Τετάρτη 27 Ιουλίου 2011

ΥΓΕΙΑ: Κόβουν επιδόματα και σε καρκινοπαθείς τελικού σταδίου




Η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Αναπήρων (ΣΕΕΑΝ) θα κάνει σήμερα μαζική παράσταση διαμαρτυρίας στις υγειονομικές επιτροπές για τις περικοπές και την ταλαιπωρία αναπήρων και χρονίως πασχόντων

Σε απροκάλυπτες και απάνθρωπες περικοπές επιδομάτων ακόμα και καρκινοπαθών τελικού σταδίου προχωρά η κυβέρνηση ή χρησιμοποιεί τη μέθοδο των μαζικών επανεξετάσεων απ' τις υγειονομικές επιτροπές των ΑμΕΑ για να εξασφαλιστούν τα κονδύλια που θα στηρίξουν το κεφάλαιο.

Για τις μαζικές περικοπές και την καταταλαιπωρία των αναπήρων και των χρονίως πασχόντων η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Αναπήρων (ΣΕΑΑΝ) θα κάνει σήμερα μαζική παράσταση διαμαρτυρίας στις υγειονομικές επιτροπές, οδός Κηφισίας 125 (πλησίον της Λεωφόρου Αλεξάνδρας) και ώρα 9.30 π.μ.

Χτες, η ΣΕΑΑΝ μαζί με το Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων ΑμΕΑ Αττικής και Νήσων έκαναν παρέμβαση στο Περιφερειακό Συμβούλιο, ζητώντας την επαρκή χρηματοδότηση για τη λειτουργία των Ειδικών Σχολείων καθώς και για τα μνημόνια με τα οποία θα λειτουργήσουν προγράμματα κοινωφελούς εργασίας.

Η άρνηση για τη χορήγηση του επιδόματος σε καρκινοπαθή τελικού σταδίου είναι ότι είχε ενταχθεί σε πρόγραμμα του ΟΑΕΔ (του ΛΑΕΚ) στο οποίο εντάσσονται άνω των 55 χρόνων για να συμπληρώσουν τα ένσημα για τη σύνταξη. Μάλιστα, ο ασθενής δεν είχε κανένα εισόδημα και το επίδομα που θα έπαιρνε δεν ξεπερνά τα 260 ευρώ.

Εκτός απ' τις απροκάλυπτες περικοπές, μια πλευρά του σχεδίου υλοποιείται με τις μαζικές επανεξετάσεις, όπως καταγγέλλει η ΣΕΑΑΝ, τονίζοντας: «Οι μαζικές επανεξετάσεις σε συνδυασμό με τις απίστευτες καθυστερήσεις ταλαιπωρούν αφάνταστα τους ανάπηρους και τις οικογένειές τους. Τους οδηγούν σε απόγνωση, γιατί αναγκάζονται μέχρι να επανεξεταστούν από τις επιτροπές να μένουν χωρίς κανένα εισόδημα, αφού τους παρακρατείται το επίδομα μέχρι την εξέτασή τους από την επιτροπή».

Τα τελευταία χρόνια γίνεται μια σταδιακή και συνεχής περικοπή παροχών. Στους νέους με αναπηρίες από 18 ετών και πάνω, καλύπτουν μόνο το 50% των θεραπειών. Λες και ο παραπληγικός ξαναπερπάτησε και το παιδί με εγκεφαλική παράλυση ξεπέρασε τα προβλήματά του και δεν έχει ανάγκη τη φυσιοθεραπεία, την εργοθεραπεία, τη λογοθεραπεία, που είναι άκρως απαραίτητα για να μπορέσει να τα βγάλει πέρα στη ζωή. Τον προηγούμενο χρόνο έγινε περικοπή στην αποζημίωση που δίνουν στα παιδιά ασφαλισμένων του Δημοσίου, που πηγαίνουν σε κέντρα ειδικής αγωγής, κατά το ένα τρίτο. Δηλαδή, εκεί που κάλυπτε το 70% - 80% καλύπτει πλέον το 50% απ' ό,τι πληρώνει ο γονιός. Ετσι, κάποιοι γονείς δεν μπορούν να πάρουν φάρμακα για τα παιδιά τους και σταματούν τις θεραπείες, με τραγικές επιπτώσεις.

