Σάββατο 8 Μαΐου 2010

ΥΓΕΙΑ: ΚΑΠΝΙΣΜΑ – Ο ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΕΞΑΡΤΗΣΗΣ ΤΟΥ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥ ΑΠΟ ΤΗ ΝΙΚΟΤΙΝΗ

γράφει η Άννα Περουτσή

Ένα χρόνο μετά την προσπάθεια διακοπής καπνίσματος, μόλις επτά στους εκατό καπνιστές θα έχουν κατορθώσει να απεξαρτηθούν από τη νικοτίνη. Αυτό αποδεικνύει πόσο δύσκολη είναι η μάχη απέναντι στον εθισμό που προκαλεί το τσιγάρο.
Όπως αναφέρει ο κύριος Άγγελος Χάλαρης Καθηγητής Ψυχιατρικής του Πανεπιστημίου Λογιόλα στο Σικάγο των ΗΠΑ, «ιδιαίτερα η νικοτίνη αποτελεί μια από τις πιο ισχυρές έξεις, στον ίδιο βαθμό όπως είναι και η κοκαΐνη. Άπαξ και ένα άτομο δημιουργήσει τέτοια έξη, στα μάτια των γιατρών θεωρείται ασθενής, και χρειάζεται βοήθεια.»

Ο μηχανισμός της εξάρτησης καθορίζεται από ένα ύπουλο παιχνίδι στο νευρικό σύστημα. Όταν καπνίζουμε, η νικοτίνη από το τσιγάρο μεταφέρεται κατ’ ευθείαν στον εγκέφαλο, και συγκεκριμένα στους υποδοχείς της νικοτίνης. Αμέσως μετά προσεγγίζει ένα άλλο σημείο τον εγκεφάλου, όπου απελευθερώνει μια χημική ουσία που βελτιώνει τη διάθεση. Η ουσία αυτή είναι η ντοπαμίνη.
Όπως μας εξηγεί ο κύριος Χάλαρης, «η ντοπαμίνη έχει πολλά αποτελέσματα στον οργανισμό. Δημιουργεί ένα αίσθημα ικανοποίησης, ένα αίσθημα πνευματικής ευεξίας. Αυξάνεται η συγκέντρωση που έχει το άτομο, μειώνεται η ένταση, μειώνεται το άγχος αν θέλετε, και το κέφι φτιάχνει. Όλα αυτά γίνονται με την πρόσληψη της νικοτίνης.»
Τα τελευταία χρόνια οι ειδικοί κατανόησαν καλύτερα τον συγκεκριμένο μηχανισμό. Αυτό συνέβαλλε στη δημιουργία φαρμάκων, και έδωσε την ιδέα για ένα εμβόλιο, που στο μέλλον ενδέχεται να εξουδετερώνει την εξαρτησιογόνο δράση της νικοτίνης. Ο γιατρός περιγράφει τον τρόπο που εκτιμάται ότι θα δρα το εμβόλιο. «Εάν ο καπνιστής που έχει εμβολιαστεί καπνίσει, το εμβόλιο θα του έχει δημιουργήσει αντισώματα. Τα αντισώματα αυτά θα αρπάξουν τη νικοτίνη, πριν αυτή κάνει ό,τι κάνει στον εγκέφαλο. Σε οποιαδήποτε χρονική στιγμή και αν εμβολιαστεί, είτε ως καπνιστής, είτε πριν αρχίσει να καπνίζει, δεν θα αισθανθεί κανένα αποτέλεσμα από τη νικοτίνη.»
Ωστόσο, οι ειδικοί υπολογίζουν ότι η ιδέα του εμβολίου θα αργήσει να υλοποιηθεί και θα χρειαστούν τουλάχιστον 5 χρόνια για την παρασκευή του। Για την ώρα, οι καπνιστές προσπαθούν να νικήσουν την εξάρτηση με τα υπάρχοντα μέσα, και κυρίως με τη δύναμη του χαρακτήρα τους._

Πηγή
http://ygeia.ert.gr/details.asp?id=5793&catid=3116 Διαβάστε περισσότερα...

ΥΓΕΙΑ: ΔΙΑΚΟΠΗ ΚΑΠΝΙΣΜΑΤΟΣ - ΜΙΑ ΔΥΣΚΟΛΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ

