Σάββατο 14 Αυγούστου 2010
ΥΓΕΙΑ: Προσοχή στον καύσωνα
Ως τους 40 βαθμούς Κελσίου θα σκαρφαλώσει το θερμόμετρο τις επόμενες μέρες στη χώρα μας. Επιπλέον, οι άνεμοι σε όλες τις περιοχές δεν θα ξεπεράσουν σε ένταση τα 4 μποφόρ στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας. Ο συνδυασμός αυτός δημιουργεί άλλο ένα καυτό τριήμερο, που μπορεί να κρύβει κινδύνους για την υγεία κυρίως των ευπαθών ομάδων του πληθυσμού.
Για την προστασία από τις υψηλές θερμοκρασίες, οι αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Υγείας εξέδωσαν τις ακόλουθες οδηγίες:
* Αποφυγή έκθεσης στον ήλιο.
* Παραμονή σε σκιερά και δροσερά μέρη
* Αποφυγή των χώρων όπου επικρατεί συνωστισμός.
* Το ντύσιμο πρέπει να είναι ελαφρύ, άνετο και ανoιxτόxρωμo.
* Απαραίτητη είναι η χρήση καπέλου και γυαλιών που προστατεύουν τα μάτια από την έντονη αντανάκλαση του ηλίου.
* Πολλά χλιαρά ντους κατά τη διάρκεια της ημέρας. Καλό επίσης είναι να τοποθετούνται υγρά πανιά στο κεφάλι και στο λαιμό σαν προστατευτικά μέτρα.
* Λήψη άφθονων υγρών (νερού και xυμών φρούτων).
* Αν η εφίδρωση είναι μεγάλη τότε συστήνεται πρόσθετη λήψη αλατιού για να κρατηθεί το επίπεδο των υγρών στον οργανισμό.
* Αποφυγή κατανάλωσης οινοπνευματωδών ποτών.
* Μικρά σε ποσότητα και ελαφρά γεύματα με έμφαση στη λήψη φρούτων και λαχανικών και περιορισμός στα λιπαρά.
* Αποφυγή βαριάς σωματικής εργασίας ιδιαίτερα μάλιστα σε χώρους με υψηλή θερμοκρασία, άπνοια και μεγάλη υγρασία.
* Αποφυγή βαδίσματος για πολλή ώρα ή τρεξίματος κάτω από τον ήλιο.
* Αποφυγή πολύωρων ταξιδιών με διάφορα μέσα συγκοινωνίας, κατά τη διάρκεια της υψηλής ζέστης.
* Άτομα που πάσχουν από χρόνια νοσήματα (αναπνευστικά, καρδιαγγειακά κλπ) θα πρέπει να συμβουλευθούν το θεράποντα γιατρό τους για εφαρμογή ειδικών για την περίπτωσή τους οδηγιών. Ιδιαίτερα όσοι παίρνουν φάρμακα να συμβουλευτούν το γιατρό τους αν πρέπει να τα συνεχίσουν και σε ποια δοσολογία γιατί μερικά έχουν την ιδιότητα να αυξάνουν τη θερμοκρασία του σώματος.
* Τα νεογνά πρέπει να είναι ντυμένα όσο γίνεται πιο ελαφρά και να πίνουν συχνά υγρά μαζί με το γάλα.
* Το δωμάτιο ή το σπίτι γενικά κατά τη διάρκεια της ζεστής ημέρας πρέπει να είναι ερμητικά κλειστό, αφού έχει δροσιστεί και μείνει ανοιχτό όλη τη νύχτα (αν δεν έχει κλιματισμό).
* Να συμβουλεύεστε τον γιατρό σας για οποιοδήποτε πρόβλημα της υγείας σας.
* Οι οικογένειες που έχουν ηλικιωμένα άτομα, να φροντίζουν να μην τα εγκαταλείπουν μόνα τους σε περίπτωση θερινών διακοπών ή πολυήμερης απουσίας από το σπίτι. Σε αντίθετη περίπτωση θα πρέπει να εξασφαλίσουν κάποιο άτομο για την καθημερινή τους φροντίδα.
Οι παραπάνω κανόνες είναι και τα μέτρα πρόληψης της θερμοπληξίας η οποία μπορεί να προκαλέσει σοβαρά προβλήματα υγείας, κυρίως σε επιβαρυμένους οργανισμούς.
