Δευτέρα 18 Μαρτίου 2013

Η εικόνα για την Κύπρο που σάρωσε τα social media (pic)

Μια χιουμοριστική εικόνα που κάνει το γύρο του διαδικτύου αποτυπώνει όλη την αλήθεια για την Κυπριακή πραγματικότητα.
Ενώ βρισκόμαστε στην δύνη πολύπλοκων και "σοφιστικέ" αναλύσεων για το τι συμβαίνει στην Κύπρο ένας σκιτσογράφος κατάφερε να δώσει μέσα από μια ευφάνταστη  γελοιογραφία τα όλα όσα συμβαίνουν σήμερα στο νησί και να ταπώσει πολιτικού και οικονομολόγους. Άλλωστε δεν είναι τυχαίο το γνωμικό που λέει ότι μια φωτογραφία ισούται με χίλιες λέξεις. 







Πηγή















Διαβάστε περισσότερα...

Γιατί έγινε η δήμευση των καταθέσεων στην Κύπρο; Του Δημήτρη Καζάκη

Αυτό που έγινε στην Κύπρο με κατευθείαν «κούρεμα» των καταθέσεων δεν είναι ολίσθημα, ούτε λάθος, ούτε κάποιο αναγκαίο κακό. Πρόκειται για έγκλημα εκ προμελέτης που αποφασίστηκε από το Eurogroup στις 15/3 και εκτελέστηκε από τον νέο Πρόεδρο της Κύπρου Νίκο Αναστασιάδη, γνωστό οικονομικό δολοφόνο και διαπλεκόμενο με πολύ σκοτεινά συμφέροντα.




