Παρασκευή 28 Ιανουαρίου 2011

Με πορεία άδειασαν την Νομική

Στις 3.30 τη νύχτα αποχώρησαν τελικά από το κτήριο της Νομικής Σχολής Αθηνών οι μετανάστες καθώς μετά από μαραθώνιες διαπραγματεύσεις ο ιδιοκτήτης του κτιρίου στο οποίο τελικά μεταφέρθηκαν, επί της οδού Ηπείρου, επείσθη να το διαθέσει. Οι άνδρες της αστυνομίας απομακρύνθηκαν από το σημείο και πήραν θέσεις διακριτικής παρακολούθησης, προκειμένου οι καταληψίες να εξέλθουν. Οι μετανάστες βγήκαν από τη Νομική κάνοντας το σήμα της νίκης και φωνάζοντας συνθήματα.
Τις οδούς Σόλωνος Ιπποκράτους Ακαδημίας, Πατησίων και Ηπείρου περπάτησαν οι μετανάστες για να καταλήξουν στην οδό Ηπείρου όπου και είναι το κτίριο το οποίο θα τους στεγάσει. Η παρουσία της αστυνομίας κατά τη διάρκεια της πορείας ήταν διακριτική.

Αξίζει να τονίσουμε ότι ένας αριθμός μεταναστών μεταφέρθηκε με ιδιωτικά αυτοκίνητα, αφού δεν ήταν σε θέση να περπατήσουν, ενώ παράλληλα τους προσφέρθηκαν οι πρώτες βοήθειες.
Αυτό που αναμένεται να μάθουμε, είναι το αν στο κτίριο της οδού Ηπείρου όπου και μεταφέρθηκαν, οι μετανάστες θα παραμείνουν για 15 ημέρες, όρος που έθετε εξ αρχής ο ιδιοκτήτης, ή αν έχει γίνει κάποια διαφορετική συμφωνία για να παραμείνουν εκεί για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.
Λίγο πριν τις δύο το πρωί υπήρξε η πληροφορία πως ο ιδιοκτήτης του κτιρίου είχε αρνηθεί να το παραχωρήσει φοβούμενος εκτεταμένα επεισόδια στο σημείο, ενώ οι καταληψίες είχαν ήδη μαζέψει τα προσωπικά τους αντικείμενα προκειμένου να αποχωρήσουν για το νέο τους «σπίτι».
Ο ιδιοκτήτης, άλλαξε ακόμη μια φορά την απόφασή του και αποδέχτηκε τελικά να παραχωρήσει το κτίριο ώστε να γίνει πραγματικότητα η μετεγκατάσταση.
Ο εκπρόσωπος της Επιτροπής Αλληλεγγύης ξύπνησε τους μετανάστες λίγο μετά τις τρεις και τους ειδοποίησε πως θα αποχωρήσουν από το κτίριο της Νομικής.
Nωρίτερα ο εισαγγελέας δέχτηκε τους 3 όρους που έθεσαν οι μετανάστες και οι οποίοι είναι :
-Να παραμείνουν στο κτίριο όσες μέρες κρατήσει ο αγώνας τους
-Να μην υπάρχουν αστυνομικοί στο κτίριο
-Να μπορούν να εισέρχονται και να εξέρχονται οι συμπαραστάτες τους
Για περισσότερο από έντεκα ώρες ένα σκηνικό παραλόγου είχε στηθεί γύρω από τη Νοµική Σχολή. Οι µετανάστες σε συνέλευση που έκαναν το µεσηµέρι ουσιαστικά αρνήθηκαν τη µεταφορά τους στο κτίριο της οδού Πατησίων που είχε προτείνει η πρυτανεία, καθώς προέβαλλαν συγκεκριµένους όρους: να µείνουν µαζί τους τα µέλη των οργανώσεων αλληλεγγύης, να µη φρουρείται το κτίριο από την Αστυνομία, ενώ εκπρόσωποί τους το είχαν κρίνει νωρίτερα ακατάλληλο.

Πηγή
http://www.kalymniansvoice.gr/el/component/content/article/62-2009-06-24-11-29-22/12792-2011-01-28-09-45-42.html
Διαβάστε περισσότερα...

Ακόμα ένας λόγος που το ωροσκόπιο δεν βγαίνει

Νέα Υόρκη

Όσοι επιμένουν να πιστεύουν στην αστρολογία, ίσως θα έπρεπε τουλάχιστον να αλλάξουν γνώμη για το ζώδιο στο οποίο ανήκουν: τα ωροσκόπια υπολογίζονται με βάση τη θέση του ζωδιακού κύκλου όπως ήταν πριν από 2.000 χρόνια, όχι όπως είναι σήμερα.

