Κυριακή 31 Ιουλίου 2011
«Ναι» στην κατάχωση του βωμού των Δώδεκα Θεών από το ΣτΕ
Στο Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο έχουν προσφύγει το Ελληνικό Κίνημα Άμεσης Δημοκρατίας, το Σωματείο Ελλήνων Αρχαιοθρήσκων και 16 πολίτες ζητώντας να ακυρωθεί η απόφαση του υπουργού Πολιτισμού που αφορά την έγκριση περιβαλλοντικών όρων του έργου.
Οι προσφεύγοντες υποστηρίζουν ότι με την κατάχωση των αρχαιοτήτων κατά παράβαση των συνταγματικών επιταγών που κατοχυρώνουν το πολιτιστικό περιβάλλον θα στερηθούν την πρόσβαση στα μνημεία αυτά.
Επίσης, το Σωματείο υπογραμμίζει ότι τα μέλη του δεν θα μπορούν να τελούν ιεροπραξίες και λατρευτικές εκδηλώσεις στο βωμό των 12 θεών σε περίπτωση κατάχωσης των αρχαιοτήτων.
Οι σύμβουλοι Επικρατείας με την υπ’ αριθμόν 545/2011 απόφασή τους απέρριψαν την αίτηση αναστολής αποδεχόμενοι την τεχνική έκθεση και τις απόψεις του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου και της Εφορίας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων.
Οι δικαστές τάχθηκαν υπέρ της επίχωσης-κατάχωσης του περιβόλου και του πλακόστρωτου δαπέδου του βωμού των Δώδεκα Θεών (522 ή 521 π.Χ.) και των άλλων ευρημάτων, πριν την εγκατάσταση των νέων σιδηροτροχιών με την αιτιολογία ότι οι αρχαιότητες θα διατηρηθούν έτσι καλύτερα από ό,τι εάν παραμείνουν ελεύθερες σε μη οργανωμένο αρχαιολογικό χώρο.
Συγκεκριμένα, οι σύμβουλοι Επικρατείας επισημαίνουν ότι «η παραμονή των μνημείων στο φως υπό συνθήκες μη οργανωμένου αρχαιολογικού χώρου, ο οποίος θα εξασφάλιζε στη διοίκηση τη δυνατότητα ελέγχου, προστασίας, φύλαξης και συντήρησής τους εγκυμονεί σοβαρούς κινδύνους υποβάθμισης και καταστροφής τους (πιθανή ρηγμάτωση και απότμηση τμημάτων τους, των κινδύνων της όξινης βροχής, αλλά και βανδαλισμών π.χ. graffiti, οι οποίοι δεν θα μπορούν να αντιμετωπιστούν ακριβώς διότι τα μνημεία δεν θα ευρίσκονται σε οργανωμένο αρχαιολογικό χώρο».
Ακόμη, οι δικαστές σημειώνουν ότι οι ισχυρισμοί του Σωματείου και των άλλων για τη βλάβη που θα υποστούν από την επίχωση «είναι ευχερώς επανορθώσιμη σε περίπτωση ευδοκιμήσεως της αιτήσεως ακυρώσεως που έχουν καταθέσει, σταθμιζόμενη, πάντως, με τους σημαντικούς λόγους δημοσίου συμφέροντος, που επιβάλλουν την προστασία των μνημείων μέχρις ότου δημιουργηθούν οι συνθήκες ασφαλούς έκθεσής τους εντός οργανωμένου αρχαιολογικού χώρου», και για το λόγο αυτό δεν δικαιολογείται η χορήγηση της ζητούμενης αναστολής.
Τα αρχαία αποκαλύφθηκαν στην περιοχή μεταξύ των σταθμών Μοναστηρακίου και Θησείου του ΗΣΑΠ κατά τη διάρκεια έργων συντήρησης της γραμμής Αθήνας-Πειραιά και κατασκευής νέας τεχνικής επισκευαστικής βάσης.
Πηγή
http://news.in.gr/culture/article/?aid=1231122104
http://www.arxaiologia.gr/site/content.php?artid=9434
Διαβάστε περισσότερα...
