Κυριακή 11 Απριλίου 2010

Οι γνωστότερες συνωμοσιολογικές θεωρίες


Το εξώφυλλο των Beatles 'Abbey Road' που αποτέλεσε στοιχείο για συνωμοσιολογικές θεωρίες

Συνωμοσιολογικές θεωρίες. Πολλοί τις αποφεύγουν, απλά γιατί δεν έχουν καμία όρεξη να απασχολήσουν το μυαλό τους με την αφάνταστη πιθανότητα ότι ο Elvis, ο John F. Kennedy ή ο Μεγαλοπόδαρος (Bigfoot) έχουν καταψυχθεί με κρυογονικές μεθόδους σε μια υπόγεια αποθήκη σε κάποιο μυστικό μέρος. Παρολαυτά, οι συνωμοσίες όντως υπάρχουν.

Στον εταιρικό κόσμο, μεγάλες εταιρίες από τις οποίες αγοράζουμε προϊόντα της καθημερινότητας έχουν βρεθεί ένοχες επειδή συνωμότησαν για να καθορίσουν τις τιμές και να μειώσουν τον ανταγωνισμό. Ακόμα, κάθε προσχεδιασμένη εγκληματική ενέργεια που έχει διαπραχτεί από περισσότερα του ενός ατόμου θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως συνωμοσία, από τον απλό φόνο μέχρι το σκάνδαλο του Watergate. Πολλοί θεωρητικοί της συνωμοσιολογίας πηγαίνουν ακόμα παραπέρα και υποστηρίζουν ότι υπάρχει κάποιο κρυφό χέρι που βρίσκεται πίσω από τα σημαντικότερα γεγονότα του κόσμου. Αν και κάποιες από τις θεωρίες έχουν ψήγματα αλήθειας, οι περισσότερες συνωμοσιολογικές θεωρίες είναι αδύνατο να διαψευσθούν επειδή οι σκληροπυρηνικοί υποστηρικτές τους θα βρουν τρόπους να απορρίψουν με λογικοφανή τρόπο όσα στοιχεία είναι ενάντια στις θεωρίες αυτές. Αυτόπτες μάρτυρες που αμφισβητούν τα συμπεράσματά τους κάνουν λάθος, ή αποτελούν μέρος της συνωμοσίας. Τουλάχιστον, αυτό θέλουν να πιστεύουν...

Η συνωμοσία των μεγάλων φαρμακευτικών εταιριών

Σχεδόν όλοι, εκτός από τους επενδυτές, λατρεύουν το να μισούν τις φαρμακευτικές εταιρίες. Τα φάρμακα κοστίζουν πολύ ακριβά, η αισχροκέρδεια είναι μεγάλη και φαίνεται πως κάθε τόσο κάποιο φάρμακο για το οποίο υποστηριζόταν ότι ήταν πλήρως ασφαλές, αποσύρεται μετά από τον θάνατο κάποιων ασθενών. Δεν είναι λοιπόν περίεργο το ότι η φαρμακευτική βιομηχανία και ιδιαίτερα οι πιο ισχυροί της εκπρόσωποι, αντιμετωπίζονται με κάποια υποψία. Κάποιοι όμως συνήγοροι της εναλλακτικής ιατρικής πιστεύουν ότι οι φαρμακευτικές εταιρίες συνωμοτούν ώστε να κρατούν τους ανθρώπους ασθενείς και να δρέπουν κέρδη. Για παράδειγμα, ο Kevin Trudeau (συγγραφέας του best seller 'Φυσικές Θεραπείες που Εκείνοι Δε Θέλουν να Γνωρίζετε γι' Αυτές') ισχυρίζεται ότι σημαντικές ιατρικές πληροφορίες κρατούνται κρυμμένες από μια συνωμοσία μεταξύ του ιατρικού κατεστημένου και μεγάλων φαρμακευτικών εταιριών. Σύμφωνα με τον συγγραφέα, "υπάρχουν συγκεκριμένες ομάδες, μεταξύ των οποίων και η βιομηχανία φαρμάκων, που δε θέλουν οι άνθρωποι να γνωρίζουν τους τρόπους με τους οποίους μπορούν να θεραπευτούν." Η ηθοποιός και μοντέλο Jenny McCarthy, εμφανίστηκε πρόσφατα στο σόου του Larry King και κατηγόρησε γιατρούς και την φαρμακευτική βιομηχανία ότι συνωμοτούν ώστε να αποκρύψουν στοιχεία που συσχετίζουν τα παιδικά εμβόλια με τον αυτισμό.

