που χτίζει η Project 15 είναι και το πρώτο που θα πιστοποιηθεί επίσημα στην Α. Μεσόγειο.


Η ανάβαση στο σπίτι της Πεντέλης έγινε υπό θερμοκρασιακές συνθήκες ….Σαχάρας.
Σε «διακεκαυμένη ζώνη» και η περιέργειά μου για ένα κτίσμα με απόλυτα στεγανοποιημένο κέλυφος, με ξύλινα παράθυρα τριπλών τούρμπο ενεργειακών κρυστάλλων, με δαιδαλώδεις ειδικούς άσπρους αεραγωγούς μέσα και γύρω από το σπίτι, χωρίς θέρμανση, αλλά ζεστό το χειμώνα, χωρίς κλιματισμό, αλλά δροσερό το καλοκαίρι, με ένα «κατσαρό» αλλά θαυματουργό μονωτικό αφρό στους τοίχους…Διαβάζοντας για όλα αυτά η φαντασία μου ταξίδεψε αμέσως στη γνωστή αμερικανική τηλεοπτική σειρά επιστημονικής φαντασίας. Ένα … Star Trek στον πλανήτη Γη;
Όταν όμως άνοιξα την κεντρική πόρτα και μπήκα στο σαλόνι η φαντασία μου προσγειώθηκε απότομα. Ήμουν σε ένα κανονικό σπίτι! Οι εργάτες έκαναν τις συνηθισμένες οικοδομικές εργασίες χωρίς να μου πολυδίνουν σημασία, ο μηχανικός έδινε σαφείς οδηγίες για την τοποθέτηση του μονωτικού αφρού… αλλά αισθανόμουν την ατμόσφαιρα πολύ πιο διαφορετική από ότι σε ένα συμβατικό σπίτι, πολύ πιο καθαρή, η θερμοκρασία πολύ πιο δροσερή… ήμουν στο Παθητικό Σπίτι, το πρώτο στη νοτιοανατολική Μεσόγειο!
«Καλή μόνωση, εκμετάλλευση των πηγών ενέργειας»
Η λογική του παθητικού κτιρίου είναι ότι προσπαθώ να δημιουργήσω αυτό το άριστο Στέφανος Παλλαντζάς:«Καλή μόνωση, εκμετάλλευση των πηγών ενέργειας»Στέφανος Παλλαντζάς:«Καλή μόνωση, εκμετάλλευση των πηγών ενέργειας» περιβάλλον που θέλει ο κάθε χρήστης στο κάθε σημείο και στο κάθε συγκεκριμένο σπίτι χωρίς αυτό να επηρεάζεται πολύ από τις εξωτερικές καιρικές συνθήκες» μας εξηγεί ο Στέφανος Παλλαντζάς, πολιτικός μηχανικός, που με την εταιρεία του Projekt 15, κατασκευάζει τέτοια σπίτια. «Το πετυχαίνω με ιδιαίτερη φροντίδα στη μόνωση του συνολικού κελύφους του κτηρίου. Αυτό σημαίνει για παράδειγμα ότι για τη Γερμανία πρέπει να μονώσω και από κάτω το κτήριο, ώστε να μην το επηρεάζει ο παγετός του εδάφους, πράγμα που στην Ελλάδα δεν χρειάζεται και δεν το κάνουμε. Φροντίζω επίσης να μειώσω στο ελάχιστο δυνατό την απώλεια ενέργειας που προέρχεται από απώλεια αέρα, από την διαπνοή της τοιχοποιίας. Επειδή το κάνω αυτό για να μειώσω τις απώλειες ενέργειας, πρέπει να φροντίσω μετά να ανανεώνεται ο αέρας του σπιτιού, να αναπνέει δηλαδή το σπίτι, όπως ανέπνεε και πριν χωρίς να χάνω την ενέργεια που έχω μέσα. Αυτό γίνεται με ένα πολύ απλό σύστημα αερισμού σαν αυτό που βάζουμε σε ένα μπαράκι στην Αθήνα για να μην μας πειράζει το τσιγάρο. Η διαφορά του είναι ότι αυτό το σύστημα αερισμού έχει ένα έξυπνο τρόπο να κατακρατά την ενέργεια που χρειάζεται μέσα στο σπίτι. Δηλαδή, ο αέρας που βγαίνει αφήνει τη θερμότητά του ή την ενέργειά του στον αέρα που μπαίνει. Με αυτόν τον τρόπο κρατάμε τη θερμοκρασία σχεδόν μονίμως στα ίδια επίπεδα».
Το εκπληκτικό στο Παθητικό Σπίτι είναι ότι εκμεταλλεύεται με τρόπο θαυμαστό την ενέργεια που παράγεται μέσα στο σπίτι, είτε από τις ηλεκτρικές συσκευές, είτε από τη θερμοκρασία του σώματός μας, είτε από την ακτινοβολία του ήλιου πάνω στο κτήριο, για τις ανάγκες θέρμανσης.

