Τρίτη 13 Δεκεμβρίου 2011

Le Monde: «Ellada agapi mou»

Με ένα άρθρο έκπληξη, ο Ετιέν Ρολάντ, πρώην διευθυντής της Γαλλικής Σχολής Αθηνών και ομότιμος καθηγητής στη Σορβόνη, αναφέρει πως αισθάνεται βαθιά ταπεινωμένος όταν υπάρχουν εφημερίδες που αναφέρουν πως η Ελλάδα είναι λιγότερο ευρωπαϊκή χώρα από όσο δείχνει.
«Τέτοια άρθρα προσβάλλουν το φιλελληνισμό μου και ενισχύουν το μύθο ότι οι Έλληνες είναι ψεύτες και πονηροί, ενώ πόρρω απέχουν από την πραγματική εμπειρία που έχει κάποιος όταν επισκέπτεται την Ελλάδα», τονίζει ο κ. Ρολάντ.



Αρθρογραφώντας στη γαλλική εφημερίδα Le Monde, ο κ. Ρολάντ διερωτάται «αν η Ελλάδα δεν είναι ευρωπαική χώρα, τότε ποια χώρα δικαιούται αυτόν τον τίτλο; Η βαρβαρική Γερμανία ή η ύπουλη Γηραιά Αλβιώνα την οποίο ο κορυφαίος ποιητής της ο Βύρων κατηγόρησε πως λεηλάτησε τη χώρα του Ομήρου; Είναι πιο ευρωπαϊκή η Βρετανία που συστηματικά αρνείται την ευρωπαϊκή αλληλεγγύη ιδίως όταν αυτή κοστίζει χρήματα; Ή μήπως δεν είναι η ίδια χώρα που έφερε το στρατό και το βασιλιά στην Ελλάδα μετά το Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο οδηγώντας στην καταστροφή του εμφυλίου την χώρα που αντιστάθηκε περισσότερο από κάθε άλλη στους ναζι;»
«Όταν ο Βαλερί Ζισκάρ Ντ’ Εστέν χαιρετούσε την είσοδο της Ελλάδας στην Ευρώπη, μιλούσε για επιστροφή στις ρίζες καθώς η δημοκρατία και ο πολιτισμός προήλθαν από εκεί. Μπορεί κανείς να πει πολλά για την Αθηναϊκή Δημοκρατία, το θέμα δεν είναι όμως που γεννήθηκε η δημοκρατία αλλά να αναγνωρίσουμε ότι ο ελληνικός πολιτισμός, ή αυτό που λέμε καλύτερα Ελληνορωμαϊκός είναι το μόνο κοινό υπόστρωμα σε μια ήπειρο που τυρρανήθηκε από ιστορίες μίσους και πολέμων. Αυτός ο ελληνικός πολιτισμός γαλούχησε την Αναγέννηση και το Ρομαντισμό δημιουργώντας αυτό που ονομάστηκε «νεοκλασσικισμός», τονίζει ο κ. Ρολάντ.
«Ακόμη και στη νεωτερικότητα και τη μετανεωτερικότητα, που ο κλασσικισμός δέχθηκε επίθεση από παντού, η Ελλάδα δεν έχασε τη θέση της στην Ευρώπη σαν μια από τις πιο φωτεινές και ζωντανές εστίες πολιτισμού.
Με εξαιρετικούς εκπροσώπους σε όλα τα πεδία των επιστημών και της τέχνης, η Ελλάδα είναι παρούσα. Όχι μόνο στην ποίηση, αλλά και στη ζωγραφική διαμορφώθηκε ένα ιδιαίτερο ρεύμα από τον Θεόφιλο που οδηγεί στον Τσαρούχη μέσα από τον Εγγονόπουλο αλλά και στη φιλοσοφία υπάρχουν προσωπικότητες όπως ο Καστοριάδης. Σε όλα τα πεδία θα βρείτε στην Ελλάδα μια αξιοσημείωτη γενιά που ανανεώνει το αντικείμενο»,
Να υπερασπιζόμαστε τους κλέφτες;
«Πρέπει λοιπόν να υπερασπιζόμαστε αυτούς τους κλέφτες και τους ψεύτες επειδή κάποια στιγμή ευφήυραν τη λέξη δημοκρατία;» διερωτάται ο κ. Ρολάντ.
Μπορούμε να βάλουμε και άλλες λέξεις για να ισορροπήσει η πλάστιγγα, τονίζει. Λέξεις όπως φιλοσοφία, ιστορία, θέατρο. «Σε αυτή τη χώρα κατοικούν άνδρες και γυναίκες που είναι από τους πιο καλλιεργημένους και πολιτισμένους που ξέρω. Και σε ότι αφορά τις κατηγορίες για αν η χώρα τους βρίσκεται σε αυτή τη δεινή οικονομική κατάσταση ας αναρωτηθούμε ποιοι κατασπαταλούσαν τα δισεκατομμύρια μέχρι πολύ ;»
Το θέμα δεν είναι αν η Ελλάδα είναι λιγότερο ή περισσότερο ευρωπαϊκή χώρα, καθώς οι βάσεις της Ευρώπης δεν υπάρχουν χωρίς τον Ελληνισμό. «Θυμηθείτε πως η Ευρώπη ήταν μια πριγκήπισσα από τη Φοινίκη, που απήγαγαν οι Κρήτες προκαλώντας την πρώτη διαμάχη μεταξύ Ανατολής και Δύσης. Η Ευρώπη έχει και ανατολίτικες ρίζες. Η Ευρώπη δεν υπάρχει για να ενώνει τράπεζες και τραπεζίτες αλλά πολιτισμούς – και ο Ελληνικός πολιτισμός είναι ένα στοιχείο που μας ενώνει», επισημαίνει με νόημα ο πρώην διευθυντής της Γαλλικής Σχολής Αθηνών.
 

