Τετάρτη 19 Ιανουαρίου 2011

Πλάτων και Σωκράτης για τα Μαθηματικά και την Γεωμετρία

Τα μαθηματικά και η φιλοσοφία γεννήθηκαν στην αρχαία Ελλάδα, ως αποτέλεσμα της αγάπης των αρχαίων ελλήνων στην ακριβολόγηση και την απόδειξη. Μια ιστορική επομένως ανασκόπηση της φιλοσοφίας των μαθηματικών είναι φυσιολογικό να αρχίζει από εκεί. Σύμφωνα με τον Thomas Kuhn για να κατανοήσουμε παλαιότερες εργασίες οφείλουμε να ξεχάσουμε την τρέχουσα επιστήμη και να εμβαπτισθούμε στην ανατραπείσα θεωρία.

Ένας όμως σύγχρονος μαθηματικός δεν χρειάζεται να αναδιοργανώσει τη σκέψη του για να μελετήσει τα Στοιχεία του Ευκλείδη, τα οποία μοιάζουν με τις σύγχρονες εργασίες. Σήμερα είναι παραδεκτό πως τα Στοιχεία είναι το αποτέλεσμα μιας διαδικασίας που ξεκίνησε κατά τη διάρκεια της ζωής του Πλάτωνα.



Ο Κόσμος του Είναι

Πρόκειται για μια σύντομη περιγραφή της θεωρίας των Ιδεών του Πλάτωνα. Έχουμε πχ εικόνες του ωραίου παρόλα αυτά τίποτα δεν είναι απολύτως ωραίο. Ο υλικός κόσμος έχει ψεγάδια. Υπάρχει όμως ο κόσμος των Μορφών (Ιδεών), αιώνιος και αναλλοίωτος στον οποίο υπάρχει η «όντως Ομορφιά», η «Όντως Δικαιοσύνη» κλπ. Οι ιδέες είναι οντολογικά υπαρκτές όχι νοητικά κατασκευάσματα. Έτσι ο Πλάτων δεν θα συμφωνούσε με την άποψη ότι η ομορφιά ή δικαιοσύνη κλπ βρίσκονται στο τρόπο που βλέπει κανείς τα πράγματα. Ο φυσικός κόσμος ονομάζεται κόσμος του γίγνεσθαι γιατί υπόκειται σε αλλαγή και στη φθορά, κατανοείται δε με τις αισθήσεις.


Πώς κατά τον Πλάτωνα αντιλαμβανόμαστε τις Μορφές, δηλ. ποια είναι η επιστημολογία του; Τις αντιλαμβανόμαστε μέσω της νόησης. Στον έργο του «Μένων», ο Πλάτωνας υποστηρίζει ότι η «μάθηση» στην πραγματικότητα είναι ανάμνηση από τη ζωή της ψυχής στον κόσμο της Αληθείας, πριν εισέλθει στο σώμα. Τα μαθηματικά κατά τον Πλάτωνα είναι ένα μέσο για να εξυψωθεί το πνεύμα πέρα από τον υλικό κόσμο στον αιώνιο κόσμο του Είναι.


Ο Πλάτωνας για τα Μαθηματικά

Η γεωμετρία αποτελεί κατά τον Πλάτωνα ένα παράδειγμα του κόσμου των Ιδεών και της σχέσης του με τον φυσικό κόσμο. Ο τελευταίος δεν περιέχει τέλειους κύκλους ευθείες ή σημεία, σε αντίθεση με τον πρώτο. Τα γεωμετρικά αντικείμενα ως αιώνια και αναλλοίωτα δεν υπάρχουν στον φυσικό κόσμο. Τοιουτοτρόπως τα θεωρήματα της γεωμετρίας είναι αντικειμενικά αληθή ανεξάρτητα από τον νου την γλώσσα, ή άλλα χαρακτηριστικά του μαθηματικού. Πρόκειται για ένα ρεαλισμό ως προς την τιμή αληθείας, που φθάνει μέχρι τον ρεαλισμό στην οντολογία. Η ιεράρχηση στην οντολογία του Πλάτωνα φαίνεται στο σχήμα. Η γεωμετρική γνώση αποκτάται με καθαρή σκέψη, ή με ανάμνηση της ψυχής από την ύπαρξή της στον κόσμο του Είναι πριν εισέλθει στο σώμα.

Η δυναμική γλώσσα στη γεωμετρία (πχ κατασκευές) έφερε σε δύσκολη θέση πολλούς από την Ακαδημία του Πλάτωνα, αφού δεν συμβιβάζεται με το αναλλοίωτο και αιώνιο των γεωμετρικών αντικειμένων. Το γεωμετρικό σχήμα κατά τον Πλάτωνα βοηθά τον νου να συλλάβει τον αιώνιο και αναλλοίωτο κόσμο της γεωμετρίας, πως γίνεται όμως αυτό αφού ο κόσμος του Είναι είναι προσεγγίσιμος μόνο μέσω του νου και όχι των αισθήσεων. Οι συνεχιστές των θεωριών του Πλάτωνα, αν και εγκατέλειψαν κάποιες μυστικιστικές απόψεις του σχετικά με την επιστημολογία, διατήρησαν την άποψη ότι η γεωμετρική γνώση είναι a priori, ανεξάρτητη από την αισθητηριακή εμπειρία. Ένα εγειρόμενο ερώτημα που ζητά απάντηση είναι το πώς η γεωμετρία έχει εφαρμογές στο φυσικό κόσμο. Τις ίδιες απόψεις του ρεαλισμού ως προς την τιμή αληθείας, και ως προς την οντολογία έχει ο Πλάτων και για την αριθμητική και την άλγεβρα. Ισχύουν προσεγγιστικά στο φυσικό κόσμο, ενώ ισχύουν ακριβώς και αυστηρώς στον κόσμο του Είναι.

Η θεωρία των αριθμών στη αρχαία Ελλάδα ονομάζετο αριθμητική, ενώ η πρακτική αριθμητική λογιστική. Και η λογιστική και η αριθμητική κατά τον Πλάτωνα ανήκουν στον κόσμο των Ιδεών. Η αριθμητική ασχολείται με τους φυσικούς αριθμούς και η λογιστική ασχολείται με την σχέση μεταξύ των αριθμών. Και οι δύο βοηθούν το πνεύμα να συλλάβει τη φύση του αριθμού καθεαυτή.


Ο Σωκράτης για τα Μαθηματικά

Ο Πλάτωνας θαύμαζε τα επιτεύγματα των μαθηματικών. Δεν ήταν όμως ίδια η στάση του Σωκράτη. Ο Σωκράτης ενδιαφερόταν για την πολιτική και ηθική και όχι για την επιστήμη. Συζητούσε με τον καθένα που ήθελε και αυτό το έπραττε σε καθημερινή βάση. Στη συζήτηση προχωρούσε προσεκτικά, εκμαιεύοντας το πιστεύω του συνομιλητή του και κατόπιν προχωρούσε σε απροσδόκητες και ανεπιθύμητες συνέπειες αυτού του πιστεύω. Η όλη συζήτηση βοηθούσε στο ξεκαθάρισμα των αντιλήψεων. Αντίθετα ο ώριμος Πλάτων, ενδιαφέρεται για τα μαθηματικά και διατείνεται ότι είναι το πρώτο πράγμα που πρέπει να μάθει κάποιος, αφού είναι χρήσιμα σε όλες τις τέχνες αλλά και σε κάθε μορφή γνώσης και διανοητικής λειτουργίας. Υποστήριζε ότι με τα μαθηματικά μπορούσε να περάσει κάποιος την πύλη που οδηγεί στο όντως Είναι. Με τα μαθηματικά οι άρχοντες θα περάσουν από τον κόσμο του γίγνεσθαι στον κόσμο του Είναι. Για αυτό συνιστούσε πολύχρονη μελέτη των μαθηματικών, των οποίων η γνώση προϋποτίθετο για την ενασχόληση με την φιλοσοφία.

