Η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Αναπήρων (ΣΕΕΑΝ) θα κάνει σήμερα μαζική παράσταση διαμαρτυρίας στις υγειονομικές επιτροπές για τις περικοπές και την ταλαιπωρία αναπήρων και χρονίως πασχόντων
Σε απροκάλυπτες και απάνθρωπες περικοπές επιδομάτων ακόμα και καρκινοπαθών τελικού σταδίου προχωρά η κυβέρνηση ή χρησιμοποιεί τη μέθοδο των μαζικών επανεξετάσεων απ' τις υγειονομικές επιτροπές των ΑμΕΑ για να εξασφαλιστούν τα κονδύλια που θα στηρίξουν το κεφάλαιο.Για τις μαζικές περικοπές και την καταταλαιπωρία των αναπήρων και των χρονίως πασχόντων η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Αναπήρων (ΣΕΑΑΝ) θα κάνει σήμερα μαζική παράσταση διαμαρτυρίας στις υγειονομικές επιτροπές, οδός Κηφισίας 125 (πλησίον της Λεωφόρου Αλεξάνδρας) και ώρα 9.30 π.μ.
Χτες, η ΣΕΑΑΝ μαζί με το Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων ΑμΕΑ Αττικής και Νήσων έκαναν παρέμβαση στο Περιφερειακό Συμβούλιο, ζητώντας την επαρκή χρηματοδότηση για τη λειτουργία των Ειδικών Σχολείων καθώς και για τα μνημόνια με τα οποία θα λειτουργήσουν προγράμματα κοινωφελούς εργασίας.
Η άρνηση για τη χορήγηση του επιδόματος σε καρκινοπαθή τελικού σταδίου είναι ότι είχε ενταχθεί σε πρόγραμμα του ΟΑΕΔ (του ΛΑΕΚ) στο οποίο εντάσσονται άνω των 55 χρόνων για να συμπληρώσουν τα ένσημα για τη σύνταξη. Μάλιστα, ο ασθενής δεν είχε κανένα εισόδημα και το επίδομα που θα έπαιρνε δεν ξεπερνά τα 260 ευρώ.
Εκτός απ' τις απροκάλυπτες περικοπές, μια πλευρά του σχεδίου υλοποιείται με τις μαζικές επανεξετάσεις, όπως καταγγέλλει η ΣΕΑΑΝ, τονίζοντας: «Οι μαζικές επανεξετάσεις σε συνδυασμό με τις απίστευτες καθυστερήσεις ταλαιπωρούν αφάνταστα τους ανάπηρους και τις οικογένειές τους. Τους οδηγούν σε απόγνωση, γιατί αναγκάζονται μέχρι να επανεξεταστούν από τις επιτροπές να μένουν χωρίς κανένα εισόδημα, αφού τους παρακρατείται το επίδομα μέχρι την εξέτασή τους από την επιτροπή».
Τα τελευταία χρόνια γίνεται μια σταδιακή και συνεχής περικοπή παροχών. Στους νέους με αναπηρίες από 18 ετών και πάνω, καλύπτουν μόνο το 50% των θεραπειών. Λες και ο παραπληγικός ξαναπερπάτησε και το παιδί με εγκεφαλική παράλυση ξεπέρασε τα προβλήματά του και δεν έχει ανάγκη τη φυσιοθεραπεία, την εργοθεραπεία, τη λογοθεραπεία, που είναι άκρως απαραίτητα για να μπορέσει να τα βγάλει πέρα στη ζωή. Τον προηγούμενο χρόνο έγινε περικοπή στην αποζημίωση που δίνουν στα παιδιά ασφαλισμένων του Δημοσίου, που πηγαίνουν σε κέντρα ειδικής αγωγής, κατά το ένα τρίτο. Δηλαδή, εκεί που κάλυπτε το 70% - 80% καλύπτει πλέον το 50% απ' ό,τι πληρώνει ο γονιός. Ετσι, κάποιοι γονείς δεν μπορούν να πάρουν φάρμακα για τα παιδιά τους και σταματούν τις θεραπείες, με τραγικές επιπτώσεις.
Στις χρόνιες παθήσεις, οι περισσότεροι ασθενείς κάνουν ακριβές θεραπείες, που μπορεί να φτάνουν τα 2.000 - 3.000 ή και 3.500 ευρώ το μήνα! Για παράδειγμα, ο πάσχων από μεσογειακή αναιμία για να κάνει τη θεραπεία αποσιδήρωσης, που είναι αναγκαία για την υγεία του, χρειάζεται περίπου 1.800 ευρώ το μήνα. Οταν καθυστερεί την εκκαθάριση του λογαριασμού ή είναι αναγκασμένος σήμερα να πληρώνει ολόκληρο το ποσό στο φαρμακείο, είναι αδύνατον να τα βγάλει πέρα αν είναι άνεργος ή ο μισθός του είναι 500 και 700 ευρώ ή όταν το επίδομα που παίρνουν, π.χ. οι πάσχοντες από μεσογειακή αναιμία είναι 280 ευρώ το μήνα.
Πηγήhttp://www2.rizospastis.gr/story.do?id=6368239&publDate=27/7/2011
Διαβάστε περισσότερα...