Η Μύκονος είναι η Ιμπιζα της Ελλάδας. Ένα πανέμορφο νησί των Κυκλάδων, που μοιάζει σαν καρτ-ποστάλ με τα λευκά σπίτια και τις μπουκαβίλιες στα μπαλκόνια τα μπλε παράθυρα και πόρτες, ασπρισμένοι και καθαροί δρόμοι, οι ανεμόμυλοι, οι περιστεριώνες, πολλές μικρές εκκλησίες και υπέροχα εστιατόρια, μπαράκια και καφετέριες.
Πολλοί από τούς έλληνες "ΒΙΠ'ς" είτε έχουν ένα σπίτι εδώ ή επισκέπτονται το νησί κάθε καλοκαίρι η ακόμα και κάθε σαββατοκύριακο, η νυχτερινή ζωή της Μυκόνου ειναι μια μικρογραφία της νυχτερινής Αθήνας σε νησί. Αν και η Μύκονος ειναι ενα απο τα πιο διάσημα πάρτι νησιά, δεν είναι τόσο θορυβώδης όπως άλλα νησιά με έντονη ζωή τη νύχτα, έτσι ώστε να μπορείτε να κοιμηθείτε άνετα τη νύχτα.
Η
Μύκονος έχει τη φήμη ότι είναι ένα καλοκαιρινό θέρετρο, κυρίως για ομοφυλόφιλους, γεγονός το οποίο δεν είναι εντελώς αλήθεια. Οι γκέι είναι παρόντες, αλλά είναι επίσης ενα πανέμορφο μέρος για τους πλούσιους και διάσημους, που είναι προφανές σε όποιον κοιτάξει τις τιμές μερικών μαγαζιών και κλαμπ.
Το νησί ήταν κάποτε πολύ φτωχό, και οι κάτοικοι προσπάθησαν να επιβιώσουν με την αλιεία, τη γεωργία και την κτηνοτροφία. Μια μεγάλη βιομηχανία ήταν επίσης η ναυπήγηση καϊκιών. Ο τουρισμός έχει μετατρέψει ριζικά την οικονομία του νησιού, δεδομένου ότι άρχισε ήδη απο το 1950, οι ντόπιοι έχουν μια διπλή στάση απέναντι σε αυτό: μπορεί ο τουρισμός να είχε σώσει την οικονομία αλλά επίσης, ορισμένοι αισθάνονται ότι έχει αλλάξει πάρα πολλά στο νησί.
Αρχιτεκτονική: Στην πόλη της Μυκόνου, τη Χώρα και σε όλη σχεδόν τη Μύκονο θα δείτε το τυπικό κυβικό στυλ της κυκλαδίτικης αρχιτεκτονικής. Μικρά και λευκά σπίτια και βίλλες, συχνά με ενα μονό πάτωμα μοιάζοντας με κύβους ζάχαρης διασκορπισμένους πάνω στους λόφους και τις παραλίες του νησιού. Η χώρα της Μυκόνου ωστόσο προσφέρει ένα διαφορετικό αρχιτεκτονικό στυλ που είναι μοναδικό στην περιοχή. Εδώ, μέσα στα στενά δρομάκια πολλά κτίρια θυμίζουν μεσαιωνικό στυλ.
Κάθε σπίτι είναι κτισμένο παράλληλα με το δρόμο, με μικρά σκαλιά η πεζούλια. Τα ξύλινα ρέλια των σκαλιών είναι ζωγραφισμένα με διάφορα χρώματα όπως μπλε, κόκκινο η ώχρα και τα μπαλκόνια ειναι ξύλινα . Και εδώ, θα βρείτε μια παραλλαγή από τον πανταχού μπλε και λευκό διάκοσμο της Ελλάδας. Στην πόλη της Μυκόνου οι ξύλινες κατασκευές από το κάθε σπίτι είναι ζωγραφισμένες με όλα σχεδόν τα χρώματα του ουράνιου τόξου, έτσι ώστε μαζί με τους λευκούς τείχους και τον μπλε ουρανό, το αποτέλεσμα να είναι απολύτως μαγικό.
