Τρίτη 5 Οκτωβρίου 2010

Αργοπεθαίνοντας για το χρυσάφι. Αφιερωμένο στους 33 έγκλειστους του Σαν Εστεμπάν


33 ανθρακωρύχοι, όσα τα χρόνια του Χριστού, είναι αποκλεισμένοι απο τις 5 Αυγούστου σε βάθος 500 μέτρων στο ορυχείο χαλκού και χρυσού του Σαν Εστεμπάν στην πόλη Κοπιάπο, 850 χιλιόμετρα βόρεια του Σαντιάγκο, στη Χιλή.

Μέχρι τις 22 Αυγούστου δεν ήξεραν στον πάνω κόσμο, αν ζούσαν και πόσοι ζούσαν. Όσπου εκείνη την ημέρα οι παγιδευμένοι ανθρακωρύχοι έδωσαν σημεία ζωής δένοντας ένα σημείωμα σε ένα τρυπάνι που είχε φτάσει κοντά στο σημείο όπου είχαν παγιδευτεί. «Ολοι μας είμαστε καλά στο καταφύγιο», έγραψαν με κόκκινα γράμματα στο σημείωμα. Και υπέγραφαν los 33

Νομίζω ότι εμείς γινόμαστε θεατές και αυτοί μάρτυρες ενός δράματος με πανανθρώπινες διαστάσεις।


Ξέρω ότι πολλοί απο εσας που με διαβάζετε θα μου αποδώσετε μελό διάθεση. Όμως δεν είναι έτσι. Σίγουρα υπάρχει άπειρη δυστυχία στον κόσμο γύρω μας. Δεν είναι η πρώτη φορά που συμβαίνουν ατυχήματα σε ορυχεία. Μερικά δράματα όμως για άγνωστο λόγο αποκτούν μια ιδιαίτερη σημασία. Και τότε ο κάθε ένας αντιμετωπίζει το γεγονός ανάλογα απο τη σκοπιά του. Όλοι όμως συμμετέχουμε. Έτσι :

Ο πρόεδρος της χώρας Σεμπαστιάν Πινέρα πιέζει τους αρμόδιους υπουργούς να κινητοποιήσουν κάθε δυνατή βοήθεια. Κεντροδεξιός, πολυεκατομμυριούχος, πρώην γερουσιαστής, είναι ο πρώτος πρόεδρος με δεξιό προσανατολισμό μετά το 1990 όταν παραιτήθηκε ο δικτάτορας Πινοσέτ. Ίσως δεν ξεχνά όμως ότι καθοριστικός παράγοντας στην ήττα της προηγουμένης κεντροαριστερής προέδρου και πρώτης γυναίκας στο αξίωμα, της Michelle Bachelet, ηταν η ολιγωρία της να κινητοποιήσει το στρατό στους σεισμούς του Φεβρουαρίου του 2010, κύρια για να εμποδίσει το πλιάτσικο και τις λεηλασίες. Έτσι παρά το αγωνιστικό της παρελθόν, (κρατούμενη και βασανισμένη απο τη Χούντα), έχασε τις εκλογές.

Η εταιρία πάλι η Compania Minera San Esteban Primera Company με έναν ιδιότυπο κυνισμό «πληροφόρησε» ότι ενδέχεται να μην μπορεί να πληρώσει τους 33 ανθρακορύχους επειδή βρίσκεται υπό πτώχευση αφού η μετοχή της έχει πάει στα τάρταρα. Το ότι είναι θυγατρική άλλης μεγαλύτερης εταιρίας, Αργεντίνικης έμαθα μετά απο μια μικρή έρευνα, δεν σημαίνει τίποτε. Δηλαδή πτωχεύουμε για να μην υποστούμε τις συνέπειες;

Φυσικά η Χιλιανή κυβέρνηση αντέδρασε. Κεντροδεξιός ο Πρόεδρος αλλά υπάρχουν και υπερκείμενες στην πολιτική.

Η Λατινική Αμερική δεν είναι Κίνα στο θέμα των εξορύξεων. Ήδη οι μεγαλύτερες εταιρίες του κλάδου στην Λατινική Αμερική έσπευσαν να διαβεβαιώσουν με στοιχεία ότι υιοθετούν ολοένα αυστηρότερα συστήματα. Πάντως στο συγκεκριμένο ορυχείο είχαν γίνει και άλλα μικρότερα ατυχήματα όπου μεμονωμένοι ανθρακορύχοι έχασαν τη ζωή τους σε μκρότερα ατυχήματα τα τελευταία χρόνια.

Εδώ αξίζει να σας αναφέρω ότι στην Χιλή, λειτουργούν εκατοντάδες ορυχεία, υπάρχει μεγάλη διαστρωμάτωση μεταξύ τους. Ξεκινάμε απο μεγάλα ορυχεία - εταιρίες και φτάνουμε σε μια μορφή μικρών οικογενειακά ιδιόκτητων ορυχείων, κατάλοιπο των παλαιών γαιοκτητικών κοινωνικών δομών, τα οποία παλεύουν για την επιβίωσή τους, παραβιάζοντας βάναυσα κάθε έννοια επιστημονικά ελεγχόμενης εξόρυξης.

Η διεθνής κοινότητα με τη σειρά της αναρωτιέται αν τέτοια ατυχήματα είναι προϊόν μιας άπληστης λογικής κέρδους ή αποτέλεσμα ελλιπων ελεγκτικών δομών.

Ας πάμε όμως στην ανθρώπινη πλευρά. Η μη ολοκλήρωση του δράματος, με την απώλεια 33 ζωών, μας αναγκάζει όλους να διαχειριστούμε ουσιαστικά μια κατάσταση. ¨Ενας θάνατος θα προκαλούσε οδύνη αλλά θα επέτρεπε να ξεχάσουμε.

Συγχωρέστε με αλλά το κέρδος απο τον χρυσό που έχω αγοράσει, όπως και πολλοί απο εσάς άλλωστε, έχει μέσα του και λίγο απο την αγωνία των ανθρώπων αυτών που περιμένουν ότι θα τους βγάλουν μέχρι τις 18 Σεπτεμβρίου, την ημέρα της Ανεξαρτησίας της Χιλής, αλλά και των συγγενών τους. Όλοι όμως ξέρουν ότι το στοίχημα είναι τα Χριστούγεννα.

