Τετάρτη 24 Αυγούστου 2011

Ο 12ος ΠΛΑΝΗΤΗΣ στο GOOGLE SKY

Ο Πλανήτης με τα πολλά ονόματα μπορεί πλέον να εντοπιστεί και μέσω του Google Sky. Είναι γνωστός ως Νιμπίρου, Πλανήτης Χ, Ερκόλομπους, Γοργόνειο, Αντιχθών κλπ. Κανείς δεν μπορεί να πει με σιγουριά αν όλα αυτά ταυτίζονται αναμεταξύ τους. Ούτε μπορεί να πει κάποιος με βεβαιότητα εαν κατοικείται ή όχι, ούτε αν στην περίπτωση που υπάρχουν "προθέσεις" από αυτόν είναι εχθρικές ή φιλικές.

Το βέβαιο είναι ότι μπορούμε να τον εντοπίσουμε και στον υπολογιστή μας:



α) Πάμε στο Google Sky

β) Επάνω αριστερά στο search εισάγεται την λέξη Mercury και πατάτε enter. Θα δείτε το σύμβολο του Ερμή στο κέντρο αχανούς ουρανού.

γ) Στην συνέχεια πηγαίνετε επάνω δεξιά στο κουμπί που γράφει infrared, το πατάτε και η οθόνη θα γίνει κοκκινωπή.

δ) Σύρετε την εικόνα προς τα δεξιά χωρίς να βγάλετε τον Ερμή από την οθόνη. Τότε από τα αριστερά σας θα εμφανιστεί ο Άγνωστος Πλανήτης.

Αν πατήσετε πάλι το infrared θα τον χάσετε και πατώντας πάλι θα εμφανιστεί ξανά. Γιατί φαίνεται μόνο στο υπέρυθρο είναι μία άλλη ιστορία.

Πόσο κοντά βρίσκεται; Υπολογίζεται ότι το συγκεκριμένο ουράνιο σώμα έχει τέσσερις φορές το μέγεθος του Δία. Για να υπολογίσετε την διαφορά, στην αναζήτηση του Google Sky αντί για Mercury βάλτε Jupiter. Θα σας δείξει το σύμβολο του Δία, αλλά χωρίς αυτόν. Για να δείτε τον Δία θα πρέπει να κάνετε zoom in τουλάχιστον τέσσερις φορές και τότε, ίσα που θα τον δείτε. Σε σύγκριση με τον Πλανήτη Χ, ο τελευταίος βρίσκεται ανησυχητικά κοντά μας!




Πηγή




Διαβάστε περισσότερα...

Περίπου 8,7 εκατ. είδη υπάρχουν στη Γη



Οι επιστήμονες δεν έχουν ακόμη ανακαλύψει ή ταξινομήσει περίπου το 90% των φυτικών και ζωικών ειδών που υπάρχουν στη Γη, η οποία εκτιμάται ότι είναι το σπίτι λίγο λιγότερων από 9 εκατομμύρια είδη, αναφέρεται σε μελέτη.

Η μελέτη, η οποία δημοσιεύεται σήμερα από την ανοικτής πρόσβασης επιθεώρηση PLoS Biology, αυξάνει κατά πολύ την εκτίμηση για τον πλούτο της ζωής στον πλανήτη. Μέχρι στιγμής έχουν περιγραφεί και ονοματιστεί περισσότερα από 1,2 εκατ. είδη, όπως μεταδίδει το ΑΠΕ

Επιστήμονες προσπαθούν από καιρό να ταξινομήσουν τη ζωή στη Γη και να υπολογίσουν πόσα είδη υπάρχουν, όμως οι εκτιμήσεις ποικίλουν πολύ, από τα 3 εκατομμύρια μέχρι τα 100 εκατομμύρια.

Η αναζήτηση δεν γίνεται μόνο για την επιστήμη. Οι άνθρωποι αποκομίζουν τεράστια οφέλη από τον πλούτο της ζωής στον πλανήτη, από τρόφιμα μέχρι φάρμακα, καθαρό αέρα και νερό. Γνωρίζοντας πόσα είδη υπάρχουν, εξετάζοντάς τα και περιγράφοντάς τα, μπορούμε να οδηγηθούμε σε περισσότερες ανακαλύψεις που θα ωφελήσουν την ανθρωπότητα.

Η πρόσφατη αύξηση του ρυθμού εξαφάνισης των ειδών καθιστά απλώς πιο επείγουσα την αναζήτηση αυτή, δήλωσαν επιστήμονες.

"Με το ρολόι της εξάλειψης να χτυπάει τώρα γρηγορότερα για πολλά είδη, πιστεύω πως η επιτάχυνση της απογραφής των ειδών της Γης έχει υψηλή επιστημονική και κοινωνική προτεραιότητα", δήλωσε ο Καμίλιο Μόρα του Πανεπιστημίου της Χαβάης και του Πανεπιστημίου Νταλχάουζι στο Χάλιφαξ του Καναδά, ο οποίος ηγήθηκε της έρευνας.

