Τρίτη 23 Νοεμβρίου 2010

Το αμφιλεγόμενο ημερολόγιο της Άννας Φρανκ

Η Άννα Φρανκ (το πλήρες όνομά της προφέρεται Αννελίς Μαρί Αννέ Φρανκ) ήταν μια νεαρή Γερμανoεβραία, η οποία έγινε γνωστή μετά θάνατον όταν και δημοσιεύτηκε από τον πατέρα της Ότο Φρανκ, το προσωπικό της ημερολόγιο, το οποίο έγραψε μεταξύ 1942 και 1944 κρυμμένη σε μια σοφίτα κατά την διάρκεια της γερμανικής κατοχής στην Ολλανδία. Η Άννα Φρανκ και όλη της η οικογένεια συνελήφθη απ’ τους Γερμανούς και κατόπιν ή ίδια εστάλη στο στρατόπεδο συγκεντρώσεως Μπέργκεν-Μπέλσεν, όπου και πέθανε από τύφο, σε ηλικία 15 ετών, τον Μάρτιο του 1945. Ο μόνος που διασώθηκε από την οικογένεια, ήταν ο πατέρας της.



Η οικογένεια Φρανκ, ήταν μια ευκατάστατη μεγαλοαστική οικογένεια. Ο Ότο Φρανκ ήταν τραπεζίτης στην Φρανκφούρτη, επιδιδόμενος ταυτόχρονα και σε άλλες επιχειρηματικές δραστηριότητες, ενώ η σύζυγός του, Έντιθ, ήταν κόρη βιομηχάνου. Το 1933, η οικογένεια Φρανκ θα μετακομίσει στο Άμστερνταμ της Ολλανδίας, καθώς αντιμετώπιζε προβλήματα με την γερμανική δικαιοσύνη, και θα αγοράσει ένα εργοστάσιο παρασκευής καρυκευμάτων και συντηρητικών τροφίμων, ενώ θα δραστηριοποιηθεί και σε μια εταιρεία που παρήγαγε την πεκτίνη, ένα εκχύλισμα φρούτων με το οποίο παρασκευάζονταν ζελέ. Με την γερμανική κατοχή το 1940, ο Φρανκ θα μεταβιβάσει εικονικά τις επιχειρήσεις του σε συνεργάτες του για να μην τις κατάσχουν οι Γερμανοί. Έτσι, οι Φρανκ θα εξακολουθήσουν να έχουν εισόδημα και να ζουν αξιοπρεπώς.

Τον Ιούλιο του 1942, καθώς οι διώξεις εναντίον των Εβραίων εντείνονται, ο Ότο Φρανκ, η σύζυγός του, οι δυο τους κόρες, Άννα και Μαργκότ, και τέσσερις ακόμη Εβραίοι, θα κρυφτούν σε μερικά δωμάτια των γραφείων του Φρανκ και την επίβλεψή τους θα αναλάβει η γραμματέας του, Μιπ Γκις με τον σύζυγό της, οι οποίοι δεν ήταν Εβραίοι. Κατά την διαμονή τους εκεί, η 13χρονη Άννα Φρανκ θα γράψει τις εμπειρίες της σε ένα ημερολόγιο που της έκαναν δώρο οι γονείς της για τα γενέθλιά της. Το ημερολόγιο αυτό, θα δημιουργούσε αργότερα αρκετές συζητήσεις, που κρατάνε έως και τις μέρες μας, καθώς υπάρχουν πλήθος ενστάσεων και αμφισβητήσεων για την αυθεντικότητά του και τις συνθήκες κάτω υπό τις οποίες γράφτηκε.

Στο σημείο αυτό, γίνονται και κάποιες ειρωνικές κριτικές (πέραν της κριτικής στον Ότο Φρανκ για την εμπορευματοποίηση της μνήμης της κόρης του), για το κατά πόσον ήταν αντίξοες οι συνθήκες που ζούσαν οι Φρανκ στα μυστικά δωμάτια και κατά πόσον ήταν μυστικά αυτά τα δωμάτια. Όπως προκύπτει και μέσα από το ημερολόγιο, οι Φρανκ ζούσαν σχετικά πλουσιοπάροχα (οι αναφορές σε άφθονες κονσέρβες, αλεύρι, κρέας, γάλα, βούτυρο, πατάτες, φράουλες, γιαούρτι, αρακά κ.ά. που τους έφερνε η Μιπ Γκις «σαν φορτωμένη γαϊδούρα» όπως περιγράφεται, δεν παραπέμπουν σε οικογένεια που λιμοκτονεί), ενώ ο Ότο Φρανκ κατά διαστήματα επισκέπτονταν και το γραφείο του για να δει πως πάνε οι δουλειές. Η δε παραμονή τους σ’ αυτό το σπίτι (που έβλεπε σε κοινό ακάλυπτο χώρο μαζί με άλλα 50 διαμερίσματα) ήταν κοινό μυστικό στην περιοχή (μέχρι κι ο οπωροπώλης τους έφερνε παραγγελίες στο σπίτι). Και το σίγουρο είναι πάντως, πως κάποιος που κρύβεται δεν δίνει στόχο, φωνασκώντας ή χρησιμοποιώντας…ηλεκτρική σκούπα.

Όταν επέστρεψε στην Ολλανδία ο Ότο Φρανκ, η Μιπ Γκις του παρέδωσε το ημερολόγιο της κόρης του, το οποίο είχε βρει και είχε φυλάξει, χωρίς να το διαβάσει, όπως υποστήριξε. Ο ίδιος ο Φρανκ όμως είχε υποστηρίξει ότι βρήκε μόνος του το ημερολόγιο, κρυμμένο σε ένα ράφι. Εν πάση περιπτώσει, η Γκις τιμήθηκε πολλές φορές από διάφορες εβραϊκές οργανώσεις, το ολλανδικό και το γερμανικό κράτος, για την προστασία που παρείχε στους Φρανκ και στους φίλους τους και για την διάσωση του ημερολογίου (η Μιπ Γκις πέθανε τον Ιανουάριο του 2010).