Μέχρι και 10 φορές οικονομία στην ενέργεια

Καθ. Wolfgang Feist:Ο Καθ. Wolfgang Feist:Ο "πατέρας" του Παθητικού Σπιτιού Η πατρότητα του Παθητικού Σπιτιού ανήκει στο γερμανό καθηγητή Wolfgang Feist, φυσικό, που ίδρυσε και διευθύνει το Ινστιτούτο Passivhaus στην πόλη Ντάρμστατ. Στη Γερμανία, και γενικότερα στο γερμανόφωνο χώρο, αλλά και σε άλλες χώρες του Βορρά και στην Αμερική, χτίζονται όλο και περισσότερες πολυκατοικίες, δημόσια κτήρια, σχολεία, νοσοκομεία αλλά και ιδιωτικές κατοικίες κατά το πρότυπο του παθητικού σπιτιού. Τα οφέλη είναι πολλαπλά όπως μας εξηγεί ο γερμανός καθηγητής:
«Το κυριότερο είναι το πολύ άνετο μικροκλίμα στο σπίτι με σταθερή θερμοκρασία. Αυτό μπορούν να σας το επιβεβαιώσουν όλοι οι κάτοικοι τέτοιων σπιτιών. Το δεύτερο, εξίσου σημαντικό, είναι η ενεργειακή απεξάρτηση ή ελάχιστη εξάρτησή του από το πετρέλαιο ή το φυσικό αέριο. Αυτό σημαίνει πολύ χαμηλή ενεργειακή κατανάλωση. Για παράδειγμα, στη Γερμανία μια οικογένεια πληρώνει κατά μέσο όρο 3.000 ευρώ τον χρόνο μόνο για θέρμανση σε ένα συμβατικό σπίτι. Σε ένα Παθητικό Σπίτι, όμως, το κόστος δεν ξεπερνά τα 200 ευρώ το χρόνο, τόσο μεγάλη είναι η διαφορά ανάμεσα στα δύο σπίτια".
Αλλά δεν είναι μόνο η οικονομική πτυχή. Λιγότερη κατανάλωση ενέργειας σημαίνει, λιγότερες εκπομπές των αερίων του θερμοκηπίου, σημαίνει καθαρότερο περιβάλλον, σημαίνει ενεργητική συμβολή στον περιορισμό της κλιματικής αλλαγής, διακηρυγμένος στόχος της Ε.Ε. μια που από το 2021 όλα τα κτήρια που θα χτίζονται υποχρεωτικά θα είναι σχεδόν μηδενικής ενεργειακής κατανάλωσης.

«Ενεργειακή αναβάθμιση χωρίς κόστος»