Εκεί πάνω απο το ορυχείο του Σαν Εστεμπάν παίζεται μια τραγωδία που όλοι ελπίζουμε ότι «δι΄ελέου και φόβου» θα έχει την επιθυμητή «κάθαρση».

Οι 33 έγκλειστοι είναι δικοί μας. Δακρύζουμε για αυτούς όπως τότε που μαθητές του Λυκείου, ακούγαμε στους παράνομους ραδιοφωνικούς σταθμούς, (αργότερα ήρθαν οι εικόνες), για το πραξικόπημα του Πινοσέτ και την πτώση του Αλλιέντε, στις 11 Σεπτεμβρίου του 1973.

Οι 33 έγκλειστοι της μοίρας, πρέπει να παλέψουν με την έλλειψη φωτός, χρόνου και χώρου. Ζώντας σε περιορισμένο χώρο με μοναδική συντροφιά την δυνατότητα επικοινωνίας που απέκτησαν επειδή διανήχθηκε μια μικρή χαραμάδα απο όπου τροφοδοτούνται αλλά και έχουν επικοινωνία με τον πάνω κόσμο, πρέπει να αντέξουν ψυχολογικά. Χάρις το διαδίκτυο ο Γολγοθάς τους γίνεται θέαμα για μας. Η απόσταση προσφέρει ασφάλεια.

Ε όχι λοιπόν Σας προτρέπω να συνυπογράψετε όσοι θέλετε ένα μικρό λιτό μύνημα.

«Προς τους ανθρακωρύχους του Σαν Εστεμπάν

Είμαστε μαζί σας. Οι Έλληνες φίλοι σας»

Ακολουθούν ήδη 7 ονόματα.

(Στα σχόλια πιο κάτω περιγράφεται η διαδικασία αποστολής του ονόματός σας αν σας ενδιαφέρει)

Θα σταλεί απο εμένα στην Χιλιανή πρεσβεία την άλλη εβδομάδα με την συνδρομή φίλου διπλωμάτη.

Τελειώνοντας σας υπενθυμίζω ένα εξαιρετικό ποίημα του Πάμπλο Νερόυντα με τον τίτλο «Αργοπεθαίνει». Είναι προφανές ότι στόχευε αλλού. Όμως όλα όσα γράφει με μια άλλη ανάγνωση, είναι αυτά που ζούν οι 33 έγκλειστοι. Δυστυχώς όμως και πολλά που αφορούν εμάς...

Αργοπεθαινει...
Αργοπεθαίνει όποιος γίνεται σκλάβος της συνήθειας, επαναλαμβάνοντας κάθε μέρα τις ίδιες διαδρομές, όποιος δεν αλλάζει περπατησιά, όποιος δεν διακινδυνεύει και δεν αλλάζει χρώμα στα ρούχα του, όποιος δεν μιλεί σε όποιον δεν γνωρίζει.

Αργοπεθαίνει όποιος αποφεύγει ένα πάθος, όποιος προτιμά το μαύρο για το άσπρο και τα διαλυτικά σημεία στο " ι " αντί ενός συνόλου συγκινήσεων που κάνουν να λάμπουν τα μάτια , που μετατρέπουν ένα χασμουργητό σε ένα χαμόγελο, που κάνουν την καρδιά να κτυπά στο λάθος και στα συναισθήματα.

Αργοπεθαίνει όποιος δεν αναποδογυρίζει το τραπέζι, όποιος δεν είναι ευτυχισμένος στη δουλειά του, όποιος δεν διακινδυνεύει τη βεβαιότητα για την αβεβαιότητα για να κυνηγήσει ένα όνειρο, όποιος δεν επιτρέπει στον εαυτό του τουλάχιστον μια φορά στη ζωή του να αποφύγει τις εχέφρονες συμβουλές.

Αργοπεθαίνει όποιος δεν ταξιδεύει, όποιος δεν διαβάζει, όποιος δεν ακούει μουσική, όποιος δεν βρίσκει σαγήνη στον εαυτό του.

Αργοπεθαίνει όποιος καταστρέφει τον έρωτά του, όποιος δεν επιτρέπει να τον βοηθήσουν, όποιος περνάει τις μέρες του παραπονούμενος για τη τύχη του ή για την ασταμάτητη βροχή.

Αργοπεθαίνει όποιος εγκαταλείπει μια ιδέα του πριν την αρχίσει, όποιος δεν ρωτά για πράγματα που δεν γνωρίζει.

Αποφεύγουμε τον θάνατο σε μικρές δόσεις, όταν θυμόμαστε πάντοτε ότι για να είσαι ζωντανός χρειάζεται μια προσπάθεια πολύ μεγαλύτερη από το απλό γεγονός της αναπνοής.

Μόνο η ένθερμη υπομονή θα οδηγήσει στην επίτευξη μιας λαμπρής ευτυχίας.

Pablo Neruda

( Μετάφραση από Ιταλική δημοσίευση : Βασίλη Χατζηγιάννη )

Και για να σας ανεβάσω το ηθικό σας δίνω το link του βίντεο των έγκλειστων εργατών

http://www.youtube.com/watch?v=RquT9thZ34o



Πηγή
http://maecenas.capitalblogs.gr/showArticle.asp?id=26579&blid=404
Διαβάστε περισσότερα...

Ανέκδοτο : ΓΙΑΤΙ Η ΕΛΛΑΔΑ ΕΧΕΙ ΤΟ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ..


Ο Dr. Marc Faber, γκουρού των επενδύσεων, ολοκλήρωσε τη μηνιαία αναφορά του με τα παρακάτω σχόλια:

Dr. Marc Faber tells it how it is

"Αν ξοδεύουμε τα χρήματά μας στο Wal-Mart, αυτά καταλήγουν στην Κίνα. Αν τα ξοδέψουμε σε βενζίνη, πάνε στους Αραβες. Αν αγοράσουμε PC, πάνε στην Ινδία. Αν αγοράσουμε φρούτα και λαχανικά, πάνε στο Μεξικό, την Ονδούρα και τη Γουατεμάλα. Αν αγοράσουμε καλό αυτοκίνητο, πάνε στη Γερμανία. Τίποτε απ' αυτά δε βοηθάει την Αμερικανική Οικονομία.

Ο μόνος τρόπος να κρατήσουμε τα λεφτά εντός συνόρων είναι να τα ξοδέψουμε σε πουτάνες και μπύρες, γιατί αυτά είναι τα μόνα προϊόντα πια, που παράγονται στις ΗΠΑ.

