Τετάρτη 7 Ιουλίου 2010

Διακοπές : ΤΑ ΕΚΑΤΟ ΣΠΗΛΑΙΑ ΤΗΣ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ


Στην "καρδιά" της Πίνδου, στα άγρια βουνά της Καρδίτσας, πάνω από 100 σπήλαια περιμένουν τον επισκέπτη να τα γνωρίσει και να τα εξερευνήσει.

Ο φυσικός πλούτος, η ιστορία και ο πολιτισμός σμίγουν στα υπόγεια αυτά παλάτια, που περιλαμβάνονται στην κατηγορία των μνημείων και ανήκουν στην αρμοδιότητα και την ευθύνη του Υπουργείου Πολιτισμού και ειδικότερα της Εφορείας Παλαιοανθρωπολογίας - Σπηλαιολογίας.

Θεωρούνται αναπόσπαστο τμήμα της πολιτιστικής μας κληρονομιάς ως έργα του ανθρώπου ή της φύσης, με παγκόσμια αξία από άποψη ιστορική, αισθητική, εθνολογική, ανθρωπολογική ή παλαιοανθρωπολογική.

Επίσης, είναι αναπόσπαστο τμήμα και της αρχαιολογικής κληρονομιάς, της αρχαιότερης πηγής της ευρωπαϊκής ιστορίας, που απειλείται σοβαρά με καταστροφή.

Ο σύλλογος "Σπηλαιολογική και Ορειβατική Κοινότητα", με έδρα την Καρδίτσα, είναι ο μοναδικός εθελοντικός φορέας στο νομό με εμβάθυνση στη σπηλαιολογία. Με πολυετή προσφορά στην εξερεύνηση και μελέτη των σπηλαίων, η "Σπηλαιολογική και Ορειβατική Κοινότητα" έχει δημιουργήσει μια πλούσια βάση δεδομένων.

Ορισμένα από τα πιο γνωστά -μεταξύ άλλων- σπήλαια της περιοχής είναι το Καταφύλλι και το Κοτρόνι στο δήμο Αχελώου, τα Λάμια και Κατσαρού στην κοινότητα Αθαμανών, η Παλαιόλακα και το σπήλαιο του Πατιπά στο δήμο Αργιθέας, η Αετοφωλιά και η Σπλίτσα στο δήμο Ιθώμης, η Χιονάτη και το Γκρέμι στο δήμο Ιτάμου, η Δαφνοσπηλιά και το Κάστρο στο δήμο Καλλιφωνίου, οι Κουδουνότρυπες και το σπήλαιο του Μάκου στο δήμο Μενελαΐδας, η Κρύα Βρύση στο δήμο Μητρόπολης, η Δρακότρυπα και το σπήλαιο του Αράπη στο δήμο Μουζακίου, τα σπήλαια του Καϊμακιά και του Γάκη στο δήμο Νευρόπολης, τα Δρακάκια και το Αστέριο στο δήμο Παλαμά, το Λημέρι και του Καλογερογιάννη στο δήμο Πλαστήρα, τα σπήλαια του Κακούκα του Πατριάρχη στο δήμο Ρεντίνας και ο Κατάχλωρος και το Λεόντειο στο δήμο Ταμασίου.

Στο εσωτερικό τους ο επισκέπτης θα αντικρίσει θαυμαστά έργα της φύσης, όπως σταλακτίτες, σταλαγμίτες, κουρτίνες, κολώνες, εκκεντρίτες και μαργαριτάρια σπηλαίων.

Σε ορισμένα δε, έχει τη δυνατότητα να περιηγηθεί σε τοπία με λίμνες και υπόγεια ποτάμια. Σε περιβάλλον με σταθερή θερμοκρασία και σχετική υγρασία, σε σχεδόν απόλυτη ησυχία και έλλειψη φωτός απαντώνται πολλά είδη πανίδας, όπως νυχτοπεταλούδες, σαλιγκάρια, δολιχόποδα, ψευδοσκορπιοί, αράχνες, νυχτερίδες και σαλαμάνδρες, ένας κόσμος άγνωστος σε πολλούς.

Σύμφωνα με τη "Σπηλαιολογική και Ορειβατική Κοινότητα", για την καλύτερη περιήγηση σε ορισμένα απ' αυτά τα σπήλαια συχνά απαιτείται εξειδικευμένος εξοπλισμός και γνώση για την εύστοχη χρησιμοποίησή του.

"Η ανάγκη για την προσωπική μας ασφάλεια είναι αυτονόητη, αλλά δυστυχώς δεν έχουμε πάντα την τάση να αναλογιζόμαστε την επίδρασή μας στη φύση. Τα σπήλαια αποτελούν εύθραυστα οικοσυστήματα και η εισβολή μας στο παρθένο αυτό κόσμο επιδρά άμεσα στο περιβάλλον του, γι' αυτό η προστασία τους προέχει των υπολοίπων δραστηριοτήτων", τονίζουν τα μέλη της παραπάνω κοινότητας.

"Για να είναι λοιπόν η επίσκεψη μια ασφαλής και ευχάριστη εμπειρία- διευκρινίζουν- με τον ελάχιστο αντίκτυπο στο σπήλαιο, οι ενδιαφερόμενοι ενθαρρύνονται να ζητούν καθοδήγηση από έμπειρο σπηλαιολόγο ή να παρακολουθήσουν σεμινάρια που προσφέρονται στα Σπηλαιολογικά Σωματεία".

Η "Σπηλαιολογική και Ορειβατική Κοινότητα" αναφέρει ακόμη ότι θα πρέπει να έχουμε πάντα κατά νου ότι δεν θα είμαστε οι τελευταίοι επισκέπτες και "δεν παίρνουμε παρά μόνο φωτογραφίες, δεν σκοτώνουμε παρά μόνο το χρόνο μας και δεν αφήνουμε ίχνη".

Κείμενο: Αποστόλη Ζώη

Πηγή


http://walking-greece.ana-mpa.gr/articleview2.php?id=10809



Διαβάστε περισσότερα...

ΥΓΕΙΑ: Γάλα καμήλας αναμένεται να κατακλύσει την Ευρώπη!

Μόδα αναμένεται να γίνει σύντομα το γάλα της καμήλας που εκτιμάται ότι θα κατακλύσει τα ράφια των ευρωπαϊκών σούπερ μάρκετ. Μπορεί το συγκεκριμένο ζώο να φημίζεται για την ...άσχημη ανάσα του, γεγονός που δεν σε προδιαθέτει να καταναλώσεις το γάλα του μαζί με τον καφέ και τα δημητριακά σου, όμως επιστήμονες από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα υποστηρίζουν ότι το γάλα του είναι υγιεινό, τόσο μάλιστα όσο το μητρικό.

"Ατομα με δυσανεξία στη λακτόζη, μπορούν να το πίνουν άφοβα, σε αντίθεση με το αγελαδινό, αφού δεν προκαλεί αλλεργική αντίδραση και έχει υψηλή περιεκτικότητα ινσουλίνης", λέει ο Ούλριχ Γουέρνερι, επιστημονικός διευθυντής του Εργαστηρίου Κτηνιατρικής Ερευνας του Ντουμπάι.