γράφει η Άννα Περουτσή

Τόσο ιατροί όσο και καπνιστές πιστεύουν ότι ο ίδιος ο καπνιστής φέρει τη μεγαλύτερη ευθύνη για τη διακοπή του καπνίσματος, καθώς και ότι η δύναμη της θέλησης του κάθε ανθρώπου μεμονωμένα είναι εξέχουσας σημασίας για μία επιτυχημένη απόπειρα. Ωστόσο, η δύναμη της θέλησης από μόνη της συνήθως δεν είναι αποτελεσματική.
Οι ιατροί δηλώνουν ότι χρειάζονται καλύτερη υποστήριξη, καλύτερους πόρους και βελτιωμένη εκπαίδευση για να βοηθήσουν με τη σειρά τους ασθενείς. Δεδομένα από τις έρευνες έδειξαν ότι 8 στους 10 ιατρούς επιζητούν αποτελεσματικά φάρμακα αλλά και επιπρόσθετη κατάρτιση προκειμένου να είναι σε θέση να παρέχουν στους ασθενείς τους τα απαραίτητα εναύσματα για να «κόψουν» το κάπνισμα. Πως όμως θα μπορέσουμε να το πετύχουμε?
4 στους 10 γιατρούς ομολογούν ότι δεν είναι κατάλληλα εκπαιδευμένοι ώστε να βοηθήσουν τους ασθενείς τους να διακόψουν το κάπνισμα. Η ενημέρωση χαρακτηρίζεται πολύτιμη. Δεν αρκεί ωστόσο. Κάποιοι θα διακόψουν το κάπνισμα μόνο όταν βιώσουν τις επιπτώσεις στην υγεία τους.
Η κυρία Σερένα Τόνσταντ, Διευθύντρια του Τμήματος Προληπτικής Καρδιολογίας, του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου του Όσλο στη Νορβηγία, είναι χαρακτηριστική στο παράδειγμα της. «Έχω έναν συνάδελφο στη δουλειά που έπαθε καρδιακή προσβολή, και το έκοψε την ίδια μέρα. Πολλοί εμφραγματίες αποφασίζουν να το κόψουν αμέσως, αφού βιώνουν μια σοβαρότατη συναισθηματική εμπειρία», μας λέει.
Ζητούμενο όμως είναι να προλάβουμε κινδύνους όπως το έμφραγμα.
Αν αντέξουμε ένα χρόνο χωρίς τσιγάρο, έχουμε πετύχει το μεγάλο βήμα. Βασική συμβουλή ωστόσο είναι και η καθιέρωση ενός.. σχεδίου δράσης.
Ο Κύριος Χέιδεν Μακ Ρόμπι, Εκπρόσωπος Έρευνας Διακοπής Καπνίσματος του Πανεπιστημίου του Όκλαντ, μας αναφέρει. «Αυτό που ξέρουμε είναι ότι πολλοί μη πλέον καπνιστές θα το ξαναρχίσουν σε λίγες βδομάδες. Όσοι όμως το κόψουν για έναν χρόνο, έχουν πολλές περισσότερες πιθανότητες να μην το ξαναρχίσουν ποτέ.» Και συνεχίζει.«Η καλύτερη συμβουλή? Θέστε ένα πρόγραμμα δράσης. Αποσαφηνίστε την ημέρα που θα το κόψετε, πάρτε ψυχική βοήθεια, και υποστηριχθείτε από τα ειδικά φάρμακα, ώστε να κάνετε μια επιτυχημένη προσπάθεια.»
Τρεις χρυσοί κανόνες εκτιμάται ότι οδηγούν στην οριστική διακοπή. Η ενημέρωση, η ψυχική στήριξη, και τα ειδικά σκευάσματα.
«Υπάρχουν πολλά σκευάσματα που μειώνουν την εξάρτηση», διευκρινίζει ο κύριος Χάμφρει Τέιλορ Διευθυντής Μονάδας Κλινικών Ερευνών. Και συμπληρώνει, «Το καλύτερο δεν είναι ένα από αυτά. Όλα κάνουν έργο.»

Τσίχλες, δερματικά επιθέματα και άλλα φάρμακα, υποστηρίζουν τον επίδοξο πρώην καπνιστή. Ίσως η προσωπική θέληση όμως, να αποτελεί ένα από τα «ισχυρότερα» φάρμακα.
Όσο για το μέλλον, το εμβόλιο κατά της νικοτίνης που ανακοίνωσαν ερευνητές του Πανεπιστημίου του Ορλάντο, εφαρμόζεται ήδη πειραματικά। _

Πηγή
http://ygeia.ert.gr/details.asp?id=4704&catid=3116 Διαβάστε περισσότερα...

