Κυριακή 10 Οκτωβρίου 2010

Θα πάρει μόλις 37 δευτερόλεπτα να το διαβάσεις και θα αλλάξεις τον τρόπο σκέψης σου!

Δύο άνδρες, και οι δύο σοβαρά άρρωστοι, έμεναν στο ίδιο δωμάτιο ενός νοσοκομείου.
Ο ένας άνδρας αφηνόταν να σηκωθεί όρθιος στο κρεβάτι του για μία ώρα κάθε απόγευμα για να κατέβουνε υγρά από τα πνευμόνια του.
Το κρεβάτι του βρισκόταν δίπλα στο μοναδικό παράθυρο του δωματίου.
Ο άλλος άνδρας έπρεπε να περνάει όλη την ώρα του ξαπλωμένος.
Οι άνδρες μιλούσαν για ώρες αδιάκοπα.
Μιλούσαν για τις γυναίκες τους και τις οικογένειές τους, τα σπίτια τους, τις δουλειές τους, τη θητεία τους στο στρατό, πού πήγαν διακοπές.
Κάθε απόγευμα, όταν ο άνδρας δίπλα στο παράθυρο μπορούσε...
να σηκωθεί, περνούσε την ώρα του περιγράφοντας στον «συγκάτοικό» του όλα όσα μπορούσε να δει έξω από το παράθυρο.

Ο άνδρας στο άλλο κρεβάτι άρχιζε να ζει για αυτές τις περιόδους μίας ώρας όπου μπορούσε να ανοιχτεί και να ζωογονηθεί ο δικός του κόσμος από όλη τη δραστηριότητα και χρώμα από τον κόσμο εκεί έξω.
Το παράθυρο έβλεπε ένα πάρκο με μια όμορφη λιμνούλα.
Πάπιες και κύκνοι έπαιζαν στα νερά ενώ παιδιά αρμένιζαν τα καραβάκια τους. Ερωτευμένοι νέοι περπατούσαν χέρι-χέρι ανάμεσα σε κάθε χρώματος λουλούδια και μια ωραία θέα του ορίζοντα της πόλης μπορούσε να ειδωθεί στο βάθος.
Καθώς ο άνδρας στο παράθυρο περιέγραφε όλο αυτό με θεσπέσια λεπτομέρεια, ο άνδρας στο άλλο μέρος του δωματίου έκλεινε τα μάτια του και φανταζόταν αυτό το γραφικό σκηνικό.
Ένα ζεστό απόγευμα, ο άνδρας στο παράθυρο περιέγραφε μία παρέλαση που περνούσε.
Posted Image
Αν και ο άλλος άνδρας δεν μπορούσε να ακούσει τη φιλαρμονική - μπορούσε να τη δει στο μάτι του μυαλού του καθώς ο κύριος δίπλα στο παράθυρο το απεικόνιζε με παραστατικές λέξεις.
Μέρες, βδομάδες και μήνες πέρασαν.
Posted Image
Ένα πρωί, η πρωινή νοσοκόμα ήρθε να τους φέρει νερά για το μπάνιο τους μόνο για να δει το άψυχο σώμα του άνδρα δίπλα στο παράθυρο, ο οποίος πέθανε ειρηνικά στον ύπνο του.
Ξαφνιάστηκε και κάλεσε τους θεράποντες ιατρούς να πάρουν το νεκρό σώμα.
Όταν θεωρήθηκε πρέπον, ο άλλος άνδρας ρώτησε αν θα μπορούσε να μεταφερθεί δίπλα στο παράθυρο. Η νοσοκόμα ευχαρίστως έκανε την αλλαγή, και εφ' όσον σιγουρεύτηκε ότι ο άνδρας αισθανόταν άνετα, τον άφησε μόνο.
Σιγά, επώδυνα, στήριξε τον εαυτό του στον ένα του αγκώνα να δει για πρώτη φορά του τον έξω κόσμο.
Πάσχισε να γείρει να δει έξω από το παράθυρο δίπλα στο κρεβάτι.
Posted Image
Αντίκρισε ένα λευκό τοίχο.
Ο άνδρας ρώτησε τη νοσοκόμα τι θα μπορούσε να ανάγκασε το συχωρεμένο συγκάτοικό του ο οποίος περιέγραφε τόσο έξοχα πράγματα έξω από το παράθυρο.
Η νοσοκόμα αποκρίθηκε πως ο άνδρας ήταν τυφλός και δεν μπορούσε να δει ούτε τον τοίχο.
Πρόσθεσε, "Ίσως ήθελε απλά να σου δώσει θάρρος".
Επίλογος:
Υπάρχει πελώρια ευτυχία στο να κάνεις τους άλλους ευτυχισμένους, παρά τις δική μας κατάσταση.
Μοιρασμένη λύπη είναι μισή λύπη, αλλά η ευτυχία, όταν μοιράζεται, διπλασιάζεται..
Αν θες να νιώθεις πλούσιος, απλά μέτρα όλα τα πράγματα που έχεις τα οποία δεν αγοράζονται με χρήματα.
Το σήμερα είναι ένα δώρο, γι' αυτό αποκαλείται '"Το παρόν"'

Πηγή
http://www.mybike.gr/topic/31216-%CE%B8%CE%B1-%CF%80%CE%AC%CF%81%CE%B5%CE%B9-%CE%BC%CF%8C%CE%BB%CE%B9%CF%82-37-%CE%B4%CE%B5%CF%85%CF%84%CE%B5%CF%81%CF%8C%CE%BB%CE%B5%CF%80%CF%84%CE%B1-%CE%BD%CE%B1-%CF%84%CE%BF-%CE%B4%CE%B9%CE%B1%CE%B2%CE%AC%CF%83%CE%B5%CE%B9%CF%82-%CE%BA%CE%B1%CE%B9/
Διαβάστε περισσότερα...

ΑΠΟ ΕΔΩ ΜΕΧΡΙ ΤΟ ΣΥΜΠΑΝ (The Known Universe )

Το ταξίδι που θα δείτε αρχίζει απο τα Ιμαλάια।




Πηγή
http://vasiliastismonaxias.blogspot.com/2010/10/blog-post_08.html
Διαβάστε περισσότερα...

Απλα μαθηματικα

1. ΠΑΡΕ ΕΝΑ ΚΟΜΠΙΟΥΤΕΡΑΚΙ

2. ΠΛΗΚΤΡΟΛΟΓΗΣΕ ΤΑ ΤΡΙΑ ΠΡΩΤΑ ΝΟΥΜΕΡΑ ΤΟΥ ΣΤΑΘΕΡΟΥ ΣΟΥ ΤΗΛΕΦΩΝΟΥ (ΧΩΡΙΣ ΤΟ
210)
3. ΠΟΛΛΑΠΛΑΣΙΑΣΕ ΕΠΙ 80
4. ΠΡΟΣΘΕΣΕ 1
5. ΠΟΛΛΑΠΛΑΣΙΑΣΕ ΕΠΙ 250
6. ΠΡΟΣΘΕΣΕ ΤΑ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ 4 ΝΟΥΜΕΡΑ ΤΟΥ ΤΗΛΕΦΩΝΟΥ ΣΟΥ
7। ΞΑΝΑ ΠΡΟΣΘΕΣΕ ΤΑΤΕΛΕΥΤΑΙΑ 4 ΝΟΥΜΕΡΑ ΤΟΥ ΤΗΛΕΦΩΝΟΥ ΣΟΥ


8. ΑΦΑΙΡΕΣΕ 250
9. ΔΙΑΙΡΕΣΕ ΜΕ 2

ΑΝΑΓΝΩΡΙΖΕΙΣ ΤΟΝ ΑΡΙΘΜΟ;

Πηγή
http://mihkour1953।wordpress.com/2008/12/13/%CE%BA%CF%8C%CE%BB%CF%80%CE%B1-%CE%BC%CE%B5-%CE%B1%CF%81%CE%B9%CE%B8%CE%BC%CE%BF%CF%8D%CF%82/

Διαβάστε περισσότερα...

Ανέκδοτο : Ρολόγια στον παράδεισο

Πεθαίνει ο Μήτσος και πάει στον παράδεισο. Εκεί βλέπει ένα μέρος γεμάτο με ρολόγια. Την ίδια στιγμή συναντάει έναν άγγελο και τον ρωτάει:
- Γιατί είναι όλα αυτά τα ρολόγια εδώ;
- Κάθε ρολόι μετράει τη διαφθορά μιας χώρας. Όσο πιο γρήγορα κινούνται οι δείκτες, τόσο πιο μεγάλη είναι η διαφθορά, του λέει ο άγγελος.
Αμέσως ο μήτσος πηγαίνει για να δει τα ρολόγια.

Βλέπει το ρολόι της Αμερικής και οι δείκτες κινούνταν κανονικά. Βλέπει το ρολόι της Γερμανίας και οι δείκτες κινούνταν κανονικά. Βλέπει το ρολόι της Ιταλίας και οι δείκτες κινούνταν...


...κανονικά.
Ψάχνει για το ρολόι της Ελλάδας, αλλά δεν το βρίσκει. Τότε ρωτάει τον άγγελο:
- Ρε άγγελε το ρολόι της Ελλάδας δεν το βρίσκω... που είναι;
Και του απαντάει ο άγγελος:
- Το ρολόι της Ελλάδας το πήρε ο Θεός για ανεμιστήρα

Πηγή
http://spamplaka.blogspot.com/2010/10/blog-post_05.html
Διαβάστε περισσότερα...

Το παλιό μνημόνιο

του Δημήτρη Καμπουράκη

Διαβάστε τι έγινε στην ελληνική οικονομία το 1843, συγκρίνετε το με το σήμερα και θα αντιληφθείτε τι συμβαίνει στην παγκόσμια και στην ελληνική ιστορία, ανεξαρτήτως εποχών, προσώπων και ονομάτων. Η σύγκριση, μόνο ανατριχίλα μπορεί να προκαλέσει. Έχουμε και λέμε:

Το καλοκαίρι του 1843, η Ελλάδα έπρεπε να καταβάλει στις τράπεζες της Ευρώπης τα τοκοχρεολύσια παλιότερων δανείων που είχε πάρει η χώρα। Δυστυχώς τα λεφτά δεν είχαν πάει σε υποδομές που θα βοηθούσαν την κατεστραμένη ελληνική οικονομία, αλλά είχαν σπαταληθεί στους εμφυλίους της επανάστασης και στα λούσα του παλατιού και των Βαυαρών συμβούλων του στέμματος. (Σας θυμίζει τίποτα;) Οι τόκοι που έπρεπε να καταβάλλονται κάθε χρόνο ήταν 7 εκατομμύρια δραχμές και ισοδυναμούσαν με το μισό τών συνολικών εσόδων του ελληνικού κράτους που έφταναν μετά βίας τα 14 εκατομμύρια ετησίως. Στην πραγματικότητα, με την καταβολή των τόκων δεν περίσσευε τίποτα να επενδυθεί προς όφελος του ελληνικού λαού. (Αυτό μήπως;)

Την άνοιξη του 1843, η κυβέρνηση παίρνει μέτρα λιτότητας, τα οποία όμως δεν αποδίδουν τόσο ώστε να συγκεντρωθούν τα απαιτούμενα για την ετήσια δόση χρήματα. Έτσι, τον Ιούνιο του 1843, η ελληνική κυβέρνηση ενημερώνει τις ξένες κυβερνήσεις ότι αδυνατεί να καταβάλει το ποσό που χρωστάει και ζητά νέο δάνειο από τις μεγάλες δυνάμεις, ώστε να αποπληρώσει τα παλιά. Αυτές αρνούνται κατηγορηματικά. (Βρε κάτι συμπτώσεις...)