Στις χρόνιες παθήσεις, οι περισσότεροι ασθενείς κάνουν ακριβές θεραπείες, που μπορεί να φτάνουν τα 2.000 - 3.000 ή και 3.500 ευρώ το μήνα! Για παράδειγμα, ο πάσχων από μεσογειακή αναιμία για να κάνει τη θεραπεία αποσιδήρωσης, που είναι αναγκαία για την υγεία του, χρειάζεται περίπου 1.800 ευρώ το μήνα. Οταν καθυστερεί την εκκαθάριση του λογαριασμού ή είναι αναγκασμένος σήμερα να πληρώνει ολόκληρο το ποσό στο φαρμακείο, είναι αδύνατον να τα βγάλει πέρα αν είναι άνεργος ή ο μισθός του είναι 500 και 700 ευρώ ή όταν το επίδομα που παίρνουν, π.χ. οι πάσχοντες από μεσογειακή αναιμία είναι 280 ευρώ το μήνα.

Πηγή
http://www2.rizospastis.gr/story.do?id=6368239&publDate=27/7/2011
Διαβάστε περισσότερα...

ΥΓΕΙΑ: Ταχυδρόμοι» του καρκίνου οι γάτες

Είναι πιθανό να μεταδίδουν καρκίνο του εγκεφάλου στους ανθρώπους




Λονδίνο

Μια απρόσμενη και άκρως ανησυχητική ανακοίνωση έκαναν Γάλλοι ερευνητές που αναφέρουν ότι είναι πιθανό οι γάτες να μεταδίδουν στους ανθρώπους καρκίνο. Σύμφωνα με τους ερευνητές τα κατοικίδια φιλοξενούν ένα παράσιτο το οποίο συνδέεται με τον καρκίνο του εγκεφάλου στους ανθρώπους. Το εν λόγω παράσιτο είναι το Toxoplasma gondii που είναι γνωστό ότι εάν μολύνει μία έγκυο γυναίκα υπάρχει κίνδυνος να πλήξει το έμβρυο.

Οι ερευνητές τονίζουν ότι δεν υπάρχει ακόμη απόδειξη ότι το παράσιτο προκαλεί τον καρκίνο στους ανθρώπους και ότι πρέπει να γίνει περεταίρω διερεύνηση του ζητήματος. Σε περίπτωση επιβεβαίωσης θα πρέπει ασφαλώς να ληφθούν μέτρα προστασίας για τους ανθρώπους.

Το ύποπτο παράσιτο

Επιστήμονες του ερευνητικού ινστιτούτου CNRS στο Μονπελιέ συγκέντρωσαν στοιχεία για περιπτώσεις καρκίνου του εγκεφάλου σε ανθρώπους από όλο τον κόσμο και τα συνέκριναν με τα επίπεδα μολύνσεων από το παράσιτο Toxoplasma gondii.

Πρόκειται για ένα παράσιτο των θηλαστικών και των πτηνών. Είναι πολύ διαδεδομένο σ' όλο τον κόσμο και είναι ήδη γνωστό ότι έχει μεγάλη σημασία για τη δημόσια υγεία. Ο βασκός ξενιστής του παρασίτου είναι η γάτα που το «φιλοξενεί» στο στομάχι της ενώ και πολλά άλλα ζώα μπορεί να είναι επίσης ξενιστές.

Το παράσιτο προσβάλλει συχνά τους ανθρώπους και διάφορες πληθυσμιακές ομάδες όπως, για παράδειγμα, οι έγκυοι έχουν ενημερωθεί ότι καλό είναι να μην έρχονται σε επαφή με γάτες αφού το παράσιτο μπορεί να προκαλέσει σοβαρά προβλήματα στο κυοφορούμενο έμβρυο.