#b#Υπάρχει όμως κι άλλη παράμετρος. Αν σκεφθεί κανείς ότι στην Αθήνα εκλύονται δύο φορές περισσότερες εκπομπές CO2 από ότι στο Παρίσι, και το ήμισυ προέρχεται από τα ενεργοβόρα κτήρια, η τεχνολογία του Παθητικού Σπιτιού θα ήταν εξαιρετική λύση ενεργειακής αναβάθμισής τους. «Το μεγάλο στοίχημα στην ενεργειακή αναβάθμιση των κτηρίων δεν είναι τόσο τα νέα κτήρια, όσο τα υπάρχοντα» υποστηρίζει ο Στέφανος Παλλαντζάς. «Αυτά είναι που δημιουργούν το πολύ μεγάλο πρόβλημα αυτήν την στιγμή. Και ειδικά στην Ελλάδα μέσα στις συνθήκες κρίσης που ζούμε που πρακτικά η οικοδομή θα περάσει δύσκολες στιγμές ακόμη, τουλάχιστον μια διετία, τριετία, αν θέλουμε πραγματικά να έχουμε μείωση κατανάλωσης ενέργειας και μείωση περιβαλλοντικών ρύπων όλο το βάρος πρέπει να δοθεί στα υφιστάμενα κτήρια και πολύ περισσότερο στα δημόσια, το οποία είναι πολλά και πολύ ενεργοβόρα. Τα σχολεία, είναι απίστευτα ενεργοβόρα κτήρια. Και δεν είναι λύση να βάλουμε μια συστάδα φωτοβολταικών στην ταράτσα, ούτε να αλλάξουμε τρία κουφώματα. Πρέπει να γίνονται πιο ολοκληρωμένες θεωρήσεις αυτών των κτηρίων. Και μάλιστα αυτά μπορούν να γίνουν, μέσα σε συνθήκες κρίσης με δυσκολία δημοσίων επενδύσεων, και έξυπνα, Υπάρχουν εργαλεία, ξέρω ότι στη Γερμανία έχουν εφαρμοστεί τέτοια, όπου η όλη αναβάθμιση του κτηρίου μπορεί να χρηματοδοτηθεί από την οικονομία που θα γίνει στην κατανάλωση ενέργειας. Γιατί είναι τόσο σημαντική και τόσο μεγάλα τα νούμερα, ώστε οποιοσδήποτε ανάδοχος αναλάβει το έργο μπορεί να πληρωθεί αποκλειστικά και μόνο από το όφελος που θα έχει το δημόσιο στη μείωση της κατανάλωσης».

«Σαν αντίληψη ζωής»

Το σημαντικό στο Παθητικό Σπίτι σε σχέση με όλα τα άλλα αποδεκτά διεθνή πρότυπα που υπάρχουν είναι ότι οικονομικά είναι απόλυτα μετρήσιμο στην τσέπη του καταναλωτή. « Και σε μια κοινωνία όπως τη δική μας και στην κρίση την οποία περνάει, αυτό είναι πολύ σημαντικό», επισημαίνει ο Στέφανος Παλλαντζάς.

Το Παθητικό Σπίτι της Πεντέλης είναι μόνο η αρχή. Η διεθνής εμπειρία έχει δείξει ότι τέτοια εθελοντικά πρότυπα αναβάθμισης κτηρίων εξαπλώνονται γρήγορα στην κοινωνία, επειδή στηρίζονται στην βιωματική εμπειρία των κατοίκων τους, όπως παλαιότερα κυκλοφορούσε μια καλή είδηση από στόμα σε στόμα.

Ο δραστήριος πολιτικός μηχανικός όμως θέλει να διαδώσει και την ιδέα που κρύβεται πίσω από το Παθητικό Σπίτι, σαν φιλοσοφία, σαν αντίληψη ενός πιο συνειδητοποιημένου περιβαλλοντικά ανθρώπου και επιστήμονα, σαν στάση ζωής πέρα από κατεστημένες νοοτροπίες…το Παθητικό Σπίτι σαν κιβωτός μιας ολόκληρης κοσμοθεωρίας, σε μιαν Ελλάδα που ψάχνει εναγωνίως τη νέα της «πράσινη»ταυτότητα…

Ρεπορτάζ Ειρήνη Αναστασοπούλου

Υπεύθ. Σύνταξης

Πηγή



Διαβάστε περισσότερα...

Βοήθεια για την εύρεση του «σωματιδίου του Θεού» ζητά το CERN


Αθήνα
Ένα ακόμα μεγάλο επιστημονικό πρόγραμμα προσφεύγει στην «επιστήμη των πολιτών», ζητώντας βοήθεια από κάθε έναν ενδιαφερόμενο, που θα ήθελε να διαθέσει τον ελεύθερο χρόνο του για να συμβάλει σε μια σημαντική ανακάλυψη. Το CERN δημιούργησε το πρόγραμμα LHC@home, ώστε να αξιοποιήσει τη συλλογική επεξεργαστική ισχύ όσο το δυνατόν περισσότερων υπολογιστών ανά τον κόσμο.

