Κυριακή 5 Δεκεμβρίου 2010

ΒΙΟΓΡΑΦΙΑ: ΒΕΛΙΣΣΑΡΙΟΣ

Ο μεγάλος αυτός Βυζαντινός στρατηγός γεννήθηκε στην Θράκη το 505 μ.Χ.
Σε ηλικία μόλις 25 ετών πήρε το βαθμό το βαθμό του στρατηγού. απο τον αυτοκράτορα Ιουστινιανό και στάλθηκε να πολεμήσει κατά των Περσών. στην Μεσοποταμία.Εκεί αν και έδειξε σπουδαίες ηγετικές ικανότητες νικήθηκε και υπέγραψε συμφωνία ειρήνης.
Το 532 μ.Χ βοήθησε τον αυτοκράτορα κατα την στάση του "Νίκα" κερδίζοντας την εύνοια του.
Ετσι το 534 μ.Χ επικεφαλής του Βυζαντινού στρατού εισέβαλε στην Β.Αφρική για να υποτάξει τους Βάνδαλους.Στο Τρικάμαρο ο βασιλιάς των Βανδάλων υπέστη συντριπτική ήττα με αποτέλεσμα το κράτος του να διαλυθεί και ο ίδιος να μεταφερθεί ως τρόπαιο στην Κωνσταντινούπολη.

Τον ίδιο χρόνο άρχισε και ο πόλεμος μεταξύ του Βυζαντίου και των Οστρογότθων που κράτησε 20 ολόκληρα χρόνια.Ο Βελισσάριος αποβιβάστηκε στην Σικελία και κατέλαβε την Κατάνια και τις Συρακούσες.Τότε ο βασιλιάς των Οστρογότθων πρότεινε ειρήνη αλλά αργότερα την αθέτησε.Ετσι ο Βελισσάριος προχώρησε στην κυρίως Ιταλία και κατέλαβε το Ρήγιο και την Νάπολι.Το 539 μ.Χ κατέλαβε μετά απο πολιορκία και την Ραβένα.
Ομως οι ραδιουργίες που γινόντουσαν στην Κωνσταντινούπολη ανάγκασαν τον Ιουστινιανό να τον καλέσει πίσω και να τον δικάσει με την κατηγορία της συνομωσίας.
Απέφυγε όμως να τον φυλακίσει και τον περιόρισε στο σπίτι του.Αργότερα όταν αποδείχτηκε η αθωότητα τον απελευθέρωσε.
Πέθανε το 565 μ.Χ λίγους μόνο μήνες μετά τον θάνατο του αυτοκράτορα που υπηρέτησε πιστά σε όλη την ζωή του.

Πηγή
http://protesilaos.blogspot.com/2010/03/blog-post_4424.html