Μοιάζει στην εμφάνιση και στη γεύση με το αγελαδινό και όπως εξηγεί ο Γουέρνερι η σύνθεση του γάλακτος της καμήλας είναι παρόμοια με εκείνη του μητρικού γάλακτος, κάνοντάς το πιο υγιεινή επιλογή από το αγελαδινό γάλα.

Το γάλα της καμήλας είναι επίσης υψηλό σε περιεκτικότητα βιταμίνης C.

Αυτό, σύμφωνα με τον Γουέρνερι, εξηγεί το πόσο σημαντικό είναι για τους βεδουϊνους- τους άραβες νομάδες της ερήμου- που κατά παράδοση δεν καταναλώνουν φρούτα ή λαχανικά αλλά πίνουν γάλα καμήλας εδώ και πολλές γενιές.

Ωστόσο, το γάλα καμήλας κοστίζει. Στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα κοστίζει περίπου 1.09 δολάρια περισσότερο το λίτρο σε σχέση με το αγελαδινό.

Πηγή

http://www.typos.com.cy/nqcontent.cfm?a_id=137274

Διαβάστε περισσότερα...

ΥΓΕΙΑ: Δυσοσμία του στόματος


toothbrush

Συγγραφέας:
Γεράσιμος Απ. Αγγελάτος, Χειρουργός, ωτορινολαρυγγολόγος

Οσο απλοϊκό και αν φαίνεται, η δυσοσμία του στόματος προκαλεί έντονα ψυχολογικά προβλήματα στους ασθενείς και πολλές φορές μπορεί να αλλάξει και τη συμπεριφορά τους.

Ετσι, η αιτιολογική αντιμετώπιση του προβλήματος χρειάζεται κατ' αρχάς καλή διερεύνηση του ασθενούς, από πλευράς ιστορικού, μαζί με τις απαραίτητες εργαστηριακές εξετάσεις. Ο πρώτος γιατρός που πρέπει να επισκεφθούμε, εκτός φυσικά του οδοντιάτρου μας, θα είναι ο ωτορινολαρυγγολόγος για να ελέγξει τις περιοχές του στόματος, του φάρυγγα, του ρινοφάρυγγα, του λάρυγγα, τα παραρίνια, κ.λπ.

Οι πρώτες περιοχές που πρέπει να αποκλειστούν για παθήσεις είναι τα δόντια, τα ούλα, οι αμυγδαλές, τα ιγμόρεια. Διάφορες φλεγμονές στις περιοχές αυτές είναι υπεύθυνες για τη δυσοσμία του στόματος, χωρίς να ξεχνούμε τα ξένα σώματα της μύτης, ιδίως στα παιδιά...

Ακολούθως, οι περιοχές του υποφάρυγγα (εκκολπώματα), του οισοφάγου, του στομάχου, του δωδεκαδακτύλου, του ήπατος και των χοληφόρων. Απαραίτητος επίσης είναι ο έλεγχος του αναπνευστικού για να αποκλειστούν παθήσεις όπως νεοπλασίες πνευμόνων, φυματίωση, ξένα σώματα βρόγχων και βρογχεκστασίες, σε συνεργασία με ειδικό παθολόγο.

Τις περισσότερες φορές, όταν οι εξετάσεις αποδειχθούν αρνητικές, η δυσοσμία μπορεί να αποδοθεί σε κακή πέψη των τροφών και υπερχλωρυδρία. Στα παιδιά ιδιαίτερα θα πρέπει να ελέγχονται οι παρίσθμιες αμυγδαλές, τα ιγμόρεια και τα ξένα σώματα μύτης. Η θεραπεία της δυσοσμίας θα είναι πρωτίστως αιτιολογική και πάντα με οδηγίες για σχολαστική περιποίηση του στόματος με συχνό βούρτσισμα των δοντιών, ειδικά μετά τα γεύματα, αποφυγή του καπνίσματος, χρήση αντισηπτικών, διαλυμάτων και ειδικών αποσμητικών στόματος. Η τακτική επανεξέταση είναι απαραίτητη για τον εντοπισμό τυχόν διαφυγόντος παθολογικού αιτίου.

Πηγή

http://www.healthview.gr/

Διαβάστε περισσότερα...

ΥΓΕΙΑ: Τι είναι η Λαπαροσκοπική Κολεκτομή

surgeon
Συγγραφέας:
Διαμαντής Ε. Θωμάς M.D. Γενικός χειρουργός

Πάνω από 600.000 επεμβάσεις για την θεραπεία των ασθενειών του παχέος εντέρου γίνονται κάθε χρόνο. Παρ’ όλο που η χειρουργική επέμβαση δεν είναι πάντα μία ριζική θεραπεία, συνήθως είναι η καλύτερη μέθοδος για να σταματήσει η εξάπλωση της ασθένειας και να ανακουφισθεί ο ασθενής από τον πόνο και την ταλαιπωρία.

Ασθενείς, οι οποίοι υποβάλλονται σε χειρουργική επέμβαση του παχέος εντέρου συχνά αντιμετωπίζουν ένα μεγάλη και δύσκολη περίοδο ανάρρωσης γιατί οι κλασσικές «ανοικτές» επεμβάσεις είναι πολύ διεισδυτικές. Στις περισσότερες περιπτώσεις ο χειρουργός αναγκάζεται να κάνει μεγάλη τομή. Η μετεγχειρητική παραμονή του ασθενούς στο νοσοκομείο είναι 5 – 8 ημέρες κατά μέσον όρο και συνήθως απαιτείται μία περίοδος ανάρρωσης 6 εβδομάδων.

Λαπαροσκοπική κολεκτομή

Τώρα, μία νέα μέθοδος γνωστή ως λαπαροσκοπική κολεκτομή, επιτρέπει στον χειρουργό να κάνει την επέμβαση με πολύ μικρές τομές. Αναλόγως του είδους της επέμβασης οι ασθενείς μπορούν να επιστρέψουν σπίτι τους σε λίγες ημέρες και στις κανονικές τους δραστηριότητες πολύ πιο γρήγορα από ασθενείς, οι οποίοι έχουν υποβληθεί σε «ανοικτή» επέμβαση.

Τι είναι το κόλον;

Το κόλον είναι το παχύ έντερο. Είναι το κατώτερο σημείο του πεπτικού σας συστήματος. Το έντερο είναι ένα μακρύ, σωληνοειδές όργανο, το οποίο αποτελείται από το λεπτό έντερο, το κόλον (παχύ έντερο) και το ορθόν, το οποίο είναι το τελευταίο τμήμα του κόλον. Μετά την κατάποση της τροφής, αρχίζει η πέψη της στο στομάχι και κατόπιν καταλήγει στο λεπτό έντερο, όπου απορροφούνται τα θρεπτικά στοιχεία της τροφής. Τα υπόλοιπα προχωρούν μέσω του κόλου στο ορθό απ’ όπου και αποβάλλονται από το σώμα. Το κόλον και το ορθόν απορροφούν νερό και κρατούν τα υπολείμματα των τροφών μέχρι να είστε έτοιμοι να τα αποβάλλετε.