Ο Ότο Φρανκ, θα αποφασίσει να κάνει βιβλίο και να δημοσιεύσει το ημερολόγιο της κόρης του. Κι εδώ αρχίζουν οι πρώτες αμφισβητήσεις. Υπάρχει σήμερα η κοινή πεποίθηση, ότι το ημερολόγιο της Άννας Φρανκ είναι ένα μόνο έντυπο. Αυτό είναι λάθος. Αρχικά υπήρχαν τουλάχιστον 2-3 τετράδια και σκόρπιες σημειώσεις, καθώς το ημερολόγιο που είχαν κάνει δώρο στην 13χρονη Άννα, ήταν σχετικά μικρό. Η Γκις ανέφερε χαρακτηριστικά ότι το είχε βρει μέσα σε ένα τετράδιο ασκήσεων. Όταν η Άννα Φρανκ εξάντλησε το ημερολόγιο, συνέχισε να γράφει σε άλλα τετράδια. Το 1944, σύμφωνα με τον Ότο Φρανκ, η κόρη του όταν άκουσε στο ραδιόφωνο ότι με το τέλος του πολέμου (που φαινόταν κοντινό) θα γινόταν διαγωνισμός για τα καλύτερα απομνημονεύματα, έγραψε από την αρχή το ημερολόγιό της, τροποποιώντας το (προσθέτοντας, αφαιρώντας και αλλάζοντας ημερομηνίες και γεγονότα) και δίνοντάς του έναν πιο λογοτεχνικό τόνο, αντικαθιστώντας και τα πραγματικά ονόματα των πρωταγωνιστών με ψευδώνυμα. Ο Ότο Φρανκ στην συνέχεια, πήρε τα δύο ημερολόγια και τα αντέγραψε σε ένα καινούργιο, αφαιρώντας κάποια τμήματά του. Αυτό ήταν και το ημερολόγιο που έδωσε προς δημοσίευση. Υποστηρίχτηκε ότι τα τμήματα που αφαιρέθηκαν δεν είχαν καμμία σημασία για τον αναγνώστη, γι’ αυτό και αφαιρέθηκαν, αλλά αυτό δεν είναι αληθές. Τα τμήματα που «κόπηκαν», κάποια ήταν επικριτικά για μερικούς από τους πρωταγωνιστές (π.χ. η Άννα Φρανκ αναφέρονταν υποτιμητικά στην μητέρα της) και κάποια άλλα είχαν ερωτικά χροιά (αναφέρονταν στην έμμηνο ρήση της Άννας Φρανκ, στα αγόρια που της άρεσαν, ενώ σε κάποιο σημείο γινόταν μνεία στην επιθυμία της να αγγίξει το στήθος μιας φίλης της).

Εδώ οι επικριτές αμφισβητούν ανοιχτά την αυθεντικότητα του ημερολογίου. Αφ’ ενός γιατί ξαναγράφτηκε για δεύτερη φορά για λόγους σκοπιμότητας (βραβείο) κι αφ’ ετέρου γιατί το ύφος γραφής που προέκυψε δεν παραπέμπει καθόλου σε ένα 13χρονο κορίτσι, αλλά σε έναν ενήλικο. Δηλαδή τον Ότο Φρανκ ή και κάποιον άλλον. Στα πλαίσια της ίδιας κριτικής, ο Ότο Φρανκ εμφανίζεται να επικαλείται την δικαιολογία της επανεγγραφής από την κόρη του, για να δικαιολογήσει τις δικές του επεμβάσεις στο κείμενο. Ο Bρετανός ιστορικός και αρνητής του «Ολοκαυτώματος», Nτέιβιντ Ίρβινγκ, σε πραγματογνωμοσύνη που θα επιτύχει χρόνια αργότερα, θα διαπιστώσει πως «το ημερολόγιο της Άννας Φρανκ σε ένα μεγάλο μέρος έχει γραφτεί όντως από μία 13χρονη… Ο πατέρας της, και άλλα πρόσωπα τα οποία δεν γνωρίζω, διόρθωσαν αυτό το ημερολόγιο ώστε να τον δώσουν μορφή εμπορεύσιμη, η οποία συγχρόνως πλούτισε και τον πατέρα και το «Ίδρυμα Άννα Φρανκ». Όμως, ως ιστορικό έγγραφο το έργο δεν έχει καμμία αξία διότι το κείμενο έχει αλλοιωθεί».

Η πρώτη έκδοση του ημερολογίου, δακτυλογραφήθηκε από τον σύζυγο της γραμματέας του, συγγραφέα Άλμπερτ Κάουβερν. Δεν έγινε γνωστό, αν ο Κάουβερν συμβουλεύτηκε όλα τα ημερολόγια ή μόνο αυτό που αντέγραψε ο Φρανκ, καθώς αυτοκτόνησε λίγο αργότερα. Αρχικά το ημερολόγιο θα εκδοθεί στην Ολλανδία το 1947, πουλώντας 1.500 αντίτυπα, και στην συνέχεια θα εκδοθεί στην Μεγάλη Βρετανία το 1952 με τίτλο «Το ημερολόγιο μιας νεαρής κοπέλας» (The diary of a young girl), αφού έχουν προηγηθεί 16 απορρίψεις από εκδοτικούς οίκους. Έκτοτε το ημερολόγιο γνώρισε επιτυχία και ανατυπώθηκε δεκάδες φορές σε δεκάδες γλώσσες με τον σημερινό γνωστό τίτλο «Το ημερολόγιο της Άννας Φρανκ». Οι αμφισβητήσεις όμως δεν κόπασαν και ενίοτε ο Φρανκ και οι επικριτές του κατέληγαν στα δικαστήρια. Σε κάθε νέα έκδοση γινόταν προσθαφαίρεση κειμένων, ενώ δεν ήταν λίγες και οι «τελικές» εκδόσεις (το «αυθεντικό» ημερολόγιο είχε -σύμφωνα με τους Τάιμς της Νέας Υόρκης [2-10-1955]- 150 σελίδες, και οι «τελικές» εκδόσεις πάνω από 300). Σε κάθε περίπτωση, ο Φρανκ αρνούνταν επίμονα την όποια έρευνα στα ημερολόγια. Σε μία όμως από τις δίκες, στην οποία ο Φρανκ ήταν μηνυτής, η γερμανική εγκληματολογική υπηρεσία του Βισμπάντεν ερεύνησε και ανάλυσε όλα τα ημερολόγια και τα αποτελέσματα της έρευνας ήταν άκρως αποκαλυπτικά. Ένα μέρος του ημερολογίου είχε γραφτεί με στυλό διαρκείας (με το σφαιρίδιο στην μύτη). Το στυλό διαρκείας, παρ’ ότι δεν ήταν άγνωστο την δεκαετία του ’40, εντούτοις δεν κυκλοφορούσε στο εμπόριο πριν το 1951 (υπενθυμίζεται ότι η Άννα Φρανκ πέθανε το 1945). Είχε πολύ περιορισμένη χρήση, κυρίως στην Μεγάλη Βρετανία και μάλιστα σε ειδικές υπηρεσίες όπως η RAF (βρετανική πολεμική αεροπορία). Αργότερα, ένας αναθεωρητής της ιστορίας και γνωστός αρνητής του «Ολοκαυτώματος», ο Ρομπέρ Φορισόν, θα βάλει το κερασάκι στην τούρτα, όταν στο βιβλίο του «Είναι γνήσιο το ημερολόγιο της Άννας Φρανκ;», θα αντιπαραβάλει τον γραφικό χαρακτήρα του ημερολογίου που υποτίθεται ότι έγραψε η Άννα Φρανκ, με μια σημείωσή της που βρέθηκε πίσω από μια φωτογραφία της, με χρονική διαφορά 4 μηνών.