Εγώ κάνω ό,τι μπορώ...."

Λοιπόν... στην Ελλάδα **οι μπύρες είναι Γερμανικές**, και **οι πουτάνες είναι Ρωσίδες**... άρα **χέσε μέσα**


Πηγή
http://korfiatis.blogspot.com/2010/02/dr-marc-faber.html
Διαβάστε περισσότερα...

Ζητάμε την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα στην Ελλάδα


Ψήφισε στο site της εκστρατείας www.bringthemback.org!

Reunite Them! “BRING THEM BACK!”
Στο Βρετανικό Μουσείο φιλοξενούνται χιλιάδες κομμάτια ελληνικών αρχαιοτήτων. Η καμπάνια μας δε ζητάει την επιστροφή όλων αυτών. Ζητάμε την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα στην Ελλάδα για να επανενωθεί το Μνημείο.
Eμείς οι χρήστες του διαδικτύου έχουμε τη δύναμη και μπορούμε να κινητοποιήσουμε την παγκόσμια κοινή γνώμη. Ο σκοπός μας μπορεί να επιτευχθεί με αυτό τον τρόπο.
Πιστεύεις ότι είναι δίκαιο; Αν ναι, βοήθησε να γίνει πραγματικότητα.
Πες το δικό σου “BRING THEM BACK!”


Πηγή
http://www.bringthemback.org/
Διαβάστε περισσότερα...

ΥΓΕΙΑ: Σπιτικά «γιατροσόφια» για καλύτερη ζωή


Κάνετε γαργάρες με αλατόνερο όταν πονάει ο λαιμός σας; Μήπως πίνετε μία κούπα ζεστό γάλα για να κοιμηθείτε καλύτερα το βράδυ; Οι περισσότεροι από εμάς καταφεύγουμε κάποια στιγμή σε «συνταγές» της γιαγιάς μας για να νιώσουμε καλύτερα – και αυτό δεν είναι κατ’ ανάγκην κακό.

Τα περισσότερα «γιατροσόφια» που περνούν από γενιά σε γενιά δεν έχουν μελετηθεί επισταμένα σε κλινικές μελέτες, αλλά αυτό δεν σημαίνει πως η δράση τους δεν έχει επιστημονική εξήγηση, κατά τον δρα Ρομπ Χικς, έναν από τους πιο διάσημους γενικούς γιατρούς στο Λονδίνο.

«Ακόμα και όταν η επιστήμη δεν έχει αποδείξει πως κάποιο όντως ωφελεί, εφ’ όσον αυτό δεν βλάπτει όποιον τον εφαρμόζει και εκείνος κατανοεί πως η θετική επίδρασή του μπορεί κάλλιστα να οφείλεται στην αυθυποβολή, δεν υπάρχει λόγος να μην το δοκιμάσει», λέει στην εφημερίδα «Daily Mail».

Ο δρ Χικς συνδύασε την ιατρική γνώση με το ενδιαφέρον του για τις συμπληρωματικές θεραπείες για να συγκεντρώσει σε ένα βιβλίο τις αποδεκτές, τις διφορούμενες και τις πραγματικά παράδοξες μεθόδους αυτοθεραπείας για συχνά προβλήματα υγείας.

Μερικές από αυτές παρατίθενται στη συνέχεια – αλλά εννοείται πως δεν πρέπει να τις χρησιμοποιήσει κανείς ως υποκατάστατο των συμβουλών ενός γιατρού.

ΚΑΚΟΣΜΙΑ ΣΤΟΜΑΤΟΣ

ΝΤΟΜΑΤΕΣ. Δύο ή τρεις ντομάτες την ημέρα μπορεί να καταπολεμήσουν την κακοσμία του στόματος, κατά τον δρα Χικς. Η κακοσμία του στόματος οφείλεται στις θειούχες ουσίες που παράγουν τα στοματικά βακτήρια. Οι ντομάτες περιέχουν ουσίες γνωστές ως ιονόνες, οι οποίες πιστεύεται ότι εξουδετερώνουν την μυρωδιά των θειούχων ενώσεων και έτσι την κακοσμία του στόματος.

ΓΙΑΟΥΡΤΙ. Ένα γιαούρτι με προβιοτικά την ημέρα μπορεί να μειώσει την κακοσμία, εξουδετερώνοντας τα μικρόβια που παράγουν τις θειούχες ενώσεις στο στόμα.

ΚΑΡΩΤΑ. Αν νομίζετε ότι το στόμα σας μυρίζει, μασουλήστε λίγο ωμό καρώτο. Η κακοσμία οφείλεται συχνά σε υπολείμματα τροφίμων που αποσυντίθενται κολλημένα ανάμεσα στα δόντια. Όταν μασάμε, διεγείρετε η παραγωγή σάλιου, το οποίο «ξεπλένει» τα μόρια των τροφίμων. Επιπλέον, οι ίνες του καρώτου δρουν ως οδοντόβουρτσα στα δόντια και στα ούλα.

ΜΕΛΑΝΙΕΣ

ΞΥΔΙ. Οι μελανιές εμφανίζονται όταν για κάποιον λόγο (λ.χ. ένα κτύπημα) υποστούν ρήξη τα επιφανειακά αιμοφόρα αγγεία και το αίμα διασκορπιστεί κάτω από το δέρμα, προκαλώντας οίδημα (πρήξιμο), αποχρωματισμό και πόνο. Το ξύδι αυξάνει την ροή του αίματος κοντά στην επιφάνεια του δέρματος, με αποτέλεσμα να απορροφάται πιο γρήγορα το αίμα που έχει συσσωρευτεί στην μελανιά. Να βάζετε επί 10-20 λεπτά πάνω στη μελανιά ένα πανί μουλιασμένο σε κρύο ξύδι, συνιστά ο δρ Χικς.

ΚΡΕΜΜΥΔΙΑ. Τα κρεμμύδια περιέχουν άφθονη κερσετίνη – ένα συστατικό που πιστεύεται ότι έχει αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες, οι οποίες μειώνουν το οίδημα στην μελανιά. Να αναμιγνύετε πολτοποιημένο κρεμμύδι με λίγο αλάτι και να το βάζετε πάνω στη μελανιά για λίγα λεπτά κάθε φορά (έως 10 το πολύ).

