Δευτέρα 21 Νοεμβρίου 2011

Βόλτα στο Ιστορικό Κέντρο, μέσα από τις "Μουσειακές διαδρομές"

 «Μουσειακές διαδρομές»... Tο Δίκτυο Μουσείων και Πολιτιστικών Φορέων του Ιστορικού Κέντρου προτείνει έναν αλλιώτικο περίπατο στις γειτονιές της Αθήνας, μέσα από μουσειακές διαδρομές τον Νοέμβριο και τον Δεκέμβριο, με στόχο τη γνωριμία του αθηναϊκού κοινού και των επισκεπτών με μουσεία και πολιτιστικούς φορείς.




 
peripatosΟι μουσειακές διαδρομές περιλαμβάνουν από έναν ως τρεις προορισμούς σε προκαθορισμένες ημερομηνίες, σε γειτονικούς χώρους πολιτισμού, που στεγάζονται σε κτίρια ιδιαίτερης αισθητικής. Οι εκθεσιακοί χώροι ανοίγουν τις πύλες τους στους επισκέπτες με ελεύθερη είσοδο για συγκεκριμένες δράσεις και ξεναγήσεις με ποικίλες θεματικές, προκειμένου να δώσουν την ευκαιρία σε όλους να τους προσεγγίσουν με τρόπο ευχάριστο και δημιουργικό. Αρχεία, μουσεία, ερευνητικά κέντρα και πολιτιστικοί φορείς, περιμένουν μικρούς και μεγάλους, με τη φιλοδοξία να ενδυναμώσουν την παρουσία τους στη ζωή της Αθήνας και γιατί όχι, να μπουν δυναμικά στην καθημερινότητα των κατοίκων της.

Το κέντρο, η περιοχή της Ακρόπολης, το Θησείο, η Πλάκα, η γειτονιά της Ασωμάτων, καλούν όλους σε μία πρωτότυπη περιήγηση, για να δούμε την πόλη μας με άλλα μάτια!
Αναλυτικά το πρόγραμμα θα έχει ως εξής:


  • 10/11: Ξενάγηση για ενήλικες και παιδιά στη μόνιμη έκθεση μέρους της συλλογής έργων του Σπύρου Παπαλουκά στο Ίδρυμα Β. & Μ. Θεοχαράκη, (14.30-15.30)
  • 12/11: Ξενάγηση για ενήλικες με τίτλο: "Χρήστος Κεχαγιόγλου: Η Κιβωτός του Νου στην οικία Κατακουζηνού"13.00-14.00
  • 13/11: Ξενάγηση για ενήλικες στην περιοδική έκθεση με τίτλο "Χρώμα και Γραμμή" 13.00-14.00
  • 18/11: Ξενάγηση για ενήλικες στα κοστούμια του θεάτρου Ελληνικών Χορών Δόρα Στράτου, 10.00-13.00

  • 19/11: Ανακαλύπτω τη διαδραστική έκθεση του Mουσείο Συναισθημάτων Παιδικής Ηλικίας και «Το Παιδικό Μουσείο και οι συλλογές του» στο Ελληνικό Παιδικό Μουσείο
  • 20/11: Ξενάγηση για ενήλικες στο μουσείο του Σπύρου Βασιλείου(11.00-12.00)και Ξενάγηση για ενήλικες στις μόνιμες συλλογές του Μουσείου Κοσμήματος «Ηλίας Λαλαούνης» και Εικαστικό εργαστήριο για παιδιά στο Μουσείο Ελληνικής Παιδικής Τέχνης
  • 23/11:Ξενάγηση για ενήλικες στο Ιστορικό Αρχείο της Εθνικής Τράπεζας
  • 24/11: Ξενάγηση για ενήλικες στο Ινστιτούτο Έρευνας Μουσικής & Ακουστικής - Κέντρο Μουσικής Τεκμηρίωσης( 16.00-17.00)
  • -26/11: Ξενάγηση για ενήλικες στο Ίδρυμα Πολιτισμού και Εκπαίδευσης "Ανδρέα Λεντάκη" (12.30-13.30) και "Ένας περίπλους στη νεώτερη πολιτική ιστορία της Eλλάδος με θέμα τις εξορίες" στο Μουσείο Πολιτικών Εξορίστων Αη Στράτη (11.00-12.00) και «Υδροκίνητα παραδοσιακά συγκροτήματα. Νερόμυλοι, υδροκίνητα λιοτρίβια, ζαχαρόμυλοι και άλλα" στο Ινστιτούτο των Ελληνικών Μύλων(14.00-15.00)
  • 27 /11: "Εβραϊκό Μουσείο Ελλάδος: Γνωριμία με επιλεγμένα εκθέματα" στο Εβραϊκό Μουσείο της Ελλάδος(12:00-13:00) και«Στάμνες και μισοσταμνάκια, λάινες και λαινάκια» στο Kέντρο Μελέτης Νεώτερης Κεραμεικής - Ίδρυμα Οικ. Γ. Ψαροπούλου (13.30-15.00)
  • 3/12: "Γνωριμία με τα ελληνικά λαϊκά μουσικά όργανα" στο Μουσείο Ελληνικών Λαϊκών Οργάνων Φοίβου Ανωγειανάκη (11.00-12.00)
  • 10/12: Ξενάγηση στις εκθέσεις: "Σύγχρονη Τέχνη από τη Συλλογή του Μουσείου Kresow" & «ΟΚΤΩ» του Γιώργου Τσεριώνη στην Ελληνοαμερικανική Ένωση (12.30-13.30)


 Πηγή



Διαβάστε περισσότερα...

O θάνατος του Μαρά

 (Οταν η Γαλλική επανάσταση άρχισε να ξεφουσκώνει)


Ο πίνακας Ο θάνατος του Μαρά (γαλλικά: La Mort de Marat ή Marat assassiné ) είναι ένα από τα πιο διάσημα έργα της περιόδου της Γαλλικής Επανάστασης. Φιλοτεχνήθηκε από τον Γάλλο ζωγράφο Ζακ-Λουί Νταβίντ, το 1793 και θεωρείται ένα από τα μεγαλύτερα αριστουργήματα του.


 
 Προσέξτε καλα τη φωτο και θα καταλαβετε :

 Μετά την ανακάλυψη από τους ιστορικούς, του εγγράφου που κρατούσε ο Μαρά, δεν έχει ξεκαθαριστεί αν δολοφονήθηκε ή έπαθε εγκεφαλικό...



 Κοιτάξτε παρακάτω....





























Πηγή 




Διαβάστε περισσότερα...

ΓΕΛOIOΓΡΑΦΙΑ : ΚΥΡ



























































Διαβάστε περισσότερα...