Γραφικός χαρακτήρας ημερολογίου και φωτογραφίας της Άννας Φρανκ

Η διαφορά των γραφικών χαρακτήρων όμως, είναι έτσι κι αλλιώς οφθαλμοφανέστατη μέσα στο ίδιο το ημερολόγιο που βρίσκεται στην Ολλανδία σε τραπεζικό θησαυροφυλάκιο…

Γραφικοί χαρακτήρες - Ημερολόγιο της Άννας Φρανκ

Μια περίεργη υπόθεση που συνέβη μερικές δεκαετίες πριν, θα ενισχύσει τους παραπάνω ισχυρισμούς. Ο Ότο Φρανκ θα καταλήξει -για πολλοστή φορά- στα δικαστήρια, μηνυόμενος αυτή τη φορά από τον Αμερικανοεβραίο συγγραφέα Μέγιερ Λεβίν. Ο Λεβίν με τον Φρανκ είχαν συμφωνήσει από το 1949 να γίνει ταινία και να ανεβεί στο θέατρο στην Αμερική το ημερολόγιο, πάνω σε σενάριο που είχε γράψει ο Μέγιερ και βασίζονταν στο περιεχόμενο του ημερολογίου. Τελικά η προσπάθεια ναυάγησε, καθώς οι παραγωγοί θεώρησαν πως η ιστορία δεν μπορεί να σταθεί με αξιώσεις. Ο Μέγιερ απάντησε με μηνύσεις, γιατί θεώρησε πως η ιδέα απορρίφθηκε επειδή το έργο ήταν «πολύ ιουδαϊκό». Και παρ’ ότι κέρδισε την δίκη, η ταινία δεν έγινε. Στο μεταξύ ο Φρανκ αποσύρθηκε από την συμφωνία και επιδόθηκε στην έκδοση του ημερολογίου. Ο Μέγιερ όμως τον μήνυσε το 1955, καθώς υποστήριξε, ότι ο Φρανκ στηρίχθηκε πάνω στην δική του δουλειά. Γι’ αυτό και αρκετοί επικριτές, χρεώνουν στον Μέγιερ την συγγραφή του τρίτου ημερολογίου, ή μέρος αυτού. Επιδικάστηκε τότε αποζημίωση στον Μέγιερ 50.000 δολαρίων (αποδίδοντάς του έτσι πνευματικά δικαιώματα), αλλά ασκήθηκε έφεση και στην συνέχεια η υπόθεση «θάφτηκε» καθώς τέθηκε στο αρχείο.

Είναι χαρακτηριστικό τέλος, πως αρκετοί απ’ όσους επιχείρησαν να αμφισβητήσουν την αυθεντικότητα του ημερολογίου, είτε διώχθηκαν και καταδικάστηκαν (ειδικά σε χώρες που η άρνηση του «Ολοκαυτώματος» είναι ποινικό αδίκημα), είτε ενίοτε τους ασκήθηκε και σωματική βία. Μια εξήγηση που δίνεται, είναι ότι επάνω στο ημερολόγιο της Άννας Φρανκ έχει στηθεί μια τεράστια επιχείρηση που αποφέρει πακτωλό χρημάτων (το σπίτι της λειτουργεί σαν μουσείο) και μια ενδεχόμενη ιστορική ανατροπή, θα επέφερε μεγάλες οικονομικές απώλειες, αν όχι την κατάρρευση. Η εξήγηση που δίνει σε αυτή την δικομανία το «Ίδρυμα Άννα Φρανκ» είναι ότι, λίγο πολύ, «και η ελευθερία του λόγου έχει κάποια όρια, ειδικά όταν προσβάλλει τα θύματα του «Ολοκαυτώματος»».

Πηγή
http://www.pare-dose.net/?p=3611



Διαβάστε περισσότερα...

Η ΑΛΛΗ ΟΨΗ ΤΗΣ ΚΡΙΣΗΣ

Ακούω απο όλους.

Η Ελλάδα χρωστάει και ΠΡΕΠΕΙ να δανειστεί.

Τι θα κάνουμε με τα δάνεια που έχουμε πάρει; Θα μπορέσουμε να τα βγάλουμε πέρα; κ.λ.π.κ.λ.π.

Θα παίξουμε το παιχνίδι των ερωτήσεων - απαντήσεων σε όσο πιό απλή γλώσσα γίνεται, για να γίνει κατανοητό σε όλους.

- Ποιά χώρα οχι στην Ε.Ε αλλά σε ολόκληρο τον κόσμο ΔΕΝ ΧΡΩΣΤΑΕΙ;

- ΟΛΕΣ χωρίς καμμία εξαίρεση.


Το επόμενο ερώτημα είναι.

- Σε ποιούς χρωστάνε; Δεν μπορεί τα κράτη όλα να χρωστάνε χωρίς κάποιος να παίρνει το δημόσιο χρήμα.

Η απάντηση απλή!!!!

Στίς τράπεζες.

- Γιατί χρωστάνε στίς τράπεζες, αφού αυτές "λενε" οτι αντιμετωπίζουν προβλήματα ;

Μα φυσικά γιατι αυτοί είναι οι κλέφτες, που έχουν κάνει επιστήμη την κλεψιά και έχουν κάνει ένα χάος όλο τον πλανήτη.

- Πως γίνεται να κλέβουν και ταυτόχρονα να έχουν πρόβλημα;

Γιατί η κλεψιά που κάνουν εχει ξεφύγει απο τα πραγματικά δεδομένα του όρου "χρήμα" και της πραγματικής δυνατότητας του όρου, και εχει γίνει πειραματόζωο με τις κάθε είδους κομπίνες των τραπεζών.

- Πως μπορούν δηλαδή οι τράπεζες να κλέβουν και να μην μπορούν να τις ανακαλύψουν;

Μα φυσικά διότι αυτοί που τους καλύπτουν δεν είναι τυχαίοι. Ειναι οι ίδιες οι κυβερνήσεις των κρατών.

