Κυριακή 5 Δεκεμβρίου 2010

ΒΙΟΓΡΑΦΙΑ: ΗΡΑΚΛΕΙΟΣ Α'

Γεννήθηκε στην Καππαδοκία το 575 μ.Χ.Σε ηλικία 36 ετών κλήθηκε απο τον Πρίσκο γαμπρό του διεφθαρμένου και ανίκανου αυτοκράτορα Φωκά να αναλάβει την διακυβέρνηση της Βυζαντινής αυτοκρατορίας.
Ετσι και έγινε ήρθε με τον στόλο του στην Κωσταντινούπολη και ανέτρεψε με την βοήθεια του λαού τον Φωκά.Στις 5 Οκτωβρίου του 610 στέφθηκε αυτοκράτορας.
Το κράτος που ανέλαβε βρισκόταν υπό διάλυση με τους Πέρσες να έχουν καταλάβει την Συρία,Καππαδοκία,Αρμενία ενώ λεηλάτησαν και τα Ιεροσόλυμα αρπάζοντας τον Τίμιο Σταυρό.Τα πράγματα δεν ήταν καλύτερα ούτε στα δυτικά καθώς οι Σλάβοι και οι Αβαροι είχαν εισβάλει στα Βαλκάνια.



Επί της αυτοκρατορίας του οι βυζαντινοί κατέλαβαν εκ νέου ολόκληρη την Μ.Ασία .Με συνεχείς εκστρατείες ο Ηράκλειος Α' επανέφερε την δύναμη και την χαμένη αίγλη στο Βυζάντιο.Επανέφερε και τον Τίμιο Σταυρό στα Ιεροσόλυμα.
Ως αυτοκράτορας ο Ηράκλειος Α' επέδειξε εξαιρετικές στρατιωτικές ικανότητες αποκρούοντας τον Περσικό κίνδυνο. Στο διοικητικό τομέα αναδιοργάνωσε και ίδρυσε νέες υπηρεσίες που συνέδεαν τον αυτοκράτορα με την εκτελεστική εξουσία.Αναδιοργάνωσε επίσης τον στρατό αλλά και τις επαρχίες.Στα χρόνια του μάλιστα καθιερώθηκε και η Ελληνική γλώσσα ως επίσημη σε όλη την επικράτεια αντικαθιστώντας την λατινική που ίσχυε ως τότε.
Πέθανε το 641.

Πηγή
http://protesilaos.blogspot.com/2010/03/blog-post_9426.html