Ο Πλάτωνας δεν πιστεύει ότι η φιλοσοφία είναι για τον οποιονδήποτε. Στην ιδανική του πολιτεία, ελάχιστοι συμμετέχουν στον φιλοσοφικό στοχασμό, ενώ η συντριπτική πλειοψηφία παίρνει τις οδηγίες από αυτούς κοιτώντας την δουλειά της. Έφθανε στο σημείο να υποστηρίξει ότι η φιλοσοφία είναι ακόμη και επικίνδυνη για τις μάζες. Τα μαθηματικά προχωρούν με την μέθοδο της αποδείξεως, ενώ η Σωκρατική μεθοδολογία προχωρά με την μέθοδο της δοκιμής και του λάθους. Έτσι προϊόντος του χρόνου η μέθοδος του Σωκράτη εγκαταλείπεται από τον Πλάτωνα, ο οποίος θέλγεται από την χωρίς περιπλοκές μαθηματική μεθοδολογία την οποία θέλει να εφαρμόσει σε όλη την γνώση. Μετά τις σπουδές στα μαθηματικά και την φιλοσοφία κάποιοι θα συναντήσουν και κατανοήσουν τις Μορφές, ανεξάρτητα από παραδείγματα του υλικού κόσμου, φθάνοντας σε μη υποθετικές πρώτες αρχές.

Πηγή
http://www.ellinikoarxeio.com
Διαβάστε περισσότερα...

Κοίτασμα 170 δις ευρώ βρέθηκε νοτίως της Κρήτης!


Μείζον θέμα και περαι­τέρω τριβή ανάμεσα στις σχέσεις Τουρ­κίας – Ελλάδος ανα­μένεται να προκύψει με τα κοιτάσματα πε­τρελαίου που υπάρ­χουν νοτίως της Κρήτης, αλλά και κοντά στο Καστελόριζο και την Κύπρο, μια περιοχή που η Τουρκία εδώ και χρόνια διεκδικεί, γνωρίζοντας προφανώς την ύπαρξη μεγάλων και εκμεταλλεύσιμων πετρελαϊκών κοιτασμάτων.
Οι πληροφορίες από το Ερζερούμ λένε πως Παπανδρέου και Ερντογάν συνομίλησαν για τα θέματα του Αιγαίου, όπως και για το πετρέλαιο. Τα αποτελέσματα των συνομιλιών δεν έγιναν γνωστά στους δημοσιογράφους, όμως είναι βέβαιο πως το θέμα των κοιτασμάτων πετρελαίου και φυ­σικού αερίου νοτίως της Κρήτης και γύρω από το Καστελόριζο είναι ένα «αγκάθι» για την ελληνική πολι­τική ηγεσία, καθώς η Τουρκία διεκδικεί εδώ και πολλά χρόνια ένα «κομμάτι από την πίτα» του Αιγαίου.
Επομένως, μιλάμε για ενδεχόμενη συνεκμετάλλευση του Αιγαίου με­ταξύ Ελλάδας και Τουρκίας. Θυμίζουμε πως η Τουρκία έχει ήδη οριοθετήσει αυθαίρετα την Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ) την οποία διεκδικεί μεταξύ Καστελόριζου και Κύπρου, καθώς επίσης έχει ορίσει επί χάρ­του τρεις περιοχές έρευνας για την Τουρκική Εταιρεία Πετρελαίων (ΤΡΑΟ) από το 2007.

Το πετρέλαιο στη Νότια Κρήτη.
Ο καθηγητής Γεωλογίας του Πανεπιστημί­ου Κρήτης, Γ. Φώσκολος, ο οποίος είναι και σύμβουλος της καναδικής κυβέρνησης στην αναζήτηση και εκμετάλλευση γαιανθράκων, έχει δηλώσει σε δημοσιογράφους την ύπαρξη πλούσιων κοιτασμάτων υδρογονανθράκων στην ευρύτερη περιοχή γύρω από την Κρή­τη, κυρίως στη νότια πλευρά της. «Υπάρχουν τρεις περιοχές κοντά στην Κρήτη, με τεράστια αποθέματα πετρελαίου και φυσικού αερίου. Η μια είναι νοτιοανατολικά της Κρήτης και αυτή είναι που γνωρίζουμε περισσότερο, με βάση τα νέα στοιχεία από τη Γεωλογική Υπηρεσία των Ηνωμένων Πολιτειών και τη Γεωλογική Υπηρεσία της Γαλλίας. Έχουμε επίσης μια άλ­λη, που είναι νοτίως της Κρήτης, κάτω από τη Μεσσαρά. Και υπάρχει επιπλέον ένα σημείο που είναι κοντά, προς τη Λιβύη. Είναι τρεις διαφορετικές περιοχές οι οποίες έχουν απο­θέματα. Μπορώ να μιλήσω μόνο για το ένα απόθεμα με πιθανότητα 50%, διότι αυτή τη στιγμή δεν έχουμε πολλά στοιχεία. Το υπολο­γίζω μεταξύ ενός και τριών τρισεκατομμυρίων κυβικών φυσικού αερίου. Και τονίζω φυσικό αέριο, διότι υπάρχει μια ευαισθησία από την κυβέρνηση όταν ακούει πετρέλαιο, που δη­μιουργεί εμπλοκές για το περιβάλλον. Με το φυσικό αέριο δεν έχουμε αυτές τις επιπτώσεις. Το φυσικό αέριο είναι καθαρό, δεν πρόκειται να μολύνει, και θα δείξω επίσης πόσο φυσικό αέριο χάνεται κάθε χρόνο επί 60 εκατομμύρια κυβικά μέτρα από την Κρήτη, νοτίως του νη­σιού. Τα 3 τρισεκατομμύρια αντιστοιχούν σε ισοδύναμο πετρέλαιο, γύρω στα 19 δισεκατομμύρια βαρέλια. Ισοδυναμούν δηλαδή με μια Αλάσκα.
Υπάρχει λοιπόν νοτιοανατολικά της Κρήτης μια… Αλάσκα, η οποία μπορεί να φέρει αναλογία 20% στην ελληνική κυβέρ­νηση και 80% να πάρουν οι επιχειρήσεις που θα κάνουν την εκμετάλλευση. Θα αφήσει δη­λαδή ένα κέρδος σε ευρώ της τάξης των 170 δισ. ευρώ» επισημαίνει ο κύριος Φώσκολος και συμπληρώνει: «Εκτός βεβαίως και από τις δουλειές που θα δημιουργηθούν στην Κρήτη, θα δουλέψουν επίσης όλα τα ναυπηγεία, Σκα­ραμαγκά, τα Νεώρια της Σύρου, θα δώσουμε δουλειά επίσης στους χημικούς μηχανικούς, θα αναπτυχθεί όλη η χημική βιομηχανία.
Γιατί το φυσικό αέριο είναι η πρώτη ύλη με την οποία κάνουμε λιπάσματα, φάρμακα και βεβαίως όλες οι εταιρείες δίνουν και ένα ποσοστό στα Ανώτατα Ιδρύματα, όπως π.χ. έδωσε τώρα η BP στη Λιβύη στο Πολυτεχνείο Τρίπολης 50 εκατομμύρια. Καταλαβαίνετε ότι αυτά τα χρήματα που έρχονται είναι τεράστια και θα δημιουργηθεί μια ανακούφιση».
Γι’ αυτό πήγε η Μέρκελ στην Κύπρο.
Θυμίζουμε πως και η καγκελάριος Μέρκελ επισκέφτηκε την Κύπρο, αμέσως μόλις ανα­κοινώθηκαν οι ανακαλύψεις μεγάλων κοι­τασμάτων αερίου σε θαλάσσια περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, επιβεβαιώνοντας ότι η ευρύτερη περιοχή μας βρίσκεται στο επί­κεντρο του διεθνούς ενδιαφέροντος για τον ορυκτό της πλούτο.
Ο υφυπουργός Ενέργειας Γιάννης Μα­νιάτης σε δηλώσεις του έχει παραδεχθεί πως βάσει των υφιστάμενων επίσημων στοιχείων, η περιοχή του Ιονίου παρουσιάζει σε ορισμέ­να σημεία «σημαντικό ενδιαφέρον», όπως επίσης και η περιοχή του λιβυκού πελάγους και της ευρύτερης περιοχής μεταξύ Κρήτης, Κύπρου και Αιγύπτου.
«Οι ομοιότητες ωστόσο στα γενικότερα χαρακτηριστικά, με κανέναν τρόπο δεν δίνουν βεβαιότητες εκτίμησης ποσοτήτων υδρογονανθράκων, αν δεν γίνουν οι σωστές έρευνες» κατέληξε.
Εφημερίδα: ΑΠΟΚΑΛΥΨΕΙΣ – ΣΕΛ.12 – 16.01.2011 / Του Διονύση Νίκα