Τι είναι η λαπαροσκοπική κολεκτομή;

Στις περισσότερες λαπαροσκοπικές κολεκτομές, οι χειρουργοί κάνουν 4 ή 5 μικρές τομές (1/2 εκ. περίπου η καθεμιά) ενώ παρακολουθούν την εικόνα των εσωτερικών οργάνων του ασθενούς σε μία οθόνη τηλεόρασης. Σε κάποιες περιπτώσεις, μία από τις μικρές τομές μπορεί να μεγαλώσει 2 – 3 εκ. προκειμένου να ολοκληρωθεί η επέμβαση.

Τι προετοιμασία απαιτείται για τη λαπαροσκοπική κολεκτομή;

Ειδικές εξετάσεις για τη διάγνωση ασθενειών στο παχύ έντερο

Η διάγνωση πολλών ασθενειών του κόλου γίνεται με κάποια από τις δύο ακόλουθες εξετάσεις : κολονοσκόπηση ή βαριούχος υποκλυσμός. Αυτές οι δύο εξετάσεις επιτρέπουν στον χειρουργό να δει το εσωτερικό του εντέρου. Μερικές φορές, μπορεί να κριθεί απαραίτητη και μία Αξονική Τομογραφία κοιλίας. Πριν την επέμβαση, επίσης, θα χρειαστούν και κάποιες αιματολογικές εξετάσεις, ηλεκτροκαρδιογράφημα και ακτινογραφία θώρακος.

Πως γίνεται η λαπαροσκοπική κολεκτομή;

Οι περισσότερες λαπαροσκοπικές διαδικασίες κολεκτομής αρχίζουν με τον ίδιο τρόπο. Χρησιμοποιώντας ένα στενό σωλήνα, ο χειρουργός εισέρχεται στην κοιλιά. Ένα λαπαροσκόπιο (μικροσκοπικό τηλεσκόπιο συνδεδεμένο με μία βιντεοκάμερα) εισέρχεται μέσα από τον σωλήνα και επιτρέπει στον χειρουργό να παρακολουθεί μία μεγεθυμένη εικόνα των εσωτερικών οργάνων του ασθενούς στην οθόνη μίας τηλεόρασης. Και κάποιοι άλλοι σωλήνες εισέρχονται από τις υπόλοιπες μικρές τομές και επιτρέπουν στον χειρουργό να εκτελεί την επέμβαση εσωτερικά και να αφαιρέσει το τμήμα του κόλου. Η όλη επέμβαση μπορεί να εκτελεσθεί μέσω των σωλήνων ή μπορεί να χρειαστεί να επιμηκυνθεί μία από τις μικρές τομές.

Πλεονεκτήματα της λαπαροσκοπικής κολεκτομής

Τα αποτελέσματα μπορεί να ποικίλλουν αναλόγως του είδους της επέμβασης και της γενικότερης κατάστασης του ασθενούς. Τα συνήθη πλεονεκτήματα είναι :

  • Μικρότερος μετεγχειρητικός πόνος.
  • Λιγότερος χρόνος παραμονής στο νοσοκομείο.
  • Γρηγορότερη επιστροφή σε μία δίαιτα στερεής τροφής.
  • Γρηγορότερη λειτουργία του εντέρου.
  • Γρηγορότερη επιστροφή στις κανονικές δραστηριότητες.
  • Καλύτερα αισθητικά αποτελέσματα.

Τι επιπλοκές μπορεί να προκύψουν;

Όπως και σε κάθε επέμβαση, έτσι και στη λαπαροσκοπική κολεκτομή, υπάρχει πάντα ο κίνδυνος επιπλοκών. Εν τούτοις, ο κίνδυνος επιπλοκών δεν είναι μεγαλύτερος από αυτές που μπορεί να προκύψουν από μία επέμβαση με την «ανοικτή» μέθοδο.

Ελάχιστος κίνδυνος :

  • Αιμορραγία ή φλεγμονή (συνηθισμένες επιπλοκές σε κάθε επέμβαση).

Ακόμη μικρότερος κίνδυνος :

  • Διαρροή στο σημείο της επανασύνδεσης του κόλου.
  • Τραυματισμός των γειτονικών οργάνων όπως, το λεπτό έντερο, ο ουρητήρας ή η χοληδόχος κύστη.
  • Θρόμβοι αίματος στους πνεύμονες.

Είναι σημαντικό για εσάς να αναγνωρίσετε τα πρώτα σημάδια των πιθανών επιπλοκών. Επικοινωνήστε αμέσως με τον χειρουργό σας αν διαπιστώσετε έντονο κοιλιακό πόνο, πυρετό, ρίγη ή αιμορραγία από το ορθό.

Τι συμβαίνει αν η επέμβαση δεν μπορεί να γίνει ή να ολοκληρωθεί με τη λαπαροσκοπική μέθοδο;

Σε κάποιο μικρό αριθμό ασθενών η λαπαροσκοπική μέθοδος δεν λειτουργεί αποτελεσματικά. Παράγοντες, οι οποίοι μπορεί να αυξήσουν τις πιθανότητες να μετατραπεί η επέμβαση σε «ανοικτή» είναι :

  • Παχυσαρκία
  • Ιστορικό προηγούμενης επέμβασης στην κοιλιά, η οποία έχει προκαλέσει βαθειά βλάβη στον ιστό.
  • Αδυναμία να υπάρχει καθαρή εικόνα των οργάνων.
  • Αιμορραγικά προβλήματα κατά την διάρκεια της επέμβασης.

Η απόφαση για επέμβαση με την «ανοικτή» μέθοδο έγκειται στην κρίση του χειρουργού σας πριν ή ακόμα και κατά την διάρκεια του χειρουργείου και βασίζεται αποκλειστικά στην ασφάλεια του ασθενούς

Τι πρέπει να περιμένετε μετά τη λαπαροσκοπική κολεκτομή;

Μετά την επέμβαση είναι σημαντικό να ακολουθήσετε τις οδηγίες του χειρουργού σας. Παρ’ όλο που κάποιοι ασθενείς αισθάνονται πολύ καλά σε λίγες μόνο ημέρες, μην ξεχνάτε ότι το σώμα σας χρειάζεται κάποιο χρόνο για να αναρρώσει.

