Σάββατο 26 Ιουνίου 2010

Η ΜΑΧΗ ΣΤΟ ΓΡΑΝΙΚΟ

Στις αρχές του 334 π.Χ ο Μ.Αλέξανδρος πέρασε στην Ασία φτάνοντας στην Αβυδο αφού προηγουμένως πέρασε απο την Σηστό που τον περίμενε ο στόλος του αποτελούμενος απο 160 τριήρεις τα περισσότερα των οποίων είχαν στείλει οι Αθηναίοι.
Μετά την απόβαση επιθεωρήθηκε ο στρατός και βρέθηκε να αποτελείται απο 30.000 πεζούς και 4.500 ιππείς.Η φάλαγγα και οι υπασπιστές αποτελούνταν απο 12.000 Μακεδόνες και το συμμαχικό πεζικό απο 7.000 Ελληνες της κεντρικής Ελλάδας και το μισθοφορικό απο 5.000 σε όλους αυτούς επικεφαλής ήταν ο Παρμενίωνας.
Μαζί τους ήταν και 6.000 ελαφρά οπλισμένοι πεζοί βάρβαροι. Ακολουθούσε το βαρύ Μακεδονικό ιππικό με 1.500 άντρες και αρχηγό τον Φιλώτ,το Θεσσαλικό ιππικό με 1.500 άντρες και αρχηγό τον Κάλλα,το συμμαχικό ιππικό με 600 άντρες υπο τον Μυτηλιναίο Ερίγυο και το θρακικό ελαφρύ ιππικό με 600 άνδρες υπο τον Κάσσανδρο.Ο στρατός έφερε επίσης μαζί του πολιορκητικές μηχανές.
Παρόλα αυτά ο Ελληνικός στρατός φαινόταν δυσανάλογος για την συγκεκριμένη εκστρατεία καθώς δεν ξεπερνούσε τις 50.000.
Ο Αλέξανδρος δικαιολογημένα είχε μεγάλη εμπιστοσύνη στο πεζικό του ενω στην θάλασσα φοβόταν μήπως ο περσικός στόλος κόψει την επικοινωνία του με την υπόλοιπη Ελλάδα.Γι αυτό τα 3 πρώτα χρόνια της εκστρατείας του κατέλαβε απο τους Πέρσες όλα τα παράλια απο τον Ελλήσποντο ως την Αίγυπτο ώστε οι Πέρσες να μην έχουν ναυτική δύναμη στο Αιγαίο.
Οι Πέρσες λόγω της υπεροψίας τους έκαναν δυο σημαντικότατα λάθη.
Το πρώτο ήταν ότι επέτρεψαν στον Ελληνικό στρατό να περάσει ανεμπόδιστα στην Ασία.
Το δεύτερο ήταν ότι αν και υπήρχε σημαντική περσική δύναμη στον Ελλήσποντο απο 20.000 πεζικό και 25.000 ιππικό υπο τον σατράπη της Φρυγίας Αρσίκη προτίμησαν να ακολουθήσουν αμυντική τακτική και όχι να επιτεθούν μεταφέροντας τον πόλεμο στην κυρίως Ελλάδα.
Αδικα ο Μέμνονας προσπάθησε να αποτρέψει τους Πέρσες σε μάχη με παράταξη υποχωρώντας καταστρέφοντας την χώρα ώστε να προξενήσουν πρόβλημα τροφοδοσίας και ταυτόχρονα να αποβιβάσουν ισχυρή δύναμη στην κυρίως Ελλάδα.
Ευτυχώς δεν εισακούστηκε και έτσι αποφασίστηκε να περιμένουν τον Αλέξανδρο στο Γρανικό ποταμό.
Ο ποταμός αυτός ήταν ευκολοδιάβατος και οι Πέρσες στρατοπέδευσαν καταλαμβάνοντας την δεξιά όχθη και την ανατολική πλευρά.
Φτάνοντας ο Αλέξανδρος παρέταξε αμέσως τον στρατό του για μάχη τοποθετώντας στην μέση της παράταξης τα 6 τμήματα της φάλαγγας με τους στρατηγούς Περδίκκα,Αμύντα,Φίλλιπο,Μελέαγρο και Κρατερό.Δεξιά της φάλαγγας τοποθέτησε τους υπασπιστές με αρχηγό τον Νικάνωρα.
Ακολουθούσαν οι σαρισοφόροι Παίονες και η ίλη των εταίρων της Απολλωνίας και επικεφαλής τον Αμύντα.Τελευταίο στάθηκε το σώμα των Μακεδόνων εταίρων,οι τοξότες και οι Αγριάνες ακοντιστές με αρχηγό τον Φιλώτα γιο του Παρμενίωνα που αποτελούσαν και την δεξιά πτέρυγα στρατού.Την αριστερή πτέρυγα ανέλαβε ο Αγάθονας με τους Θράκες,οι σύμμαχοι ιππείς με το Φιλώτα γιο του Μενέλαου και τελευταίοι οι Θεσσαλοί ιππείς.
Ο Αλέξανδρος ανέλαβε την στρατηγία της δεξιάς πτέρυγας και ο Παρμενίωνας της αριστερής.
Την πρώτη επίθεση έκανε η ίλη των εταίρων οδηγούμενη απο τον Πτολεμαίο.
Καθώς όμως πλησίασαν στην απέναντι όχθη βρέθηκαν να προσβάλλονται απο την δεξιά πλευρά αλλα και απο Πέρσες που είχαν μπεί μέσα στο ποτάμι.
Οι Μακεδόνες αγωνιζόντουσαν για πολλή ώρα να περάσουν μέσα απο το περσικό ιππικό αλλά μάταια και αφού έχασαν αρκετούς άντρες υποχώρησαν στο κύριο σώμα του στρατού που οδηγούσε ο Αλέξανδρος.