ΚΑΚΟΣΜΙΑ ΤΟΥ ΣΩΜΑΤΟΣ

ΡΑΠΑΝΑΚΙΑ: Τα ραπανάκια περιέχουν ουσίες με αντιβακτηριακές και αντιμυκητιακές ιδιότητες. Για την κακοσμία χρειάζεστε τον χυμό από λιωμένα ραπανάκια. Μετά το μπάνιο, στεγνώστε καλά τις μασχάλες και τα πόδια σας χωρίς να τα τρίψετε και μετά απλώστε λίγο χυμό. Αφήστε τον να στεγνώσει πάνω στο δέρμα σας. Αν το πρόβλημα εστιάζετε στα πόδια σας, μην ξεχάσετε τις περιοχές ανάμεσα στα δάκτυλα.

ΔΙΤΤΑΝΘΡΑΚΙΚΗ ΣΟΔΑ. Η σόδα απορροφά τον ιδρώτα, το λίπος και όλες τις άλλες ουσίες που συμβάλλουν στην κακοσμία του σώματος. Ρίξτε σόδα (με μορφή σκόνης) σε όποιο σημείο του σώματός σας έχει άσχημη μυρωδιά.

ΔΥΣΚΟΙΛΙΟΤΗΤΑ

ΑΓΓΟΥΡΙ: Να τρώτε καθημερινά μισό αγγούρι. Είναι πλούσιο σε υγρά και φυτικές ίνες και ασκεί ήπια υπακτική (καθαρτική) δράση, που βοηθεί την λειτουργία των εντέρων.

ΓΛΥΚΟΡΙΖΑ. Να πίνετε ρόφημα γλυκόριζα, να μασάτε και να καταπίνετε γλυκόριζα ή να πίνετε μισό κουταλάκι του καφέ σκόνη από ρίζα γλυκόριζας αναμεμιγμένη με ζεστό νερό. Και αυτή έχει ήπια υπακτική δράση.

ΒΗΧΑΣ ΚΑΙ ΚΡΥΟΛΟΓΗΜΑ

ΘΥΜΑΡΙ. Να κάνετε γαργάρες με ρόφημα θυμαριού (αναμίξτε καυτό νερό με μια χούφτα θυμάρι και αφήστε το να κρυώσει). Η θερμότητα απελευθερώνει την δραστική ουσία του θυμαριού (λέγεται θυμόλη), η οποία έχει ισχυρές αντισηπτικές ιδιότητες. Να κάνετε γαργάρες όσο συχνά πρέπει.

ΠΙΤΥΡΙΔΑ

ΕΛΑΙΟ ΚΑΡΥΔΑΣ. Η πιτυρίδα συχνά οφείλεται σε μύκητες και το έλαιο καρύδας περιέχει αουρικό και καπρυλικό οξύ – δύο ουσίες με αντιϊικές και αντιμυκητιακές ιδιότητες. Να τρίβετε το κρανίο σας με το έλαιο και να το αφήνετε όλο το βράδυ, για να ξεπλυθείτε το πρωί.

ΔΙΑΡΡΟΙΑ

ΜΗΛΟ. Το μήλο περιέχει πηκτίνη (μία ουσία που μειώνει τη φλεγμονή στα έντερα και την διάρροια), καθώς και μαλικό και ταρταρικό οξύ (ρυθμίζουν την οξύτητα του στομάχου). Πλύνετε καλά ένα μήλο και βάλτε το στο μπλέντερ για να πολτοποιηθεί, χωρίς να το ξεφλουδίσετε. Αφήστε το 15-20 λεπτά να «μαυρίσει» πριν το φάτε, ώστε να αυξηθεί η συγκέντρωση των παραπάνω ουσιών.

ΚΑΦΕ ΖΑΧΑΡΗ. Αναμίξτε ένα ή δύο κουταλάκια του καφέ καφέ ζάχαρη με ζεστό νερό και πιείτε το. Η μελάσα στην καφέ ζάχαρη ασκεί απολυμαντική δράση που συμβάλλει στην εξουδετέρωση των παθογόνων μικκροοργανισμών, που συχνά ευθύνονται για τη διάρροια.

ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΔΟΥ

ΛΑΧΑΝΟ. Καταπραϋνετε την ευαισθησία στο στήθος και τον πόνο στην κοιλιά βάζοντας μέσα στο σουτιέν ή πάνω στην κοιλιά αντιστοίχως παγωμένα φύλλα από λάχανο από το ψυγείο. Ασκούν την ίδια δράση με αυτήν μιας παγωμένης κομπρέσας. Αν, όμως, σας ανακουφίζει καλύτερα η θερμότητα, ζεματίστε για λίγα δευτερόλεπτα τα φύλλα σε βραστό νερό και αφού γίνουν χλιαρά προς ζεστά, χρησιμοποιήστε τα.

ΚΡΕΜΜΥΔΙ. Να τρώτε μισό κρεμμύδι την ημέρα 2-3 μέρες πριν από την περίοδο. Οι ορμόνες σας παρουσιάζουν μεγάλες διακυμάνσεις τις μέρες αυτές και το χρώμιο που περιέχει το κρεμμύδι πιστεύεται ότι δρα εξισορροπιστικά. Το ωμό κρεμμύδι είναι καλύτερο, διότι με το μαγείρεμα μειώνονται τα επίπεδα του χρωμίου. Όσο πιο «δυνατό» και με πιο ισχυρή μυρωδιά το κρεμμύδι, τόσο μεγαλύτερο το όφελός του.

ΠΟΝΟΚΕΦΑΛΟΣ

ΜΠΑΝΑΝΕΣ. Λιώστε μια ώριμη μπανάνα και βάλτε την στο σημείο του κεφαλιού που πονάει για 15 λεπτά τη φορά (επαναλάβετε όσες φορές χρειάζεται). Οι μπανάνες περιέχουν μαγνήσιο, το οποίο μπορεί να χαλαρώσει τα αιμοφόρα αγγεία, αμβλύνοντας έτσι τον πονοκέφαλο.

ΚΡΕΜΜΥΔΙΑ. Εάν πονάει το κεφάλι και νιώθετε «πιασμένο» τον αυχένα σας, τοποθετήστε πάνω του μια φέτα ωμό κρεμμύδι. Θα δράσει ως κρύο επίθεμα στον αυχένα, ελαττώνοντας ό,τι τον έχει καταπονήσει.