ΥΓΕΙΑ: ΥΠΟΤΑΣΗ – ΕΙΝΑΙ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΟ ΝΑ ΕΧΟΥΜΕ ΧΑΜΗΛΗ ΑΡΤΗΡΙΑΚΗ ΠΙΕΣΗ

γράφει η Άννα Περουτσή
Έχουμε ακούσει πολλά πράγματα για την υπέρταση.
Ωστόσο, η υπόταση – το αντίθετο της υπέρτασης δηλαδή, - αν και συχνό πρόβλημα, δεν γίνεται συχνά αντικείμενο συζήτησης.
Η χαμηλή αρτηριακή πίεση λοιπόν, ονομάζεται υπόταση. Πρόκειται για μια κατάσταση πολύ πιο αθώα από την υπέρταση, όταν εκδηλώνεται σε υγιείς ανθρώπους.
Όπως αναφέρει ο κύριος Αναστάσιος Σπανός, Διευθυντής της Καρδιολογικής Κλινικής του Ναυτικού Νοσοκομείου Αθηνών, και Διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Αθηνών, «όταν έχουμε μια αρτηριακή πίεση, όπου η «μεγάλη» είναι κάτω από 10, και η «μικρή» κάτω από 7, τότε αναφερόμαστε σε χαμηλή αρτηριακή πίεση, που μπορούμε να την αποκαλέσουμε υπόταση.»
Η υπόταση είναι ενοχλητική, αλλά δεν απειλεί την υγεία του ανθρώπου που την έχει. Εκδηλώνεται με καταβολή δυνάμεων, κόπωση, θολή όραση – ακόμη και λιποθυμία. Αιτίες παροδικής υπότασης, είναι οι αιμορραγίες, οι φλεγμονές, οι αλλεργικές αντιδράσεις, η εγκυμοσύνη, και η λήψη φαρμάκων. 2 με 3 τοις εκατό των ανθρώπων υποφέρουν από ορθοστατική υπόταση, δηλαδή απότομη πτώση της πίεσης όταν σηκώνονται όρθιοι.
Όταν δεν υπάρχει πρόβλημα υγείας, ο γιατρός θα προτείνει απλές οδηγίες, που συνήθως βοηθούν. Όπως υπογραμμίζει ο κύριος Σπανός, «πρώτο και καλύτερο μέτρο αντιμετώπισης, είναι η κινητοποίηση, η φυσική άσκηση. Είναι ένα πολύ καλό μέσο είναι που μας αποφέρει πολύ καλό μυικό ισοζύγιο, μπορεί να αυξήσει αποτελεσματικά τον τόνο των αγγείων, και κατόπιν να αυξήσει και την αρτηριακή πίεση. Ένας άλλος τρόπος είναι η καλύτερη ενυδάτωση. Η αύξηση λήψης υγρών.»
Παράλληλα, μπορούμε να αλατίσουμε τα φαγητά μας, χωρίς υπερβολές, να μην μένουμε για πολλή ώρα νηστικοί, και να αποφεύγουμε την παρατεταμένη έκθεση στον ήλιο.
Οι ασθενείς με προβλήματα υγείας που λαμβάνουν φάρμακα, πρέπει να συμβουλεύονται το γιατρό τους. Το καλοκαίρι, κινδυνεύουν να εκδηλώσουν υπόταση. Ο γιατρός μας εξηγεί. «Πριν το καλοκαιράκι, γενικά αυτοί που παίρνουν φάρμακα, πρέπει να επισκέπτονται τον καρδιολόγο τους, τον παθολόγο τους, τον νεφρολόγο τους και να συνεννοηθούν μαζί τους, ώστε να γίνει το δυνατόν μια μείωση, που να μην τους οδηγήσει στην υπόταση.»
Σε σπάνιες περιπτώσεις, όταν τα συμπτώματα της υπότασης είναι πολύ έντονα, ο γιατρός χορηγεί ειδικά σκευάσματα, σε μορφή σταγόνων, ή χαπιού।_

Πηγή
http://ygeia.ert.gr/details.asp?id=5792&catid=3116 Διαβάστε περισσότερα...

ΥΓΕΙΑ: ΑΡΤΗΡΙΑΚΗ ΠΙΕΣΗ ΚΑΙ ΔΙΑΤΡΟΦΗ

γράφει η Άννα Περουτσή

Aλάτι, κορεσμένο λίπος, μπανάνες , σκόρδο…
Συχνά ακούμε γνώμες που συνδέουν τη διατροφή με την αρτηριακή πίεση. Πολλά τρόφιμα σίγουρα δεν κατηγορούνται άδικα.
O κύριος Αναστάσιος Παπαδόπουλος, Ιατρός Καρδιολόγος, μας επισημαίνει τον επιβαρυντικό παράγοντα του αλατιού, καθώς και του ζωικού λίπους. Τα ήδη υπερτασικά άτομα πρέπει να επιδεικνύουν επιπλέον προσοχή.
Η υπερκατανάλωση καφεΐνης έχει αποδειχθεί ότι εντείνει το πρόβλημα. Αντίθετα, ένα ποτήρι κρασί την ημέρα μάλλον μας βοηθά. Όσο για τις πηγές καλίου –όπως τα πορτοκάλια, που οι παλιοί συνήθιζαν να αποφεύγουν; Νεότερες μελέτες έρχονται να τις αθωώσουν.
Η κυρία Χριστίνα Κωστάρα διαιτολόγος –διατροφολόγος μας υποδεικνύει ένα κατάλληλο διαιτητικό πλάνο. Αυτό βασίζεται σε άπαχα γαλακτοκομικά, ξηρούς καρπούς, φρούτα πλούσια σε κάλιο –όπως η μπανάνα, και τρόφιμα όπως οι πατάτες.
Η επιλογή του σκόρδου θεωρείται ότι βοήθα αλλά σε μικρό βαθμό. Το ίδιο και το σκόρδο σε χάπι. Όμως η χρησιμότητα του πολυσυζητημένου σκόρδου εξακολουθεί να μην είναι επιστημονικά διασταυρωμένη.
Ωστόσο, σε πρακτικό επίπεδο; Αφαιρούμε το ορατό λίπος από το κόκκινο κρέας και προτιμάμε τρόφιμα που δεν περιέχουν το λεγόμενο «κρυφό αλάτι». Οι φρυγανιές «χωρίς προσθήκη αλατιού» είναι μια καλή επιλογή. Το τυρί απαγορεύεται;
Η απάντηση είναι όχι. Αρκεί να προτιμούμε τα λευκά και μαλακά τυριά, όπως το ανθότυρο.
Προτεραιότητα στο ελαφρύ φαγητό λοιπόν. Αρκεί να θυμόμαστε ότι κανένα μεμονωμένο τρόφιμο δεν θα κάνει θαύματα , αν δεν τηρήσουμε το μέτρο και την ισορροπία στην διατροφή μας.