Τοπίο: Έξω από την πρωτεύουσα της Χώρας υπάρχουν πολύ λίγες πυκνοκατοικημένες περιοχές, το μοναδικό χωριό της Μυκόνου ειναι η Άνω Μέρα. Σε ορισμένες περιοχές υπάρχει αρκετά εντατική οικοδομική ανάπτυξη κυρίως απο συγκροτήματα εξοχικών κατοικιών, αν και πρέπει να πούμε, οικοδομημένα σε ένα πολύ χαμηλών τόνων και συμπαθητικό τρόπο. Η Μύκονος είναι ένα νησί που δέχεται τους τέσσερις ανέμους κατά μέτωπο, υπάρχουν πολύ λίγα δέντρα και λίγη βλάστηση. Αυτό, σε συνδυασμό με τα βράχια, τις πέτρες, τα μικρά χωράφια και τις ξερολιθιές που ειναι διάσπαρτες σε όλη την ενδοχώρα, δίνουν ένα περίεργο συναίσθημα τρομερής αντίθεσης με το σοφιστικέ ύφος της κύριας πόλης και των παραλιακών θέρετρων.
Ιστορία :Η Μύκονος σύμφωνα με τη μυθολογία, εδω ο Ηρακλής σκότωσε τους γίγαντες και οι βράχοι γύρω από το νησί ήταν τα νεκρά τους κορμιά!
Ο Μύκονος ήταν ο πρώτος κυβερνήτης του νησιού σύμφωνα με την παράδοση, και η πρώτοι έποικοι ήταν οι Ίωνες το 9ο αιώνα π.χ..
Το νησί, όπως και τα γύρω νησιά κατά την αρχαιότητα, βρέθηκε κάτω απο Αθηναϊκή, Μακεδονική και Ρωμαϊκή κυριαρχία .
Οι Ενετοί κατέκτησαν το νησί το 1207, και αργότερα οι Τούρκοι εισέβαλαν στο πρώτο μισό του 16ου αιώνα. Η ηρωίδα της Ελληνικής Επανάστασης Μαντώ Μαυρογένους και οι Μυκονιάτες πολέμησαν με επιτυχία τους Τούρκους όταν προσπάθησαν να καταλάβουν το νησί το 1822, ένα χρόνο μετά τον πόλεμο της ανεξαρτησίας. Το Σπίτι της Μαντώ Μαυρογένους σώζεται ακόμα στη Μύκονο.
Η Μύκονος απελευθερώθηκε το 1830. Ήταν αρκετά κατεστραμμένη οικονομικά μετά τον πόλεμο της ανεξαρτησίας, και η οικοδομική ανάκαμψη έφτασε με τον τουρισμό.
Αξιοθέατα:Η Χώρα της Μυκόνου είναι ένα μέρος που πρέπει πραγματικά να εξερευνήσετε. Περπατήστε στα μικρά δρομάκια, κάντε μια βόλτα στους ανεμόμυλους, δείτε τους πελεκάνους της Πέτρο και Ειρήνη που ειναι τα μασκότ του νησιού, πάρτε ένα ποτό στο λιμάνι η την μικρή Βενετία και επισκεφθείτε την εκκλησία της Παραπορτιανής. Και φυσικά, κάντε ψώνια απο τα αναρίθμητα μαγαζιά. Υπάρχουν επίσης πέντε μουσεία: το αρχαιολογικό, ένα λαογραφικό μουσείο, ένα ναυτικό, μια πολιτιστική και μια ιδιωτική έκθεση με αναπαράσταση παλιάς παραδοσιακής κατοικίας. Τα περισσότερα από τα μουσεία της Μυκόνου βρίσκονται στην οδό Ενόπλων Δυνάμεων η οποία αποτελεί έναν από τους πιο πολυσύχναστους δρόμους της πόλης της Μυκόνου κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού. Για να φτάσετε εκεί είναι σχετικά απλά, απο την Ακτή Καμπάνη στρίβετε δεξιά από την Πλατεία της Μαντώς προς την οδό Ματογιάννη, περπατήστε κατά μήκος αυτού του δρόμου και στρίψτε δεξιά στο τέλος του. Εδώ θα βρείτε το Ναυτικό Μουσείο Αιγαίου (Ώρες λειτουργίας 10,30-13,00 μμ. και 18,30-21,00 μμ.), δίπλα είναι το Λαογραφικό Μουσείο, το Σπίτι της Λένας, (ανοικτό 18,30-21,00 μμ.). Ένα άλλο ενδιαφέρον κτίριο λίγο πριν από αυτά τα 2 μουσεία είναι το σπίτι όπου γεννήθηκε ο Έλληνας Νομισματολόγος και Αρχαιολόγος Γιάννης Σβορώνος.
