Δευτέρα 27 Ιουνίου 2011

Από τους Times του Λονδίνου: Μια καλά σχεδιασμένη Συνταξιοδότηση








Έξω από το Bristol Zoo της Αγγλίας υπάρχει ένα πάρκινγκ για 150 αυτοκίνητα και 8 λεωφορεία. Για 35 χρόνια, τα τέλη στάθμευσης του διαχειριζόταν ένας πολύ ευχάριστος υπάλληλος.
Τα τέλη αυτά ήταν: £1 για τα αυτοκίνητα ($ 1,40), £5 για λεωφορεία (περίπου $ 7).
Μια μέρα, μετά από 35 χρόνια στα οποία ποτέ δεν έλειψε, ούτε για μια ημέρα, από την εργασία του, πολύ απλά δεν ξαναεμφανίστηκε. Έτσι η Διαχείριση του ζωολογικού κήπου κάλεσε το Δημοτικό Συμβούλιο και ζήτησε να τους στείλουνε άλλον υπάλληλο στάθμευσης.
Το Συμβούλιο έκανε κάποια έρευνα και απάντησαν ότι το πάρκινγκ ήταν ευθύνη του ίδιου του ζωολογικού κήπου. Ο ζωολογικός κήπος ενημέρωσε το Συμβούλιο ότι ο υπάλληλος ήταν υπάλληλος του Δήμου. Το Δημοτικό Συμβούλιο απάντησε, ότι ο υπάλληλος δεν υπήρξε ποτέ στην κατάσταση μισθοδοσίας του Δήμου.
Εν τω μεταξύ, αραγμένος στη βίλα του, κάπου στις ακτές της Ισπανίας ήταν ο άνθρωπος που είχε προφανώς εγκαταστήσει ένα μηχάνημα εισιτήριων εντελώς μόνος του και που απλώς άρχισε να εμφανίζεται κάθε μέρα, μαζεύοντας τα τέλη στάθμευσης, υπολογίζεται περίπου 560 δολάρια την ημέρα - για 35 χρόνια.
Υποθέτοντας 7 ημέρες την εβδομάδα, το ποσό αυτό ανέρχεται σε πάνω από 7 εκατομμύρια δολάρια!
Και κανείς δεν γνωρίζει καν το όνομά του..........

Πηγή
http://activistika.blogspot.com/2011/06/times.html
Διαβάστε περισσότερα...

Νεου τυπου Διεγερση!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Photobucket









Διαβάστε περισσότερα...

H στημενη κριση....Μax Keizer για το λαικο κινημα στην Ελλαδα












Διαβάστε περισσότερα...

Αρχιπέλαγος Newsletter Απριλίου & Ιούνιου 2011











Newsletter Απριλίου 2011


Newsletter Ιουνίου 2011


Πηγή
http://www.archipelago.gr/el/%CE%91%CF%81%CF%87%CE%B9%CE%BA%CE%AE/tabid/391/Default.aspx

Διαβάστε περισσότερα...

Το σύνδρομο του "θεατή" και οι συνέπειές του...




Όταν το 1937 ο Γερμανός πάστορας Martin Niemoller (Μάρτιν Νίμελερ), έγραφε ένα ποίημα, όπου περιέγραφε τις συνέπειες τής «απάθειας» του για τα όσα διαδραματίζονταν στην Ναζιστική Γερμανία, αμφιβάλω εάν καταλάβαινε ότι στην ουσία περιέγραφε «Το σύνδρομο του Θεατή» και τη διαχρονικά γενικευμένη απόδοσή του σε όλες τις μορφές του κοινωνικού και πολιτικού βίου.

Περιέγραφε βιωματικά ο Martin Niemoller:

Στη Γερμανία οι ναζιστές πρώτα ήρθαν για τους κομμουνιστές κι εγώ δεν μίλησα γιατί δεν ήμουν κομμουνιστής.

Μετά ήρθαν για τους Εβραίους κι εγώ δεν μίλησα γιατί δεν ήμουν Εβραίος.

Μετά ήρθαν για τους συνδικαλιστές κι εγώ δεν μίλησα γιατί δεν ήμουν συνδικαλιστής.

Μετά ήρθαν για τους καθολικούς, εγώ ήμουν προτεστάντης και γι’ αυτό δεν μίλησα.

Μετά ήρθαν για μένα, αλλά τότε δεν είχε μείνει πια κανείς, να μιλήσει για κανέναν."

Black Heart Procession - A Cry For Love




Σήμερα, παραφρασμένο θα μπορούσε να αποδοθεί,

για όσα διαδραματίζονται στη χώρα μας:

"Πρώτα ήρθαν για τους stagers κι εγώ δεν μίλησα γιατί δεν ήμουν stager.


Έπειτα ήρθαν για τους συνταξιούχους κι εγώ δεν μίλησα γιατί δεν ήμουν συνταξιούχος.


Κατόπιν ήρθαν για τους δημοσίους υπαλλήλους κι εγώ δεν μίλησα γιατί δεν ήμουν δημόσιος υπάλληλος.


Στη συνέχεια ήρθαν για τους ιδιωτικούς υπαλλήλους και πάλι εγώ δεν μίλησα γιατί δεν ήμουν ιδιωτικός υπάλληλος.

Μετά ήρθαν για μένα, αλλά τότε πια, δεν είχε απομείνει κανείς για να μιλήσει."

Αλλά το ίδιο παραφρασμένο θα μπορούσε να αποδοθεί,

από τον κάθε Ευρωπαίο:

"Πρώτα ήρθαν για την Ελλάδα και εγώ δεν μίλησα,

γιατί δεν ήμουν Ελληνας.

Έπειτα ήρθαν για την Ιρλανδία κι εγώ δεν μίλησα,

γιατί δεν ήμουν Ιρλανδός.


Μετά ήρθαν για την Πορτογαλία κι εγώ δεν μίλησα,

γιατί δεν ήμουν Πορτογάλος.


Στη συνέχεια ήρθαν για την Ισπανία και την Ιταλία και πάλι δεν μίλησα,

γιατί δεν ήμουν ούτε Ισπανός, ούτε Ιταλός

Μετά ήρθαν για μένα,

αλλά τότε πια, δεν είχε απομείνει κανείς για να μιλήσει".

Έστω και με κίνδυνο να γίνω κουραστικός,

θα μπορούσα να συνεχίσω την παράθεση τέτοιων παραφράσεων,

αφού αφορούν «το όλον» του κοινωνικοπολιτικού μας βίου.

Δεν θα το κάνω! Μπορείτε να το κάνετε εσείς.

Ο καθένας ατομικά !

Θα εκπλαγείτε όταν ανακαλύψετε πόσες μορφές της ατομικότητας σας

ακουμπά...


Πηγή
http://mogadishu.capitalblogs.gr/showArticle.asp?id=29145&blid=318
Διαβάστε περισσότερα...

Σήματα καπνού από τους Ναβάχο














Αρχαιολόγοι και εθελοντές εξοπλισμένοι με ειδικές φλόγες θα σχηματίσουν σύννεφα καπνού στην περιοχή των Τεσσάρων Γωνιών για να μελετήσουν πώς οι πρώτοι Ναβάχο χρησιμοποιούσαν τα σήματα καπνού για να προειδοποιήσουν την παρουσία εισβολέων. Υπάρχουν περισσότερα από 200 pueblitos (ινδιάνικα χωριά) - συνήθως υψηλά στις προεξοχές των βράχων όπου επιτηρούν τη λεκάνη του San Juan Basin - τα οποία οι αρχαιολόγοι θεωρούν ότι χτίστηκαν από τους Ναβάχο πριν από 300 περίπου χρόνια για να τους προστατεύουν από τους ισπανούς εξερευνητές και τις γειτονικές φυλές. "Εάν ακούσετε να πλησιάζει κάποιος εχθρός, αναρριχηθείτε σε αυτές τις προεξοχές και σηκώστε τη σκάλα όπου μπορείτε να κρυφτείτε για λίγο", λέει ο Ron Maldonado, διευθυντής προγράμματος του Ιστορικού Τμήματος Διατήρησης του Έθνους των Ναβάχο (Navajo Nation Historic Preservation Department).