«Ζήτω η Ελλάδα και μην αφήσουμε τους τεχνοκράτες να μας λυγίσουν φίλοι και αδερφοί μου», καταλήγει σε πανηγυρικό τόνο το δημοσίευμα.


Πηγή




Διαβάστε περισσότερα...

Δίκαια η Νανά Μούσχουαρη εκτόπισε τον Γιώργο Νταλάρα από το ιστορικό ρητό του Χάρυ Κλυνν

Βγήκε η Νανά Μούσχουρη να κατηγορήσει την Ελλάδα, γιατί λέει ζητά αποζημιώσεις και ξυνίζει για τα εγκλήματα των Γερμανών εις βάρος της.
“Ντρέπεται”, λέει η παγκοσμίου φήμης καλλιτέχνις, όταν ακούει τέτοια πράγματα…
«Όλοι είναι δυσαρεστημένοι με τους Έλληνες σήμερα, κάτι που κατανοώ
και θεωρώ σωστό… Είμαι θυμωμένη με τους Έλληνες”!! Καταλήγει η κυρία Μούσχαρη στην συνέντευξη της.

Θα αναρωτιέστε πως είναι δυνατόν μία (και καλά) Ελληνίδα εκτός της Πόπης Τσουκάτου, Μαντέλη, Τσοχατζοπούλου κλπ να εκφράζεται με τέτοιο πάθος για την Γερμανία… Η απάντηση είναι απλή.



Θα αναρωτιέστε πως είναι δυνατόν μία (και καλά) Ελληνίδα εκτός της Πόπης Τσουκάτου, Μαντέλη, Τσοχατζοπούλου κλπ να εκφράζεται με τέτοιο πάθος για την Γερμανία… Η απάντηση είναι απλή.
Η φωτογραφία είναι από την ιστοσελίδα της κυρίας Μουσχαυρη. Στον κύκλο είναι οι δύο σπόνσορες. Η δισκογραφική που προέρχεται από συγχώνευση με την Polygram που υπήρξε θυγατρική της …Siemens (!!) και η άλλη που είναι το ζουμί, χορηγείται από κορυφαίες εταιρείες όπως: VW, ναι, αυτή που έφτιαξε το αυτοκίνητο των ονείρων του Αδόλφου κλπ κλπ.