Αντί να εγκρίνουν νέο δάνειο, εκπρόσωποι των τριών μεγάλων δυνάμεων (Αγγλία-Γαλλία-Ρωσία) κάνουν μια διάσκεψη στο Λονδίνο για το ελληνικό χρέος και καταλήγουν σε καταδικαστικό πρωτόκολλο. Οι πρεσβευτές των μεγάλων δυνάμεων με το πρωτόκολλο στο χέρι, παρουσιάζονται στην ελληνική κυβέρνηση και απαιτούν την ικανοποίηση του. Αρχίζουν διαπραγματεύσεις ανάμεσα στα δύο μέρη και μετά από έναν μήνα υπογράφουν μνημόνιο (!), σύμφωνα με το οποίο η Ελλάδα πρέπει να πάρει μέτρα ώστε να εξοικονομήσει μέσα στους επόμενους μήνες το αστρονομικό επιπλέον ποσό των 3,6 εκατομμυρίων δραχμών, που θα δοθούν στους δανειστές της. (Πάμε πάλι απ' την αρχή. Σας θυμίζει τίποτα;)

Για να είναι σίγουροι ότι το μνημόνιο θα εφαρμοστεί κατά γράμμα, οι πρεσβευτές απαιτούν να παραβρίσκονται στις συνεδριάσεις του Υπουργικού Συμβουλίου που θα εγκρίνει τα μέτρα και να παίρνουν ανά μήνα λεπτομερή κατάσταση της πορείας εφαρμογής τους, αλλά και των ποσών που εισπράττονται. (Τι μου θυμίζει, τι μου θυμίζει...)

Για να μην πολυλογώ, σας αναφέρω τα βασικά μέτρα που επέβαλε η κυβέρνηση μέσα στο 1843 σε εφαρμογή του τότε μνημονίου. Κάθε ομοιότητα με την εποχή μας είναι εντελώς τυχαία και πέραν των προθέσεων του ιστορικού:

1. Απολύθηκε το ένα τρίτο των Δημοσίων υπαλλήλων και μειώθηκαν 20% οι μισθοί όσων παρέμειναν.

2. Σταμάτησε η χορήγηση συντάξεων, που τότε δεν δίνονταν στο σύνολο του πληθυσμού αλλά σε ειδικές κατηγορίες.

3. Μειώθηκαν κατά 60% οι στρατιωτικές δαπάνες, μειώθηκε δραστικά ο αριθμός των ενστόλων και αντί για μισθό οι στρατιωτικοί έπαιρναν χωράφια.

4. Επιβλήθηκε προκαταβολή στην είσπραξη του φόρου εισοδήματος και της “δεκάτης”, που ήταν ο φόρος για την αγροτική παραγωγή.

5. Αυξήθηκαν οι δασμοί και οι φόροι χαρτοσήμου.

6. Απολύθηκαν όλοι οι μηχανικοί του Δημοσίου και σταμάτησαν όλα τα δημόσια έργα.

7. Καταργήθηκαν εντελώς όλες οι υγειονομικές υπηρεσίες του κράτους.

8. Απολύθηκαν όλοι οι υπάλληλοι του εθνικού τυπογραφείου, όλοι οι δασονόμοι, οι δασικοί υπάλληλοι και οι μισοί καθηγητές πανεπιστημίου.

9. Καταργήθηκαν όλες οι διπλωματικές αποστολές στο εξωτερικό.

10. Νομιμοποιήθηκαν όλα τα αυθαίρετα κτίσματα και οι καταπατημένες “εθνικές γαίες” με την πληρωμή προστίμων νομιμοποίησης.

11. Περαιώθηκαν συνοπτικά όλες οι εκκρεμείς φορολογικές υποθέσεις με την καταβολή εφάπαξ ποσού.

Δεν είναι ανατριχιαστικά όμοια με την εποχή μας; Είδατε που οι οικονομικές συνταγές λιτότητας είναι σαν το παλιό καλό κρασί; Ίδιες, αιώνιες, ανυπόφορες. Κι επειδή ξέρω ότι θα ρωτήσετε “τι πέτυχαν με όλα αυτά;”, σας απαντώ: Ο κόσμος εξαθλιώθηκε για μεγάλο διάστημα, οι ξένοι πήραν ένα μέρος των χρημάτων τους, η χώρα είδε κι έπαθε να συνέλθει, αλλά φαλίρισε ξανά μετά από πενήντα ακριβώς χρόνια, με το “Κύριοι, δυστυχώς επτωχεύσαμεν” του Χαριλάου Τρικούπη το 1893. Πάντως, το συγκεκριμένο μνημόνιο του 1843, από πολλούς ιστορικούς θεωρείται μία από τις σοβαρότερες αφορμές για το ξέσπασμα της επανάστασης της 3ης Σεπτέμβρη 1843, που έφερε Σύνταγμα στη χώρα.

(Αναλυτικά η ιστορία του μνημονίου του 1843, στα άρθρα του Τάκη Κατσιμαρδου στην Ημερησία 18,23/9 και 2/10).



Πηγή
http://www.protagon.gr/
Διαβάστε περισσότερα...

Διακοπές : Παρνασσός: Όταν τα χιόνια λιώνουν...

Τα πιο γνωστά χωριά είναι η Αράχοβα, η Αμφίκλεια, η Πολύδροσος και η Αγόριανη, που η «θεά Τύχη» ήθελε να βρίσκονται πάνω στο πέρασμα από και προς τα χιονοδρομικά κέντρα. Όμως, υπάρχουν ακόμη η Βάργιανη, η Δροσοπηγή, η Γραβιά και ένα σωρό μικρότερα ή μεγαλύτερα χωριά που αξίζει να αναζητήσει κανείς. Οι αποστάσεις ανάμεσα στην ερημιά και στην πολυκοσμία είναι μικρές και καλύπτονται άνετα, ακόμη και με μια πρωινή βόλτα. Βέβαια, η Αράχοβα είναι η βιτρίνα του Παρνασσού και ένας από τους πιο δημοφιλείς αλλά και κορεσμένους ορεινούς προορισμούς της Ελλάδας. Αν, όμως, θέλετε ησυχία, οι επιλογές για διαμονή προσανατολίζονται προς την Τιθορέα, την Πολύδροσο ή την Αμφίκλεια.

Οι κυριότερες διαδρομές
Αράχοβα - Λιβάδια - Αγόριανη
(ή Επτάλοφος) Κι όμως, δεν είναι καθόλου υπερβολή. Εδώ, σε υψόμετρο 1.100 μ., την εποχή που λειτουργούν τα χιονοδρομικά κέντρα, δεν λείπουν τα μποτιλιαρίσματα και οι πολύωρες καθυστερήσεις. Την άνοιξη, όμως, όλα είναι διαφορετικά. Η διαδρομή (24 χλμ., όλη σε ασφαλτοστρωμένο δρόμο), καθώς ελίσσεται στην καρδιά του Εθνικού Δρυμού, προσφέρει μοναδικές εικόνες από τα καταπράσινα ανθισμένα λιβάδια.
Αμφίκλεια - Πολύδροσος Αμέσως μετά την ημιορεινή κωμόπολη, ο δρόμος «σκαρφαλώνει» με άφθονες στροφές στις απόκρημνες πλαγιές. Προσπερνάτε τη μονή Παναγίας Δαδιού και μετά από 15 χλμ. θα βρεθείτε σε διασταύρωση. Ο κεντρικός δρόμος που φεύγει αριστερά οδηγεί στα χιονοδρομικά κέντρα. Ο στενότερος δρόμος δεξιά αρχίζει να στριφογυρνά ανάμεσα σε δασικό τοπίο, για να καταλήξει, μετά από 14 χλμ., στην Πολύδροσο (Σουβάλα). Με σύντομη παράκαμψη, θα επισκεφτείτε τον οικισμό Άνω Σουβάλα, που μοιάζει να κρύβεται στο πυκνό ελατόδασος, κάπου εκεί στα 850 μ. υψόμετρο, σε ένα ακόμη όμορφο κοίλωμα του Παρνασσού.
Πολύδροσο - Λιλαία - Αγόριανη (ή Επτάλοφος) Από την Πολύδροσο, θα τραβήξετε δυτικά για Λιλαία. Η διασταύρωση αποκαλύπτει ένα δρόμο που φεύγει βορειοδυτικά για Μαριολάτα και Γραβιά. Ο άλλος δρόμος (10 χλμ.) τραβά νότια και μετά από αρκετές στροφές οδηγεί στη βρυσομάνα του Παρνασσού, την Αγόριανη, το μεγάλο ελατοσκέπαστο κεφαλοχώρι των βορείων παρυφών.
Βάργιανη - Γραβιά Από την Άμφισσα, θα περάσετε το χωριό Ελαιώ­νας που ακουμπά στις υπώρειες του δυτικού Παρνασσού και θα συνεχίσετε προς Μπράλο. Πέντε χιλιόμετρα πριν από τη Γραβιά, θα στρίψετε δεξιά ανηφορίζοντας σε στενότερο, αλλά ασφαλτοστρωμένο δρόμο. Η Βάργιανη βρίσκεται σε υψόμετρο 900 μ. Οπωσδήποτε αξίζει μια επίσκεψη στο «Vago­neto», το Θεματικό Μεταλλευτικό Πάρκο Φωκίδας. Τις εγκαταστάσεις του θα τις βρείτε στο δρόμο Άμφισσας - Γραβιάς (51ο χλμ.), λίγο πριν από τη διασταύρωση για Βάργιανη, ενώ στη Γραβιά θα δείτε (σε αναπαράσταση) το θρυλικό «Χάνι», όπου ο Οδυσσέας Ανδρούτσος καθήλωσε τις στρατιές του Ομέρ Βρυώνη.

Πρέπει να ξέρετε
Δελφοί Ο Παρνασσός ήταν το κατεξοχήν βουνό του θεού Απόλλωνα. Εδώ διάλεξαν οι αρχαίοι Έλληνες να χτίσουν το λαμπρότερο μαντείο αφιερωμένο στο θεό του φωτός. Όποια εποχή του χρόνου, όποια ώρα της ημέρας και να περάσετε από εδώ, θα δείτε επισκέπτες από όλα τα μέρη της Γης να κατακλύζουν τον αρχαιολογικό χώρο και το μουσείο. Eπισκεφτείτε οπωσδήποτε τα σπουδαιό­τερα μνημεία, όπως τον δωρικό περίπτερο ναό του Απόλλωνα, έργο του 4ου αι. π.Χ., το Στάδιο όπου διεξάγονταν τα Πύθια (5ου αι. π.Χ.), τη Στοά των Αθηνών (5ου αι. π.Χ.), τον βωμό των Χίων (5ου αι. π.Χ.), το θέατρο όπου πραγματοποιούνταν κάθε χρόνο λυρικοί αγώνες.
Εθνικός Δρυμός Παρνασσού Τα δάση του Παρνασσού, αν και έχουν συρρικνωθεί αρκετά τα τελευταία χρόνια, κυρίως λόγω των πυρκαγιών και της υπερβόσκησης, παραμένουν ακόμη ζωντανά και πανέμορφα. Εδώ συναντάμε πλούσια χλωρίδα με αρκετά ενδημικά είδη και αξιόλογη ορνιθοπανίδα. Για την προστασία του μοναδικού οικοσυστήματος, ο Παρνασσός έχει ανακηρυχθεί από το 1938 Εθνικός Δρυμός. Αντικρίζοντας όμως την έντονη οικοδομική δραστηριότητα των τελευταίων χρόνων, ο καθένας διατηρεί επιφυλάξεις για την εφαρμογή της νομοθεσίας που αφορά τη διαφύλαξη του φυσικού πλούτου της περιοχής.
Αμφίκλεια Στις παλιές συνοικίες ξεχωρίζουν τα μεγάλα διώροφα δαδιώτικα σπίτια, με τα μικρά μπαλκόνια, τις περίτεχνες βαριές σιδεριές και τις μεγάλες ξύλινες αυλόπορτες. Εδώ θα δείτε τη μεγαλοπρεπή μητρόπολη, που είναι αφιερωμένη στην Παναγία, και το πέτρινο καμπαναριό του 1890. Αξίζει ακόμη να επισκεφτείτε το Μουσείο Άρτου (στην κεντρική πλατεία), όπου, σε έναν εξαιρετικά επιμελημένο χώρο, παρουσιάζεται όλη η διαδικασία παραγωγής ψωμιού.
Οι πηγές του Βοιωτικού Κηφισού Από την πλατεία της Πολυδρόσου, ακολουθώντας βατό χωματόδρομο, θα επισκεφτείτε την περιοχή της Αγίας Ελεούσας για να δείτε τις πηγές του Βοιωτικού Κηφισού. Ελάχιστα ψηλότερα, συναντάμε έναν σπουδαίο αρχαιολογικό χώρο όπου έχουν ανασκαφεί υπολείμματα από ναούς της αρχαίας Λιλαίας. Σημαντικότερος από αυτούς είναι ο ναός της Αρτέμιδας, ο οποίος χρονολογείται από τον 7ο π.Χ. αιώνα. Αργότερα μετατράπηκε σε χριστιανική εκκλησία, γι’ αυτό και η τοποθεσία είναι ακόμη και σήμερα γνωστή με το όνομα Παλιοπαναγιά.