Με την παρουσία πλεόν του βασιλιά οι Μακεδόνες επιχείρησαν νεα έφοδο με τον ίδιο τον Αλέξανδρο να πολεμά στην πρώτη γραμμή.Πρώτη κατάφερε να περάσει το ποτάμι και να μεταφέρει την μάχη στην πεδιάδα η δεξιά πτέρυγα όπου οι σαρισοφόροι Μακεδόνες ανέτρεψαν την περσική δύναμη.Εδω ο Αλέξανδρος πολεμώντας ανάμεσα στους πρώτους έσπασε το ακόντιο του και γύρισε στον σωματοφύλακα του Αρετο ζητώντας άλλο εκείνος όμως του έδειξε ότι και το δικό του είχε σπάσει.Ο Κορίνθιος Δημάρατος ένας απο τους εταίρους του έδωσε το δικό του και οπλισμένος ξανά όρμησε στην μάχη σκοτώνοντας τον Μιθριδάτη γαμπρό του Δαρείου.Στην συνέχεια τρύπησε με το δόρυ στο στήθος έναν Πέρση ηγεμόνα τον Ροισάκη.Ενω όμως γινόντουσαν αυτά ένας άλλος Πέρσης ηγεμόνας ο Σπιθριδάτης πλησίασε απο πίσω υψώνοντας το σπαθί για να τον σκοτώσει.Τότε επενέβη ο Κλείτος και χτυπώντας το χέρι του Πέρση το έκοψε απο τον ώμο σώζοντας την ζωή του Αλέξανδρου.
Ο θάνατος του Σπιθριδάτη εξαγρίωσε τους Πέρσες που ρίχτηκαν με μανία στον Αλέξανδρο τρυαματίζοντας τον.Ακολούθησε σφοδρή μάχη κατα την οποία οι σωματοφύλακες κατόρθωσαν να σώσουν τον βασιλιά και με την βοήθεια του Θεσσαλικού ιππικού διέσπασαν το ιππικό του εχθρού προξενώντας τους βαριές απώλειες.
Ο Αλέξανδρος όμως δεν επέτρεψε την καταδίωξη γιατί το περσικό πεζικό ήταν ακόμα άθικτο.
Διέταξε την φάλαγγα και τους υπασπιστές να επιτεθούν κατα μέτωπο στο εχθρικό πεζικό ενω το ιππικό να προφυλάσσει τα νώτα και τα πλευρά της φάλαγγας.Το αποτέλεσμα ήταν να βρεθεί το περσικό πεζικό κυκλωμένο και να βάλλεται απο όλες τις πλευρές.Παρόλα αυτά αν και αγωνίστηκε με γενναιότητα καθώς αποτελούνταν και απο Ελληνες μισθοφόρους τελικά σφαγιάστηκε και αν πιστέψουμε τον Αρριανό απο τις 20.000 έμειναν μονο 2.000 άντρες οι οποίοι εστάλησαν απο τον Αλέξανδρο στην Μακεδονία ως δούλοι λέγοντας ότι αρνήθηκαν την κοινή δόξα των Ελλήνων και προτίμησαν να μάχονται τους συμπατριώτες τους στο πλευρό των βαρβάρων.
Απο τους Πέρσες που είχαν σοβαρές απώλειες με 20.000 άνδρες νεκρούς μεταξύ των οποίων και πολλοί ευγενείς διασώθηκε ο Μέμνονας αλλά μετά λίγο χρονικό διάστημα πέθανε απο την λύπη του.
Ο Ελληνικός στρατός έχασε 1265 άνδρες.Ο Αλέξανδρος μετά την νίκη διέταξε να φτιαχτούν 25 χάλκινοι ανδριάντες στην μνήμη των εταίρων που έπεσαν ενω απάλλαξε απο καθε φορολογία τα παιδιά όσων σκοτώθηκαν.Για να τιμήση τον στρατό του έστειλε στην Αθήνα για να αφιερωθούν στην Αθηνά 300 περσικές πανοπλίες με την επιγραφή "Αλέξανδρος Φιλίππου και οι Ελληνες πλήν Λακεδαιμονίων απο των βαρβάρων την Ασία κατοικούντων".
Χωρις άλλη καθυστέρηση θέλοντας να επωφεληθή της κατάστασης ο Άλέξανδρος στράφηκε προς τις Σάρδεις τις οποίες κυρίεψε αφήνοντας φρουρά με επικεφαλής τον Παυσανία και ακολούθως κατέλαβε την Εφεσσο αμαχητί καθώς η περσική φρουρά εγκατέλειψε την πόλη.
Αφού ανέθεσε στους στρατηγούς του να απελευθερώσουν τις ιωνικές και αιολικές πόλεις έφυγε για την Μίλητο που η φρουρά της επιχείρησε να αντισταθεί ελπίζοντας ότι θα την βοηθούσε ο περσικός στόλος που αποτελούνταν απο 400 τριήρεις.
Πράγματι ο περσικός στόλος πλησίασε την Μίλητο αλλά ο Έλληνικός στόλος με επικεφαλής τον Νικάνορα είχε ήδη καταλάβει το λιμάνι με αποτέλεσμα να μην τολμήσει να ναυμαχήσει και αποχώρησε.Ετσι η φρουρά των Μιλησίων περικυκλωμένη απο στεριά και θάλασσα υπέκυψε στην έφοδο του Ελληνικού στρατού.