Πηγή
http://olympia.gr/2011/01/17/%CE%BA%CE%BF%CE%AF%CF%84%CE%B1%CF%83%CE%BC%CE%B1-170-%CE%B4%CE%B9%CF%82-%CE%B5%CF%85%CF%81%CF%8E-%CE%B2%CF%81%CE%AD%CE%B8%CE%B7%CE%BA%CE%B5-%CE%BD%CE%BF%CF%84%CE%AF%CF%89%CF%82-%CF%84%CE%B7%CF%82/
Διαβάστε περισσότερα...

Ξενώνες στην Αθήνα που προσφέρουν δωρεάν διαμονή σε αστέγους και κακοποιημένες γυναίκες

Κέντρο Υποδοχής Αστέγων Δήμου Αθηναίων. Σοφοκλέους 70 & Πειραιώς 35, Αθήνα.
Τηλ.: 210 5246516, 210 5239465
Ξενώνας για τις κακοποιημένες γυναίκες Αλληλεγγύη. Κολοκυνθου 4 και Λεωνίδου, Αθήνα. Τηλ.: 210 5203031
Ξενώνας απόρων Ι. Ν. Αγίων Ασωμάτων. Γρανικού 24, Θησείο. Τηλ.: 210 5224310
Ξενώνας αστέγων, Ι. Ν. Αγ. Ασωμάτων. Λεωνίδου και Κυναιγείρου, Θησείο. Τηλ.: 210 3215551
Ξενώνας Ι. Ν. Αγίου Κωνσταντίνου Κολωνού. Πέτρας 122, Κολωνός. Τηλ.: 210 5132669
Ξενώνας «Άγιος Ευστάθιος». Ύδρα. Τηλ. (Ι. Μ.): 22980 52207
Επειδή το κρύο το βράδυ είναι τσουχτερό αν ξέρετε κάποιον άστεγο τυπώστε αυτές τις διευθύνσεις και πες του πως μπορεί να πάει εκεί.



Πηγή
http://assosgreek.blogspot.com/2011/01/blog-post_18.html
Διαβάστε περισσότερα...

Καταστρέφουν το περιβάλλον για να «σώσουν» το κλίμα - Περιβαλλοντική καταστροφή στην περιοχή Προεσπέρας κατά τις εργασίες κατασκευής του Υβριδικού Ικα

Καταστρέφουν το περιβάλλον για να «σώσουν» το κλίμα - Περιβαλλοντική καταστροφή στην περιοχή Προεσπέρας κατά τις εργασίες κατασκευής του Υβριδικού Ικαρίας

Πληθώρα παραβάσεων και τακτικές απόπειρας απόκρυψης αυτών διαπίστωσαν ερευνητές του Αρχιπελάγους κατά τη διάρκεια διενέργειας αυτοψίας στο εργοτάξιο της ΕΝΕΤ Α.Ε (ανάδοχος εταιρεία για την κατασκευή υβριδικού εργοστασίου της ΔΕΗ Ανανεώσιμες ΑΕ) καθώς και στην ευρύτερη περιοχή. Οι ανησυχίες που είχαμε εκφράσει στο κείμενο που δημοσιεύσαμε τον περασμένο Σεπτέμβριο αναφορικά με τις δυσμενείς επιπτώσεις από την κατασκευή του Υβριδικού εργοστασίου στην Ικαρία επιβεβαιώθηκαν πολύ σύντομα και με τρόπους που συνιστούν σοβαρή απειλή τόσο για τη δημόσια υγεία, όσο και για το σπάνιας σημασίας οικοσύστημα της περιοχής.


Τοξική ρύπανση, απόρριψη χιλιάδων κυβικών αδρανών υλικών στον αιγιαλό, στη θάλασσα και στις παρυφές του φαραγγιού της Χάλαρης και πλήθος άλλων παραβάσεων της κείμενης νομοθεσίας και των οριζόμενων στη μελέτη Περιβαλλοντικών Όρων για την κατασκευή και λειτουργία του έργου συνθέτουν το σκηνικό της ασυδοσίας και του ορυμαγδού καταστροφών που επικρατεί στην περιοχή.
Ακάλυπτες δεξαμενές και βαρέλια με χρησιμοποιημένα ορυκτέλαια που ξεθάφτηκαν από την έντονη βροχόπτωση

Συγκεκριμένα, μετά από σχετική ενημέρωση κατοίκων της περιοχής, μέλη της ερευνητικής ομάδας του Αρχιπελάγους μετέβησαν αρχικά στην Κάτω Προεσπέρα όπου αντίκρισαν μία απερίγραπτη καταστροφή του τοπίου και ολική καταστροφή της παράκτιας ζώνης (καταστροφή που σταδιακά θα επηρεάσει, καθώς βρισκόμαστε ακόμα στην αρχή του έργου, μεγάλο μέρος της παράκτιας ζώνης της βόρειας Ικαρίας), απόρριψη τεράστιου όγκου αδρανών υλικών στη θάλασσα (εργασίες οι οποίες εκτελούνταν για μεγάλο χρονικό διάστημα ακόμα και με προβολείς κατά τη διάρκεια της νύκτας ώστε να μην γίνονται αντιληπτές, και για να απορρίπτονται στη θάλασσα οι μεγαλύτερες δυνατές ποσότητες, τη στιγμή που η άδεια Περιβαλλοντικών Όρων απαγορεύει τις εργασίες αυτές τις ώρες) και απόρριψη χιλιάδων κυβικών αδρανών υλικών στον αιγιαλό (τα οποία τοποθετήθηκαν παρά την άρνηση της Κτηματικής Εταιρείας Δημοσίου να παραχωρήσει εκτάσεις).