- Γιατί να τους καλύπτουν οι κυβερνήσεις;

Γιατί η κάθε κυβέρνηση έχει ημερομηνία λήξης.

Γιατί η κυβέρνηση δεν έχει δική της την χώρα, αλλά έχει δική της τσέπη.

Αρα μια και οι τράπεζες έγιναν με προοπτική συνέχειας, είναι και οι μόνες που μπορούν να τροφοδοτούν τις κυβερνήσεις με χρήμα.

- Δεν θα μπορούσαν να κάνουν κάτι γι αυτό κάποιες κυβερνήσεις;

Ναι και με πάρα πολλούς τρόπους. Το ζητούμενο όμως ποιό θα ήταν; Αν τις κλείσουν η τις φορολογήσουν, η τις περιορίσουν δεν θα έχουν καμμία απολαβή.

- Γιατί αφού έχει το κράτος την δυνατότητα να "κόβει " χρήμα το αφήνει στίς τράπεζες.

Γιατί το χρήμα θα ήταν ελεγχόμενο και δεν θα μπορούσαν να το κλέβουν.

- Με τις τράπεζες δεν μπορεί να είναι ελεγχόμενο το χρήμα;

Οχι. Απλά αυτές θα το "διαθέσουν" σε επενδύσεις που εχουν φτειάξει οι ίδιες καθώς και στα λεγόμενα τραπεζικά προιόντα τους. Τα τρύκ τους είναι άπειρα προκείμενου να εξασφαλήσουν απόπειρα και μόνο ελέγχου.

- Γιατί να δώσουν στίς κυβερνήσεις χρήμα αφού μπορούν να το καλύψουν;

Γιατί χρειάζονται αβανταδόρους προκειμένου να περάσουν νόμους και διατάξεις που να τους βολεύουν.

Ενας κλέφτης δεν κλέβει μόνος του. Εχει και τζιλιαδόρο.

- Πως καταφέρνουν να κερδίζουν και οι άλλοι πάντα να χάνουν;

Γιατί το παιχνίδι το κάνουν αυτοί με τους δικούς τους όρους. Δεν επιτρέπουν παρεμβάσεις από άλλους.

Στο καζίνο ο μόνος κερδισμένος είναι η "μπάνκα'

- Τα κράτη πώς γίνεται να χρωστάνε αφού είναι ανταποδωτικά τα πράγματα.

Γιατί ΔΕΝ είναι ανταποδωτικά.

Αν το κράτος π.χ ήθελε να φτειάξει ενα δρόμο, τότε θα έβαζε π.χ διόδια για να βγάλει το κόστος. Τα διόδια θα είχαν ημερομηνία λήξης μια και μόλις εκαλύπτετο το ξοδευθέν ποσό θα έπρεπε να τα σταματίσουν.

Εδω φυσικά δεν συμβαίνει ποτέ αυτό για ένα απλό λόγο.

Αν τον έφτειαχνε το κράτος θα έδινε λόγο για την αξία κατασκευής και την χρονική περίοδο των διοδίων. Οταν την δίνει αλλού γίνετε το εξής. Μιζα για την ανάθεση τού έργου. Ποσοστό για όσο υπάρχουν τα διόδια και φυσικά μόνιμο χρήμα στη τσέπη.

- Ναι. Αλλά αυτά δεν είναι χρήματα της τράπεζας;

Φυσικά και είναι. Ο εργολάβος που θα βρεί τα χρήματα να τελειώσει το έργο, αφού θα τα πάρει από τα διόδια. Να και πάλι η τράπεζα.

- Η τράπεζα πού θα βρεί το χρήμα που πρέπει να διαθέσει για όλα αυτά που δανείζει, μια και το χρήμα δεν είναι όλο στις τράπεζες.

Η τράπεζα απλά δεν δανείζει χρήμα, αλλά υπόσχεση.

Ενα δάνειο, έχει οχι την μορφή ανταπόδωσης αλλά τοκογλυφίας.

Δίνει κάποια χρήματα που στην συνέχεια επιστρέφουν στην ίδια με την μορφή κατάθεσης με χαμηλό τόκο. Αρα με μηδέν κεφάλαιο "γεννάει" νεο χρήμα.

- Ναι αλλά πώς μπορεί να δανείζει τεράστια ποσά ( μικρά σε πολλούς); Εχει τόσα πολλά;

Οχι αλλά αυτό δεν είναι το πρόβλημα. Λύνεται με τον εξής απλό τρόπο. Π.χ Θέλετε να αγοράσετε ένα σπίτι. Πάτε στήν τράπεζα και παίρνεται δάνειο για την αγορά.

Ο πωλητής στην συνέχεια, θα πάει στην τράπεζα να καταθέσει τα χρήματα που πήρε από εσάς.

Αυτόματα έγιναν 2 πράγματα. Εσεις δανειστήκατε π.χ με 10% και ο καταθέτης θα πάρει 2%. Αρα χωρίς να μετακινηθούν ουσιαστικά χρήματα, η τράπεζα κερδίζει.

- Αφού η τράπεζα με τον τρόπο αυτό κερδίζει πολλά, δέν χρειάζεται κανένα. Γιατί να τα δώσει στις κυβερνήσεις;

Για να εξασφαλίσει ότι δεν θα την ελέγξουν ποτέ, για να μπορέσει να περάσει τα "ψιλα γράμματα" και να μπορεί να παίρνει όλες τις μεγάλες δουλειές απο το κράτος.

- Αν δεχθούμε αυτά σαν σωστά, πώς γίνεται να χρωστάμε αφού πληρώνουμε.

Δεν τα πληρώνουμε όλα για να υπάρχει συνέχεια. Οι κυβερνώντες πρέπει να τα παίρνουν για να ζήσει το σύστημα.

- Λεμε όμως ότι χρωστάμε 120-140% του ΑΕΠ. Πώς γίνεται.

Γίνεται γιατί απλά η μίζα περιλαμβάνεται στο δανειζόμενο ποσό.

Επίσης μια κατασκευή πχ. που θέλει να κάνει το κράτος πρέπει να έχει και το ίδιο συμμετοχή. Αν λοιπόν αυτά κρύβονται με υπερτιμολογήσεις, κάποια στιγμή το χρέος ανεβαίνει.

- Αρα τα χρήματα αυτά, πράγματι τα χρωστάμε.

Οχι βέβαια. Ολοι ανεξαιρέτως οι πολίτες πληρώνουν φόρους. Αρα δέν χρωστάνε. Τα χρέη είναι των κυβερνώντων και αυτοί είναι πού πραγματικά τα χρωστάνε.