Πιο πέρα λίγο πριν από τα 3 πηγάδια είναι οι εκκλησίες του Αγίου Γεωργίου, που κτίστηκε τον 15ο αιώνα π.Χ., και της Αγίας Βαρβάρας και του Αγίου Φανουρίου, χτισμένοι το 1883.
Πίσω από το δημοτικό σχολείο της Μυκόνου είναι η κεντρική πλατεία της Χώρας η Λάκα, μια πράσινη όαση με ευκαλύπτους και φοίνικες και όλων των ειδών τα μαγαζιά και φαγάδικα, εδώ επίσης θα βρείτε το ταχυδρομείο. Περπατήστε από εκεί προς τα δυτικά και θα φτάσετε στο πλάτωμα όπου βρίσκονται οι περίφημοι ανεμόμυλοι της Μυκόνου. Πρόκειται για ένα από τα πιο δημοφιλή ορόσημα της Μυκόνου. Τον παλιό καιρό οι κάτοικοι από όλες τις Κυκλάδες έφερναν το σιτάρι και το κριθάρι εδω για να κάνουν αλεύρι.
Ακριβώς κάτω από τον ανεμόμυλους είναι η περιοχή της Αλευκάντρας, ή «μικρή Βενετία». Η αρχική ονομασία Αλευκάντρα προέρχεται από την αρχική της χρήση ως πλυντήριο, εδώ οι γυναίκες της Μυκόνου έπλεναν τα ρούχα τους.
Συνεχίζοντας την βόλτα μέσα από τα μικρά δρομάκια της Μικρής Βενετίας προς τα βόρεια, σύντομα θα βρείτε την εκκλησία της Παραπορτιανής άλλο διάσημο ορόσημο της Μυκόνου.
Η Παραπορτιανή στην πραγματικότητα είναι 5 εκκλησίες όλες χτισμένες σε ένα πολύπλοκο σύμπλεγμα. Είναι ενα από τις πιο φωτογραφημένα κτίρια της Μυκόνου και ένας εκπληκτικός συνδυασμός του λευκού με το μπλε του ουρανού και της θάλασσας. Η δομή του με την πάροδο του χρόνου το έχει μεταμορφώσει σε μια μάζα που μοιάζει σαν λευκό παγόβουνο στην ξηρά και σε άλλα σημεία μοιάζει με ένα τεράστιο κέικ ζάχαρης. Από την Παραπορτιανή, το Κάστρο και το δυτικό τμήμα της παραλίας είναι πολύ κοντά. Σε αυτόν τον τομέα βρίσκεται το κτίριο του δήμου Μυκόνου. Από αυτή τη θέση ο επισκέπτης μπορεί να απολαύσει ένα πανόραμα της κεντρικής παραλίας της Μυκόνου. Από την άλλη πλευρά της ακτής Καμπάνη ειναι ο σταθμός ταξί στην πλατεία Μαντώς όπου βρίσκεται και το Άγαλμα της Μαντώς Μαυρογένους μίας ηρωικής μορφής του ελληνικού πολέμου της ανεξαρτησίας που ισοδυναμεί με την Λασκαρίνα Μπουμπουλίνα των Σπετσών.
Αξίζει να επισκεφτείτε το μικρό χωριό Άνω Μέρα που είναι μικρό, όμορφο και ήσυχο. Επισκεφθείτε το μοναστήρι και τη μικρή εκκλησία μουσείο από τον 15ο αιώνα.