 Εννοείται πως ο Αγών της κυρίας Μούσχαρη είναι πατριωτικός και δεν έχει καμμία σχέση με της χορηγίες των Γερμανών. Όπως ακριβώς των κυρίων Μαντέλη, Τσουκάτου κλπ που τα έπαιρναν από τους Γερμανούς για να τους αποδυναμώσουν, να τους γονατίσουν, να τους καταστρέψουν οικονομικά. Έτσι γίνεται ο αντιναζιστικός Αγών στις εποχές μας.
Όσοι νομίζετε ότι τρολλάρουμε, δείτε την επίσημη σελίδα της κυρίας Μόσχουρη και ακολουθήστε τους συνδέσμους που σας επισημάναμε: http://www.nanamouskouri.net/
Μια  εκρηκτική συνέντευξη έδωσε η Νάνα Μούσχουρη στη «Welt online» του
Σαββάτου, με αφορμή την πρόσφατη συναυλία της στο Βερολίνο.
Δείτε και την συνέντευξη από το Mediagate:
Με τον τίτλο «Είμαι πολύ, πολύ θυμωμένη» η εκτενής συνέντευξη
επικεντρώνεται στην κατάσταση που επικρατεί σε Ελλάδα και Ευρώπη τα
τελευταία χρόνια. Η 77χρονη πια τραγουδίστρια αναφέρεται στην σύγχρονη
Ελλάδα λέγοντας:
«Όλοι είναι δυσαρεστημένοι με τους Έλληνες σήμερα, κάτι που κατανοώ
και θεωρώ σωστό… Είμαι θυμωμένη με τους Έλληνες και προπαντός με
τους πολιτικούς που είναι υπεύθυνοι για τα προβλήματα».
Στην ερώτηση εάν ανησυχεί για την Ευρώπη η Νάνα Μούσχουρη απαντά:
«Χρειαζόμαστε την Ευρώπη, όλοι μας. Ακόμη και οι Έλληνες πρέπει να
μάθουν ότι πρέπει να εξοφλούν τα χρέη τους. Τα τελευταία 30 χρόνια,
από τότε που μπήκαμε στην Ε.Ε, ζούσαμε σε ένα ψέμα, μέσα σε μια
ψεύτικη ευημερία. Και πιο εύποροι ήταν αυτοί που επέλεξαν ποιοι θα
τους κυβερνούν. Οι σοσιαλιστές έφεραν τη χώρα στην κατάσταση που είναι
σήμερα. Ενθάρρυναν τους ψηφοφόρους τους να πιστεύουν ότι δε χρειάζεται
να εργάζονται πολύ στις σίγουρες και καλοπληρωμένες δουλειές τους».
«Όλα αυτά χρηματοδοτούνταν με ευρωπαϊκά χρήματα – τα σπίτια, τα
αυτοκίνητα, οι εκλογές. Η Ευρώπη έχει το δικαίωμα να είναι θυμωμένη
για αυτό… Εντέλει η Ελλάδα χρειάζεται την Ευρώπη περισσότερο, απ’
ότι η Ευρώπη χρειάζεται την Ελλάδα», τονίζει.
-Κατανοείτε την αντι-γερμανική διάθεση στην πατρίδα σας; Εσείς βιώσατε
την γερμανική κατοχή στην παιδική σας ηλικία.
«Αυτό δεν έχει καμία σχέση, οπότε δεν κατανοώ αυτήν τη διάθεση. Είμαι
πραγματικά πολύ, πολύ θυμωμένη. Ντρέπομαι. Το αισθάνομαι ως προδοσία.
Η Ελλάδα χρειάζεται βοήθεια, αλλά όχι δωρεάν», συμπληρώνει.


 Πηγή


Διαβάστε περισσότερα...

