Παρασκευή 18 Μαρτίου 2011

Θεάρεστο ηθικό δίδαγμα πως να μπεις στον παράδεισο

Μετά από μακρά ασθένεια, η σύζυγος πεθαίνει και φτάνει στις Πύλες του Ουρανού.

Όταν έρχεται ο Άγιος Πέτρος, του λέει: - Πω πω, τι ωραίο μέρος! Τι πρέπει να κάνω για να μπω;

Η συνέχεια στο αρχείο...

Κατέβασμα αρχείου (Download)




Πηγή
http://www.timi.gr/file.php?fid=2274&file=Thearesto_Ithiko_Didagma_Pws_na_mpeis_ston_paradeiso.pps
Διαβάστε περισσότερα...

Τι είναι η ραδιενέργεια;

Η επιδείνωση της κατάστασης στους πυρηνικούς σταθμούς της Ιαπωνίας έχει φέρει ξανά στο προσκήνιο το φάσμα της ραδιενέργειας.

Τι είναι όμως η ραδιενέργεια;

Σύμφωνα με την Ελληνική Επιτροπή Ατομικής Ενέργεια (ΕΕΑΕ), η ραδιενέργεια είναι μια μορφή ιοντίζουσας ακτινοβολίας, δηλαδή μια μορφή ενέργειας που εκπέμπεται από κάποια πηγή και διαδίδεται στο χώρο.


Ο άνθρωπος κατά τη διάρκεια της ζωής του δέχεται συνεχώς ενέργεια με τη μορφή ακτινοβολίας, τόσο από το φυσικό του περιβάλλον (γήινο και διαστημικό) όσο και από τεχνητές πηγές, τις οποίες εφηύρε ο ίδιος.

Στις φυσικές πηγές ακτινοβολίας συγκαταλέγονται τα συστατικά του φλοιού της γης και η κοσμική ακτινοβολία. Το έδαφος, το νερό και ο αέρας περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, και φυσικά ραδιενεργά στοιχεία, ενώ η επιφάνεια της γης προσβάλλεται συνεχώς από την κοσμική ακτινοβολία, με πηγές εκπομπής τον ήλιο και άλλες μακρινές αστρικές περιοχές.

Η κυριότερη φυσική ραδιενέργεια, από άποψη επιπτώσεων στον άνθρωπο, είναι το φυσικό ραδιενεργό άχρωμο, άοσμο και άγευστο αέριο ραδόνιο, το οποίο προέρχεται από το ουράνιο που υπάρχει στο υπέδαφος και τα πετρώματα της γης και στο οποίο οφείλεται το μεγαλύτερο μέρος της ετήσιας δόσης ακτινοβολίας που λαμβάνουν όλοι οι άνθρωποι με φυσικό τρόπο. Από την άλλη, ο άνθρωπος ανακάλυψε τις τεχνητές πηγές παραγωγής ακτινοβολιών κατά τα τέλη του 19ου αιώνα, πράγμα που σταδιακά οδήγησε στην εκτεταμένη χρήση τους.

Οι ακτινοβολίες χρησιμοποιούνται σήμερα στην ιατρική (διάγνωση και θεραπεία ασθενειών όπως ο καρκίνος), στη βιομηχανία (ραδιογραφήσεις, ακτινοβολητές για αποστείρωση υλικών, συσκευές για έλεγχο ποιοτικών παραμέτρων, διάφορα καταναλωτικά αγαθά κλπ.), στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας (από πυρηνικούς σταθμούς όπως αυτοί που αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα στην Ιαπωνία μετά το σεισμό και το τσουνάμι), στην έρευνα κ.α.

Στις τεχνητές πηγές ακτινοβόλησης του ανθρώπου συμπεριλαμβάνεται και η ραδιορύπανση του περιβάλλοντος από αλλεπάλληλες πυρηνικές δοκιμές στην ατμόσφαιρα, που έγιναν από τις μεγάλες δυνάμεις στο πλαίσιο του Ψυχρού Πολέμου πριν από το 1962, καθώς και από ορισμένα σοβαρά πυρηνικά ατυχήματα, με κυριότερο αυτό στον αντιδραστήρα του Τσερνόμπιλ το 1986.

Ιοντίζουσες και μη ακτινοβολίες

Οι ακτινοβολίες διακρίνονται σε δύο βασικές κατηγορίες: τις ιοντίζουσες και τις μη ιοντίζουσες. Ιοντίζουσες (όπως η ραδιενέργεια) είναι οι ακτινοβολίες που μεταφέρουν ενέργεια ικανή να εισχωρήσει στην ύλη, να προκαλέσει ιοντισμό των ατόμων της, να διασπάσει βίαια τους χημικούς δεσμούς των στοιχείων και να προκαλέσει βιολογικές βλάβες σε ζώντες οργανισμούς.

Οι γνωστότερες ιοντίζουσες ακτινοβολίες είναι οι ακτίνες Χ που παράγονται στις λυχνίες των ακτινολογικών μηχανημάτων και χρησιμοποιούνται ευρέως στην ιατρική, καθώς και οι ακτινοβολίες α, β, και γ που εκπέμπονται από τους ασταθείς πυρήνες ατόμων. Οι ιοντίζουσες ακτινοβολίες είναι διεισδυτικές. Η ποσότητα ενέργειας που μεταφέρεται από την ακτινοβολία στην ύλη ανά χιλιόγραμμο μάζας, καλείται δόση ακτινοβολίας. Η πιθανότητα βλάβης της υγείας σχετίζεται άμεσα με το ύψος της δόσης ακτινοβολίας.