  • Συνιστάται να σηκωθείτε και να περπατήσετε την επομένη κιόλας ημέρα της επέμβασης. Αυτό θα σας βοηθήσει να μειώσετε τους πόνους στους μυς.
  • Πιθανόν, θα είστε έτοιμοι να επιστρέψετε στις περισσότερες καθημερινές σας δραστηριότητες (μπάνιο, οδήγηση, ανάβαση σκάλας, εργασία, σεξουαλικές δραστηριότητες) σε μία ή δύο εβδομάδες.
  • Αν αισθάνεστε επίμονο πόνο, ο οποίος δεν ανακουφίζεται με τα παυσίπονα που σας έχουν συστήσει ή παρατηρήσετε εκροή υγρού από τις τομές, θα πρέπει να ενημερώσετε αμέσως τον χειρουργό σας.
  • Θα πρέπει να κανονίσετε ένα μετεγχειρητικό επανέλεγχο από τον χειρουργό σας μέσα στις επόμενες 2 εβδομάδες από την επέμβαση.

Πηγή

http://www.healthview.gr/

Διαβάστε περισσότερα...

ΥΓΕΙΑ: Θεραπευτικός ο ήλιος όταν... καίει!

Ανατρέποντας την επικρατέστερη θεωρία ότι η ηλιοθεραπεία τις μεσημεριανές ώρες είναι επιβλαβής για την υγεία, εμπιστευτικό έγγραφο του βρετανικού Ερευνητικού Ιδρύματος για τον Καρκίνο, που διέρρευσε στην εφημερίδα «Ιντιπέντεντ», αποκαλύπτει ότι το μαύρισμα, όταν ο ήλιος «καίει», έχει θεραπευτικές ιδιότητες -ακόμα και χωρίς αντηλιακό!- καθώς οι κίνδυνοι είναι μικρότεροι απ’ αυτούς που συνεπάγεται η αποχή από την ηλιακή ακτινοβολία.

Το Βρετανικό Ερευνητικό Ιδρυμα για τον Καρκίνο ανατρέπει τη θεωρία  ότι η ηλιοθεραπεία τις μεσημεριανές ώρες είναι επιβλαβής
Το Βρετανικό Ερευνητικό Ιδρυμα για τον Καρκίνο ανατρέπει τη θεωρία ότι η ηλιοθεραπεία τις μεσημεριανές ώρες είναι επιβλαβής

Το βρετανικό ίδρυμα, σε συνεργασία με άλλους κορυφαίους οργανισμούς υγείας, υποστηρίζει στο έγγραφό του ότι οι φόβοι των ειδικών για αύξηση των κρουσμάτων καρκίνου του δέρματος τους έχουν... αποπροσανατολίσει, με αποτέλεσμα να συστήνουν στους λουόμενους την αποφυγή της ηλιοθεραπείας τις απαγορευμένες ώρες (από τις 11 π.μ. έως τις 4 μ.μ.).

Εξαίροντας τη σπουδαιότητα της έκθεσης στον ήλιο, με μέτρο όμως, αλλά χωρίς αντηλιακή προστασία, το καταμεσήμερο, προκειμένου να μεγιστοποιηθεί η παραγωγή της βιταμίνης D, οι ειδικοί υπογραμμίζουν ότι ο κίνδυνος εμφάνισης καρκίνου του δέρματος (μελάνωμα) είναι πολύ μικρότερος απ’ αυτόν που συνεπάγεται στον οργανισμό η έλλειψη της «βιταμίνης του ήλιου» (βιταμίνη D).

Η έκθεση στον ήλιο διεγείρει την παραγωγή της βιταμίνης D που ενισχύει σημαντικά την άμυνα του οργανισμού καταπολεμώντας νόσους όπως, διαβήτης, διάφορες μορφές κακοήθειας, καρδιοπάθειες και σκλήρυνση κατά πλάκας.

Με τη σειρά της, η βιταμίνη αυτή διεγείρει την παραγωγή αντιβακτηριδιακών ουσιών στον οργανισμό. Για τον λόγο αυτό, άτομα που πάσχουν από χρόνιες ασθένειες όπως, η φυματίωση, δέχονται συμβουλές από τους θεράποντες γιατρούς να κάνουν ηλιοθεραπεία.

Κύτταρα
Επιπλέον, οι αντικαρκινικές ιδιότητες της βιταμίνης D έχουν την ικανότητα να αναστέλλουν τη λειτουργία του ενζύμου «αρωματάση», που επιτρέπει στα καρκινικά κύτταρα να πολλαπλασιάζονται.

Μία άλλη θετική επίδραση που μπορεί να έχει η υπεριώδης ακτινοβολία στον οργανισμό μας είναι η ρυθμιστική λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος. Σε περιπτώσεις ατόμων με «υπερδραστήριο» ανοσοποιητικό σύστημα, η βιταμίνη D λειτουργεί κατά τρόπο «καταπιεστικό» αντιμετωπίζοντας αυτοάνοσα νοσήματα, όπως η ψωρίαση.

Η «βιταμίνη του ήλιου» προσφέρει επίσης μεγάλη βοήθεια και στα οστά. Αλλά και για το δέρμα, πολλοί ειδικοί εκφράζουν φόβους ότι ο ήλιος επιταχύνει τη γήρανση, την ίδια ώρα όμως επισημαίνουν ότι οι υπεριώδεις ακτίνες ρυθμίζουν τις μεταλλάξεις των κυττάρων του δέρματος μειώνοντας τον κίνδυνο για δερματικές παθήσεις.

Ειδικοί:
Χαρείτε τον ήλιο με ασφάλεια

Τις τελευταίες «πινελιές» προσθέτουν οι Βρετανοί ειδικοί στο έγγραφο με τις «θαρραλέες» οδηγίες για τους λουόμενους, επισημαίνει στην εφημερίδα «Ιντιπέντεντ» η Σάρα Χομ, επικεφαλής του τμήματος ενημέρωσης για την υγεία στο βρετανικό Ερευνητικό Ιδρυμα για τον Καρκίνο.

Σε ό,τι αφορά τη χρήση του αντηλιακού, η ειδικός υπογραμμίζει ότι, για ορισμένες ομάδες (παιδιά, ανοιχτόχρωμα δέρματα, κοκκινομάλληδες κ.ά.) τα εγκαύματα «παραμονεύουν» γι’ αυτό και απαιτείται προστασία ακόμα και αν τα άτομα αυτά εκτίθενται ελάχιστα λεπτά της ώρας στον ήλιο τις μεσημεριανές ώρες.

«Στόχος μας είναι να ενθαρρύνουμε τους πολίτες να χαίρονται τον ήλιο με ασφάλεια αποφεύγοντας τα εγκαύματα», υποστηρίζει ο Σάρα Χομ και προσθέτει: «Ωστόσο, για τους περισσότερους, η ηλιακή ακτινοβολία είναι η σημαντικότερη πηγή της βιταμίνης D, βιταμίνη που θωρακίζει τον οργανισμό από χρόνια και σοβαρά νοσήματα».

Μίνα Αγγελίνη

Πηγή

http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=11387&subid=2&pubid=19092948

Διαβάστε περισσότερα...