Πηγή
http://ygeia.ert.gr/details.asp?id=1990&catid=3116 Διαβάστε περισσότερα...

ΥΓΕΙΑ: ΚΥΣΤΗ ΚΟΚΚΥΓΟΣ – ΕΝΑ ΣΥΧΝΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ

γράφει η Άννα Περουτσή

H κύστη κόκκυγος είναι μια χρόνια φλεγμονή πάνω από τη μεσογλουταία σχισμή.
Ονομάζεται και τριχοφωλεακή κύστη, αφού πρόκειται για μια κύστη που περιέχει τρίχες. Εκδηλώνεται κυρίως σε νέους, δασύτριχους και παχύσαρκους άνδρες.
Όπως μας αναφέρει ο κύριος Πάρης Θεοδοσίου Αναπληρωτής Διευθυντής της Χειρουργικής Κλινικής του Νοσοκομείου «Γ. Γεννηματάς», η κύστη κόκκυγος είναι μια χρόνια φλεγμονή, η οποία οφείλεται – όπως ξέρουμε πλέον σήμερα, στην είσοδο τριχών μέσα από τους πόρους, οι οποίες εγκαθίστανται κάτω από το δέρμα, και με τις κατάλληλες συνθήκες φλεγμαίνουν, και έτσι έχουμε τη φλεγμονή της κύστης κόκκυγος.».
Σπανιότερα, η κύστη εμφανίζεται σε βρέφη, γεγονός που αποδίδεται σε κληρονομικούς παράγοντες.
Η φλεγμονή της κύστης κόκκυγος εκδηλώνεται με πολύ έντονο πόνο.
Εάν δεν αντιμετωπιστεί γρήγορα, μπορεί να οδηγήσει ακόμη και σε σηψαιμία.
Είναι σημαντικό να αντιμετωπιστεί εγκαίρως, πριν την εμφάνιση φλεγμονής. Μια μικρή τρύπα στο δέρμα της περιοχής, ή ένα οροαιματηρό στίγμα σε λευκό εσώρουχο, πρέπει να οδηγήσει αμέσως στο γιατρό. Σύμφωνα με τους ειδικούς ασθενής μπορεί κάποιες φορές να αποφύγει την κύστη και τις υποτροπές της με τη σχολαστική καθαριότητα, με την απώλεια βάρους, με την κίνηση, και κυρίως με την έγκαιρη διάγνωση.
Η θεραπεία, σε κάθε περίπτωση θα οδηγήσει τον ασθενή στο χειρουργείο.
Όπως υπογραμμίζει ο κύριος Θεοδοσίου, «σκοπός είναι η πλήρης εκτομή της κύστεως, και η αποφυγή έτσι μελλοντικής υποτροπής. Η εν λόγω εκτομή γίνεται με διάφορα μέσα – λέιζερ, ραδιοκύματα, ή και νυστέρι, για να αφαιρέσουμε την κύστη του κόκκυγα.»
Δεν υπάρχει ιδανική χειρουργική επέμβαση για όλες τις περιπτώσεις.
Ο γιατρός επιλεγεί την κατάλληλη μέθοδο, ανάλογα με τις ειδικές ανάγκες του καθέναν από
τους ασθενείς।_
------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Κύστη Κόκκυγος

Η κύστη κόκκυγος ή τριχοφωλεακό συρίγγιο αναφέρθηκε για πρώτη φορά το 1833 από το Mayo και αμέσως μετά το 1847 μια παρόμοια περίπτωση από τον Anderson. Όπως φαίνεται από τον όρο πρόκειται για συρίγγιο που εντοπίζεται συνήθως στην πτυχή ανάμεσα στους γλουτούς στην περιοχή του κόκκυγα και περιέχει ελεύθερες τρίχες.