Σύμφωνα με μερικές μελέτες του ΟΗΕ, ο κόσμος βρίσκεται αντιμέτωπος με τις χειρότερες απώλειες ειδών από τότε που εξαφανίσθηκαν οι δεινόσαυροι, πριν από 65 εκατομμύρια χρόνια.

Ο Μόρα και η ομάδα του υπολόγισαν πως υπάρχουν 6,5 εκατομμύρια είδη στην ξηρά και 2,2 εκατομμύρια στα βάθη των ωκεανών. Η μελέτη τους έχει συνολικό περιθώριο σφάλματος 1,3 εκατομμύριο.

Τα αποτελέσματα δείχνουν πως το 86% των ειδών που υπάρχουν στην ξηρά και το 91% των ειδών που υπάρχουν στους ωκεανούς δεν έχουν ακόμη περιγραφεί, συμπέραναν οι επιστήμονες.

"Η ποικιλία της ζωής είναι ένα από τα πιο εντυπωσιακά χαρακτηριστικά του πλανήτη μας", αναφέρουν στη μελέτη. "Γι' αυτό το να γνωρίζουμε πόσα πολλά είδη κατοικούν στη Γη είναι από τα θεμελιωδέστερα ζητήματα στην επιστήμη. Εντούτοις η απάντηση στο ερώτημα αυτό παραμένει αινιγματική".

Πηγή




Διαβάστε περισσότερα...

2.481 κιλά σουτζουκάκια με Ε-coli

ΜΟΛΥΣΜΕΝΟ ΚΡΕΑΣ ΑΠΟ ΓΕΡΜΑΝΙΑ ΚΑΤΕΣΧΕΣΕ Ο ΕΦΕΤ

Κατεψυγμένα κρέατα-δηλητήριο, γερμανικής προέλευσης που διακινούσε η LIDL HELLAS, συνολικά 2.481 κιλά, κατέσχεσε ο ΕΦΕΤ, καθώς ήταν μολυσμένα με Ε-coli.





Υστερα από επανεξέταση αποφασίστηκε η καταστροφή των τροφίμων Ειδικότερα, μετά τους ελέγχους του ΕΦΕΤ (Περιφερειακή Διεύθυνση Ανατολικής Μακεδονίας & Θράκης) διαπιστώθηκε η διακίνηση μολυσμένων κατεψυγμένων κρεάτων που τελικά θα καταστραφούν.

Η εταιρεία πάντως είχε ανακοινώσει στις αρχές Ιουλίου ότι σε μικροβιολογικές αναλύσεις ανεξάρτητων ελεγκτικών ινστιτούτων, στις οποίες υπέβαλε τα προϊόντα κιμά που κατηγορήθηκαν ότι έχουν μολυνθεί από το βακτήριο Ε-coli, είχαν δείξει ότι δεν ανιχνεύτηκαν ίχνη του βεροτοξινογόνου ορότυπου.

Μάλιστα είχε επικαλεστεί και σχετική πραγματογνωμοσύνη του αναπληρωτή καθηγητή Μικροβιολογίας της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, δρος Στυλιανού Χατζηπαναγιώτου, η οποία επιβεβαίωνε τα αποτελέσματα των ελέγχων.

Η επανεξέταση

Τώρα και η επανεξέταση των συγκεκριμένων προϊόντων, σύμφωνα με τον ΕΦΕΤ, έδειξε ότι είναι επικίνδυνα και επιβλαβή για την υγεία των καταναλωτών. Πρόκειται για κατεψυγμένα προϊόντα κιμά από βοδινό κρέας (αριθμός παρτίδας L91185010 και ημερομηνία λήξης 6-11-2011) και κατεψυγμένο πικάντικο προϊόν κιμά (σουτζουκάκια) από βοδινό κρέας, προέλευσης Γερμανίας (αριθμός παρτίδας L1 102 ΒΤ και ημερομηνία λήξης 8-11-2011), στα οποία ανιχνεύτηκε το παθογόνο βακτήριο Escherichia coli 0157 σε συσκευασίες 500g (2x250g) και σε κλειστή συσκευασία 1.000g με την εμπορική επωνυμία «Marvest». Ο ΕΦΕΤ προχώρησε σε κατάσχεση ποσότητας 2.481 κιλών των παραπάνω προϊόντων από την Κεντρική Υπηρεσία και τις Περιφερειακές Διευθύνσεις Κεντρικής Μακεδονίας, Θεσσαλίας και Δυτικής Ελλάδας.