Δραστηριότητες: Υπάρχουν ημερήσιες εκδρομές στην Δήλο, το ιερό το νησί της αρχαίας Ελλάδας. Η Λητώ γέννησε τον Απόλλωνα και την Άρτεμη εδώ, κάτω απο μια φοινικιά. Δεν μπορείτε να διανυκτερεύσετε στο νησί, αλλά μια εκδρομή σίγουρα πρέπει να κάνετε, το νησί είναι γεμάτο με αρχαιολογικά μνημεία.
Μπορείτε επίσης να μεταβείτε σε άλλα γειτονικά νησιά όπως η Τήνος. Η εκκλησία της Παναγίας της Τήνου που επισκέπτονται χιλιάδες προσκυνητές κάθε χρόνο. Είναι επίσης ένα πολύ όμορφο νησί που αξίζει να επισκεφθείτε.
Στη Μύκονο μπορείτε να ασχοληθείτε με πολλά θαλάσσια σπορ καθώς και καταδύσεις, ψάρεμα, ιππασία και θαλάσσιο σκι η σερφινγκ. Επίσης υπάρχουν καθημερινές εκδρομές στις παραλίες. Οι καλύτερες ώρες για να απολαύσετε την πόλη της Μυκόνου είναι νωρίς το πρωί όταν όλα τα πλήθη των ξενύχτηδων έχουν πάει στα ξενοδοχεία για ύπνο και για να αποκτήσουν δυνάμεις για την επόμενη νύχτα. Ο περίπατος στα ασβεστωμένα δρομάκια της Μυκόνου το πρωί είναι μια αξέχαστη εμπειρία. Ένας καφές και πρωινό στην Μικρή Βενετία ειναι "μαστ" πάρτε φωτογραφίες των Μύλων και της Παραπορτιανής, καθώς το πρωί ειναι η καλλίτερη ώρα για φωτογράφηση. Καθώς πλησιάζει το μεσημέρι μπορείτε να πάτε για μπάνιο σε μία από τις πολλές αμμώδεις παραλίες της Μυκόνου
Παραλίες :Οι παραλίες στη Μύκονο είναι γεμάτες απο κόσμο. Αξίζει να διερευνήσετε τους μικρούς όρμους στη νότια πλευρά. Ο Πλατύς Γιαλός και η Ελιά είναι πολύ δημοφιλείς παραλίες. Δίπλα στον Πλατύς Γιαλός είναι η παραλία της Ψαρρούς και προς τα ανατολικά θα βρειτε τις παραλίες Παράγκα, Παραντάις και Σουπερ Παραντάις, μπορείτε να πάτε εκεί με βάρκες που αναχωρούν από τον Πλατύ Γιαλό, με ταξί, αμάξι η μοτοποδήλατο. Άλλες παραλίες είναι ο Άγιος Στέφανος στο βορρά της πόλις της Μυκόνου, ο Καλαφάτης στα ανατολικά που συνιστάται για τους λάτρεις της ιστιοσανίδας. Η Παραλία Ορνός, Άγιος Γιάννης, Αγράρι, όλες αυτές οι παραλίες και πολλές άλλες που μπορείτε να εξερευνήσετε έχουν κάνει το νησί της Μυκόνου το πιο γνωστό νησί της Ελλάδας.