- Είναι πράγματι μόνο τών κυβερνώντων;

Οχι βέβαια. Μαζί με τούς κυβερνώντες είναι και ένα μεγαλο συνάφι απο κολητούς που φροντίζουν να τα μοιραστούν.

- Γιατί λοιπόν να πληρώσουμε εμείς για χρέοι άλλων.

Γιατί αυτοί που έχουν την εξουσία φροντίζουν καλά την δική τους τσέπη και τα σπασμένα ας τα πληρώσουν οι πολλοί.

- Επομένως οι τράπεζες δεν φταίνε, φταίνε οι πολιτικοί;

Οι πολιτικοί ειναι οι παρέχοντες άσυλο στον αρχικλέφτη. Αρα συνένοχοι.

Οι τράπεζες πέρα απο αυτά που αναφέραμε χρησιμοποιούν ενα σωρό ακόμα απάτες, καλυπτώμενοι απο τους πολιτικούς.

- Δηλαδη τι ακριβώς κάνουν.

Οι τράπεζες εκμεταλεύονται το γεγονός οτι ΠΟΤΕ οι καταθέτες δεν θα πάνε μαζικά να κάνουν αναλήψεις των χρημάτων τους.

Απόδειξη δε σε αυτό ειναι το γεγονός οτι πρέπει να έχουν διαθέσιμο το 2% !!!!!! μόνο των καταθέσεων.

Δηλαδη σε μια μαζική αναληψη των χρηματων απο τους καταθέτες, οι τράπεζες ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΚΑΛΥΨΟΥΝ ΑΥΤΑ ΤΑ ΧΡΗΜΑΤΑ.

Με απλά λόγια ΚΛΕΙΝΟΥΝ ΟΛΕΣ.

Μια άλλη σημαντική απάτη είναι ότι σε ένα κεφάλαιο π.χ 1.000.000 ευρώ που καταθέτει κάποιος, η τράπεζα μπορεί να "δανεισει" πολλαπλάσια χρηματα μια και κρατά μόνο σαν εγγύηση το 2%.

Με λίγα λόγια η τράπεζες "δανείζουν" χρήματα που στήν ουσία ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ.

- Ναί. Αλλά αν κλείσουν οι τράπεζες, τότε τι θα γίνει;

Θα γίνει οτι προβλέπεται σε κάθε προβληματική επιχείρηση. Θα κλείσουν.

Δηλαδή θα χαθούν τα χρήματα μας;

Τα χρήματα σας μπορείτε να τα χρησιμοποιήσετε εσείς, αντι να τα χρησιμοποιούν οι τράπεζες.

Το χρήμα στην ουσία είναι είδος ΑΝΤΑΛΛΑΓΗΣ και όχι τοκογλυφίας.

Θα πρέπει κάποια στιγμή να πάρει την πραγματική του θέση. Την ανταλλαγή.

Οι τράπεζες τον πραγματικό τους ρόλο. Δηλαδή να είναι ΑΠΟΘΗΚΕΥΤΙΚΟΙ χώροι που θα φυλάγεται το χρήμα, και αυτός που θα πηγαίνει στην τράπεζα, να ΠΛΗΡΩΝΕΙ ΝΑ ΤΟΥ ΦΥΛΑΝΕ τα χρήματα του.

Ετσι δεν θα υπάρχει λόγος τοκογλυφίας, ούτε περισυλλογής χρήματος, μια και μια τυχον συσσώρευση θα κοστίζει μια και θα πληρώνουμε φύλαξη.

Αρα το χρήμα θα κινηθει για ανάπτυξη και συνεπώς για πραγματική βελτίωση της οικονομίας.

Πηγή
http://analytakis.capitalblogs.gr/listArticles.asp
Διαβάστε περισσότερα...

Ξανά στα… θρανία τα αρχαία ελληνικά και τα λατινικα.

Εκστρατεία για την επιστροφή των αρχαίων ελληνικών και των λατινικών στα βρετανικά σχολεία ξεκίνησε στην Αγγλία, με επικεφαλής την ιστορικό, συγγραφέα και παρουσιάστρια ιστορικών εκπομπών, Μπέτανι Χιουγκς.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Sunday Times», πολλές διασημότητες έχουν εκφράσει τη συμπαράστασή τους σε αυτό το εγχείρημα, όπως ο δήμαρχος του Λονδίνου, Μπόρις Τζόνσον, ο θεατρικός συγγραφέας Τομ Στόπαρντ, ο συγγραφέας αστυνομικών μυθιστορημάτων Κόλιν Ντέξτερ και η ηθοποιός Τζοάνα Λάμλεϊ.

«Ολοι τους δηλώνουν ευεργετημένοι από την εκμάθηση κλασικών γλωσσών στο σχολείο» όπως αναφέρεται στο σχετικό δημοσίευμα των «Sunday Times».

«Με έκαναν αυτό που είμαι» δηλώνει ο Μπόρις Τζόνσον. «Ένα από τα καλύτερα πράγματα που μου συνέβησαν, είναι ότι υποχρεώθηκα να κάνω λατινικά από 11 χρόνων και αρχαία ελληνικά από 12» τονίζει ο Κόλιν Ντέξτερ, ο οποίος, προτού γίνει επιτυχημένος συγγραφέας, δίδασκε αρχαία ελληνικά και λατινικά.

Ακόμη, η Μπέτανι Χιουγκς, η οποία έχει παρουσιάσει στη βρετανική τηλεόραση ντοκιμαντέρ για την αρχαία Σπάρτη, το βασιλιά Μίνωα και την Ωραία Ελένη, επισημαίνει ότι υπάρχει αυξημένο ενδιαφέρον για τις γλώσσες αυτές, που μέχρι πρόσφατα πολλοί θεωρούσαν «νεκρές».

Προκειμένου να προωθήσει αυτή της την προσπάθεια, δημιούργησε μια ειδική ιστοσελίδα στη διεύθυνση «www.classicsforall.com.», όπου τα σχολεία που θέλουν να συνεργαστούν με καθηγητές αρχαίων ελληνικών ή λατινικών μπορούν να αναζητήσουν εκεί το προσωπικό, αλλά και κατάλληλα βιβλία

Πηγή
http://www.protothema.gr/world/article/?aid=91948
Διαβάστε περισσότερα...