του Δημήτρη Καζάκη
kazakisΤο βασικό πρόβλημα δεν βρίσκεται απλά στο «κούρεμα» των καταθέσεων, αλλά στο ανεπανόρθωτο πλήγμα που δέχτηκε το τραπεζικό σύστημα του νησιού. Είτε περάσει το «κούρεμα», είτε όχι. Είτε γίνει στα 9,90 % για πάνω από 100 χιλιάδες ή όχι, είναι παντελώς αδιάφορο. Κανείς δεν μπορεί να έχει εμπιστοσύνη σ’ ένα τραπεζικό σύστημα όπου κάποιος αποφασίζει αυθαίρετα το «κούρεμα» των καταθέσεων. Ένα τέτοιο τραπεζικό σύστημα δεν μπορεί να σταθεί. Ακόμη κι αν ανακληθεί το «κούρεμα», ποιος μπορεί να έχει εμπιστοσύνη ότι κάτι τέτοιο δεν θα επαναληφθεί; Επομένως το σίγουρο είναι ότι οι τράπεζες της Κύπρου, είτε «κουρευτούν» οι καταθέσεις, είτε όχι, θα έχουν να αντιμετωπίσουν – μόλις, όποτε, ή αν ανοίξουν ποτέ – ένα γενικευμένο πανικό καταθετών που θα επιδιώκουν την ανάληψη των χρημάτων τους από τις τράπεζες. Και έχουν απόλυτο δίκιο.
Τι τράβηξε την προσοχή στην Κύπρο των αρπακτικών της Ευρωζώνης; Μα το ύψος των καταθέσεων που βρίσκονται στις τράπεζές της. Οι καταθέσεις στο κυπριακό τραπεζικό σύστημα ανέρχονται στο 382% του ΑΕΠ της Κύπρου. Ίσως ο υψηλότερος δείκτης καταθέσεων στην ευρωζώνη. Το αντίστοιχο ποσοστό για την Ιρλανδία είναι 152%, ο μέσος όρος της ευρωζώνης κυμαίνεται περίπου στο ΑΕΠ της, ενώ στην Ελλάδα οι καταθέσεις και ρέπος στις εγχώριες τράπεζες ανέρχονταν στα 221 δις ευρώ (Ιανουάριος ’13) δηλαδή στο 115% περίπου του ΑΕΠ της χώρας. Με άλλα λόγια οι κυπριακές τράπεζες έχουν πολλές καταθέσεις.
Περίπου το 62,5% των καταθέσεων στο κυπριακό τραπεζικό σύστημα είναι από κατοίκους της Κύπρου. Πιο συγκεκριμένα ο ιδιωτικός τομέας της Κύπρου διαθέτει (13/2/’13) καταθέσεις στις εγχώριες τράπεζες ύψους 42,3 δις ευρώ, ή 237% του ΑΕΠ της Κύπρου. Από αυτά τα 26,3 δις ευρώ, ή 147% του ΑΕΠ της Κύπρου ανήκουν στα εγχώρια νοικοκυριά, ενώ τα 9,3 δις ευρώ, ή 52% του ΑΕΠ ανήκουν σε επιχειρήσεις. Για να πάρουμε μια ιδέα τι σημαίνουν όλα αυτά, ας αναλογιστούμε ότι στην Ελλάδα τον Ιανουάριο του 2013, οι κάτοικοι εσωτερικού διέθεταν καταθέσεις 176,6 δις ευρώ, ή 91% του ΑΕΠ της χώρας. Από αυτά τα 161 δις ευρώ, ή 83% του ΑΕΠ αφορούν σε καταθέσεις των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων. Ενώ τα νοικοκυριά διαθέτουν σε καταθέσεις 135,8 δις ευρώ ή 70% του ΑΕΠ της χώρας.
Ένα δεύτερο πολύ σημαντικό στοιχείο της καταθετικής βάσης των τραπεζών της Κύπρου είναι το ιδιαίτερο μεγάλο μέγεθος καταθέσεων και ρέπος από το εξωτερικό και κυρίως από χώρες εκτός ευρωζώνης. Το σύνολο των ιδιωτικών καταθέσεων στην Κύπρο που προέρχονται εκτός ευρωζώνης ανέρχονται σε 20,8 δις ευρώ, ή 116% του ΑΕΠ του νησιού. Από αυτά τα νοικοκυριά από χώρες εκτός ευρωζώνης διαθέτουν 4,9 δις ευρώ ή 27%, οι επιχειρήσεις από χώρες εκτός ευρωζώνης διαθέτουν 11,4 δις ευρώ καταθέσεις ή 64% του ΑΕΠ, ενώ πιστωτικά ιδρύματα εκτός ευρωζώνης διαθέτουν 4,5 δις ευρώ ή 25% του ΑΕΠ της Κύπρου. Στην Ελλάδα, για να έχουμε ένα μέτρο σύγκρισης, οι καταθέσεις και ρέπος μη κατοίκων της ζώνης του ευρώ ανέρχονται στα 43 δις ευρώ, ή στο 22% του ΑΕΠ της χώρας.
Ο πληθυσμός της Κύπρου είναι περίπου 875.000, ώστε οι καταθέσεις από τον τομέα των νοικοκυριών συνεπάγονται κατά κεφαλήν ποσό 30.000 ευρώ περίπου. Σε αντίθεση με τα 4,6 εκατομμύρια του πληθυσμού της Ιρλανδίας που συνεπάγεται κατά κεφαλήν καταθέσεις των νοικοκυριών της τάξης των 20.000 ευρώ. Και της Ελλάδας της οποία οι κατά κεφαλή καταθέσεις των νοικοκυριών ανέρχονται στα 12.500 ευρώ. Η Ελλάδα έχει κατά κεφαλή ΑΕΠ 17.900 ευρώ περίπου, η Ιρλανδία έχει 35.000 ευρώ, ενώ η Κύπρος 20.000 ευρώ.
Οι κατά κεφαλήν καταθέσεις των νοικοκυριών στην Κύπρο είναι 150% υψηλότερες του κατά κεφαλήν ΑΕΠ της. Οι επίσημες στατιστικές δείχνουν ότι οι Κύπριοι έχουν πολλά χρήματα στην τράπεζα. Ενώ το εγχώριο τραπεζικό σύστημα της Κύπρου αποτελεί πόλο προσέλκυσης πολύ σημαντικών καταθέσεων από το εξωτερικό και κυρίως από χώρες εκτός ευρωζώνης. Ολόκληρη τη οικονομία της Κύπρου στηρίζεται κατά πρώτο και κύριο λόγο στην μετατροπή των τραπεζών της σε διαμετακομιστικό κέντρο κεφαλαίων, ειδικά με την μορφή δανείων και καταθέσεων. Για παράδειγμα το 2011, με βάση τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία, οι εγχώριες τράπεζες της Κύπρου εξήγαγαν 43,5 δις ευρώ σε Δάνεια/Νόμισμα και καταθέσεις και εισήγαγαν 62,6 δις ευρώ. Την ίδια χρονιά το ΑΕΠ της Κύπρου ανήλθε σχεδόν σε 18 δις ευρώ τρέχουσες τιμές. Το χρήμα που διακίνησαν οι εγχώριες τράπεζες της Κύπρου προς το εξωτερικό ήταν σχεδόν 2,5 φορές μεγαλύτερο από το ΑΕΠ και από το εξωτερικό σχεδόν 3,5 φορές μεγαλύτερο από το ΑΕΠ του νησιού.
Όλα αυτά δεν θα μπορούσαν να είχαν περάσει απαρατήρητα από τα αρπαχτικά της ευρωζώνης και κυρίως την Γερμανία. Το θέμα ήταν πώς θα έβαζαν στο χέρι την Κύπρο με δεδομένο ότι χάρις στη συμμετοχή στην ευρωζώνη το συνολικό εξωτερικό χρέος του νησιού ανήλθε από 200% του ΑΕΠ το 2004 στα 447,4% του ΑΕΠ το 2008, στα 465,6% του ΑΕΠ το 2011. Η ιδιαίτερα μεγάλη καταθετική βάση του εγχώριου τραπεζικού συστήματος, αλλά και το εμπόριο χρήματος με το εξωτερικό και κυρίως με χώρες εκτός ευρωζώνης, έδινε στο νησί την δυνατότητα να αντιμετωπίσει με σχετική ευκολία τις όποιες ζημιές λόγω της κρίσης χρέους στην ευρωζώνη.