Νυχτερινη ζωή και διασκέδαση: Στη Μύκονο τα περισσότερα από τα μπαρ και κλαμπ είναι στη Χώρα της Μυκόνου. Είναι αρκετά καλαίσθητα και οι τιμές μπορεί μερικές φορές να είναι αλμυρές. Υπάρχουν επίσης πολλά χάπενινγκ και πάρτη στις παραλίες που ανακοινώνονται συχνά απο διαφημιστικές αφίσες. Για Ελληνική Μουσική από τα πλέον δημοφιλή μπαρ είναι το Θαλάμι δίπλα στο δημαρχείο και το Μύκονος μπαρ. Το Γκιουζέλ (9 Μούσες) στην ανατολική πλευρά της Ακτή Καμπάνη και το Αργώ μπαρ στην πλατεία της Μαντώς. Στα τα τρία πηγάδια θα βρείτε τα περίφημα Αίγλη ένα από τα χοτ σποτ της νυχτερινής ζωής της Μυκόνου και από την άλλη πλευρά του δρόμου το Αστέρια μπαρ και το εστιατόριο Κου. Στο Καπρίς, το Γαλεράκι, τη Βεράντα, η τη Σεμέλη στην Μικρή Βενετία, από νωρίς το απόγευμα, μπορείτε να απολαύσετε την καταπληκτική θέα και το ηλιοβασίλεμα. Σε κοντινή απόσταση βρίσκεται το Σκαντινάβιαν μπαρ. Το γνωστό γκέι μπαρ του Πιερρό όπου το γλέντι ξεκινά τα μεσάνυχτα και πριν, βρίσκετε πίσω από την πλατεία της Αγίας Κυριακής, ενώ το Ρεμέτζο με το νέο όνομα Ελ Πεκάντο εξακολουθεί να παίζει στη νυχτερινή ζωή της Μυκόνου, ακριβώς κάτω από το Ρεμέτζο, το μπαρ εστιατόριο Κάβος παραμένει ανοιχτό 24 ώρες, οπότε δεν υπάρχει πρόβλημα εάν θέλετε να φάτε κάτι το βράδυ μετά το κλάμπινγκ. Η νύχτα μπορεί να συνεχιστεί μέχρι το πρωί στις περίφημες παραλίες της Μυκόνου με μπιτς πάρτι στο Κάβο Παραντίσο και στο Τροπικάνα στην παραλία του Παραντάις, στο Σολ ι Μαρ στο Καλό Λιβάδι, στο Ελιά μπαρ στην παραλία Ελιά και αλλού.
Φαγητό και Εστιατόρια : Στη Μύκονο υπάρχουν αναρίθμητα ελληνικά και διεθνή εστιατόρια και τα περισσότερα από αυτά βρίσκονται στην πρωτεύουσα της Μύκονου. Η σπεσιαλιτέ του νησιού είναι το λουκάνικο Λούζα, ένα ιδιαίτερο είδος λουκάνικου και η Κοπανιστή Μυκόνου ένα ιδιαίτερο είδος μαλακό κατσικίσιο τυρί πιπεράτο. Στην Μύκονο θα βρείτε κάθε είδους φαγάδικο, από σουβλάκι και Γύρο μέχρι ιταλική πίτσα και ζυμαρικά, κρέπες, ψαροταβέρνες και εστιατόρια με υψηλή κουζίνα. Πολλοί Μυκονιάτες και Έλληνες τρώνε σε καφετέριες και ταβέρνες κατά μήκος της ακτής Καμπάνη, στο σνακ μπαρ της Βασιλικής "ο Γιαλός" απέναντι από την ψαραγορά, μπορείτε να απολαύσετε ελληνικούς μεζέδες με ούζο, καλαμάρια, τηγανητά ψάρια, ομελέτες και τεράστιες μερίδες λουκάνικα σε πολύ λογικές τιμές, για Ιταλικές λιχουδιές το Λα Κάζα στην Ματογιάννη και για φαγητό με τους διασήμους στου Φιλλιπή.