Σατανικές σέκτες

Κατά τη διάρκεια των δεκαετιών του 1980 και 1990, ένα ξέσπασμα από περιπτώσεις εκμετάλλευσης παιδιών τρομοκράτησε την Αμερική. Παιδιά κατηγόρησαν ενήλικους για τελετουργικούς βιασμούς, βασανιστήρια και εκμετάλλευση, ενώ ο τύπος δημοσιοποίησε τις εντυπωσιακές τους ιστορίες. Συχνά το κατηγορητήριο περιλάμβανε κατηγορίες για σατανισμό. Ο Κολοφώνας ήταν το ειδικό αφιέρωμα του Geraldo Rivera στο NBC με τίτλο: "Η Λατρεία του Διαβόλου: Εκθέτοντας τον Σατανικό Υπόκοσμο," που ανέβηκε στις 28 Οκτωβρίου του 1988. Ο Rivera στηρίχτηκε σε αυτοαποκαλούμενους 'ειδικούς στον σατανισμό', σε παραπλανητικές και ανακριβείς στατιστικές, σε εγκλήματα με ισχνή σύνδεση με τον σατανισμό και εντυπωσίασε τις αναφορές στον τύπο. Σ' αυτό το ντοκιμαντέρ με την ιστορικά τεράστια τηλεοπτική ακροαματικότητα, ο Rivera ισχυρίστηκε πως μια οργανωμένη σατανική συνωμοσία δρούσε σκοτώνοντας μωρά, δολοφονώντας αθώους και πραγματοποιώντας φρικτές τελετές. "Υπάρχουν πάνω από ένα εκατομμύριο σατανιστές σ' αυτή τη χώρα," είπε ο Rivera, προσθέτοντας ότι κατά πάσα πιθανότητα βρίσκονται και στη δική σας πόλη." Ο Rivera δεν παρουσίασε κάποια απόδειξη. Η έλλειψη στοιχείων παρουσιάστηκε ως απόδειξη του πόσο καλά οργανωμένες και πανούργες ήταν στην πραγματικότητα οι σατανιστικές συνωμοσίες. Ωστόσο, υπάρχουν πολύ λίγα στοιχεία που υποστηρίζουν την ύπαρξη σατανικών σεκτών και συνωμοσιών. Σε μια αναφορά του 1992 για το τελετουργικό έγκλημα, ο πράκτορας του FBI Kenneth Lanning κατέληξε ότι οι ανεξέλεγκτες διαδόσεις για τελετουργικούς φόνους, κανιβαλισμό και απαγωγή ήταν αστήρικτες. Ο Philips Stevens Jr., επίκουρος καθηγητής ανθρωπολογίας στο Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης στο Buffalo, είπε ότι οι διαδεδομένες φήμες για εγκλήματα που διαπράχτηκαν από σατανιστές "συνιστούν τη μεγαλύτερη απάτη που έχει διαπραχθεί απέναντι στον αμερικανικό λαό τον εικοστό αιώνα.

Τα πρωτόκολλα των Σοφών της Σιών

Η αναφορά αυτή σχετίζεται με το πασίγνωστο βιβλίο ('Τα πρωτόκολλα των Σοφών της Σιών') που υποτίθεται ότι αποκαλύπτει μια εβραϊκή συνωμοσία με στόχο την κυριαρχία του κόσμου. Πρωτοεμφανίστηκε στη Ρωσία το 1905 και περιέγραφε το πώς τα χριστιανικά ήθη, η οικονομία και η υγεία ήταν στο στόχαστρο μιας μικρής ομάδας από πολύ ισχυρούς Εβραίους. Η ιδέα για την ύπαρξη μιας εβραϊκής συνωμοσίας δεν είναι φυσικά κάτι το καινούργιο και έχει επαναληφθεί από πολλούς διακεκριμένους ανθρώπους όπως ο Henry Ford και ο Mel Gibson. Το 1920 ο Henry Ford πλήρωσε για να αποκτήσει μισό εκατομμύριο αντίτυπα από το βιβλίο που είχε τότε δημοσιευτεί και το 1930, το βιβλίο χρησιμοποιήθηκε από τους ναζί για να δικαιολογήσουν τη γενοκτονία εναντίον των Εβραίων (για την ακρίβεια, ο Αδόλφος Χίτλερ αναφέρθηκε στα 'Πρωτόκολλα' στο βιβλίο του 'Ο Αγών Μου'). Παρόλο που το βιβλίο έχει απαξιωθεί εντελώς ως απάτη και πλαστογραφία, συνεχίζει να εκδίδεται και να κυκλοφορεί ευρέως σε όλο τον κόσμο.