Tips

Αν έχετε στρες, κάνετε αφρόλουτρο με νερό στο οποίο θα έχετε βάλει λίγες σταγόνες έλαιο γαριφάλλου. Το έλαιο περιέχει ουσίες με αναλγητικές ιδιότητες και επίσης διεγείρει την κυκλοφορία του αίματος και χαλαρώνει τους μυς.

Πηγή
http://ygeia.tanea.gr/default.asp?pid=8&ct=18&articleID=10554&la=1
Διαβάστε περισσότερα...

ΥΓΕΙΑ: Πως μπορούμε να αναγνωρίσουμε το Αλτσχάιμερ


Η μνήμη κάποιες φορές αλλάζει καθώς μεγαλώνουμε, αλλά η απώλεια μνήμης που κάνει κάποιον δυσλειτουργικό στην καθημερινότητά του δεν αποτελεί τυπικό μέρος της γήρανσης, αναφέρει η Ελληνική Ελληνική Εταιρεία Νόσου Alzheimer και Συγγενών Διαταραχών.

Η άνοια είναι μια αργή εξασθένηση της μνήμης, της σκέψης και των νοητικών λειτουργιών. Η πιο κοινή μορφή άνοιας είναι η άνοια τύπου Alzheimer, μια διαταραχή που χαρακτηρίζεται από την απώλεια των εγκεφαλικών κυττάρων και της λειτουργίας τους.

Τα προειδοποιητικά «σημάδια» της νόσου του Άλτσχαϊμερ είναι τα εξής:



1. Αλλαγές στη μνήμη που δυσκολεύουν το άτομο στην καθημερινότητα

2. Δυσκολία στον σχεδιασμό και την επίλυση προβλημάτων

3. Δυσκολία στην εκτέλεση γνωστών πράξεων

4. Σύγχυση όσον αφορά τον χρόνο και τον χώρο

5. Δυσκολία στην κατανόηση οπτικών εικόνων και χωρικών σχέσεων

6. Προβλήματα με τις λέξεις στην ομιλία ή στη γραφή

7. Τοποθέτηση αντικειμένων σε λάθος μέρη και απώλεια ικανότητας εύρεσής τους

8. Μειωμένη κριτική ικανότητα

9. Απόσυρση από τη δουλειά και τις κοινωνικές δραστηριότητες

10. Αλλαγές στην προσωπικότητα και τη διάθεση

Αν κάποιος που νοιάζεστε βιώνει κάποια από αυτά τα προειδοποιητικά σημάδια,πρέπει να δει γιατρό για να βρεθεί η αιτία που τα προκαλεί. Η έγκαιρη διάγνωση παρέχει την ευκαιρία της κατάλληλης θεραπείας που θα επιτρέψει στον ασθενή αλλά και σε όποιον τον φροντίζει να σχεδιάσει καλύτερα το μέλλον του.

Άλλο άνοια, άλλο φθορά λόγω ηλικίας

Ίσως είναι δύσκολο να ξέρει κανείς τις διαφορές ανάμεσα στην φυσιολογική έκπτωση της μνήμης λόγω ηλικίας και στα πρώτα σημάδια της νόσου Alzheimer. Το πρώτο που πρέπει να κάνει είναι να αναρωτηθεί: είναι κάτι καινούριο αυτό που συμβαίνει;

Πολλοί άνθρωποι αναγνωρίζουν αλλαγές στον εαυτό τους πριν κάποιος άλλος το αντιληφθεί. Άλλες φορές οι φίλοι και η οικογένεια είναι αυτοί που πρώτοι παρατηρούν τις αλλαγές στη μνήμη, τη συμπεριφοράκαι τις ικανότητες του ατόμου. Ποια είναι η διαφορά; Τα παραδείγματα που ακολουθούν μπορούν να βοηθήσουν:

Σημάδια Alzheimer/Άνοιας

Συνηθισμένες αλλαγές λόγω ηλικίας

Φτωχή κριτική ικανότητα

Παίρνεις κάποιες λάθος αποφάσεις μια στο τόσο

Ανικανότητα με τα οικονομικά

Ξέχασες να παραλάβεις κάποιον μηνιαίο μισθό

Χάσιμο επαφής με την εποχή ή την ημερομηνία

Ξέχασες την ημερομηνία και τη θυμήθηκες λίγο αργότερα

Δυσκολία στο να κάνεις διάλογο

Ξεχνάς που και που ποια λέξη πρέπει να χρησιμοποιήσεις

Τοποθέτηση αντικειμένων σε λάθος μέρη και δυσκολία ανεύρεσής τους

Που και που χάνεις κάποιο πράγμα

10 συμβουλές για υγιείς φροντιστές

1. Κατάλαβε τι συμβαίνει έγκαιρα. Αν αντιληφθείς αλλαγές σε μνήμη ή συμπεριφορά μην καθυστερείς να πας το άτομο που φροντίζεις στο γιατρό. Μερικά συμπτώματα θεραπεύονται

2. Μάθε τί προσφέρει η πολιτεία στα άτομα με Alzheimer. Επικοινώνησε με την Εταιρεία Νόσου Alzheimer και μάθε για τις υπηρεσίες που προσφέρονται

3. Γίνε ενημερωμένος φροντιστής. Η Εταιρεία Νόσου Alzheimer προσφέρει προγράμματα που σε βοηθούν να κατανοήσεις και να αντιμετωπίσεις τις συμπεριφορές και τις αλλαγές στην προσωπικότητα που συνοδεύουν τη νόσο.

4. Ζήτα βοήθεια. Ζήτα υποστήριξη από τους γύρω σου (οικογένεια, πολιτεία κα). Η γραμμή βοήθειας για τη Νόσο Alzheimer είναι στη διάθεση σου 24 ώρες. Εάν το άγχος σε έχει καταβάλει ζήτα τη βοήθεια ειδικού.

5. Πρόσεχε τον εαυτό σου. Ξεκουράσου, πρόσεχε τη διατροφή σου, μείνε υγιής.