Η επίθεση που δέχθηκε η Κύπρος από τα αρπαχτικά της ευρωζώνης άρχισε να προετοιμάζεται από το 2011, έστω κι αν έλλειπαν στα στοιχεία εκείνα που έκαναν περισσότερο ανησυχητική την οικονομική πορεία της Κύπρου από εκείνη των άλλων χωρών της ευρωζώνης ακόμη και της Γερμανίας. Παρ’ όλα αυτά η ευρωζώνη ξεκίνησε ολόκληρη εκστρατεία για την θυματοποίηση της Κύπρου. Σ’ αυτήν την εκστρατεία συμμετείχε και ο προηγούμενος πρόεδρος της Κύπρου Χριστόφιας, ο οποίος άνοιξε τον δρόμο για την επίθεση αυτή εναντίον του νησιού. Το παραμύθι είναι γνωστό: οι τράπεζες εμφάνισαν λογιστικές ζημιές και επομένως το κράτος έπρεπε να τις διασώσει.
Βέβαια οι λογιστικές ζημιές των τραπεζών ήταν εν πολλοίς εικονικές λόγω της αλλαγής των τοποθετήσεών τους σε ελληνικά και άλλα ομόλογα, αλλά λόγω της συγκριτικά τεράστιας καταθετικής βάσης που υποτίθεται ότι διαθέτουν, οι ζημιές δεν συνιστούσαν κίνδυνο γι’ αυτές. Οι αξιωματούχοι της ευρωζώνης ήξεραν πολύ καλά τι είχαν κάνει την καταθετική τους βάση οι τράπεζες και πώς την έχουν εξανεμίσει, γι’ αυτό και τις έπεισαν να δεχθούν το «δώρο» της διάσωσης. Κι έτσι όλοι μαζί άρχισαν να ψάλουν το Αλληλούια του γνωστού μονόδρομου της τρόικας. Με πριμαντόνα τον Χριστόφια προσπάθησαν να εξαπατήσουν τους Κύπριους ότι δεν υπήρχε άλλος δρόμος. Και κλάμα η κυρία του προεδρικού μεγάρου!
Κι όλα αυτά βέβαια με την γνωστή δικαιολογία. Οι τράπεζες έπρεπε να διασωθούν και μάλιστα ατόφιες, χωρίς να ψάξει κανένας τα ενεργητικά τους για το που πήγε και πάει τόσο χρήμα, μόνο και μόνο για να εγγυηθούν άπαντες τις καταθέσεις του κοσμάκη. Με την άνοδο του Νίκου Αναστασιάδη και με δεδομένη την γενική αποχαύνωση που ακολουθεί κάθε εκλογική αναμέτρηση όπου ο λαός έχει να επιλέξει ανάμεσα στην Σκύλα και την Χάρυβδη, ξεκίνησε η επίθεση.
Το συγκεκριμένο μέτρο δείχνει τα εξής:
Πρώτο: Σε τι άθλια κατάσταση βρίσκεται η ίδια η ευρωζώνη και κυρίως οι μεγάλες οικονομίες της με πρώτη την Γερμανία. Αυτός είναι ο λόγος που δεν μπορούν να περιμένουν, ούτε να παίξουν το παιχνίδι της κλιμάκωσης των μνημονίων, όπως έκαναν με την Ελλάδα, όπως επίσης με την Ιρλανδία και Πορτογαλία. Η διάλυση της οικονομίας της Κύπρου με αυτόν τον άμεσο τρόπο υποδηλώνει ότι η ύφεση που αγκαλιάζει ακόμη και την Γερμανία δεν αφήνει πολλά περιθώρια κινήσεων στα αρπαχτικά της ευρωζώνης.
Δεύτερο: Πώς σκέφτονται να λειτουργήσουν τον αποκαλούμενο «ενιαίο τραπεζικό χώρο» της ευρωζώνης, όπως τον έχουν αποφασίσει. Οι τράπεζες και κυρίως οι καταθέσεις των πολιτών της ευρωζώνης θα μετατραπούν σε εύκολη λεία των αρπαχτικών της. Άλλωστε εγγύηση καταθέσεων στην ευρωζώνη δεν υπάρχει. Μέχρι σήμερα μόνο τα κράτη μπορούσαν να παράσχουν τέτοια εγγύηση, αλλά μόνο εικονικά μιας και σε περίπτωση γενικής κατάρρευσης των τραπεζών δεν μπορούν να αντλήσουν τα χρήματα που χρειάζονται για να αποκαταστήσουν τις χαμένες καταθέσεις.
Τρίτο: Η Κύπρος δεν πρόκειται να συνέλθει ξανά μετά από αυτό το χτύπημα. Ότι κι αν αποφασιστεί για το «κούρεμα» οι εγχώριες τράπεζες θα αδειάσουν από καταθέσεις και κεφάλαια, ενώ κανείς δεν πρόκειται ποτέ να τις ξαναεμπιστευτεί. Κι αυτό είναι μόνο το πρώτο βήμα για να εξαρτηθεί πλήρως η Κύπρος και η οικονομία της από τον μηχανισμό στήριξης που θα της επιβάλει το Eurogroup, ενώ θα αναγκαστεί να ξεπουλήσει τα πάντα μετατρέποντας του Κυπρίους σε ραγιάδες, σε δουλοπάροικους των αγορών με την προσδοκία ενός ξεροκόμματου.
Η Κύπρος κι ο λαός της έχει δυο μόνο επιλογές: Ή να επιζήσει σαν αποικία υπό καθεστώς πλήρους εξάρτησης από τις χρηματοδοτήσεις από το ευρωσύστημα που θα δώσει σε Γερμανούς και άλλους την δυνατότητα να την λεηλατήσουν όσο κανένας άλλος κατακτητής στην πολύχρονη ιστορία του νησιού. Ή να φύγει αμέσως εδώ και τώρα από το ευρώ, να εισάγει ξανά την κυπριακή λίρα, να θέσει υπό καθεστώς δημόσιας εκκαθάρισης τις τράπεζες – για να ξεκαθαριστεί το που πήγε όλο αυτό το χρήμα – έτσι ώστε να ανοικοδομήσει το τραπεζικό σύστημά της υπό κρατική ιδιοκτησία και να ανοικοδομήσει την οικονομία της επενδύοντας στην ζωντανή εργασία και στην κυριαρχία του νησιού. Άλλος δρόμος δεν υπάρχει.
Τα επόμενα εικοσιτετράωρα θα δούμε αν οι μηχανισμοί της ευρωζώνης θα μπορέσουν να αναχαιτίσουν την επιδρομή στις τράπεζες από καταθέτες σ’ ολόκληρο το ευρωσύστημα. Αν τα καταφέρουν θα έχουν την ευκαιρία να αντιμετωπίσουν την ραγδαία πτώση του ευρώ, αλλά και των αγορών κεφαλαίου. Διαφορετικά θα δούμε έναν γενικευμένο πανικό με εξαργυρώσεις σε όλες τις αγορές κεφαλαίου που θα συμπαρασύρει τα πάντα και θα προκαλέσει ένα μεγάλο κραχ στην ίδια την καρδιά της ευρωζώνης.
Όπως και να έχουν οι εξελίξεις, εμείς δεν μπορούμε να περιμένουμε. Αν έκαναν κάτι τέτοιο σε μια εύρωστη γενικά οικονομία σαν της Κύπρου, σκεφτείτε τι σχεδιάζουν για μια χώρα σαν την Ελλάδα. Πρέπει εδώ και τώρα να αποσύρουν όσοι διαθέτουν ακόμη καταθέσεις, ακόμη και το τελευταίο τους ευρώ από τις τράπεζες πριν να είναι πολύ αργά γι’ αυτούς. Ταυτόχρονα θα πρέπει να γενικευτεί η παύση πληρωμών όλων μας προς το κράτος, έτσι ώστε να καταρρεύσει η κυβέρνηση. Αν το κάνουμε με συνέπεια και συνέχεια για το επόμενο δίμηνο, τότε αποκτούμε την πρωτοβουλία ως λαός και επιβάλουμε τετελεσμένα. Αντί να μας τα επιβάλουν αυτοί, ας τους τα επιβάλουμε εμείς.