Ψώνια και αγορές :Λαογραφικά και φολκλόρ καταστήματα θα βρείτε παντού στη Μύκονο με αναμνηστικά αντίγραφα της αρχαίας Κυκλαδικής Τέχνης, μικρά λευκά αγαλματίδια κλπ. Υπάρχουν πολλά κοσμηματοπωλεία και μπουτίκ, μπορείτε να αγοράσετε ρούχα, κεραμικά, κλωστοϋφαντουργικά και σουβενίρ. Πολλά καταστήματα είναι κατά μήκος της οδού Ματογιάννη όπου θα βρείτε πολλές μπουτίκ, φω μπιζού, και τουριστικά είδη, απο την δυτική πλευρά της χώρας πίσω απο την Αλευκάντρα θα βρείτε επίσης πολλά καταστήματα με λευκά είδη ρουχισμού και κοσμηματοπωλεία. Υποκαταστήματα των γνωστότερων Ελληνικών κοσμηματοπωλείων μπορούν να βρεθούν στη Μύκονο
όπως του Ηλία Λαλαούνη απέναντι από την Γκαλερί του Γιάννη Γαλάτης στην οδό Πολυκαντριώτη. Αν ενδιαφέρεστε για κάτι πιο παραδοσιακό στην οδό Ζουγανέλη μπορείτε να αγοράσετε γλυκά και τοπικές λιχουδιές απο αμυγδαλωτά στο κατάστημα Ευθυμίου. Ένα άλλο ενδιαφέρον κατάστημα προϊόντων ομορφιάς που όλα γίνονται από ελληνικό λάδι, ειναι το ολιβ οιλ, που βρίσκεται επίσης στον ίδιο δρόμο. Ορισμένα από τα τοπικά προϊόντα της Μυκόνου, όπως το τυρί κοπανιστή μπορείτε να βρείτε στο κατάστημα τροφίμων "Λύκος" στην οδό Ματογιάννη. Στην Ταβέρνα Ψησταριά Σπηλιά δίπλα στο Δημοτικό Σχολείο μπορείτε να αγοράσετε το τοπικό τυρί και αλλαντικά καθώς και σύγλινο Μυκόνου. Στη Μύκονο επίσης θα βρείτε πολλές τράπεζες με 24 ώρες μπανκινγκ απο ΑΤΜ, καταστήματα κινητής τηλεφωνίας, σουπερ μάρκετ , εφημερίδες και περίπτερα.
Συγκοινωνίες: Υπάρχουν καλές συνδέσεις λεωφορείων στη Μύκονο, καθώς και πολλά γραφεία ενοικιάσεων αυτοκινήτων και μοτοσικλέτας. Στη Μύκονο θα βρείτε και πολλά ταξί και σκάφοι που κάνουν εκδρομές σε παραλίες. Το βράδυ είναι κάπως δύσκολο αν μένετε μακριά από το κέντρο της πόλης της Μυκόνου και ψάχνετε για ένα ταξί. Πρέπει να κάνετε υπομονή γιατί τα ταξί είναι περιορισμένα και οι άνθρωποι που έρχονται από τα πολλά κλαμπ, μπαρ και εστιατόρια είναι πάρα πολλοί . Αν νοικιάσετε αυτοκίνητο πρέπει να γνωρίζετε ότι δεν μπορείτε να οδηγείτε μέσα από την πόλη και το παρκινγκ ειναι πρόβλημα ιδιαίτερα σε περίοδο αιχμής.
Υπάρχουν 3 θέσεις στάθμευσης γύρω από την πόλη της Μυκόνου. Μια καλή ιδέα για οσους επισκέπτονται για πρώτη φορά το νησί είναι να πάρετε ένα ταξί για μισή ή μία ώρα οδήγησης γύρω από τη Μύκονο, προκειμένου να γνωρίσετε τους δρόμους και τις παραλίες.
Πρόσβαση : Η Μύκονος έχει δικό της αεροδρόμιο με καθημερινές πτήσεις απο Αθήνα. Υπάρχουν επίσης πυκνές συνδέσεις με πλοία απο Πειραιά και Ραφήνα καθώς και με τα άλλα κυκλαδονήσια. Τα καταμαράν κάνουν το ταξίδι στη Μύκονο μέσα σε λίγες ώρες. Από τα τέλη του Απριλίου υπάρχουν συνδέσεις με μικρά σκάφη για την Πάρο και άλλα νησιά των Κυκλάδων. Από τη Μύκονο μπορείτε να επισκεφθείτε τη Δήλο με σκάφος καθημερινά, το πρώτο πλοίο αναχωρεί στις 10 π.μ. και επιστροφή στις 1.15 . Τα πλοία αράζουν στο παλιό και στο καινούργιο λιμάνι της Μυκόνου.
Πηγή
http://www.athensguide.org/greek/mykonos.htm
Διαβάστε περισσότερα...