Το περπάτημα σε όρθια στάση εμφανίστηκε πριν από 3,7 εκατ. χρόνια
Η ανακάλυψη αυτή έρχεται σε αντίθεση με πολλές ερευνητικές εργασίες που έχουν δημοσιευθεί στο παρελθόν και οι οποίες υποστηρίζουν πως η όρθια βάδιση, όπως και τα απαραίτητα ανατομικά χαρακτηριστικά στο πέλμα, πρωτοεμφανίστηκαν στο γένος Homo, περίπου πριν από 1,9 εκατομμύρια χρόνια. Οι Αγγλοι επιστήμονες, ωστόσο, υποστηρίζουν πως στην πραγματικότητα αυτό συνέβη σε έναν πρόγονο του ανθρώπου, ο οποίος έζησε πριν από 3,7 εκατομμύρια χρόνια. Η μελέτη δημοσιεύθηκε πριν από λίγες ημέρες στο περιοδικό Interface της Βασιλικής Εταιρείας Επιστημών του Λονδίνου και βασίστηκε στη μελέτη των έντεκα αποτυπωμάτων από πατημασιές τα οποία εντοπίστηκαν τη δεκαετία του ’70 στην περιοχή Laetoli της Τανζανίας – τα αρχαιότερα αποτυπώματα που έχουν βρεθεί ποτέ και τα οποία αποδίδονται στο είδος Australopithecus afarensis. Για να φτάσουν στο συμπέρασμα πως το είδος αυτό περπατούσε με εντελώς διαφορετικό τρόπο απ’ ό, τι οι χιμπαντζήδες ή οι γορίλλες, οι ερευνητές δημιούργησαν τρισδιάστατα εικονικά αντίγραφα όλων των αποτυπωμάτων.
Σε ψηφιακή μορφή τα ίχνη
Στη συνέχεια, συνέκριναν τα αντίγραφα με στοιχεία από άλλες μελέτες σχετικά με την ανατομία του ποδιού και τον τρόπο με τον οποίο περπατά ο σύγχρονος άνθρωπος και τα πρωτεύοντα θηλαστικά. Με προσομοιώσεις σε υπολογιστή, κατάφεραν έπειτα να δημιουργήσουν σε ψηφιακή μορφή τα ίχνη που θα άφηνε ο Australopithecus afarensis για τέσσερις διαφορετικές εκδοχές βαδίσματος. Αντιπαραβάλλοντας αυτά τα ίχνη με τα πραγματικά αποτυπώματα, συμπέραναν ότι ο πρόγονος του ανθρώπου δεν θα μπορούσε να περπατά σκυμμένος, σπρώχνοντας το έδαφος με την εξωτερική πλευρά του πέλματος, όπως κάνουν οι γορίλλες. Αντίθετα, προχωρούσε με τον κορμό του σε εντελώς κατακόρυφη στάση, στηρίζοντας το περισσότερο βάρος του στο μεσαίο τμήμα του πέλματος. Το συμπέρασμα των ερευνητών μάλιστα ενισχύθηκε από ένα αναπάντεχο εύρημα, καθώς βρήκαν πως πολλοί άνθρωποι στην πραγματικότητα βαδίζουν αφήνοντας ίχνη τα οποία ταιριάζουν περισσότερο με αυτά των γοριλλών και των χιμπαντζήδων, και λιγότερο με τις πατημασιές από τη Laetoli. Η συγκεκριμένη ανακάλυψη για τα ίχνη από την Τανζανία θεωρείται σημαντική επειδή η ανάπτυξη της δίποδης βάδισης αποτέλεσε ένα κρίσιμο εξελικτικό χαρακτηριστικό, που βοήθησε τον πρόγονο του ανθρώπου να μεταναστεύσει εκτός Αφρικής. Από την άλλη μεριά, δημιουργεί με τη σειρά της έναν νέο γρίφο, από τη στιγμή που τα κάτω άκρα και ο κορμός του Australopithecus afarensis είναι βέβαιο ότι δεν είχαν τις αναλογίες του ανθρώπινου σώματος – δηλαδή τα μεγάλου μήκους πόδια και τον βραχύ κορμό που μας επιτρέπουν να διανύουμε δεκάδες χιλιόμετρα, ακόμη κι όταν μεταφέρουμε μεγάλα βάρη. Αντίθετα, η ανατομία του σώματος του ανθρωπίδη φαίνεται να υποδεικνύει πως ζούσε κυρίως στα δέντρα, μετακινούμενος από κλαδί σε κλαδί, ενώ χρησιμοποιούσε το έδαφος μόνο για να καλύπτει μικρές αποστάσεις. Ετσι, οι επιστήμονες θεωρούν πως ο επόμενος στόχος είναι να βρουν πότε ο πρώτος πρόγονός μας ανέπτυξε την ικανότητα να περπατά, αλλά και να τρέχει για μεγάλες αποστάσεις, ένα χαρακτηριστικό που του επέτρεψε να αποικίσει τον πλανήτη.
Πηγήhttp://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_economy_2_30/07/2011_450981
Διαβάστε περισσότερα...