Η σύνδεση

Ο καρκίνος του εγκεφάλου προσβάλλει χιλιάδες ανθρώπους και οι αιτίες του παραμένουν άγνωστες. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα περισσότερα κρούσματα καρκίνου του εγκεφάλου εμφανίζονταν σε χώρες όπου επίσης είχε έντονη παρουσία το Toxoplasma gondii. Το παράσιτο έχει συνδεθεί με ανάπτυξη όγκων στον εγκέφαλο των ζώων αλλά και με διάφορες αρνητικές επιδράσεις στον εγκέφαλο του ανθρώπου που οδηγούν σε αλλαγές στην συμπεριφορά ακόμη και στη σχιζοφρένεια.

«Πιστεύουμε ότι τα ευρήματα της έρευνάς μας αποτελούν ισχυρές ενδείξεις για την σύνδεση του παράσιτου με τον καρκίνο του εγκεφάλου στους ανθρώπους» αναφέρει ο Φρεντερίκ Τομάς, μέλος της ερευνητικής ομάδας.


Πηγή
http://www.tovima.gr/science/medicine-biology/article/?aid=412866
Διαβάστε περισσότερα...

Μνημείο Άγνωστου Στρατιώτη - Αθήνα (Πλ. Συντάγματος)













Μνημείο: Άγνωστος Στρατιώτης

Τοποθεσία: Αθήνα, πλατεία Συντάγματος
Έτος Δημιουργίας: 1929-1930
Αποκαλυπτήρια: 25 Μαρτίου 1932
Αφιερωμένο στους Πεσόντες Πολεμιστές της Ελλάδας
Αρχιτέκτονας: Λαζαρίδης Εμμανουήλ
Γλύπτες: Ρωκ Φωκίων, Δημητριάδης Κωνσταντίνος, Θωμόπουλος Θωμάς
Υλικό Κατασκευής: Μάρμαρο
Ιδιαίτερα
Χαρακτηριστικά: 1. Κενοτάφιο, 2. Απεικονιζόμενος Οπλίτης, 3. Φύλαξη από την Προεδρική Φρουρά (Εύζωνες), 4. Πλάκες με καταγραφές από μάχες όλων των πολέμων που συμμετείχε η Ελλάδα από το 1821 και μετά, 5. Φράσεις χαραγμένες από τον Επιτάφιο Λόγο του Περικλέους (Θουκυδίδης)

Περιγραφή:


Πού αλλού θα μπορούσε να βρίσκεται το σημαντικότερο μνημείο της χώρας μας εκτός από την Αθήνα; Φυσικά πουθενά διότι το συγκεκριμένο μνημείο σύμβολο πρέπει να βρίσκεται στο σημαντικότερο σημείο και αυτό το σημείο φυσικά δεν θα μπορούσε να είναι άλλο από την ιστορική Αθήνα. Στο κέντρο του πολιτισμού και κυριολεκτικά μέσα στην καρδιά όχι μόνο των Αθηνών αλλά και ολόκληρης της Ελλάδας την πλατεία Συντάγματος από το 1932 δεσπόζει υπερήφανα το μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη!

Ο Αρχιτέκτων Εμμανουήλ Λαζαρίδης κι οι γλύπτες Ρωκ Φωκίων, Δημητριάδης Κωνσταντίνος και Θωμόπουλος Θωμάς έβαλαν τα δυνατά τους το 1929 με 1930 για να δημιουργήσουν ένα μνημείο που θα θυμίζει κλασική εποχή και το κατάφεραν. Με ένα έργο που μοιάζει να έχει γεννηθεί στην αρχαιότητα οι δημιουργοί του θέλησαν να δείξουν την διαχρονική αξία αυτής της χώρας της Ελλάδας, ενός τόπου που κατάφερε μέσα σε όλη την ιστορία της από την αρχαιότητα ως σήμερα να γεννά παλικάρια, να γεννά ήρωες.

