Πέμπτη 23 Σεπτεμβρίου 2010

Σινεμά : Ο ΔΟΛΟΦΟΝΟΣ ΜΕΣΑ ΜΟΥ -THE KILLER INSIDE ME


Αστυνομική ταινία θρίλερ, αμερικανικής παραγωγής το στίγμα της οποίας δίνει εύγλωτα με το σχόλιο του, ο Στάνλεϊ Κιούμπρικ: «Ίσως η πιο φρικιαστική και ταυτόχρονα πιστευτή αφήγηση σε πρώτο πρόσωπο ενός εγκληματικά διεστραμμένου μυαλού που έχω ποτέ συναντήσει».

Τη σκηνοθεσία υπογράφει ο του Μάικλ Γουϊντερμπότομ και παίζουν οι Κέισι Άφλεκ, Κέιτ Χάντσον, Τζέσικα Άλμπα, Σάιμον Μπέικερ, Ελίας Κοτέας, Μπιλ Πούλμαν




Υπόθεση

Η ταινία είναι βασισμένη στο ομώνυμο μυθιστόρημα του συγγραφέα , Τζιμ Τόμσον και αφηγείται την ιστορία ενός “σίριαλ κίλερ”, πλήν όμορφου, και φαινομενικά σεμνού βοηθού σερίφη μιας μικρής πόλης, του Λου Φορντ. Ο Λου όμως έχει πολλά προβλήματα και δεν τα πάει καλά με τις ανθρώπινες σχέσεις .Αλλά και με το νόμο , παρότι είναι θεματοφύλακας του , έχει προβλήματα και με αυτό. Η κατάσταση γίνεται ιδιαίτερα επικίνδυνη καθώς στην περιφέρεια αυτή του Δυτικού Τέξας , οι δολοφονίες πληθαίνουν .Ο Λού , όπως εξελίσεται η ταινία είναι σαδιστής, ψυχοπαθής και δολοφόνος. Όταν οι υποψίες αρχίζουν να στρέφονται προς εκείνον, είναι απλά θέμα χρόνου πριν ξεμείνει από άλλοθι. Όμως, στο άγριο, ψυχρό, σκοτεινότερο από νουάρ σύμπαν του Τόμσον, τίποτα δεν είναι αυτό που φαίνεται. Κι όπως θα αποδειχθεί, αυτοί που κυνηγούν τον Λου, μπορεί και να έχουν ένα δικό τους μυστικό.

Πηγή
http://culture.ana-mpa.gr/view5.php?id=10394
Διαβάστε περισσότερα...

Σινεμά : THANK YOY FOR SMOKING


Αμερικανική παραγωγή του 2005 , η ταινία σε σκηνοθεσία Τζέισον Ράιτμαν
 έχει θέμα , τι άλλο , όπως λέει και ο τίτλος, το τσιγάρο και τις καπνοβιομηχανίες , μπλέκοντας παράλληλα και τη σχέση πατέρα – γιού . Παίζουν οι Άαρον Έκχαρτ, Μαρία Μπέλο, Κέιτι Χολμς, Κάμερον Μπράιτ, Άνταμ Μπρόντι, Ρομπ Λόου




Υπόθεση

O Νικ Νέιλορ (Άαρον Έκχαρτ) , δεν υπήρξε ποτέ καλός μαθητής αλλά έχει ταλέντο στο να μιλάει και να πείθει. Αξιοποιώντας αυτά τα προσόντα του , ο Νικ δουλεύει ως εκπρόσωπος των καπνοβιομηχανιών, άνθρωπος που φέρνει εις πέρας ειδικές αποστολές όπως διαξιφισμούς με συντηρητικούς πολιτικούς και αντικαπνιστικές οργανώσεις σε διάφορες συζητήσεις της τηλεόρασης.Ο Νικ είναι λοιπόν ο εκπρόσωπος Τύπου των καπνοβιομηχανιών και αντιπρόεδρος της Ακαδημίας Σπουδών Καπνού. Όμως Νικ Νέιλορ είναι επίσης ένας πολύ γοητευτικός άνθρωπος, με το χάρισμα ν’ ανακαλύπτει παντού κάτι θετικό και να το προβάλλει με πειστικό τρόπο και, ταυτόχρονα, ο στοργικός πατέρας ενός δωδεκάχρονου γιου , για τον οποίο θέλει να είναι πρότυπο.