ΥΓΕΙΑ: Χρυσάφι μέσα σε μπουκάλι.. Το πολύτιμο λάδι και τα μυστικά του αποτελούν θησαυρό για την υγεία

 Ολοι μας απολαμβάνουμε το ανεκτίμητο για την υγεία μας πρασινοκίτρινο υγρό, δώρο της μεσογειακής φύσης. Ποιά είναι όμως τα ευεργετικά συστατικά του λαδιού και τί μπορούμε να κάνουμε εμείς για να ενισχύσουμε την ευεργετική δράση τους; Ποιό λάδι είναι το «καλύτερο» και πώς να το μεταχειριστούμε; Πότε πρέπει να συνθλίβονται οι ελιές και τί συμβαίνει μέσα σε ένα ελαιοτριβείο; Τί προδίδουν οι ονομασίες των διαφόρων ειδών λαδιού στις συσκευασίες και πόσο βάζει κάθε φορά το... δαχτυλάκι της η Χημεία προκειμένου το αποτέλεσμα να ανταποκρίνεται στις προδιαγραφές; Αυτά και αρκετά ακόμη «μυστικά» του λαδιού μπορείτε να διαβάσετε στις σελίδες που ακολουθούν...


 Μέσα στον Νοέμβριο αρχίζει η συγκομιδή του ελαιοκάρπου που πρέπει να πάρει όσο πιο γρήγορα γίνεται τον δρόμο για το ελαιοτριβείο. Θα είναι μια καλή χρονιά η εφετινή, λένε οι παραγωγοί και μένει να δούμε πώς θα φθάσει αυτό και στον καταναλωτή στην καλύτερη και υγιεινότερη μορφή.

Πόσους λύχνους έχετε στο σπίτι;