Τι είναι η «Θερμοπληξία»;
Η θερμοπληξία είναι μια λειτουργική διαταραχή του ανθρώπινου οργανισμού, που εμφανίζεται όταν η θερμοκρασία του περιβάλλοντος είναι πολύ υψηλή, και η σχετική υγρασία της ατμόσφαιρας είναι πάνω από 70%, γεγονός που δυσκολεύει και εμποδίζει την εξάτμιση του ιδρώτα και την αποβολή θερμότητας του σώματος.
Ποια είναι τα πρώτα συμπτώματα της Θερμοπληξίας;
Τα πρώτα συμπτώματα μπορεί να είναι:
* δυνατός πονοκέφαλος,
* ατονία,
* αίσθημα καταβολής δυνάμεων,
* τάση για λιποθυμία,
* πτώση της αρτηριακής πίεσης,
* ναυτία,
* εμετοί και
* ταχυκαρδία.
Στις σοβαρότερες μορφές εμφανίζεται:
* πυρετός,
* εμετοί,
* διάρροια,
* διαταραχή της πηκτικότητας του αίματος
* απουσία εφίδρωσης,
* απώλεια αισθήσεων.
Μπορεί να επέλθει έμφραγμα του μυοκαρδίου, ενώ σε ακραίες περιπτώσεις, κωματώδης κατάσταση και θάνατος.
Ποιες είναι οι Πρώτες Βοήθειες που μπορεί κάποιος να προσφέρει σε κάποιον πολίτη που εμφανίζει συμπτώματα θερμοπληξίας;
* Μεταφέρετε τον θερμόπληκτο χωρίς χρονοτριβή σε μέρος δροσερό, ευάερο και σκιερό ή κάτω από δέντρα αν υπάρχουν.
* Aφαιρείτε τα βαριά ρούχα για να αερίζεται το σώμα και με οποιοδήποτε πρόχειρο μέσο.
* Βρέχετε το πρόσωπο, το λαιμό το στήθος και γενικά το σώμα του με κρύο νερό.
* Τοποθετείτε ψυχρά επιθέματα στο πρόσωπο και το κεφάλι.
* Κάνετε εντριβές στα άκρα με κατεύθυνση από κάτω προς τα πάνω.
* Αν μπορεί να πιει, του δίνετε άφθονα υγρά και μικρές ποσότητες αλατιού, για να αναπληρώσει αυτό που έχασε ο οργανισμός του εξαιτίας της μεγάλης εφίδρωσης.
* Καλείτε το ΕΚΑΒ για την μεταφορά του σε Νοσοκομείο και περαιτέρω αντιμετώπιση.
Τι είναι η «Θερμική Εξάντληση»;
Η παρατεταμένη έκθεση του ανθρώπου σε υψηλές θερμοκρασίες μπορεί να οδηγήσει σε θερμική εξάντληση, μια παροδική ανεπάρκεια του καρδιαγγειακού συστήματος σ' ένα θερμικό stress, με αποτέλεσμα την υπερβολική απώλεια νερού και χλωριούχου νατρίου με τον ιδρώτα.
Ποιά είναι τα συμπτώματα της θερμικής εξάντλησης;
Στα προειδοποιητικά συμπτώματα θερμικής εξάντλησης περιλαμβάνονται τα εξής:
* Έντονη εφίδρωση
* Ωχρότητα
* Μυϊκές κράμπες
* Κόπωση και αδυναμία
* Αίσθημα ζάλης
* Κεφαλαλγία
* Ναυτία ή εμετός
* Υπόταση και λιποθυμία
* Το δέρμα ενδέχεται να είναι ψυχρό και υγρό
* Ο σφυγμός είναι γρήγορος και αδύναμος, ενώ η αναπνοή γρήγορη και βαθιά. Εάν η κατάσταση δεν αντιμετωπιστεί έγκαιρα, ίσως καταλήξει σε θερμοπληξία.
Ποιες είναι οι ευπαθέστερες ομάδες στις υψηλές θερμοκρασίες;
Οι ευπαθέστερες ομάδες στις υψηλές θερμοκρασίες είναι:
* Τα νεογνά και τα βρέφη,
* Οι ηλικιωμένοι, και
* Οι πάσχοντες από χρόνια νοσήματα, οι οποίοι θα πρέπει να συμβουλευθούν τον θεράποντα γιατρό τους αν πρέπει και σε ποια δοσολογία να συνεχίσουν τη θεραπεία με τα φάρμακά τους, γιατί μερικά έχουν την ιδιότητα να αυξάνουν τη θερμοκρασία του σώματος.