Οι τοποθεσίες στην περιοχή όπου το Νέο Μεξικό, η Αριζόνα, το Κολοράντο και η Γιούτα συναντιούνται, εμφανίζουν υπολείμματα από αυτά που ήταν κάποτε τρομερές δομές φτιαγμένες από συσσωρευμένο ψαμμίτη. "Η θεωρία είναι ότι οι Ναβάχο εγκλωβισμένοι μέσα στα pueblitos, ενδεχομένως χρησιμοποιούσαν καπνό για να στείλουν προειδοποιητικά μηνύματα σε μεγάλες αποστάσεις", λέει ο Jim Copeland, αρχαιολόγος στο Διεύθυνση Διαχείρισης Εδάφους (Bureau of Land Management), στο Farmington. Ο Copeland αναφέρει πως πειράματα που έγιναν στις αρχές της δεκαετίας του 1990 αποκάλυψαν πως η μέθοδος προειδοποίησης θα μπορούσε να λειτουργεί γενικότερα, αλλά νέες τοποθεσίες έχουν προσδιοριστεί από τότε και οι επιστήμονες θέλουν να ξέρουν περισσότερα για το πώς τα σήματα θα μπορούσαν αναμεταδίδονται. Βελτιωμένα υπολογιστικά μοντέλα και λεπτομερής ανάλυση έχουν προτείνει την ιδέα ενός "συστήματος έγκαιρης προειδοποίησης". "Ακόμη προσπαθούμε να επιβεβαιώσουμε τις μεγάλες αποστάσεις και τις τοποθεσίες που προκαλούν ερωτηματικά. Ενδεχομένως να μπορείς πολύ εύκολα να δεις από το Α στο Β, αλλά η θέαση από το Α στο Γ δημιουργεί μια απορία κι αυτό είναι κάτι που θέλουμε να εξετάσουμε", αναφέρει ο Copeland.

Οι εθελοντές προγραμμάτισαν να φθάσουν σε μερικές από τις μακρινές αμυντικές περιοχές μέχρι το μεσημέρι του Σαββάτου. Η αποστολή τους: να ξεκινήσουν τα σήματα καπνού τους και να ανιχνεύσουν στον ορίζοντα για άλλες στήλες καπνού. Ένα μεγάλο μέρος της περιοχής των Τεσσάρων Γωνιών είναι γνωστό ως Dinetah, η προγονική πατρίδα των Ναβάχο. Η παραδοσιακή ιστορία δημιουργίας της φυλής των Ναβάχο, επικεντρώνεται σε αυτή την περιοχή. 'Το Dinetah είναι ουσιαστικά η θέση εμφάνισης των Ναβάχο", λέει ο Maldonado. "Η χρονολόγηση με τους δακτυλίους των δένδρων αποκαλύπτει πως οι περισσότερες από τις περιοχές είναι από τις αρχές του 1700", αναφέρει ο Patrick Hogan σύμβουλος του πανεπιστημίου του New Mexico, του τμήματος της Αρχαιολογίας. Ερεύνησε τις περιοχές κατά τις αρχές της δεκαετίας του '90, όταν άρχισε η εντατική αναζήτηση πετρελαίου και φυσικού αερίου κι επομένως οι αρχαιολογικές έρευνες έγιναν απαραίτητες. "Συνολικά", λέει ο Hogan, "οι ερευνητές ενδιαφέρονται να κατανοήσουν καλύτερα την πρώιμη κοινωνική οργάνωση των Ναβάχο και τις διασυνδέσεις μεταξύ των κοινοτήτων τους. Ένας τρόπος για να σκεφτούμε τη σύνδεση αυτών των μεγαλύτερων κοινοτήτων είναι να εντοπίσουμε ποιες αμυντικές περιοχές έχουν τη πλήρη θέαση, η μια της άλλης. Δεν πρόκειται να έχουν την ίδια θέα προς όλες. Θα πρέπει να είναι σε συστάδες, και εκείνες οι συστάδες ίσως μας δώσουν μια βάση για να ορίσουμε τις μεγαλύτερες ομάδες συνεργασίας". Ενώ περισσότερες από 200 αμυντικές τοποθεσίες έχουν τεκμηριωθεί, ο Copeland πιστεύει ότι υπάρχουν ακόμη περισσότερες οι οποίες είναι καλυμμένες και κρυμμένες κάτω από αιώνες άμμου και θάμνων.


Πηγή
http://www.sciencenews.gr/index.php/%CE%91%CF%81%CF%87%CE%B1%CE%B9%CE%BF%CE%BB%CE%BF%CE%B3%CE%AF%CE%B1/14-%CE%95%CF%80%CE%B9%CF%83%CF%84%CE%B7%CE%BC%CE%BF%CE%BD%CE%B9%CE%BA%CE%AD%CF%82-%CE%95%CE%B9%CE%B4%CE%AE%CF%83%CE%B5%CE%B9%CF%82/345-%CE%A3%CE%AE%CE%BC%CE%B1%CF%84%CE%B1-%CE%BA%CE%B1%CF%80%CE%BD%CE%BF%CF%8D-%CE%B1%CF%80%CF%8C-%CF%84%CE%BF%CF%85%CF%82-%CE%9D%CE%B1%CE%B2%CE%AC%CF%87%CE%BF
Διαβάστε περισσότερα...

Τα διαστημικά μας μάτια

Ποιά είναι τα διαστημικά τηλεσκόπια που μας τροφοδοτούν με εικόνες του Κόσμου και ποιά αναμένεται να τα διαδεχθούν








Αποτελούν τα μάτια μας έξω από τα όρια του πλανήτη μας και παρατηρούν αυτά που δεν μπορούν να δουν τα γήινα «αδερφάκια» τους. Τα διαστημικά τηλεσκόπια μας επιτρέπουν να βλέπουμε τι υπάρχει σχεδόν σε όλο το μήκος και πλάτος του Σύμπαντος. Παρέχουν καθημερινά τεράστιες ποσότητες δεδομένων για τα κοσμικά φαινόμενα, εντοπίζουν πλανήτες και νέους κόσμους. Ακόμη και στη σκοτεινή και απομονωμένη κοινότητα των διαστημικών τηλεσκοπίων υπάρχουν οι stars, τέσσερα-πέντε τηλεσκόπια η δραστηριότητα των οποίων μονοπωλεί το ενδιαφέρον της επιστημονικής κοινότητας αλλά και των μέσων ενημέρωσης. Υπάρχουν ωστόσο δεκάδες άλλα που σιωπηλά εξερευνούν το Σύμπαν και ένας νέος στόλος τηλεσκοπίων που ετοιμάζεται να ριχτεί και αυτός στη μάχη. Ας ρίξουμε λοιπόν λίγο φως και στους λιγότερο προβεβλημένους διαστημικούς εξερευνητές καθώς και σε εκείνους που σύντομα θα αναλάβουν δράση.

Διαστημικά τηλεσκόπια εν ενεργεία

AGILE (Astro-rivelatore Gamma a Immagini LEggero): Ανήκει στην Ιταλική Υπηρεσία Διαστήματος, εκτοξεύτηκε το 2007 και έχει ισχυρά όργανα παρατήρησης μακρινών διαστημικών σωμάτων. Εντοπίζει τις ακτίνες Χ και τις ακτίνες γ.

Fermi: Εκτοξεύτηκε το 2008 και είναι συνεργασία των ΗΠΑ, Γαλλίας, Γερμανίας, Ιταλίας, Ιαπωνίας και Σουηδίας. Το βασικό του όργανο παρατήρησης, το LAT (Large Area Telescope), σαρώνει το Διάστημα μελετώντας αστροφυσικά και κοσμολογικά φαινόμενα όπως ενεργούς πυρήνες γαλαξιών, άστρα νετρονίου, ακόμη και τη σκοτεινή ενέργεια. Αλλο σημαντικό του όργανο είναι το Gamma-ray Burst Monitor που μελετά εκλάμψεις (ή εκρήξεις) ακτίνων γ.

HETE 2 (High Energy Transient Explorer): Εκτοξεύτηκε το 2000 και αντικατέστησε τον HETE που ήταν αποτέλεσμα συνεργασίας ΗΠΑ, Ιαπωνίας και Γαλλίας. Ο HETE 2 κατασκευάστηκε από επιστήμονες του MIT και μελετά τις εκλάμψεις (ή εκρήξεις) ακτίνων γ με νέα, πιο προηγμένα όργανα από τον προκάτοχό του.