Αυτό θα μπορούσε να είναι ερώτηση του εφοριακού της προϊστορικής εποχής. Γιατί; Διότι ο φωτισμός της μινωικής εποχής γινόταν με λυχνάρια που έκαιγαν ελαιόλαδο. Και οι πλούσιοι της εποχής ξεχώριζαν εκτός των άλλων και από το πόσο λάδι κατανάλωναν. Αλλά δεν το ξόδευαν μόνον εκεί. Για τον φωτισμό τους δηλαδή αλλά ήταν και ένα σύμβολο πλούτου αφού οι πιο φτωχοί περνούσαν με κρίθινο παξιμάδι, βουτηγμένο τις πιο πολλές φορές σε νερωμένο κρασί και τρώγοντας σπόρους διαφόρων δημητριακών ενώ οι πιο πλούσιοι είχαν περισσότερο ελαιόλαδο στο διαιτολόγιό τους και λιγότερους σπόρους. Αργότερα έγινε από τον Ιπποκράτη μια πιο συστηματική καταγραφή και των θεραπευτικών ιδιοτήτων του ελαιολάδου και αυτές έφθασαν κοντά στις εξήντα, ενώ από τον λόγο του Λυσία «Περί σηκού απολογία» επιβεβαιώνεται ότι υπήρχαν και ιερές ελιές στην Αθήνα και κάποιος σύρθηκε ως το δικαστήριο με κίνδυνο, αν καταδικαζόταν να εξοριστεί και να δημευθεί η περιουσία του, διότι κατηγορήθηκε πως ξερίζωσε ιερή ελιά και κατέστρεψε τον σηκό, δηλαδή το περιτείχισμα που την προφύλασσε και οριοθετούσε τον ιερό χώρο γύρω της. Ηδη στην εποχή των κλασικών χρόνων δηλαδή είχαν συνειδητοποιήσει οι άνθρωποι σε αυτόν τον τόπο την αξία ενός τέτοιου δέντρου και των καρπών του.
Υπάρχει μια επιστήμη που ονομάζεται (παλαιο)γυρεολογία και ανάμεσα στα ενδιαφέροντά της είναι να αναλύονται κόκκοι γύρης από διάφορα δέντρα που καταφέρνουν να ανιχνεύσουν οι ερευνητές όταν αυτοί ξέμειναν στον βυθό παλαιών λιμνών και ελών. Επειδή λοιπόν μπορούν να ξεχωρίσουν και σε ποιο δέντρο ανήκουν οι διάφοροι κόκκοι γύρης βρίσκουν ότι ελιές καλλιεργούνταν σε Ηπειρο, Θεσσαλία, Ανατολική Στερεά, Βοιωτία, Κρήτη. Ελαιόλαδο σε θραύσματα αγγείων ανιχνεύθηκε επίσης από τη Νεολιθική εποχή ενώ απολιθώματα φύλλων ελιάς από τις Κυκλάδες θεωρήθηκε ότι έχουν ηλικία πενήντα ή και εξήντα χιλιάδων ετών! Οπότε δεν πρέπει να είναι υπερβολική και η άποψη ότι από τη Νεολιθική ακόμη εποχή είχαμε δέντρα ελιάς όχι πλέον σε άγρια κατάσταση αλλά αντικείμενα συστηματικής καλλιέργειας και περιποίησης αφού συγγραφείς όπως ο Θεόφραστος και ο Πλίνιος συνιστούσαν, σε πλήρη αντίθεση με ό,τι γίνεται σήμερα, να μη ραβδίζουν τα ελαιόδεντρα και ακόμη να προσέχουν να μην καταστρέφουν φύλλα και τρυφερά βλαστάρια.
 Η ακτινογραφία του λαδιού
Ενα ελαφρά τροποποιημένο μόριο γλυκερίνης που έχουν προσκολληθεί σε αυτό τρεις ουρές από 6 ως 26 άτομα άνθρακα δεσμευμένα μεταξύ τους με απλούς ή διπλούς δεσμούς είναι η πιο υποτυπώδης περιγραφή των μορίων που συγκροτούν ό,τι συνηθίζουμε να αποκαλούμε λιπαρή ουσία. Συνήθως τα ζωικά λίπη, όπως είναι το βούτυρο για παράδειγμα, σε θερμοκρασία δωματίου είναι σε στερεά μορφή ενώ τα φυτικά λίπη που τα ονομάζουμε γενικά έλαια, είναι στην ίδια περιοχή θερμοκρασιών (15-25 βαθμοί Κελσίου) σε υγρή μορφή. Είναι οι «ουρές» αυτές, με το μήκος και τη μορφή τους που κάνουν να υπάρχει ποικιλία. Αλλες είναι σε ευθεία γραμμή, όταν οι άνθρακες συνδέονται μεταξύ τους με απλό δεσμό και τα αντίστοιχα λίπη ονομάζονται (κε)κορεσμένα, ενώ αυτές με διπλό δεσμό έχουν σχήμα τεθλασμένης και οι αντίστοιχες ουσίες με τέτοια μόρια ονομάζονται ακόρεστες. Είναι εύκολο να καταλάβουμε από αυτά τα λίγα ότι οι ουσίες με (κε)κορεσμένους δεσμούς, δηλαδή με ευθείες ουρές, δημιουργούν εύκολα κρυστάλλους και είναι σε πιο στέρεα μορφή σε συνηθισμένες θερμοκρασίες. Το αντίθετο συμβαίνει με τις ακόρεστες. Το ελαιόλαδο ανήκει στις ακόρεστες ουσίες, με ουρά 18 ατόμων άνθρακα και στερεοποιείται όταν η θερμοκρασία του πέσει κάτω από τους 13 βαθμούς.
Το κύριο λιπαρό οξύ του άθερμου, παρθένου αγουρέλαιου είναι το ελαϊκό, ένα λιπαρό οξύ ιδιαίτερα διαδεδομένο στο ελληνικό ελαιόλαδο. Το δεύτερο κατά σειρά λιπαρό οξύ του είναι το λινελαϊκό, ενώ επίσης περιέχει α-λινολενικό και αραχιδονικό.
 Αντιοξειδωτική «βόμβα»
Η υψηλή περιεκτικότητα του άθερμου, παρθένου (αγουρ)έλαιου σε ελαϊκό οξύ το κάνει ανθεκτικό στην οξείδωση. Αυτό συμβαίνει, όχι μόνο γιατί είναι φτωχό σε πολυακόρεστα και πλούσιο σε μονοακόρεστα λιπαρά οξέα, αλλά και επειδή είναι πλούσιο σε α-τοκοφερόλη.
Εδώ αξίζει να έχουμε υπόψη μας ότι και το ηλιέλαιο είναι πλούσιο σε α-τοκοφερόλη, αλλά είναι επίσης πλούσιο και σε πολυακόρεστα, κάτι που το καθιστά λιγότερο ευεργετικό ως προς την οξείδωση, σε σύγκριση με το αγουρέλαιο. Είναι προφανές ότι το ξερικό, άθερμο, παρθένο ελαιόλαδο προσφέρει έναν μοναδικό συνδυασμό από μονοακόρεστα, πολυακόρεστα και κορεσμένα λιπαρά οξέα. Αυτό το χαρακτηριστικό, σε συνδυασμό με τον πλούτο του σε αντιοξειδωτικά, του προσδίδει υψηλή διατροφική αξία. Διότι άλλα στοιχεία του είναι οι τοκοφερόλες (βιταμίνη Ε) και τα καροτενοειδή, όπως η ξανθοφύλλη, τα καροτένια και το λυκοπένιο. Οι τοκοφερόλες είναι γνωστά αντιοξειδωτικά και εμπεριέχονται στο άθερμο, παρθένο ελαιόλαδο σε συγκεντρώσεις περίπου 180 mg/kg. Οι τοκοφερόλες δρουν και ως βιταμίνη Ε και έχουν ισχυρή αντιοξειδωτική δράση. Το β-καροτένιο (βιταμίνη Α), που βρίσκεται σε συγκέντρωση 0,3-3,7 g/kg, αποτελεί άλλη μια ουσία του άθερμου, παρθένου ελαιολάδου με αντιοξειδωτική δράση.
 Και κάτι αντικαρκινικό από... καρχαρία
Τέλος, σημαντικές ποσότητες αντιοξειδωτικών που συναντώνται σε αυτό το λάδι είναι οι φαινόλες και κυρίως η τυροσόλη και η υδροξυ-τυροσόλη. Περιέχει και υδρογονάνθρακες, με κύριο εκπρόσωπο το σκουαλένιο. Το σκουαλένιο οφείλει το όνομά του στο λατινικό όνομα του καρχαρία (squalus) γιατί ανιχνεύθηκε στο συκώτι του. Πέρα από το ότι είναι άριστο λιπαντικό για το δέρμα, είναι, καθώς φαίνεται, και αντικαρκινικό. Οπως αναφέρει ο κ. Αν. Βάρβογλης, ομότιμος καθηγητής της Οργανικής Χημείας, στο βιβλίο του «Η Χημεία στο πιάτο»: «Το γεγονός ότι ο καρχαρίας δεν αναπτύσσει όγκους προβλημάτισε από καιρό τους επιστήμονες που προσπαθούν να συνδέσουν τις μεγάλες ποσότητες σκουαλενίου με τη μοναδική ανθεκτικότητά του σε μια ασθένεια όπου κανένα άλλο ζώο δεν έχει ανοσία... Τελευταία διαφημίζεται ότι δρα προφυλακτικά και εναντίον του καρκίνου, χωρίς όμως ακόμη κλινική τεκμηρίωση». Μόνο που όταν το λάδι υφίσταται πολλές επεξεργασίες, ουσίες όπως το σκουαλένιο χάνονται στον δρόμο.
 Μιλώντας με έναν επαγγελματία
Σήμερα η σαλάτα μας γίνεται με χειρότερα λαχανικά από εκείνη που έφτιαχναν οι παππούδες και οι πατεράδες μας ακόμη. Σε αυτήν όμως τη σαλάτα βάζουμε σήμερα καλύτερο λάδι από ό,τι οι παππούδες και οι πατεράδες μας. Μου το επιβεβαιώνει ο κ. Ν.Μαυροειδής, χημικός μηχανικός σε εταιρεία με έδρα στη Μάνη, που παράγει λάδι από ελαιώνες βιολογικής καλλιέργειας. «Εκτός από την καθαριότητα γενικά και τις βελτιωμένες συνθήκες αποθήκευσης», όπως μου λέει, «άφηναν παλαιότερα τις ελιές, αφού τις είχαν κόψει, λίγο παραπάνω προτού τις ρίξουν στις μυλόπετρες και αφυδατώνονταν για να παίρνουν περισσότερο πυκνό λάδι με λιγότερο νερό. Την ίδια στιγμή όμως γίνονταν διάφορες ζυμώσεις και αυτό είχε επίδραση στην ποιότητα». Διότι ο καρπός που παραμένει για αρκετές ημέρες, ή ακόμη χειρότερα εβδομάδες, ώσπου να πάει για ελαιοποίηση, αναπτύσσει μύκητες, ζύμες και βακτήρια (π.χ. λίπασες, δηλαδή ένζυμα που αποικοδομούν, δηλαδή αποσυναρμολογούν, το μόριό τους, κ.ά.), με αποτέλεσμα να βγαίνει από αυτόν ένα υποβαθμισμένο ελαιόλαδο. Τώρα πλέον είναι κοινή γνώση ότι ο ελαιόκαρπος, αφού κοπεί, πρέπει να περάσει όσο γίνεται πιο γρήγορα από τη διαδικασία της ελαιοτρίβησης.