Δράση και χαλάρωση
Διαδρομές μόνο για 4x4 Τον Παρνασσό διατρέχει ένα πλήθος δασικών και χωμάτινων δρόμων. Αυτή την εποχή, που τα χιόνια έχουν λιώσει -σε υψόμετρο από 1.500 μ. και κάτω-, αξίζει με τη βοήθεια ενός καλού χάρτη, κλίμακας 1/50.000, ή με τη βοήθεια GPS να πραγματοποιήσετε μερικές πολύ ενδιαφέρουσες ορεινές διαδρομές. Μυρωδιές, ήχοι και χρώματα της ανοιξιάτικης φύσης του Παρνασσού θα σας συνοδεύουν παντού, μετατρέποντας αυτές τις μοναχικές περιπλανήσεις σε πολύχρωμες, ανεξίτηλες αναμνήσεις. Βέβαια, σε αυτές τις περιπτώσεις, δεν αρκεί μόνο το τετρακίνητο όχημα, μα και η γνώση του πεδίου, η σύνεση και η λογική, που θα πρέπει να συνοδεύουν κάθε κίνηση του οδηγού. Ενδεικτικά αναφέρουμε τη διαδρομή Αγόριανη - Άνω Σουβάλα, που ξεδιπλώνεται όλη μέσα σε πυκνό ελατόδασος. Η περιπέτεια ξεκινά λίγο πριν από τις εγκαταστάσεις του «Έλατος Resort» και ολοκληρώνεται στον επαρχιακό οδικό άξονα Πολυδρόσου Αμφίκλειας (12 χλμ.).
Με τα πόδια στο Κωρύκειο Άντρο Από το Λιβάδι της Αράχοβας επιχειρήστε μια βόλτα ως το περίφημο Κωρύκειο Άντρο, τη σπηλιά δηλαδή του θεού Πάνα, που σήμερα είναι γνωστή και ως «Σαρανταύλι». Από την Αράχοβα, θα ανηφορίσετε με το αυτοκίνητό σας για Λιβάδι, θα περάσετε τις ταβέρνες, και 1.500 μ. πριν από τη διασταύρωση για τα χιονοδρομικά κέντρα, θα δείτε αριστερά σας το στενό χωματόδρομο που κατευθύνεται δυτικά. Μετά από πορεία περίπου 3 χλμ. (χαλαρό περπάτημα 1 ώρας), θα βρεθείτε στην είσοδο του σπηλαίου. Η διαδρομή είναι πολύ ευχάριστη και με mountain bike.
Λασποδρομίες με ειδικά τετρακίνητα οχήματα Στο Λιβάδι Αράχοβας, στον ειδικά διαμορφωμένο χώρο της εταιρείας «Mountain Zone», θα εξοικειωθείτε με τα τετρακίνητα οχήματα τύπου ATV (οχήματα παντός εδάφους ή «γουρούνες») και στη συνέχεια, αν θέλετε, θα επιχειρήσετε κοντινές αποδράσεις σε προτεινόμενες διαδρομές (πληροφορίες στο τηλ.: 22670-31.552). Κάτι ανάλογο προσφέρει και η εταιρεία «Go Wild» (site: www.gowild.gr). Τις εγκαταστάσεις της θα τις βρείτε στο 7ο χλμ. Αράχοβας - Λιβαδίου.
Χαλάρωση και spa Πεζοπορία, διαδρομές με ειδικά οχήματα, διασχίσεις σε λασπωμένους χωματόδρομους... Αν όλα αυτά πιστεύετε ότι θα σας καταπονήσουν, θα πρέπει να φροντίσετε να κλείσετε διανυκτέρευση σε κάποιο κατάλυμα που προσφέρει εξειδικευμένες υπηρεσίες χαλάρωσης, μασάζ και υδροθεραπείας. Ανάλογα ξενοδοχεία υπάρχουν πολλά στην ευρύτερη περιοχή του Παρνασσού. Ενδεικτικά να αναφέρουμε στην Αράχοβα το εξαιρετικό «Santa Marina Resort and Spa» (site: www.santa-marina.gr). Επίσης, τα ξενοδοχεία «Αίγλη» (site: www.koutras.gr) και «Alpen House» (site: www.alpenhouse.gr), καθώς και το συγκρότημα «Ανεμόλια» (site: www.anemolia.gr). Στον ξενώνα «Σκαμνός» (site: www.skamnos.gr) στο Λιβάδι μπορείτε να κάνετε ιππασία, να περιηγηθείτε στο αγρόκτημα και να χαλαρώσετε με spa, χαμάμ και αρωματοθεραπεία.




Info

Πώς θα πάτε Η Αμφίκλεια απέχει από την Αθήνα 170 χλμ., η Πολύδροσος 180 χλμ. και η Αγόριανη 190 χλμ. (μέσω Αράχοβας). • Αν έρχεστε από τη Θεσσαλονίκη, θα ακολουθήσετε την εθνικό οδό Αθηνών - Θεσσαλονίκης μέχρι τις Θερμοπύλες. Στη συνέχεια, θα πάρετε το δρόμο για Άμφισσα και θα συνεχίσετε, μέσω Μπράλου, για Πολύδροσο - Αγόριανη. • Αν έρχεστε από δυτική Ελλάδα, θα ακολουθήσετε το δρόμο Άμφισσας - Θερμοπυλών, θα περάσετε τη Γραβιά και θα στρίψετε δεξιά για Αγόριανη.


Πηγή
http://vita.dolnet.gr/html/ent/215/ent.11215.asp
Διαβάστε περισσότερα...

ΥΓΕΙΑ: Βότανα του Ιπποκράτη


Μάραθος
Χρήση σύμφωνα με τον Ιπποκράτη: Για τους πόνους της μήτρας και τη μητρορραγία. Θεωρείτο επίσης ότι βοηθά στη σύλληψη.
Σύγχρονη χρήση: Για τους πόνους των ματιών, την κυστίτιδα, τα αρθριτικά. Προφυλάσσει από τη γρίπη, το βήχα, τον κοκίτη, το άσθμα, τις στομαχικές διαταραχές, τη ναυτία και τους κοιλιακούς πόνους των παιδιών. Oι σπόροι του βοηθούν την πέψη των μωρών. O μάραθος θεωρείται ότι αυξάνει το γάλα στις θηλάζουσες μητέρες, ενώ χρησιμοποιείται για τον καθαρισμό και τον αρωματισμό του στόματος, είναι ευεργετικός για τα μαλλιά και αντιρυτιδικός.



Μύθος
: Oι αρχαίοι Έλληνες το έλεγαν «μάραθρον» και το θεωρούσαν σύμβολο επιτυχίας. Το όνομά του οφείλεται στο ότι φύτρωνε στο Μαραθώνα. O Πλίνιος το αναφέρει σε συνταγές του, ενώ πίστευε ότι τα φίδια έτρωγαν μάραθο για να αλλάζουν δέρμα. Το 10ο αιώνα συνδέθηκε με τη μαγεία, ενώ την περίοδο του Μεσαίωνα ταυτίστηκε με το αδυνάτισμα, γιατί πίστευαν ότι οι σπόροι του έκοβαν την όρεξη.

Μαντζουράνα
Χρήση σύμφωνα με τον Ιπποκράτη: Ως καθαρτικό.
Σύγχρονη χρήση: Ως αναλγητικό σε μυϊκούς πόνους, διαστρέμματα και νευραλγίες.
Μύθος: Στην αρχαία Ελλάδα στεφάνωναν με αυτό νιόπαντρα ζευγάρια ως σύμβολο ευτυχίας. Στην Κρήτη το φορούσαν οι ηγέτες ως σύμβολο τιμής. Επίσης, χρησιμοποιήθηκε ως καρύκευμα, ρόφημα και θερμό επίδεμα για την ανακούφιση των μυϊκών πόνων. Oι αρχαίοι Έλληνες πίστευαν ότι αν ένα κορίτσι βάλει στο κρεβάτι της μαντζουράνα, η Αφροδίτη θα της αποκαλύψει το μελλοντικό της σύζυγο

Δάφνη
Χρήση σύμφωνα με τον Ιπποκράτη: Χρησιμοποιήθηκε σε καταστάσεις υστερίας και θεωρείτο ότι διευκολύνει τον τοκετό.
Σύγχρονη χρήση: ·Ως αφέψημα ή έγχυμα κατά των εντερικών προβλημάτων.
· Το αιθέριο έλαιό της είναι αντισηπτικό και μυκητοκτόνο, θεωρείται ισχυρό αναλγητικό και έχει σπασμολυτική δράση.
Μύθος: Στην Ελλάδα η δάφνη αναφέρεται ήδη από την εποχή του Oμήρου. Ήταν ιερό δέντρο, αφιερωμένο στο θεό Απόλλωνα. Πρώτα οι Έλληνες και έπειτα οι Ρωμαίοι συνήθιζαν να στεφανώνουν με κλαδιά δάφνης τους νικητές των αγώνων. Έτσι, ακόμα και σήμερα η δάφνη ταυτίζεται με τη δόξα, τη νίκη και την υπεροχή.

Μυρτιά
Χρήση σύμφωνα με τον Ιπποκράτη: Χρησιμοποιήθηκε για τις πλύσεις της ευαίσθητης περιοχής των γυναικών, ενώ ο χυμός από τα βρασμένα φύλλα της θεωρείτο ότι διευκόλυνε τον τοκετό.
Σύγχρονη χρήση: Χρησιμοποιείται στην περίπτωση πονόδοντου, συνιστάται για τη θεραπεία των φλεγμονών και των μολύνσεων του γαστρεντερικού συστήματος, ενώ το έλαιό της έχει αντισηπτικές ιδιότητες.
Μύθος: Η αρχαία Μύρτος ήταν αφιερωμένη στη θεά Αφροδίτη και αποτελούσε σύμβολο παρθενίας. Oι αρχαίοι Έλληνες φορούσαν μύρτινα στεφάνια στις διάφορες θυσίες.

Ιεροβότανο
Χρήση σύμφωνα με τον Ιπποκράτη: Κατά της στείρωσης.
Σύγχρονη χρήση: • Ως έγχυμα είναι εφιδρωτικό και διεγερτικό της λειτουργίας του συκωτιού, της πέψης και του ανοσοποιητικού συστήματος, ενώ χρησιμοποιείται και για την αντιμετώπιση του πυρετού. Παράλληλα, συμβάλλει στην απορρόφηση τροφών από τον οργανισμό και θεωρείται κατάλληλο για την αντιμετώπιση του πονοκεφάλου, της εξάντλησης, του άγχους και της αϋπνίας. Πλύσεις με το έγχυμα συστήνονται για στοματικά έλκη και αδύναμα ούλα.
· Ως κατάπλασμα είναι κατάλληλο για μώλωπες, εξαρθρώσεις και τσιμπήματα εντόμων.

Μανδραγόρας
Χρήση σύμφωνα με τον Ιπποκράτη: Ως αναισθητικό και ισχυρό εμμηναγωγό. Το αφέψημα της ρίζας του θεωρήθηκε ιδανικό σε περιπτώσεις μανιοκατάθλιψης.
Σύγχρονη χρήση: •Έχει αναισθητική δράση, γι' αυτό και χρησιμοποιείται ως σύμβολο της αναισθησιολογίας. Λέγεται και καλάνθρωπος, επειδή το σχήμα της ρίζας του θυμίζει ανθρώπινη μορφή, ενώ έχει χρησιμοποιηθεί και ως (ψυχότροπο) ναρκωτικό. Μάλιστα, πιστεύεται ότι σε μεγάλη δόση προκαλεί παράνοια.
· Ως κατάπλασμα, με τη χρήση των φύλλων και της ρίζας του, είναι αναλγητικό των ρευματικών και αρθριτικών πόνων.
· Ως αφέψημα, με τη χρήση της ρίζας του, βοηθά στην αντιμετώπιση δερματικών διαταραχών και ελκών.