ΙNTEGRAL (INTErnational Gamma-Ray Astrophysics Laboratory): Εκτοξεύτηκε το 2002 και αποτελεί συνεργασία της NASA, της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Διαστήματος και της Ρωσικής Υπηρεσίας Διαστήματος. Εχει καταφέρει να δώσει στους επιστήμονες στοιχεία για μυστηριώδη κοσμικά σώματα και φαινόμενα όπως τα κβάζαρ και οι μαύρες τρύπες καθώς και για εκλάμψεις (ή εκρήξεις) ακτίνων γ.

SWIFT: Εκτοξεύτηκε το 2004 και αποτελεί συνεργασία των ΗΠΑ, Μ. Βρετανίας και Ιταλίας. Αποτελεί το σπουδαιότερο όργανο εντοπισμού και παρατήρησης εκλάμψεων (ή εκρήξεων) ακτίνων γ. Μέχρι στιγμής έχει εντοπίσει περισσότερες από 500 τέτοιες εκλάμψεις.

XMM-Newton (X-ray Multi-Mirror Mission - Newton): Εκτοξεύτηκε το 1999 και ανήκει στην Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Διαστήματος. Εχει ανακαλύψει μακρινούς γαλαξίες ενώ μπορεί να μελετά τις περιοχές όπου δημιουργούνται νέα άστρα, να εντοπίζει γιγάντιες μαύρες τρύπες και να χαρτογραφεί τη σκοτεινή ύλη.

CHIPSat (Cosmic Hot Interstellar Plasma Spectrometer satellite): Εκτοξεύτηκε το 2003 και ανήκει στη NASA. Αρχική του αποστολή ήταν η μελέτη ενός νεφελώματος με καυτά αέρια που βρίσκεται σε απόσταση 300 ετών φωτός από εμάς. Η αποστολή ολοκληρώθηκε το 2007 και στη συνέχεια η NASA «μετέτρεψε» τον δορυφόρο σε παρατηρητήριο του Ηλιου.

GALEX (Galaxy Evolution Explorer): Εκτοξεύτηκε το 2003 και ανήκει στη NASA. Παρατηρεί στα υπεριώδη μήκη κύματος του ηλεκτρομαγνητικού φάσματος και βασική του αποστολή είναι η μελέτη της δημιουργίας των άστρων στο πρώιμο Σύμπαν.

Hubble: Η NASA εκτόξευσε το Hubble το 1990 αλλά στη δημιουργία του είχε συνεργαστεί και η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Διαστήματος. Αν και δεν είναι χρονολογικά το πρώτο διαστημικό τηλεσκόπιο, εντούτοις πρέπει να καταγραφεί ως ο «πατριάρχης» τους. Η λειτουργία του έφερε επανάσταση στην επιστήμη της αστρονομίας και άλλαξε κυριολεκτικά τον τρόπο που βλέπαμε και προσεγγίζαμε το Σύμπαν με τις εντυπωσιακές εικόνες του. Εχει χρησιμοποιηθεί για περίπου δέκα χιλιάδες επιστημονικές έρευνες βοηθώντας τα μέγιστα στην ανακάλυψη όχι μόνο νέων κόσμων αλλά και στοιχείων που άλλαξαν άρδην πολλές επιστημονικές σταθερές και έδωσαν ώθηση στην ανάπτυξη νέων θεωριών για τη γέννηση, την εξέλιξη και τη λειτουργία του Σύμπαντος. Αρχικά αναμενόταν να λειτουργήσει για περίπου μια δεκαετία αλλά με συνεχείς επανδρωμένες αποστολές έγιναν οι απαραίτητες επιδιορθώσεις και αναβαθμίσεις του και έτσι συνεχίζει να λειτουργεί απρόσκοπτα. Υπολογίζεται ότι έχει τραβήξει περισσότερες από 150 χιλιάδες φωτογραφίες και στέλνει κάθε εβδομάδα όγκο δεδομένων που θα χωρούσαν σε 18 DVD.

Kaistsat 4 (Korea Advanced Institute of Science and Technology Satellite 4): Εκτοξεύτηκε το 2003 και ανήκει στη Νότια Κορέα. Παρατηρεί στα υπεριώδη μήκη κύματος του ηλεκτρομαγνητικού φάσματος για να κάνει διαστημικές παρατηρήσεις ενώ διαθέτει και διάφορα όργανα για την πραγματοποίηση τηλεπικοινωνιακών αλλά και ωκεανογραφικών πειραμάτων.

COROT (COnvection ROtation and planetary Transits): Εκτοξεύτηκε το 2006 και ανήκει στη Γαλλία. Βασική του αποστολή είναι ο εντοπισμός πλανητών σε άλλα ηλιακά συστήματα αλλά και η μελέτη της λειτουργίας των άστρων.

Kepler: Ανήκει στη NASA και εκτοξεύτηκε το 2009. Βασική του αποστολή είναι να εντοπίζει πλανήτες σε άλλα ηλιακά συστήματα με χαρακτηριστικά (μέγεθος, απόσταση από το μητρικό άστρο κ.λπ.) παρόμοια με αυτά της Γης. Μέχρι στιγμής έχει εντοπίσει εκατοντάδες πλανήτες, ορισμένοι από τους οποίους οι επιστήμονες πιστεύουν ότι έχουν χαρακτηριστικά παρόμοια με αυτά της Γης και συνεχίζουν να τους μελετούν για να διαπιστώσουν το ποσοστό της «ομοιότητας» και αν μπορούν να υποστηρίξουν ζωή.

MOST (Microvariability and Oscillations of STars): Εκτοξεύτηκε το 2003 και ανήκει στον Καναδά. Εχει σχεδιαστεί αποκλειστικά για μελέτες αστροσεισμολογίας. Η Αστεροσεισμολογία είναι ο κλάδος της Αστροφυσικής που μελετά την εσωτερική δομή των παλλόμενων άστρων ερμηνεύοντας τις ταλαντώσεις της επιφανείας τους με χρήση των φασμάτων συχνοτήτων τους. Διαφορετικοί τρόποι (modes) ταλαντώσεων προέρχονται από διαφορετικά βάθη μέσα στο άστρο. Αυτές οι ταλαντώσεις δίνουν πληροφορίες για την εσωτερική σύσταση των άστρων με μια μέθοδο παρόμοια με εκείνη που χρησιμοποιούν οι σεισμολόγοι για να μελετήσουν το εσωτερικό της Γης (και άλλων στερεών πλανητών) βασιζόμενοι στα σεισμικά κύματα.

Akari (Astro-F): Εκτοξεύτηκε το 2006 και ανήκει στην Ιαπωνία. Σαρώνει συνεχώς τον ουρανό για να εντοπίζει διαστημικά σώματα. Εχει εντοπίσει περισσότερα από πέντε χιλιάδες σώματα και αντικείμενα τα οποία μελετώνται για να διαπιστωθεί η ταυτότητα και τα χαρακτηριστικά τους.

Herschel: Εκτοξεύτηκε το 2009 και αποτελεί συνεργασία της NASA και της Ευρωπαϊκής Υπηρεσία Διαστήματος. Διαθέτει τον πιο μεγάλο σε μέγεθος φακό από όλα τα διαστημικά τηλεσκόπια. Μπορεί να εντοπίζει και να μελετά τα διαστημικά σώματα και αντικείμενα που έχουν εξαιρετικά χαμηλή θερμοκρασία καθώς και εκείνα που περιβάλλονται από μεγάλες ποσότητες κοσμικής σκόνης και είναι δύσκολο να παρατηρηθούν.

Spitzer: Εκτοξεύτηκε το 2003 και ανήκει στη NASA. Παρατηρεί στο υπέρυθρο του φάσματος και αρχικά ο χρόνος λειτουργίας του ήταν 2,5 έτη. Ομως οι εντυπωσιακές του επιδόσεις στον εντοπισμό και την παρατήρηση σωμάτων και φαινομένων οδήγησε τους επιτελείς της NASA να παρατείνουν τη ζωή του. Αποτελεί ένα από τα βασικά εργαλεία των ερευνητών.