ΥΓΕΙΑ: Η επίδραση της διατροφής στην αναιμία

Eυγενία Ηλιάδου, Διατροφολόγος- Κλινικός διαιτολόγος, State Registered Dietitian, Msc -Μέλος του Eλληνικού Ινστιτούτου Διατροφής Στατιστικές έρευνες δείχνουν ότι η έλλειψη σιδήρου αποτελεί την πιο συχνή μορφή ανεπάρκειας μικροστοιχείων, στον κόσμο. Και αυτό όχι άδικα αν αναλογιστούμε ότι τα άτομα που έχουν έλλειψη σιδήρου ανέρχονται στα 2 δισεκατομμύρια παγκοσμίως.

Ο σίδηρος είναι ένα μεταλλικό στοιχείο του οποίου ο κύριος ρόλος είναι να δεσμεύει το οξυγόνο στο αίμα (αιμοσφαιρίνη) και στους μύες (μυοσφαιρίνη). Έτσι, βοηθάει στην ομαλότερη λειτουργία του οργανισμού και το καθιστά ένα από σημαντικότερα συστατικά στοιχεία του οργανισμού. Έλλειψη σιδήρου προκαλείται όταν δεν υπάρχει επαρκής ποσότητα σιδήρου να καλύψει τις ανάγκες του οργανισμού κατά την ανάπτυξη, για να καλύψει τα ελλείμματα που προκαλούνται από την έμμηνο ρύση, τις εκκρίσεις του γαστρεντερικού σωλήνα, του δέρματος και των ουρών.

Ποιά είναι τα συμπτώματα;

Τυπικά συμπτώματα της έλλειψης σιδήρου είναι η κόπωση και η έλλειψη ενέργειας. Οι έγκυες γυναίκες έχουν αυξημένο κίνδυνο να γεννήσουν πρόωρα, όπως επίσης τα παιδιά μειωμένη ικανότητα μάθησης και αυτοσυγκέντρωσης. Επειδή όμως, τα αίτια των παραπάνω συμπτωμάτων είναι πολλά, απαραίτητη προϋπόθεση αποτελεί το άτομο να υποβάλλεται σε εξετάσεις αίματος προκειμένου να επιβεβαιωθεί ότι τα παραπάνω συμπτώματα προκαλούνται από την έλλειψη σιδήρου.

Τι να κάνω εάν έχω χαμηλό σίδηρο;

Εάν έχετε έλλειψη σιδήρου, ο γιατρός θα σας χορηγήσει είτε συμπληρώματα σιδήρου, είτε θα σας προτείνει να συμβουλευτείτε κάποιον ειδικό επιστήμονα-όπως είναι ο κλινικός διαιτολόγος για να καλύψει τις εκάστοτε ανάγκες του οργανισμού σε σίδηρο.

Παίζει ρόλο η διατροφή μου;

Καταλυτικό ρόλο παίζει η διατροφή, αφού ο σίδηρος υπάρχει σε μεγάλη ποικιλία τροφών. Σημαντικός παράγοντας, όμως, στην επιλογή τροφών που περιέχουν σίδηρο είναι να περιέχουν την εύκολα απορροφήσιμη μορφή του. Και αυτό διότι, ενώ σίδηρος υπάρχει στις ζωικές (όπως το κόκκινο κρέας), αλλά και τις φυτικές τροφές (όπως τα λαχανικά), δεν απορροφάται το ίδιο καλά και από τις δύο κατηγορίες. Η απορροφητικότητά του λοιπόν, εξαρτάται μερικώς από τη μορφή στην οποία βρίσκεται.

Ποιες είναι οι καλύτερες πηγές σιδήρου;

Οι καλύτερες πηγές σιδήρου είναι το συκώτι, τα οστρακοειδή, το κόκκινο κρέας, το ψάρι και τα πουλερικά, στα οποία ο σίδηρος βρίσκεται στην άμεσα απορροφήσιμη μορφή του.

Σημαντικές ποσότητες σιδήρου επίσης βρίσκονται σε προϊόντα φυτικής προελεύσεως, όπως είναι:

  • τα φρούτα
  • τα λαχανικά
  • τα όσπρια
  • οι ξηροί καρποί
  • τα δημητριακά.

Πώς μπορώ να πετύχω τη μέγιστη απορροφητικότητα σιδήρου από τον οργανισμό μου;

Η απορροφητικότητά του σιδήρου εξαρτάται από την συνύπαρξη ορισμένων τροφών στη διατροφή μας.

Προσπαθήστε να καταναλώνετε τα παραπάνω προϊόντα φυτικής προελεύσεως πλούσια σε σίδηρο, συνδυασμένα με ταυτόχρονη κατανάλωση τροφών που περιέχουν βιταμίνη C όπως:

  • ένα ποτήρι χυμό
  • μια σαλάτα με μπρόκολο ή ντομάτες
  • μισό φλιτζάνι φράουλες για επιδόρπιο ή ένα πορτοκάλι

Πότε μειώνεται -στην διατροφική διαδικασία- η απορροφητικότητα σιδήρου;

  • Όταν καταναλώνονται μεγάλες ποσότητες καφέ και τσάϊ κατά τη διάρκεια του φαγητού-μην καταναλώσετε καφέ ή τσάι για 2-3 ώρες μετά το φαγητό.
  • Όταν καταναλώνονται με τροφές πολύ υψηλές σε φυτικές ίνες, όπως δημητριακά ολικής αλέσεως, ψωμί ολικής αλέσεως.
  • Με την υψηλή πρόσληψη ασβεστίου- λαμβάνετε τα συμπληρώματα ασβεστίου σε διαφορετικές στιγμές από τα συμπληρώματα σιδήρου.

Πόσο σίδηρο πρέπει να προσλαμβάνω από τη διατροφή μου;

Η Συνιστώμενη Ημερήσια Δόση (ΣΗΔ) διαφέρει, ανάλογα με το φύλλο, την ηλικία και το στάδιο ζωής (εγκυμοσύνη).

  • Για τους άντρες από 19 έως 70 χρόνων είναι 8.0 mg την ημέρα.
  • Για τις γυναίκες 19-50 ετών είναι 18.0 mg την ημέρα, ενώ κατά την εγκυμοσύνη είναι 27mg την ημέρα.

Πώς μπορώ να υπολογίσω την ημερήσια πρόσληψη σε σίδηρο από τις τροφές που καταναλώνω;

Oι παρακάτω πίνακες θα σας βοηθήσουν, αρκεί να μετρήσετε προσεκτικά τις ποσότητες που καταναλώνετε:

Ζωικές Πηγές

Ποσότητα φαγητού

Σίδηρος (mg)

Συκώτι μόσχου

100γρ

7.8

Συκώτι χοιρινό

100γρ

17.0

Κοτόπουλο, στήθος

100γρ

0.4

Κοτόπουλο, σκούρο κρέας

100γρ

0.8

Γαλοπούλα, λευκό κρέας

100γρ

0.6

Μοσχαρίσιος κιμάς

100γρ

1.4

Αρνί

100γρ

1.4

Σολωμός

100γρ

0.4

Σαρδέλες σε κονσέρβα νερού

100γρ

2.3

Μύδια

100γρ

6.8

Πολτός Ντομάτας

½ φλιτζ.

2.2

Ρεβίθια

½ φλιτζ.