Πηγή





Διαβάστε περισσότερα...

«Ό,τι σπείρει θα θερίσει» η Κύπρος

Φουντώνει ο «ψυχρός» πόλεμος μεταξύ Ρωσίας και Δύσης. Επίκεντρο τις τελευταίες μέρες η Κύπρος, όπου διακυβεύονται πολλά συμφέροντα και υπέρογκα ποσά χρημάτων. Πως θα συμπεριφερόταν μια σοβαρή χώρα; Θα προσπαθούσε ν’ αδράξει ό,τι καλύτερο μπορεί, κινούμενη πολυδιάστατα και μελετώντας όλες τις παραμέτρους.
Η Κύπρος όμως επιλέγει μάλλον, όπως η Ελλάδα, την μονόπλευρη προσκόλληση στα δάνεια της παγκόσμιας διαπλοκής. Οι «λεγεωνάριοι» των δυτικών συμφερόντων αρνήθηκαν να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων. Η Ρωσία, σύμφωνα με πληροφορίες που θ’ αρνηθούν οι «ευρωπαϊστές ιδεολόγοι», πρότεινε στην Κύπρο την αγορά του χρέους των τραπεζών ζητώντας ως αντάλλαγμα την εκμετάλλευση φυσικού αερίου από οικόπεδα της ΑΟΖ. Το ρωσικό χρήμα θα κατέφθανε μέσω της αγοράς μίας εκ των δύο μεγάλων κυπριακών τραπεζών.

 

Στην πολιτική κανείς δεν αγαπάει κανέναν. Όλοι έχουν τα δικά τους συμφέροντα και ζητούν ανταλλάγματα. Στην κατάσταση που είναι η Κύπρος, πρέπει να ποντάρει, κατά την άποψή μου, στην συνεργασία με την Ρωσία. Ή νομίζουν μερικοί πως αν δεν δεχτεί το κούρεμα η Λευκωσία, θα την «παρατήσουν» οι Βρυξέλλες. Ποιος αφήνει έτσι εύκολα τον θησαυρό που λέγεται Κύπρος; Απλά θα στριμώχνονταν προσωρινά όλοι εκεί. Άρα δεν θα γινόταν μονόπλευρο ξεπούλημα.
Τώρα; Η Κύπρος έγινε το πρώτο κράτος που κλέβει στην ψύχρα πολίτες και εταιρείες. Η εμπιστοσύνη σαν χρηματοπιστωτικό κέντρο έχει πέσει στο ναδίρ. Είναι σαφές ότι στην περίπτωση κουρέματος, που σημαίνει ουσιαστικά κατάσχεση χρημάτων, όλες οι καταθέσεις θα φύγουν και η οικονομία του νησιού θα καταστραφεί. Μέχρι σήμερα η ελληνική μεγαλόνησος στηριζόταν στους φόρους 10% από τις εταιρείες, κυρίως ρωσικές, αλλά και στον τουρισμό.
Όσο για την ΕΕ φαίνεται πως στο θέμα της Κύπρου επικράτησε η θέση που υποστηρίζει την πλήρη ρήξη με την Ρωσία και όχι την συνεργασία. Οψόμεθα… Οι Δυτικοί επιδιώκουν ενεργειακή ανεξαρτησία, εκμεταλλευόμενοι τα ελληνικά κοιτάσματα. Εντούτοις παραμένουν εξαρτημένοι από την «Αρκούδα». Αυτό έπρεπε να το αξιοποιήσει η νέα ηγεσία της Κύπρου, υπογραμμίζοντας στην ΕΕ την ανάγκη συνεννόησης με την Μόσχα στην υπόθεση διάσωσης. Τελικά ενέδωσαν στις απειλές των «Ευρωπαίων» που, εκτός των άλλων, εποφθαλμιούν τα ρωσικά χρήματα εκεί. Οι Αμερικανοί, από την άλλη, τηρούν σιγή ιχθύος, «τρίβοντας» τα χέρια τους.
Η Ρωσία, εκ των πραγμάτων, δεν θα μείνει άπραγη. Η περιοχή την αφορά άμεσα. Από την άλλη δεν μπορεί ν’ αφήσει τα χρήματα της στα χέρια των «τοκογλύφων».  Οι εξελίξεις αναμένονται ραγδαίες. Ο Nikos Anastasiades σαν δεύτερος George Papandreou επέλεξε την εξάρτηση από τα δάνεια ΔΝΤ και «φίλων». Τον λόγο έχουν τα υπόλοιπα κόμματα και ο κυπριακός λαός.
Μην ξεχνάμε ότι εκκρεμούν θέματα, όπως το Κυπριακό και η κήρυξη ελληνικής ΑΟΖ. Θα στηριχτεί ο Ελληνισμός μόνο στους Δυτικούς; Τι λέει η ιστορία; Ποια η στάση τους σε δύσκολες για τους Έλληνες στιγμές;
Η εξασφάλιση πολύπλευρων συμμαχιών είναι απαραίτητη. Με τα τωρινά δεδομένα και τους σημερινούς ταγούς, η συγκεκριμένη προοπτική φαίνεται ότι απομακρύνεται, αν και οι συγκυρίες την επιτρέπουν. Ωστόσο σε τέτοιες περιπτώσεις απαιτείται και αυταπάρνηση, κάτι που οι περισσότεροι από τους σημερινούς πολιτικούς δεν έχουν, διότι είναι «βολεμένοι» στα προνόμιά τους.
Οι μέρες που έπονται θα είναι πάρα πολύ δύσκολες τόσο σε εγχώριο όσο και σε παγκόσμιο επίπεδο. Πλέον ελπίζουμε μόνο στον αστάθμητο παράγοντα του Θουκυδίδη…