Odin: Εκτοξεύτηκε το 2001 και ανήκει στη Σουηδία. Μελετά τη δημιουργία των άστρων ενώ μπορεί να κάνει και ατμοσφαιρικές έρευνες στη Γη.

Planck: Εκτοξεύτηκε το 2009 και ανήκει στην Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Διαστήματος. Το τηλεσκόπιο σχεδιάστηκε κατά τρόπο ώστε να είναι δυνατή η ανίχνευση ακτινοβολίας στο τμήμα του φάσματος των μικροκυμάτων. Αυτά τα στοιχεία αποτελούν ένδειξη της γέννησης και του θανάτου τόσο άστρων όσο και ολόκληρων γαλαξιών, ενώ υποδεικνύουν ό,τι απέμεινε από το Big Bang, δηλαδή από την Μεγάλη Εκρηξη από την οποία γεννήθηκε το Σύμπαν.

WMAP (Wilkinson Microwave Anisotropy Probe): Εκτοξεύτηκε το 2001 και ανήκει στη NASA. Πρόκειται για ένα διαστημικό παρατηρητήριο που κάνει χαρτογράφηση της ακτινοβολίας του κοσμικού μικροκυματικού υποβάθρου. Με τα στοιχεία αυτά οι επιστήμονες μπορούν να ανασυνθέτουν την εικόνα του Σύμπαντος σε διάφορα χρονικά σημεία του παρελθόντος και έχουν καταφέρει να δημιουργήσουν μια «φωτογραφία» του Σύμπαντος όταν αυτό βρισκόταν σε βρεφική ηλικία, μόλις 400 χιλιάδες έτη.

PAMELA (Payload for Antimatter Matter Exploration and Light-nuclei Astrophysics): Εκτοξεύτηκε το 2006 και είναι αποτέλεσμα συνεργασίας Ρωσίας, Σουηδίας, Ιταλίας και Γερμανίας. Εντοπίζει τις κοσμικές ακτίνες και έχει βασική αποστολή τη μελέτη της αντι-ύλης ενώ μπορεί να πραγματοποιεί παρατηρήσεις για την κίνηση και συμπεριφορά των σωματιδίων υψηλής ενέργειας του Ηλιου και της Γης.

Ο ΕΠΟΜΕΝΟΣ ΣΤΟΛΟΣ


James Webb Space Telescope: To JWST (εικονίζεται δίπλα) ανήκει στη NASA και έχει προγραμματιστεί να εκτοξευτεί το 2014. Θεωρείται ο διάδοχος του Hubble και θα μπορεί να παρατηρήσει με λεπτομέρεια τα πιο μακρινά σώματα και αντικείμενα στο Σύμπαν, εκείνα που κανένα σημερινό τηλεσκόπιο δεν μπορεί να παρατηρήσει.

Astrosat: Ανήκει στην Ινδία και αναμένεται να εκτοξευθεί μέσα στο 2011. Τα όργανά του θα εντοπίζουν τις ακτίνες Χ και θα παρατηρούν σε όλα τα υπεριώδη μήκη κύματος του ηλεκτρομαγνητικού φάσματος. Ανάμεσα στα άλλα θα μπορεί να παρατηρήσει σμήνη γαλαξιών αλλά και το στέμμα των άστρων.

DUO (Dark Universe Observatory): Ανήκει στη NASA και δεν έχει ακόμη οριστεί πιθανή ημερομηνία εκτόξευσης. Θα εντοπίζει τις ακτίνες Χ και θα κάνει παρατηρήσεις σε σμήνη γαλαξιών ενώ θα ερευνά για τη σκοτεινή ύλη και τη σκοτεινή ενέργεια.

NuSTAR (Nuclear Spectroscopic Telescope Array): Ανήκει στη NASA και έχει προγραμματιστεί να εκτοξευτεί τον Φεβρουάριο του 2012. Βασική του αποστολή θα είναι να εντοπίζει κολοσσιαίες μαύρες τρύπες με μάζα ανάλογη με εκείνη που έχουν ένα δισεκατομμύριο άστρα σαν τον Ηλιο.

XEUS (Evolving Universe Spectroscopy): Ανήκει στην Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Διαστήματος και είναι προγραμματισμένο για εκτόξευση το 2018. Θα προσπαθήσει να μελετήσει τα χαρακτηριστικά (σύνθεση, θερμοκρασία, ταχύτητα κ.λπ.) της ύλης στο πρώιμο Σύμπαν.

TAUVEX (Tel Aviv University Ultraviolet Explorer): Ανήκει στο Ισραήλ και δεν έχει ακόμη οριστεί ημερομηνία εκτόξευσης. Διαθέτει προηγμένα και εξαιρετικής ευαισθησίας όργανα, ειδικά σχεδιασμένα για φωτομετρικές παρατηρήσεις. Το τηλεσκόπιο θα μπορέσει να συλλέξει στοιχεία από τους λεγόμενους μεταβλητούς αστέρες, δηλαδή άστρα των οποίων η φωτεινότητα δεν είναι σταθερή, αλλά μεταβάλλεται με την πάροδο του χρόνου.

(ATLAST) Αdvanced Technology Large-Aperture Space Telescope: Ανήκει στη NASA και έχει προγραμματιστεί να εκτοξευτεί το 2025. Θα είναι στην πραγματικότητα ένα ολοκληρωμένο διαστημικό παρατηρητήριο όπου ανάμεσα στα άλλα, θα μπορεί να παρέχει πληροφορίες για τη δημιουργία άστρων αλλά και τις πολύπλοκες αλληλεπιδράσεις ανάμεσα στη σκοτεινή ύλη και τους γαλαξίες.

Destiny (Dark Energy Space Telescope): Ανήκει στις ΗΠΑ και δεν έχει οριστεί ημερομηνία εκτόξευσης. Θα προσπαθήσει να εντοπίσει και να παρατηρήσει τη σκοτεινή ενέργεια αλλά και χιλιάδες σουπερνόβα με στόχο να μελετήσει την επέκταση του Σύμπαντος.

SIM Lite (Space Interferometry Mission): Ανήκει στη NASA και είναι προγραμματισμένο να εκτοξευτεί το 2015. Εχει αποστολή να εντοπίσει πλανήτες με χαρακτηριστικά (μέγεθος, απόσταση από το μητρικό άστρο κ.ά.) παρόμοια με αυτά της Γης.

TPF (Terrestrial Planet Finder): Ανήκει στη NASA και δεν έχει οριστεί ημερομηνία εκτόξευσης. Εχει ως αποστολή την ανακάλυψη πλανητών σε άλλα ηλιακά συστήματα.

Darwin Mission: Είναι μια αποστολή της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Διαστήματος που έχει προγραμματιστεί να ξεκινήσει το 2015. Θα αποτελείται όχι από ένα αυτόνομο παρατηρητήριο αλλά από ένα δίκτυο διαστημικών τηλεσκοπίων που θα έχουν στόχο τον εντοπισμό πλανητών και την παρατήρησή τους για την ανακάλυψη στοιχείων που να υποδεικνύουν την ύπαρξη κάποιων μορφών ζωής σε αυτούς.

Euklid: Ανήκει στην Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Διαστήματος και έχει προγραμματιστεί να ξεκινήσει το 2015. Εχει ως αποστολή τη μελέτη της σκοτεινής ενέργειας.

WFIRST (Wide Field Infrared Survey Telescope): Ανήκει στις ΗΠΑ και η εκτόξευσή του έχει προγραμματιστεί για το 2020. Θα μπορεί να εξερευνά το Διάστημα για τον εντοπισμό πλανητών αλλά και να πραγματοποιεί μελέτες για τη δημιουργία και τη δομή των γαλαξιών.

RadioAstron: Ανήκει στη Ρωσία και αναμένεται να εκτοξευτεί εντός του 2011. Είναι ένα ραδιο-τηλεσκόπιο που θα μελετά διάφορα διαστημικά σώματα.

Astro-G: Ανήκει στην Ιαπωνία και είναι προγραμματισμένο να εκτοξευθεί το 2012. Εχει ιδιαίτερα εξειδικευμένα όργανα και θα συνεργάζεται με επίγεια ραδιοτηλεσκόπια για να κάνει ειδικές παρατηρήσεις σε άστρα όπως για παράδειγμα, τον μηχανισμό δημιουργίας των μαγνητικών πεδίων των λεγόμενων πρωτοαστέρων. Είναι οι αστέρες που βρίσκονται κοντά σε συγκεντρώσεις μεσοαστρικής ύλης και στην ουσία βρίσκονται ακόμη στο στάδιο της διαμόρφωσής τους.