2.4

Φακές

½ φλιτζ.

3.3

Φυτικές Πηγές

Ποσότητα φαγητού

Σίδηρος (mg)

Αποξηραμένα σύκα

2 σύκα

0.8

Αποξηραμένα βερίκοκα

1 βερίκοκο

0.5

Μαύρη σοκολάτα

30 γρ.

0.7

Ψωμί, λευκό

1 φέτα (30γρ.)

0.5

Μπρόκολο

½ φλιτζ.

2.0

Σπανάκι

½ φλιτζ.

1.9

Φιστίκια

20γρ

0.5

Αμύγδαλα

20γρ

0.6

Κάσιους

20γρ

1.24

Σταφίδες

1 κουταλιά της σούπας

0.4

Πολτός Ντομάτα

½ φλιτζ.

2.2

Ρεβίθια

½ φλιτζ.

2.4

Φακές

½ φλιτζ.

3.3

Μαϊντανός

10γρ.

0.6

Τρόποι για να αυξήσουμε την πρόσληψη σιδήρου

Τα περισσότερα δημητριακά στη αγορά είναι πολλές φορές εμπλουτισμένα με σίδηρο. Διαβάστε προσεκτικά τη διατροφική ανάλυση του προϊόντος που συνήθως εμφανίζεται στο πλαϊνό μέρος της συσκευασίας.

  • Προσπαθήστε να παίρνετε την απαιτούμενη ποσότητα σιδήρου που σας αντιστοιχεί ανά ημέρα.
  • Μη ξεχνάτε ότι αυτό είναι εύκολα εφικτό, στα πλαίσια μίας ισορροπημένης διατροφής.
  • Μία ποικιλία τροφών θα σας εξασφαλίσει εύκολα την απαιτούμενη ποσότητα σιδήρου ώστε να καλύπτονται οι ανάγκες του οργανισμού ημερησίως.

Παράλληλα θα σας προστατέψει από συμπτώματα κόπωσης και θα σας χαρίσει ευεξία και ζωντάνια.


Ευχαριστούμε το Ελληνικό Ινστιτούτο Διατροφής για την παραχώρηση του άρθρου, που εμπειρέχεται στο τεύχος Ιουλίου 2010 του ενημερωτικού Newsletter.

Πηγή
http://health.in.gr/news/article.asp?lngArticleID=163975
Διαβάστε περισσότερα...

Διακοπές : Η πόλη της Κόνιτσας και ο γύρος του Σμόλικα

Η πόλη της Κόνιτσας και ο γύρος του Σμόλικα

Mία από τις ομορφότερες αλπικές διαδρομές στην Ήπειρο, με τα πολλά "πρόσωπα" (από την μια κατάφυτος, από την άλλη γυμνός) του Σμόλικα, του δεύτερου ψηλότερου βουνού της χώρας. Μία κυκλική διαδρομή (Κόνιτσα - Βασιλίτσα, Βασιλίτσα - Κόνιτσα) που περνά από την χαράδρα του Αώου, την Δρακόλιμνη του Σμόλικα, περνά από υπέροχους πέτρινους οικισμούς και προσφέρει μαγευτική θέα στον ορεινό όγκο της Τύμφης.

Η πόλη της Κόνιτσας

Δεξιά, στο δυτικό ορίζοντα το βλέμμα φράζει η απότομη οροσειρά της Νεμέρτσικας. Στην αντίθετη κατεύθυνση ορθώνονται κάθετοι οι επιβλητικοί βράχοι της Γκαμήλας, γρανιτένιο σύνορο του κονιτσιώτικου κάμπου. Στο νότο, η Γκραμπάλα και ο ασάλευτος ίσκιος του Βίκου. Σε κοντινή απόσταση η χαμηλή βουνοσειρά της Βίγλας και ο δρόμος δαντελωτός σκαρφαλώνει πάνω της η δασοβριθής Τραπεζίτσα. Χαρακτηρισμένος ως παραδοσιακός οικισμός η πόλη της Κόνιτσας δίνει και παίρνει από τις ομορφιές που την περιβάλλουν.

Ο σύντομος περίπατος στην πόλη ξεκινά από την πλατεία και κατηφορίζει στην παλιά αγορά. Ανηφορίζετε από τα σκαλοπάτια για το Δημαρχείο της πόλης. Στα αριστερά ο δρόμος οδηγεί για τις παλιές γειτονιές της Κόνιτσας και το σπίτι της Χάκμως, της μητέρας του Αλή Πασά. Το ερειπωμένο σήμερα αρχοντικό χρονολογείται στους δύο τελευταίους αιώνες της τουρκοκρατίας. Μέσα από ερείπια ορθώνονται τοίχοι και κατασκευές που θυμίζουν τον όγκο και την επιβλητικότητα του αρχοντικού πριν την σταδιακή ερήμωσή του. Στη δυτική πλευρά του συγκροτήματος δεσπόζει ο κεντρικός πυλώνας εισόδου, διακοσμημένος με λιθανάγλυφα μοτίβα, που παριστάνουν αστερόσχημα, έφιππες μορφές, χορευτές, λύχνους αραβικού τύπου κ.α. Στο εσωτερικό, γκρεμισμένα από το χρόνο, θα βρείτε παλάτια, αποθήκες, στρατώνες, στάβλους. Κοντά, ψηλό σαν πύργος, στέκει και το αρχοντικό του Χουσεϊν μπέη 18ου αιώνα, εποχή σημαντικής ακμής της πόλης. Διώροφο αρχοντικό μεγάλων διαστάσεων που είχε εσωτερικά αξιόλογη ξυλόγλυπτη διακόσμηση στις οροφές, στις πόρτες, στα παράθυρα και στις κόγχες των τοίχων. Μετά την εγκατάλειψή του από τους ιδιοκτήτες στέγαζε για πολλά χρόνια το Γυμνάσιο Κόνιτσας. Έπειτα θα συναντήσετε τον ναΐσκο του Αγίου Γεωργίου με δημιουργίες των χιοναδιτών αγιογράφων. Ο ναός των Αγίων-Αποστόλων στη Λάκα και ο Μητροπολιτικός ναός του Αγίου-Νικολάου είναι οι μόνοι που σώζονται εντός του οικισμού από την περίοδο της Τουρκοκρατίας. Ο Μητροπολιτικός ναός χτίστηκε στα 1842 στον τύπο της τρίκλιτης θολωτής Βασιλικής. Τον 16ο αιώνα ιδρύονται στην Κόνιτσα δύο μεγάλα τζαμιά. Το τζαμί "Χουσείν Σιάχ" (κατεδαφίστηκε στη δεκαετία του 1920), που χτίστηκε σύμφωνα με την παράδοση στα 1500 από τον Σουλτάνο Βαγιαζήτ τον Β' και το τζαμί "Σουλτάν Σουλεϊμάν", που σώζεται ερειπωμένο στη θέση Λάκα, δίπλα στο γεφύρι της Κόνιτσας.