Αιτιολογία - Παθογένεια
Αντίθετα με την αρχική εντύπωση ότι πρόκειται για συγγενές συρίγγιο, τη συνέχεια επικράτησε η άποψη της επίκτητης δημιουργίας συριγγίου. Παρόλο που η παθογένεια δεν έχει διευκρινιστεί τελείως, πιστεύεται ότι ελεύθερες τρίχες, που αποπίπτουν κυρίως από το εφηβαίο, συλλέγονται στη μεσογλουτιαία πτυχή και ση συνέχεια εισχωρούν σε διευρυμένους πόρους σμηγματογόνων αδένων της περιοχής. Η προηγηθείσα φλεγμονή των αδένων με σχηματισμό μικροαποστημάτων και κοιλοτήτων διευκολύνει την είσοδο των τριχών, που στη συνέχεια προωθούνται από την τριβή μεταξύ των δύο γλουτών.

Παθοφυσιολογία σχηματισμού τριχοφωλεακών συριγγίων. Αρχικά σχηματίζονται μικροαποστήματα από φλεγμονή των σμηγματογόνων αδένων της μεσογλουτιαίας σχισμής και στη συνέχεια στις κοιλότητες των χρονίων αποστημάτων, εμβυθίζονται ελεύθερες τρίχες.

Κλινική Εικόνα
Η πάθηση εμφανίζεται συνήθως σε νεαρά αγόρια μετά την εφηβεία, χαρακτηριστικά δασύτριχα. Σπανιότερα εμφανίζεται και σε γυναίκες της ίδιας περίπου ηλικίας (μέσος όρος 21 έτη). Οι ξανθές γυναίκες σχεδόν ποτέ δεν παρουσιάζουν κύστη κόκκυγος. Η κύστη που δεν έχει δώσει επιπλοκές ελάχιστα ενοχλήματα προκαλεί. Συχνά η ύπαρξή της γίνεται αντιληπτή από τη ρύπανση του εσώρουχου με οροαιματηρό υγρό. Σε περίπτωση φλεγμονής τα συμπτώματα είναι έντονα, με πόνο στη κοκκυγική περιοχή και ίσως πυρετό. Η αυτόματη διάνοιξη του αποστήματος οδηγεί σε υποχώρηση των συμπτωμάτων, για να επανεμφανιστούν σε ανύποπτο χρόνο. Η διάνοιξη μπορεί να γίνει και χειρουργικά.

Θεραπευτική Αντιμετώπιση
Η οριστική θεραπεία της κύστης κόκκυγος είναι η χειρουργική αφαίρεση। Συχνότερα χρησιμοποιούνται η κλειστή ή η ανοικτή μέθοδος, ενώ κατά καιρούς έχουν χρησιμοποιηθεί και άλλες όπως η συριγγοτομή κά. Η επιλογή της κατάλληλης μεθόδου είναι αντικείμενο συζήτησης με τον θεράποντα χειρουργό.

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Επέμβαση Kύστης Kόκκυγος


Η κύστη κόκκυγος ή τριχοφωλεακό συρίγγιο είναι μία χρόνια φλεγμονή στην περιοχή τoυ κόκκυγα. Ο κυστικός αυτός σχηματισμός δημιουργείται, συνήθως, από διείσδυση τριχών μέσα στο δέρμα, αλλά ενδέχεται να οφείλεται και σε κύστη που σχηματίστηκε κατά τηv εμβρυϊκή ζωή.

Η πάθηση είναι περισσότερο συνηθισμένη στους άνδρες σε σχέση με τις γυναίκες και εμφανίζεται κυρίως σε ηλικίες μεταξύ της εφηβείας και των 40 ετών. Παράλληλα, παρατηρείται συχνότερα σε δασύτριχα ή παχύσαρκα άτομα.

Συμπτώματα

Τα συμπτώματα ποικίλλουν, από την εμφάνιση μιας μικρής διόγκωσης μέχρι και τη δημιουργία μεγάλης και επώδυνης φλεγμονώδους μάζας-αποστήματος. Συχνά, παρατηρείται στην περιοχή εκροή υγρού ή πυώδους υλικού από ένα δερματικό στόμιο (συρίγγιο). Όταν η περιοχή φλεγμαίνει τότε γίνεται ερυθρή, διογκωμένη και σκληρή, ενώ μπορεί να εκρέει και πύον, το οποίο συνήθως έχει πολύ άσχημη οσμή. Επιπλέον, η φλεγμονή προκαλεί, σε ορισμένες περιπτώσεις, πυρετό, καταβολή του οργανισμού και ναυτία.

Η χωρίς επιπλοκή κύστη κόκκυγος ελάχιστα ενοχλήματα προκαλεί. Συχνά η ύπαρξή της γίνεται αντιληπτή από τη ρύπανση του εσώρουχου με οροαιματηρό υγρό. Στην οξεία μορφή παρουσιάζεται με ισχυρό πόνο, δημιουργία αποστήματος και ίσως πυρετό. Εδώ η χειρουργική παρέμβαση πρέπει να είναι άμεση. Στη χρόνια μορφή παρατηρείται συνεχής ή και κατά διαστήματα έκκριση υγρού.

Θεραπεία

Η ενδεικνυόμενη θεραπεία εξαρτάται από την κατάσταση της νόσου. Ένα οξύ απόστημα ελέγχεται, συνήθως, με διάνοιξη και παροχέτευση, ώστε να απελευθερωθεί το πύο, να ελαττωθεί η φλεγμονή και να ανακουφιστεί ο ασθενής από τον πόνο.