Η συγκάλυψη της συντριβής στο Roswell

Υπάρχει ένα δεδομένο στο οποίο συμφωνούν σχεδόν όλοι οι σκεπτικιστές αλλά και οι πιστοί: Κάτι συντρίφθηκε το 1947 σε ένα απομακρυσμένο αγρόκτημα έξω από το Roswell, στο Νέο Μεξικό. Η κυβέρνηση αρχικά υποστήριξε πως ήταν ένα είδος δίσκου, μετά επανασκεύασε τη δήλωση και ισχυρίστηκε πως στην πραγματικότητα ήταν έναν μετεωρολογικό μπαλόνι. Ωστόσο, οι ενδείξεις υποδηλώνουν πως δεν ήταν ούτε ιπτάμενος δίσκος ούτε και μετεωρολογικό μπαλόνι, αλλά ένα υψηλής τεχνολογίας, μεγάλης μυστικότητας στρατιωτικό μπαλόνι που φέρει τον τίτλο Project Mogul. Όπως προκύπτει, οι περιγραφές από τα συντρίμμια που προήλθαν από τους αυτόπτες μάρτυρες του συμβάντος ταιριάζουν σε μεγάλο βαθμό με τις φωτογραφίες από τα μπαλόνια του σχεδίου Mogul, μέχρι το ασημί τελείωμα και τα περίεργα σύμβολα στο πλάι. Οι ιστορίες αναφορικά με συντριμμένα σώματα εξωγήινων δεν βγήκαν στην επιφάνεια για πολύ καιρό, παρά μόνο μετά από αρκετές δεκαετίες και στην πραγματικότητα κανένας δεν είχε θεωρήσει το συμβάν στο Roswell σαν μια περίπτωση εμφάνισης εξωγήινων ή κάτι άλλο περίεργο, μέχρι που τριάντα χρόνια αργότερα, εκδόθηκε ένα βιβλίο σχετικά με το θέμα. Υπήρξε πράγματι μια συγκάλυψη, αλλά δεν είχε ως σκοπό να κρύψει έναν συντριμμένο δίσκο, αλλά ένα κατασκοπευτικό πρόγραμμα της εποχής του Ψυχρού Πολέμου.

Η δολοφονία του John F. Kennedy

Ο John F. Kennedy δολοφονήθηκε το 1963 σε μια αυτοκινητοπομπή στο Ντάλας. Ποιος τον σκότωσε; Οι περισσότεροι (αν και όχι όλοι) οι συνωμοσιολόγοι παραδέχονται ότι ο Lee Harvey Oswald πυροβόλησε τον Kennedy από μια κρυψώνα. Πίσω από το γεγονός αυτό βρίσκεται ένα ευρύ πεδίο συνωμοσιολογικής θεωρίας που έχει γεννήσει ατελείωτη υποψία και εκατοντάδες βιβλία, άρθρα και ταινίες. Υπήρχε ένας δεύτερος δολοφόνος, πιθανόν κάποιος που βρισκόταν στον διπλανό πράσινο λόφο; Και αν ο Oswald είχε δράσει μόνος του, ποιος του έδωσε τις εντολές; Ακτιβιστές που εναντιώνονται στον Fidel Castro; Νονοί του οργανωμένου εγκλήματος; Μια ζηλιάρα σύζυγος που είχε γίνει έξω φρενών με τις ερωτοδουλειές του Kennedy; Αν και η αναφορά της επιτροπής Warren κατέληξε στο ότι ο Oswald έδρασε μόνος του, μια αναφορά από το 'The House Select Committee on Assassinations' που εμφανίστηκε το 1979, πρότεινε ότι στην πραγματικότητα υπήρξε συνωμοσία και πιθανότατα παραπάνω από ένας εκτελεστής. Σε μια τόσο περίπλοκη και πολύκροτη υπόθεση, οι συνωμοσιολογικές θεωρίες θα εξακολουθήσουν να υπάρχουν.