Χιλιάδες κυβικά αδρανών υλικών απορρίπτονται στη θάλασσα ακόμα και κατά τη διάρκεια της νύχτας, αφανίζοντας τη ζωή από τα παράκτια οικοσυστήματα

Παράλληλα, έχει συντελεστεί τεράστια καταστροφή των ιδιωτικών περιουσιών στην περιοχή, γεγονός που θα ενταθεί με την κατασκευή της διασωλήνωσης (για την οποία θα απαιτηθεί διάνοιξη λεωφόρου μήκους 4 χιλιομέτρων από τη θάλασσα σε 700 μέτρα υψόμετρο, σε ευθεία αλλά και σε κλίσεις που υπερβαίνουν το 40-50%), ενώ οι ποσότητες χώματος που έχουν μεταφερθεί αναμένεται να επιτείνουν το τεράστιο πρόβλημα της διάβρωσης του εδάφους, με ό, τι αυτό συνεπάγεται (πρόκληση καταστροφών και ερημοποίησης μεγάλων τμημάτων γης από εκδήλωση έντονων καιρικών φαινομένων, όπως ήταν η καταιγίδα του Οκτωβρίου). Αναμένεται ότι η κατασκευή αυτής της λεωφόρου ουσιαστικά θα ισοπεδώσει διαπερνώντας τα 2 χωριά, της Άνω και Κάτω Προεσπέρας. Καταστροφή για την οποία οι κάτοικοι της περιοχής είναι ανυποψίαστοι.


Χιλιάδες κυβικά αδρανών υλικών απορρίπτονται στις παρυφές του φαραγγιού της Χάλαρης, σε υψόμετρο περίπου 550 μέτρων, επιχώνοντας και καταστρέφοντας τα τελευταία δένδρα και τους θάμνους της περιοχής

Ακολούθησε επίσης δειγματοληπτική αυτοψία στην παράκτια ζώνη με κατάδυση
, παρά τις αντίξοες καιρικές συνθήκες και την ελάχιστη ορατότητα, από μέλη της θαλάσσιας ερευνητικής ομάδας του Αρχιπελάγους κατά την οποία παρατηρήθηκε ολική καταστροφή στους εδραίους οργανισμούς (ασπόνδυλα, φύκη, κλπ), γεγονός που επιφέρει σοβαρές επιπτώσεις στο παράκτιο οικοσύστημα και κατ’ επέκταση στα ιχθυαποθέματα. (για το συγκεκριμένο θέμα θα πραγματοποιηθεί ενδελεχής έρευνα με αυτόνομη κατάδυση από ομάδα θαλάσσιων επιστημόνων και θα εκδοθεί σχετικό πόρισμα με την ολοκλήρωση της, ώστε να κινηθούν όλες οι νόμιμες διαδικασίες για την απόδοση ευθυνών της καταστροφής που έχει συντελεστεί).

Στη φωτογραφία διακρίνεται φορτωτής κατά τη διαδικασία απόρριψης αδρανών υλικών

Εκτός αυτού, στην κορυφή του έργου (700μ υψόμετρο) και ομοίως κατά παράβαση των οριζόμενων στην άδεια Περιβαλλοντικών Όρων για την κατασκευή και λειτουργία του έργου διαπιστώσαμε παράνομες διαπλατύνσεις δημοτικών δρόμων και απόρριψη εκατοντάδων κυβικών αδρανών υλικών σε αρκετά σημεία των παρυφών του φαραγγιού της Χάλαρης.

Το εξελισσόμενο περιβαλλοντικό έγκλημα συνεχίζεται μέσα στο εργοτάξιο, όπου και παρατηρήθηκε απόρριψη χιλιάδων λίτρων από χρησιμοποιημένα ορυκτέλαια και σοβαρή τοξική ρύπανση. Σημειώνεται πως επειδή το έργο είναι φαραωνικών διαστάσεων η άδεια Περιβαλλοντικών Όρων, που έχει συνταχθεί από την Ειδική Υπηρεσία Περιβάλλοντος, θέτει πολύ αυστηρούς όρους για τη χρήση και συλλογή των ορυκτελαίων, π.χ. φύλαξη των ορυκτέλαιων σε κλειστά δοχεία σε στεγασμένο χώρο, τήρηση ημερολογίου κίνησης ελεγχόμενο από την αρμόδια Υπηρεσία της Αντιπεριφέρειας κλπ.

Πεσμένα βαρέλια (το περιεχόμενο των οποίων έχει ήδη αδειάσει και καταλήξει το παρακείμενο ρέμα) και χρησιμοποιημένα φίλτρα μηχανών, τα οποία όπως φαίνεται απορρίπτονται ανεξέλεγκτα, παρά τις αυστηρές προδιαγραφές της άδειας Περιβαλλοντικών Όρων του έργου

Αντ’ αυτών, πλησίον του συνεργείου αλλαγής λαδιών έχει γίνει προσπάθεια επίχωσης εκατοντάδων τόνων χρησιμοποιημένων ορυκτελαίων (υδραυλικά λάδια, φίλτρα και πιθανώς άλλα επικίνδυνα τοξικά υλικά), ενώ έπειτα από δυνατή βροχόπτωση αποκαλύφθηκαν δύο από τα πλαστικά δοχεία, τα οποία δεν έφεραν κάποιο κάλυμμα και περιείχαν τουλάχιστον 1000lt χρησιμοποιημένα ορυκτέλαια. Εκτός αυτού, άγνωστη ποσότητα λαδιών έχει διαρρεύσει στο ρέμα που διαπερνά και τα δύο χωριά (Άνω Προεσπέρα & Κάτω Προεσπέρα), το οποίο επικοινωνεί με παρακείμενες πηγές και πηγάδια της περιοχής.

Το Αρχιπέλαγος ενημέρωσε, για αυτή την κατάσταση - που προσβάλει βάναυσα κάθε έννοια ευνομούμενου κράτους – στις 12/1, και με καινούρια στοιχεία στις17/1, όλες τις αρμόδιες υπηρεσίες (Ειδική Υπηρεσία Επιθεωρητών Περιβάλλοντος, Εισαγγελία, Ειδική Υπηρεσία Περιβάλλοντος, Λιμενικές Υπηρεσίες, Α/Τ Αγ. Κηρύκου, Δ/νσεις Υγείας & Περιβάλλοντος Περιφερειακής Ενότητας Σάμου, Δήμο Ικαρίας). Αναφορικά με την τοξική ρύπανση και τη γενικότερη κατάσταση που επικρατεί στην Προεσπέρα, το Α/Τ Αγ. Κηρύκου διά του Διοικητή κ. Λούκου κινήθηκε άμεσα και με κατ’ επείγοντα έγγραφα κάλεσε επίσης τις αρμόδιες υπηρεσίες να πραγματοποιήσουν αυτοψία το συντομότερο δυνατόν.