Πηγή
http://protesilaos.blogspot.com/ Διαβάστε περισσότερα...

ΒΙΟΓΡΑΦΙΑ:ΠΤΟΛΕΜΑΙΟΣ Α'

Γεννήθηκε το 376 π.Χ. στην Εορδαία της Μακεδονίας.Ήταν γιός της Αρσινόης και του Λάγου αν και φημολογούνταν οτί πατέρας του ήταν ο Φίλιππος Β.Ακολούθησε τον Μ.Αλέξανδρο στην εκστρατεία του και ανήκε στη προσωπική του φρουρά.
Πολέμησε στην Ινδία και το Αφγανιστάν ενώ κατέλαβε και τη Σογδιανή.Στην εκστρατεία εναντίον των Οξυδάρκων έσωσε τον Αλέξανδρο και για αυτό αργότερα ονομάστηκε Πτολεμαίος ο Σωτήρ. Μετά το θάνατο του Αλέξανδρου το 323 π.Χ. ανέλαβε την διακυβέρνηση της Κυρηναικής και της Αιγύπτου, Το 321 π.Χ.κατανίκησε τον στρατό του Περδίκκα.
Το 305 π.Χ. ονομάστηκε βασιλιάς διαλέγοντας για πρωτεύουσα την Αλεξάνδρεια.Από εκείνη τη στιγμή άρχισε να αναδιοργανώνει την Αίγυπτο φτιάχνοντας στόλο και στολίζοντας την Αλεξάνδρεια με θαυμαστά κτίρια μεγαλύτερο όλων ο φάρος της Αλεξάνδρειας που συγκαταλέγεται στα επτά θαύματα του κόσμου.
Το σπουδαιότερο όμως έργο του είναι η ίδρυση της βιβλιοθήκης της Αλεξάνδρειας που συγκέντρωσε όλη τη σοφία του τότε γνωστού κόσμου,αποτελούμενη από 700.000 τόμους που περιείχαν όλες τις επιστήμες. Πέθανε το 283 π. χ. Δημιούργησε μια δυναστεία που βασίλεψε στην Αίγυπτο για 250 χρόνια περίπου με τελευταίο τον Πτολεμαίο ΙΔ γιό του Ιουλίου Καίσαρα και της Κλεοπάτρας.