LISA (Laser Interferometer Space Antenna): Αν και ξεκίνησε ως συνεργασία της NASA με την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Διαστήματος, τελικά πριν από λίγο καιρό η NASA αποχώρησε εξαιτίας αδυναμίας εξεύρεσης οικονομικών πόρων για αυτό το πρόγραμμα. Η ESA αποφάσισε να συνεχίσει μόνη της και έχει προγραμματίσει την εκτόξευση του τηλεσκοπίου για το 2018. Τα βαρυτικά κύματα είναι κυματισμοί στον χωροχρόνο και δημιουργούνται κατά τη διάρκεια των κοσμικών συγχωνεύσεων όπως αυτές που γίνονται ανάμεσα σε γαλαξίες ή μαύρες τρύπες. Το Διαστημικό Συμβολόμετρο με Λέιζερ είναι στην πραγματικότητα ένα σμήνος δορυφόρων που αναμένεται να βοηθήσει τους ερευνητές να δουν αυτά τα ως τώρα άπιαστα βαρυτικά κύματα. Οι φυσικοί θα έχουν επίσης ένα νέο εργαλείο στη διάθεσή τους για να δοκιμάσουν τις υπάρχουσες θεωρίες όπως αυτή της γενικής σχετικότητας.

GAIA: Ανήκει στην ESA και αναμένεται να εκτοξευτεί το 2012. Πρόκειται για μια διαστημική αποστολή που υπόσχεται να φέρει επανάσταση στη διαστημική χαρτογράφηση. Στην ουσία πρόκειται για δύο τηλεσκόπια τοποθετημένα σε ορθή γωνία που θα μπορούν να μετρούν με απαράμιλλη ακρίβεια τις θέσεις και τις αποστάσεις ενός εκατομμυρίου άστρων την ημέρα!


Πηγή
http://www.tovima.gr/science/article/?aid=407918
Διαβάστε περισσότερα...

Για να "ξεφορτώσουν" οι ξένες τράπεζες σκλαβώνουν τη χώρα...












H μεγαλύτερη σύγχρονη κομπίνα στην ιστορία του τραπεζικού συστήματος, το «ξεφόρτωμα» των ελληνικών ομολόγων από τα θησαυροφυλάκια των ιδιωτικών τραπεζών προς την ΕΚΤ και το ΔΝΤ, δηλαδή από τους άπληστους ιδιώτες επενδυτές, στην «πλάτη» των πολιτών των ευρωπαϊκών και άλλων χωρών, μπαίνει στην ημιτελική της φάση:

Περίπου 120 δισ. ευρώ θα επαναδανειστούν στην Ελλάδα με αντάλλαγμα … την ίδια την Ελλάδα, ίσα-ίσα για να ολοκληρωθεί αυτό που ξεκίνησε πέρσι το Μάϊο: Το τραπεζικό «ξεφόρτωμα». Πέρσι το ελληνικό χρέος ήταν 300 δισ. ευρώ. Μας δάνεισαν 110 και τώρα μας δανείζουν επιπλέον 120. Αν σε αυτά προσθέσουμε και τα 80 δισ. που έχουν επενδύσει οι εγχώριες τράπεζες και κυρίως τα ταμεία ξεπερνάμε ελαφρά τον μαγικό αριθμό των 300 δισ. ευρώ! Τόσο απλά.

Μόνο που το «ξεφόρτωμα» τελειώνει στα τέλη του 2013 και τότε η Ελλάδα θα πρέπει κανονικά να βγει στις αγορές να … δανειστεί!

Υπάρχει κανένας στο υπουργείο Οικονομικών ή σε ολόκληρο το Εurogroup που να πιστεύει στα σοβαρά ότι στα τέλη του 2013, όταν οι ξένες τράπεζες θα έχουν «ξεφορτώσει» και τα υπόλοιπα ελληνικά ομόλογα, ότι θα υπάρχει έστω και ένα πιστωτικό ίδρυμα που θα δανείσει την Ελλάδα της οποίας πλέον το χρέος θα έχει ξεπεράσει τα 400 δισ. ευρώ και θα κοντεύει το 200% του ΑΕΠ το οποίο κατρακυλά με ρυθμό -5% σε ετήσια βάση την στιγμή που γράφονται αυτές οι γραμμές;

Αν υπάρχει έστω και ένας, θα πρέπει να μάθουμε την ύπαρξή του, αλλά πάνω απ’όλα θα πρέπει να μας τεκμηριώσει την θέση του με επιχειρήματα. Διότι θέσεις όπως αυτές που εξέφρασε πριν λίγο ο Σ.Κ.Γιούνγκερ, ότι «Αν η Ελλάδα ακολουθήσει πιστά το Μεσοπρόθεσμο το χρέος της θα καταστεί βιώσιμο» μόνο ως κοροϊδία ακούγονται.

Και αν γυρίσουμε στην εποχή των σπηλαίων, θα γίνουμε αυτάρκεις σε ενέργεια. Είναι αυτό λύση;

Ερχόμενοι στα αυστηρά καθ’ημάς, έχουμε έναν ολόκληρο πόλεμο και μια, μυθιστορηματικών διαστάσεων, υπόθεση που λέγεται «Μεσοπρόθεσμο Δημοσιονομικό Πρόγραμμα». Το οποίο υποτίθεται ότι αν ψηφιστεί θα μας σώσει από την πτώχευση. Λάθος. Αν ΔΕΝ ψηφιστεί υπάρχουν κάποιες ελπίδες να γλυτώσουμε την πτώχευση με εθελοντικό «κούρεμα» του χρέους.

Αν τώρα, έστω και στην εσχάτη στιγμή, δεν δεχθούμε άλλα δανεικά και καλέσουμε τους δανειστές-επενδυτές να κάνουν αυτό που προσπαθούν να αποφύγουν τώρα: Να μην «ξεφορτώσουν» τα ελληνικά ομόλογα στις πλάτες των Ευρωπαίων ή και των Αμερικανών φορολογουμένων μέσω της ΕΚΤ και το ΔΝΤ και να επαναδιαπραγματευθούν μία συνολική λύση επιμήκυνσης της αποπληρωμής του εναπομείναντος μετά το «κούρεμα» του χρέους.

Θα πει κάποιος «Μα, αυτό συνεπάγεται επίσημα πτώχευση, έστω ελεγχόμενη». Ε, και; Ο τίτλος μας μάρανε; Ή θα στεναχωρηθούμε επειδή κάποιοι θα χάσουν τα ασφάλιστρα προς όφελος εκείνων που έχουν ποντάρει στη χρεοκοπία της χώρας; Η χώρα είτε το θέλουμε, είτε όχι, έχει πτωχεύσει, την πτώχευσαν οικονομικά τον χειμώνα του 2010.

Η πραγματικότητα είναι ότι η χώρα τον Οκτώβριο του 2009 δανειζόταν περίπου με το ίδιο επιτόκιο με αυτό που δανειζόταν και η Γερμανία, με spread στις 140 μονάδες. Πως έφτασε στις 1500 δεν είναι του παρόνοτυς να αναλυθεί, αλλά η κούρσα ξεκίνησε μήνες αργότερα και για την υπόθεση αυτή θα πούμε πολλά μελλοντικά. Άλλο να πτωχεύσουμε κατόπιν συμφωνίας ελεγχόμενα, άλλο ανεξέλεγκτα όταν θα μας έχουν «στραγγίξει» στ ατέλη του 2013.

Αν ψηφιστεί τώρα το Μεσοπρόθεσμο, απλά το «κανόνι» μεταφέρεται για τα τέλη του 2013. Αν πούμε «Στοπ, δεν παίρνουμε άλλα δανεικά, ελάτε να συζητήσουμε για το χρέος, τι θα κοπεί και τι θα επιμηκυνθεί» έχουμε μια ελπίδα γιατί τώρα μας έχουν ακόμα ανάγκη.