Τι πρέπει να γνωρίζουν οι πολίτες για την προστασία των «ηλικιωμένων ατόμων»;
* Οι οικογένειες που έχουν ηλικιωμένα άτομα, να φροντίζουν να μην τα εγκαταλείπουν μόνα τους σε περίπτωση θερινών διακοπών ή πολυήμερης απουσίας από το σπίτι.
* Σε αντίθετη περίπτωση θα πρέπει να εξασφαλίσουν κάποιο άτoμo για την καθημερινή τους φροντίδα.
Πηγή
http://www.healthview.gr/node/23647
Διαβάστε περισσότερα...
ΥΓΕΙΑ: Τα ατυχήματα της παραλίας
Της Αλεξίας Σβώλου
Μπορεί να συμβούν εκεί που δεν το περιμένουμε
Πονοκέφαλο που απειλεί να ταράξει τις διακοπές αλλά και τις σύντομες αποδράσεις του Σαββατοκύριακου αποτελούν τα ατυχήματα της παραλίας, τα οποία αν και δεν αποτελούν μέρος της καλοκαιρινής μας ατζέντας, έχουν τον τρόπο τους να συμβαίνουν εκεί που δεν τα περιμένουμε.
Επειδή ωστόσο ένα σύντομο διάλειμμα από την καθημερινότητα μας είναι απαραίτητο, δύο ειδικοί, η δερματολόγος- αφροδοσιολογος Πηνελόπη Τυμπανίδου, διδάκτωρ του Πανεπιστημίου του Λονδίνου και ο παθολόγος Κωνσταντίνος Δουμουχτσής, διδάκτωρ της Ιατρικής σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών δίνουν συμβουλές για να αποφύγουμε τα απρόοπτα της παραλίας.
Ηλίαση
Ο κίνδυνος ηλίασης είναι μεγαλύτερος για τους οπαδούς της ηλιοθεραπείας και τα σπορτίφ άτομα που παίζουν με τις ώρες ρακέτες ή beach volley στην παραλία ή κάνουν σερφ στα ανοιχτά, ενώ εξίσου κινδυνεύουν και τα αεικίνητα μικρά παιδιά, τα οποία δεν παραμένουν κάτω από την ομπρέλα. Αν εκτός από ηλίαση συνυπάρχει και αφυδάτωση από την έντονη εφίδρωση ο πονοκέφαλος και η ζαλάδα μπορεί να ενταθούν.
Η συμβουλή του ειδικού: Φορέστε καπέλο όταν κάνετε σπορ στην παραλία ή την θάλασσα και επιλέξτε καπέλο με φαρδύ γείσο στα νήπια και τα παιδιά. Μια καλή λύση για να διατηρείτε το κεφάλι σας (και το κεφάλι των παιδιών σας) δροσερό είναι να βρέχετε τακτικά το καπέλο στη θάλασσα.
Πίνετε τακτικά υγρά (νερό ή ισοτονικό ρόφημα, που αποκαθιστά άμεσα τους χαμένους ηλεκτρολύτες) και αν νιώσετε αδυναμία, ατονία, πονοκέφαλο, ζάλη, σύγχυση, μεταφερθείτε αμέσως στην σκιά, ξαπλώστε και βάλτε μια κρύα κομπρέσα στο κεφάλι. Πιείτε μικρές ποσότητες νερού και ξεκουραστείτε αποφεύγοντας τελείως τον ήλιο τις επόμενες ημέρες.
Θερμοπληξία
Από θερμοπληξία απειλούνται περισσότερο οι ηλικιωμένοι, τα βρέφη και τα νήπια που δεν διαθέτουν σωστό μηχανισμό θερμορύθμισης. Επειδή η θερμοπληξία αποτελεί κίνδυνο για την ίδια την ζωή, μην αφήνετε ποτέ ηλικιωμένα άτομα και μωρά σε πολύ ζεστούς χώρους, όπως κάτω από μια ομπρέλα παραλίας τις ημέρες με καύσωνα και άπνοια ή μέσα σε σταματημένο αυτοκίνητο, καθώς το εσωτερικό του μετατρέπεται ταχύτατα σε κλίβανο.
Η συμβουλή του ειδικού: Τις πολύ ζεστές ημέρες του καλοκαιριού αποφύγετε την άσκοπη έκθεση στον ήλιο και την έντονη σωματική δραστηριότητα. Μην αφήνετε τα παιδιά να παίζουν στον ήλιο όχι μόνο στην παραλία αλλά και στην πόλη σε μέρη όπως οι σκεπαστές βεράντες σπιτιών που υπερθερμαίνονται εύκολα ειδικά αν δεν υπάρχουν γύρω δέντρα.