Τα αποκαλυπτήρια του Μνημείου θα πραγματοποιηθούν την 25η Μαρτίου του 1932. Με το μάρμαρο ως κύριο υλικό, οι δημιουργοί του κατάφεραν να το κάνουν να μην θυμίζει σε τίποτα πως είναι δημιουργημένο πρόσφατα πόσο μάλλον στην σύγχρονη εποχή. Κεντρικό πρόσωπο του έργου, φυσικά ο οπλίτης, μαρμάρινος και "γεννημένος" σαν μέσα από την αρχαιοελληνική τέχνη, σύμβολο παλικαριάς και θάρρους. Ο Οπλίτης δεν είναι ένα συγκεκριμένο πρόσωπο, μέσα από την εικόνα του καταφέρνουμε να έχουμε κοντά μας όλους όσους έπεσαν ηρωικά για την μητέρα πατρίδα, τον Άγνωστο Στρατιώτη!

Ο Άγνωστος Στρατιώτης δεν είναι ένα τυχαίο πρόσωπο, είναι όλοι εκείνοι που θυσιάστηκαν για να ζούμε σήμερα ελεύθεροι δηλαδή είναι εκείνοι που μας προσέφεραν το υπέρτατο αγαθό, την ελευθερία. Αυτός είναι κι ο λόγος που αυτό το μνημείο δεν αποτελεί απλά ένα μαρμάρινο έργο, αποτελεί ένα κενοτάφιο. Ουσιαστικά αυτό το μνημείο αποτελεί την γέφυρα μεταξύ των ζωντανών κι όσων χάθηκαν για την πατρίδα, είναι το σημείο στο οποίο μπορούμε να αποδώσουμε τις τιμές μας σε όλα αυτά τα ηρωικά πρόσωπα.

Ο Άγνωστος Στρατιώτης λοιπόν δεν αποτελεί ένα πρόσωπο μακρινό. Άλλωστε ας μην ξεχνάμε πως στον Β' Παγκόσμιο πόλεμο ποια ελληνική οικογένεια δεν θρήνησε τον δικό της Άγνωστο Στρατιώτη; Είναι λοιπόν ένα πρόσωπο γνώριμο που το έχουμε στην καρδιά μας και με το μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη στην Πλ. Συντάγματος προσπαθούμε να αποδώσουμε τον ελάχιστο φόρο τιμής στην ηρωική πράξη του!




Αριστερά και δεξιά του Οπλίτη υπάρχουν ορισμένες φράσεις χαραγμένες στο μάρμαρο, από τον "Επιτάφιο Λόγο του Περικλέους" έργο του Θουκυδίδη. Το Έργο αυτό άλλωστε του Θουκυδίδη είναι το σημείο μηδέν για την δημιουργία της μορφής του "Άγνωστου Στρατιώτη". Ουσιαστικά είναι η πηγή η οποία μας πληροφορεί πως τόπος γέννησης της μορφής αυτής φυσικά είναι η Ελλάδα και πως θα μπορούσε άλλωστε να μην είναι αφού η χώρα μας κατάφερε να μην εγκαταλείψει τις πανανθρώπινες αξίες και να χρησιμοποιήσει τον πολιτισμό ως μέσο έκφρασης.

Στις πλάκες επίσης υπάρχουν αναφορές από διάφορες ηρωικές μάχες από όλους τους πολέμους που πήρε μέρος η χώρα μας. Τα τελευταία χρόνια μάλιστα προστέθηκε και η Κύπρος, τόπος ελληνικός που έγιναν μεγάλοι αγώνες και πολλοί ήταν εκείνοι που θυσιάστηκαν για την Μεγαλόνησο που πέρασε και συνεχίζει μέχρι τις μέρες μας να περνά τόσα πολλά!