Οποιος έχει περάσει την πόρτα ενός ελαιοτριβείου την εποχή της παραγωγής του λαδιού, από Νοέμβριο ως και το τέλος του Ιανουαρίου περίπου, ξέρει ότι νυχτώνει, ξημερώνει η εργασία εκεί μέσα δεν σταματά. Η θερμοκρασία του περιβάλλοντος όμως μπορεί να φθάσει αρκετά χαμηλά μέσα σε αυτό το διάστημα, ιδιαίτερα τις νύχτες, με συνέπεια να υπάρχει κίνδυνος να παγώσει το λάδι. Γι' αυτό πρέπει να επικρατεί μια υψηλότερη θερμοκρασία στη διάρκεια της έκθλιψης του λαδιού από τον ελαιόκαρπο. Ετσι, ένα ελαιόλαδο επιτρέπεται να το αποκαλούμε «άθερμο» και αγνό παρθένο όταν η θερμοκρασία έκθλιψης και αυτή του νερού, που συνήθως προσθέτουμε για να διευκολυνθεί η διαδικασία, δεν ξεπερνούν σε κανένα στάδιο τους 24 ή το πολύ τους 28 βαθμούς Κελσίου. Αν το ελαιόλαδο αυτό έχει εξαχθεί σε παραδοσιακό ελαιοτριβείο (υδραυλικό πιεστήριο) στην ετικέτα μπορεί να αναγράφεται και η ένδειξη «πρώτη πίεση εν ψυχρώ». Αν έχει εξαχθεί σε σύγχρονο φυγοκεντρικό ελαιοτριβείο, στην ετικέτα μπορεί να αναγράφεται η ένδειξη «εξαγωγή εν ψυχρώ».
 Τι είναι το ψυχρής έκθλιψης;
Το άθερμο ελαιόλαδο ή ελαιόλαδο ψυχρής έκθλιψης είναι το παρθένο ελαιόλαδο που παραλαμβάνεται από την πρώτη έκθλιψη του ελαιοπολτού που έχουν δημιουργήσει οι μυλόπετρες έπειτα από μισής ώρας τουλάχιστον επεξεργασία. Ο καφέ αυτός πολτός έχει τοποθετηθεί μέσα σε πλεκτούς σάκους, έχει πιεστεί ή φυγοκεντρηθεί, χωρίς να επιτρέπεται η θέρμανσή του. Επειδή όμως περιέχει και άλλο λάδι μπορεί να χρησιμοποιηθεί ζεστό νερό και εκ νέου πίεση για να αποκτηθεί μια πρόσθετη ποσότητα λαδιού μόνο που διάφορα ωφέλιμα στοιχεία διαλυτά στο νερό όπως οι πολύτιμες φαινόλες φεύγουν και αυτές μαζί. Αν το νερό είναι θερμοκρασίας 45 ως 63 βαθμών Κελσίου ονομάζεται αγνό ελαιόλαδο θερμής έκθλιψης.
Είναι γνωστό ότι η θέρμανση πολλές φορές στα τρόφιμα αλλοιώνει την ποιότητά τους, «καταστρέφει» τις βιταμίνες και τα ιχνοστοιχεία, καθώς και άλλα πολύτιμα θρεπτικά συστατικά. Ετσι από τότε που εμφανίστηκαν οι διάφοροι χαρακτηρισμοί όπως άθερμο ή ψυχρής έκθλιψης, μου είχε δημιουργηθεί η απορία: αφού γίνονται τόσες προσπάθειες ώστε να μην ξεπεράσει το λάδι στο στάδιο της παραγωγής του θερμοκρασίες 28 ή έστω 63 βαθμών Κελσίου – γιατί τότε θα έχουμε τα δυσάρεστα αποτελέσματα που περιγράφηκαν –, όταν αυτό μαγειρεύεται, είτε σε βραστό φαγητό είτε μπαίνει στο τηγάνι, όπου οι θερμοκρασίες είναι σίγουρα υψηλότερες, τότε τι γίνεται; Η εξήγηση που μου έδωσε ο κ. Μαυροειδής είναι πως πραγματικά μόνο στις χαμηλές θερμοκρασίες έκθλιψης το λάδι διατηρεί όλα τα συστατικά του και το άρωμά του. Οσο αυξάνουμε τη θερμοκρασία κάποια από αυτά αρχίζουν να χάνονται. Και έτσι μπορεί να θεωρηθεί και ως αρκετά έγκυρη η συμβουλή, όταν μπορούμε, να προσθέτουμε το λάδι στο τέλος του μαγειρέματος ορισμένων φαγητών και όχι στην αρχή.
Ο καθένας καταλαβαίνει πως ο καταναλωτής δεν μπορεί να ελέγξει εύκολα σε τι θερμοκρασίες έχει παραχθεί το λάδι που πρόκειται να αγοράσει και ποια ήταν η μεταχείριση του ελαιοκάρπου από τη στιγμή που έφυγε από το δέντρο, αν και είναι σίγουρο ότι αυτή τη «μεταχείριση» θα τη βρει μέσα στο λάδι του. Πάντως ο συνομιλητής μου είχε απλά να προτείνει να ισχύσουν οι προδιαγραφές ISO 9001 και ISO 22000 όπου οι χειριστές υποχρεώνονται να καταγράφουν με λεπτομέρειες τις θερμοκρασίες και τις συνθήκες γενικά στα διάφορα στάδια της έκθλιψης.
 Προσοχή στη συσκευασία!
Επίσης πρέπει να εκλείψουν τελείως οι συσκευασίες σε πλαστικά δοχεία τύπου PVC, γιατί αυτά είχαν κατασκευαστεί για τη διακίνηση νερού και διάφορα βλαβερά για τον ανθρώπινο οργανισμό στοιχεία, αδιάλυτα στο νερό, μπορούσαν να φθάσουν ως την τροφή μας και πιθανόν και μέσα στον οργανισμό μας. Τέτοιο ήταν, για παράδειγμα, κάποιο υλικό που προσέθεταν ώστε να γίνεται πιο μαλακό και πιο εύχρηστο το PVC, αλλά αυτό ήταν διαλυτό στα λίπη και επομένως και στο ελαιόλαδο. Γι' αυτό οι πιο σίγουρες συσκευασίες είναι το γυάλινο δοχείο, το ανοξείδωτο μεταλλικό ενώ από παλιά είναι γνωστό το δοχείο από πηλό, που το έχουμε αφήσει όμως πρώτα να μείνει γεμάτο με νερό μια εβδομάδα περίπου.
10 ΧΡΗΣΙΜΕΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ
Γιατί κάποιοι διαφημίζουν το αγουρέλαιο;
Οταν ο καρπός της ελιάς κόβεται και πηγαίνει στο ελαιοτριβείο πιο άγουρος περιέχει περισσότερη ελαιοευρωπαΐνη, μια πικρή αλλά ισχυρή αντιοξειδωτική ουσία.
Γιατί θεωρούνται οι πράσινες ελιές πιο ωφέλιμες;
Διότι όσο ωριμάζει η ελιά τόσο ελαττώνονται (πέφτουν σχεδόν στο μισό) οι πολύτιμες φαινόλες.
Γιατί κάνουμε τη διάκριση σε λάδι που προκύπτει από πίεση και σε λάδι που προκύπτει από φυγοκέντριση;
Διότι με τη φυγοκέντριση έχουμε απώλεια κάποιων φαινολών.
Υπάρχουν διαφορές ως προς την ωφελιμότητα ανάμεσα στα διάφορα φυτικά λάδια;
Οπως έχουν δείξει σχετικές έρευνες, άλλα φυτικά έλαια όπως το σογιέλαιο, το βαμβακέλαιο και το ηλιέλαιο περιέχουν λιγότερες αντιοξειδωτικές ουσίες, ελαϊκό οξύ και βιταμίνη Ε.
Πώς καταλαβαίνουμε το νοθευμένο λάδι;
Μάλλον δεν μπορούμε να το καταλάβουμε έτσι χωρίς εργαστηριακή υποστήριξη. Το μόνο που μπορούμε να προσέξουμε είναι πως το χρώμα του πρέπει να είναι από σκούρο πράσινο ως ανοιχτό χρυσοπράσινο. Ελαιόλαδα με πολύ ανοικτό χρώμα είναι οξειδωμένα ή παλιά. Εξαίρεση αποτελούν τα ελαιόλαδα της Μυτιλήνης που είναι από τη φύση τους κίτρινα. Επίσης να αποφεύγουμε να αγοράζουμε χύμα λάδι ιδιαίτερα σε διάφανα και πλαστικά δοχεία διότι και το φως το αλλοιώνει.
Το ελαιόλαδο έχει περισσότερες θερμίδες από άλλα σπορέλαια;
Οχι, έχει ακριβώς τις ίδιες. Δίνει δηλαδή περίπου 9 χιλιοθερμίδες με κάθε γραμμάριο που καταναλώνουμε.
Το λάδι που παγώνει στο ψυγείο είναι νοθευμένο;
Οχι, απλά δεν έχει φιλτραριστεί ή δεν έχει μείνει για έναν ή δυο μήνες σε δεξαμενές για να κατακαθίσουν διάφορες φυτικές ουσίες που περιείχε.
Τι είναι η οξύτητα;
Η οξύτητα είναι ένας από τους δείκτες αξιολόγησης και κατάταξης ενός ελαιολάδου. Εκφράζεται συνήθως επί τοις εκατό (π.χ. το Εξαιρετικό Παρθένο Ελαιόλαδο έχει οξύτητες 0-1%) και αντιπροσωπεύει το ποσοστό ελεύθερων λιπαρών οξέων. Η οξύτητα, εκφραζόμενη σε ελαϊκό οξύ, επιτρέπεται να είναι κατά μέγιστο 1 g ανά 100 g στο εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο. Η οξύτητα οφείλεται σε διάφορους παράγοντες, όπως στον τρόπο συγκομιδής και αποθήκευσης του καρπού, στο στάδιο ωρίμανσής του κ.λπ. Η μακρόχρονη αποθήκευση του καρπού πριν από την έκθλιψη, καθώς και το στοίβαγμα του καρπού σε μεγάλους σωρούς προκαλεί σημαντική αλλοίωση της γεύσης λόγω αύξησης της οξύτητάς του. Η αυξημένη οξύτητα δίνει μια «τσουχτερή», δυσάρεστη επίγευση στο προϊόν. Επίσης τα ελαιόλαδα με υψηλή οξύτητα αλλοιώνονται ευκολότερα και γρηγορότερα από τα άλλα.
Υπάρχουν πολλά «παρθένα»;
Στα «παρθένα» ελαιόλαδα έχουμε 4 κατηγορίες: «εξαιρετικό ή έξτρα παρθένο» με «οξύτητα» από δέκατα ως 1 γραμμάριο ελαϊκού οξέος στα 100 γραμμάρια. «Παρθένο» με οξύτητα ως 2 γραμμάρια ελαϊκού στα 100. «Κοινό παρθένο» με οξύτητα ως και 3,3 και τέλος «μειονεκτικό ή λαμπάντε» με οξύτητα επάνω από το 3,3.
Και οι ονομασίες ραφιναρισμένο και κουπέ τι σημαίνουν;
Υπάρχει πράγματι το «ραφιναρισμένο» λάδι που προέρχεται από λάδια «πρώην ακατάλληλα» (από ελιές χαλασμένες, κακή θερμοκρασία φύλαξης κ.λπ.) και η Χημεία ανέλαβε το λίφτινγκ τους. Προστίθεται καυστικό νάτριο (που μετά αφαιρείται) για εξουδετέρωση των ελεύθερων λιπαρών οξέων, άλλες ουσίες για να φύγει το κακό χρώμα και ακόμη το ζεσταίνουν πολύ γρήγορα στους 180 βαθμούς με απουσία οξυγόνου για να εξατμιστούν οι ανεπιθύμητες οσμές. Οταν το ελαιόλαδο «εξευγενιστεί» θεωρείται ότι μπορεί να καταναλωθεί. Συχνά απαιτείται μετάγγιση, πλύσιμο, διύλιση και αφαίρεση με διαλύτες και διαδοχικές διηθήσεις της ελαιώδους διάλυσης με επανάκτηση του διαλύτη. Επειτα από όλα αυτά το αναμειγνύουν με παρθένο ελαιόλαδο και προκύπτει το λάδι κουπέ, με οξύτητα κάτω από 1,5.