Κέδρος

Χρήση σύμφωνα με τον Ιπποκράτη: Ως αναλγητικό μετά τον τοκετό και εναντίον της μητρορραγίας. Σύγχρονη χρήση: •Ως έγχυμα, είναι κατάλληλο για τις στομαχικές διαταραχές, τα κρυολογήματα και τη δυσμηνόρροια. Καταπραΰνει τα νεύρα και δρα κατά των κολικών και των προβλημάτων της ουροδόχου κύστεως. •Ως αφέψημα, βοηθά την πέψη, λειτουργεί ως διουρητικό, αιμοκαθαρτικό και τονωτικό όλων των λειτουργιών του οργανισμού. Εξωτερικά χρησιμοποιείται με πλύσεις ως απολυμαντικό και αντισηπτικό.
· Εντριβές με το χυμό των καρπών του ανακουφίζουν από τις ισχιαλγίες.

Φασκόμηλο
Χρήση σύμφωνα με τον Ιπποκράτη: Για πνευμονικά νοσήματα και ως αναλγητικό της μήτρας. Σύγχρονη χρήση:
•Ως έγχυμα, αποτελεί εξαιρετικό φάρμακο για το κρυολόγημα, τη λαρυγγίτιδα και την αμυγδαλίτιδα. Διεγείρει την πέψη, τονώνει το νευρικό σύστημα και σταματά την εφίδρωση. Βοηθά σε περιπτώσεις αμηνόρροιας και επώδυνης περιόδου. Oι κομπρέσες του ανακουφίζουν και επουλώνουν κοψίματα, τραύματα και πληγές, ενώ πλύσεις με το έγχυμα καταπολεμούν την πιτυρίδα.
· Ως αφέψημα, είναι διουρητικό και αποτοξινωτικό, που ενδείκνυται για τη θεραπεία της αρθρίτιδας.
• Το αιθέριο έλαιό του είναι αντισηπτικό, δρα κατά των βακτηρίων και των μυκήτων, ενώ σε χαμηλή δόση είναι διεγερτικό και αποτελεσματικό κατά της αρθρίτιδας.

Δυόσμος
Χρήση σύμφωνα με τον Ιπποκράτη: Ως καθαρτικό της μήτρας.
Σύγχρονη χρήση: •Ως έγχυμα, έχει δράση αντισπασμωδική, εφιδρωτική, καταπραϋντική, ηρεμιστική και χωνευτική, ενώ συστήνεται για ναυτία, δυσπεψία, ημικρανία, κολικό, πυρετό, σπασμούς, κράμπες και πέτρες στη χολή.
• Ως κατάπλασμα, ανακουφίζει από τους ρευματισμούς και τις νευραλγίες, ενώ δρα κατά ορισμένων δερματοπαθειών. Παράλληλα, μειώνει το πρήξιμο του στήθους κατά το θηλασμό.
• Ως αιθέριο έλαιο, χρησιμοποιείται με εντριβές για να ανακουφίσει από τον πονοκέφαλο, τον πυρετό και τους πόνους της περιόδου. Με εισπνοές, βοηθά στη ρινική αποσυμφόρηση και με πλύσεις δρα κατά των δερματικών φλεγμονών, της φαγούρας, των εγκαυμάτων και των τσιμπημάτων από κουνούπια.

Αγριοτριανταφυλλιά
Χρήση σύμφωνα με τον Ιπποκράτη: Ως κατάπλασμα στα οιδήματα και στις φλεγμονές και ως εμμηναγωγό. Σύγχρονη χρήση: •Το έγχυμα των πετάλων είναι διουρητικό και καταπραϋντικό των νεύρων, ωφέλιμο στην αντιμετώπιση της αϋπνίας, της δυσκοιλιότητας και της χρόνιας εντερίτιδας. Το έγχυμα από τα φύλλα του είναι φάρμακο για τη διάρροια και τις πέτρες στα νεφρά. Oι καρποί του θεωρείται ότι έχουν διουρητική, αναζωογονητική και βιταμινούχο δράση.
•Το αφέψημα των πετάλων είναι τονωτικό και καθαρτικό. Το αφέψημα από τους καρπούς βοηθά στην αντιμετώπιση της αϋπνίας και της εντερίτιδας, ενώ με εξωτερικές πλύσεις συμβάλλει στη θεραπεία οφθαλμολογικών φλεγμονών.

Ροδιά
Χρήση σύμφωνα με τον Ιπποκράτη: Ως αντιεμετικό και αιμοστατικό.
Σύγχρονη χρήση: · Ως αφέψημα με τη χρήση των ανθών του είναι τονωτικό και στυπτικό, ενώ με πλύσεις του στόματος δρα κατά της ουλίτιδας.
• O χυμός του ροδιού δίνεται σε περιπτώσεις πυρετού και προβλημάτων του ουροποιητικού συστήματος. Θεωρείται ότι έχει αντιοξειδωτικές ιδιότητες.


Πηγές :
[ixorcosmos.gr]
«Τα φαρμακευτικά φυτά του Ιπποκράτη», Μανόλης Κιαπόκας, Κως 2007.
«Συμβολικά φυτά των Oλυμπιακών Αγώνων», Ρίζου Α., Ριζοπούλου Σ., 2004, εκδόσεις Εστία.
«Το αλφαβητάρι των βοτάνων», εκδόσεις Πορφύρα.

Πηγή
http://documentarygr.blogspot.com/2010/10/blog-post_08.html
Διαβάστε περισσότερα...

Οι Ισλανδοί έχουν αγριέψει


Οι Ισλανδοί έχουν αγριέψει – Γράφει ο Γιώργος Δελαστίκ:

“Πρωτοφανή πράγματα συμβαίνουν συνεχώς στην Ισλανδία. Οι σχέσεις πολιτικών και λαού έχουν αλλάξει θεαματικά μετά το ξέσπασμα της οικονομικής κρίσης και η κατάσταση είναι πλέον εκτός ελέγχου του πολιτικού κατεστημένου. Αλλεπάλληλα κύματα διαδηλώσεων καθορίζουν από πέρυσι τις πολιτικές και τις οικονομικές εξελίξεις, με τα κόμματα, τους βουλευτές και την κυβέρνηση της χώρας να υποχρεώνονται κάθε τόσο σε βίαιες αναπροσαρμογές της πολιτικής τους για να μην έλθουν σε ευθεία αντιπαράθεση με τους οργισμένους πολίτες, οι οποίοι αψηφώντας τις αντίξοες καιρικές συνθήκες αυτής της αφιλόξενης νησιωτικής χώρας του μακρινού Βορρά βρίσκονται διαρκώς στους δρόμους.

Πάνω από 8.000 διαδηλωτές περικύκλωσαν με άγριες διαθέσεις το κοινοβούλιο τη Δευτέρα το βράδυ. Αβγά, μπογιές, ρολά χαρτιού υγείας, ντομάτες, μπουκάλια νερού και πάσης φύσεως αντικείμενα εκσφενδονίζονταν εναντίον του Αλθινγκι, όπως αποκαλείται το ισλανδικό κοινοβούλιο.

Το Ρέικιαβικ, η πρωτεύουσα της χώρας που έχει μόλις 190.000 κατοίκους και φυσιολογικά έχει την ηρεμία μιας μικρής επαρχιακής πόλης της Ευρώπης, ζούσε στιγμές έντασης που ξεπερνούσαν κάθε φαντασία για την Ισλανδία μέχρι τώρα. Η αστυνομία είχε στήσει μεταλλικά οδοφράγματα για να αποτρέψει την έφοδο του κόσμου στο κτίριο της Βουλής. Μονάδες σιδηρόφρακτων αστυνομικών με εξοπλισμό δακρυγόνων, ασπίδων και χημικών για την αποκατάσταση της τάξης είχαν κυκλώσει το κοινοβούλιο, σε μια χώρα όπου πριν από την παρούσα κρίση οι προηγούμενες συγκρούσεις αστυνομίας – διαδηλωτών είχαν γίνει πριν από… εξήντα (!) χρόνια, με αφορμή την απόφαση της τότε κυβέρνησης να εντάξει την Ισλανδία στο ΝΑΤΟ.

Ο αστυνομικός κλοιός προστασίας στους υπουργούς και βουλευτές είχε στόχο επίσης να αποτρέψει την εκ νέου γελοιοποίηση της πρωθυπουργού Γιοχάνα Σίγκουρδουρντόουτιρ, η οποία την περασμένη εβδομάδα παρήλαυνε στις τηλεοράσεις όλου του κόσμου αηδιαστικά περιχυμένη με αβγά και χρώματα που είχαν εκσφενδονίσει εναντίον της διαδηλωτές, όπως και εναντίον υπουργών και βουλευτών που τη συνόδευαν.

Πέρυσι τον Ιανουάριο, μετά από ασταμάτητες διαδηλώσεις επί μήνες οι Ισλανδοί ανέτρεψαν τον δεξιό πρωθυπουργό Γκέιρ Χόρντε, ο οποίος αρνιόταν πεισματικά να παραιτηθεί. Στις εκλογές που ακολούθησαν μετά από ένα τρίμηνο έδιωξαν τη Δεξιά και ανέδειξαν κυβέρνηση σοσιαλδημοκρατών, με τη στήριξη των Πράσινων και της Αριστεράς.

Λίγους μήνες αργότερα, η νεοεκλεγείσα κεντροαριστερή κυβέρνηση υπέκυψε στις πιέσεις του ΔΝΤ, των Αγγλων και της ΕΕ. Ταπεινωμένη υποχρεώθηκε να υπογράψει μια επαίσχυντη συμφωνία υποταγής στις απαιτήσεις των Βρετανών τραπεζιτών, η οποία μετέφερε στις πλάτες των φορολογούμενων πολιτών τα χρέη των τυχοδιωκτών Ισλανδών τραπεζιτών. Οι Ισλανδοί πολίτες θύμωσαν με την ψοφοδεή κυβέρνησή τους και ξαναβγήκαν στους δρόμους, αρνούμενοι να αποδεχθούν νέα βάρη για τα οποία δεν ήταν υπεύθυνοι.

Νέος κύκλος μαχητικών διαδηλώσεων, νέα νίκη: πειθανάγκασαν τον δεξιό πρόεδρο της χώρας Ολαφουρ Ράγκναρ Γκρίμσον να προβεί στην πρωτοφανή επίσης κίνηση της άρνησης να υπογράψει την απόφαση της κυβέρνησης και της Βουλής υπέρ της συμφωνίας, οδηγώντας έτσι το θέμα σε δημοψήφισμα τον Μάρτιο. Εκεί έγινε το απίστευτο: οι Ισλανδοί κατεξευτέλισαν την κεντροαριστερή κυβέρνηση που είχαν φέρει στην εξουσία ως “σωτήρα” πριν από λιγότερο από έναν χρόνο! Με το απίστευτο για δημοκρατική χώρα ποσοστό του… 93,2% είπαν “Οχι” στη συμφωνία που είχε υπογράψει η κυβέρνηση, ενώ “Ναι” είπε μόνο το… 1,8%! Ετσι η Ισλανδία δεν πληρώνει αυτή τη στιγμή τίποτα για τα χρέη των τραπεζών, καθώς νέα συμφωνία δεν έχει γίνει και οι ξένοι δανειστές ή καταθέτες των ισλανδικών τραπεζών το παίρνουν σιγά σιγά απόφαση ότι θα χάσουν σχεδόν όλα τα λεφτά τους.

Οι οργισμένοι Βίκινγκ δεν σταμάτησαν εκεί. Αφενός τώρα με τις αλλεπάλληλες διαδηλώσεις τους και τις ενέργειες εξευτελισμού των πολιτικών αποδομούν σιγά σιγά όλο το πολιτικό ισλανδικό κατεστημένο και αφετέρου ώθησαν τους κεντροαριστερούς βουλευτές να παραπέμψουν σε δίκη σε ειδικό δικαστήριο τον ανατραπέντα δεξιό πρωθυπουργό Χόρντε, μήπως και διασωθούν πολιτικά οι ίδιοι από τη λαϊκή οργή, πράγμα απίθανο.”

Πηγή
http://xryshaygh.wordpress.com/
Διαβάστε περισσότερα...

Η ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ ΜΙΑΣ ΜΥΡΜΗΓΚΟΦΩΛΙΑΣ


Σχόλιο Επιστήμης: Ολοι έχουμε δει μια μυρμηγκοφωλιά.

Οι περισσότεροι απο εμάς έχουμε επιθυμήσει να δούμε πως είναι εσωτερικά.
Μια ομάδα επιστημόνων το κατόρθωσε ρίχνοντας 10 τόνου υγρό τσιμέντο μέσα στην μυρμηγκοφωλιά.
Το απίστευτο θέαμα που θα δείτε θέτει πολλά ερωτηματικά για το πως τα μυρμήγκια κάνουν αυτόν τον σχεδιασμό.