Ο θάνατος του Paul McCartney

Σύμφωνα με πολλές ιστορίες και συνωμοσιολογικές θεωρίες που κυκλοφόρησαν στα τέλη της δεκαετίας του 1960, ο κιθαρίστας των Beatles, Paul McCartney, πέθανε το 1966. Τα εναπομείναντα μέλη των Beatles, μαζί με τον μάνατζέρ τους και άλλους, συνωμότησαν για να κρατήσουν κρυφό τον θάνατο του McCartney, φτάνοντας στο σημείο να προσλάβουν έναν σωσία του και να του δώσουν τη θέση του στο συγκρότημα. Ας δούμε κάποια δείγματα της συνωμοσιολογίας αυτής: αποτελώντας περίπτωση μιας σοβαρά διαστρεβλωμένης λογικής (ακόμα και για τα στάνταρτ των συνωμοσιολογικών θεωριών), οι συνωμότες έκαναν μεγάλο κόπο για να αποτρέψουν τον τύπο και το κοινό από το να ανακαλύψουν ότι ο McCartney είχε πεθάνει. Ωστόσο, ήθελαν συγχρόνως οι οπαδοί του να το γνωρίζουν, έτσι τοποθέτησαν έξυπνα σημάδια σε εξώφυλλα δίσκων και σε μουσικά κομμάτια, όπου έδιναν λεπτομέρειες για τον θάνατο του McCartney. Για παράδειγμα, στο εξώφυλλο του άλμπουμ Abbey Road, και οι τέσσερις των Beatles απεικονίζονται δρασκελίζοντας μια διάβαση με λευκές γραμμές, αλλά μόνο ο McCartney είναι ξυπόλητος και με διαφορετικό βήμα από τους υπόλοιπους. Αυτό θα πρέπει να σημαίνει κάτι, έτσι δεν είναι; Παρ' όλες τις δημόσιες διαψεύσεις από το συγκρότημα, οι οπαδοί του δεν μπορούσαν να το αφήσουν να περάσει έτσι και συνεργάστηκαν για να ανακαλύψουν και άλλα στοιχεία.

Η απάτη για την προσσελήνωση

Στην ταινία του 1978, Capricorn One, αμερικάνοι αστροναύτες και η NASA προσποιήθηκαν ότι προσεδαφίστηκαν στον Άρη. Παρόλο που επρόκειτο για μια μέτρια ταινία, αποτέλεσε μια ενδιαφέρουσα ιδέα και κάτι που θα μπορούσε να διαρκέσει για δεκαετίες. Το 2001, το κανάλι Fox ανέβασε το πρόγραμμα 'Συνωμοσιολογική Θεωρία: Προσεδαφιστήκαμε πράγματι στη Σελήνη;', κάτι που παρουσίασε πολλές ασυμφωνίες που είχαν παραβλεφθεί σχετικά με την επίσημη έκδοση της προσσελήνωσης και των φωτογραφιών της (είναι ωστόσο αρκετά περίεργο, το πώς η NASA θα διέδιδε φωτογραφίες που μπορούσαν να αποδείξουν ότι η προσσελήνωση ήταν μια απάτη). Ιστοσελίδες όπως η BadAstronomy.com έχουν σελίδες σελίδων με λεπτομερειακές ανασκευές των ισχυρισμών του καναλιού Fox. Φυσικά, ακόμα και εάν πράγματι υπήρχαν αξιόπιστα στοιχεία που να δείχνουν πως η προσσελήνωση του 1969 ήταν απάτη, οι συνωμοσιολόγοι θα πρέπει να ερευνήσουν και τις μετέπειτα αποστολές στη Σελήνη, συμπεριλαμβάνοντας αρκετούς αστροναύτες. Υπάρχει επίσης το ζήτημα με τους εκατοντάδες κιλών βράχους από τη Σελήνη, που έχουν μελετηθεί από πολλούς επιστήμονες και έχουν επιβεβαιωθεί ότι έχουν εξωγήινη προέλευση. Πως ήρθαν στα χέρια της NASA αν όχι από την προσσελήνωση; Πολλοί αστροναύτες προσεβλήθησαν από τους ισχυρισμούς ότι τα επιτεύγματά τους ήταν ψεύτικα. Έτσι, το 2002, όταν ο συνομωσιολόγος Bart Sibrel κατηγόρησε τον Buzz Aldrin αποκαλώντας τον 'δειλό και ψεύτη' για το ότι δεν είχε βρεθεί πραγματικά στη Σελήνη, ο 72χρονος του απάντησε με μια γροθιά στο σαγόνι.