Τα θύματα θερμοπληξίας πρέπει να μεταφερθούν αμέσως στη σκιά και να καλυφθούν με δροσερές κομπρέσες ώστε να χαμηλώσει η θερμοκρασία του σώματός τους ενώ επιβάλλεται η μεταφορά τους σε νοσοκομείο ή ιατρικό κέντρο για εξέταση, παρακολούθηση και νοσηλεία αν χρειαστεί.
Ηλιακά εγκαύματα
Αν και γνωρίζουμε ότι ο ήλιος είναι επικίνδυνος, συνήθως τον υποτιμούμε και ξεχνάμε να ανανεώσουμε το αντηλιακό μας ή παραλείπουμε συνειδητά να βάλουμε αντηλιακό για να μαυρίσουμε γρηγορότερα. Έτσι παθαίνουμε ηλιακά εγκαύματα που όταν συμβαίνουν πολλές φορές στην νηπιακή και την παιδική ηλικία αυξάνουν το κίνδυνο εμφάνισης μελανώματος στην ενήλικη ζωή.
Και πάλι περισσότερο κινδυνεύουν τα βρέφη, τα νήπια και τα μικρά παιδιά, που δεν διαθέτουν μελανίνη και όσοι ενήλικες έχουν ανοιχτή επιδερμίδα. Επίσης κινδυνεύουν όσοι κάνουν σπορ μέσα στη θάλασσα ή πάνω στην άμμο γιατί η επαφή με το νερό και η έντονη εφίδρωση λειτουργούν σαν καθρέφτης που τραβά την ηλιακή ακτινοβολία.
Η συμβουλή του ειδικού: Επιλέξτε αντηλιακό με δείκτη προστασίας 25+ αναλόγως του φωτότυπού σας και για τα παιδιά χρησιμοποιήστε προϊόντα με SPF από 30 έως 50. Απλώστε αρκετή ποσότητα στο πρόσωπο και το σώμα (για ενήλικους η ενδεικνυόμενη ποσότητα αντιστοιχεί σε 6 κουταλάκια του γλυκού) τουλάχιστον 20 λεπτά προτού βγείτε στην παραλία. Επειδή ακόμα και τα αδιάβροχα αντηλιακά αλλοιώνονται με την εφίδρωση και τα φίλτρα τους καθίστανται ανενεργά με την πάροδο της ώρας φροντίστε να τα ανανεώνετε κάθε μια με μιάμιση ώρα. Στα νήπια και τα παιδιά το αντηλιακό δεν αρκεί, φροντίστε να τους φοράτε ανοιχτόχρωμο μπλουζάκι ή ολόσωμο μαγιό με ειδική ύφανση που δεν επιτρέπει την διείσδυση της UV ακτινοβολίας.
Αλλεργικό εξάνθημα
Το πιο συχνό αλλεργικό εξάνθημα του καλοκαιριού είναι η φωτοδερματίτιδα, για την οποία μπορεί να ευθύνεται και κάποιο συστατικό του αντηλιακού. Το εξάνθημα εμφανίζεται στο σώμα σαν μικρά κόκκινα σπυράκια και συνοδεύεται από έντονο κνησμό.
Η συμβουλή του ειδικού: Για να το αποφύγετε προτιμήστε τα πιο αθώα αντηλιακά με φυσικά φίλτρα που διατίθενται κυρίως μέσω φαρμακείου. Αν πάθετε φωτοδερματίτιδα η τακτική επάλειψη με ένα κορτιζονούχο γαληνικό παρασκεύασμα που θα σας φτιάξει ο φαρμακοποιός καταστέλλει την φαγούρα και εξαφανίζει το εξάνθημα. Ωστόσο, επιβάλλετε να αποφύγετε για λίγες ημέρες τελείως τον ήλιο.
Μυκητιάσεις
Οι δερματικές μυκητιάσεις αποτελούν συχνό φαινόμενο του καλοκαιριού αφού το μαγιό μένει με τις ώρες βρεγμένο πάνω στο σώμα και οι μύκητες λατρεύουν την υγρασία. Η φαγούρα, ο κνησμός και οι δερματικές αλλοιώσεις αποτελούν τα προειδοποιητικά συμπτώματα, ενώ σε μυκητίαση (ποικιλόχρους πιτυρίαση) οφείλονται και τα λευκά στίγματα που εμφανίζονται το καλοκαίρι στο δέρμα κυρίως στην πλάτη, τους ώμους και τις γάμπες.