Ακάλυπτες δεξαμενές που ξεθάφτηκαν από την έντονη βροχόπτωση, βαρέλια και χρησιμοποιημένα φίλτρα μηχανών. Περιέχουν χρησιμοποιημένα ορυκτέλαια, ουσίες που χαρακτηρίζονται άκρως τοξικές και επικίνδυνες, σε ποσότητες ικανές να σκοτώσουν κάθε έμβιο οργανισμό στην περιοχή που επιμολύνουν.

Αναμένουμε τις ενέργειες όλων προκειμένου να αποτραπεί περαιτέρω καταστροφή
, αλλά και για να λογοδοτήσουν όλοι όσοι ευθύνονται για αυτό το ντροπιαστικό σκηνικό, το οποίο αποτελεί προσβολή και ύβρη για τον τόπο και την πολιτιστική παράδοση του νησιού. Περιμένουμε τέλος από τον νεοσύστατο Δήμο Ικαρίας να δείξει πιο γρήγορα αντανακλαστικά και να προστατέψει τη δημόσια υγεία και το δημόσιο συμφέρον και όχι αυτό των ιδιωτικών εταιρειών και των εργολάβων που λυμαίνονται το νησί.\

Θοδωρής Τσιμπίδης
Δ/ντής Αρχιπελάγους, Ι.Θ.Π


Πηγή
http://www.ikariamag.gr/index.php?option=com_content&view=article&id=799:-lr-&catid=48:2010-02-26-18-23-35&Itemid=60
Διαβάστε περισσότερα...

Για το Αρχαιολογικό μας Μουσείο στην Πατησίων

Περάστε σας παρακαλώ όποιος μπορεί μπροστά από το Αρχαιολογικό μας Μουσείο στην Πατησίων.

Είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα δείτε ένα σωρό δυστυχισμένους αλλοδαπούς να περιφέρονται , να έχουν στήσει πάνω στην μάνδρα και στα κάγκελα επί της οδού Πατησίων !!! ένα σωρό άθλια κατασκευάσματα για να βγάλουν κάποιο μεροκάματο.

Τα παρακείμενα πεζοδρόμια μυρίζουν ούρα και άλλες ακαθαρσίες ανθρώπων – ζώων .

Λυπάμαι αλλά δεν μπορώ να δεχτώ ότι αυτά τα πουλάνε για να βγάλουν χρήματα , είναι τόσο άθλια και άχρηστα αυτά που πουλάνε (κυρίως πίνακες και άλλα μπιχλιμπίδια ) που δεν με πείθουν , ποιος θα τα πάρει άραγε ??

Εγώ με όλα αυτά βλέπω μια έξυπνη κίνηση υποβάθμισης (πόσο άλλο πια !!) της περιοχής και βεβαίως του μουσείου και κατ επέκταση της Πολιτιστικής εικόνας της πόλης .

Το βλέμμα κάποιων λιγοστών (μάλλον Ρώσων ) τουριστών που περνούσαν από εκεί τα έλεγε όλα. Εμείς από την άλλη ψάχνουμε να διευρύνουμε την τουριστική μας δραστηριότητα …….

Φαίνεται πως οι αρχές (δήμος και αστυνομία) περνάνε από εκεί αδιάφορα , ίσως πάνε παραπάνω στην Πατησίων να εφαρμόσουν τον νόμο με μεγαλύτερη ασφάλεια σε κανέναν αξιοπρεπή εμποράκο.

Τι να πώ , λυπάμαι που πληρώνω υποδομές , μουσεία , και άλλα καλά …σε αυτόν τον τόπο .

Λυπάμαι που δεν ενδιαφέρει κανέναν αυτό το φαινόμενο και για την πλήρη παράδοση σε ντόπιους και αλλοδαπούς αφέντες του δρόμου . Είναι σε διατεταγμένη υπηρεσία και εμείς οι φιλάνθρωποι !! κοιμόμαστε

Αντε παιδιά , ρίξτε και κανένα αντιρατσιστικό φιλοσόφημα να κλείσουμε το θέμα , μετά όμως να σκεφτείτε και σε ποια τριτοκοσμική χώρα θα πάνε τα παιδιά σας να δουλέψουν για κανά πιάτο φαί.

Πηγή
http://www.roufianos.com/showthread.php/275421-%CE%93%CE%B9%CE%B1-%CF%84%CE%BF-%CE%91%CF%81%CF%87%CE%B1%CE%B9%CE%BF%CE%BB%CE%BF%CE%B3%CE%B9%CE%BA%CF%8C-%CE%BC%CE%B1%CF%82-%CE%9C%CE%BF%CF%85%CF%83%CE%B5%CE%AF%CE%BF-%CF%83%CF%84%CE%B7%CE%BD-%CE%A0%CE%B1%CF%84%CE%B7%CF%83%CE%AF%CF%89%CE%BD
Διαβάστε περισσότερα...

Ελληνική Γλώσσα - τροφός όλων των γλωσσών

Μία εργασία βασισμένη σε Μελέτη της ομογενούς καθηγήτριας Αναστασίας Γονέου.

Με τίτλο «Ελληνική Γλώσσα - τροφός όλων των γλωσσών », η Αναστασία Γονέου, μεταξύ άλλων, αναφέρει:

«Η Ομηρική (Ελληνική) Γλώσσα, αποτελεί τη βάση επάνω στην οποία στηρίχτηκαν πλήθος σύγχρονων γλωσσών. Ακόμα κι αν δεν υπήρχε καμία άλλη αναφορά, ακόμα κι αν δεν είχε διασωθεί κανένα προκατακλυσμιαίο μνημείο, θα αρκούσε η Ελληνική Γλώσσα ως απόδειξη της ύπαρξης στο παρελθόν, μίας εποχής μεγάλου πολιτισμού. Στη γλώσσα μας είναι εμφυτευμένη όλη η γνώση που κατέκτησε ο άνθρωπος, έως την παρούσα στιγμή. Κάθε ελληνική λέξη-όρος φέρει ένα βαρύ φορτίο νόησης, φορτίο που οι προγενέστεροι 'εξόδευσαν', για να κατακτήσουν γνωστικά τη συγκεκριμένη έννοια και να την 'βαπτίσουν' με το συγκεκριμένο όνομα-λέξη ».



Παράδειγμα:

AFTER = Από το ομηρικό αυτάρ= μετά. Ο Όμηρος λέει: ''θα σας διηγηθώ τι έγινε αυτάρ''.

AMEN = λατινικά: amen. Το γνωστό αμήν προέρχεται από το αρχαιότατο ή μήν = αληθώς, (Ιλιάδα Ομήρου β291-301), ημέν. Η εξέλιξη του ημέν είναι το σημερινό αμέ!

BANK = λατινικά pango από το παγιώ, πήγνυμι. Οι τράπεζες πήραν την ονομασία τους από τα πρώτα 'τραπέζια' (πάγκους) της αγοράς.