Η διαδρομή

Μέσα από την πόλη της Κόνιτσας, κοντά στην πλατεία, στρίβετε στις πινακίδες για το Χιονοδρομικό Κέντρο της Βασιλίτσας. Ανεβαίνοντας, λίγα χιλιόμετρα μετά, στο εκκλησάκι του Προφήτη Ηλία θα έχετε μία από τις καλύτερες πανοραμικές θέες της πόλης με θέα στο βάθος τις πλαγιές της Νεμέρτσικα. Από υψόμετρο 500μ. φτάνετε σταδιακά σε υψόμετρο 1000μ. Στα δεξιά σας έχετε το βουνό της Τραπεζίτσας, βουνό που διακρίνετε για την βλάστησή του μέχρι τα 2000μ. υψόμετρο. Στα 6-7χλμ της διαδρομής θα βρείτε κιόσκι, δίπλα στο μνημείο Εθνικής Αντίστασης, για να απολαύσετε τη θέα στην χαράδρα του Αωού. Η διαδρομή αρχίζει και γίνεται πραγματικά απολαυστική με μοναδική θέα προς τις κορυφές της Τύμφης. Το Ζαγοροχώρι που παρατηρείτε απέναντι είναι το Βρυσοχώρι. Τους βροχερούς μήνες σε πολλά σημεία μέσα από τους πανύψηλους βράχους σχηματίζονται καταρράκτες. Μετά από 18χλμ φτάνετε στο πρώτο χωριό της διαδρομής σας, το Ελεύθερο. Λίγο πριν το χωριό υπάρχει κιόσκι και θέση θέας προς την Γκαμήλα, την Τραπεζίτσα και την χαράδρα του Αωού. Μέσα στο χωριό θα βρείτε ένα καφενείο. Στην έξοδο του χωριού στρίβετε στην πινακίδα και βρίσκετε 150μ. από τον κεντρικό δρόμο τον ιερό Ναό Κοιμήσεως Θεοτόκου. Συνέχεια της διαδρομής σας και συναντάτε το ξωκλήσι του Προφήτη Ηλία με τη θέα από τις κορυφές της Τύμφης να σας συνοδεύει πάντα. Τρία έως τέσσερα χιλιόμετρα μετά το Ελεύθερο, θα βρείτε στροφή στα αριστερά για το Καταφύγιο του Σμόλικα. Χωματόδρομος 7χλμ σας οδηγεί για το Καταφύγιο, από όπου η πεζοπορία για την Δρακόλιμνη του Σμόλικα διαρκεί 2ώρες.



Πανέμορφη με βιόλες, ορχιδέες, αγριομενεξέδες, σαξιφραγκιές και κρίνους στις παραλίμνιες περιοχές, η Δρακόλιμνη του Σμόλικα, η δεύτερη σε μέγεθος μετά την Γκαμήλα Δρακόλιμνη της χώρας βρίσκεται στην δυτική κλιτύ του Σμόλικα και είναι η πιο δημοφιλής λόγω της ευκολίας πρόσβασης της. Η Ντιβιρλίγκα, όπως αλλιώς λέγεται στα βλάχικα, βρίσκεται σε υψόμετρο 2200μέτρων κάτω από τον κώνο που σχηματίζει η κορυφή του βουνού. Έχει έκταση 3 με 4 στρέμματα και μεγάλο βάθος. Για να φτάσετε στη λίμνη υπάρχουν πολλά σημεία εκκίνησης με διαφορετικούς βαθμούς δυσκολίας. "Καταφύγιο Σμόλικα" (τηλ. 6946670565)



Στη συνέχεια της διαδρομής σας μπαίνετε στο χωριό Παλιοσέλλι. Καινούργιος ασφαλτοστρωμένος δρόμος στρίβει μέσα από το χωριό δεξιά και οδηγεί στο Βρυσοχώρι στα 11χλμ. Στο χωριό μπορείτε να καθίσετε στο "Στέκι του Μητσάρα". Το χωριό αποτελεί ένα ακόμη σημείο εκκίνησης (το πιο γνωστό) για την Δρακόλιμνη του Σμόλικα. Στην έξοδο του χωριού θα βρείτε παγκάκι με την ελληνική σημαία με θέση θέας. Από εδώ κατά σειρά βλέπετε από τα δεξιά προς τα αριστερά τις κορυφές της Τύμφης Γκαμήλα, Καρτερό, Μεγάλα Λιθάρια, Γκούρα και Επτά Πύργοι. Επόμενος σταθμός της διαδρομής σας το χωριό Πάδες, όπου στην είσοδο του χωριού θα βρείτε τον ιερό Ναό των Αγίων Αποστόλων. Από τους Πάδες έχετε πλέον οπτική επαφή με τις κορυφές του Σμόλικα. Στο χωριό των 8 κατοίκων αξίζει να καθίσετε σε ένα από τα δύο ταβερνάκια, για τσίπουρο και για μεζέ. Απέναντι από την ταβέρνα στου "Ανάσα τον Οντά" ξεκινά δασικός δρόμος όπου έπειτα από μισή ώρα πορείας καταλήγει σε μια στάνη από όπου ξεκινά το πεζοπορικό μονοπάτι για την Δρακόλιμνη του Σμόλικα. Αυτός είναι και ο πιο σύντομος δρόμος για να φτάσετε στην Δρακόλιμνη. Μετά τους Πάδες αποκαλύπτεται μπροστά σας ο ορεινός όγκος της Βασιλίτσας. Στο βουνό Κλέφτης θα δείτε τις καμένες πλαγιές από την πρόσφατη φωτιά που έπληξε την περιοχή. Συνέχεια της πορείας σας με προορισμό το χωριό Άρματα με την εκκλησία του Αγ. Νικολάου να δεσπόζει στο κέντρο του χωριού. Πάνω στην γέφυρα θα συναντήσετε ένα αναστηλωμένο νεροπρίονο, από τα ελάχιστα διατηρημένα σε όλη την Ελλάδα. Ακριβώς απέναντι ακολουθώντας το μικρό μονοπάτι προς το μικρό γεφύρι, θα δείτε ένα παλιό ερειπωμένο παλιό νερόμυλο. Συνεχίζετε για το τελευταίο χωριό της Ηπείρου το Δίστρατο. Μετά τις κεραίες, πάνω στο δρόμο θα έχετε μια αμφιθεατρική θέα του χωριού. Πριν την είσοδο του χωριού ξεκινά δύσκολος χωματόδρομος 19χλμ που οδηγεί στην Σαμαρίνα. Στο μεγάλο χωριό έχετε πολλές δυνατότητες εστίασης. Ανηφορίζετε από Δίστρατο για το χιονοδρομικό κέντρο της Βασιλίτσας με θέα στα αριστερά σας τον Σμόλικα και μπροστά σας την Βασιλίτσα. Ενάμιση χιλιόμετρο πριν το χιονοδρομικό κέντρο, μικρό μονοπάτι με ξύλινα σκαλοπάτια οδηγεί στην μικρή λίμνη Δίστρατου. Φτάνετε σε 1721μ. υψόμετρο. Από το Χιονοδρομικό κέντρο βλέπετε τον Όρλιακα και το χωριό Φιλιππαίοι ,σε κάμπο πλέον της Μακεδονίας. Στη διασταύρωση στρίβετε αριστερά για το ιστορικό και φημισμένο βλαχοχώρι της Σαμαρίνας, στα 13χλμ. Το χωριό, στα σύνορα Δυτικής Μακεδονίας και Ηπείρου ανταγωνίζεται με την Αετομηλίτσα για το ποιο είναι το ψηλότερο χωριό της Ελλάδας. Στο χωριό αξίζει να κατηφορίσετε για την Μεγάλη Παναγία, τον μητροπολιτικό ναό της Σαμαρίνας. Πρόκειται για μία μεγάλη σε μέγεθος τρίκλιτη ξυλόστεγη βασιλική με το εσωτερικό της να κοσμείται από τοιχογραφίες Σαμαριναίων αγιογράφων. Περπατώντας προς τα πίσω από το ναό θα παρατηρήσετε το πεύκο που έχει φυτρώσει στο τεταρτοσφαίριο της κόγχης του Ιερού. Στην πλατεία του χωριού, στα 1450μ. υψόμετρο καθίστε για να φάτε ντόπια κρέατα, σε μια περιοχή όπου την άνοιξη 60χιλ. ζώα βοσκούν στην περιοχή. Φεύγοντας από το χωριό ακολουθώντας το δρόμο προς Αγ. Παρασκευή θα δείτε μια σειρά από στάνες. Φτάνετε στο ψηλότερο σημείο της διαδρομής σας στα 1550μ. υψόμετρο. Λίγο μετά τον αυχένα, 4-5χλμ μετά την Σαμαρίνα, θα δείτε ένα κιόσκι με την αρχή του μονοπατιού 2ωρών για το χωριό Φούρκα.