Λιγότερη ανάγκη από αυτή που μας είχαν την άνοιξη του 2010, όταν ήταν οι τράπεζές τους φορτωμένες με 300 δισ. ελληνικού χρέους και ήταν απόλυτα ευάλωτες σε «φιλικές προειδοποιήσεις» του τύπου «ή “κουρεύουμε” ή πτωχεύουμε» και δεν είχαν αρχίσει ακόμα τα τρελά στοιχήματα στα CDS. Αυτό λένε ακόμα και οι σοβαροί του συστήματος, όπως ο Γκίκας Χαρδούβελης. Αλλά ακόμα και τώρα θα μπορούσαμε να πούμε «Στοπ στα υπόλοιπα των 110 δισ.».

Κάποιοι ισχυρίζονται ότι θα μας πετάξουν έξω από το ευρώ, ότι θα τεθεί ακόμα και θέμα παραμονής μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση και άλλες τέτοιες ανοησίες. Όλα αυτά μπορούν να γίνουν άνετα και στα τέλη του 2013. Τώρα που χρωστάμε σε ιδιώτες τα πολλά λεφτά έχουμε ένα εργαλείο, ένα μοχλό να παλέψουμε ακόμα. Τότε κανείς δεν θα μας δώσει σημασία.

Όσο για το περίφημο Μεσοπρόθεσμο, αυτό μόνο σαδιστές και τύρανοι θα μπορούσαν να το εμπνευστούν. Δεν είναι τόσο το θέμα των αποκρατικοποιήσεων. Εν πάση περιπτώσει για την καταστροφή που συμβαίνει σήμερα έχει τεράστια ευθύνη το συνδικαλιστικό κίνημα που εξετράπη των στόχων του και κατάντησε καθεστώς. Η ΔΕΗ ανήκει σε ολόκληρο τον ελληνικό λαό όχι μόνο στη ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ και το ίδιο ισχύει για όλες τις άλλες συνδικαλιστικές οργανώσεις του δημοσίου. Είναι επώδυνο να πουληθούν έναντι «πινακίου φακής».

Το ξεπούλημα είναι ξεπούλημα και κανένας νόμος δεν σώζει ούτε τον Ε.Βενιζέλο, ούτε αυτούς που θα το υπογράψουν. Βέβαια μέσα από την στάχτη των ξεπουλημένων ΔΕΚΟ θα γεννηθεί η ελπίδα των υπεραξιών και της προοπτικής των επενδύσεων, αλλά αυτό δεν είναι της παρούσης.

Αυτό που είναι της παρούσης και πρέπει «εδώ και τώρα» η κυβέρνηση να απαντήσει, είναι με ποιο τρόπο η ψήφιση του Μεσοπρόθεσμου θα φέρει μεσο-μακροπρόθεσμη πολιτική ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας.

Η οικονομία εκτός από κλίμα είναι και απλή αριθμητική: «Στραγγίζουν» και την τελευταία ικμάδα της ελληνικής οικονομίας με μία φορολογική πολιτική που κάνει τους φόρους των σουλτάνων να φαίνονται ως «φιλική εισφορά» στο οθωμανικό κράτος. Στα τέλη του 2013 θα χρωστάμε ναι ή όχι 400 δισ. ευρώ; Η ανάπτυξη είναι δυνατόν να προέλθει με τέτοια καταστροφή των δομικών στοιχείων της ελληνικής οικονομίας; Πως θα γυρίσει σε δύο χρόνια θετικό το ποσοστό του ΑΕΠ, όταν υπάρχει η μεγαλύτερη από-επένδυση της ιστορίας, η κατανάλωση έχει καταρρεύσει και θα εξαφανιστεί σχεδόν τελείως τα επόμενα δύο χρόνια, πράγματα που σημαίνουν ότι φορολογικά έσοδα «καπούτ»;

Εύλογα διερωτάται κάποιος: «Και τότε γιατί να παίρνουν αυτά τα μέτρα»; Μα, για να δώσουν το κατάλληλο άλλοθι στους λαούς τους το «φόρτωμα» που υφίσταται με τα ομολόγα των ιδιωτών η ΕΚΤ και το ΔΝΤ. Κάτι πρέπει να δείξουν και αυτοί ότι κάνουν. Και κατά δεύτερο να φάνε όλο το λίπος της φοροδιαφυγής που απομένει – όσο απομένει – στη χώρα.

Εδώ πρόκειται περί καλοστημένης και επιστημονικής κομπίνας. Με μπροστάρηδες στην Ελλάδα την πολιτική και οικονομική ελίτ που ευθύνονται 100% για την κατάντια της χώρας. Η έλευση του μεσαιωνικού «λευκού ιππότη» που θα οδηγήσει τη χώρα και πάλι μπροστά μπορεί να ακούγεται – και είναι – παραμύθι, αλλά τείνει να καταστεί και εθνική ανάγκη.

Η χώρα χρειάζεται έναν Ελευθέριο Βενιζέλο ή έναν Κωνσταντίνο Καραμανλή της πρώτης οκταετίας. Ηγέτες που από «το πουθενά» μακριά από «τζάκια» και κοινωνικές ψευδο-ελίτ, θα έρθουν και θα τραβήξουν τη χώρα από την άβυσσο που βυθίζεται…

Tμήμα ειδήσεων defencenet.gr

Πηγή
http://www.defencenet.gr/defence/index.php?option=com_content&task=view&id=21293&Itemid=139
Διαβάστε περισσότερα...

Οι διεθνείς τοκογλύφοι που ποντάρουν στην χρεοκοπία της Ελλάδος έχουν εκπονήσει ένα ακραίο σενάριο










Οι διεθνείς τοκογλύφοι που ποντάρουν στην χρεοκοπία της Ελλάδος έχουν εκπονήσει ένα ακραίο σενάριο– σχέδιο το οποίο όταν τους δοθούν οι κατάλληλες προϋποθέσεις θα επιδιώξουν να το υλοποιήσουν. Με βάση το σχέδιο αυτό αν αποτραπεί η χρεοκοπία της Ελλάδος τον Ιούλιο που αποτελεί την βασική επιδίωξη και η Ευρώπη αποφασίσει να δώσει περαιτέρω χρόνο στην Ελλάδα ώστε να αποτρέψει την χρεοκοπία τότε εκ των πραγμάτων θα ενεργοποιηθεί το σχέδιο C. Με βάση το σενάριο αυτό το Φθινόπωρο θα υπάρξουν εκλογές στην Ελλάδα και αδυναμία υλοποίησης του μνημονίου. Εκείνη την περίοδο εκδηλώνεται το πιστωτικό γεγονός και η Ελλάδα βαθμολογείται σε SD δηλαδή επιλεκτική χρεοκοπία. Τα CDS εκτινάσσονται πάνω από τις 2500 μονάδες ίσως και 3000 μονάδες ενώ το ΧΑ θα υποχωρήσει μεταξύ 500 και 1000 μονάδων και οι τράπεζες έως και 50% χαμηλότερα από τα τρέχοντα επίπεδα. Ο σκοπός του σχεδίου αυτού όμως είναι διπλός τα hedge funds θα αναλάβουν το ρόλο της ισοπέδωσης της ελληνικής αγοράς ειδικά του χρηματιστηρίου και των ομολόγων.

Πιέζοντας ή καλύτερα συμπιέζοντας τον αποτιμώμενο πλούτο της χώρας θα μπορέσουν οι δυνητικοί αγοραστές αυτοί που θα αποκτήσουν τα ακίνητα ή τις εισηγμένες εταιρίες στο ΧΑ του δημοσίου να τα αγοράσουν σε εξευτελιστικές τιμές. Η ύπαρξη αυτών που θα ισοπεδώσουν το ΧΑ πέραν του εμφανούς δηλαδή της αποκομιδής κέρδους θα είναι να δημιουργήσουν τις προϋποθέσεις ώστε οι επενδυτές της πραγματικής οικονομίας να αγοράσουν την Ελλάδα σε εξευτελιστικές τιμές. Μάλιστα στο σχέδιο αυτό το οποίο χαρακτηρίζεται plan C περιλαμβάνονται και αγορές ομολόγων. Με τιμές στις 40 μονάδες και 30 μονάδες βάσης οι αμερικανικές και όχι μόνο επενδυτικές τράπεζες και εφόσον δημιουργήσουν τις προϋποθέσεις… προοπτικής της οικονομίας με τεχνικούς τρόπους θα αρχίσουν να αγοράζουν και ελληνικά ομόλογα αγοράζοντας στο 50 και πουλώντας στο 70 προφανώς το κέρδος θα είναι εξίσου εντυπωσιακό.