Είναι δυνατόν η θεωρία της εξέλιξης των ειδών να ερμηνεύσει τέτοιες κατασκευές;
Μήπως οι "δημιουργιστές" έχουν δίκαιο; Αυτή τη στιγμή στην Αμερική υπάρχει σύγκρουση μεταξύ Δαρβινιστών και δημιουργιστών.
Το κτίσμα καλύπτει 50 τετραγωνικά μέτρα και έχει 8 μέτρα βάθος. Για να χτιστεί, τα μυρμηγκιά αναγκάσθηκαν να μετακινήσουν 40 τόνους γης.
Τα τελευταία χρόνια οι επιστήμονες έχουν εντοπίσει μια μυρμηγκοφωλιά αργεντίνικων μυργμηγκιών, η οποία αποτελείται απο εκατομμύρια μυρμηγκοφωλιές και εκτείνεται απο την Ιταλία μέχρι την Ισπανία, επικοινωνούν μεταξύ τους και δημιουργούν ένα ενιαίο τεράστιο δίκτυο μέσω του οποίου γίνεται ανταλλαγή τροφής σε δύσκολες περιόδους.
Να προσθέσουμε κάτι που είναι άγνωστο. Η συνολική βιομάζα των μυρμηγκιών ξεπερνά τη βιομάζα των ανθρώπων.


Δείτε ολόκληρο το βίντεο στην συνέχεια:



Πηγή
http://eleftheri-epistimi.blogspot.com/2010/10/blog-post_09.html
Διαβάστε περισσότερα...

Ρώσοι hackers απέσπασαν 3 εκατομμύρια δολάρια από αμερικανικούς τραπεζικούς λογαριασμούς

37 άτομα κατηγορήθηκαν στις ΗΠΑ για την κλοπή περίπου 3 εκατομμυρίων δολαρίων από τραπεζικούς λογαριασμούς μέσα από ένα περίπλοκο διεθνές τραπεζικό σύστημα που μόλυνε υπολογιστές με ιό, ώστε ένας επιτιθέμενος να μπορεί να αντιγράψει ότι πληκτρολογεί ο χρήστης και να κλέψει τα χρήματα από online τραπεζικούς λογαριασμούς.

Οι hackers έστελναν e-mails σε μικρές επιχειρήσεις, τα οποία περιελάμβαναν το Trojan Zeus. Αυτός ο ιός ενσωματώνεται στον υπολογιστή του θύματος, και επιτρέπει στους εγκληματίες να παρακολουθούν κάθε πληκτρολόγηση και έτσι έκλεβαν τους κωδικούς πρόσβασης των τραπεζικών λογαριασμών. Στη συνέχεια μετάφεραν<…>



μικροποσά σε λογαριασμούς συνεργών τους, οι οποίοι αποκαλούνται «money mules», και οι τελευταίοι με την σειρά τους τα έστελναν στους hackers.

Το αστυνομικό τμήμα της Νέα Υόρκης διερευνούσε μία ύποπτη μεταφορά 44.000 δολαρίων από μια τράπεζα του Bronx και οι αστυνομικοί κατάλαβαν γρήγορα ότι πρόκειται για κλοπή και αυτό που έβλεπαν ήταν μόνο η κορυφή του παγόβουνου και έτσι ζήτησαν βοήθεια από το FBI και άλλους διεθνείς συνεργάτες καταπολέμησης της εγκληματικότητας.



Πηγή
http://www.secnews.gr/archives/3469
Διαβάστε περισσότερα...

Kαταδικαστική απόφαση για τους διαβητικούς από το ΙΚΑ...

Στον Προκρούστη, γρήγορα!.. Στον Προκρούστη!‏

Από τον Σταύρο Κυριαζή

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του site, πρόκειται για την απόφαση του ΙΚΑ με αριθ. πρωτ. Π04/3/251...
Και ποιός λέτε ότι την υπογράφει και τη διαβιβάζει στους υποψήφιους προς ... ακρωτηριασμό!
....Η προϊσταμένη του Τμήματος Παροχών Ασθένειας Μαρία–Ελένη Χάρου!!! Μπρρρρρ! Ανατρίχιασα!!!
Πως λέμε: "...Με λένε Χάρο και δεν με φοβίζει ο θάνατος! Των άλλων (εννοείται)! Όχι ο δικός μου...".
...Aστειεύομαι φυσικά, μήπως και αποφύγω το shock!!!
Για να σας πώ την αλήθεια, αυτό που με συγκλόνισε ήταν το σκεπτικό της απόφασης!!! Και φυσικά, δεν μου φταίει καθόλου η κυρία Χάρου... Και να είναι πάντοτε καλά να ...χαίρεται το επώνυμό της!
Χάρος, χαρά... Το ίδιο περίπου πράγμα... Άλλωστε δεν πρόκειται για τίποτε άλλο, παρά για ένα λογοπαίγνιο!!! Απλά για να ...τραβήξει την προσοχή!
...Τόσο απλά, όπως ακριβώς αναφέρει και το σκεπτικό της απόφασης...

"...ο ακρωτηριασμός του ποδιού, απλά καθυστερεί για ένα με δύο χρόνια...". Με το ίδιο ζύγι!!!
Άλλωστε, η συγκεκριμένη υπάλληλος δεν έχει...
κάποια αποφασιστική αρμοδιότητα σχετικά με το ζήτημα...
Ούτε φέρει ουσιαστική ευθύνη!
Απλά, διαβιβάζει το πόρισμα των ειδικών του ΙΚΑ!!!
Διαβάστε, τι λέει συγκεκριμένα η απόφαση:
"...Η Εκτακτη Ειδική Επιτροπή της Διοίκησης, δεν ενέταξε στα είδη του άρθρου 28 του Κανονισμού Ασθένειας ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, τα θεραπευτικά υποδήματα διαβήτη, εφ' όσον μετά από εμπεριστατωμένη έρευνα κατέληξε στο συμπέρασμα ότι με τη χρήση τους, δεν αποφεύγεται ο ακρωτηριασμός του ποδιού, απλά καθυστερεί για ένα με δύο χρόνια και το αναμενόμενο όφελος θα είναι μικρότερο από το προβλεπόμενο κόστος. Επομένως, το συγκεκριμένο είδος δεν χορηγείται από το ίδρυμα...".
Για όσους δεν κατάλαβαν και δεν σοκαρίστηκαν...
Επισημαίνω και πάλι: "...με τη χρήση τους, δεν αποφεύγεται ο ακρωτηριασμός του ποδιού, απλά καθυστερεί για ένα με δύο χρόνια και το αναμενόμενο όφελος θα είναι μικρότερο από το προβλεπόμενο κόστος. Επομένως, το συγκεκριμένο είδος δεν χορηγείται από το ίδρυμα..."
Τόσο, μα τόσο απλά !!!
Τόσο ανερυθρίαστα!!!
Τουτέστιν...
"...Όποιος έχει χρήματα να πληρώσει από την τσέπη του, καλό θα είναι να πάρει τα υποδήματα διαβήτη. Μπορεί έτσι να καθυστερήσει δύο χρόνια τον ακρωτηριασμό του!".
"...Όποιος δεν έχει... Έ, δεν βαριέσαι βρε αδελφέ! Άς το κόψει το πόδι του! Το ΙΚΑ πάντως, δεν έχει σκοπό να του πληρώσει τα υποδήματα!".
...Με τις υγείες σας κυρίες και κύριοι ασφαλισμένοι!
...Και να χαρείτε την "ποιότητα ζωής" που αποφάσισε να σας παρέχει το ΙΚΑ!
Μήπως έχετε ακούσει κύριοι του ΙΚΑ, τίποτε περί QALYs;
Και εάν έχετε κάτι υπ' όψιν σας, με αυτό τον τρόπο ερμηνεύετε εσείς τον όρο;
Για διαβάστε εδώ:
1. Phillips C, Thompson G. What is a QALY? London: Hayward Medical Communications, 1998.
2. Laupacis A, Feeny D, Detsky AS, Tugwell PX. How attractive does a new technology have to be to warrant adoption and utilization? Tentative guidelines for using clinical and economic evaluations. Canadian Medical Association Journal 1992; 146: 473Ð481.
3. Mooney G. Economics, Medicine and Health Care. London: Harvester Wheatsheaf, 1992.
Για διαβάστε και εδώ τις αρχές περί QALYs:
1. QALYs are a useful tool to aid healthcare decision making.
2. Cost per QALY estimates should be incremental to present the additional costs and health gains of choosing one intervention over another. This reflects the choices that have to be made in the real life setting.
3. League table and threshold approaches can be used to see if a cost per QALY estimate represents good value for money.
4. While QALYs are useful, flaws still remain with the methods used to derive them, and controversy exists in the way they should be used.
5. QALYs should not be used in isolation. Many other factors should be considered in treatment decision making.
Για δείτε και εδώ σχετικά με τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα της μεθόδου των QALYs:
Advantages
1. Provide a framework for valuing the health gains associated with interventions
2. Can be used to help guide priority setting
3. Combine estimates of both the extra length of life gained from an intervention and the quality of the extra life gained
4. Allow comparisons of the effectiveness of one intervention for a problem with the effectiveness of another intervention for the same problem
5. Allow comparisons across disease areas to help show which programmes provide the greatest allocative efficiency
Disadvantages
1. Values assigned to the quality of life component of the QALY may not reflect the values of patients receiving the intervention
2. Controversial – whose quality values should be used?
3. May lack sensitivity within a disease area
4. Can over-simplify complex healthcare issues and suggest ‘quick and easy’ resource allocation decisions
Και ελάτε γρήγορα να σας "εξετάσουμε" και πάλι, για το τι καταλάβατε!
Εάν καταλάβατε κάτι, ..."περαστικά σας" κύριοι ειδικοί!!!
Πως λέγεται είπαμε αυτό;
Αναλγησία ή ...κάτι άλλο;
Καλά τώρα...
Θέλετε δηλαδή να μας πείσετε, ότι με αυτή σας την απόφαση, αποτιμήσατε δύο χρόνια ανθρώπινης ζωής χωρίς αναπηρία -δηλαδή χωρίς ακρωτηριασμό- ως ίσης αξίας με ένα ζεύγος υποδήματα;
Ντροπή!!!
Πόσο σέβεσθε τους ασφαλισμένους σας, που τους φτάσατε στο κατάντημα να χρηματοδοτούν -οι καημένοι- με τις εισφορές τους ακόμη και την πιθανή αποζημίωσή σας για συμμετοχή στην Επιτροπή, που αποφάσισε εμμέσως ότι μπορεί και να τους "κοπεί" δύο χρόνια νωρίτερα το διαβητικό πόδι;
Ντροπή!!!
Και -τέλος πάντων- πόσο κοστίζουν μερικά ζευγάρια από αυτά τα "διαολοπάπουτσα" που σας ζητούν οι διαβητικοί;
Δεν νομίζω ότι υπερβαίνουν τις αποζημιώσεις που ενδεχομένως λάβατε, για να πάρετε την απόφασή σας αυτή...
Ντροπή!!!
Και τέλος, για να σας θέσουμε και ένα "Καντιανό" ερώτημα...
Θα αποφασίζατε το ίδιο, εάν βρισκόσασταν εσείς ή κάποιο αγαπημένο σας συγγενικό πρόσωπο στη θέση ενός υποψηφίου προς ακρωτηριασμό;
Δεν νομίζω!!!
Υ.Γ. Όταν ο άνθρωπος αισθάνεται αδύναμος... Κάνει και μια ικεσία προς το Μεγαλοδύναμο!!!
Θεέ μου φύλαξέ μας...
...Και έχω και αρκετό καιρό να κάνω check-up...
Διαβάστε το πλήρες κείμενο της ανάρτησης: http://www.myhnews.gr/?p=6782