Υποσυνείδητα διαφημιστικά μηνύματα

Σας έχει τύχει ποτέ να παρακολουθείτε μια ταινία και ξαφνικά να σας έρθει η όρεξη να μασουλήσετε κάτι οπωσδήποτε; Ή να κάθεστε στον καναπέ βλέποντας τηλεόραση και ξαφνικά να σας έρθει η ακαταμάχητη επιθυμία να αγοράσετε ένα καινούργιο αυτοκίνητο; Εάν ναι, ίσως είσαστε το θύμα από τη συνωμοσία υποσυνείδητων διαφημιστικών μηνυμάτων. Στους συνηγόρους αυτής της θεωρίας περιλαμβάνονται ο Wilson Bryan Key (συγγραφέας του 'Υποσυνείδητη Αποπλάνηση') και ο Vance Packard (συγγραφέας του 'Κρυμμένοι Χειραγωγοί'), οι οποίοι ισχυρίστηκαν ότι υπήρχαν υποσυνείδητα μηνύματα στις διαφημίσεις, που ήταν και πολυάριθμα αλλά και καταστροφικά. Αν και τα βιβλία προκάλεσαν μια δημόσια κατακραυγή και οδήγησαν σε ακροάσεις από την FCC (Federal Communications Commission Ομοσπονδιακή Επιτροπή Επικοινωνιών), πολλά σημεία από τα δύο αυτά βιβλία έχουν έκτοτε αναιρεθεί και διάφορες μελέτες περιπτώσεων σχετικά με τα αποτελέσματα των υποσυνείδητων διαφημιστικών μηνυμάτων αποκαλύφθηκαν ότι ήταν πλαστές. Τη δεκαετία του 1980, οι ανησυχίες για υποσυνείδητα μηνύματα μεταφέρθηκαν σε μουσικά συγκροτήματα όπως οι Styx και Judas Priest, με το δεύτερο συγκρότημα να φτάσει να κατηγορηθεί ότι προκάλεσε την αυτοκτονία ενός εφήβου μέσω υποσυνείδητων μηνυμάτων (η περίπτωση απορρίφθηκε).

Οι υποσυνείδητες νοητικές διεργασίες όντως συμβαίνουν και μπορούν να ελεγχθούν. Αλλά το γεγονός ότι ένα άτομο μπορεί να λάβει κάτι (ένα μήνυμα ή μια διαφήμιση, για παράδειγμα) με υποσυνείδητο τρόπο, δεν σημαίνει πολλά πράγματα από μόνο του. Δεν υπάρχει ιδιαίτερο όφελος από την υποσυνείδητη διαφήμιση έναντι της κανονικής διαφήμισης, δεν επηρεάζει δηλαδή περισσότερο το να δει κανείς αστραπιαία ένα προϊόν από το να δει την παρουσίασή του που διαρκεί είκοσι δευτερόλεπτα. Το να βάλει κανείς κάποιον να δει κάτι σε ένα κλάσμα δευτερολέπτου είναι εύκολο, όσοι φτιάχνουν ταινίες το κάνουν συνέχεια (μπορεί να δει κανείς τα τελευταία καρέ από την κλασική ταινία του Hitchcock, 'Ψυχώ'). Το να ωθήσει όμως κανείς κάποιον να αγοράσει κάτι ή να κάνει κάτι βασισμένος στην εικόνα που διαρκεί κλάσματα δευτερολέπτου, είναι ένα εντελώς διαφορετικό θέμα.