Μία χρονίζουσα κύστη κόκκυγος, όμως, θεραπεύεται αποτελεσματικά μόνο με χειρουργική επέμβαση. Η χειρουργική επέμβαση έχει σκοπό να αφαιρεθεί πλήρως η κύστη, μαζί με τους συνοδούς πόρους και τα συρίγγια, ούτως ώστε να εξασφαλισθεί πολύ μικρή πιθανότητα υποτροπής.

Υπάρχουν διάφορες χειρουργικές τεχνικές: 'η ανοικτή', 'η κλειστή' και η 'ημίκλειστη'. Η επιλογή της κατάλληλης τεχνικής για την επέμβαση γίνεται έπειτα από συζήτηση με τον θεράποντα χειρουργό. Ας σημειωθεί, όμως, ότι στη σύγχρονη χειρουργική, αντί του νυστεριού χρησιμοποιούνται πολύ συχνά εξειδικευμένες μορφές ενέργειας, όπως το Laser ή R-F (ραδιοσυχνότητα), για λιγότερη απώλεια αίματος και ταχύτερη επούλωση, αλλά κυρίως για σημαντικά λιγότερο μετεγχειρητικό πόνο. Η πιθανότητα υποτροπής ουσιαστικά μηδενίζεται.

Μετά την εγχείρηση χρειάζεται καθημερινή φροντίδα του τραύματος. Οι αλλαγές πραγματοποιούνται σε εξωτερικό ιατρείο και έχουν σκοπό την διατήρηση του τραύματος καθαρού και την αφαίρεση των πιθανών νεκρωμάτων. Πλέον, με τη χρήση ειδικών επουλωτικών επιθεμάτων, μειώνεται ο πόνος κατά τις αλλαγές και διευκολύνεται η γρήγορη επούλωση του τραύματος.

Στις περιπτώσεις που η επέμβαση γίνεται με την ημίκλειστη μέθοδο, τα ράμματα της τομής αφαιρούνται περίπου μετά την 15η ημέρα.

Τέλος, ο ασθενής μπορεί να περπατήσει, να καθίσει και να επιστρέψει στις καθημερινές του δραστηριότητες και στην εργασία του πολύ σύντομα।

Πηγή

http://ygeia.ert.gr/details.asp?id=5782&catid=३११६
http://www.iatronet.gr/article.asp?art_id=४५४६
http://www.iatronet.gr/article.asp?art_id=297 Διαβάστε περισσότερα...

ΥΓΕΙΑ:H ΣΩΜΑΤΙΚΗ AΣΚΗΣΗ ΩΣ «ΑΓΧΟΛΥΤΙΚΟ» Ή «ΑΝΤΙΚΑΤΑΘΛΙΠΤΙΚΟ

γράφει η Άννα Περουτσή

Πρόσφατη έρευνα του Πανεπιστημίου Ντάρχαμ της Βόρειας Καρολίνας, στην οποία συμμετείχαν ασθενείς με κατάθλιψη, έδειξε ότι η γυμναστική βοήθησε καθοριστικά στην αντιμετώπιση της πάθησης τους.
Δεν είναι ωστόσο η πρώτη φορά που αναδεικνύεται η ευεργετική επίδραση της σωματικής άσκησης, στην ψυχική υγεία. Παλαιότερες έρευνες των Πανεπιστημίων του Χάρβαρντ, του Μπέρκλευ και άλλων, κατέληξαν σε αντίστοιχο συμπέρασμα.
Οι αιτία βρίσκεται στις ορμόνες του εγκεφάλου.
Όπως μας αναφέρει ο κύριος Νικόλαος Σμυρνής, Λέκτωρ Ψυχιατρικής Ιατρικής Σχολής Παν. Αθηνών, «η σωματική άσκηση αυξάνει τις κατεχολαμίνες στον εγκέφαλο. Επίσης, αυξάνει τη νοραδρεναλίνη, τη νορεπινεφρίνη, και άλλες ορμόνες κατεχολαμινεργικού τύπου. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα το άτομο να αισθάνεται ευεξία. Αυτή η ευεξία είναι ευεργετική όπως καταλαβαίνετε και για τους υγιείς, και για αυτούς που πάσχουν από ψυχικές διαταραχές.»
Η ευεργετική δράση των ορμονών, των λεγόμενων «νευροδιαβιβαστών» συνεχίζεται και μετά το τέλος της έντονης άσκησης, βελτιώνοντας εντυπωσιακά την ψυχική κατάσταση.
«Επειδή έχει καταπονηθεί ο οργανισμός, ο εγκέφαλος παράγει κάποιες άλλες ουσίες που λέγονται ενδορφίνες, και οι οποίες είναι οι εσωτερικές «ορμόνες της χαράς» του ανθρωπίνου οργανισμού. Είναι παρόμοιες με την ηρωίνη και τη μορφίνη, αλλά παράγονται εσωτερικά, από τον οργανισμό, είναι η αντίστοιχη φυσική ουσία», μας λέει συνεχίζοντας ο κύριος Σμυρνής.
Η φυσική δραστηριότητα ενισχύει την καλή ψυχική μας διάθεση σύμφωνα με τους ειδικούς, όχι μόνο λόγω των ορμονών, αλλά και γιατί καλύπτει την ανάγκη της προσφοράς προς τον ίδιο μας τον εαυτό.
Όπως μας εξηγεί ο κύριος Σμυρνής, « η άσκηση μας δυναμώνει, μας κάνει να αισθανόμαστε πολύ όμορφοι, μας κάνει να χάνουμε κιλά…Αυτό σίγουρα μειώνει τη θλίψη ή τη μελαγχολία που μπορεί να έχουμε, και μειώνει και το άγχος. Και επίσης είναι μια δραστηριότητα που μας βγάζει από τις καθημερινές, αγχογόνες δραστηριότητες. Έτσι κάποιος θα δει ότι δρα και ως «αγχολυτικό». Σε ένα βαθμό τουλάχιστον..»
Η σωματική άσκηση μπορεί να δράσει υποβοηθητικά σε μορφές κατάθλιψης, όπως στην επιλόχεια, και σε διαταραχές άγχους.
Ωστόσο, σε καμία απολύτως περίπτωση δεν μπορεί να υποκαταστήσει τα φάρμακα, και την θεραπεία από τον ειδικό της ψυχικής υγείας._