 Πηγή





Διαβάστε περισσότερα...

Το θρυλικό ΡΟΝΥ έτοιμο να ξαναβγεί στους δρόμους

 Μέσα στο 2014 αναμένεται να ξεκινήσει η παραγωγή της νέας γενιάς αυτοκινήτων «PONY», με στόχο να κατακτήσει μερίδιο όχι μόνο της ελληνικής αγοράς, αλλά και χωρών της Αφρικής, που ήδη έχουν επιδείξει ενδιαφέρον, όπως η Αίγυπτος και η Αγκόλα, λόγω των ανθεκτικών χαρακτηριστικών του και βέβαια της χαμηλής τιμής του. 




 Αιτία και αφορμή η κρίση που οδηγεί στα αζήτητα  τα πολυτελή αυτοκίνητα και κάνει  τους Έλληνες να αναζητήσουν φθηνές και δοκιμασμένες λύσεις.

Έτσι, σχεδόν 30 χρόνια μετά, το θρυλικό ελληνικής κατασκευής αυτοκίνητο ετοιμάζεται να ετοιμάζεται  να βγει και πάλι στους δρόμους, επιβεβαιώνοντας  τον «λαϊκό» του χαρακτήρα, όπως το είχε πετύχει από το  1974 έως το 1982, τότε που το «ελληνικό αυτοκίνητο» δεν ήταν ανέκδοτο.

Η εταιρεία NAMCO βρίσκεται στη φάση υλοποίησης μιας νέας επένδυσης στην Ραιδεστό Θεσσαλονίκης, για την παραγωγή ενός νέου μοντέλου Stalion 4X4 καθώς και του CITY STAR ενός πρωτοποριακού ηλεκτρικού αυτοκινήτου, για την πόλη και όχι μόνο.