Οι πολίτες-επιστήμονες θα έχουν τη χαρά να συμμετάσχουν στα ιστορικά πειράματα φυσικής του υπόγειου μεγάλου επιταχυντή, που βρίσκεται κάτω από τα γαλλο-ελβετικά σύνορα. Μεταξύ άλλων, θα βοηθήσουν στην αναζήτηση του «μποζονίου του Χιγκς», του αποκαλούμενου και «σωματιδίου του Θεού». Είχε προηγηθεί, το 2004, σύμφωνα με το BBC, μια ανάλογη μικρότερης κλίμακας προσπάθεια του CERN για να γίνουν προσομοιώσεις ακτίνων πρωτονίων.

«Οι εθελοντές μπορούν τώρα να βοηθήσουν ενεργά τους φυσικούς στην αναζήτηση νέων θεμελιωδών σωματιδίων που θα ρίξουν νέο φως στην προέλευση του σύμπαντός μας, συνεισφέροντας διαθέσιμη επεξεργαστική ισχύ από τους προσωπικούς υπολογιστές τους, επιτραπέζιους και φορητούς» αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Πυρηνικών Ερευνών, που συνεργάζεται για το νέο πρόγραμμα με το Κέντρο Κυβερνοεπιστήμης Πολιτών, στο οποίο συμμετέχουν ο ΟΗΕ και το πανεπιστήμιο της Γενεύης.

Κάθε χρόνο ο επιταχυντής, μέσω των συγκρούσεων σωματιδίων, παράγει έναν τεράστιο όγκο δεδομένων προς επεξεργασία, που φθάνουν τα 15 εκατ. Gigabyte.

Το CERN διαθέτει μια εντυπωσιακή υποδομή διασυνδεμένων υπολογιστών, παρόλα αυτά δεν λέει όχι στη συμβολή έξτρα ισχύος από κάθε ενδιαφερόμενο.

Άλλες επιστημονικές ομάδες, από διαφορετικά γνωστικά πεδία, τα προηγούμενα χρόνια, έχουν επίσης καταφύγει στους εθελοντές, όπως για την αναζήτηση εξωγήινης νοημοσύνης (SETI@home) ή για την ανάλυση πρωτεϊνών (Folding@home).

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ


Πηγή



Διαβάστε περισσότερα...

Παράξενος εξωπλανήτης πιο μαύρος και από τον άνθρακα


Οι αστρονόμοι ανακάλυψαν τον πιο σκοτεινό μέχρι σήμερα πλανήτη εντός ή εκτός του ηλιακού μας συστήματος, ο οποίος, όπως δείχνουν οι μετρήσεις τους, αντανακλά λιγότερο από το 1% του ηλιακού φωτός που πέφτει πάνω του, με συνέπεια να είναι πιο μαύρος ακόμα και από τον άνθρακα ή το μαύρο ακρυλικό χρώμα.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον αστρονόμο Ντέιβιντ Κίπινγκ του Κέντρου Αστροφυσικής Χάρβαρντ-Σμιθσόνιαν των ΗΠΑ, που δημοσιεύουν την ανακάλυψή τους στο περιοδικό "Monthly Notices" της βρετανικής Βασιλικής Αστρονομικής Εταιρίας, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο, εκτιμούν ότι ο εξωπλανήτης, με την ονομασία TrES-2b, είναι ένας μακρινός αέριος γίγαντας στο μέγεθος περίπου του Δία. Ο τελευταίος όμως "κολυμπά" σε φωτεινά νέφη αμμωνίας που αντανακλούν πάνω από το ένα τρίτο της ηλιακής ακτινοβολίας, με αποτέλεσμα να είναι πολύ πιο φωτεινός.

Αντίθετα, εξαιτίας της πολύ υψηλής θερμοκρασίας του, ο "εξωτικός" εξωπλανήτης, που είχε ανακαλυφθεί το 2006, δεν διαθέτει ανακλαστικά νέφη. Ο TrES-2b βρίσκεται σε πολύ κοντινή τροχιά στο μητρικό άστρο του (σε απόσταση μόλις πέντε εκατομμυρίων χιλιομέτρων) και το φως του τελευταίου θερμαίνει τον πλανήτη περίπου στους 1.000 βαθμούς Κελσίου, οπότε είναι αδύνατο να σχηματιστούν νέφη αμμωνίας.