Οργή και αγανάκτηση προκαλεί η ανάλγητη απόφαση του ΙΚΑ ΤΕΑΜ να μην καλύπτει το κόστος της προμήθειας ορθωτικών μέσων (θεραπευτικά υποδήματα που καθυστερούν τα επιπλοκές του διαβητικού ποδιού) που αποτρέπουν τους ακρωτηριασμούς, με το σκεπτικό ότι «με τη χρήση τους, δεν αποφεύγεται ο ακρωτηριασμός του ποδιού, απλά καθυστερεί για ένα με δύο χρόνια και το αναμενόμενο όφελος θα είναι μικρότερο από το προβλεπόμενο κόστος.
Την απόφαση αυτή του ΙΚΑ με αριθ. πρωτ. Π04/3/251 και την οποία υπογράφει η προϊσταμένη του Τμήματος Παροχών Ασθένειας Μαρία–Ελένη Χάρου, φέρνει στο φως της δημοσιότητας η Πανελλήνια Ομοσπονδία Σωματείων Συλλόγων Ατόμων με Σακχαρώδη Διαβήτη η οποία έλαβε μετά από δύο χρόνια αυτή την απάντηση στο αίτημά της για κάλυψη του κόστους προμήθειας των θεραπευτικών υποδημάτων.
Η απόφαση του ΙΚΑ
Συγκεκριμένα, η απάντηση του ΙΚΑ που προκάλεσε την οργή τόσο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Σωματείων Συλλόγων Ατόμων με Σακχαρώδη Διαβήτη όσο και της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρία, είναι η εξής:
ΘΕΜΑ: «Απάντηση στις από 10-4-08, 28-2-08, 29-1-09 επιστολές σας»
Σε απάντηση των παραπάνω επιστολών σας, σας γνωρίζουμε τα ακόλουθα: Η Εκτακτη Ειδική Επιτροπή της Διοίκησης, δεν ενέταξε στα είδη του άρθρου 28 του Κανονισμού Ασθένειας ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, τα θεραπευτικά υποδήματα διαβήτη, εφ' όσον μετά από εμπεριστατωμένη έρευνα κατέληξε στο συμπέρασμα ότι με τη χρήση τους, δεν αποφεύγεται ο ακρωτηριασμός του ποδιού, απλά καθυστερεί για ένα με δύο χρόνια και το αναμενόμενο όφελος θα είναι μικρότερο από το προβλεπόμενο κόστος. Επομένως, το συγκεκριμένο είδος δεν χορηγείται από το ίδρυμα.
Η προϊσταμένη του Τμήματος
Μαρία Ελένη Χάρου
Η απάντηση της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας
Σωματείων Συλλόγων Ατόμων με Σακχαρώδη Διαβήτη
Η απόφαση του ΙΚΑ στερείται επιστημονικότητας
Η Ομοσπονδία επισημαίνει ότι η απάντηση της ειδικής επιτροπής του ΙΚΑ στερείται επιστημονικότητας αφού έρχεται σε αντίθεση με:
-τα διεθνή έγκυρα βιβλιογραφικά δεδομένα και τις οικονομοτεχνικές μελέτες κόστους – αποτελεσματικότητας στο διαβητικό πόδι. Σύμφωνα με τις μελέτες αυτές ένα σύστημα υγείας μπορεί να πετύχει μείωση των ακρωτηριασμών έως και 85% με την εφαρμογή των παρακάτω τριών μέτρων, α) ιατρικής διάγνωσης και παρέμβασης, β) χορήγησης θεραπευτικών υποδημάτων και κατάλληλης υπόδησης και γ) εκπαίδευσης του ασθενή.
-τις κατευθυντήριες οδηγίες των διεθνών, επίσημων και αρμόδιων για το διαβητικό πόδι επιστημονικών φορέων, σύμφωνα με τους οποίους τα θεραπευτικά υποδήματα διαβήτη έχουν ένδειξη και πρέπει να χορηγούνται στα άτομα με διαβήτη με πόδια υψηλού κινδύνου για να μην κάνουν εξελκώσεις.
-τις οδηγίες και προτροπές της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας, της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Διαβήτη και της Παγκόσμιας Ομάδας Εργασίας Διαβητικού Ποδιού προς τις κυβερνήσεις των χωρών.
τις αποφάσεις ασφαλιστικών φορέων άλλων χωρών, όπως π.χ. της Γερμανίας, οι οποίες εδώ και χρόνια βασίζουν την πολιτική και τις αποφάσεις τους σε οικονομοτεχνικά στοιχεία και προβαίνουν σε παροχές με βάση το κόστος και την αποτελεσματικότητα.

Πηγή
http://press-gr.blogspot.com/2010/10/k_09.html
Διαβάστε περισσότερα...

Ο ΠΛΟΥΤΟΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ ΣΤΟΝ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟ


Τελικά δεν κατάλαβα, τι είναι ο Τάκης ρε παιδιά;;


Πηγή
http://anergoidimosiografoi.blogspot.com/2010/10/blog-post_09.html
Διαβάστε περισσότερα...

Το ημερολόγιο γράφει 10.10.10! Τυχαίο;

10/10/10 θα γράψουν την Κυριακή τα ημερολόγιά μας, κάτι που συμβαίνει μόνο κάθε εκατό χρόνια! Με αφορμή αυτό το γεγονός, το pyles.tv σας παρουσιάζει την σημασία του αριθμού 10 στην αριθμολογία.

Για τον Πυθαγόρα ο αριθμός 10, η "Δεκάς", ήταν "ο τελειότερος όλων των αριθμών", αφού εμπεριέχει όλους τους υπόλοιπους!

Αντιστοιχούσε στο σύνολο των νόμων της φυσικής που κράτησαν το σύμπαν ενωμένο και ταυτιζόταν με τον ουρανό, τον κόσμο και τη μοίρα.



Σύμφωνα με τους Πυθαγόρειους, ο αριθμός 10 σχημάτιζε ένα ισοσκελές τρίγωνο, την ονομαζόμενη "δεκαδική τετρακτύς " η οποία θεωρούνταν "πηγή της αιώνιας φύσης". Κύριο χαρακτηριστικό της τετρακτύος (στην εικόνα) είναι ότι το άθροισμα των κουκίδων της, ξεκινώντας με βάση το 1 και προσθέτοντας τους αρχέτυπους αριθμούς από τη βάση μέχρι την κορυφή, μας δίνει τον αριθμό δέκα:

1 + 2 + 3 + 4 = 10

Παρατηρώντας την προσεχτικά θα δείτε επίσης ότι αποτελείται από δέκα ισόπλευρα τρίγωνα, το μεγάλο εξωτερικό και εννιά εσωτερικά. Το γεγονός ότι "η τετράς τίκτει την δεκάδα", το ερμήνευαν ως σύμβολο της απόλυτης αλήθειας αφού η δεκάδα είναι η βάση του δεκαδικού συστήματος. Θεωρούσαν λοιπόν πως η "ιερή τετρακτύς της δεκάδας", ήταν το σύμβολο των άγνωστων μυστικών του σύμπαντος.

Την Κυριακή το ημερολόγιο θα δείξει 10.10.10, κάτι που ερμηνεύεται από πολλούς ως "καλός οιωνός" και σπεύδουν να το αξιοποιήσουν με κάθε τρόπο. Στην Αυστραλία για παράδειγμα αναμένεται ρεκόρ γαμήλιων τελετών αφού εκατοντάδες ζευγάρια που ενδιαφέρονται για την αριθμολογία, επέλεξαν να συνδυάσουν το γάμο τους με τα τρία δεκάρια! Για άλλους πάλι, αποτελεί απλώς μία σύμπτωση που δεν σημαίνει απολύτως τίποτα!



Πηγή
http://www.pyles.tv/anexigites-kai-alles-apories/Record-marriages-Australia.aspx
Διαβάστε περισσότερα...

ΥΓΕΙΑ: Τι έπιναν στο Αιγαίο το 3000 π.Χ.

Η ξαφνική αύξηση που σημειώθηκε στους τύπους επιτραπέζιων σκευών υποδηλώνει μεγαλύτερη ποικιλία στα αναλισκόμενα ποτά

Του Χρ. Γ. Ντουμα*

Σταθμό στην ιστορία των διατροφικών συνηθειών στο Αιγαίο αποτελεί η ξαφνική αύξηση των τύπων σε επιτραπέζια σκεύη που σημειώθηκε περί τα μέσα της τρίτης χιλιετίας π. Χ., υποδηλώνοντας μεγαλύτερη ποικιλία στα αναλισκόμενα ποτά. Την ίδια εποχή, παράλληλα με τις ευρύστομες πρόχους (κανάτες) έκαναν την εμφάνισή τους και άλλες με πολύ στενό στόμιο. Προφανώς το υγρό που δέχονταν οι τελευταίες πρέπει να ήταν πολύ αραιό, ώστε να χύνεται εύκολα χωρίς να προκαλεί... έμφραγμα στον στενό λαιμό του αγγείου. Κύπελλα άωτα (χωρίς χερούλι) ή εφοδιασμένα με λαβή, φιάλες (μπολ) και ποτήρια σε διάφορες παραλλαγές εμφανίστηκαν σχεδόν ταυτόχρονα με τις στενόστομες πρόχους αποτελώντας κατά κάποιο τρόπο τα εξαρτήματά τους. Η κατανάλωση νερού, ως βασική ανάγκη του οργανισμού, γινόταν επί εκατομμύρια χρόνια χωρίς να έχει διαμορφωθεί ειδικός τύπος σκεύους γι’ αυτό. Η χούφτα του ανθρώπινου χεριού, ένα κοχύλι, το κέλυφος κάποιου καρπού ή μια κούπα ξύλινη αρκούσαν για να καλύψουν την ανάγκη αυτή χωρίς να ανησυχεί κανείς για τις απώλειες που σημειώνονταν κατά την πόση. Οταν όμως το ποτό, λόγω του τρόπου παρασκευής του, είναι σπάνιο, ακόμη και η ελάχιστη απώλεια είναι ζημιά που πρέπει να αποφευχθεί. Με την επινόηση λοιπόν της στενόλαιμης πρόχου με τη φυλλόσχημη πρόχυση εξασφαλίστηκε πλήρης έλεγχος, ώστε το σερβίρισμα του υγρού να γίνεται χωρίς την παραμικρή απώλεια. Το ίδιο μπορεί να πει κανείς και για τα σκεύη πόσης, με τα οποία ο χρήστης μπορούσε να καταναλώσει το υγρό αγαθό μέχρι τελευταίας σταγόνας. Ετσι, η διαδικασία της πόσης άρχισε να παίρνει τελετουργικό χαρακτήρα, καθώς δείχνει η απαθανάτιση αντίστοιχων σκηνών στην τέχνη.



Η συνήθεια να χρησιμοποιείται ειδικό κάθε φορά σκεύος ανάλογα με το αναλισκόμενο ποτό προφανώς προέκυψε μετά μακρόχρονη διαδικασία. Τα ποτήρια νερού, κρασιού, σαμπάνιας, μπίρας, ή τα φλιτζάνια καφέ, τσαγιού ή άλλου αφεψήματος που χρησιμοποιούμε σήμερα, ασφαλώς δεν είχαν τα αντίστοιχά τους στο προϊστορικό Αιγαίο. Συνεπώς, δεν μπορούμε να εικάσουμε το είδος ποτού από τον τύπο του σκεύους που χρησιμοποιούνταν για την πόση, για την οποία υπάρχουν άλλες ενδείξεις που εξηγούν την ποικιλία ποτηριών. Για παράδειγμα, τα κουκούτσια σταφυλιού (γίγαρτα) που έχουν βρεθεί μέσα σε πιθάρια της Πρώιμης Εποχής του Χαλκού («Καθημερινή», 04-01-2009) ενισχύουν την υποψηφιότητα του κρασιού ως αλκοολούχου ποτού, με το οποίο οι αιγαιοπελαγίτες της Πρώιμης Εποχής του Χαλκού περνούσαν σε κατάσταση ευθυμίας.

Εισαγωγή ροδιού

Η παρουσία αποξηραμένων ή απανθρακωμένων φρούτων σε ανασκαφικές συνάφειες της ίδιας περιόδου μαρτυρεί βεβαίως την κατανάλωσή τους, δεν αφήνει όμως περιθώρια για εικασίες περί παρασκευής αλκοολούχων ποτών από αυτά. Με την εισαγωγή του ροδιού όμως, από τις αρχές της δεύτερης χιλιετίας π. Χ. («Καθημερινή», 25-01-2009), δημιουργήθηκε μια δεύτερη υποψηφιότητα για κατανάλωση ευχάριστου ποτού. Δεν είναι όμως βέβαιο αν ο χυμός του εξωτικού αυτού φρούτου μετατρεπόταν και σε αλκοολούχο ποτό.