Πηγή
http://protesilaos.blogspot.com/ Διαβάστε περισσότερα...

ΒΙΟΓΡΑΦΙΑ:ΠΕΡΙΚΛΗΣ

Αθηναίος πολιτικός. Γεννήθηκε το 490 π.Χ. στο Χολαργό Αττικής και ήταν γιός του στρατηγού Ξάνθιππου και της Αγαρίστης. Ανέλαβε την ηγεσία της Αθήνας το 462 π.Χ. και κυβέρνησε την πόλη για 30 χρόνια.
Σκοπός του στο εσωτερικό ήταν η εδραίωση της δημοκρατίας παρέχοντας σε όλους τους Αθηναίους πολίτες το δικαίωμα της εκλογής στα κοινά. Για το σκοπό αυτό καθιέρωσε στη βουλή των πεντακοσίων και τους ανάθεσε την εποπτεία της διοίκησης. Εισήγαγε το μισθό για το συμβούλιο και τους δικαστές και έδωσε δυνατότητα ψήφου σε όλους τους Αθηναίους πολίτες.
Στο εξωτερικό θέλησε να ισχυροποιήσει την Αθήνα και να την καταστήσει κυρίαρχη δύναμη. Η δημιουργία της Αθηναϊκής συμμαχίας που αποτελούνταν από πόλεις με υποχρεωτικό δημοκρατικό πολίτευμα αλλά ουσιαστικά υποτελείς στην Αθήνα έδωσαν οικονομική και στρατιωτική ισχύ στην πόλη. Έτσι αν και το 457 π.Χ. οι Αθηναίοι ηττήθηκαν στην Τανάγρα από τους ενωμένους Βοιωτούς και Πελοποννήσιους τελικά κατόρθωσαν να υποτάξουν όλη την Βοιωτία και την Αίγινα και να τις εντάξουν στη συμμαχία.
Το 446 π.Χ. ο ίδιος ο Περικλής εκστράτευσε στην Εύβοια και κατάφερε να την εντάξη και αυτήν στην Αθηναϊκή συμμαχία. Το 445 π.Χ. πέτυχε να υπογραφεί ειρήνη μετά την εισβολή των Λακεδαιμόνιων.Από το 445-431 π.Χ. ο Περικλής κατάφερε να κάνει την Αθήνα πόλη των γραμμάτων και των τεχνών. Ανεγέρθηκαν μεγάλα έργα όπως ο Παρθενώνας,το λιμάνι του Πειραιά,τα Προπύλαια ενώ ενισχύθηκαν και τα "μακρά τείχη". Επίσης ιδρύθηκαν νέες πόλεις όπως οι Θούριοι στην Κάτω Ιταλία,η Αμφίπολη κ.α. Κάθε όμως προσπάθεια των πόλεων για έξοδο από την Αθηναϊκή συμμαχία αντιμετωπίστηκε με στρατιωτική βία με αποκορύφωμα την περίπτωση της Σάμου.
Το 441 π.Χ. ο Αθηναϊκός στολός με επικεφαλής τον Περικλή επιτέθηκε στο νησί με αποτέλεσμα το σφαγιασμό σχεδόν όλων των ανδρών. Σταδιακά η δυσαρέσκεια των συμμάχων αλλά και η αντιζηλία της Σπάρτης προκάλεσε το ξέσπασμα του Πελοποννησιακού πολέμου και την εισβολή των Σπαρτιατών στην Αττική το 431 π.Χ. Το 429 π.Χ. ξέσπασε λοιμός στην Αθήνα σκοτώνοντας σχεδόν το 1/3 του πληθυσμού. Ο ίδιος ο Περικλής πέθανε κατά την διάρκεια του λοιμού καθώς και οι δυο γιοί του.


Πηγή
http://protesilaos.blogspot.com/ Διαβάστε περισσότερα...