Η βλάστηση, έπειτα από μια διακοπή γυμνού τοπίου, επιστρέφει με πυκνό δάσος. Στρίβετε δεξιά για το χωριό Φούρκα με τους 4 κατοίκους παρακάμπτοντας για περίπου 2χλμ τη διαδρομή σας. Επιστρέφετε και αρχίζετε να κατηφορίζετε για την Αγ. Παρασκευή. Με θέα την χαράδρα που σχηματίζει ο Βουρκοπόταμος, ένας παραπόταμος του Σαραντάπορου, κατηφορίζετε σε υψόμετρο, ανακαλύπτοντας ένα ακόμη πρόσωπο του Σμόλικα, με πυκνό ελατόδασος να καλύπτει όλη την πλαγιά. Φτάνετε στο μεγάλο χωριό της Αγ. Παρασκευής με τους 80κατοίκους. Πάνω στον δρόμο θα δείτε τον ναό της Κοιμήσεως της Θεοτόκου. Συνεχίζετε πλάι στην κοιλάδα και τον παραπόταμο, σε χαμηλό υψόμετρο, με λιγότερες στροφές. Περίπου 10χλμ μετά βρίσκετε την στροφή για ένα από τα ομορφότερα χωριά της διαδρομής σας, την Πουρνιά (στροφή στην πινακίδα προς ξενοδοχείο Περιστέρω). Στενός δρόμος 3χλμ θα σας οδηγήσει στο χωριό. Πριν την είσοδο του χωριού θα συναντήσετε το δίτοξο πέτρινο γεφύρι της Μαύρης Πέτρας, χτισμένο το 1835. Ανεβαίνοντας στο γεφύρι, θα αντικρίσετε απέναντι, στο ψηλότερο σημείο του μαύρου βράχου (από όπου πήρε την ονομασία το γεφύρι), την βραχογραφία του Παντοκράτορα. Στην κεντρική πλατεία του χωριού δεσπόζει η εκκλησία των Αγ. Ταξιαρχών με το σχολείο. Αξίζει να αφιερώσετε χρόνο και να περπατήσετε στα πέτρινα καλντερίμια έως το ψηλότερο σημείο του πετρόκτιστου χωριού που κρατά την παλιά αρχιτεκτονική. Αξιοσημείωτο επίσης το καφέ "Εξάρχεια" κάτω από την κεντρική πλατεία για να πιείτε τσίπουρο, όνομα προς τιμήν του ευεργέτη του χωριού. Φτάνοντας προς το τέλος της διαδρομής σας θα συνεχίσετε για 4χλμ για να φτάσετε στον κεντρικό επαρχιακό δρόμο Κόνιτσας - Κοζάνης.



Κατηφορίζοντας προς Κόνιτσα λίγα χιλιόμετρα μετά στρίβετε για τα πέτρινα, αυθεντικά ηπειρώτικα χωριά Μόλιστα και Γαναδιό, τις πέτρινες φωλιές στις υπώρειες του Σμόλικα, αν και δεν ανήκουν διοικητικά στον Δήμο Μαστοροχωριών, βρίσκονται γεωγραφικά και ιστορικά στην καρδιά των χωριών των κτιστάδων. Η Μόλιστα των νερών και των μαστόρων, από τα φημισμένα Μαστοροχώρια της Κόνιτσας, χτισμένη σε ένα παρθένο τοπίο, είναι ένα αυθεντικό ηπειρώτικο χωριό. Στους μετανάστες, πλούσιους εμπόρους και μαστόρους που μεγαλουργούσαν στο Βουκουρέστι και στο Κάιρο οφείλονται τα παλιά αρχοντικά, που ανακαινίστηκαν πρόσφατα και οι εκκλησίες. Στη μέση του χωριού ο Άγιος Νικόλαος, χτίστηκε το 1864.Το χωριό δεν κατοικείται το χειμώνα , ωστόσο λειτουργεί ξενώνας όλο τον χρόνο. Στο Γαναδιό στην κεντρική πλατεία δεσπόζει ο ναός Ταξιαρχών. Όλο το χωριό είναι ένα κόσμημα της πέτρας και αξίζει να το περπατήσετε και να καθίσετε στο καφενείο του χωριού. Στην Πουρνιά περπατήστε στα πέτρινα καλντερίμια φτάνοντας έως το ψηλότερο σημείο του χωριού που κρατά την παλιά αρχιτεκτονική. Συνεχίζοντας νότια στην επαρχιακή οδό φτάνετε στην αφετηρία της διαδρομής σας, στην πόλη της Κόνιτσας.

Κείμενο: Σεφεριάδης Γ.


Πηγή

http://www.ana-mpa.gr/anaweb/user/showplain?maindoc=8903095&maindocimg=8903102&service=143

Διαβάστε περισσότερα...

Διακοπές : PAME ELLADA(DE+GR)

http://anhsma.googlegroups.com/attach/da9ac54f8dfae773/PAME+ELLADA(DE%2BGR).pps?part=4

Πηγή
http://groups.google.com/group/anhsma/browse_thread/thread/76fdd8504bc95869# Διαβάστε περισσότερα...