Παρασκευή 29 Ιουλίου 2011

Πιθανό το σενάριο του «Πλανήτη των Πιθήκων»;

Θα πρέπει να ληφθούν μέτρα ώστε η εφιαλτική επιστήμη του «Πλανήτη των Πιθήκων» να παραμείνει επιστημονική φαντασία και να μην γίνει πραγματικότητα, προειδοποιεί ομάδα διακεκριμένων επιστημόνων.




Οι επιστήμονες ζητούν νέους κανονισμούς και νόμους για επιτήρηση των ευαίσθητων ερευνών που ασχολούνται με τον εξανθρωπισμό των ζώων.

Ένας από τους τομείς που προκαλούν ανησυχία είναι τα πειράματα «κατηγορίας τρία», που εγείρουν «πολύ ισχυρά ηθικά ζητήματα» και θα πρέπει να απαγορευτούν.

Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η δημιουργία πρωτευόντων θηλαστικών με διακριτά ανθρώπινα χαρακτηριστικά, όπως ο λόγος.

Ακριβώς αυτό ήταν το σενάριο της ταινίας «Ο Πλανήτης των Πιθήκων», στην οποία επιστήμονες ψάχνουν να βρουν μία θεραπεία για τη νόσο Αλτσχάιμερ και δημιουργούν ένα νέο είδος πιθήκων με ανθρώπινη νοημοσύνη.

Στην αναφορά τους, όμως, οι επιστήμονες μιλούν και για τον «φόβο του Φρανκενστάιν», όπου ο εξανθρωπισμός των ζώων μπορεί να οδηγήσει στη δημιουργία «τεράτων».

Οι παρούσες έρευνες, που περιλαμβάνουν μεγάλους πιθήκους, όπως οι χιμπατζήδες, έχουν απαγορευτεί στο Ηνωμένο Βασίλειο, αλλά συνεχίζονται σε πολλές άλλες χώρες, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ, ενώ οι Βρετανοί επιστήμονες επιτρέπεται να διεξάγουν πειράματα σε μαϊμούδες.

Ο καθηγητής Thomas Baldwin, μέλος της Ακαδημίας Ιατρικών Επιστημών, που συνέταξε την αναφορά, υποστηρίζει πως η πιθανότητα εξανθρωπισμένων πιθήκων θα πρέπει να ληφθεί πάρα πολύ σοβαρά υπόψη.

«Ο φόβος που υπάρχει είναι ότι αν αρχίσουμε να τοποθετούμε πολύ μεγάλες ποσότητες ανθρώπινων εγκεφαλικών κυττάρων στον εγκέφαλο των πρωτευόντων, ξαφνικά ίσως μεταμορφώσουμε τα ζώα αυτά σε κάτι άλλο, που θα έχει ορισμένες από τις ικανότητες που θεωρούμε ως καθαρά ανθρώπινες… όπως ο λόγος,» αναφέρει ο ίδιος.


«Αυτές τις πιθανότητες, που προς το παρόν παρουσιάζονται μόνο σε σενάρια επιστημονικής φαντασίας, θα πρέπει να λάβουμε σοβαρά υπόψη μας.»

Ο Baldwin, καθηγητής φιλοσοφίας στο Πανεπιστήμιο του Γιορκ, προτείνει να γίνει το «Τεστ των Μεγάλων Πιθήκων». Εάν οι μεταλλαγμένες μαϊμούδες αρχίσουν να αποκτούν ικανότητες παρόμοιες με αυτές των χιμπατζήδων, τότε θα πρέπει να εγκαταλειφτούν αυτού του είδους τα πειράματα.

«Εάν τα πράγματα πάνε προς αυτή την κατεύθυνση, τότε υπάρχει μεγάλος κίνδυνος. Κανείς μας δεν θα ήθελε αυτή την τροπή.»

Στις ΗΠΑ, οι επιστήμονες έχουν εμφυτεύσει ήδη ανθρώπινα εμβρυικά βλαστοκύτταρα -που μπορούν να αναπτυχθούν σε οποιοδήποτε σημείο του ανθρώπινου σώματος- σε έμβρυα ποντικιών.