Κίμων Γεωργακάκης, Πολιτικός Επιστήμων

 Πηγή








Διαβάστε περισσότερα...

Βίντεο με την υποστολή της Γερμανικής σημαίας απο διαδηλωτές στην Κύπρο.

Διαβάστε περισσότερα...

Η ΓΕΡΜΑΝΙΑ ΥΠΕΓΡΑΨΕ ΤΗΝ ΘΑΝΑΤΙΚΗ ΚΑΤΑΔΙΚΗ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ

Όχι μόνο της ΤΟΥΡΚΙΑΣ αλλά και την δική της.

ΕΞΗΓΩ:

Η ΓΕΡΜΑΝΙΑ προσπαθεί να αρπάξει τον ορυκτό πλούτο της ΚΥΠΡΟΥ. Σαν φόβητρο χρησιμοποιεί
την ΤΟΥΡΚΙΑ με την οποία έχει άριστες σχέσεις.

Την ΤΟΥΡΚΙΑ η ΓΕΡΜΑΝΙΑ την βοηθάει ώστε να μην δημιουργηθεί ΚΟΥΡΔΙΚΟ ΚΡΑΤΟΣ ώστε μέσω της ΤΟΥΡΚΙΑΣ να βάλει χέρι η ΓΕΡΜΑΝΙΑ στα πετρέλαια της ΜΟΣΟΥΛΗΣ στο ΒΟΡΕΙΟ ΙΡΑΚ.



Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι προσφέρθηκαν πρώτοι οι ΓΕΡΜΑΝΟΙ να συνδράμουν την ΤΟΥΡΚΙΑ στην αντιπυραυλική ασπίδα .

Μία αντιπυραυλική ασπίδα που δεν είναι ούτε για τους ΣΥΡΙΟΥΣ , ούτε για τους ΙΡΑΝΟΥΣ.

ΕΙΝΑΙ ΑΝΤΙΜΕΤΡΟ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΡΩΣΟΥΣ. ΦΟΒΙΖΟΥΝ ΔΗΛΑΔΗ ΤΟΥΣ ΡΩΣΟΥΣ ΟΤΙ ΑΝ ΑΝΑΜΙΧΘΟΥΝ ΘΑ ΤΑ ΒΑΛΟΥΝ ΜΕ ΟΛΟ ΤΟ ΝΑΤΟ.

ΕΡΩΤΗΣΗ ΠΡΟΣ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟ:

Ποιος κερδίζει από όλο αυτό το γεωστρατηγικό παιχνίδι και ποιος χάνει;

1. Σε στενό γεωπολιτικό πλαίσιο κερδίζει η ΓΕΡΜΑΝΙΑ διότι κερδίζει τρείς δεξαμενές ενέργειας.

-Η 1η είναι το ΑΙΓΑΙΟ (στο οποίο έχει τάξει ένα μέρος των κοιτασμάτων στην ΤΟΥΡΚΙΑ )

-Η 2η είναι η ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΜΕΣΟΓΕΙΟ (που και σε αυτό έχει τάξει ένα μέρος των κοιτασμάτων στους ΤΟΥΡΚΟΥΣ)

-Και η 3η είναι η περιοχή του βορείου ΙΡΑΚ που θα κάνει συνεκμετάλλευση με τους ΤΟΥΡΚΟΥΣ στα κοιτάσματα που υπάρχουν εκεί (αυτό σχεδιάζουν άλλο τι θα τους βγει στο τέλος).

Επομένως η ΓΕΡΜΑΝΙΑ αποκτά ενεργειακή επάρκεια για τα επόμενα χρόνια.

2. Σε ευρύ γεωστρατηγικό πλαίσιο ΚΕΡΔΙΖΟΥΝ ΟΙ ΗΠΑ διότι:

Η ΓΕΡΜΑΝΙΑ χαλάει την εφαρμογή του διεθνούς δικαίου στην μεσόγειο οπότε η ΡΩΣΙΑ ΔΕΝ ΘΑ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΤΟ ΕΠΙΚΑΛΕΣΤΕΙ ΣΑΝ ΤΕΤΕΛΕΣΜΕΝΟ ΓΕΓΟΝΟΣ ΣΤΗΝ ΧΑΓΗ επομένως θα χάσουν την υφαλοκρυπίδα της ΑΡΚΤΙΚΗΣ. ΟΠΟΤΕ ΟΙ ΗΠΑ ΚΕΡΔΙΖΟΥΝ ΜΕΓΑΛΟ ΜΕΡΟΣ ΤΗΣ ΥΦΑΛΟΚΡΥΠΙΔΑΣ ΕΚΕΙ.

ΓΙΑ ΝΑ ΓΙΝΟΥΝ ΟΛΑ ΑΥΤΑ ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΜΠΟΥΜΕ ΕΜΕΙΣ ΣΤΟ ΜΝΗΜΟΝΙΟ (Έγινε) και η ΚΥΠΡΟΣ να πάθει αυτό που έπαθε.