Η συμβουλή του ειδικού: Προτιμήστε τις καθαρές παραλίες, μην κάθεστε απευθείας στην άμμο ή σε ξαπλώστρα και μην αφήνετε το μαγιό να στεγνώσει πάνω στο σώμα σας. Αν πάθετε μυκητίαση, το πρόβλημα αντιμετωπίζεται με σκευάσματα τοπικής χρήσης και με αντιμυκητιασική αγωγή (χάπια). Οι μυκητιάσεις πρέπει να αντιμετωπίζονται και να θεραπεύονται πλήρως για να μην εξελιχθούν σε χρόνιες. Περισσότερο κινδυνεύουν οι διαβητικοί ασθενείς που υποφέρουν από το λεγόμενο διαβητικό πόδι (περιφερική αγγειοπάθεια), οι οποίοι δεν πρέπει να περπατούν και ξυπόλυτοι στην παραλία, καθώς αν τραυματιστούν από αιχμηρό αντικείμενο η πληγή δεν κλείνει εύκολα.
Διάστρεμμα αστραγάλου
Τέτοιου είδους διαστρέμματα συμβαίνουν κυρίως σε όσους παίζουν beach volley στην παραλία, αλλά και στα παιδιά όταν κυνηγιούνται στην άμμο.
Η συμβουλή του ειδικού: Βάλτε αμέσως μια παγοκύστη στο πονεμένο μέλος, ώστε να σταματήσετε το οίδημα και δέστε τον αστράγαλο με ελαστικό επίδεσμο, όχι όμως πολύ σφιχτά. Αποφύγετε τελείως να πατήσετε το χτυπημένο πόδι και επισκεφθείτε άμεσα γιατρό.
Πρόσθετες συμβουλές
Για τους πνιγμούς: Οι περισσότεροι πνιγμοί συμβαίνουν επειδή κάποιοι απερίσκεπτοι πέφτουν στην θάλασσα φαγωμένοι και πιωμένοι. Ειδικά τα παιδιά χρειάζονται διαρκώς επίβλεψη γιατί όπως λέει ο επίκουρος καθηγητής παιδιατρικής Αντώνης Καττάμης τα νήπια πνίγονται σε μια κουταλιά νερό. Για να αποφύγετε το κίνδυνο μην κολυμπάτε έως και τρεις ώρες μετά το φαγητό, μην πίνετε αλκοόλ στην παραλία και μην απομακρύνεστε από την ακτή καθώς υπάρχουν και θαλάσσια ρεύματα.
Για τους αχινούς: Απολαύστε το μπάνιο σας φορώντας βατραχοπέδιλα όταν κολυμπάτε κοντά σε βράχια ή σε ακτή με αχινούς. Εναλλακτικά, φορέστε ειδικά πλαστικά υποδήματα κατάλληλα για θάλασσα. Αν πατήσετε αχινό μην στηριχθείτε στο πονεμένο πόδι και αλείψτε το πέλμα με λάδι ώστε να βγουν πιο εύκολα οι ακίδες. Για να τις βγάλετε θα χρησιμοποιήσετε τσιμπιδάκι φρυδιών ή ειδική ιατρική λαβίδα.
Για τις κράμπες: Οι κράμπες στο γαστροκνήμιο (γάμπα) είναι οδυνηρές και μπορούν να σας τρομοκρατήσουν αν συμβούν ενώ κολυμπάτε. Για να ανακουφιστείτε από τον πόνο τραβήξτε τα δάχτυλα του ποδιού προς το μέρος σας με το χέρι σας, ώστε να τεντώσει ο μυς. Αν είστε στο νερό παραμείνετε ξαπλωμένοι σε ύπτια θέση μέχρι να υποχωρήσει η κράμπα.
Πηγή
http://www.healthview.gr/node/23645
Διαβάστε περισσότερα...
ΜΑΓΙΑΣ 2012
Τι θα γίνει τελικά το 2012; Που στηρίζουν οι Μάγια το ημερολόγιό τους; Θα καταστραφεί ο πλανήτης;
Οι απαντήσεις στο βίντεο που ακολουθεί:
Πηγή
http://www.newsbeast.gr/technology/arthro/30450/ti-leei-kai-pou-stirizetai-i-theoria-ton-magia/
Διαβάστε περισσότερα...
Οι απαντήσεις στο βίντεο που ακολουθεί:
Πηγή
http://www.newsbeast.gr/technology/arthro/30450/ti-leei-kai-pou-stirizetai-i-theoria-ton-magia/
Διαβάστε περισσότερα...
Εγγραφή σε:
Αναρτήσεις (Atom)