Πηγή
http://ygeia.ert.gr/details.asp?id=5781&catid=3116
Διαβάστε περισσότερα...

Συνταγή για τηγανιά στον φούρνο



χοιρινή τηγανιά στον φούρνο

Πηγή
http://www.youtube.com/watch?v=9TsGVzCza04 Διαβάστε περισσότερα...

Συνταγή για Γαλακτομπούρεκο



Πηγή
http://www.youtube.com/watch?v=KC_vdH7a4NA&feature=related Διαβάστε περισσότερα...

Συνταγή για Κανελόνια με κιμά



Πηγή
http://www.youtube.com/watch?v=b7HqBsc8xv8&feature=related Διαβάστε περισσότερα...

Συνταγή για ριζότο με μανιτάρια



εκτέλεση της συνταγής για ριζότο με μανιτάρια και παρμεζάνα

Πηγή
http://www.youtube.com/watch?v=mK65WwFDZRQ Διαβάστε περισσότερα...

"Προς το παρών, ανάψτε κανά κεράκι στο internet όπως κάνατε για τα παιδιά στα Τέμπη"

"Λοιπόν, επειδή τις δυο τελευταίες μέρες οι γκρίνιες πάνε και έρχονται και η ΒΛΑΚΕΙΑ χτυπάει κόκκινα, καθώς κι επειδή όπως είπε ο Κομφούκιος "η άποψη είναι σαν την...

κ***τρυπίδα, όλοι έχουν από μια", θα πω κι εγώ τη δική μου μαλακία και θα τη ρίξω στον ωκεανό μαλακίας που ήδη κυματίζει σ'αυτή τη χώρα.

Κατά πρώτον. Όταν θα καταλάβουμε ότι αυτή η κοινωνία αποτελείται από ένα σύνολο ανθρώπων και όχι από ξεχωριστά κομμάτια που ήρθαν με κοντέινερ από το Χονγκ Κονγκ, τότε θα αντιληφθούμε ΠΟΙΟΣ φταίει για την κατάντια αυτού του κωλοχανίου που το λέμε Ελλάδα. Φταίω εγώ, φταις εσύ, φταίει ο Χατζηπετρής και αϊ στο διάλο. Ναι για τα ομόλογα δε φταίω εγώ, φταίω όμως που γλύφω τον βουλευτή να με βάλει stage στο δημόσιο για να με πληρώνει με δανεικά. Ναι για τη μαλακία που δέρνει τους μπάτσους δε φταίω εγώ, φταίω όμως που τον είχα στη σφαλιάρα στο δημοτικό και το έπαιζα ανάρχας. Ναι, δε φταίω που ο επιχειρηματίας κοστολογεί το σκουπίδι του εκατό φορές πάνω, φταίω όμως που θέλω να το παίξω μούρη στο Venue Σάββατο βράδυ. Οι σχέσεις μιας κοινωνίας είναι τόσο πολύπλοκες και τόσο διαδραστικές, που είναι απλά ηλίθιο να νομίζει κάποιος ότι δε φταίει για τίποτα στην κενωνία την άτιμη που γεννήθηκε.