Η ατμόσφαιρα του εξωπλανήτη περιέχει χημικές ουσίες που απορροφούν το φως, όπως κάλλιο, ατμούς νατρίου και οξείδιο του τιτανίου σε αέρια μορφή. Παρόλα αυτά, κανένα από αυτά τα στοιχεία δεν μπορεί να εξηγήσει πλήρως την σχεδόν πλήρη μαυρίλα του πλανήτη. "Δεν είναι σαφές τί είναι αυτό που ευθύνεται για το ότι ο πλανήτης είναι τόσο υπερβολικά μαύρος", δήλωσε ο ερευνητής Ντέιβιντ Σπίγκελ του πανεπιστημίου Πρίνστον. Πάντως, ο μυστηριώδης εξωπλανήτης, επειδή είναι τόσο καυτός, εκπέμπει μια αχνή ερυθρά ανταύγεια όπως τα αποκαΐδια.

Οι αστρονόμοι πιστεύουν ότι, όπως και το φεγγάρι μας, ο συγκεκριμένος πλανήτης κινείται σε "κλειδωμένη" τροχιά γύρω από το άστρο του, έτσι ώστε μόνο η μια πλευρά του αντικρίζει μόνιμα τον μακρινό μητρικό ήλιο, ο οποίος απέχει περίπου 750 έτη φωτός από τη Γη, στην κατεύθυνση του αστερισμού του Δράκοντα.

Οι μετρήσεις του φωτός του εξωπλανήτη έγιναν με τη βοήθεια των οργάνων του διαστημικού τηλεσκοπίου "Κέπλερ" της NASA. Το "Κέπλερ", μέχρι σήμερα, έχει ανακαλύψει περισσότερους από 1.200 υποψήφιους εξωπλανήτες, για εκατοντάδες από τους οποίους εκκρεμεί η επιβεβαίωση με διασταυρωμένες παρατηρήσεις. Οι αστρονόμοι θα αναζητήσουν και άλλους ασυνήθιστα σκοτεινούς εξωπλανήτες για να δουν πόσο κοινοί είναι στο σύμπαν.


Πηγή



Διαβάστε περισσότερα...

Το τέλος του Κόσμου


Μόλις πριν από 6-7 χρόνια, η χώρα μας ζούσε το όνειρο.

Πρωταθλητές Ευρώπης στο ποδόσφαιρο, φαντεζί Ολυμπιάδα στην Αθήνα, που θα τη ζήλευαν ακόμη και οι Σαουδάραβες Κροίσοι, πρώτοι σε κατανάλωση Chivas και Cohibas, πρώτοι σε πωλήσεις Καγιέν, και άλλα πολλά παρεμφερή.

Οι μισοί Έλληνες ήταν παίχτες, και οι άλλοι μισοί μπρούκληδες. Και όλοι μαζί στα μπουζούκια και στη χλίδα.

Όλα πήγαιναν κατ`ευχήν.

Κάποιοι μάλιστα είχαν πάρει τόσο θάρρος, που άρχισαν να μιλάνε για παγκόσμια ελληνική κυριαρχία, επιστροφή των Ελ, επιστροφή της Κωνσταντινούπολης, κλπ.

Οι ουρανοί έμοιαζαν δικοί μας.

Και όμως! Μέσα στα ελάχιστα χρόνια που ακολούθησαν, και τι δεν είδε το μάτι μας, και τι δεν έζησε το πετσί μας;

Χάθηκαν τα λεφτά πολλών εξ ημών στο χρηματιστήριο.

Αποκλειστήκαμε από τα ευρωκύπελλα, και τα μουντιάλ.

Το 2008 κόντεψε να καεί ολάκερη η Αθήνα.

Ακροβατούμε μεταξύ φθοράς και αφθαρσίας, με την οικονομία μας να χαρακτηρίζεται ως σκουπίδι, και κάθε μέρα που ξημερώνει να μην ξέρουμε αν θα χρεοκοπήσουμε ή όχι.

Οι μισθοί μας σφαγιάστηκαν.

Το δημόσιο συρρικνώνεται, και οι δημόσιοι υπάλληλοι απολύονται!

Τα σφραγίσματα των μαγαζιών είναι πλέον ρουτίνα.

Το ίδιο και οι αυτοκτονίες.

Το κοινωνικό κράτος έπαψε να υφίσταται.

Οι πολιτικοί μας δεν τολμούν να εμφανιστούν δημοσίως.

Οι Πόρσε Καγιέν πωλούνται για ένα κομμάτι ψωμί.

Όλα μα όλα είναι θολά και απαίσια.

Και όλα αυτά μέσα σε λίγα μόλις χρόνια.