ΥΓΕΙΑ: Σε τι κατάσταση βρίσκεται η μνήμη σας;

Η μνήμη είναι η πιο σημαντική νοητική λειτουργία του ανθρώπου. «Πρόσφατες μελέτες δείχνουν ότι το σκορ σε μια κλίμακα μνήμης μια καθορισμένη στιγμή προσδιορίζει την ικανότητα αυτοεξυπηρέτησης του μεγάλου ανθρώπου ύστερα από πέντε χρόνια», εξηγεί η καθηγήτρια Νευρολογίας στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, κ. Μάγδα Τσολάκη.Υπάρχουν πολλά είδη μνήμης: η βραχύχρονη, η μακρόχρονη, η έκδηλη, η άδηλη, η διαδικαστική, η αυτοβιογραφική, η εργαζόμενη, η χωρική κ.α. «Η μνήμη που προσβάλλεται με την πάροδο του χρόνου είναι κυρίως η βραχύχρονη και είναι συνήθως σοβαρότερη η διαταραχή όσο μεγαλύτερη είναι η ηλικία»,

Σε μια πρόσφατη μελέτη του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου στην Πέλλα, σε συνεργασία με το ΤΕΙ Ηρακλείου Κρήτης, η οποία θα δημοσιευθεί τους επόμενους μήνες στο περιοδικό «Νευρολογία», οι ερευνητές βρήκαν ότι το ποσοστό της άνοιας είναι 3,6% σε ηλικιωμένους άνω των 65 ετών.

Οι ηλικιωμένοι που έχουν προβλήματα μόνο μνήμης (ήπια νοητική διαταραχή) αποτελούν το 26,4%-44,7% των αντρών και το 55,3% των γυναικών. Οι ηλικιωμένοι που έχουν προβλήματα μνήμης αλλά και κατάθλιψη φτάνουν το 27,3% στους άντρες και το 72,7% στις γυναίκες. Γενικά, οι νοητικά φυσιολογικοί ηλικιωμένοι αποτελούν το 18,6% στην ηλικία των 65-69.

Σχέση καρδιάς - εγκεφάλου

Η ηλικία αποτελεί την κυριότερη αιτία μείωσης των νοητικών λειτουργιών. Μελέτες δείχνουν ότι ο εγκέφαλος μετά την ηλικία των 40 ετών χρειάζεται περισσότερο χρόνο για να επεξεργαστεί νέες πληροφορίες και να ανασύρει τις παλιές, πιθανώς επειδή χάνονται κύτταρα στον ιππόκαμπο. Δεν είναι, όμως, μόνο αυτή. «Σήμερα πιστεύουμε ότι οι ίδιες στρατηγικές προφύλαξης που αφορούν το καρδιαγγειακό σύστημα ισχύουν και για τον εγκέφαλο», τονίζει η κ. Τσολάκη.

Υπάρχουν έρευνες, σε παγκόσμιο και ευρωπαϊκό επίπεδο (FINRISK, FINGER, CAIDE, EXTRA), οι οποίες εξετάζουν μακρόχρονα τους παράγοντες για άνοια και καρδιακά-εγκεφαλικά επεισόδια. ηλικία.

«Ο εγκέφαλός μας χρειάζεται οξυγόνο και γλυκόζη για να λειτουργήσει, στοιχεία τα οποία μεταφέρει το αίμα που κυκλοφορεί στα αγγεία μας», εξηγεί η κ. Τσολάκη. «Αν τα αγγεία είναι κλειστά λόγω μη ελεγχόμενης υπέρτασης, σακχαρώδους διαβήτη, υπερλιπιδαιμίας, καπνίσματος ή ομοκυστιναιμίας, οι διάφορες περιοχές του εγκεφάλου δεν μπορούν να λειτουργήσουν και επομένως η πρώτη νοητική λειτουργία που επηρεάζεται είναι η μνήμη - και μάλιστα η επεισοδιακή μνήμη (με αυτή θυμόμαστε π.χ. τι συνέβη χθες σε συγκεκριμένο τόπο), η οποία έχει σχέση με τις περιοχές του ιππόκαμπου και της αμυγδαλής».

Διάγνωση

Πώς θα βρεθεί η αιτία μιας διαταραχής της μνήμης; «Με επίσκεψη σε έναν νευρολόγο ή ψυχίατρο που ασχολείται με αυτές τις διαταραχές», απαντά η κ. Τσολάκη. «Συνήθως, αυτοί οι γιατροί συνεργάζονται με νευροψυχολόγους, που έχουν εκπαιδευτεί να εξετάζουν με ειδικές κλίμακες, που ελέγχουν όχι μόνο τη μνήμη, αλλά και άλλες νοητικές λειτουργίες, καθώς και τη διάθεση και τη λειτουργικότητα του ασθενούς. Με αυτά τα αποτελέσματα και τα κριτήρια για τα διάφορα νευροεκφυλιστικά νοσήματα, καθώς και τις εργαστηριακές εξετάσεις – αίματος και νευροαπεικονιστικές –, ο γιατρός μπορεί να βγάλει τα συμπεράσματά του».

Αν ο ασθενής έχει κατάθλιψη, θα πάρει πρώτα το αντικαταθλιπτικό του και μετά θα επανεξετασθεί. Εάν ο ασθενής περνάει περίοδο ιδιαίτερου στρες, καλό είναι να κάνει πρώτα ψυχοθεραπεία, γιατί το 80% των ασθενών με άνοια ανέφερε ότι πριν από την εμφάνισή της πέρασε ένα σοβαρό ψυχολογικό στρες.

Ο γιατρός θα κρίνει πότε θα γίνει νευροαπεικονιστικός έλεγχος. Σε νέους ασθενείς γίνεται γενετικός έλεγχος και για μεταλλάξεις. «Στη Θεσσαλονίκη, σε μια ερευνητική προσπάθεια για τη συσχέτιση του ελικοβακτηριδίου του πυλωρού (γιατί δεν επιτρέπει την απορρόφηση της βιταμίνης Β12) με τη νόσο του Aλτσχάιμερ, βρέθηκε ότι το 88% των ασθενών μας είχε ελικοβακτηρίδιο θετικό», προσθέτει η κ. Τσολάκη. «Επομένως, στέλνουμε τους ασθενείς μας και για γαστροσκόπηση».

Παράγοντες κινδύνου

Οι γυναίκες είναι πιο ευάλωτες από τους άνδρες(αναλογία 2 προς 1), σύμφωνα με τις επιδημιολογικές μελέτες. Η κληρονομικότητα επίσης παίζει μεγάλο ρόλο.