Σ'αυτό το σημείο και κατά δεύτερον, θα κάνουν την εμφάνιση τους οι γνωστοί που θα λένε "εγώ δε πήρα ποτέ τίποτα, δε βολεύτηκα με stage, δεν έχω γλύψει βουλευτή, είμαι μποέμ αριστερός και σας γράφω στα παπάρια μου, διαβάζω Καστοριάδη, Αξελό και Μαξ Βέμπερ και δε με θεωρώ υπεύθυνο γι' αυτή την κατάσταση". Καλώς τους. Οκ, δε φταίτε, αλλά τι κάνατε αντί να ξεστραβώνεστε στα βιβλία και να γράφετε άρθρα που ο ίδιος ο Μπαμπινιώτης θα χρειαζόταν μια βδομάδα να μεταφράσει; Α μπράβο. Γράφατε άρθρα που ο ίδιος ο Μπαμπινιώτης θα χρειαζόταν μια βδομάδα να μεταφράσει. ΚΑΝΕΝΑΣ δεν είναι ανεύθυνος, όσο κι αν κάποιοι θέλουν να απεκδυθούν τον μανδύα τούτο.

Στα χθεσινά. Τα γεγονότα. Η Γ.Σ.Ε.Ε. απεργούσε. Η Μαρφίν δούλευε. Τρεις πίθηκοι την έκαψαν. Τρεις άνθρωποι και μισό, έχασαν τη ζωή τους. ΑΥΤΑ είναι ΓΕΓΟΝΟΤΑ. Τα υπόλοιπα, για το αν έπρεπε να είναι η τράπεζα ανοιχτή, για τις πυρασφάλειες, για τους πίθηκους που την έκαψαν και το πόσο ωραία όνειρα θα είδαν το βράδυ, είναι άλλα λόγια να αγαπιόμαστε. Ήταν θέμα χρόνου να συμβεί κάτι τέτοιο. Γιατί δε νομίζω να υπάρχει κάποιος που σε μια ζητήση να μην είχε πει "δε με νοιάζει για τις τράπεζες, ας τις κάψουν, τα μαγαζιά του κόσμου με πειράζει που κατέστρεψαν". Όταν έχεις τέτοια ανέχεια, είναι θέμα χρόνου -και θέμα τύχης που δεν έγινε νωρίτερα- να συμβεί αυτό που συνέβη. Όταν ανέχεσαι ΓΙΑ ΟΠΟΙΟΔΗΠΟΤΕ ΓΑΜΗΜΕΝΟ ΛΟΓΟ, κάποιους να καταστρέφουν αυτά τα οποία εσύ ΔΕ ΘΕΣ να αλλάξεις, τότε είναι ΛΟΓΙΚΟ ΕΠΑΚΟΛΟΥΘΟ να συμβούν γεγονότα ανάλογα με τα χθεσινά. Είμαστε η κοινωνία που θέλουμε.

Τέλος, μια απόδειξη για τα παραπάνω και για το πόσο πολύ μας επηρέασε όλο αυτό το σκηνικό, ας δούμε πόσοι μαζεύτηκαν σήμερα για να διαμαρτυρηθούν ΣΤΟΥ ΔΡΟΜΟΥΣ και πόσοι έγιναν μέλη στα γελοία και γλοιώδη γκρουπ του facebook με τίτλους όπως "ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ ΣΕ ΕΝΑ PAGE ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΜΟΙΡΗ ΕΓΓΥΟ ΠΟΥΕΧΑΣΕ ΤΗ ΖΩΗ ΤΗΣ", ακολουθούμενα με like και share ακριβώς από κάτω τα βίντεο του Κιάμου και της Rihanna. Έλεος. Όταν επιτέλους καταλάβουμε ποιοι είμαστε, τι θέλουμε και κυρίως ΑΝ θέλουμε να το αλλάξουμε, τότε θα δούμε διαφορά. Προς το παρών, ανάψτε κανά κεράκι στο internet όπως κάνατε για τα παιδιά στα Τέμπη και αφήστε την αλλαγή γι'αργότερα.

Αφιερωμένο:
Στα παιδιά στα Τέμπη που σκοτώθηκαν και όλοι λέγαμε ότι είναι καιρός να αλλάξουμε την κοινωνία μας.
Στα παιδιά στο Μαλιακό που σκοτώθηκαν και όλοι λέγαμε ότι είναι καιρός να αλλάξουμε την κοινωνία μας.
Στους νεκρούς των πυρκαγιών το 2007 και όλοι λέγαμε ότι είναι καιρός να αλλάξουμε την κοινωνία μας.
Στον Αλέξη Γρηγορόπουλο που σκοτώθηκε το 2008 και όλοι είπαμε ότι είναι καιρός να αλλάξουμε την κοινωνία μας.
Στον Νεκτάριο Σάββα που σκοτώθηκε το 2009 και όλοι είπαμε ότι είναι καιρός να αλλάξουμε την κοινωνία μας.
Στον Αφγανό πιτσιρικά και στην αδερφή του που πέσαν θύμα έκρηξης βόμβας και όλοι είπαμε ότι είναι καιρός να αλλάξουμε την κοινωνία μας। Στους τρεις και μισό νεκρούς των επεισοδιων. Μήπως είναι και τώρα καιρός να αλλάξουμε την κοινωνία μας;"

Πηγή
http://kafeneio-megalopolis.blogspot.com/2010/05/internet.html
Διαβάστε περισσότερα...