6. Πρόσεχε το άγχος. Αν έχεις συμπτώματα άγχους (στομαχικές διαταραχές, πίεση, ευερεθιστότητα, ανορεξία) μίλα στο γιατρό σου και χρησιμοποίησε τεχνικέςχαλάρωσης

7. Δέξου τις αλλαγές όπως συμβαίνουν. Τα άτομα με Alzheimer αλλάζουν και το ίδιο αλλάζουν και ανάγκες τους. Μπορεί να χρειάζονται περισσότερη φροντίδα από όση μπορείς να προσφέρεις. Ζήτα βοήθεια από τις υπηρεσίες τις πολιτείας.

8. Κάνε νομικό και οικονομικό σχεδιασμό. Συζήτησε με κάποιον επαγγελματία νομικά και οικονομικά ζητήματα που σε απασχολούν (νομικά δικαιώματα, επιδόματα, διαθήκες, μακροχρόνια φροντίδα κ.α)

9. Δώσε στον εαυτό σου πίστωση, μην τον γεμίζεις ενοχές. Κάνεις ότι καλύτερο που μπορείς. Μπορεί να υπάρχει περισσότερη ανάγκη και να νιώθεις ένοχος που δεν μπορείς να προσφέρεις περισσότερα, αλλά η φροντίδα χρειάζεται αλλαγές καθώς η ασθένεια προχωρά. Μπορεί να μην μπορείς να προσφέρεις εσύ τη βοήθεια αυτή αλλά μπορείς να εγγυηθείς πως το άτομο θα είναι ασφαλές και με τη σωστή φροντίδα.

10. Να επισκέπτεσαι συχνά τον γιατρό σου. Κάνε τακτικούς ελέγχους, δώσε σημασία στην υγεία σου. Δώσε προσοχή στο αν έχεις εξάντληση , άγχος, αυπνία, ανορεξία. Με το να αγνοείς συμπτώματα θα οδηγηθείς στην έκπτωση της σωματικής και ψυχικής σου υγείας.

Καθώς η άνοια λαμβάνει παγκοσμίως διαστάσεις επιδημίας, παρόμοιες υπηρεσίες, πρέπει να αποτελέσουν ζήτημα αιχμής, για όλους τους εμπλεκόμενους φορείς. Η Ελληνική Εταιρεία Νόσου Alzheimer πρωτοστατεί σε αυτή την προσπάθεια, βελτιώνοντας την ποιότητα ζωής των ανθρώπων με άνοια και των οικογενειών τους.

Info

Ελληνική Ελληνική Εταιρεία Νόσου Alzheimer και Συγγενών Διαταραχών

Γραμμή Βοήθειας : 2310-909000 (24ωρη)

Ιστοσελίδα: http://www.alzheimer-hellas.gr



Πηγή
http://ygeia.tanea.gr/default.asp?pid=8&ct=18&articleID=10578&la=1
Διαβάστε περισσότερα...

Με το δικό του μοναδικό τρόπο ο γνωστός μας Χάρρυ Κλυν σχολιάζει τους...

Με το δικό του μοναδικό τρόπο ο γνωστός μας Χάρρυ Κλυν σχολιάζει τους... κυβερνητικούς σχεδιασμούς στην οικονομική κρίση και προσθέτει προτάσεις προς διευκόλυνση των κυβερνώντων

* Oι πολιτικοί, ασχέτως κόμματος, δε θεωρούν τον εαυτό τους ένα κομμάτι της Ελλάδας, γιατί θεωρούν την Ελλάδα ένα κομμάτι του εαυτού τους!

* Ανακοινώθηκε ότι οι εργαζόμενοι στις δημόσιες υπηρεσίες θα διακόψουν την οχτάωρη στάση τους για τρίωρη προειδοποιητική εργασία!

* Δεν ήρθαν οι εταίροι μας για να μας ελέγξουν. Για να ξεσηκώσουν το σχέδιο ήρθαν. Όλοι θέλουν να κλέψουν, αλλά δεν ξέρουν τον τρόπο!

* Έτσι και συνεχίσει για κανένα χρόνο ακόμα τη βιόλα της λιτότητας και της άγριας φορολόγησης ο ΓΑΠ, βλέπω να ληστεύουμε τους Αλβανούς.

* Μη στεναχωριέστε καλοί φίλοι, κανένας δεν έχει ποτέ παραπονεθεί γιατί δεν άνοιξε το αλεξίπτωτό του: «καλή μας ελεύθερη πτώση».

* Τα φτηνά χέρια δίνουν ακριβό ξύλο!

* Γιωργάκης Παπανδρέου... Ανοιχτό μυαλό, σαν κονσέρβα! Δέκα χρονών είπε μπαμπά και φωταγωγήθηκε το Καστρί!

* Ποιος υπαρκτός σοσιαλισμός? Η Ελλάδα έχει την παγκόσμια πρωτοτυπία. Είναι η μοναδική χώρα στην οποία εφαρμόζεται ο ανύπαρκτος σοσιαλισμός

* ΓΑΠ: O μόνος αριστερός(?) πολιτικός που όλα του πάνε δεξιά!

* 18-3-10 Ο Παπακωνσταντίνου στην TV αναγγέλλει το νομοσχέδιο. Mόλις τον είδα, αγριεύτηκα. Πίσω τα γυναικόπαιδα φώναξα, ο χάρος βγήκε παγανιά!

* Το ΠΑΣΟΚ Είναι σαν τον κουρασμένο σαραντάρη. Στην εφηβεία ήθελε να αλλάξει τον κόσμο και στα σαράντα θέλει να αλλάξει τα έπιπλα στη βίλα του.

* Αισχροκέρδεια, κλεψιά και τω θεώ δόξα H γυναίκα μου νομίζει πως μισό κιλό φέτα ζυγίζει τριακόσια γραμμάρια!

* Στο σπίτι δεν τρώμε. Κατεβάζουμε τις μπριζόλες από το ιντερνέτ. Στην κόρη μου που μένει στην Αγγλία στείλαμε μια σπανακόπιτα με e-mail.

* Ούτε κενό εξουσίας, ούτε κενό οικονομίας ΚΕΝΟ ΛΑΟΥ ΥΠΑΡΧΕΙ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ!

* Η μόνη φορά που πάμε μπροστά στην Ελλάδα είναι όταν βάζουμε τα ρολόγια μας μια ώρα μπροστά!

* Aυτή η κυβέρνηση έχει ένα πρόβλημα για κάθε λύση.

* Πρέπει να το παραδεχτούμε ο Παπανδρέου κάνει ότι μπορεί... Kι αυτό ρε παιδιά, είναι εκείνο που με ανησυχεί.