Μη ιοντίζουσες ακτινοβολίες είναι αυτές που μεταφέρουν σχετικά μικρή ενέργεια, ανίκανη να προκαλέσει ιοντισμό, ικανή όμως να προκαλέσει ηλεκτρικές, χημικές και θερμικές επιδράσεις στα κύτταρα, που μπορούν να αποβούν άλλοτε επιβλαβείς και άλλοτε ευεργετικές για τη λειτουργία τους. Σε αυτές ανήκουν οι ηλεκτρομαγνητικές ακτινοβολίες, όπως τα στατικά και χαμηλόσυχνα ηλεκτρικά και μαγνητικά πεδία, τα ραδιοκύματα, τα μικροκύματα των κεραιών επικοινωνιών και ραδιοτηλεόρασης, η ορατή ακτινοβολία, η υπέρυθρη κ.α.

Ο ιοντισμός του ατόμου είναι ένα φυσικό φαινόμενο που ακολουθεί την αλληλεπίδραση της ακτινοβολίας υψηλής ενέργειας με την ύλη. Είναι η βίαιη εκδίωξη ενός ηλεκτρονίου από το άτομο, με αποτέλεσμα τη δημιουργία ενός ζεύγους αντίθετα φορτισμένων ιόντων.

Πηγή
http://www.newsbomb.gr/episthmh/story/ti-einai-h-radienergeia
Διαβάστε περισσότερα...

Πελάτες ψυχιάτρων οι 40άρηδες

Μεγάλη αύξηση των ασθενών που απειλούν με αυτοκτονία εξαιτίας της ανεργίας και των χρεών παρατηρούν οι γιατροί. Οι συνέπειες του στρες θα απασχολήσουν συνέδριο που ξεκινά σήμερα στη Θεσσαλονίκη.





Αντρες της πιο παραγωγικής ηλικίας, μεταξύ 40-50 χρόνων, είναι πλέον το... target group των ψυχιάτρων, καθώς αυξάνεται δραματικά το ποσοστό αυτών που απειλούν με αυτοκτονία λόγω της ανεργίας, των χρεών και της οικονομικής κρίσης γενικότερα.

«Παρατηρούμε τελευταία ότι αυξάνεται ο αριθμός των αντρών που προσέρχονται σε μας και δυστυχώς η τάση ανόδου συνεχίζεται. Ολοι τους βρίσκονται σε απόγνωση και απειλούν να βάλουν τέλος στη ζωή τους», δήλωσε η επίκουρη καθηγήτρια Ψυχιατρικής του ΑΠΘ, Ιωάννα Ιεροδιακόνου-Μπένου, μία από τις βασικές ομιλήτριες του 1ου συνεδρίου Βιοψυχοκοινωνικής Προσέγγισης στην Ιατρική Περίθαλψη, που ξεκινά σήμερα στη Θεσσαλονίκη.

Διαχρονικά οι γυναίκες που αντιμετώπιζαν ψυχολογικά προβλήματα και απειλούσαν με αυτοκτονία ήταν συντριπτικά περισσότερες από τους άντρες, η οικονομική κρίση, ωστόσο, άλλαξε και αυτό το δεδομένο.

Παράλληλα, οι ειδικοί επισημαίνουν ότι αυξήθηκε η κατανάλωση του αλκοόλ, αλλά και των εξαρτησιογόνων ουσιών, ενώ ταυτόχρονα οι ψυχιατρικές κλινικές των νοσοκομείων γεμίζουν από ασθενείς που ζητούν βοήθεια για σωματική και ψυχολογική απεξάρτηση.

Στρες
Το συνέδριο θα ασχοληθεί ιδιαίτερα με το στρες, το οποίο επιβαρύνει την υγεία των ασθενών ή σε άλλες περιπτώσεις οδηγεί από μόνο του σε ασθένεια.

«Το στρες ενεργοποιεί νευροδιαβιβαστές ή ορμόνες ή χημικούς παράγοντες που επιδεινώνουν τις λειτουργίες των εσωτερικών οργάνων.

Στο τέλος μπορούν να οδηγήσουν σε σοβαρές ασθένειες, ενώ έχει αποδειχτεί πως η διατάραξη της ανοσολογικής επάρκειας, εξαιτίας του χρόνιου στρες, αποτελεί τη χειρότερη εξέλιξη σε κάποιες μορφές καρκίνου, όπως ο γυναικολογικός», ανέφερε σε συνέντευξη τύπου ο πρόεδρος της οργανωτικής επιτροπής του συνεδρίου, καθηγητής Ψυχιατρικής του ΑΠΘ, Απόστολος Ιακωβίδης.

Σύμφωνα με τον κ. Ιακωβίδη, «η αντιμετώπιση του καρκίνου πρέπει να είναι πολυπαραγοντική και οι γιατροί να δίνουν μεγάλη βάση και στο ψυχοθεραπευτικό κομμάτι».

Το συνέδριο θα εστιάσει σε ζητήματα της σύγχρονης ψυχιατρικής, όπως τα νεότερα δεδομένα στον τομέα της ψυχοφαρμακολογίας, τις ουσιοεξαρτήσεις και τα ψυχοσωματικά προβλήματα της γυναίκας.
ΜΑΡΙΑ ΡΙΤΖΑΛΕΟΥ

Πηγή
http://sourta-ferta.blogspot.com/2011/03/40.html
Διαβάστε περισσότερα...

Κάτοικοι της Κερατέας γιαούρτωσαν τον Πάγκαλο σε ταβέρνα στα Καλύβια.





Πηγή
http://www.alfavita.gr/artro.php?id=26468
Διαβάστε περισσότερα...