ΟΛΑ ΤΑ ΜΝΗΜΟΝΙΑ ΕΓΙΝΑΝ ΜΕ ΤΗΝ ΑΠΕΙΛΗ ΠΟΛΕΜΟΥ ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΚΑΙ ΕΠΙΣΗΣ ΜΕ ΤΗΝ ΑΠΕΙΛΗ ΤΗΣ ΕΞΕΡΓΕΣΗΣ ΛΑΘΡΟΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ.

ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΤΟ ΔΕΥΤΕΡΟ ΣΚΕΛΟΣ ΤΗΣ ΕΡΩΤΗΣΗΣ.

Ποιοι χάνουν;

Η ΕΛΛΑΔΑ, Η ΚΥΠΡΟΣ και προπαντός η ΡΩΣΙΑ.

ΤΟ ΛΑΘΟΣ ΟΜΩΣ ΠΟΥ ΚΑΝΕΙ ΤΟ ΝΑΤΟ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΛΟΙ ΜΕΓΑΛΟ ΚΑΙ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΕΞΗΣ:

Η ΡΩΣΙΑ (ΠΟΥΤΙΝ) δεν έχει ποιοτικά τον στόλο που έχουν οι χώρες του ΝΑΤΟ όμως έχουν ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΠΥΡΑΥΛΙΚΗ (ΠΥΡΗΝΙΚΗ) τεχνολογία από τους ΝΑΤΟΪΚΟΥΣ.

ΕΠΟΜΕΝΩΣ ΣΕ ΑΥΤΟ ΘΑ ΣΤΗΡΙΧΘΟΥΝ ΣΤΑ ΠΥΡΗΝΙΚΑ.

ΑΝ ΜΕΛΕΤΗΣΕΤΕ ΛΙΓΟ ΤΟ ΠΡΟΦΙΛ ΤΟΥ ΠΟΥΤΙΝ ΘΑ ΚΑΤΑΛΑΒΕΤΕ ΟΤΙ ΔΕΝ ΘΑ ΔΙΣΤΆΣΕΙ ΝΑ ΠΑΤΗΣΕΙ ΤΟ ΚΟΥΜΠΙ.

ΤΟ ΚΑΚΟ ΠΟΥ ΣΧΕΔΙΑΣΑΝ ΓΙΑ ΜΑΣ ΘΑ ΤΟΥΣ ΒΡΕΙ ΣΤΟ ΙΔΙΟ ΤΟΥΣ ΤΟ ΣΠΙΤΙ ΘΑ ΤΟ ΔΕΙΤΕ.

Το πότε θα γίνει αυτό εξαρτάται από πως θα εξελιχθεί το σχέδιό τους. Τα τελευταία 2 χρόνια ήταν όλα έτοιμα αλλά η εφαρμογή των σχεδίων άλλαζε κάθε φορά και για τον λόγο αυτό έπαιρνε αναβολή η ΕΚΡΗΞΗ ΤΩΝ ΓΕΓΟΝΟΤΩΝ.

ΠΟΤΕ ΟΜΩΣ ΔΕΝ ΑΛΛΑΞΕ Ο ΣΤΟΧΟΣ ΤΟΥΣ που είναι η ΑΡΚΤΙΚΗ να καταλήξει ΣΤΙΣ ΗΠΑ και η ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ-ΑΙΓΑΙΟ- ΜΟΣΟΥΛΗ να ανήκουν στην ΓΕΡΜΑΝΙΑ (ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΑ).

ΚΟΙΝΩΣ ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΓΕΝΟΣ ΠΑΙΣΤΗΚΕ ΚΟΡΟΪΔΟ.

ΘΕΛΕΙ ΠΟΛΥ ΥΠΟΜΟΝΗ ΚΑΙ ΘΑ ΔΕΙΤΕ ΠΩΣ ΘΑ ΚΑΟΥΝ ΑΥΤΟΙ ΠΟΥ ΤΑ ΣΧΕΔΙΑΣΑΝ ΑΥΤΑ.

EMEΙΣ ΔΕΝ ΕΙΜΑΣΤΕ ΣΤΟΧΟΣ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΟΣ ΓΙΑ ΚΑΝΕΝΑΝ ΠΛΗΝ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ.

ΚΑΠΟΙΟΣ ΠΟΥ ΣΑΣ ΕΧΕΙ ΠΕΙ ΠΟΛΛΑ.

Πηγή 

Διαβάστε περισσότερα...

Αλαβάνος: Να φύγει η Κύπρος από το ευρώ

Υπέρ της άμεσης αποχώρησης της Κύπρου από την ευρωζώνη, τάσσεται με δήλωσή του ο επικεφαλής του Μετώπου Αλληλεγγύης και Ανατροπής, Αλέκος Αλαβάνος, τονίζοντας ότι «με δραματικό τρόπο οι εξελίξεις στην Κυπριακή Δημοκρατία υποδεικνύουν ότι για μια περιφερειακή χώρα σε κρίση ο μόνος δρόμος διάσωσης, ανασυγκρότησης και κοινωνικής προόδου είναι η άμεση αποχώρηση από την ευρωζώνη, το Σχέδιο Β'».
Ο κ. Αλαβάνος υποστηρίζει ότι το πρόβλημα στην Κύπρο δεν αφορά τους μεγαλοκαταθέτες -από όλον τον κόσμο, συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας- με τους φουσκωμένους λογαριασμούς από το ξέπλυμα μαύρου χρήματος. «Αυτοί» προσθέτει «οφείλουν να πληρώσουν βαριά το τίμημα των ανομιών τους και να γνωρίσουν το σπαθί της Δικαιοσύνης».