Και νάμασταν μόνο εμείς; Η υφήλιος όλη μοιάζει να γύρισε ανάποδα.

Σαν να μετακινήθηκαν οι πόλοι κάτι…

Πρώτη (σχεδόν) οικονομική δύναμη παγκοσμίως η … κομμουνιστική Κίνα!

Ο μουσουλμανικός κόσμος πήρε φωτιά, και οι ανακατατάξεις στη Μέση Ανατολή είναι άνευ προηγουμένου.

Μέχρι και ο αιώνιος δικτάτορας Καντάφι φλερτάρει με την ανατροπή.

Η Ευρώπη ζει κι αυτή μια τεράστια κρίση χρέους, με την ευρωζώνη να κινδυνεύει με διάλυση, και το ευρώ με κατάρρευση.

Η άλλοτε οικονομική, πολιτική, και πολιτισμική ατμομηχανή του πλανήτη παραπαίει, με τον υπόλοιπο κόσμο να τη λυπάται, αλλά και να χαίρεται συγχρόνως.

Η «αυτοκράτειρα» Βρετανία καίγεται από τους «απόκληρούς» της.

Η ζάπλουτη Ιαπωνία κόντεψε να γονατίσει οικονομικά και κοινωνικά από μια σειρά ατυχιών, και η παντοκράτειρα Αμερική υποβαθμίστηκε σε πιστοληπτική αξιοπιστία!!!! παλεύοντας κι αυτή με τα πρωτοφανή της χρέη.

Και πάει λέγοντας.

Έχουν έρθει τα πάνω κάτω, κυριολεκτικά. Μέσα σε λίγα μόνο χρόνια.

Τι γίνεται; Που πάμε;

Και έχεις και κάποιους να λένε, από την εποχή των παχέων αγελάδων ακόμη, πως το 2012 θα είναι το τέλος του κόσμου όπως τον ξέραμε.

Και όλοι μα όλοι τους κοροϊδεύαμε.

Ποιο τέλος; Εδώ εμείς ζούμε το όνειρο. Και είναι μόνο η αρχή του. ‘Αντε παίξτε παραπέρα.

Έτσι δεν λέγαμε;

Και τώρα τι λέμε;

Θα πίστευε κανείς μας όλα τα παραπάνω, αν τα άκουγε πριν από μερικά χρόνια;

Ότι δηλαδή η περήφανη Ελλάδα των πιο πλούσιων Ολυμπιακών Αγώνων που έγιναν ποτέ, θα κινδύνευε με χρεοκοπία, την ίδια ώρα που η γειτονική Τουρκία κατατάσσεται στις 5-6 αναδυόμενες και πιο ισχυρές οικονομίες του πλανήτη;

Ότι εμείς θα υφιστάμεθα επιλεκτική χρεοκοπία και δεν ξέρω τι άλλο, με τη Βουλγαρία, τα Σκόπια, τη Ρουμανία, και άλλους να ευδαιμονούν;

Θα πίστευε κανείς πως θα γινόμαστε ο περίγελως του κόσμου, και πως θα μας λοιδορούσαν οι Βόρειοι εταίροι μας, και κυρίως οι Γερμανοί (αυτοί με τα πέδιλα και τη λευκή κάλτσα);

Θα πίστευε κανείς ότι η Αμερική θα χρωστούσε τα μαλλιοκέφαλά της στους Κινέζους, και ότι οι Άγγλοι θα έτρωγαν σφαλιάρες μέσα στο σπίτι τους, από τους πρώην ιθαγενείς, τα κράτη των οποίων σοδόμιζαν επί αιώνες;

Ότι κινδυνεύει με οικονομική κατάρρευση η Γαλλία των Βερσαλλιών, και η Ιταλία των Λαμποργκίνι;

Δεν είναι απίστευτο;

Κι όμως είναι αληθινό.

Μέσα σε ελάχιστα χρόνια.

Εσείς τι σχεδιάζετε για την 23/12/2012;

Εγώ ήδη άρχισα να χτίζω υπόγειο καταφύγιο.

Αύριο πάω να αγοράσω κονσέρβες.

Λέτε κάτι να ήξεραν εκείνοι εκεί οι περίεργοι Ινδιάνοι;

Οι Μάγια ντε…


Πηγή







Διαβάστε περισσότερα...

ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ ΤΗΝ ΑΞΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ;;;; Πάρτε βαθιά ανάσα και διαβάστε.


- Για όσους δεν γνωρίζουν τι θα πει Έλληνας και Ελλάδα που "τάχα" πάει για φούντο....

1. Είμαστε μια χώρα που ελέγχει μια χερσαία και θαλάσσια έκταση όση είναι η Γερμανία και η Αυστρία μαζί (450.000 τετρ. χιλιόμετρα), αφού εκτεινόμαστε από την Αδριατική ως τις ακτές του Λιβάνου (περιλαμβανομένης της Κύπρου μας) και από το τριεθνές στον Έβρο ως ανοιχτά της Λιβύης. Θέλεις ΔΥO ώρες ταξίδι με το αεροπλάνο για να πας από το πιο δυτικό (Κέρκυρα) στο πιο ανατολικό άκρο του Ελλαδικού χώρου (Λάρνακα).

Σαν να πετάς δηλαδή από τις Βρυξέλλες προς τη Μασσαλία.

2. Στον κόσμο ζουν συνολικά 17.000.000 Ελλαδίτες, Κύπριοι, Βορειοηπειρώτες, Κωνσταντινουπολίτες, Ίμβριοι, Τενέδιοι κλπ.
3. Είμαστε 2οι στον κόσμο σε καταθέσεις στην Ελβετία.
4. Δεχόμαστε 16.000.000 τουρίστες τον χρόνο και διαθέτουμε μια σημαντική τουριστική βιομηχανία.
5. Έχουμε τρία πολύ μεγάλα ναυπηγεία που κατασκευάζουν κάθε είδος πλοίου .
6. Έχουμε βιομηχανίες αμαξωμάτων που κατασκευάζουν βαρέα φορτηγά, λεωφορεία, τρόλεϊ, βαγόνια τραίνων, επικαθήμενα, μπετονιέρες, βυτία κλπ.
7. Διαθέτουμε 2.400 υπερδεξαμενόπλοια και μεγάλα φορτηγά πλοία είμαστε έτσι 1οι στον κόσμο στην εμπορική ναυτιλία, ενώ άλλα 1.500 τεράστια τάνκερ και φορτηγά έχουν οι Κύπριοι πλοιοκτήτες -5οι στον κόσμο.
8. Είμαστε 2οι παγκοσμίως στο πρόβειο γάλα, 3οι στις ελιές, 3οι παγκοσμίως στον κρόκο, στα ακτινίδια, στα ροδάκινα.
9. Είμαστε 1οι στον κόσμο σε νικέλιο, 1οι σε λευκόλιθο, 1οι στον κόσμο σε υδρομαγνησίτη, 1οι στον κόσμο σε περλίτη, (1.600.000 τόννοι), 2οι παγκοσμίως σε μπετονίτη (1.500.000 τόννοι), 1οι στην ΕΕ σε βωξίτη (2.174.000 τόννοι), 1οι και σε χρωμίτη, 1οι και σε ψευδάργυρο, 1οι και σε αλουμίνα.
10. Έχουμε την 2η καλύτερη Πολεμική Αεροπορία στο ΝΑΤΟ (μετά τις ΗΠΑ, ενώ οι Τούρκοι είναι προτελευταίοι), ενώ έχουμε και το 2ο καλύτερο Πολεμικό Ναυτικό στο ΝΑΤΟ, με την Τουρκία να είναι ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ!


11. Έχουμε νοτίως της Κρήτης 175 δισεκατομμύρια βαρέλια πετρέλαιο, το 3ο μεγαλύτερο κοίτασμα παγκοσμίως. Εντωμεταξύ ο χρυσός που υπάρχει στην Θράκη μας αξίζει 38 δις ευρώ. Έχουμε εκεί, στην Μακεδονία και την Θράκη , τα 3 μεγαλύτερα κοιτάσματα χρυσού της Ευρώπης. Η αξία του πετρελαίου και του αερίου μας είναι - κρατηθείτε - 10.000.000.000.000 (10 ΤΡΙΣΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΑ ΔΟΛΆΡΙΑ !) όπως αναφέρει το Γεωλογικό Ινστιτούτο των ΗΠΑ, το ΥΣΓΣ.

Αυτή τη χώρα πάνε να ξεπουλήσουν για 340 δις;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;


Πηγή




Διαβάστε περισσότερα...