Όσο και αν θεωρηθεί παράξενο αυτοί που θα αναλάβουν την ισοπέδωση της αγοράς θα αναλάβουν και τον ρόλο ανάκαμψης, της ισοπεδωμένης αποτίμησης των τραπεζών και εταιριών του ΧΑ. Το παιχνίδι αρχίζει να γίνεται πολύ στημένο. Τα funds που θα πωλήσουν το σενάριο της χρεοκοπίας τα funds θα είναι εκείνα που θα αναλάβουν το ρόλο ανάκαμψης πουλώντας το σενάριο ότι η χώρα χρεοκόπησε αλλά υπάρχουν πλέον προοπτικές ανόδου. Ο ελληνικός λαός όμως πλέον θα ζει σε ένα νέο εφιαλτικό περιβάλλον όπου η «ανάκαμψη» θα αφορά πλέον του πλούσιους, καθώς θα υπάρχουν μόνο λίγοι πλούσιοι και εκατομμύρια φτωχοί. Οι καιροί αυτοί θα είναι που θα φέρουν τον Λαϊκό Σύνδεσμο προ του πεπρωμένου του, για την ανάκαμψη του Έθνους και του λαού και όχι των λίγων κεφαλαιοκρατών.

Σταύρος Καρεφυλλάκης


Πηγή
http://xryshaygh.wordpress.com/2011/06/27/%CF%80%CF%81%CE%BF%CF%83%CF%89%CF%81%CE%B9%CE%BD%CE%B7-%CE%BA%CF%85%CE%B2%CE%B5%CF%81%CE%BD%CE%B7%CF%83%CE%B7-%CE%B5%CE%B8%CE%BD%CE%B9%CE%BA%CE%B7%CF%83-%CF%84%CF%81%CE%B1%CE%B3%CF%89%CE%B4%CE%B9/
Διαβάστε περισσότερα...

Κινητά τηλέφωνα – Μιλάτε; Σας ακούμε!













[Το κείμενο που ακολουθεί δημοσιεύτηκε από τον m0untainrebel (http://mountainrebel.net/)στην εφημερίδα Earth First! (http://www.earthfirstjournal.org/) τον Μάιο του 2007, με τίτλο Cell Phones Suck II. Μετάφραση στα ελληνικά:...για τη διάδοση της μεταδοτικής λύσσας, Ιούνης 2007. Ενδεχόμενες παρατηρήσεις σε μεταφραστικά λάθη ή αδυναμίες-μιας κι γίνεται χρήση τεχνικών όρων-είναι ευπρόσδεκτη]

Λέγεται ότι τα κινητά δεν είναι και πολύ ασφαλή. Τα περισσότερα κινητά τηλέφωνα στις μέρες μας διαθέτουν GPS (Global Positioning System � Σύστημα Παγκόσμιου Εντοπισμού), κι ακόμα και τα παλιότερα που δεν έχουν GPS μπορούν εύκολα να εντοπιστούν μέσω αντιστοίχησης του σήματός τους στο τρίγωνο κεραιών κινητής τηλεφωνίας που το καλύπτει. Κάθε φορά που καλείς κάποιον ή που σε καλεί αυτός, πληροφορίες σχετικά με το τηλέφωνό σου, το δικό του, η ώρα έναρξης και λήξης της συνομιλίας σας, καταγράφονται. Απ� ότι ακούγεται οι μπάτσοι έχουν τη δυνατότητα να αυξήσουν την ένταση του μικροφώνου στο κινητό σου, ώστε να παρακολουθήσουν συζητήσεις που γίνονται εκεί κοντά, σε μερικές περιπτώσεις ακόμα κι αν το κινητό σου είναι κλειστό, χωρίς εσύ να γνωρίζεις τίποτα. Αυτός είναι κι ο λόγος που οι ακτιβιστές της Earth First! (σ.τ.μ.: οικολογική οργάνωση που, παλιότερα τουλάχιστον, πραγματοποιούσε «ήπιες» ενέργειες άμεσης δράσης) βγάζουν τις μπαταρίες από τα κινητά τους πριν από συζητήσεις πιο «ευαίσθητων» θεμάτων.
Συχνά αναρωτιόμουν κατά πόσο στέκει όλο αυτό ή είναι απλά προϊόν της παράνοιας εθισμένων τρομολάγνων. Απ� ότι φαίνεται, στέκει απόλυτα.

Εισάγοντας τις απομακρυσμένες συνδέσεις (roving taps)

Κάθε οδηγός αυτό-προστασίας θα σε συμβουλεύσει να μη συζητάς τίποτε παράνομο από το τηλέφωνο γιατί μπορεί να έχει τοποθετηθεί «κοριός». Στην πραγματικότητα, δεν πρέπει να συζητάς για τίποτε παράνομο ακόμα κι αν ένα κινητό βρίσκεται κοντά σου. Τον περασμένο Νοέμβρη, το Υπουργείο Δικαιοσύνης των Η.Π.Α. ενέκρινε τις λεγόμενες απομακρυσμένες συνδέσεις.
Στη διάρκεια μιας εγκληματολογικής έρευνας ανάμεσα στα μέλη της οικογένειας Genovese, μιας μαφιόζικης οργάνωσης του «συνδικάτου του εγκλήματος», το FBI παγίδευσε με κοριούς τα εστιατόρια όπου συνευρισκόταν ο μαφιόζος John �Buster� Ardito. Όταν ο Ardito και οι συνεργάτες του ανακάλυψαν τρεις από τους κοριούς, οι ομοσπονδιακοί (πράκτορες του FBI) άλλαξαν τακτική και ξεκίνησαν να χρησιμοποιούν τις απομακρυσμένες συνδέσεις. Ένα εγχειρίδιο του FBI γραμμένο από τον βοηθό εισαγγελέα Jonathan Kolodner αναφέρεται στην απομακρυσμένη σύνδεση του τηλεφώνου του Ardito ως μια «συσκευή ακοής τοποθετημένη στο εσωτερικό ενός κινητού τηλεφώνου». Το FBI επίσης τοποθέτησε ένα roving tap στο κινητό του Peter Peluso, ενός βοηθού του Ardito που μετέπειτα έγινε χαφιές. Αυτή ήταν η πρώτη νόμιμη χρήση των roving taps στις Η.Π.Α..
Μια «συσκευή ακοής» θα μπορούσε να αναφέρεται είτε σε επίπεδο λογισμικού είτε υλικού. Ένα κινητό τηλέφωνο είναι στην ουσία ένας μικρός ηλεκτρονικός υπολογιστής. Μια υλική συσκευή ακοής θα απαιτούσε οι ομοσπονδιακοί να είχαν φυσική πρόσβαση στο τηλέφωνο ώστε να τοποθετήσουν τον κοριό μέσα του, περίπου όπως τοποθετούν έναν κοριό σε ένα γραφείο. Ένα λογισμικό παρακολούθησης όμως, σημαίνει είτε ότι το λειτουργικό σύστημα του τηλεφώνου έχει από την κατασκευή του μια «πίσω πόρτα» που μπορεί να ενεργοποιήσει το μικρόφωνό της, είτε ότι οι ομοσπονδιακοί έπρεπε να εγκαταστήσουν το λογισμικό παρακολούθησης στο τηλέφωνο. Δεν είναι σαφές πάντως πως ακριβώς το FBI εγκατέστησε τις απομακρυσμένες συνδέσεις στα κινητά των Ardito και Peluso.
«Πόσο ασφαλές είναι το κινητό σου»; - ένα άρθρο του 1997 στο δελτίο της National Reconnaissance Organization έχει να πει το εξής: «ένα κινητό τηλέφωνο μπορεί να μετατραπεί σε ένα μικρόφωνο και να μεταδώσει σαν πομπός κάθε συζήτηση που διεξάγεται κοντά στο τηλέφωνο. Αυτό γίνεται δυνατό με την μετάδοση στο κινητό τηλέφωνο μιας λειτουργικής εντολής στο κανάλι ελέγχου. Αυτή η εντολή θέτει το κινητό σε «κατάσταση διάγνωσης». Όταν αυτή ολοκληρωθεί, οι συζητήσεις που έλαβαν χώρα στην κοντινή περιοχή μπορούν να αναπαραχθούν μέσα από το φωνητικό κανάλι».
Επιπλέον, κάποια κινητά τηλέφωνα δεν είναι δυνατόν να τεθούν απόλυτα εκτός λειτουργίας χωρίς να αφαιρεθούν οι μπαταρίες. Θεωρώντας πως οι απομακρυσμένες συνδέσεις παραβιάζουν τους ομοσπονδιακούς νόμους, ο δικαστής Lewis Kaplan δήλωσε πως οι απομακρυσμένες συνδέσεις «λειτουργούν είτε το τηλέφωνο είναι ανοιχτό είτε όχι». Τα πιο μοντέρνα κινητά της Nokia ανάβουν μόνα τους εάν ενεργοποιηθεί ένας συναγερμός, και προφανώς μετατρέπονται επίσης μόνα τους σε κοριούς, με ανάλογο τρόπο.