«Εχουν βρεθεί πάνω από 300 μεταλλάξεις σε τρία χρωμοσώματα που, αν κάποιος έχει μία από αυτές, θα αρρωστήσει οπωσδήποτε», λέει η κ. Τσολάκη. «Ευτυχώς, όμως, είναι σε πολύ μικρό ποσοστό (κάτω του 2%). Επιπλέον, έχουν βρεθεί και τέσσερα προδιαθεσικά γονίδια, τα οποία, αν τα έχεις και η ζωή σου έχει προβλήματα (από άποψη διατροφής, άσκησης, οικογενειακής θαλπωρής, συνθηκών εργασίας κ.λπ.), έχεις μεγάλες πιθανότητες για προβλήματα αρχικά στη μνήμη και κατόπιν για εμφάνιση άνοιας τύπου Aλτσχάιμερ».

Διατροφή

Μια νέα μελέτη, που ανακοινώθηκε στο παγκόσμιο συνέδριο στη Χονολουλού, έδειξε ότι η ανεπαρκής λήψη βιταμίνης Ε από την τροφή μας και η κακή αναλογία λιπών μπορεί να οδηγήσουν σε ανεπιθύμητο λιπιδικό προφίλ – και αυτό αποτελεί παράγοντα κινδύνου για άνοια τύπου Aλτσχάιμερ ή για νοητική διαταραχή.

Η έλλειψη της βιταμίνης Β επίσης μπορεί να σχετίζεται με νοητική διαταραχή. Και μια μελέτη σε 3.000 ανθρώπους από το Πανεπιστήμιο του Μάντσεστερ, η οποία δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση «The Journal of Neurology, Neurosurgery and Psychiatry», έδειξε ότι όσο χαμηλότερα επίπεδα βιταμίνης D έχετε στον οργανισμό σας, τόσο γρηγορότερα γερνά ο εγκέφαλός σας.

Μια σειρά παθήσεων, επίσης, αλλά και φαρμάκων, μπορεί να βλάψει τη μνήμη. Αυτές είναι ψυχιατρικές παθήσεις, παθήσεις των ενδοκρινών αδένων, μεταβολικές παθήσεις, αβιταμινώσεις, η ανοξία, λοιμώδεις παθήσεις, κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις, όγκοι και ο υδροκέφαλος χαμηλής πίεσης.

«Ο γιατρός, ο ασθενής και η οικογένεια πρέπει να έχουν στο μυαλό τους αυτές τις παθήσεις όταν προκύπτει μια διαταραχή των ανωτέρων νοητικών λειτουργιών», λέει η κ Τσολάκη. «Οταν δεν έχει περάσει πολύς χρόνος από την εμφάνιση των διαταραχών, ο ασθενής επανέρχεται – άλλοτε τελείως και άλλοτε μερικώς».

Προληπτικά όπλα

Ο καλός δείκτης ευφυΐας φαίνεται να αποτελεί προφυλακτικό παράγοντα για την άνοια. Μελέτες σε διδύμους, που πραγματοποίησε ο καθηγητής Νευρολογίας στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας δρ Πολ Τόμσον, έδειξαν ότι η ταχύτητα λειτουργίας του εγκεφάλου καθορίζεται γενετικά. Αλλοι ερευνητές πιστεύουν ότι υπεύθυνο γι' αυτό είναι ένα γονίδιο (το COMT) και ότι θα βρεθούν φάρμακα που θα επιδρούν σε αυτό.

Μια πρόσφατη μελέτη στο συνέδριο της Χονολουλού υποστηρίζει ότι η εκπαίδευση αποτελεί έναν απλό τρόπο για την ελάττωση της εξέλιξης της ταχύτητας στην άνοια. Και νέα μελέτη, που έγινε στη Θεσσαλονίκη και πρόκειται να δημοσιευθεί σε έγκριτο αγγλόφωνο περιοδικό, έδειξε ότι ασθενείς με ήπια νοητική διαταραχή, που ακολουθούν ειδικά σχεδιασμένα προγράμματα ανάλογα με τα προβλήματά τους, γίνονται φυσιολογικοί ηλικιωμένοι ύστερα από πέντε μήνες – και αυτή η βελτίωση συνεχίζεται και έξι μήνες μετά το τέλος του προγράμματος.

Αλλες νέες μελέτες, άλλωστε, υποστηρίζουν πως ο καφές και το τσάι, καθώς και μικρή ποσότητα κόκκινου κρασιού κάθε μέρα, προφυλάσσουν τον εγκέφαλο. «Υπάρχει βέβαια και η άποψη ότι όλα αυτά ωφελούν, γιατί χρησιμοποιούνται στα πλαίσια μιας κοινωνικής συναναστροφής», λέει η κ. Τσολάκη. «Μελλοντικές μελέτες θα δείξουν την αλήθεια». Ενας ερευνητής του ύπνου από το Πανεπιστήμιο του Σικάγου, ο δρ Τζέιμς Γουέιτ, συνιστά να πίνουμε μικρές γουλιές καφέ κατά τη διάρκεια της ημέρας, ώστε να παραμένουν σταθερά τα επίπεδα καφεΐνης στον εγκέφαλο.

Καλό κάνουν στον εγκέφαλό μας και τα μικρά διαλείμματα από τη δουλειά: μελέτες από τον Ματ Γουόκερ στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας δείχνουν ότι ένα διάλειμμα 90 λεπτών για φαγητό το μεσημέρι βελτιώνει τις ανώτερες νοητικές λειτουργίες μας και γι' αυτό οι εργαζόμενοι γίνονται το απόγευμα πιο έξυπνοι και αποδοτικοί.

Δεν έχουν γίνει ακόμη μεγάλες μελέτες που να αποδεικνύουν την αποτελεσματικότητα των συμπληρωμάτων διατροφής, όπως είναι τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, στη μνήμη. Πρόσφατη μελέτη, που δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση «Journal of the American Medical Associaion», απέρριψε και το φυτικό Gingko Biloba, καθώς οι ηλικιωμένοι που το πήραν επί επτά χρόνια είχαν την ίδια εξέλιξη με αυτούς που δεν το πήραν.

«Ωστόσο, υπάρχουν πρόσφατες μελέτες που υποστηρίζουν ότι η βιταμίνη Β12 προφυλάσσει από ισχαιμικές αλλοιώσεις του εγκεφάλου (ίσως μέσα στα πλαίσια της ελάττωσης της ομοκυστεΐνης)» , λέει η κ. Τσολάκη. Τον περασμένο Σεπτέμβριο, ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης δημοσίευσαν μια έρευνα δύο ετών σε 168 ανθρώπους άνω των 70, η οποία δείχνει ότι υψηλές δόσεις βταμίνης Β12 και φολικού οξέος μπορεί να μειώσουν τον ρυθμό συρρίκνωσης του εγκεφάλου κατά το ένα τρίτο.