Είναι γεγονός ότι τόσο οι Ελληνες όσο και οι Λατίνοι συγγραφείς χρησιμοποιούν τον ίδιο γενικό όρο για τα ποτά που παράγονταν με τη διαδικασία ζύμωσης, προσδιορίζοντας ενίοτε το είδος του καρπού από τον οποίο εξαγόταν. Τέτοιοι όροι στα ομηρικά έπη είναι «μέθυ» και «οίνος», ακολουθούμενοι συνήθως από επίθετα, με τα οποία προσδιορίζεται άλλοτε η ευχάριστη γεύση που προκαλεί το σχετικό ποτό (π. χ. «ηδύς», «γλυκερός», «ηδύποτος», «μελιηδής»), άλλοτε η εμφάνισή του («αίθοψ») και ευφορία που προκαλεί η κατανάλωσή του («ευήνωρ», «εύφρων», «μελίφρων»).

Η αναφορά του καρπού, από τον οποίο παράγεται το αντίστοιχο ποτό, παρατηρείται αργότερα (Ε΄ αι. π. Χ.). Αναφερόμενος στις συνήθειες των Αιγυπτίων, ο Ηρόδοτος μας πληροφορεί ότι «οίνω εκ κριθέων πεποιημένω διαχρέωνται» (2:77), ενώ ο Αισχύλος ότι πίνουν «εκ κριθέων μέθυ» (Ικέτιδες: 953). Για «οίνον κρίθινον εν κρητήρσιν» (κρίθινο κρασί σε κρατήρες) μιλάει λίγο αργότερα (Δ΄ αι. π. Χ.) και ο Ξενοφών στην Κύρου Ανάβασιν (4.5.26). Από τα παραδείγματα αυτά προκύπτει ότι, ακόμη και πριν να επινοηθεί η λέξη ζύθος για την μπίρα, αυτή ήταν γνωστή ως ποτό και καταναλωνόταν με άλλο όνομα (π. χ. μέθυ ή οίνος). Συνεπώς η απουσία ειδικού όρου από τις πινακίδες της Γραμμικής Β δεν φαίνεται να αποτελεί ισχυρό επιχείρημα για τον αποκλεισμό της παρασκευής και κατανάλωσης μπίρας τουλάχιστον κατά την Υστερη Εποχή του Χαλκού.

Ποικιλία σχημάτων

Περισσότερο ανίσχυρο φαίνεται και το επιχείρημα της απουσίας ηθμωτών σκευών (σουρωτηριών) για τη διήθηση κριθοπολτού. Ηθμοί σε μεγάλη ποικιλία σχημάτων και μεγεθών απαντούν σε συνάφειες της Υστερης Εποχής του Χαλκού και μελλοντικές υψηλής τεχνολογίας αναλύσεις, ενδεχομένως θα δείξουν αν όντως χρησιμοποιούνταν και για την παρασκευή μπίρας. Ακόμη, θα μπορούσαν για τον σκοπό αυτό να χρησιμοποιούνται και ορισμένα επιτραπέζια σκεύη με ηθμωτή προχοή, τα οποία επίσης βρίσκονται συχνά σε ανασκαφικές συνάφειες της ίδιας περιόδου. Αλλά και αν ακόμη δεν υπήρχαν αυτά τα σκεύη, πάλι δεν θα μπορούσε να αποκλειστεί η παρασκευή και κατανάλωση μπίρας από το Αιγαίο, αφού, σύμφωνα με την πληροφορία του Ξενοφώντος, η διήθηση του κριθαριού δεν ήταν απαραίτητη για να χαρεί κανείς το ποτό. Ιδού πώς περιγράφει την ανάλωση μπίρας κατ’ ευθείαν από τους κρατήρες: «ενήσαν δε και αυταί αι κριθαί ισοχειλείς, και κάλαμοι ενέκειντο, οι μεν μείζους οι δε ελάττους, γόνατα ουκ έχοντες· τούτους έδει οπότε τις διψώη λαβόντα εις το στόμα μύζειν...» (ακόμη κι αυτοί οι κόκκοι κριθαριού επέπλεαν ώς το χείλος, και υπήρχαν καλαμάκια, άλλα μεγαλύτερα και άλλα μικρότερα, χωρίς κόμπους. Με αυτά, όταν κάποιος διψούσε, βάζοντάς τα στο στόμα έπρεπε να ρουφήξει). Βεβαίως, ούτε αυτή η μαρτυρία του Ξενοφώντος αποτελεί απόδειξη ότι παρασκευαζόταν μπίρα στο Αιγαίο της Εποχής του Χαλκού. Ούτε, όμως, μπορεί να αποκλείσει κανείς το ενδεχόμενο. Τα στάχυα κριθαριού που κοσμούν ορισμένα αγγεία από το Ακρωτήρι της Θήρας, ίσως σχετίζονται με τελετουργική πράξη, όπου το χρησιμοποιούμενο υγρό μπορεί να παραγόταν από κριθάρι.

Ισως ακόμη αγνοούμε ακριβώς τα ποτά που οι αιγαιοπελαγίτες της Εποχής του Χαλκού χρησιμοποιούσαν προκειμένου να έλθουν σε κατάσταση ευθυμίας. Ωστόσο, οι αρχαιολογικές ενδείξεις και οι φιλολογικές μαρτυρίες, που πολύ συνοπτικά παρουσιάσαμε, μας επιτρέπουν να εικάσουμε ότι πού και πού το... έτσουζαν!

Οι Αιγύπτιοι έπαιρναν μπύρα από την Κρήτη

Είναι γνωστό ότι η μπύρα ήταν το αγαπημένο ποτό των Αιγυπτίων όλων των εποχών και ότι από το Αρχαίο κιόλας Βασίλειο υπήρχαν τέσσερα είδη μπύρας. Ο ακριβής τρόπος παρασκευής δεν είναι γνωστός, αλλά όλες οι πληροφορίες συγκλίνουν ότι παρασκευαζόταν από αλεσμένο κριθάρι. Μάλιστα, η βασιλική κουζίνα διέθετε ειδικό χώρο για τη διαδικασία αυτή. Στο Νέο Βασίλειο είχε εκδηλωθεί ιδιαίτερη προτίμηση σε ξενική μπίρα εισαγόμενη από την ανατολική Μικρά Ασία.

Οι ισχυρές ενδείξεις για τις σχέσεις της Κρήτης με την Αίγυπτο οδήγησαν τον ανασκαφέα της Κνωσού Sir Arthur Evans να προτείνει ως ενδεχόμενη την παραγωγή μπύρας και στη Μεγαλόνησο. Αλλωστε, η καλλιέργεια κριθαριού, ευρέως διαδεδομένη στο Αιγαίο, δεν απέκλειε το ενδεχόμενο, αν οι Κρήτες είχαν μάθει τον αιγυπτιακό τρόπο παρασκευής μπύρας. Την πρόταση του Evans αντέκρουσε ο διαπρεπής Βρετανός ελληνιστής John Chadwick επικαλούμενος αφ’ ενός την έλλειψη ηθμωτών σκευών (σουρωτηριών) σαν εκείνα που χρησιμοποιούνταν στην Εγγύς Ανατολή για το στράγγισμα του κριθαροπολτού, και αφ’ ετέρου την απουσία ειδικού όρου για το ποτό αυτό τόσο από τις πινακίδες της Γραμμικής Β όσο και από τα ομηρικά έπη. Οντως, η λέξη ζύθος απαντά σε κείμενα συγγραφέων της ύστερης αρχαιότητας, όπως του Διοδώρου, του Στράβωνος κ. ά.

* Ο Χρ. Γ. Ντούμας είναι ομότιμος καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών.



Πηγή
http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_civ_2_10/10/2010_417933
Διαβάστε περισσότερα...

ΥΓΕΙΑ: ΚΟΥΡΑΣΗ: Τι κρύβεται πίσω από την εξάντλησή μας και πώς να το αντιμετωπίσουμε

Μήπως αισθάνεστε διαρκώς εξαντλημένοι και δεν έχετε όρεξη για τίποτα; Μήπως σέρνετε τα πόδια σας όλη μέρα και ο τονωτικός καφές δεν φαίνεται να έχει τα αποτελέσματα που θα θέλατε; Για την κούρασή μας δεν φταίει πάντα το φορτωμένο πρόγραμμα στο γραφείο ή το σπίτι και τα απανωτά ξενύχτια με τους φίλους. Η επίμονη κόπωση μπορεί ορισμένες φορές να οφείλεται σε παράγοντες όχι και τόσο εμφανείς. Ανακαλύψτε, λοιπόν, ποιος κλέβει τις δυνάμεις σας και βγάλτε τον νοκ-άουτ, για να ανακτήσετε τη χαμένη σας ενεργητικότητα.

1. Κυκλοφορεί ίωση;
Όλοι γύρω σας βήχουν, εσείς όμως έχετε καταφέρει να γλιτώσετε από την ίωση. Πάνω που χαίρεστε, λοιπόν, ότι δεν κολλήσατε, ξυπνάτε ένα πρωί κομμένοι, δεν μπορείτε να σηκώσετε τα χέρια σας ή να πάρετε τα πόδια σας και μέσα στη μέρα ο λαιμός σας αρχίζει να πονά.
Τι φταίει; Τελικά η ίωση που σας «γυρόφερνε» κατάφερε να σας ρίξει. Το πιο συνηθισμένο σύμπτωμα στην περίπτωση αυτή είναι το αίσθημα καταβολής, που μέσα στις επόμενες ώρες ακολουθείται από τα υπόλοιπα.
Η λύση; Οι παραδοσιακές συμβουλές της μαμάς: ξεκούραση, ύπνος, πολλά υγρά, κάποιο αποσυμφορητικό για τη μύτη και αντιπυρετικά. Βέβαια, πριν βγάλετε οι ίδιοι τη
διάγνωση και πάρετε από το φαρμακείο ό,τι θεωρείτε καλύτερο, φροντίστε να συμβουλευτείτε ένα γιατρό. Σε ορισμένες σοβαρές ιογενείς λοιμώξεις, όπως η ηπατίτιδα, το πρώτο σύμπτωμα μπορεί να είναι η αδυναμία.


2. Ίσως χρειάζεστε σίδηρο
Τους τελευταίους μήνες, αν και κοιμάστε αρκετά, νιώθετε μονίμως κουρασμένοι και έχετε ατονία. Επιπλέον, φαίνεστε χλωμοί και οι πονοκέφαλοι δεν λένε να σταματήσουν.
Τι φταίει; Η σιδηροπενική αναιμία, η συχνότερη μορφή αναιμίας, που σημαίνει ότι τα αποθέματα σιδήρου στον οργανισμό σας έχουν μειωθεί. Η κόπωση μπορεί να οφείλεται στην κακή οξυγόνωση του αίματος, με αποτέλεσμα το νευρικό και το μυϊκό σας σύστημα να μην τροφοδοτούνται με την απαραίτητη ενέργεια.
Η λύση; Θα χρειαστεί να κάνετε εξετάσεις αίματος, για να ελέγξετε τον αιματοκρίτη και την αιμοσφαιρίνη σας, αλλά και το σίδηρο και τη φεριτίνη σας. Αν οι τιμές τις αιμοσφαιρίνης και του αιματοκρίτη είναι χαμηλότερες από αυτές της αναφοράς, η συνήθης θεραπεία περιλαμβάνει τη λήψη συμπληρωμάτων σιδήρου και την κατανάλωση τροφών πλούσιων σε αυτό, όπως κόκκινο κρέας (κυρίως συκώτι και μοσχάρι), όσπρια (φακές, φασόλια), σταυρανθή λαχανικά (μπρόκολο, λάχανο), αλλά και φρούτα πλούσια σε βιταμίνη C (ακτινίδιο, λεμόνι, πορτοκάλι), που βοηθά στην απορρόφηση του σιδήρου.

3. Το «άρρωστο» γραφείο
Ξεκινάτε με όρεξη τη δουλειά σας, αλλά μέχρι το μεσημέρι είστε έτοιμοι να κοιμηθείτε, το κεφάλι σας πονάει, τα μάτια σας είναι κόκκινα και δεν μπορείτε να συγκεντρωθείτε. Ωστόσο, λίγο αφού φύγετε από το γραφείο, τα συμπτώματα υποχωρούν και νιώθετε καλύτερα.
Τι φταίει; Ο κακός αερισμός, ο ελλιπής φωτισμός, ο θόρυβος, οι πτητικές ουσίες από τις συσκευές στο χώρο εργασίας σας ευθύνονται σε μεγάλο βαθμό για την κούραση που νιώθετε. Οι ερεθιστικοί αυτοί παράγοντες, σε συνδυασμό με το άγχος, προκαλούν τα παραπάνω σωματικά και πνευματικά συμπτώματα.
Η λύση; Ανοίγετε τα παράθυρα για να αερίζεται ο χώρος, κάντε συχνά διαλείμματα, ρίξτε μια ματιά σε ένα περιοδικό για να χαλαρώσετε και προσπαθήστε να βγαίνετε τακτικά από το γραφείο, ώστε να ξεκουράζονται τα μάτια σας και να σας χτυπάει λίγο το φως και ο καθαρός αέρας.