* Όσο πάει και παχαίνει το φιλαράκι μου ο 'Πάγκαλος. Tις προάλλες στο λεωφορείο, ευγενικός σηκώθηκε και παραχώρησε τη θέση του σε 4 κυρίες... Σε όλα τα ασανσέρ που υπάρχουν στο υπουργείο έχουν κρεμάσει ταμπέλες: ΑΤΟΜΑ 5, ΠΑΓΚΑΛΟΣ ΕΝΑΣ.

* Ο μικρός μου ο γιος είναι φτυστός εγώ, αλλά δεν πειράζει, αρκεί που το παιδί έχει την υγειά του.

* Αν σκεφτεί κανείς πόσο στοίχισε στον Αδάμ και στην Εύα ένα μήλο, τα φρούτα σήμερα είναι πάμφθηνα.

* Πρέπει να μου έχει γίνει μεγάλη πλύση εγκεφάλου. Αφού να φανταστείτε ότι τα όνειρά μου διακόπτονται από διαφημιστικές σφήνες.

* Ένα μυστήριο... Έρχεσαι από το σούπερ μάρκετ με δυο τσάντες και το βράδυ έχεις τρεις σακούλες σκουπίδια!

* Οι μόνοι που έχουνε μετρητό σήμερα, είναι οι ζητιάνοι.

* H κατάστασή μας έχει φτάσει στο απροχώρητο... Χθες σφάξαμε το γουρουνάκι-κουμπαρά της κόρης μου!

* Τις προ άλλες πήγα σε ένα διαγνωστικό κέντρο για τσεκ απ και το πρώτο πράγμα που μου εξετάσανε ήταν το πορτοφόλι μου!

* Ένα φίλος μου αγόρασε μια 600άρα Μερσεντές τοις μετρητοίς. Την βενζίνη αγοράζει με δόσεις!

* O Δαρβίνος έκανε λάθος, προσπαθώντας να αποδείξει ότι ο άνθρωπος κατάγεται από τον πίθηκο. Από τον γάιδαρο μάλλον κατάγεται...

* Μην πετάτε άσκοπα τα λεφτά σας από δω κι από κει, φυλάξτε τα. Ίσως κάποτε πάρουν αξία

* Aν έχετε αναπνευστικά προβλήματα θα σας συμβούλευα αντί σε γιατρό να πάτε καλύτερα σε συνεργείο αυτοκινήτων!

* Στον καιρό που ζούμε το πιο εύκολο πράγμα είναι να βγάλεις λεφτά. Και το πιο δύσκολο να ζήσεις με αυτά που βγάζεις

* Από εγκληματικότητα, αφήστε το καλύτερα. Παλιά φωνάζαμε, «αστυνομία Βοήθεια», τώρα φωνάζουμε, «βοήθεια η αστυνομία!»

* Τι γίνεται, ρε παιδιά, μ' αυτά τα χημικά και τα φυτοφάρμακα; Χθες έπλυνα μια ντομάτα και ξέβαψε!

* Υπάρχουν πολιτικοί που δεν τους άλλαξαν χαρακτήρα τα βουλευτιλίκια και τα υπουργιλίκια. Kαραγκιόζηδες ήταν και καραγκιόζηδες παρέμειναν...

* Αν νομίζεις ότι όλοι σε έχουν ξεχάσει, άφησε για δύο μήνες απλήρωτη την πιστωτική σου κάρτα.

* Ο άνθρωπος μπορεί να ζήσει χωρίς οξυγόνο κάποια λεπτά, χωρίς νερό μέρες, χωρίς τροφή εβδομάδες και χωρίς ηθικούς φραγμούς μια ολόκληρη ζωή!

* Το έλεγα και δε με πίστευε κανένας, η χώρα δεν κινδυνεύει από τους συνήθεις υπόπτους, κινδυνεύει από τους συνήθεις πρωθυπουργούς!.

* Καλά έκανε ο ΓΑΠ και πήγε στις Ινδίες... Το άσκημο είναι που θα ξαναγυρίσει...

* Oι ηλίθιοι πολιτικοί και οι βλάκες ψηφοφόροι είναι γεννημένοι ο ένας για τον άλλον..

* Βρε τον Παπακωνσταντίνου ! Κάνει δηλώσεις στο Υπ. Οικονομικών και μοιράζουνε στους δημοσιογράφους τον καφέ της παρηγοριάς και παξιμαδάκια !

* Το χα πει εγώ. Στην Ελλάδα οι κυβερνήσεις είναι σαν τους θανατοποινίτες. Με το που βγαίνουνε ζητάνε χάρη.

* Τι γίνεται ρε παιδιά; Δεκάδες θυμάτων σε κάθε έξοδο! Kι άν κατά τύχη δεν έχουμε θύματα ένα Σαββατοκύριακο, θα κάνουμε τζάκ πότ στο επόμενο!

* Η διαφορά μεταξύ ελληνικής οικονομίας και Τιτανικού: Στον Τιτανικό είχε και ορχήστρα

* Ελλάδα, η χώρα των δυο ταχυτήτων... Νεκρά και όπισθεν!

* Αν οι Έλληνες θέλουν να έχουν αυτά που δεν έχουν, πρέπει να κάνουν αυτά που δεν κάνουν...

* Όταν λέμε ακρίβεια, εννοούμε ακρίβεια! Nα φανταστείτε εμείς το ψυγείο μας, το κάναμε παπουτσοθήκη!

* ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΣΧΕΔΙΟ Β: Παρκόμετρα στα σπίτια μας... Θα ρίχνεις 2 ευρώ για κάθε μισή ώρα που θα μένεις μέσα!

* Ο ΓΑΠ ποτέ δεν πίνει καφέ το πρωί... Φοβάται μην τον κρατήσει ξύπνιο όλη τη μέρα.

* Oι επιχειρήσεις βουλιάζουν. Tα ξενοδοχεία τώρα κλέβουν πετσέτες από τους πελάτες.

* Γιωργάκης μου θυμίζει τον δύτη που την ώρα που ανεβαίνει στην επιφάνεια, βλέπει το καράβι του να πηγαίνει στον πάτο!

* Ο μόνος τρόπος να μειωθεί η ατμοσφαιρική ρύπανση είναι να κάνουν οι πολιτικοί λιγότερες δηλώσεις.