BAR = λατινικά: barra από το μάρα = εργαλείο σιδηρουργού.

BOSS = από το πόσσις = ο αφέντης του σπιτιού.

BRAVO = λατινικό, από το βραβείο.

BROTHER = λατινικά frater από το φράτωρ.

CARE = από το καρέζω.

COLONIE από το κολώνεια = αποικιακή πόλη.

DAY = Οι Κρητικοί έλεγαν την ημέρα 'δία'. Και: ευδιάθετος = είναι σε καλή μέρα.

DISASTER = από το δυσοίωνος+ αστήρ

DOLLAR = από το τάλλαρον = καλάθι που χρησίμευε ως μονάδα μέτρησης στις ανταλλαγές. π.χ. «δώσε μου 5 τάλλαρα σιτάρι». Παράγωγο είναι το τάλληρο, αλλά και το τελλάρo!

DOUBLE = από το διπλούς- διπλός.

EXIST = λατινικά ex+sistoαπό το έξ+ίστημι= εξέχω, προέχω.

EXIT = από το έξιτε = εξέλθετε

EYES = από το φάεα = μάτια.

FATHER = από το πάτερ(πατήρ).

FLOWER = λατινικά flos από το φλόος.

FRAPPER = από το φραγκικό hrappanπου προέρχεται από το (F)ραπίζω = κτυπώ ( F= δίγαμμα).

GLAMO UR = λατινικό gramo urαπό το γραμμάριο. Οι μάγοι παρασκεύαζαν τις συνταγές τους με συστατικά μετρημένα σε γραμμάρια και επειδή η όλη διαδικασία ήταν γοητευτική και με κύρος, το gramou r- glamou r, πήρε την σημερινή έννοια.

HEART, CORE = από το κέαρ = καρδιά.

HUMOR = από το χυμόρ = χυμός(Στην ευβοϊκή διάλεκτο, όπως αναφέρεται και στον Κρατύλο του Πλάτωνος, το τελικό ' ς' προφέρεται ως 'ρ'. Π.χ. σκληρότηρ αντί σκληρότης).

I = από το εγώ ή ίω, όπως είναι στην βοιωτική διάλεκτο.

ILLUSION = από το λίζει = παίζει.

ΙS = από το είς.

KARAT = εκ του κεράτιον, (μικρό κέρας για τη στάθμιση βάρους).

KISS ME = εκ του κύσον με = φίλησέ με (...είπε ο Οδυσσέας στην Πηνελόπη).

LORD = εκ του λάρς. Οι Πελασγικές Ακροπόλεις ονομάζονταν Λάρισσες και ο διοικητής τους λάρς ή λαέρτης. Όπως: Λαέρτης - πατέρας του Οδυσσέα).

LOVE = λατινικό: love από το 'λάFω'. Το δίγαμμα (F) γίνεται 'αυ' και ' λάF ω' σημαίνει ''θέλω πολύ''.

MARMELADE = λατινικά melimelumαπό το μελίμηλον = κυδώνι.

MATRIX = από το μήτρα.

MATURITY = λατινικά: maturusαπό το μαδαρός= υγρός.

MAXIMUM = λατινικά: maximumαπό το μέγιστος.

MAYONNAISE = από την πόλη Mayon, που πήρε το όνομά της από το Μάχων = ελληνικό όνομα και αδελφός του Αννίβα.

ME = από το με.

MEDICINE = λατινικά :medeorαπό το μέδομαι, μήδομαι = σκέπτομαι, πράττω επιδέξια. Και μέδω = φροντίζω, μεδέων = προστάτης.

MENACE = από το μήνις.

MENTOR = από το μέντωρ.

MINE = από το Μινώαι (= λιμάνια του Μίνωα, όπου γινόταν εμπόριο μεταλλευμάτων. «Κρητών λιμένες, Μίνωαι καλούμεναι». (Διοδ.Σικελ.Ε'84,2).

MINOR = λατινικά: minorαπό το μινύς = μικρός. Στα επίσημα γεύματα είχαν το μινύθες γραμμάτιον, ένα μικρό κείμενο στο οποίο αναγραφόταν τι περιελάμβανε το γεύμα. Παράγωγο το... menu!

MODEL = από το μήδος= σχέδιο (η ίδια ρίζα με τη μόδα (= moda).

MOKE = από το μώκος = αυτός που χλευάζει.

MONEY = λατινικό: moneta από το μονία = μόνη επωνυμία της Θεάς Ήρας: Ηραμονία. Στο προαύλιο του ναού της Θεάς στη Ρώμη ήταν το νομισματοκοπείο και τα νομίσματα έφεραν την παράστασή της, (monetae).

MOTHER = από το μάτηρ, μήτηρ.

MOVE = από το ομηρικό αμείβου = κουνήσου!

MOW = από το αμάω = θερίζω.

NIGHT = από το νύχτα.

NO = λατινικό: non, neεκ του εκ του νη: αρνητικό μόριο (''νέ τρώει, νέ πίνει''), ή (νηπενθής = απενθής, νηνεμία = έλλειψη ανέμου.

PAUSE = από το παύση.

RESISTANCE = από το ρά +ίστημι.

RESTAURANT = από το ρά + ίσταμαι = έφαγα και στηλώθηκα.

RESTORATION = λατινικά restauroαπό το ρά+ίστημι, όπου το ρά δείχνει συνάρτηση, ακολουθία, π.χ . ρά-θυμος, και ίστημι = στήνομαι.

SERPENT = λατινικά serpoαπό το έρπω (ερπετό). H δασεία ( ') προφέρεται ως σ = σερπετό.

SEX = από το έξις. Η λέξη δασύνεται και η δασεία μετατρέπεται σε σίγμα και = s + έξις.

SIMPLE = από το απλούς (η λέξη δασύνεται).

SPACE = από το σπίζω = εκτείνω διαρκώς.

SPONSOR από το σπένδω = προσφέρω (σπονδή).

TRANSFER από το τρύω (διαπερνώ) + φέρω. Transatlantic = διαπερνώ τον Ατλαντικό.

TURBO = από το τύρβη = κυκλική ταραχώδης κίνηση.

YES = από το γέ = βεβαίως.

WATER = από το Ύδωρ (νερό), με το δ να μετατρέπεται σε τ .

Πηγή
http://www.greatlie.com/ellinismos/paideia/707-uperoxo-deigma-agglikon-lekseon-me-ellinikes-rizes.html
Διαβάστε περισσότερα...

ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΠΟΥ ΙΣΩΣ ΔΕΝ ΓΝΩΡΙΖΕΙΣ

1. Οι πιο νέοι γονείς στον κόσμο ήταν 8 και 9 ετών στην Κίνα το 1910.

2. Κάθε βασιλιάς που κοσμεί τα τραπουλόχαρτα, είναι μεγάλος ιστορικός βασιλιάς:

ΜΠΑΣΤΟΥΝΙΑ- Βασιλιάς Δαβίδ,
ΚΟΥΠΕΣ- Καρλομάγνος,
ΣΠΑΘΙΑ -Μέγας Αλέξανδρος
ΚΑΡΟ- Ιούλιος Καίσαρας

3. 111.111.111 x 111.111.111 = 12.345.678.987.654.321



4. Το άγαλμα ενός ανθρώπου πάνω σε άλογο όπου το άλογο έχει και τα δυο μπροστινά του πόδια στον αέρα ,σημαίνει πως αυτός πέθανε στη μάχη.
- Εάν το άλογο έχει το ένα μπροστινό πόδι στον αέρα ,τότε ο άνθρωπος πέθανε από τραύματα που υπέστη στην μάχη.
- Εάν το άλογο έχει και τα 4 πόδια στη γη , τότε το άτομο είχε
φυσικό θάνατο.