Η ΜΑΧΗ ΤΗΣ ΜΥΚΑΛΗΣ

Αν η μάχη των Πλαταιών ήταν η αποφασιστική μάχη που έδωσε τέλος στα όνειρα των βαρβάρων για επικράτηση στον Ελληνικό χώρο και κατ' επέκταση στην Ευρώπη.Τότε η μάχη της Μύκαλης υπήρξε το τελειωτικό χτύπημα καθώς ο πόλεμος μεταφέρθηκε πλέον σε ασιατικό έδαφος και παράλληλα απελευθέρωσε τις Ιωνικές και όχι μόνο πόλεις.
Καθώς μαινόταν η μάχη στις Πλαταιές ο ελληνικός στόλος με επικεφαλής τον Σπαρτιάτη Λεωτυχίδη που αποτελείτο απο 110 τριήρεις στάθμευε στην Δήλο.Μετά απο πιέσεις των Ιώνων ο Σπαρτιάτης στρατηγός αποφάσισε να πλεύσει στην Σάμο όπου γνώριζε ότι θα συναντούσε τον περσικό στόλο ο οποίος είχε μεταφέρει τον στρατό του Ξέρξη απο την Ελλάδα στην Ασία και παρέμενε στην Σάμο για να επιτηρεί τυχόν επανάσταση των Ιώνων.
Οι Πέρσες όταν πληροφορήθηκαν ότι έρχεται ο Ελληνικός στόλος εγκατέλειψαν την Σάμο και αφού έβγαλαν τα πλοία στην στεριά κατασκεύασαν πρόχειρα οχυρώματα.
Αφού αφόπλισαν τους Σάμιους που άρχισαν να τους υποπτεύονται ότι θα μπορούσαν να ενωθούν με τον επερχόμενο ελληνικό στόλο τοποθέτησαν τους Μιλήσιους για να φυλάξουν το δρόμο που οδηγούσε στην Μύκαλη.
Οι Ελληνες αφού έφθασαν στην Σάμο και πληροφορήθηκαν τις ετοιμασίες του περσικού στρατού αποφάσισαν να αποβιβαστούν στην παραλία της Μύκαλης και να επιτεθούν στον εχθρό.Η ελληνική δύναμη αποτελούνταν απο 25.000 άντρες ενω η ενωμένη πεζική και ναυτική δύναμη των Περσών απο 120.000.Οποιοσδήποτε άλλος βλέποντας τους αριθμούς θα περνούσε τους Ελληνες για τρελούς.Ομως όπως αναφέρει και ο Ηρόδοτος εκείνη την ώρα διαδόθηκε σε όλο το στρατόπεδο ότι στις Πλαταιές οι ελληνικές δυνάμεις κατατρόπωναν τον Μαρδόνιο και οι μαχητές της Μύκαλης όρμησαν με θάρρος εναντίον των πολυάριθμων αντιπάλων.
Απο την δεξιά ελληνική πτέρυγα οι Σπαρτιάτες είχαν να περάσουν δύσκολο έδαφος ενώ οι Αθηναίοι και Κορίνθιοι στα αριστερά που βάδιζαν παραλιακά με επικεφαλής τον Αθηναίο Ξάνθιππο ήταν οι πρώτοι που συγκρούστηκαν με τον εχθρό.Οι Πέρσες κατα την γνωστή τακτική τους εγκατέλειψαν το περιτείχισμα και μπήζοντας τις ασπίδες τους στο έδαφος άρχισαν να ρίχνουν βροχή απο βέλη.
Μετά απο σφοδρή μάχη οι Ελληνες έκαμψαν την αντίσταση των Περσών οποίοι υποχωρούντες μπήκαν μέσα στο οχυρωμένο στρατόπεδο κυνηγημένοι απο τους Αθηναίους και τους Κορίνθιους.Ακολούθησε πανωλεθρία αφού στο μεταξύ έφτασαν και οι Σπαρτιάτες με αποτέλεσμα οι Πέρσες να παραδοθούν.Την ήττα τους συμπλήρωσε η επανάσταση των Ιώνων με πρώτους τους Σάμιους αλλά και τους Μιλήσιους και τους Αιολείς οι οποίοι εγκατέλειψαν τις θέσεις τους και επιτέθηκαν κατα των Περσών.Στη μάχη αυτή έπεσαν πολλοί Πέρσες ανάμεσα τους οι στρατηγοί Τιγράνης και Μαρδόντης καθως και οι ναύαρχοι Αρταύνης και Ιθαμίτρης.Ο στρατός τελικά διαλύθηκε και ο περσικός στόλος καραστράφηκε ολοσχερώς αφού οι Ελληνες πυρπόλησαν όλα τα πλοία.
Οτι η ιστορία επαναλαμβάνεται είναι γνωστό έτσι και σε αυτή την περίπτωση η μάχη δόθηκε στο ίδιο ακριβώς σημείο όπου 1500 χρόνια περίπου μετά το 1824 ο ναύαρχος Σαχτούρης θα κατατρόπωνε έναν άλλο πολυάριθμο βαρβαρικό στρατό και θα απέτρεπε την αποβίβαση του στην Σάμο.
Με την νίκη τους αυτή οι Ελληνες όχι μόνο έθεσαν τέρμα στα όνειρα του Ξέρξη αλλά απελευθέρωσαν και την Χίο,Σάμο,Λέσβο και όλους τους άλλους Έλληνες νησιώτες που ζούσαν κατω απο την περσική κυριαρχία.