Πώς ξέρεις αν το κινητό σου έχει μια «απομακρυσμένη σύνδεση»

Οι παρακάτω συμβουλές προέρχονται από τον ειδικό σε ζητήματα αυτό-προστασίας Lauren Weinstein, που έχει γράψει γι αυτά στο blog του, ενώ υπάρχει κι ανάλογο βίντεο στο YouTube και στα Google videos με τίτλο: �Is Your Cell Phone Bugged?�.
Οτιδήποτε κάνει το κινητό σου χρειάζεται ηλεκτρική ενέργεια, την οποία προμηθεύεται από την μπαταρία του. Η μπαταρία τελειώνει πολύ γρηγορότερα όταν το κινητό σου μεταδίδει δεδομένα. Αν παρατηρήσεις το υπόλοιπο της μπαταρίας να μειώνεται πολύ γρηγορότερα απ� όσο συνήθως, κι αν παράλληλα δεν μιλούσες στο τηλέφωνό σου, αυτό μπορεί να σημαίνει ότι έχει κοριό.
Κανονικά, όταν μιλάς στο κινητό για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα, αυτό θερμαίνεται. Αν το τηλέφωνό σου θερμαίνεται ακόμη κι όταν δεν μιλάς σ αυτό, ίσως σημαίνει ότι το μικρόφωνο καταγράφει ήχους στη στιγμιαία μνήμη (flash memory) για να μεταδώσει αργότερα ή ακόμη ότι το κινητό σου μεταδίδει live. Υπάρχουν δυο διαφορετικά είδη υπηρεσιών κινητής τηλεφωνίας: η Global System for Mobile Communications (GSM) και η Code-Division Multiple Access (CDMA). Η μεγάλη πλειοψηφία των κινητών σε όλο τον κόσμο χρησιμοποιούν την GSM. Στις Η.Π.Α. κάθε T-mobile και Cingular τηλέφωνο χρησιμοποιεί την GSM. Αν βάλεις ένα τέτοιο κινητό κοντά σε ηχεία ή άλλα σχετικά μηχανήματα ήχου, θα παράγει ένα θόρυβο αν μεταδίδει πληροφορίες. Είναι φυσιολογικό να κάνει το κινητό σου θόρυβο κοντά στα ηχεία καμιά φορά, αλλά αν πρόκειται για συνεχόμενο θόρυβο κι ενώ δεν κάνεις κάποια κλήση, αυτό είναι ένα ισχυρό σημάδι ότι το κινητό σου μεταδίδει ήχους χωρίς τη συγκατάθεσή σου. Αυτό δεν ισχύει στα κινητά Verizon και Sprint μιας και χρησιμοποιούν τεχνολογία CDMA.

Το τηλέφωνό σου είναι μια συσκευή εντοπισμού

Κάθε νέο κινητό τηλέφωνο περιλαμβάνει μια εγκατάσταση GPS στο εσωτερικό του, η οποία μπορεί να εντοπίσει τη γεωγραφική θέση και το υψόμετρο στο οποίο βρίσκεται το κινητό τηλέφωνο οπουδήποτε στον κόσμο. Τα κινητά τηλέφωνα επικοινωνούν συνεχώς με κεραίες ώστε να βεβαιώσουν ότι έχουν τη σωστή ώρα, να ελέγξουν για εισερχόμενα μηνύματα κλπ, πράγμα που σημαίνει ότι η ακριβής τοποθεσία των περισσότερων κινητών τηλεφώνων είναι γνωστή όλη την ώρα. Η τοποθεσία παλιότερων τηλεφώνων που δεν διαθέτουν εγκατάσταση GPS μπορεί επίσης να καθοριστεί με μια διαδικασία που ονομάζεται «τριγωνισμός», κατά την οποία μια εύλογα ακριβής τοποθεσία μπορεί να προσδιοριστεί από την μέτρηση των σχετικών χρονικών καθυστερήσεων του σήματος από το τηλέφωνο προς τρεις διαφορετικές κεραίες-αναμεταδότες. Ο hacker φυγόδικος Kevin Mitnick εντοπίστηκε και συνελήφθη στα 1995, μετά από τριγωνισμό του σήματος του κινητού του από τα όργανα της τάξης.
Το EFF - Electronic Frontier Foundation που είναι κάτι σαν τον εθνικό δικηγορικό σύλλογο για τις ψηφιακές ελευθερίες, έχει αναμειχθεί σε μια σειρά από νομικές διαδικασίες σχετικά με τον εντοπισμό � χωρίς σχετική εξουσιοδότηση ή πιθανή αιτία - θέσεων κινητών τηλεφώνων για λογαριασμό της κυβέρνησης. Αν η εξουσιοδότηση ή η δικαιολόγηση της αιτίας δεν είναι απαραίτητες προκειμένου να εντοπιστούν οι θέσεις κινητών τηλεφώνων, το είδος των πληροφοριών που οι ομοσπονδιακοί είναι σε θέση να συλλέγουν φαίνεται τρομακτικό. Αν κουβαλάς το κινητό σου οπουδήποτε πηγαίνεις, κι αν πολλοί από τους φίλους σου κάνουν το ίδιο, τότε οι ομοσπονδιακοί έχουν την ικανότητα να χαρτογραφήσουν ένα ολόκληρο σύστημα σχέσεων. Όχι μόνο γνωρίζουν που κοιμάσαι την νύχτα και που πηγαίνεις την μέρα, αλλά αν χαρτογραφούν την τοποθεσία σου μαζί με κάθε άλλου χρήστη κινητού τηλεφώνου, είναι σε θέση να γνωρίζουν με ποιους κάνεις παρέα, ή με ποιους πηγαίνεις σε συζητήσεις�
Ακόμα κι αν το EFF δικαιωθεί, και καταστεί παράνομο για τους μπάτσους να εντοπίζουν κινητά τηλέφωνα χωρίς εξουσιοδότηση ή δικαιολόγηση της αιτίας, από πότε μήπως η νομοθεσία στάθηκε εμπόδιο για την αστυνομία προκειμένου να καταστείλει το κίνημά μας;

Τι μένει να κάνει ένας ακτιβιστής;

Η απάντηση είναι απλή: Ξεφορτώσου το κινητό σου. Η εφημερίδα της Earth First! έχει δημοσιεύσει μια σειρά από άρθρα όπου αναλύεται η κοινωνική και περιβαλλοντική ανάγκη να μη χρησιμοποιούνται κινητά. (Δες την EF! Ιουλίου-Αυγούστου 2005). Αυτά τα άρθρα έχουν εκδοθεί ξεχωριστά σε ένα φυλλάδιο με τον εύγλωττο τίτλο «Cell Phones Suck». Για τους λόγους αυτούς, συνδυαζόμενους με τον κίνδυνο αυτό-προστασίας που ενέχει η ιδιοκτησία ενός κινητού τηλεφώνου, θα έπρεπε να το καλοσκεφτεί κάθε ακτιβιστής. Απλά δεν αξίζει τον κόπο.



Πηγή
http://artdistro.blogspot.com/2007/11/blog-post_314.html
Διαβάστε περισσότερα...