Παρά το θέμα της ταινίας , ο πρωταγωνιστής δεν ανάβει ούτε ένα τσιγάρο, ενώ και στις κουβέντες που κάνει δεν υπαινίσσεται ότι το τσιγάρο είναι καλό , αλλά λέει μόνο:"Αφήστε σε όλους το δικαίωμα της επιλογής".Ενας πολέμιος για παράδειγμα του τσιγάρου , γερουσιαστής , κάνει αγώνα ζωής κατά του καπνίσματος , ενώ γύρω του η διαφθορά περισσεύει..Χαρακτήρες της ταινίας : ο BR το αφεντικό του Νικ , η Χέδερ στο ρόλο της φιλόδοξης δημοσιογράφου , ψάχνει το άρθρο που θα φτιάξει την καριέρα της που κάνει σεξ κατά το συμφέρον της ,η πρώην σύζυγος του Νικ και ο σύντροφος της, εκφραστές της συντηρητικής κοινής γνώμης αποδοκιμάζουν και κατακρίνουν τη δουλειά του και προσπαθούν να τον κρατήσουν μακριά από το παιδί του.

Πηγή
http://culture.ana-mpa.gr/view5.php?id=10394
Διαβάστε περισσότερα...

Σινεμά : ΓΟΥΟΛ ΣΤΡΙΤ: ΤΟ ΧΡΗΜΑ ΠΟΤΕ ΔΕΝ ΠΕΘΑΙΝΕΙ - WALL STREET 2: MONEY NEVER SLEEPS


Με θέμα το χρηματιστήριο και τον αδυσώπητο κόσμο του αλλά και φόντο την τωρινή οικονομική κρίση ο Όλιβερ Στόουν , ο σκηνοθέτης της κλασσικής ταινίας "Wall Street" του 1987 δημιουργεί μιά νέα ταινία πάνω στο παληό μοτίβο. Ο Μάικλ Ντάγκλας υποδύεται ξανά τον Γκόρντον Γκέκο, έναν από τους πιο θρυλικούς του ρόλους, που του χάρισε Όσκαρ Α' Ανδρικού Ρόλου το 1988.Το σενάριο υπογράφει ο Άλαν Λόεμπ ("Things We Lost in the Fire", "21"), ο οποίος πέρα από σεναριογράφος είναι και πτυχιούχος χρηματιστής.Στην ταινία εκτός απο τον Μάικλ Ντάγκλας, παίζουν οι Σάια Λα Μπεφ, Κάρεϊ Μάλιγκαν, Τζος Μπρόλιν




Υπόθεση

Ο Γκόρντον Γκέκο (Μάϊκλ Ντάγκλας) “πρύττανις”στα χρηματιστηριακά και αδίστακτός μόλις έχει αποφυλακιστεί.Δεδομένων των συνθηκών βρίσκεται ξαφνικά στο περιθώριο του κόσμου που μέχρι πρότινος κυριαρχούσε. Στην προσπάθειά του να αποκαταστήσει τις σχέσεις του με την κόρη του Γουίνι, θα συνεργαστεί με τον αρραβωνιαστικό της, Τζέικομπ , νεαρό , ανερχόμενο και φιλόδοξο χρηματιστή. Θα μπορέσουν όμως ο Τζέικομπ και η Γουίνι να εμπιστευτούν πραγματικά τον πρώην μεγιστάνα του χρήματος, του οποίου οι επίμονες προσπάθειες να επανέλθει στο προσκήνιο θα έχουν απροσδόκητα αποτελέσματα;
Να τι λέει ο Μάϊκλ Ντάγκαλς , ο οποίος πρίν απο 22 χρόνια είχε πάλι τον κεντρικό ρόλο του Γκέκο , στην κλασσική ταινία , ένα ρόλο που του χάρισε το πολυπόθητο Όσκαρ:

“Απ’ όλους τους ρόλους που έχω παίξει, ο ρόλος του Γκέκο είναι αυτός για τον οποίο με προσεγγίζουν οι περισσότεροι άνθρωποι” αναφέρει ο Ντάγκλας. “Λατρεύουν τον Γκέκο, κάτι το οποίο είναι τεράστια έκπληξη για εμένα μιας και ο χαρακτήρας αυτός είναι ένα πραγματικό κάθαρμα. H Wall Street είναι θέατρο. Οι θεατές λατρεύουν τις ιστορίες εξουσίας, σαγηνεύονται από την εξουσία. Για τον λόγο αυτό πιστεύω πως η ταινία “Wall Street” έχει αντέξει όλα αυτά τα χρόνια.”

“Η δημοτικότητα της ταινίας αυξήθηκε κατά τη διάρκεια των χρόνων” προσθέτει ο Ολιβερ Στόουν, για τον οποίο ήταν έκπληξη αρχικά το πώς το κοινό αγκάλιασε τον Γκέκο. “Γύρισα το “Wall Street” ως μια ιστορία ήθους και νομίζω πως πολλοί το παρεξήγησαν. Είναι απίστευτο το πόσοι άνθρωποι έχουν έρθει μέχρι σήμερα και μου έχουν πει “Ξεκίνησα καριέρα στην Wall Street εξαιτίας της ταινίας σου”. Πολλοί από αυτούς είναι τώρα 30 – 40 ετών και έχουν μια δυνατή πορεία στο χρηματιστήριο – ως τίμιοι χρηματιστές οφείλω να προσθέσω.”

Ο σκηνοθέτης



Ο Όλιβερ Στόουν γεννήθηκε το 1946 στην Νέα Υόρκη και θεωρείται πλέον μετρ ταινιών με προκλητικά θέματα, καταφέρνοντας πάντα να προκαλέσει συζητήσεις. Πριν την κινηματογραφική του καριέρα, πέρασε από διάφορες επαγγελματικές δραστηριότητες, όπως ταξιτζής, αγγελιοφόρος, βοηθός παραγωγής και πωλητής, ενώ υπηρέτησε και στο Βιετνάμ, όπου τιμήθηκε με το Χάλκινο Μετάλλιο Ανδρείας. Μετά την επιστροφή του από το Βιετνάμ, συνέχισε τις σπουδές του στο New York University Film School, απ’ όπου αποφοίτησε το 1971.
Ο Στόουν διαθέτει πολλές περγαμηνές καθώς έχει κερδίσει κερδίσει διάφορα βραβεία, ανάμεσα στα οποία και τρία Όσκαρ: Καλύτερης Σκηνοθεσίας για τις ταινίες “Platoon” και “Γεννημένος την 4η Ιουλίου”, καθώς και Καλύτερου Διασκευασμένου Σεναρίου για την ταινία “Το Εξπρές του Μεσονυχτίου”.



Λίγα Λόγια για την Παραγωγή

Ο Στόουν έχει μιά κλήση θα λέγαμε στο θέμα του χρηματιστηρίου γυρίζοντας και τότε και τώρα ένα θέμα για τη “Wall Street”, καθώς ο πατέρας του ήταν χρηματιστής στην Νέα Υόρκη και είναι εξοικειωμένος με το χώρο αυτό...
“Γυρίζοντας το “Wall Street” ήθελα πραγματικά να δω τον πόλεμο στο σπίτι, κατά κάποιο τρόπο, τον πόλεμο στην οικονομική ζούγκλα της Νέας Υόρκης, που είναι η πατρίδα μου” εξηγεί ο Στόουν.

Πηγή
http://culture.ana-mpa.gr/view5.php?id=10394
Διαβάστε περισσότερα...