 

Το πρόβλημα, σύμφωνα με τον κ. Αλαβάνο, αφορά τους μικρούς και μεσαίους καταθέτες με τις αποταμιεύσεις μιας ζωής. «Μέχρι τώρα, με τους όρους που επέβαλε η ευρωζώνη στις χώρες σε κρίση έχει αποδειχθεί ότι καμία ασφάλεια δεν υπάρχει για τον μισθό. Καμία ασφάλεια για τη σύνταξη. Καμία ασφάλεια για την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. Καμία ασφάλεια για τη θέση εργασίας. Καμία ασφάλεια για τα ακίνητα των λαϊκών στρωμάτων» λέει και υποστηρίζει ότι η εθνικοποίηση των τραπεζών, η αποχώρηση από την ευρωζώνη, μαζί με τον οικονομικό σχεδιασμό και το Κοινωνικό Κράτος, αποτελούν τις συντεταγμένες για το Σχέδιο Β', το οποίο δεν είναι αναγκαίο μόνο για την Ελλάδα, αλλά και για την Κυπριακή Δημοκρατία, όπου βρίσκει πια ανοικτή στήριξη, καθώς και για τις άλλες χώρες της περιφέρειας.

Πηγή: ΑΜΠΕ

Πηγή


Διαβάστε περισσότερα...

Τρείς μέρες πριν :Τεράστια τα αποθέματα Φυσικού Αερίου…Να γιατί γίνονται όλα..(βίντεο)

Τρείς ημέρες πρίν: 
Τεράστια τα αποθέματα Φυσικού Αερίου στην Κύπρο , δήλωνε σε συμπόσιο στις 15/3/2013 ο Πρόεδρος της ΚΡΕΤΥΚ, Χαράλαμπος Έλληνας
Να γιατί γίνονται όλα..
Τα έξι τεμάχια της κυπριακής ΑΟΖ που έχουν μέχρι στιγμής αδειοδοτηθεί (2, 3, 9, 10, 11 και 12) μπορεί να περιέχουν αποθέματα φυσιικού αερίου της τάξης των 40 τρισεκατομμυρίων κυβικών ποδών (tcf), δήλωσε ο Πρόεδρος της ΚΡΕΤΥΚ, Χαράλαμπος Έλληνας, τονίζοντας ότι με την υλοποίηση των αναγκαίων υποδομών, η Κύπρος θα μπορούσε το 2020 να εξάγει υγροποιημένο ΦΑ της τάξης των 2 tcf ετησίως

 
 Σε ομιλία του στο 2ο ενεργειακό συμπόσιουπέδειξε εκ νέου την ανάγκη γρήγορης υλοποίησης των σχεδιασμών εκμετάλλευσης του ΦΑ για να μην μείνει η Κύπρος εκτός εξελίξεων.
«Τα κοιτάσματα ΦΑ στα έξι τεμάχια στην κυπριακή ΑΟΖ υπολογίζουμε ότι μπορεί να φτάσουν μέχρι και τα 40 tcf», ανέφερε ο κ. Έλληνας, λέγοντας πως οι ενεργειακοί κολοσσοί ΕΝΙ/KOGAS και η γαλλική TOTAL που υπέγραψαν συμβόλαια για τα οικόπεδα 2,3 και 9 και 10 και 11 αντίστοιχα θα κάνουν πολλές ερευνητικές γεωτρήσεις στο σύντομο μέλλον που θα στοιχίσουν γύρω στα 2 δις δολάρια.
«Όλες οι ενδείξεις που έχουμε μέχρι τώρα είναι ότι το τεμάχιο 9 έχει πολύ περισσότερο ΦΑ σε σύγκριση με το 12, ίσως και διπλάσιο», είπε και πρόσθεσε: «Όλα αυτά που είπαμε μέχρι τώρα αποτελούν ισχυρές ενδείξεις ότι η Λεβαντίνη κατέχει τα 122 tcf που μας είπε η USGC (Αμερικανικό Ινστιτούτο Γεωλογικών Ερευνών) και η Κύπρος τα 60 tcf. Είμαστε σίγουροι αλλά αυτό χρειάζεται να αποδειχθεί με εξορύξεις».








 Πηγή




Διαβάστε περισσότερα...

Δήμευση 15% και μετωπική Ρωσίας-Γερμανίας για την Κύπρο - Δηλώσεις Πούτιν-Μεντβέντεφ

Αύξηση του ποσοστού δήμευσης των καταθέσεων στις τράπεζες της Κύπρου πάνω από τις 100.000 ευρώ στο 15% από το 9,9% που προέβλεπε η πρώτη απόφαση του Eurogroup με ενδεχόμενο η δήμευση να φτάσει και το 20% προκαλεί πλέον τριγμούς και μετωπική στις σχέσεις Ρωσίας με την ευρωζώνη.
Υποτίθεται ότι η αύξηση του ποσοστού για τις καταθέσεις επάνω από 9,9% θα είναι το αντάλλαγμα για την μη κατάσχεση του 6,75% των καταθέσεων μέχρι 100.000 ευρώ. 