5. 'I am.' : Είναι η πιο σύντομη ολοκληρωμένη πρόταση στην Αγγλική γλώσσα.


6. Ερώτηση: Αν συλλαβίσεις στα αγγλικά τους αριθμούς, πότε θα βρεις για πρώτη φορά το γράμμα 'a' ?
Aπάντηση: One thousand.

7. Ερώτηση: Tι κοινό έχουν , το αλεξίσφαιρο γιλέκο, ο υαλοκαθαριστήρας αυτοκινήτου , η έξοδος κινδύνου και οι εκτυπωτές laser ?
Aπάντηση: Oλα έχουν επινοηθεί από γυναίκες.

8. Ερώτηση: Πιο είναι το μόνο φαγητό που δεν χαλάει?
Aπάντηση: Το μέλι

9. Στα χρόνια του Shakespeare, τα στρώματα των κρεβατιών
κατασκευάζονταν από σχοινιά. Όταν τραβούσαν τα σχοινιά ,έσφιγγε το στρώμα και έκανε το κρεβάτι σταθερό ,για ύπνο. Έτσι βγήκε η φράση 'goodnight, sleep tight'.

10. Στην Βαβυλώνα 4.000 χρόνια πίσω συνηθιζόταν για τον μήνα μετά τον γάμο ,ο πατέρας της νύφης να προσφέρει στον γαμπρό ένα <υδρόμελι> για να πίνει. Το υδρόμελι ήταν μπύρα με μέλι και επειδή το ημερολόγιο τότε βασιζόταν στην σελήνη (moon), ο μήνας αυτός ονομάστηκε honeymoon.

11. Στην αρχαία Αγγλία κάποιος δεν μπορούσε να αποκτήσει παιδί εκτός και αν είχε την συγκατάθεση του Βασιλιά (εξαιρούνταν τα μέλη της βασιλικής οικογένειας).
Όποιοι ήθελαν να αποκτήσουν παιδί, έπαιρναν την συγκατάθεση του
Βασιλιά και έτσι τους δινόταν μια μεταλλική πλάκα που κρεμούσαν στην πόρτα τους όταν έκαναν σεξ.
Η πλάκα έγραφε ότι διέπρατταν F.U.C.K. δηλαδή 'Fornication Under Consent of the King' (συνουσία υπό την συγκατάθεση του Βασιλιά).

12. Στη Σκοτία , ένα νέο παιχνίδι επινοήθηκε. Ο τίτλος του ήταν <<>> έτσι η λέξη GOLF εισήχθη στην Αγγλική γλώσσα.

KAI........ 13.



TO 1981

1) O πρίγκιπας Κάρολος παντρεύτηκε
2) H Liverpool έγινε πρωταθλήτρια Ευρώπης
3) O Πάπας απεβίωσε

TO 2005

1) O πρίγκιπας Κάρολος παντρεύτηκε
2) H Liverpool έγινε πρωταθλήτρια Ευρώπης
3) O Πάπας απεβίωσε

Eαν ο Πρίγκιπας Κάρολος θελήσει να ξανά παντρευτεί

Πηγή
http://fcb.pblogs.gr/tags/akoy-na-deis-gr.html






και η Liverpool βρεθεί πάλι στον τελικό του Champions League,
παρακαλούμε να ενημερώσετε τον Πάπα....

Διαβάστε περισσότερα...

Μήνυμα «ευρωπαίου πολίτη» από άλλη δημοκρατική χώρα της Ευρώπης

Όταν ήρθα στην Ισπανία ( σοσιαλιστική και αυτή ) πήγα στο Δημαρχείο να δηλωθώ (νόμος!)
για να πάρω άδεια παραμονής και άδεια εργασίας (και ας είμαι πολίτης χώρας της E.E).
Εκεί μου ζήτησαν:
1) Αντίγραφο ποινικού μητρώου από την χώρα από την οποία κατάγομαι (Ελλάδα).. 2) Αντίγραφο ποινικού μητρώου από την χώρα από την οποία ήρθα στην Ισπανία (Γερμανία).
Τα δυο παραπάνω για να βεβαιωθούν ότι δεν πήγα «κυνηγημένος» στην Ισπανία να ζήσω.
Κατόπιν ήλεγξαν επιτόπου εάν έχω διεθνές ένταλμα σύλληψης από Europol η Ιντερπόλ.

3) Με έστειλαν στο ΙΚΑ της Καταλονίας όπου έπρεπε να κάνω εξετάσεις για Ηπατίτιδα, Σύφιλη, AIDS, φυματίωση και λοιπές κολλητικές αρρώστιες.

4) Έπρεπε να κάνω ένορκη δήλωση ότι εκείνη τη στιγμή δεν διώκομαι σε καμία χώρα για ποινικό αδίκημα και ούτε γίνεται αστυνομική / δικαστική ερευνά εις βάρος μου (και ας μην έχει γίνει ακόμη το δικαστήριο).
Εφόσον προσκόμισα όλα τα παραπάνω έπρεπε να βρω σπίτι να μείνω. Στο μεσοδιάστημα εμένα σε Ξενοδοχείο, καθότι στην Ισπανία απαγορεύεται ιδιοκτήτης να νοικιάσει σπίτι σε αλλοδαπό, εφόσον δεν έχει άδεια παραμονής και εφόσον δεν πάει με τον υποψήφιο νοικάρη στο τοπικό αστυνομικό τμήμα όπου πρέπει να ελέγξει τον νοικάρη η αστυνομία και να δώσει συγκατάθεση!!!
Η τιμωρία είναι κατάσχεση του διαμερίσματος.

Μου βγήκε η άδεια παραμονής (για έξι μήνες αρχικά) και άρχισα να ψάχνω σπίτι.
Βρήκα σπίτι και πήγα με τον ενοικιαστή στο πλησιέστερο τμήμα όπου η αστυνομία έλεγξε και εμένα και την άδεια παραμονής μου και έδωσε τη συγκατάθεση της.
Με αυτό το χαρτί πήγα ξανά στο δημαρχείο και κατόπιν πήρα άδεια εργασίας και πήρα και από την Εφορία ΑΦΜ.
Έως ότου βρω δουλειά έπρεπε να πληρώνω το ΙΚΑ από την τσέπη μου (90 Euro το μήνα) ώστε να είμαι ασφαλισμένος.
Κατόπιν αυτών μου συνέστησαν να διαβάσω μερικά χωρία του ισπανικού δικαίου (όσον αφορά τι είναι ποινικά αδικήματα, τι πλημμελήματα κτλ.) και με ενημέρωσαν ότι εάν αρχικά τον πρώτο χρόνο υποπέσω σε σοβαρό αδίκημα τότε θα απελαθώ σούμπιτος (sic) προς την χώρα από την οποία κατάγομαι (όχι σε αυτήν από την οποία πήγα εκεί) και θα παρακρατηθεί η τυχόν περιουσία μου (λογαριασμοί σε ισπανικές τράπεζες) από το ισπανικό κράτος!
Σημειωτέον ότι εγώ ήρθα Μετανάστης στην Ισπανία και όχι Λαθρομετανάστης (όπου οι διαδικασίες είναι πολύ πιο δύσκολες για να πάρεις άδεια παραμονής, σχεδόν αδύνατο).