Επειτα από συνεδρίαση των αρμόδιων επιτροπών επανεξέτασης των κατασχεθέντων προϊόντων, αποφασίστηκε η καταστροφή των τροφίμων τα οποία κρίθηκαν οριστικά «μη ασφαλή - επιβλαβή για την υγεία» ενώ, όπως ανακοινώθηκε, η καταστροφή θα γίνει σύμφωνα με όσα ορίζονται στην εθνική και κοινοτική νομοθεσία.


Πηγή



Διαβάστε περισσότερα...

Εντοπίστηκε ο μηχανισμός «μέντιουμ» του εγκεφάλου

Μας επιτρέπει να προβλέπουμε το άμεσο μέλλον



Ουάσινγκτον

Το τμήμα του εγκεφάλου που μας επιτρέπει να προβλέπουμε το άμεσο μέλλον κατάφεραν να εντοπίσουν αμερικανοί επιστήμονες.

Με τη βοήθεια της τεχνικής της λειτουργικής μαγνητικής τομογραφίας (fMRI), οι ειδικοί του Πανεπιστημίου της Ουάσινγκτον στο Σεντ Λούις με επικεφαλής τον Τζέφρι Ζακς μελέτησαν των εγκέφαλο εθελοντών, την ώρα που παρακολουθούσαν βίντεο με συνηθισμένες καθημερινές σκηνές - όπως π.χ. το πλύσιμο των πιάτων.

Η απεικονιστική μέθοδος αποκάλυψε ιδιαίτερα υψηλή δραστηριότητα στο τμήμα του εγκεφάλου που αποτελεί το σύστημα ντοπαμίνης του μεσεγκεφάλου (MDS) λίγο πριν την αλλαγή της κάθε σκηνής.

Πρόβλεψη και αντίδραση

Οι ερευνητές εκτιμούν ότι το εν λόγω σημείο κρύβεται πίσω τόσο την πρόβλεψη γεγονότων που πρόκειται να ακολουθήσουν όσο και τη διαδικασία της προετοιμασία των αντιδράσεων μας.

Τα κύτταρα που παράγουν ντοπαμίνη και αποτελούν μέρος του εν λόγω συστήματος εμφανίζουν βλάβες σε ασθενείς που πάσχουν από τη νόσο του Πάρκινσον. Οι ειδικοί συνδέουν τις βλάβες αυτές με τη δυσκολία των ασθενών να αναγνωρίζουν αλλαγές σε καταστάσεις που συναντούν στην καθημερινότητά τους.

Τα νέα ευρήματα θα μπορούσαν ενδεχομένως να οδηγήσουν μελλοντικά σε ένα νέο διαγνωστικό εργαλείο για την έγκαιρη διάγνωση του Πάρκινσον ή άλλων νόσων που οδηγούν σε γνωστικές δυσλειτουργίες.

Η ενδιαφέρουσα μελέτη δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυπο «Journal of Cognitive Neuroscience».


Πηγή



Διαβάστε περισσότερα...

Σινεμά : Conan the Barbarian (2011)










CONAN Ο ΒΑΡΒΑΡΟΣ

CONAN THE BARBARIAN Περιπετεια, Έγχρ., Διάρκεια: 112'

Παραγωγή: Αμερικανική Σκηνοθεσία: Μάρκους Νίσπελ
Πρωταγωνιστούν: Τζέισον Μόμοα, Στίβεν Λανγκ, Ρόουζ ΜακΓκόουαν, Ρέιτσελ Νίκολς

Περίληψη

Ο πιο διάσημος βάρβαρος του κόσμου επιστρέφει στην μεγάλη οθόνη τρισδιάστατος! Ο Τζέισον Μόμοα αναλαμβάνει τον ρόλο πάνω στον οποίο έχτισε την καριέρα του ο Αρνολντ Σβαρτσενέγκερ. Η πρώτη του εμφάνιση του θρυλικού βάρβαρου έγινε το 1932 με μια σειρά μικρών ιστοριών από τον συγγραφέα pulp fiction Ρόμπερτ Ε. Χάουαρντ.

Υπόθεση

Μετά τη δολοφονία του πατέρα του και την καταστροφή του χωριού του, ο νεαρός Κόναν επιβιώνει σε έναν ανελέητο κόσμο είτε ως κλέφτης, είτε ως πειρατής, είτε ως πολεμιστής. Στόχος του να βρει τον πολέμαρχο Κάλαρ Ζιμ, που ευθύνεται για την καταστροφή της φυλής του. Τη στιγμή που ανακαλύπτει τα ίχνη του, καλείται να αντιμετωπίσει τέρατα, τους μπράβους του και την Μαρίκ, μία ισχυρή μάγισσα...


Επίσημο Site | IMDb



Πηγή





Διαβάστε περισσότερα...

1η Πανελλήνια Έκθεση Κλασικών Οχημάτων στο Ηράκλειο Κρήτης 2 - 5 Σεπτεμβρίου 2011

















Πηγή 1

Πηγή 2








Διαβάστε περισσότερα...