  «Θέλουμε να προσφέρουμε στους Έλληνες, και όχι μόνο, αυτοκίνητα απλά, μικρά, ορθολογικά, αντιρρυπαντικά και πάνω απ΄ όλα φτηνά. Η NAMCO έχει δημιουργήσει τη δική της σχολή στα ειδικά αυτοκίνητα τύπου «PONY», που ίσως να μην ικανοποιούν και ενδιαφέρουν τα εξευγενισμένα γούστα του lifestyle και τις ειδικές αξιώσεις των Dundee αγοραστών, όμως αναμφίβολα ενδιαφέρουν την παραγωγική και σίγουρα όχι την παρασιτική μάζα των αναδυόμενων χωρών, τη μόνη που στηρίζει την πραγματική οικονομία» λέει στο ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ ο κ.Πέτρος Τζανέτος Κοντογούρης, πρόεδρος του Δ.Σ της εταιρείας, που εμφανίστηκε αισιόδοξος για το νέο ξεκίνημα του θρυλικού «PONY», σημειώνοντας με νόημα : «Η Ελλάδα, ισχυρίζονται ορισμένοι καθηγητάδες και πάρα πολλοί μανδαρίνοι, δεν είναι σε θέση να παράγει αυτοκίνητα αλλά ούτε ποδήλατα. Όμως η General Motors, πού ήταν σε θέση να παράγει χιλιάδες οχήματα,  πτώχευσε και εισέπραξε 70 δις δολάρια από τους φορολογούμενους των ΗΠΑ. Το ίδιο συνέβη με σχεδόν όλες τις «μεγάλες» αυτοκινητοβιομηχανίες, που πλέον ξεπουλούν όσο - όσο τα μεγαλόπνοα εργοστάσια που είχαν κατασκευάσει. Άποψή μου είναι πως η χώρα μας, δεν μπορεί να επιβιώνει μόνο από τη ναυτιλία και τον τουρισμό. Η Ελλάδα μπορεί να ζήσει αιώνια από τα δημιουργικό μυαλό και τη δραστηριότητα όλων των κλάδων όλων των Ελλήνων και ιδιαίτερα των ταλαντούχων νέων της. Αυτό προσπαθούμε και εμείς στη NAMCO, στηρίζοντας κάθε νέα καινοτομία και τεχνολογία, κάνοντας πράξη και τη λεγόμενη «πράσινη ανάπτυξη» με τα χαμηλής ρύπανσης οχήματα «PONY» αλλά και με τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα πόλης» κατέληξε ο κ. Κοντογούρης.

Σε σχέση με το παρελθόν, που η πολιτεία αποθάρρυνε ουσιαστικά με τις ενέργειες της, την ανάπτυξη ελληνικής αυτοκινητοβιομηχανίας, σήμερα  και λόγω της γενικότερης οικονομικής κρίσης η εικόνα φαίνεται να αλλάζει.

Όπως έκανε γνωστό ο υφυπουργός Ανάπτυξης κ. Σωκράτης Ξυνίδης, το  υπουργείο θα συμβάλει με κάθε τρόπο στην επανενεργοποίηση της εταιρείας NAMCO σε παραγωγική βάση, ενώ εμφανίστηκε θετικός στη δημιουργία ομάδας δράσης υπαλλήλων των υπουργείων Μεταφορών και Ανάπτυξης προκειμένου να εξετάσουν την ουσιαστική στήριξη της ελληνικής βιομηχανίας πάσης φύσεως οχημάτων, όπως ζήτησε στη βουλή ο βουλευτής του ΛΑ.Ο.Σ κ.Κώστας Αϊβαλιώτης,



Πολέμησαν την επιτυχία του

Από το 1974 έως  το 1982, οπότε και η μονάδα της  NAMCO, έβαλε λουκέτο, πουλήθηκαν περισσότερα από 18.000 οχήματα, πετυχαίνοντας την ημερήσια παραγωγή 8 με 10 αυτοκινήτων την ημέρα, πρωτόγνωρο για τα ελληνικά δεδομένα. Το «PONY» είχε καταφέρει να γίνει … μανία, προσελκύοντας το ενδιαφέρον των αγοραστών, επειδή ήταν εύχρηστο, είχε προσιτή τιμή και το κυριότερο ήταν αυτοκίνητο «Made in Greece» που ενθουσίαζε τους Έλληνες.

Στα τέλη της  δεκαετίας του 1970, αυτοκίνητα «PONY» είχαν προμηθευτεί για τις ανάγκες γενικής επιστασίας οι ένοπλες δυνάμεις και τα σώματα ασφαλείας, καθώς και οι ΔΕΚΟ όπως ο ΟΤΕ και τα ΕΛΤΑ.

Τα αυτοκίνητο ήταν περιζήτητα όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και σε ακόμη 14 χώρες, καθιστώντας το «PONY» συνώνυμο της ελληνικής παραγωγής.

Η εμπορική επιτυχία της ελληνικής αυτοκινητοβιομηχανίας, γρήγορα θορύβησε τους πολυεθνικούς κολοσσούς και τους εγχώριους  υποστηρικτές τους, που επεδίωξαν  να την πλήξουν, πετυχαίνοντας τελικά να σταματήσουν την παραγωγή του «PONY».

Δεν ήταν μόνο αξιωματούχοι των τότε κυβερνήσεων, που εφεύρισκαν διάφορα προσκόμματα για να κάμψουν την άνοδο της NAMCO, ήταν και οι ίδιοι οι εργαζόμενοι σε αυτήν. που καθοδηγούμενοι από τους συνδικαλιστές τους, απείχαν για … 120 μέρες από την εργασία τους, διεκδικώντας αυξήσεις 35% και … επιπλέον άδεια διακοπών,  με αποτέλεσμα να κατεβάσει ρολά το εργοστάσιο και να μπει άδοξο τέλος στο πετυχημένο εγχείρημα.


Πηγή









Διαβάστε περισσότερα...

Η Diesel γέμισε τη βιτρίνα της με «Μέλισσες»

Το κατάστημα της Diesel στο Golden Hall στόλισε την πιο πρωτότυπη χριστουγεννιάτικη βιτρίνα.