4. Ελέγξτε το ψυγείο σας
Στην προσπάθεια να χάσετε κιλά, ξεκινήσατε δίαιτα και κόψατε «μαχαίρι» το ψωμί, τις πατάτες και τα μακαρόνια. Μετά από μερικές εβδομάδες, αν και λίγο πιο αδύνατοι, νιώθετε να σας έχουν «κοπεί» τα πόδια.
Τι φταίει;
Οι πρωτεϊνικές δίαιτες, που απαγορεύουν την κατανάλωση υδατανθράκων, προκαλούν κόπωση, αφού είναι ελλιπείς σε πολλές θρεπτικές ουσίες. Εξίσου εξαντλητικές είναι και οι δίαιτες αποτοξίνωσης, όπου καταναλώνονται μόνο λαχανικά, στερώντας από τον οργανισμό τις βιταμίνες του συμπλέγματος Β. Όμως και οι δίαιτες νηστείας πρέπει να αποφεύγονται, γιατί απαιτούν την κατανάλωση λιγότερων θερμίδων την ημέρα από αυτές που χρειάζεται ο οργανισμός.
Η λύση; Καταναλώνετε ποικιλία τροφίμων (λαχανικά, φρούτα, δημητριακά, όσπρια, κρεατικά) και θα νιώσετε γρήγορα την ενεργητικότητά σας να ανεβαίνει. Εάν χρειάζεται να χάσετε βάρος, συμβουλευτείτε ένα
διαιτολόγο, προκειμένου να σχεδιάσει μια ισορροπημένη δίαιτα σύμφωνα με τις ανάγκες σας, που θα σας επιτρέψει να αδυνατίσετε σταδιακά και χωρίς προβλήματα.


5. Μήπως ροχαλίζετε;
Μπορεί να κλείσατε 8 ώρες ύπνου, το πρωί όμως νιώθετε σαν να μην έχετε κοιμηθεί καθόλου. Μάλιστα, δεν σέρνετε μόνο εσείς τα πόδια σας όλη μέρα, αλλά και οι υπόλοιποι ένοικοι του σπιτιού, αφού το ροχαλητό σας δεν τους άφησε να κλείσουν μάτι.
Τι φταίει; Η υπνική άπνοια, ένα πρόβλημα που οι ίδιοι δεν αντιλαμβάνεστε, ωστόσο όσοι κοιμούνται κοντά σας κάτι έχουν καταλάβει. Αιτία είναι η απόφραξη των ανώτερων αναπνευστικών οδών, που έχει ως αποτέλεσμα στη διάρκεια του ύπνου να διαταράσσεται ο ρυθμός της αναπνοής και να παρατηρούνται στιγμιαίες διακοπές της, συχνές αφυπνίσεις που δεν αντιλαμβάνεστε και κυρίως δυνατό ροχαλητό.
Η λύση; Αρχικά χρειάζεται να γίνουν αλλαγές στον τρόπο ζωής σας, όπως το να χάσετε βάρος (αν είστε υπέρβαροι), να κόψετε το κάπνισμα και να αποφεύγετε την κατανάλωση μεγάλης ποσότητας φαγητού 3 ώρες πριν από τον ύπνο. Εάν η άπνοια εμφανίζεται ή επιδεινώνεται σε ύπτια θέση, κοιμηθείτε στο πλάι με τη βοήθεια μαξιλαριών. Φυσικά, μην παραλείψετε να απευθυνθείτε στον παθολόγο σας, ο οποίος, αφού σας εξετάσει, θα σας δώσει οδηγίες και θα σας παραπέμψει στα ειδικά κέντρα ύπνου, που υπάρχουν σε πολλά δημόσια νοσοκομεία.

6. Ρυθµίστε το σάκχαρό σας
Τον τελευταίο καιρό πίνετε... τόνους νερό, αλλά διψάτε συνεχώς, ενώ κουράζεστε με το παραμικρό. Το μόνο που φαίνεται να πηγαίνει καλά είναι το ότι, ενώ τρώτε περισσότερο, αδυνατίζετε αντί να παχαίνετε.
Τι φταίει; Αν περιγράψετε τα συμπτώματα αυτά στο γιατρό σας, πιθανότατα θα υποψιαστεί ότι έχετε αρρύθμιστο διαβήτη, γι’ αυτό το σάκχαρό σας μειώνεται ή αυξάνεται ανεξέλεγκτα, προκαλώντας αίσθημα κούρασης.
Η λύση; Επισκεφτείτε το γιατρό σας, που θα σας συστήσει αιματολογικές εξετάσεις, για να δει τις τιμές του σακχάρου στο αίμα. Αν διαπιστώσει ότι είναι υψηλές, θα σας δώσει τις κατάλληλες οδηγίες όσον αφορά τη διατροφή, ενώ ανάλογα με τη σοβαρότητα της κατάστασης, μπορεί να σας συστήσει φαρμακευτική αγωγή ή ακόμα και την εισαγωγή σε νοσοκομείο.

7. Μπορεί να φταίνε οι ορµόνες;
Οι κινήσεις σας είναι υποτονικές και αισθάνεστε υπνηλία. Κρυώνετε πιο εύκολα σε σχέση με το παρελθόν, έχετε παχύνει χωρίς λόγο και αισθάνεστε μυϊκή αδυναμία.
Τι φταίει; Ο υποθυρεοειδισμός, το ότι δηλαδή ο θυρεοειδής σας δεν παράγει αρκετές ορμόνες Τ3 και Τ4. Ο οργανισμός δεν κάνει αρκετές καύσεις, με αποτέλεσμα να παχαίνετε και να νιώθετε καταβεβλημένοι.
Η λύση; Επισκεφτείτε το γιατρό σας. Μόλις του περιγράψετε τα συμπτώματα αυτά, το πιθανότερο είναι να σας συστήσει μια εξέταση αίματος, προκειμένου να ελέγξει τα επίπεδα των ορμονών του θυρεοειδούς. Αν πραγματικά αντιμετωπίζετε πρόβλημα, η θεραπεία που θα ακολουθήσετε είναι ισόβια και απαιτεί τη χορήγηση ορμόνης του θυρεοειδούς και τακτικό έλεγχο.

Πότε να πάτε στο γιατρό

Αν αισθάνεστε κόπωση περισσότερο από 2 εβδομάδες, ενώ κοιμάστε κανονικά, τρέφεστε σωστά και δεν υπάρχει άλλος λόγος που να δικαιολογεί την κούραση, καλό είναι να απευθυνθείτε στο γιατρό σας. Εκείνος θα σας υποβάλει σε ειδικές ασκήσεις προκειμένου να εξετάσει το μυϊκό σας σύστημα, μιας και όταν αυτό πάσχει, θα πρέπει να διερευνήσει τυχόν νευρολογικό ή μυοσκελετικό πρόβλημα. Επίσης, θα πάρει πλήρες ιατρικό ιστορικό και θα συστήσει τις κατάλληλες εξετάσεις, για να δει αν υπάρχει οργανικό ή ψυχολογικό πρόβλημα. Τέλος, αν εξαντλείστε μετά από ελαφριά σωματική δραστηριότητα (π.χ. σκούπισμα του σπιτιού) και δεν είστε υπέρβαροι, ίσως είναι απαραίτητη η εξέταση από καρδιολόγο.


8. Μια µατιά στο φαρµακείο
Ο γιατρός σάς συνέστησε τη λήψη διουρητικών. Ωστόσο, μετά από μερικές εβδομάδες, μπορεί η πίεσή σας να είναι εντάξει, όμως εσείς αισθάνεστε κουρασμένοι.
Τι φταίει; Τα διουρητικά συμβάλλουν στην απώλεια νερού και ηλεκτρολυτών (π.χ. νάτριο) από τον οργανισμό, ενώ άλλα φάρμακα που μπορεί να έχουν ως παρενέργειά τους την κόπωση είναι οι β-αναστολείς (μια άλλη κατηγορία αντιυπερτασικών), τα αντιισταμινικά και τα ηρεμιστικά. Βέβαια, η δόση τους, ο χρόνος χορήγησής τους και η ιδιοσυγκρασία του ασθενούς επηρεάζουν τη δράση τους.
Η λύση; Συμβουλευτείτε το γιατρό σας, ώστε να τροποποιήσει ή να διακόψει την αγωγή σας.

9. Ανεβείτε στη ζυγαριά
Τον τελευταίο καιρό έχετε πάρει μερικά κιλά, ενώ έχετε παρατηρήσει ότι σας κόβεται η ανάσα κάθε φορά που ανεβαίνετε τις σκάλες ή σκουπίζετε το σπίτι.
Τι φταίει; Τα παραπανίσια κιλά, που δυσχεραίνουν τις κινήσεις σας, δυσκολεύουν την αναπνοή σας και ταλαιπωρούν τη μέση και τα πόδια σας. Φυσικό είναι, λοιπόν, να νιώθετε κουρασμένοι, αφού κινείστε μεταφέροντας περισσότερο βάρος από αυτό που το σώμα σας αντέχει.
Η λύση; Η απάντηση είναι προφανής: Χάστε βάρος. Μάλιστα, αν χρειάζεται π.χ. να χάσετε 10 κιλά και εσείς αδυνατίσετε κατά πέντε, θα νιώσετε αμέσως την αντοχή σας και τα αποθέματα ενεργητικότητας να αυξάνονται.

10. Ένα νερό, παρακαλώ!
Αν είστε από αυτούς που ξεχνούν να πιουν νερό, τότε στο τέλος της ημέρας είναι πολύ πιθανό να νιώθετε εξαντλημένοι.
Τι φταίει; Η αφυδάτωση, ακόμα κι αν είναι ήπια, γιατί μαζί με το νερό χάνονται και ηλεκτρολύτες. Τα μεταλλικά αυτά στοιχεία περιέχονται στα υγρά του σώματος και είναι απαραίτητα για τη φυσιολογική λειτουργία του μυϊκού και του νευρικού συστήματος.
Η λύση; Πίνετε πολύ νερό, έχοντας πάντα μαζί σας ένα μπουκαλάκι. Μπορείτε, ωστόσο, να καλύψετε την ημερήσια πρόσληψή σας σε υγρά καταναλώνοντας χυμούς, φρούτα και λαχανικά.

Πηγή
http://vita.dolnet.gr/html/ent/211/ent.12211.asp
Διαβάστε περισσότερα...

Armin van Buuren - A State of Trance 477



Armin van Buuren - A State Of Trance Episode 477 (07.10.2010)

01. Age Of Love - Age Of Love (Wippenberg Remix)
02. Susana feat. Josh Gabriel - Frozen (Nic [ Read More ... ]Chagall Remix)

03. Aruna & Mark Eteson - Let Go (Who.Is Remix)
04. Changer - Costa Brave
05. Filo & Peri feat. Audrey Gallagher - This Night (Max Graham Remix)
06. Markus Schulz - Rain
07. Chicane - Where Do I Start? (Armin van Buuren Remix)
08. A-Force - M3
09. Robert Nickson & Ruben De Ronde - Superlative
10. Susana feat. Bart Claessen - If I Could (Dan Stone Remix)
11. Sequentia vs. Maarten van Bergen - Echoes of Sound (Sequentia Club Mix) [Tune Of The Week]
12. M6 & Willem van Hanegem - Genesis
13. MEM - Forza
14. Sied van Riel & Radion 6 - Another Heater
15. Ilya Soloviev - Mercury (Original Mix)
16. Indecent Noise - Dirty Secret
17. Indecent Noise - Dirty Secret
18. Trance Arts feat. Lisa Rose - Crossing The Borders (Original Dub Mix)
19. Dart Rayne - Poseidon
20. Dogzilla - Without You (Rafael Frost Remix)
21. Marc Simz - Forbidden City
22. Insigma - Insigma (Club Mix) [ASOT Radio Classic]

Πηγή
http://www.youclubvideo.com/audio/139989/armin-van-buuren-a-state-of-trance-episode-477
Διαβάστε περισσότερα...