Οι αστρολόγοι υπολογίζουν τα ζώδια με βάση τη θέση του Ήλιου σε σχέση με συγκεκριμένους αστερισμούς την ημερομηνία γέννησης κάθε ανθρώπου. Λόγω όμως της ταλάντωσης του άξονα περιστροφής της Γης, τα άστρα έχουν μετατοπιστεί στον ουρανό από τότε που αναπτύχθηκε η αστρολογία. Και αυτό σημαίνει ότι οι ημερομηνίες στις οποίες αντιστοιχούν τα ζώδια είναι σχεδόν ένα μήνα λάθος.

«Η αστρολογία μας λέει ότι ο Ήλιος βρίσκεται στην τάδε θέση, ενώ η αστρονομία λέει ότι βρίσκεται σε άλλη θέση» σχολιάζει στο LiveScience o Τζο Ράο, αστρονόμος του Πλανητάριου Χέιντεν της Νέας Υόρκης και συντάκτης του Space.com.

Η απόκλιση από τον ζωδιακό κύκλο που χρησιμοποιούν οι αστρολόγοι οφείλεται στη λεγόμενη μετάπτωση - τον κλυδωνισμό στον άξονα περιστροφής της Γης που προκαλεί η βαρυτική έλξη της Σελήνης.


Δεδομένου ότι ο άξονας της Γης δεν είναι αιώνια στραμμένος στην ίδια κατεύθυνση, η θέα που έχουμε στον νυχτερινό ουρανό αλλάζει αργά αλλά σταθερά στην πορεία του γεωλογικού χρόνου. Χρειάζονται μάλιστα 26.000 χρόνια μέχρι να ολοκληρωθεί ένας κύκλος μετάπτωσης και να επανέλθει ο ουρανός εκεί που ήταν κάποτε.

«Ο αρχαιότερος γνωστός αστρονόμος που αναγνώρισε και υπολόγισε την κίνηση της μετάπτωσης ήταν ο Αρίσταρχος ο Σάμιος, που έζησε γύρω στο 280 π.Χ» επισήμανε ο Ράο.

Το θέμα έγινε πρωτοσέλιδο σε αμερικανικά μέσα αυτή την εβδομάδα έπειτα από συνέντευξη που έδωσε στην εφημερίδα Star-Tribune της Μινεάπολις ο Πάρκε Κουνκλ, αστρονόμος του Πλανητάριου της Μινεσότα.

Ο ίδιος δηλώνει «έκπληκτος» με την εντύπωση που προκάλεσε η συνέντευξή του, αφού όσα είπε είναι γνωστά εδώ και αιώνες.

Για όσους όμως επιμένουν να διαβάζουν τα ωροσκόπια, οι πραγματικές ημερομηνίες που αντιστοιχούν στα ζώδια ίσως είναι χρήσιμες:

• Αιγόκερως: 20 Ιανουαρίου - 16 Φεβρουαρίου
• Υδροχόος: 16 Φεβρουαρίου - 11 Μαρτίου
• Ιχθείς: 11 Μαρτίου - 18 Απριλίου
• Κριός: 18 Απριλίου - 13 Μαΐου
• Ταύρος: 13 Μαΐου - 21 Ιουνίου
• Δίδυμοι: 21 Ιουνίου - 20 Ιουλίου
• Καρκίνος: 20 Ιουλίου - 10 Αυγούστου
• Λέων: 10 Αυγούστου - 16 Σεπτεμβρίου
• Παρθένος: 16 Σεπτεμβρίου - 30 Οκτωβρίου
• Ζυγός: 30 Οκτωβρίου - 23 Νοεμβρίου
• Σκορπιός: 23 με 29 Νοεμβρίου
• Οφιούχος: 29 Νοεμβρίου - 17 Δεκεμβρίου
• Τοξότης: 17 Δεκεμβρίου - 20 Ιανουαρίου

Η λίστα περιλαμβάνει τον Οφιούχο, έναν αστερισμό που επέλεξαν να αγνοήσουν αυθαίρετα οι Βαβυλώνιοι αστρολόγοι επειδή ήθελαν τα ζώδια να είναι 12 και όχι 13.