Μια έρευνα σε 1.400 αναγνώστες του επιστημονικού περιοδικού «Nature» έδειξε ότι το 20% από αυτούς παίρνει κάποιο «έξυπνο φάρμακο» για να τονώσει την εγκεφαλική απόδοσή του.

«Τα φάρμακα, όμως, έχουν δείξει αποτελεσματικότητα μόνο σε ασθενείς με άνοια ή σε κάποιους με ήπια νοητική διαταραχή με συγκεκριμένο γονιδίωμα», αναφέρει η κ. Τσολάκη. «Εως σήμερα δεν έχει αποδειχθεί ότι κάποιος φαρμακευτικός ή μη φαρμακευτικός παράγοντας θα μπορούσε να σταματήσει τη νευροεκφυλιστική διαδικασία του εγκεφάλου μας, η ταχύτητα της οποίας ποικίλλει από άνθρωπο σε άνθρωπο».

Συμφωνία υπάρχει σε ένα σημείο: «Ολοι οι νευροεπιστήμονες πιστεύουμε ότι κάθε άσκηση του μυαλού, όποια και νάναι, διατηρεί το μυαλό σε καλή κατάσταση, ιδιαίτερα όταν γίνεται σε χαρούμενο περιβάλλον». διαβεβαιώνει η καθηγήτρια.

Σε μια νέα μελέτη, που ανακοινώθηκε στο παγκόσμιο συνέδριο στη Χονολουλού το καλοκαίρι του 2010, συμμετείχαν 2.832 εθελοντές, μέσης ηλικίας 73 ετών, επί πέντε χρόνια. Η ομάδα που έκανε νοητική άσκηση βελτιώθηκε στις νοητικές λειτουργίες και είχε λιγότερα προβλήματα στην καθημερινή δραστηριότητα, δηλαδή στην ικανότητα για τηλέφωνο, ψώνια, μαγείρεμα, καθαριότητα, μετακίνηση και λήψη φαρμάκων.

Φυσιολογικές αλλαγές λόγω ηλικίας

- Ξέχασες να παραλάβεις κάποιον μηνιαίο μισθό

- Ξέχασες μια ημερομηνία και τη θυμήθηκες λίγο αργότερα

- Ξεχνάς πού και πού ποια λέξη πρέπει να χρησιμοποιήσεις

- Παίρνεις κάποιες λανθασμένες αποφάσεις

- Κάπου κάπου χάνεις κάποιο αντικείμενο

Σημάδια άνοιας/Αλτσχάιμερ

- Είσαι ανίκανος να διαχειρισθείς τα οικονομικά σου

- Χάνεις την επαφή με την εποχή ή τις ημερομηνίες

- Εχεις δυσκολία να κάνεις διάλογο

- Εχεις πτωχή κριτική ικανότητα

- Τοποθετείς αντικείμενα σε λάθος μέρη και δυσκολεύεσαι να τα βρεις

ΠΗΓΗ: Ελληνική Ομοσπονδία Νόσου Αλτσχάιμερ

Πηγή
http://ygeia.tanea.gr/default.asp?pid=8&ct=1&articleID=10957&la=1
Διαβάστε περισσότερα...

ΥΓΕΙΑ: Ο τοματοχυμός δυναμώνει τα οστά

Δύο ποτήρια τοματοχυμός την ημέρα μπορεί να δυναμώσουν τα οστά και να μειώσουν τον κίνδυνο αναπτύξεως οστεοπόρωσης, αναφέρουν καναδοί ερευνητές. Το όφελος πιστεύεται ότι οφείλεται σε μια αντιοξειδωτική ουσία της τομάτας.

Η ουσία είναι η λυκοπένη (ή λυκοπένιο), που ήδη έχει διαπιστωθεί ότι μειώνει τον κίνδυνο αναπτύξεως καρκίνου του προστάτη και ότι προστατεύει από την καρδιοπάθεια.

Η οστεοπόρωση είναι πολύ συχνή. Υπολογίζεται ότι στην χώρα μας 400.000 γυναίκες ηλικίας άνω των 50 ετών έχουν παραμορφώσεις στην σπονδυλική στήλη εξαιτίας της, ενώ άλλες 600.000 έχουν παθολογικά χαμηλή οστική πυκνότητα.


Επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο του Τορόντο, ζήτησαν από 60 μετεμμηνοπαυσικές γυναίκες, ηλικίας 50 έως 60 ετών, να αφαιρέσουν για ένα μήνα από τη διατροφή τους όλα τα τρόφιμα με τομάτα (από το ίδιο το λαχανικό έως κάθε είδους σάλτσα).

Αυτό είχε ως συνέπεια να αυξηθούν σημαντικά στο αίμα τους τα επίπεδα μιας χημικής ουσίας (λέγεται Ν-τελοπεπτίδιο), η οποία απελευθερώνεται όταν διασπάται η οστική μάζα.

Στη συνέχεια, οι γυναίκες χωρίστηκαν σε τέσσερις ομάδες και έπιναν καθημερινά επί 4 μήνες δύο ποτήρια τοματοχυμό του εμπορίου που είθισται να περιέχει 15 mg λυκοπένη ή έναν εμπλουτισμένο τοματοχυμό (περιείχε 35 mg λυκοπένη) ή έπαιρναν κάψουλες λυκοπένης ή έπαιρναν κάψουλες από μία ανενεργό ουσία.

Οι γυναίκες που έπιναν έναν από τους χυμούς ή έπαιρναν τις κάψουλες λυκοπένης παρουσίασαν σημαντική μείωση των επιπέδων του Ν-τελοπεπτιδίου, ενώ αντιθέτως δεν παρουσίασαν καμία βελτίωση όσες έπαιρναν τις κάψουλες με την ανενεργή ουσία.

Ο τοματοχυμός του εμπορίου ήταν εξίσου αποτελεσματικός με τον εμπλουτισμένο, σύμφωνα με τους ερευνητές.

Το συμπέρασμα της μελέτης τους, που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση «Osteoporosis International», ήταν ότι «δύο ποτήρια τοματοχυμός την ημέρα, με περιεκτικότητα 15 mg σε λυκοπένη, μπορεί να αρκούν για να ενδυναμωθούν τα εύθραυστα οστά».

Πηγή
http://ygeia.tanea.gr/default.asp?pid=8&ct=1&articleID=10989&la=1
Διαβάστε περισσότερα...

ΓΕΛOIOΓΡΑΦΙΑ : Γέλα ρε! Τι σου ζητάνε;;;;


Στάθης στην Ελευθεροτυπία


Πηγή
http://greek-cartoons.blogspot.com/
Διαβάστε περισσότερα...