Ρωτώ λοιπόν τους βαθιά δημοκρατικούς (… ) συνέλληνες:
Στην Ελλάδα, ποιός από τους λαθρομετανάστες θα πέρναγε επιτυχώς την παραπάνω διαδικασί

Πηγή
http://eviotis.net/2011/01/%CE%BC%CE%AE%CE%BD%CF%85%CE%BC%CE%B1-%CE%B5%CF%85%CF%81%CF%89%CF%80%CE%B1%CE%AF%CE%BF%CF%85-%CF%80%CE%BF%CE%BB%CE%AF%CF%84%CE%B7-%CE%B1%CF%80%CF%8C-%CE%AC%CE%BB%CE%BB%CE%B7-%CE%B4%CE%B7%CE%BC/




Διαβάστε περισσότερα...

Ερωτήσεις που (δεν) ζητούν απάντηση

Έχετε δανείσει 100 ευρώ σε έναν με μισθό 100 ευρώ και 500 ευρώ σε κάποιον με μισθό 1000 ευρώ. Ο πρώτος σας χρωστάει το 100% του μισθού του, ενώ ο δεύτερος σας χρωστάει το 50% του μισθού του. Βάσει ποιας λογικής θα
κυνηγούσατε τον πρώτο που αδυνατεί να πληρώσει το χρέος του και θα αφήνατε τον δεύτερο που ΜΠΟΡΕΙ να πληρώσει; Γιατί προσπαθείτε να πάρετε τα 100 και όχι τα 500;


Αυτό ακριβώς είναι που συμβαίνει με το ΔΝΤ.
Είδα στο διαδίκτυο τον κατάλογο με τα χρέη όλων των χωρών της γης. Ενδεικτικά:


-Η Γερμανία με 5 τρις έλλειμμα έχει χρέος στο 155% του ΑΕΠ της.
-Η Γαλλία πάλι με 5 τρις έχει χρέος στο 188% του ΑΕΠ της.
-ΟΙ ΗΠΑ με 13 τρις έλλειμμα έχει χρέος στο 94% του ΑΕΠ της.
Οπότε είναι προφανές ότι δεν έχει τόση σημασία το μέγεθος του χρέους όσο το ποσοστό του επί του ακαθαρίστου εθνικού προϊόντος.


Μετά από μερικές ματιές στον πίνακα προκύπτουν κάποιες απορίες:


Ερώτηση 1. Πως γίνεται και ενώ το Λουξεμβούργο, η Αγγλία, η Ελβετία, το Βέλγιο, η Γαλλία, η Δανία και η Αυστρία έχουν ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟ ποσοστό χρέους από εμάς, αυτοί να ΜΗΝ ΧΡΕΙΑΖΟΝΤΑΙ σώσιμο, αλλά αντίθετα έρχονται να σώσουν εμάς;


Ερώτηση 2. Πως γίνεται το Αφγανιστάν με περίπου μισόν αιώνα συνεχείς πολέμους να έχει μόνο 23% του ΑΕΠ του χρέος, την στιγμή που ξέρουμε ότι ένας πόλεμος μερικών ημερών μπορεί να " ξετινάξει" μία χώρα;


Ερώτηση 3. Πως γίνεται να χρωστάνε 29% το Κουβέιτ, 54% το Μπαχρέιν και τα Αραβικά εμιράτα 56% την στιγμή που είναι παγκόσμιοι προμηθευτές πετρελαίου;


Ερώτηση 4. Πως γίνεται στην Ελβετία με 271% χρέος, μία απλή καθαρίστρια σε νοσοκομείο (περίπου το 2000) να πληρώνεται με 2000 ευρώ μισθό όσα έπαιρνε την ίδια στιγμή (στα βρώμικα καρβουνο-εργοστάσια της ΔΕΗ) ένας «υψηλόμισθος» τεχνικός, ανώτερης στάθμης εκπαίδευσης, ενταγμένος στα υπερ-βαρέα/ανθυγιεινά με 25 χρόνια προϋπηρεσία;


Ερώτηση 5. Πως γίνεται η Νορβηγία με 143% χρέος να μην έχει πρόβλημα και να μην χρειάζεται σώσιμο ή περικοπές;
Ένα πραγματικό παράδειγμα από εκεί: Γνωστός μου μετακόμισε στην Νορβηγία πριν δύο χρόνια. Προσέξτε τώρα τι «έπαθε» εκεί:
α) Έπιασε δουλειά σε κουζίνα εστιατορίου σαν ανειδίκευτος και έπαιρνε 2.500 ευρώ τον μήνα μισθό!
β) Μετά τρεις μήνες στην δουλειά δήλωσε ότι ήταν «ψυχικά κουρασμένος» και του έδωσαν αμέσως άδεια 15 ημερών!
γ) Με τις επιστροφές φόρων (κάτι σαν το δικό μας δώρο) πήγε μαζί με την γυναίκα του στο Θιβέτ διακοπές.
δ) Τώρα είναι άνεργος (με την δικαιολογία ότι ΔΕΝ ΤΟΥ ΑΡΕΣΕ εκεί που δούλευε!) και για δύο χρόνια παίρνει 1700 ευρώ τον μήνα!


Ερώτηση 6. Γιατί οι παγκόσμιοι δανειστές δεν ανησυχούν μήπως χάσουν τα 13, 5 τρις που χρωστάνε οι ΗΠΑ, τα 2 τρις που χρωστάει το Λουξεμβούργο, τα 9 τρις που χρωστάει η Αγγλία (κλπ, κλπ) αλλά ανησυχούν για τα 500 δις που χρωστάμε εμείς;


Ερώτηση 7. Πως γίνεται και ολόκληρος ο πληθυσμός της γης χρωστάει το 98% των χρημάτων του;


Ερώτηση 8. Ποιοι έχουν τόσα πολλά ώστε να «αντέχουν» να δανείσουν τόσο πολύ χρήμα;


Ερώτηση 9. Πού τα βρήκαν τόσα χρήματα;


Ερώτηση 10. Γιατί τα χρήματά τους δεν συμμετέχουν στο ΑΕΠ της χώρας τους;


Τελικά μήπως τα στοιχεία αυτά δείχνουν ότι η παγκόσμια οικονομία δεν είναι παρά μία τεράστια φούσκα, ενώ το χρήμα είναι ψεύτικο, τυπωμένο στα άδυτα των πολυεθνικών τραπεζών μόνο και μόνο για να επιτευχθεί ένας παγκόσμιος έλεγχος;


Ολόκληρος ο κατάλογος με τα χρέη παγκοσμίως βρίσκεται εδώ: http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_countries_by_external_debt

Πηγή

http://www.pentapostagma.gr/2011/01/blog-post_5014.html
Διαβάστε περισσότερα...