«Είναι τρελό» σχολιάζει ο Ράο. «Πραγματικά, έχουν εντελώς δικούς τους κανόνες».


Πηγή: in.gr
Επιμέλεια: Σίμος Οικονομίδης, Φυσικός, M.Sc.

Πηγή
http://www.astronomy.gr/main.cfm?module=article&id=1253&action=detail

Διαβάστε περισσότερα...

Ο ΒOΡΕΙΟΣ ΜΑΓΝΗΤΙΚOΣ ΠOΛΟΣ ΤΗΣ ΓΗΣ ΜΕΤΑΚΙΝΕIΤΑΙ ΑΠO ΤΟΝ ΒOΡΕΙΟ ΚΑΝΑΔΑ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΣΙΒΗΡΙΑ ΜΕ ΜΕΓΑΛΗ ΤΑΧΥΤΗΤΑ

Ο μαγνητικός βόρειος πόλος εντοπίστηκε για πρώτη φορά στο βόρειο Καναδά, το 1831, από τον σκωτσέζο εξερευνητή Τζέημς Κλαρκ Ρος, ο οποίος μάλιστα δεν δίστασε να τοποθετήσει μια βρετανική σημαία στο σημείο, ώστε να το "κατοχυρώσει" για λογαριασμό της Βρετανίας. Δυστυχώς γι' αυτόν, ο πόλος έκτοτε… έφυγε από εκείνο το σημείο.
Καθώς οι γεωφυσικές συνθήκες στο εσωτερικό της Γης συνεχώς μεταβάλλονται, ο βόρειος μαγνητικός πόλος μετακινείται κάθε χρόνο. Οι μετρήσεις έχουν δείξει ότι αυτά τα 180 χρόνια μετά την ανακάλυψή του, ο πόλος μετακινείται βαθμιαία με ρυθμό σχεδόν 15 χιλιομέτρων ετησίως. Όμως στη δεκαετία του ΄90, για άγνωστο λόγο, η μετακίνηση αυτή επιταχύνθηκε σημαντικά, φθάνοντας τα 60 χιλιόμετρα το 2002 και έκτοτε έχει ελαφρά μειωθεί στα 55 χλμ., με κατεύθυνση βόρεια-βορειοδυτική στον Αρκτικό Ωκεανό. Αν συνεχίσει έτσι, σε μια δεκαετία περίπου ο βόρειος μαγνητικός πόλος θα βρεθεί στη Σιβηρία. Οι ερευνητές αποδίδουν την μετακίνηση σε μια ελικοειδή στήλη λιωμένων υλικών που ανεβαίνει από τα έγκατα του πλανήτη. Όπως αναφέρουν, τέτοιες στήλες λιγότερο πυκνών υγρών σχηματίζονται στα σύνορα του εσωτερικού πυρήνα της Γης και στη συνέχεια βρίσκουν διέξοδο προς την επιφάνεια μέσω ενός "κυλίνδρου", ο κεντρικός άξονας του οποίου είναι ο άξονας περιστροφής του πλανήτη μας.

Η γρήγορη περιστροφή της Γης προκαλεί ισχυρή ελικοειδή κίνηση στα λιωμένα υλικά που περιέχονται μέσα σε αυτή τη στήλη. Οι κινήσεις αυτές, που επιδρούν στον μανδύα κάτω από την Αρκτική, έχουν ως συνέπεια την μετακίνηση του βορείου μαγνητικού πόλου, μέσω μιας διαδικασίας που κάπως μοιάζει με την μεταβαλλόμενη μαγνητική δραστηριότητα, η οποία παράγει τις πιο σκούρες "κηλίδες" στον ήλιο. Οι νέες μετρήσεις του μαγνητικού πεδίου στα Νέα Σιβηριανά Νησιά δείχνουν ότι μια τέτοια διαδικασία πρέπει να βρίσκεται σε εξέλιξη από κάτω τους, αν και απόδειξη προς το παρόν δεν μπορεί να υπάρξει, όπως παραδέχτηκαν οι γάλλοι επιστήμονες. Η λύση του μυστηρίου, που βρίσκεται "θαμμένο" στο εσωτερικό της Γης, θα απαιτήσει νέες επιστημονικές γνώσεις και μεθόδους, καθώς και περισσότερα στοιχεία από τους δορυφόρους που μελετούν το Αρκτικό μαγνητικό περιβάλλον.

Πηγή
http://enneaetifotos.blogspot.com/2011/01/o-o-o-i-o-o.html
Διαβάστε περισσότερα...