Η δολοφονία της πριγκίπισσας Diana

Μέσα σε ώρες από το θάνατο της πριγκίπισσας Diana στις 31 Αυγούστου του 1997 σε μια σήραγγα του αυτοκινητόδρομου των Παρισίων, οι συνωμοσιολογικές θεωρίες άρχισαν να ξεφυτρώνουν σαν τα μανιτάρια. Όπως και με την περίπτωση με τον θάνατο του John F. Kennedy, η ιδέα του ότι μια τόσο αγαπητή και σημαντική φυσιογνωμία θα μπορούσε να σκοτωθεί αποτέλεσε ένα σοκ. Αυτό ήταν ιδιαίτερα εμφανές με την πριγκίπισσα Diana. Οι ευγενείς με βασιλική καταγωγή πεθαίνουν λόγω προχωρημένης ηλικίας, ή από την κατανάλωση φαγητού πλούσιου σε λίπος, αλλά δεν πεθαίνουν από έναν συνηθισμένο μεθυσμένο οδηγό. Ωστόσο, σε αντίθεση με πολλές συνωμοσιολογικές θεωρίες, αυτή είχε έναν δισεκατομμυριούχο να την προωθεί: τον Mohamed Al-Fayed, τον πατέρα του Dodi Al-Fayed, που σκοτώθηκε μαζί με την Diana. Ο Al-Fayed ισχυρίζεται ότι το ατύχημα ήταν στην πραγματικότητα δολοφονία από βρετανικές υπηρεσίες πληροφοριών, μετά από αίτηση της βασιλικής οικογένειας. Οι ισχυρισμοί του Al-Fayed εξετάστηκαν και απορρίφθηκαν ως μη έχοντες βάση, σε μια έρευνα του 2006.

Οι συνωμοσία της 11ης Σεπτεμβρίου 2001

Υπάρχει όντως ένας ωκεανός στοιχείων που υποδηλώνουν ότι οι τρομοκρατικές επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου ήταν πραγματικά μια συνωμοσία। Δεν υπάρχει αμφιβολία γι' αυτό: Μια κοντινή (ή ακόμα και επιπόλαια) ματιά στα στοιχεία μπορεί να καταστήσει φανερό ότι ήταν το αποτέλεσμα προσεκτικού σχεδιασμού και ότι εκτελέστηκε από συνωμότες. Η βασική ερώτηση είναι, ποιοι ήταν αυτοί οι συνωμότες; Ο Osama bin Laden και οι ομάδες που έκαναν τις αεροπειρατείες αποτελούσαν μέρος της συνωμοσίας, αλλά τι γίνεται με τον πρόεδρο Bush και τον αντιπρόεδρο Dick Cheney; Οι στενοί συνεργάτες και σύμβουλοι του Bush, όπως ο Paul Wolfowitz και ο Donald Rumsfeld συνεργάστηκαν μήπως με τον Bib Laden ή από πρόθεση επέτρεψαν να γίνουν οι επιθέσεις; Ή αλλιώς, ήταν το όλο γεγονός μια δουλειά από μέσα; Οι συνωμοσιολόγοι πιστεύουν πως αυτή η υπόθεση είναι πολύ πιθανή και επισημαίνουν έναν μακρύ κατάλογο από ασυνέπειες σχετικά με την επίσημη εκδοχή του συμβάντος. Ωστόσο, αν όπως ισχυρίζονται πολύ συνωμοσιολόγοι, το ένα από τα αεροπλάνα δεν συγκρούστηκε με το Πεντάγωνο, που βρίσκεται η πτήση 77 και όλοι της οι επιβάτες; Μήπως κρύβονται μαζί με τους εξωγήινους του Roswell; Σε πολλές συνωμοσιολογικές θεωρίες η ανικανότητα της γραφειοκρατίας συχνά λαμβάνεται ως συνωμοσία. Έτσι, κάποιες βάσιμες υποψίες μπορούν να καταλήξουν σε απλές υπερβολές, κάτι το οποίο μπορεί στο τέλος να δράσει υπέρ των υποτιθέμενων ή πραγματικών συνωμοτών.