Το μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη λοιπόν δεν είναι ένα απλό μνημείο, είναι το κορυφαίο μνημείο για τον πιο κορυφαίο ήρωα τον ήρωα εκείνο που έπεσε για την ελευθερία. Αυτός είναι κι ο λόγος που αποδίδονται τόσο μεγάλες τιμές σε αυτό το πρόσωπο. Αυτός είναι επίσης κι ο λόγος για τον οποίο το μνημείο αυτό φυλάσσεται από την γνωστή σε όλους "Προεδρική Φρουρά" ή αλλιώς τους "Εύζωνες". Η Φύλαξη αυτή είναι συμβολική και προσπαθεί ουσιαστικά να δείξει την τιμή και την ευγνωμοσύνη που αισθανόμαστε όλοι οι Έλληνες για την θυσία που έκαναν οι πεσόντες για την Ελευθερία της χώρας μας.



Είναι λοιπόν τόσο κορυφαίος ο συμβολισμός αυτού του μνημείου που αξίζει κάθε φορά που το επισκεπτόμαστε να μην παρατηρούμε απλά τον χώρο αλλά να συγκεντρωνόμαστε και να επικεντρώνουμε την σκέψη μας σε όλους αυτούς που έπεσαν για την πατρίδα μας και έτσι έστω και ψυχικά να αποδίδουμε τον ελάχιστο φόρο τιμής και ευγνωμοσύνης που αισθανόμαστε. Άλλωστε ο Άγνωστος Στρατιώτης μένει Ζωντανός και γίνεται Γνωστός στις καρδιές όλων μας όταν τον έχουμε στην σκέψη μας σαν το πρόσωπο που είναι πραγματικά, δηλαδή τον μεγαλύτερο Ήρωα της Πατρίδας μας.
Ο Α΄ Παγκόσμιος Πόλεμος με τους πολυάριθμους νεκρούς, αποτέλεσε τη βασική αφορμή για την ανέγερση μνημείων αφιερωμένων στον άγνωστο στρατιώτη. Η πρώτη ίδρυση ενός τέτοιου μνημείου με τη σύγχρονη μορφή ξεκίνησε από το Ηνωμένο Βασίλειο, όταν, έπειτα από τον Α΄ Π.Π., ενταφίασαν πρώτοι έναν «άγνωστο στρατιώτη» εκ μέρους όλων των Δυνάμεων της Βρετανικής Αυτοκρατορίας, παρακινώντας με αυτόν τον τρόπο και άλλα έθνη να ακολουθήσουν το παράδειγμά τους.



Τα μνημεία αυτά περιέχουν συνήθως τη σορό ενός ανώνυμου νεκρού στρατιώτη ή «γνωστού μόνο στον Θεό» ("known but to God"), όπως πολλές φορές αναγράφεται στην επιτύμβια στήλη. Πρέπει να τονισθεί ότι δίνεται μεγάλη έμφαση στην επιλογή της σορού, επιλέγοντας πάντα κάποια που θεωρείται ότι είναι αδύνατο να αναγνωρισθεί ποτέ. Μετά τον Α΄ Π.Π., πολλές προσπάθειες καταβλήθηκαν προς αυτή την κατεύθυνση από τα κράτη που ανέγειραν τέτοιου είδους μνημεία, ώστε να βρεθούν σώματα άγνωστων στρατιωτών που να τηρούν αυτή την προϋπόθεση και να έχει διευκρινιστεί η εθνικότητά τους.


Αξίζει να σημειωθεί ότι στο Ελληνικό Μνημείο δεν υπάρχει σορός, ακολουθώντας τα έθιμα των Αρχαίων Ελλήνων που ήθελαν τον τάφο κενό («µία δέ κλίνη κενή φέρεται ἐστρωµένη τῶν ἀφανῶν», Θουκυδίδης, 2.34.3)


Πηγή
http://aioniaellinikipisti.blogspot.com/2011/07/blog-post_27.html
Διαβάστε περισσότερα...

Έξυπνη διαφήμιση

This is quite amazing! Open the first link and watch it for a little bit so you are familiar with the music. .

THEN open the next link below. It is amazing how that music was re-interpreted for use in an advertisement! Cool!






Listen to this first:




and then:




Διαβάστε περισσότερα...