Τα κύτταρα των ποντικιών υπερίσχυσαν πολύ γρήγορα των ανθρώπινων βλαστοκυττάρων, επομένως ένα πολύ μικρό ποσοστών των εμβρύων κατέληξε «ανθρώπινο».

Ο Δρ. Robin Lovell-Badge, μέλος της επιστημονικής ομάδας και διακεκριμένος γενετιστής από το Συμβούλιο Ιατρικών Ερευνών του Εθνικού Ινστιτούτου Ιατρικών Ερευνών, δήλωσε πως το αποτέλεσμα αυτό δεν προκαλεί έκπληξη, δεδομένων των διαφορών που υπάρχουν ανάμεσα στα ποντίκια και τους ανθρώπους.

Telegraph


Πηγή
http://news.pathfinder.gr/periscopio/725913.html
Διαβάστε περισσότερα...

ΥΓΕΙΑ: Τέλος στις πανδημίες γρίπης



ΕΙΡΗΝΗ ΒΕΝΙΟΥ

Υπερ αντίσωμα αντιμετωπίζει όλα τα στελέχη της γρίπης τύπου Α




Oυάσινγκτον

Ένα «υπερόπλο» ενάντια στα πανδημικά στελέχη της γρίπης τύπου Α ανακάλυψαν οι ειδικοί του ελβετικού εργαστηρίου Humabs BioMed SA, του επίσης ελβετικού Ινστιτούτου για την Έρευνα Βιοιατρικής (IRB) και του βρετανικού Συμβουλίου Ιατρικής Έρευνας (MRC).

Το υπερόπλο δεν είναι τίποτε άλλο από ένα μονοκλωνικό αντίσωμα το οποίο εξουδετερώνει όλους τους 16 υπότυπους της αιμαγλουτινίνης της γρίπης τύπου Α και για τον λόγο αυτό ονομάστηκε αντίσωμα F16.

Όπως αναφέρεται στη σχετική δημοσίευση στην επιθεώρηση «Science», πρόκειται για μια εξαιρετικά σημαντική εξέλιξη, που θα μπορούσε να οδηγήσει στην δημιουργία ενός νέου καθολικού πανδημικού εμβολίου.

Υπερόπλο στον πόλεμο των πανδημικών στελεχών

Η σπουδαία ανακάλυψη προέκυψε στο πλαίσιο δοκιμών σε μια ομάδα ατόμων που είτε είχαν μολυνθεί με τον ιό της γρίπης, είτε είχαν εμβολιαστεί εναντίον της. Μεταξύ αυτών υπήρξε και ένας εθελοντής του οποίου ο οργανισμός παρήγαγε φυσικά το συγκεκριμένο αντίσωμα.

Παρά το γεγονός ότι η συγκέντρωση του F16 στο οργανισμό του εθελοντή ήταν χαμηλή, οι ειδικοί πιστεύουν ότι θα μπορούσαν ενδεχομένως να ενισχύσουν τη δράση του και να το χρησιμοποιήσουν για την παρασκευή πανίσχυρων εμβολίων.

Σε προκαταρκτικές δοκιμές που πραγματοποιήθηκαν σε ποντίκια και νυφίτσες, η χορήγηση του αντισώματος F16 έδειξε να προστατεύει τα ζώα από τη μόλυνσή τους με διάφορα στελέχη του ιού της γρίπης τα οποία τους χορηγήθηκαν σε δόσεις που κανονικά θα ήταν θανατηφόρες.

Νέα εμβόλια ενόψει

«Αυτό που μπορούμε τώρα να κάνουμε είναι να προχωρήσουμε στη μαζική παραγωγή του σούπερ αντισώματος και στη χορήγησή του για θεραπευτικούς σκοπούς» αναφέρει ο διευθυντής του IRB, Αντόνιο Λαντσαβέκια.