Ανθελληνική συνέντευξη της Νάνας Μούσχουρη. ΕΙΜΑΙ ΚΙ ΕΓΩ ΘΥΜΩΜΕΝΗ ΜΕ ΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ - ΑΡΑΓΕ, ΑΥΤΗ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΕΛΛΗΝΙΔΑ

Θυμωμένη πρωτίστως με τους Ελληνες και μετά με τους πολιτικούς αυτής εδώ της χώρας, δηλώνει η Νάνα Μούσχουρη. Σε συνέντευξή της στην ιστοσελίδα του γερμανικού περιοδικού «Die Welt» η 77χρονη τραγουδίστρια δήλωσε: «Ολοι είναι δυσαρεστημένοι με τους Ελληνες σήμερα, κάτι που κατανοώ και θεωρώ σωστό... Είμαι θυμωμένη με τους Ελληνες και προπαντός με τους πολιτικούς που είναι υπεύθυνοι για τα προβλήματα».


 Η… θυμωμένη Νάνα Μούσχουρη, που τις τελευταίες δεκαετίες δεν ζει στην Ελλάδα και ο τελευταίος… εργαζόμενος Ελληνας που έχει συναναστραφεί ήταν ο Σάκης Ρουβάς, δήλωσε επίσης ότι οι συμπατριώτες της έμαθαν να… μην δουλεύουν: «Οι σοσιαλιστές έφεραν τη χώρα στην κατάσταση που είναι σήμερα. Ενθάρρυναν τους ψηφοφόρους τους να πιστεύουν ότι δε χρειάζεται να εργάζονται πολύ στις σίγουρες και καλοπληρωμένες δουλειές τους».
«Χρειαζόμαστε την Ευρώπη, όλοι μας. Ακόμη και οι Ελληνες πρέπει να μάθουν ότι πρέπει να εξοφλούν τα χρέη τους. Τα τελευταία 30 χρόνια, από τότε που μπήκαμε στην ΕΕ, ζούσαμε σε ένα ψέμα, μέσα σε μια ψεύτικη ευημερία. Και πιο εύποροι ήταν αυτοί που επέλεξαν ποιοι θα τους κυβερνούν». Κι όμως δεν είπε μόνο αυτά η δημοφιλής καλλιτέχνις, καθώς δήλωσε ότι… κατανοεί και συμφωνεί με την Αγκελα Μέρκελ: «Καταλαβαίνω απόλυτα τον θυμό των Γερμανών. Οταν κάποιος δανείζεται συνέχεια και δεν τα επιστρέφει, ο άλλος είναι λογικό να εκνευρίζεται. Εχω μάθει να εργάζομαι έντιμα. Τίποτα δεν χαρίζεται... Συμφωνώ απόλυτα με την στάση της Ανγκελα Μέρκελ».
Που θα ήταν η κα Μούσχουρη, εάν…;
Αυτά δήλωσε η Νάνα Μούσχουρη η οποία, υπενθυμίζουμε, έχει διατελέσει ευρωβουλευτής, την πενταετία 1994-1999. Με τη συνέντευξή της αυτή η διεθνούς φήμης καλλιτέχνης καταφέρνει επιδέξια να μην εντάξει τον εαυτό της ούτε στους Ελληνες, που είναι καλοπληρωμένοι τεμπέληδες, ούτε στους Ελληνες πολιτικούς που… καλόμαθαν τους καλοπληρωμένους τεμπέληδες. Αραγε, εάν ο απλός κόσμος -αυτοί οι… τεμπέληδες Ελληνες- δεν έδειχναν αγάπη προς τα τραγούδια της που θα ήταν σήμερα η κα Μούσχουρη; Θα την ήξερε η μητέρα της; Θα είχε δει το Παρίσι πέραν από καρτ ποστάλ;
Υ.Γ.: Και κάτι τελευταίο. Η κα Μούσχουρη ξεκαθάρισε ότι ποτέ δεν ήταν φίλοι με τον Μίκη Θεοδωράκη, απλά είχαν συνεργαστεί κάποια στιγμή… Αλήθεια, ποιος Ελληνας δεν θα ήθελε να έχει τιμή να είναι φίλος με τον Μίκη;

Πηγή 


Διαβάστε περισσότερα...