Τα Χριστούγεννα πλησιάζουν με γοργό ρυθμό κλείνοντάς μας το μάτι και το κατάστημα της Diesel στο Golden Hall δε θα μπορούσε παρά να αντεπεξέλθει στο γιορτινό αυτό κάλεσμα.
Φανταστείτε πολύχρωμες γιρλάντες, χρυσαφένιες μπάλες, λευκές νιφάδες και φωτεινά λαμπιόνια και χαμογελάστε με το πιο λαμπερό σας χαμόγελο. Με αφορμή το στολισμό του χριστουγεννιάτικου δέντρου στο πιο σύγχρονο mall της Ευρώπης, απολαύσαμε την Έλενα Παπαρίζου να το ανάβει και να κάνει ένα ξεσηκωτικό live που μας προκάλεσε να σιγοψιθυρίσουμε τα τραγούδια της κουνώντας ρυθμικά το πόδι και ακολουθώντας τη στο πνεύμα των ημερών.
Βέβαια, αν νομίζατε πως αυτή ήταν η μόνη έκπληξη που μας περίμενε στο γιορτινό Golden Hall κάνετε λάθος. Η Eλληνίδα star εντυπωσίασε με την εμφάνισή της, ωστόσο και η βιτρίνα του καταστήματος της Diesel έκλεψε τις εντυπώσεις. Όχι ένα, ούτε δύο, αλλά πέντε ζωντανά μοντέλα πόζαραν στη βιτρίνα του καταστήματος κάνοντάς μας αρχικά να σαστίσουμε και έπειτα να κλείσουμε πονηρά το μάτι.
Ο κλασικός χριστουγεννιάτικος στολισμός είχε δώσει τη θέση του στο μουσικό συγκρότημα «Μέλισσες» που υποδυόμενοι τον πιο ανατρεπτικό ρόλο πόζαραν με χάρη, χαιρέτησαν τους περαστικούς και ανέδειξαν με τον καλύτερο τρόπο της δημιουργίες της Diesel. Εάν φέτος η χριστουγεννιάτικη ατμόσφαιρα ξεκίνησε με τραγούδια, χορό και εκπλήξεις, αναμένουμε με αγωνία τη συνέχεια.
Diesel σε ευχαριστούμε που μας κακομαθαίνεις!


 Πηγή


Διαβάστε περισσότερα...

ΕΡΕΥΝΑ-ΣΟΚ: Τα αληθινά στοιχεία της ελληνικής οικονομίας που κρύβουν

Απόλυτη αποτυχία που δημιουργεί δυναμική μη αναστρέψιμης πορείας προς την άβυσσο της χρεοκοπίας, έχει πάρει πλέον η χώρα, σύμφωνα με τα οικονομικά στοιχεία που έχουν αποκρυβεί επιμελώς και που για πρώτη φορά φέρνει σήμερα στην δημοσιότητα το defencenet.gr. H οικονομική πολιτική της κυβέρνησης που στο μεγαλύτερο ποσοστό της, βέβαια, επιβλήθηκε από την τρόικα, είχε ακριβώς τα αντίθετα αποτελέσματα και η όλη κατάσταση θυμίζει καρκινοπαθή που του χορηγούν βαριά φάρμακα για να του παρατείνουν μερικούς μήνες τη ζωή (για να προετοιμαστούν οι «συγγενείς» -διάβαζε Μέρκελ, Σαρκοζί κλπ - καλύτερα για την «κηδεία», δηλαδή την ολική πτώχευση).