Πηγή
http://protesilaos.blogspot.com/ Διαβάστε περισσότερα...

ΒΙΟΓΡΑΦΙΑ:ΦΙΛΛΙΠΟΣ Β'

Γεννήθηκε το 386 π.Χ. Βασιλιάς της Μακεδονίας και γιός του Αμύντα Γ'. Σε ηλικία δεκαπέντε ετών στάλθηκε μαζί με άλλους Μακεδόνες όμηρος στην Θήβα. Εκεί γνώρισε τον Επαμεινώνδα και διδάχθηκε την στρατιωτική τέχνη.
Το 363 π.Χ. διορίστηκε αντιβασιλέας του ανήλικου ανηψιού του Αμύντα Δ. Το 359 π.Χ. τον ανέτρεψε υποστηριζόμενος από το στρατό και άρχισε την αναδιοργάνωση του κράτους. Αφού εξόντωσε όλους τους διεκδικητές του θρόνου στάφηκε βόρεια εξοντώνοντας τους Ιλλύριους,τους Θράκες και τους Παίονες. Το 357 π.Χ.κυρίεψε την Αμφίπολη και τον επόμενο χρόνο την Πύδνα κλονίζοντας τα συμφέροντα των Αθηναίων.
Μαζί με το στρατηγό Παρμενίωνα προχώρησε στην δημιουργία νέου στρατού δημιουργώντας τους εταίρους (βαρύ ιππικό που αποτελούνταν από ευγενείς Μακεδόνες), τους προδρόμους (ελαφρύ ιππικό),τους πεζεταρούς(βαρύ πεζικό),τους ψιλούς(ελαφρύ πεζικό) και ίσως την πρώτη μονάδα μηχανικού στον κόσμο μιας και έφτιαξε πολιορκητικές μηχανές. Το όπλο όμως που πραγματικά έκανε τη διαφορά ήταν η σάρισα (δόρυ μήκους 6 μέτρων). Με αυτό εξόπλισε το πεζικό δημιουργώντας την μακεδονική φάλαγγα.
Έχοντας εξασφαλίσει τα βόρεια σύνορά του το 353 π.Χ. βάδισε νότια και κατέλαβε τη Θεσσαλία νικώντας τους Φωκείς. Στις Θερμοπύλες όμως βρήκε να τον περιμένουν οι ενωμένες δυνάμεις των Αθηναίων,Αχαιών και Σπαρτιατών.Μετά από παροτρύνσεις των στρατηγών του απέφυγε να δώσει μάχη. Το 348 π.Χ. επέστρεψε στη Χαλκιδική κυριεύοντας την Όλυνθο. Κυρίαρχος πια όλης της βόρειας Ελλάδας και της Θεσσαλίας βάδισε για άλλη μια φορά νότια και το 338 π.Χ. κυρίεψε την Άμφισσα.
Οι στρατοί Αθηναίων και Θηβαίων συναντήθηκαν με το Φίλιππο στη Χαιρώνεια.Ακολούθησε πανωλεθρία των δυο συμμάχων με φοβερές απώλειες για τους Αθηναίους και την καταστροφή του ιερού λόχου των Θηβαίων από το δεκαοχτάχρονο γιό του Φιλίππου,τον Αλέξανδρο. Ο Φίλιππος έχοντας πια γίνει ηγεμόνας όλων των ελληνικών πόλεων πρότεινε τη δημιουργία ενός "Συνεδρίου των Ελλήνων" με έδρα τη Κόρινθο και σκοπό τον τερματισμό των εμφυλίων πολέμων και την προετοιμασία εισβολής στην Ασία. Δεν πρόλαβε όμως να πραγματοποιήσει τα σχέδιά του καθώς δολοφονήθηκε το 336 π.Χ. μέσα στο αρχαίο θέατρο των Αιγών από ένα Μακεδόνα αξιωματικό ονόματι Παυσανίας.