* Παπανδρέου: Θέλει να χτίσει τη νέα Ελλάδα, γι αυτό κατεδαφίζει την παλιά!!!

* Μόνο στην Ελλάδα θα μπορούσε να συμβεί: 5.100 δημόσιοι υπάλληλοι στην κρατική ραδιοτηλεόραση χωρίς να υπάρχει κρατική ραδιοτηλεόραση!

* Δημόσιες υπηρεσίες: Τόσος πολύς κόσμος, που προσφέρει τόσα λίγα, ζητώντας διπλάσιο μισθό για να κάνει τη δουλειά του ακόμα χειρότερα!

* Κύριε Παπανδρέου, κύριε Σαμαρά από τα κόμματά σας να αρχίσετε τον πόλεμο κατά της διαφθοράς, αυτά είναι που κυβερνούν τριάντα χρόνια τώρα.

* Άνθρωπος πάνω από 60 κιλά, μπαίνει πια στο πόθεν έσχες...

* Μόλυνση Θερμαϊκού: Σε 2-3 χρόνια δε θα θεωρείται θαύμα να περπατάει κάποιος στην επιφάνεια της θάλασσας. Οποιοσδήποτε θα μπορεί να το κάνει.

* Παπακωνσταντίνου: Εξυπνότερος του Αϊνστάιν. Tον Αϊνστάιν βρεθήκανε και δέκα άνθρωποι που τον καταλάβανε, αυτόν δεν τον κατάλαβε ακόμα κανείς!

* Για έναν πολιτικό που με τις μεθόδους του χθες υπόσχεται ένα καλύτερο σήμερα, φυσικό είναι να μην υπάρχει αύριο.

* Είμαι ευτυχής που ζω σε μια δημοκρατική χώρα, όπου μπορεί κανείς να κάνει ελεύθερα οτιδήποτε θελήσει η κυβέρνηση!!!

* Επιστήμονες της NASA, προκειμένου να μελετήσουν τα όρια της αντοχής του ανθρώπου, ζήτησαν δείγμα Έλληνα συνταξιούχου!

* Η Ελλάδα ποτέ δεν πεθαίνει. Ξέρετε πόσο στοιχίζει μία κηδεία σήμερα;

* Θα ήθελα να σας πω την ιστορία για τους 40 κλέφτες, αλλά προφανώς δεν σας ενδιαφέρει η πολιτική...

* Mακάριοι όσοι υπόσχονται πολλά και θυμούνται λίγα...

* Το οργανωμένο έγκλημα έχει διαφορετικά ονόματα από χώρα σε χώρα. Στην Αμερική ονομάζεται ΜAΦΙΑ, στην Ιταλία ΚΑΜΟΡΑ και στην Ελλάδα ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ!

* Γιωργάκης: Σοσιαλισμός ή Βαρβαρότητα;
-- Τα πλήθη: Βαρβαρότητα, Βαρβαρότητα

* Δεν υπάρχουν πλέον αριστεροί και δεξιοί. Εργαζόμενοι και άνεργοι υπάρχουν.

* Καιρός να καταλάβουμε ότι το μόνο που έχει μείνει όρθιο σ' αυτόν τον τόπο είναι τα ερπετά.

* Πρώτη φορά αποκτήσαμε δύο πρωθυπουργούς χωρίς να μπούμε στο κόπο να τους ψηφίσουμε! Και τα ονόματα αυτών Ντομινίκ Στρος Καν και Όλι Ρεν.

* Είμαι ευτυχής που ζω σε μια δημοκρατική χώρα, όπου μπορεί κανείς να κάνει ελεύθερα οτιδήποτε θελήσει το ΔΝΤ !

* Εμείς χρωστάμε, οι επιχειρήσεις χρωστάνε, το κράτος χρωστάει.

Τελικά που πήγαν τα λεφτά ρε παιδιά;


Πηγή
http://forum.christian-orthodox.gr/viewtopic.php?f=10&t=162&start=210#p69997


Διαβάστε περισσότερα...

Ανέκδοτο : Σε ένα μήνα τα αναλαμβάνει όλα ο Θεός…


Καλεί ο Θεός τρεις μεγάλους ηγέτες για να τους ανακοινώσει την καταστροφή του κόσμου σε ένα μήνα.

Καλεί τον Ομπάμα, ως πρόεδρο της υπερδύναμης, τον Κάστρο, ως τελευταίο κομμουνιστή ηγέτη και τον… Γ. Παπανδρέου ως πρόεδρο της Σοσιαλιστικής Διεθνούς. Και τους λέει :

“Τέρμα τα αστεία, οι βλακείες πληρώνονται και σε ένα μήνα ο κόσμος θα καταστραφεί. Πηγαίνετε να προετοιμάσετε τους λαούς σας”.

Πάει ο Ομπάμα Αμερική, διάγγελμα από τον Λευκό Οίκο και λέει:



“Συμπατριώτες, έχω ένα καλό κι ένα κακό νέο. Το καλό είναι ότι υπάρχει Θεός, τον είδα, μιλήσαμε. Το κακό είναι ότι σε ένα μήνα ο κόσμος καταστρέφεται”.

Πάει ο Κάστρο και λέει στους Κουβανούς:

“Συναγωνιστές, έχω δύο κακά νέα να σας πω. Το πρώτο είναι ότι υπάρχει Θεός, τον είδα, μίλησα μαζί του και ομολογώ ότι δυστυχώς τόσα χρόνια έκανα λάθος και σας παραπλάνησα. Το δεύτερο κακό είναι ότι σε ένα μήνα ο κόσμος καταστρέφεται και δεν έχουμε χρόνο να διορθώσουμε τα λάθη μας."

Ερχεται και ο Παπανδρέου στην Ελλάδα, διάγγελμα από το Μαξίμου και λέει:

"Εχω δύο καλά νέα ελληνικέ λαέ. Το πρώτο είναι ότι υπάρχει θεός, μίλησα μαζί του και έκλεισα συμφωνίες μαζί του. Το δεύτερο καλό είναι πως ότι είχα να κάνω μέχρι σήμερα το έκανα. Δε θα χρειαστεί να κάνω τίποτε άλλο εγώ. Σε ένα μήνα τα αναλαμβάνει όλα ο Θεός…"
Πηγή
http://ianisdo.blogspot.com/2010/10/blog-post_04.html

Διαβάστε περισσότερα...