Πηγή

Μετάφραση - Απόδοση - Σχολιασμός: ESOTERICA.gr Διαβάστε περισσότερα...

Ο ΘΕΟΣ ΝΑ ΒΑΛΕΙ ΤΟ ΧΕΡΙ ΤΟΥ....















Πηγή
http://agioritikovima.blogspot.com/ Διαβάστε περισσότερα...

Ανακαλύφθηκε είδος που ζει χωρίς οξυγόνο, κοντά στην Κρήτη!

Μια ανακάλυψη που έγινε σε 3,5 χιλιόμετρα βάθος στον πυθμένα της Μεσογείου, 200 χλμ από τις ακτές της Κρήτης, έχει προκαλέσει έντονο επιστημονικό ενδιαφέρον.

Πρόκειται για τρία νέα είδη (στη φωτογραφία) διαστάσεων ενός χιλιοστού, που μοιάζουν σαν μέδουσα με τη διαφορά πως αυτά είναι εγκλωβισμένα σε κέλυφος.

Η ανακάλυψη έγινε από την ομάδα του Roberto Danovaro από το Πολυτεχνείο Marche, της Ανκόνα της Ιταλίας, μετά από έρευνες που διήρκεσαν 10 χρόνια στο βυθό της Μεσογείου. Όπως δήλωσε ο καθηγητής Danovaro, δεν είναι η πρώτη φορά που βρίσκονται παρόμοια είδη. Κάτι ανάλογο είχε συμβεί σε μια περιοχή της Μαύρης Θάλασσας όπου τα επίπεδα οξυγόνου είναι χαμηλά ή και ανύπαρκτα.

Αυτό είχε οδηγήσει τους επιστ��μονες στην υπόθεση ότι τα είδη αυτά είχαν μεταφερθεί εκεί από κάποια άλλη οξυγονωμένη περιοχή. Τα πρόσφατα ευρύματα όμως, 200 χλμ έξω από την Κρήτη, δημιουργούν νέα δεδομένα!

Τα τρία αυτά είδη - το ένα ονομάστηκε Spinoloricus Cinzia και τα άλλα Rugiloricus και Pliciloricus- όταν ανακαλύφθηκαν ήταν ζωντανά και μάλιστα τα δυο αυτά περιείχαν αυγά. Κατά την ανάσυρσή τους στο πλοίο τα αυγά τους επωάστηκαν επιτυχώς και τοποθετήθηκαν σε έναν αεροστεγή και μη οξυγονωμένο χώρο.

Ο καθηγητής Danovaro εξέφρασε την απορία του πώς τα είδη αυτά μπορούν να επιβιώνουν χωρίς οξυγόνο αφού μέχρι σήμερα, οι επιστήμονες έχουν ανακαλύψει μόνο είδη ιών και μονοκύτταρων οργανισμών που ζουν χωρίς οξυγόνο, καθώς και ελάχιστους πολυκύτταρους οργανισμούς που αντέχουν για περιορισμένο χρονικό διάστημα.

Η ανακάλυψη μεταζώων, δηλαδή πολυκύτταρων ζώων, τα οποία περνούν ολόκληρη τη ζωή τους σε συνθήκες ανοξίας, αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο ο πλανήτης Γη στο παρελθόν να ήταν παρόμοιος με τον Άρη ή την Ευρώπη. Πιθανώς στην πορεία να εξελίχτηκε δημιουργώντας μια ατμόσφαιρα ιδανική για ζωή με βάση τον άνθρακα και το οξυγόνο.

Αν και είναι ακόμα νωρίς για συμπεράσματα, αξίζει να σημειώσουμε πως αν ισχύει κάτι τέτοιο τότε οι ελπίδες για ζωή στο διάστημα και ύπαρξη κατοικήσιμων πλανητών αυξάνονται, αφού στα βάθη των ωκεανών τους μπορεί να ζουν είδη που δεν χρειάζονται οξυγόνο, όπως αυτά που βρέθηκαν στο βυθό της Μεσογείου!!

Πηγή

http://www.pyles.tv/

Διαβάστε περισσότερα...