«Κάτι τέτοιο θα μπορούσε να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά όλα τα στελέχη της γρίπης τύπου Α και παράλληλα να συμβάλλει στην πρόληψη νέων πιθανών πανδημιών. Μάλιστα εκτιμούμε ότι πέρα από την αντιμετώπιση των στελεχών που μεταδίδονται στον άνθρωπο, θα μπορούσε να οδηγήσει στην επιτυχή αντιμετώπιση και εκείνων που μεταδίδονται στα ζώα» καταλήγει ο ίδιος.

Πηγή
http://www.tovima.gr/science/medicine-biology/article/?aid=413195
Διαβάστε περισσότερα...

Απάτη με την καμπάνια «Save Greece»














Πανικός έχει γίνει με τις φωτογραφίες διασημοτήτων που φορούν t shirt με το χάρτη της Ελλάδας και το logo: Save Greece.

Αν και κατά πάσα πιθανότητα οι εν λόγω φωτογραφίες είναι πειραγμένες στο photoshop, πρέπει να ομολογήσουμε ότι το concept που προβάλλεται περί διάθεσης των εσόδων από τις πωλήσεις για την αποπληρωμή του ελληνικού χρέους, πέρα από ενδεικτικό της κατάντιας μας, είναι μάλλον πιο ενδιαφέρουσα σύλληψη από το τηλεοπτικό σποτ που ένα χρόνο πριν μας καλούσε να καταθέσουμε τον οβολό μας περί πίστεως και πατρίδας σε ειδικό λογαριασμό της Τράπεζας της Ελλάδος…

Ίρις

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Σύμφωνα με «ρεπορτάζ», κάποιος έφτιαξε μπλουζάκια για τους σταρ του Χόλιγουντ τα οποία έχουν το logo, «Save Greece».
Ως εγκέφαλο της καμπάνιας, το ρεπορτάζ παρουσίαζε τον Ελληνο-αμερικανό ηθοποιό, Ζακ Γαλιφιανάκη.

Όλα ξεκίνησαν από το ρεπορτάζ ιστοσελίδας, το οποίο και αναφέρθηκε στην καμπάνια, ενώ παρουσίασε σε παγκόσμια πρώτη το μπλουζάκι με το logo «Save Greece» και εικόνες με τους σταρ που το διαφημίζουν.

Απάτη το «Save Greece»

Στο άκουσμα της είδησης, όλοι ενθουσιαστήκαμε! Άρωμα Ελλάδας στο Hollywood!

Αναφερόμαστε στην περίφημη καμπάνια «Save Greece», η οποία ξεκίνησε από το twitter.

Σύμφωνα με το «ρεπορτάζ», κάποιος έφτιαξε μπλουζάκια για τους σταρ του Χόλιγουντ και τα οποία έχουν το logo, «Save Greece». Το κόστος κάθε μπλούζας, σύμφωνα με το ρεπορτάζ ήταν 100 δολάρια, τα οποία θα δίνονταν στην Ελλάδα για την αποπληρωμή του χρέους. Ως εγκέφαλο της καμπάνιας, το ρεπορτάζ παρουσίαζε τον Ελληνο-αμερικανό ηθοποιό, Ζακ Γαλιφιανάκη.

Όλα ξεκίνησαν από το ρεπορτάζ ιστοσελίδας, το οποίο και αναφέρθηκε στην καμπάνια, ενώ παρουσίασε σε παγκόσμια πρώτη (όπως αναφέρει και ο Save Greece λογαριασμός στο twitter), τους star να φορούν τα μπλουζάκια.

Όπως θα δείτε όμως και από τις εικόνες που ακολουθούν, μόνο αληθινές δεν είναι οι φωτογραφίες των star που υποτίθεται ότι φορούν τις μπλούζες με το logo υπέρ της Ελλάδας! Αντίθετα, αποτελούν αποτέλεσμα «πειράγματος» των εικόνων μέσω προγράμματος στον υπολογιστή.


Πηγή
http://topontiki.gr/article/19190
http://www.polispress.gr/lang/gr/archives/74502
Διαβάστε περισσότερα...