 Τα φάρμακα προκαλούν παρενέργειες που σακατεύουν το συκώτι, το στομάχι, το ανοσοποιητικό και απλά καθιστούν τον «θάνατο» πιο επώδυνο και βασανιστικό.
Τα νούμερα που συγκέντρωσε η έρευνα του defencenet.gr από επίσημες πηγές του υπουργείου Οικονομικών και τα οποία παραδόξως, ουδόλως ανέφερε κανείς κατά την τριήμερη συζήτηση στην Βουλή, δίνουν εικόνα οικονομίας που όχι μόνο δεν παλεύει να βγει από την ύφεση, αλλά είναι κλινικά νεκρή μετά τα όσα της επέβαλαν, από τον Μάιο του 2010.
Δύο βασικές παραδοχές που καταδεικνύουν το εύρος της καταστροφής της ελληνικής οικονομίας: Αντίθετα με ό,τι λένε οι κυβερνητικοί και η τρόικα, η φοροδιαφυγή το 2010… κάλπασε και ξεπέρασε κάθε προηγούμενο! Το είπε κανείς αυτό δημοσίως; Ποτέ!
Χαρακτηριστικό είναι ότι οι 7 στους 10 ελεύθερους επαγγελματίες δήλωσαν το 2010 στην εφορία εισόδημα χαμηλότερο από το τότε αφορολόγητο όριο των 12.000 ευρώ και… «καθάρισαν». Αυτό γίνεται για πρώτη φορά στην ιστορία της ελληνικής οικονομίας, δηλαδή το 70% των ελεύθερων επαγγελματιών που αποτελούν τον βασικό τροφοδότης της ελληνικής οικονομίας να μην πληρώνουν ούτε ένα ευρώ φόρο!
Πρόκειται για 273.662 φορολογούμενους με εισοδήματα από ελεύθερα επαγγέλματα που ήταν αφορολόγητοι σε σύνολο 378.876 ελευθέρων επαγγελματιών που υπέβαλαν δήλωση στην εφορία το ίδιο έτος.
Την ίδια στιγμή, μόνο 443 ελεύθεροι επαγγελματίες δήλωσαν εισόδημα πάνω από 200.000 ευρώ και μόνο 6 ελεύθεροι επαγγελματίες πάνω από 900.000 ευρώ.
Σε ό,τι αφορά στο σύνολο των φορολογούμενων, μόνο 52 δήλωσαν στην εφορία εισόδημα πάνω από 900.000 ευρώ, εκ των οποίων μάλιστα, οι 15 ήταν μισθωτοί. Εισόδημα μεταξύ 500.000 ευρώ και 900.000 ευρώ δήλωσαν 204 φορολογούμενοι.
Το δεύτερο κομβικό σημείο, απλά επιβεβαιώνει το πρώτο και φτάνει μέχρι τις ημέρες μας και τινάζει στον αέρα όλα τα φληναφήματα που λέγονται «περιορισμός της ύφεσης», αναδιοργάνωσης του τομέα των εσόδων κλπ: Τα έσοδα το πρώτο δεκάμηνο του 2011 (1/1/-31/10) απλά έχουν καταρρεύσει σε μία οικονομία που, ενώ έχει πεθάνει, κάποιοι επιμένουν να της ρουφούν το αίμα: Παρά τα σκληρά, απάνθρωπα, φοροεισπρακτικά μέτρα που έχουν επιβληθεί το τελευταίο έτος,
Σε πλήρη κατάρρευση βρίσκονται τα έσοδα του κρατικού προϋπολογισμού καθώς σύμφωνα με στοιχεία του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους εμφανίζονται μειωμένα σε σύγκριση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα κατά 4,1%!
Είπατε τίποτα; Γιατί από το ΥΠΟΙΚ και από την τρόικα έχει πέσει πέσει «νεκρική σιωπή», προφανώς για να μην διακόψουν την «νεκρόφιλη» τελετή που εκτελούν.
Τα έσοδα εμφανίζουν «μαύρη τρύπα» έναντι του αναθεωρημένου στόχου κατά 1,1 δισ. ευρώ και η κατάρρευση των εσόδων έχει οδηγήσει στα ύψη και το έλλειμμα το οποίο διαμορφώνεται στο δεκάμηνο στα 20,1 δισ. ευρώ έναντι 18 δισ. ευρώ που ήταν το αντίστοιχο περυσινό διάστημα!
Επαναλαμβάνουμε, αυτά είναι τα επίσημα στοιχεία, τα οποία κανείς δεν έχει τολμήσει να αγγίξει μέχρι στιγμής.
Πιο αναλυτικά, τα συνολικά έσοδα του Κρατικού Προϋπολογισμού (Τακτικός και ΠΔΕ) είναι μειωμένα έναντι του νέου στόχου κατά 1.103 εκατ. ευρώ, ενώ οι συνολικές δαπάνες (Τακτικός και ΠΔΕ) παρουσιάζονται μειωμένες κατά 1.360 εκατ. ευρώ, αλλά με τι τίμημα: Ένα κράτος που έχει προχωρήσει σε εσωτερική στάση πληρωμών, ένα κράτος, το οποίο δηλώνει προς τους πάντες ότι «Απλά δεν πληρώνω», ένα κράτος το οποίο έχει παραμελήσει ακόμα και την άμυνα και την ασφάλειά του, εκχωρώντας μέχρι και την προστασία της Κύπρου στο… Ισραήλ!
Πώς φτάσαμε ως εδώ; Με την απλή διαδικασία που ξέρουν όλες οι ελληνικές κυβερνήσεις, οι οποίες όμως δεν είχαν στύψει τον κοσμάκη, ούτε είχαν αφήσει τους δημοσίους υπαλλήλους με 50% των αποδοχών τους μέσα σε 18 μήνες: Εισπράττουν λίγα, ξοδεύουν πολλά!
Τα έσοδα από τους φόρους όπως είδαμε αντί να αυξηθούν, μειώθηκαν (!), για τον απλό λόγο που έχουμε αναφέρει και στο παρελθόν, ότι λόγω της δομής της οικονομίας που δεν αλλάζει μέσα σε 18 μήνες, ούτε αλλάζει με την απειλή φυλάκισης, για κάθε ένα ευρώ που δίνεται σε άμεσο φόρο χάνεται ενάμιση από έμμεσους φόρους. Συν το γεγονός ότι ο κόσμος δεν δαπανά και συνεπώς η έμμεση φορολογία εμφανίζει πολύ χαμηλότερα αποτελέσματα από την άμεση.
Γενικώς, δεν εισπράττει το κράτος γιατί… «Ουκ αν λάβοις παρά του μη έχοντος». Η φοροδιαφυγή, αυτά τα 100 δισ. ευρώ που βγήκαν στο εξωτερικό τα τελευταία χρόνια, δεν στέρησε στο κράτος, απλά κάποιους άμεσους φόρους, στέρησε και το «τζιράρισμα» που θα γινόταν στην εσωτερική αγορά από το ποσό αυτό.
Και όταν βλέπει κανείς ότι η ατμομηχανή της ελληνικής οικονομίας, η οικοδομή έχει καταρρεύσει, η αγορά αυτοκινήτου έχει καταρρεύσει, ο τομέας της εστίασης έχει καταρρεύσει, ε, από πού θα εισπράξουν; Και βέβαια έχουμε μια μεγάλη αύξηση των κρατικών δαπανών όχι για επενδύσεις, αλλά για να πληρώνονται τα ταμεία ανεργίας και τα ασφαλιστικά ταμεία, που απλά δεν έχουν έσοδα πλέον λόγω της ανεργίας και της μαύρης εργασίας. Φαινόμενα που θα εντείνονται χρόνο με τον χρόνο όσο κυβέρνηση και τρόικα επιμένουν σε αυτές τις συνταγές…
Οι δαπάνες του τακτικού προϋπολογισμού, λοιπόν, είναι αυξημένες κατά 3.121 εκατ. ευρώ ή 5,7% έναντι του 2010. H αύξηση αυτή οφείλεται κυρίως:


- Στις αυξημένες δαπάνες για τόκους κατά 2.483 εκατ. ευρώ ή 19,5% σε σχέση με το αντίστοιχο δεκάμηνο του 2010
- Στην αύξηση των πρωτογενών δαπανών κατά 2,4% ή 970 εκατ. ευρώ συγκριτικά με την αντίστοιχη περίοδο του 2010 που δικαιολογείται από την αύξηση των επιχορηγήσεων για ασφάλιση, περίθαλψη και κοινωνική προστασία κατά 2.767 εκατ. σε σχέση με το 2010 που υπερέβη την μείωση κατά 1.796 εκατ. ευρώ των υπολοίπων κατηγοριών δαπανών.
Μετά από αυτό, ο βασικός στόχος του ΥΠΟΙΚ για το α’τρίμηνο του 2012 για πρωτογενές πλεόνασμα, μάλλον σαν ένα κακό ανέκδοτο ακούγεται.
Για όλο το 2012 προϋπολογίζεται πρωτογενές πλεόνασμα μέχρι και 2 δισ. ευρώ (πρωτογενές είναι το πλεόνασμα που προκύπτει, αν δεν υπολογιστούν οι τόκοι των δανείων στον προϋπολογισμό. Τότε καλείται πρωτογενές γιατί δείχνει ότι το τελικό έλλειμμα οφείλεται μόνον σε εξυπηρέτηση του παλαιού χρέους) πρόβλεψη που την βασίζουν την μείωση των τόκων κατά 4-5 δις. ευρώ για του χρόνου, λόγω «κουρέματος».
Ο προϋπολογισμός άλλωστε, έχει ήδη καταρτισθεί, αλλά τον Ιανουάριο θα τον αλλάξουν πάλι (αυτό είναι μια μικρή είδηση για όσους το αγνοούν ακόμα) με την προϋπόθεση βέβαια ότι θα έχει πετύχει το PSI, για το οποίο όμως υπάρχει μέχρι στιγμής ελάχιστη προθυμία των τραπεζών να συμμετάσχουν.
Δυστυχώς πλέον εδώ που έχουν φτάσει τα πράγματα, η κατάσταση, ό,τι και να λένε οι της εξουσίας, είναι μη αναστρέψιμη. Η δυνατότητα επώδυνης μεν, αλλά διάσωσης του 2010, χάθηκε οριστικά. Μόνο μια μεγάλη γεωπολιτική στροφή προς την αντίθετη κατεύθυνση από αυτή που ακολουθεί η χώρα τα τελευταία 30 χρόνια θα μπορούσε να την διασώσει, αλλά κάτι τέτοιο θέλει ΗΓΕΤΕΣ με ελληνική ψυχή. Όχι υπαλλήλους που απλά μιλάνε ελληνικά…

 Πηγή










Διαβάστε περισσότερα...