Πηγή
http://protesilaos.blogspot.com/ Διαβάστε περισσότερα...

ΒΙΟΓΡΑΦΙΑ:ΕΠΑΜΕΙΝΩΝΔΑΣ

Γεννήθηκε το 418.π.Χ. Υπήρξε από τους σημαντικότερους στρατηγούς της αρχαιότητας και πολιτικός ηγέτης των Θηβαίων. Πατέρας του ήταν ο Πόλυμνης.
Το 371 π.Χ. στάλθηκε ως εκπρόσωπος της Θήβας στη Σπάρτη στο συνέδριο που γινόταν από τις Ελληνικές πόλεις με θέμα την ειρήνη. Ο Επαμεινώνδας έχοντας στο μυαλό του τις υποτελείς πόλεις στην Σπάρτη εκφώνησε λόγο που αναφερόταν στην ισότητα και την δικαιοσύνη κάτι όμως που εξόργισε το βασιλιά της Σπάρτης Αγησίλαο με αποτέλεσμα να κυρήξει πόλεμο στη Θήβα.
Το 374 π.Χ. οι δυο στρατοί συναντήθηκαν στα Λεύκτρα και οι Θηβαίοι με επικεφαλής τον Επαμεινώνδα εφαρμόζοντας την "λοξή παράταξη" απέναντι σε όλες τις πιθανότητες μιας και οι Σπαρτιάτες δεν είχαν νικηθεί ποτέ σε μάχη σώμα με σώμα κατήγαγαν θρίαμβο νικώντας και σκοτώνοντας τον βασιλιά Κλεόμβροτο.
Μετά τον θρίαμβο αυτό οι άλλες Ελληνικές πόλεις ζήτησαν την βοήθεια του Επαμεινώνδα να αποτινάξουν τον σπαρτιατικό ζυγό.Έτσι το 370 π.Χ. εισέβαλε στην Πελοπόννησο απελευθερώνοντας τους Αρκάδες και τους Μεσσήνιους και έχτισε δυο πόλεις,την Μεσσήνη και την Μεγαλόπολη.
Το 369 σε νεα εκστρατεία κυρίεψε την Επίδαυρο την Κόρινθο και την Τροιζήνα.Το 367 π.Χ.επιχείρησε νέα εισβολή που όμως τελείωσε με την υπογραφή ειρήνης που εξαιρούσε μόνο την Σπάρτη. Παράλληλα ο Επαμεινώνδας ναυπήγησε και στόλο απομακρύνοντας έτσι τους Αθηναίους από τη Χίο και τη Ρόδο. Με αυτές όμως τις επιτυχίες και την αυξανόμενη δύναμη των Θηβαίων αρκετές πόλεις θορυβήθηκαν.
Το 362 π.Χ. ο Επαμεινώνδας κλήθηκε να αντιμετωπίσει τις ενωμένες δυνάμεις Σπαρτιατών,Αθηναίων,Ηλειών,Αχαιών και Μαντινείων. Η μάχη δόθηκε στη Μαντινεία και οι Θηβαίοι θριάμβευσαν. Ο Επαμεινώνδας όμως τραυματίστηκε από ακόντιο και όταν έμαθε τη νίκη του στρατού του έβγαλε το ακόντιο από τη πληγή και ξεψύχησε το 362 π.Χ.


Πηγή
http://protesilaos.blogspot.com/ Διαβάστε περισσότερα...