 
Το defencenet.gr ήταν το μόνο μέσο που είχε προβλέψει από χθες ότι με κάποιο τρόπο η αύξηση του ποσοστού δήμευσης των καταθέσεων δεν θα περιοριζόταν στο 9,9% και ολες οι δηλώσεις προς αυτή την κατεύθυνση έδειχναν.
Προς το δεύτερο ποσοστό πιέζει το Βερολίνο το οποίο φαίνεται ότι πετυχαίναι με την δήλωση Σόϊμπλε: αυτό που ήθελε αρχικά: Να τσακίσει αππο στρατηγικής άποψης το τραπεζικό σύστημα της Κύπρου.
Η χθεσινοβραδινή δήλωση του Γερμανού υπουργού Οικονομικών  Βόλφγκανγκ Σόιμπλε περί άρνησης της Κύπρου για να δεχθεί την εξαίρεση «κουρέματος» των μικροκαταθετών μέχρι 100.000 € μόνο τυχαία δεν ήταν και ήταν αυτη  που έθεσε ουσιαστικά σε κίνηση το σχέδιο Β της Γερμανίας, το οποίο ήταν προυπολογισμένο  να εκδηλωθεί λίγες ώρες μετά την δραματική συνεδρίαση του Eurogroup της Παρασκευής.
Το ζήτημα είναι ότι μέχρι στιγμής η Ρωσία έχει αντιδράσει πολύ απότομα - πολύ περισσότερο απ'ότι ανέμεναν στην ευρωζώνη - και μάλιστα δια τον πλέον επίσημων χειλών: Του προέδρου Β.Πούτιν και του πρωθυπουργού Ν.Μεντβέντεφ.
«Αξιολογώντας την πιθανή απόφαση να επιβληθεί επιπλέον δασμολόγηση στις καταθέσεις στην Κύπτρο, ο πρόεδρος της χώρας Β.Πούτιν δήλωσε πως εάν εφαρμοσθεί η απόφαση αυτή θα ήταν άδικη, αντιεπαγγελματική κι επικίνδυνη», ανέφερε χαρακτηριστικά ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ.
Ο πρωθυπουργός Ν.Μεντβέντεφ ήταν ακόμα πιο σκληρός: «Σε περίπτωση κατάσχεσης των καταθέσεων η Ρωσία θα αναγκαστεί να προβεί σε διορθωτικές κινήσεις σε ότι αφορά στις σχέσεις της με την Κύπρο. Η Ρωσία θα συνεχίσει τις διαβουλεύσεις με την Κύπρο αλλά εάν αυτές δεν καταλήξουν τότε η μόνη επιλογή που απομένει θα είναι η επανεξέταση του πλαισίου σχέσεων με την Κύπρο. Η απόφαση του Εurogroup είναι ξεκάθαρη περίπτωση κατάσχεσης ξένων χρημάτων απόφαση η οποία προέρχεται από συγκεκριμένες χώρες" εννοώντας τις χώρες της ευρωζώνης και φυσικά και την Ελλάδα...
Η σύγκρουση της Γερμανίας με την Ρωσία θα είναι ακόμα πιο σφοδρή αν απόωε αποφασιστεί η δήμευση των καταθέσεων μέχρι 100.000 ευρώ σε ποσοστό 15 ή 20%...
Το προτεινόμενο ποσοστό θα "κλειδώσει" στην τηλεδιάσκεψη του έκτακτου Eurogroup που θα πραγματοποιηθεί στις 20:30 σήμερα.
Μέσω της δήλωσής του περί "εξηγήσεων που πρέπει να δώσει η κυπριακή κυβέρνηση στον κυπριακό λαό" ο Σόιμπλε ουσιαστικά επιχειρεί να φέρει την κυπριακή κυβέρνηση σε σύγκρουση με τον μέσο Κύπριο ο οποίος στη συντριπτική του πλειοψηφία είναι μικροκαταθέτης κάτω των 100.000 ευρώ έτσι ώστε να αναγκαστεί να αυξήσει το ποσοστό κλαδέματος για τα μεγαλύτερρα κεφάλαια.
Έτσι η οικονομία της χώρας μπαίνει σε περιπέτειες από τις οποίες θα μπορέσει να ξεφύγει μόνο όταν και εφόσον παραχωρήσει σε δεύτερο χρόνο μεγάλο μέρος των δικαιωμάτων απο τα κοιτάσματά της στους δανειστές της.
Από την άλλη πλευρά η κυβέρνηση Αναστασιάδη έχει να επιλέξει μεταξύ ενός τεράστιου κύματος λαϊκής δυσαρέσκειας και οργής και για να μετριάσει τις αντιδράσεις θα προχωρήσει στην εξαίρεση των κάτω 100.000€ ή τουλάχιστον στη μείωση του ποσοστού συμμετοχής τους και στην αντίστοιχη αύξηση για τους ξένους που έχουν τα μεγάλα ποσά στις κυπριακές τράπεζες.
Πρόκειται για στρατηγική κίνηση της Γερμανίας η οποία με την υφιστάμενη συμφωνία του 6,73 και 9,9% δεν εξυπηρετεί τα συμφέροντα της καθώς αυτό που θέλει είναι η οριστική εκδίωξη του μεγάλου ξένου κεφαλαίου από την Κύπρο.
Έτσι αφού δημιουργεί πρώτα μια κρίση στη συνέχεια φαίνεται πως δημιουργεί χώρο ελιγμών για την Κύπρο, με απώτερο στόχο όμως να την εγκλωβίσει εντελώς σε στρατηγικό επίπεδο.
Στην ερώτηση για ποιο λόγο η Γερμανία προχώρησε σε ένα επιπλέον ελιγμό αφού ούτος ή άλλως με την υφιστάμενη συμφωνία του 6,73 και 9,9% η αξιοπιστία της Κύπρου πλήττεται καίρια, και το μεγάλο κεφάλαιο θα έφευγε, η απάντηση είναι πως αυτό δεν είναι καθόλου  σίγουρο. Με ένα 9,9% στη φορολογία των μεγάλων καταθέσεων υπήρχε μια μικρή πιθανότητα η Κύπρος να κρατήσει έστω κάποια ποσά και στο μέλλον να κάνει πιο ελκυστική την αγορά της ώστε κάποια από αυτά να επανέλθουν. Με ένα όμως 15% ίσως και 20% -θα δούμε τι θα γίνει σήμερα στο Εurogroup- η όποια πρόθεση της Κύπρου να παραμείνει ως χρηματοπιστωτικό κέντρο στην Ν.Α. Μεσόγειο πάει περίπατο οριστικά.

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

Πηγή 

Διαβάστε περισσότερα...