ΒΙΟΓΡΑΦΙΑ:ΛΕΩΝΙΔΑΣ Α'


Γεννήθηκε το 540 π.Χ. Γιός του Αλεξανδρίδα. Είχε άλλα τέσσερα αδέλφια.Στο θρόνο της Σπάρτης ανέβηκε το 488 π.Χ.Παντρεύτηκε την Γοργώ κόρη του αδελφού του Κλεομένη και απέκτησε έναν γιό τον Πλείσταρχο. Με την εισβόλη του Ξέρξη στην Ελλάδα κατέλαβε τα στενά των Θερμοπυλών μαζί με 300 Σπαρτιάτες και 700 Θεσπιείς με σκοπό να δώσει χρόνο στον υπόλοιπο ελληνικό στρατό να οργανωθεί.
Στην απαίτηση του Ξέρξη να παραδώσει τα όπλα απάντησε "Μολών λαβέ". Αν και ο Λεωνίδας ήξερε το αποτέλεσμα της μάχης παρέμεινε με τους άνδρες του και μετά από τριήμερο αγώνα και την προδοσία του Εφιάλτη έπεσε μαχόμενος το 480 π.Χ.
Οι'Ελληνες έστησαν μνημείο στο σημείο των πεσώντων αναγνωρίζοντας την θυσία τους με χαραγμένο επίγραμμα του Σιμωνίδη. Ω ξείν αγγέλειν Λακεδαιμονίους ότι τήδε κείμεθα,τοις κείνων ρήμασι πειθόμενοι.

Πηγή
http://protesilaos.blogspot.com/ Διαβάστε περισσότερα...

Σε ποια χώρα ζούμε (ρε σεις)....γνωρίζετε;

image processing and editing by Takis Vorini

ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥΣ


Θα φανταζόταν ποτέ ένας Έλληνας πολίτης σήμερα ηλικίας 50-58 ετών ότι θα έβλεπε την χώρα στην οποία μεγάλωσε και ονειρεύτηκε μια καλύτερη ζωή, να έχει πάει 50 και ίσως περισσότερα χρόνια πίσω;
Μια χώρα που ο ίδιος έζησε στερημένα 10 μόλις χρόνια μετά τον μεγάλο πόλεμο,την δεκαετία του εξήντα σαν έφηβος,τα επτά χρόνια στο γύψο της χούντας ,την μεταπολίτευση -με τα όποια συν και πλην της- και το Ευρωπαϊκό όνειρο να τη βλέπει τώρα να βιώνει την
" Ευρωπαϊκή Κόλαση " το χάος και το "τίποτα ". Που είναι άραγε το όφελος;......

Το να βλέπεις τον εξευτελισμό αλλά και τον αφανισμό της γενιάς σου μέσα από έναν ΕΡΓΑΣΙΑΚΟ ΜΕΣΑΙΩΝΑ, έργο των Ευρωπαίων Μεταρρυθμιστών, που σε οδηγεί σε απόγνωση και αφανισμό.... είναι όφελος;
Το να σου παίρνουν πίσω τα εργασιακά κεκτημένα τόσων ετών που γι αυτά έχυσαν το αίμα τους χιλιάδες εργαζόμενοι είναι και αυτό όφελος;

ΥΠΑΡΧΕΙ ΘΥΜΟΣ.....ΥΠΑΡΧΕΙ ΑΓΑΝΑΚΤΗΣΗ....ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΟΡΙΑ.!!
Αυτά τα ΟΡΙΑ τα ξεπέρασαν οι κυβερνώντες γιατί οι ίδιοι δεν βρέθηκαν ποτέ σε θέση αδυναμίας, πίεσης, εξευτελισμού και μιζέριας.
Δεν κατάλαβαν ποτέ τους ΣΕ ΠΟΙΑ ΧΩΡΑ ΖΟΥΝΕ και τι κληρονομιές κουβαλάνε στις πλάτες τους.
Δεν έμαθαν ποτέ ποια είναι η πραγματική τους ΑΠΟΣΤΟΛΗ σε αυτό το ρημαγμένο τόπο.
Δεν έσκυβαν ταπεινά να αφουγκρασθούν το πρόβλημα του πολίτη και να μοιρασθούν μαζί τα προβλήματα του.
Έκαναν την ΕΛΛΑΔΑ ΠΕΔΙΟ ΒΟΛΗΣ ΠΟΥ ΑΣΚΟΥΝΤΑΙ ΒΡΙΖΟΝΤΑΣ ΞΕΝΟΙ ΦΑΝΤΑΡΟΙ.!

Αυτή είναι τώρα η χώρα μας και πάντα έτσι την θέλουν να είναι.!!

Takis वोरिणी



Πηγή
http://tvorini-gr.blogspot.com/2010/06/blog-post_25.html
Διαβάστε περισσότερα...