Πέμπτη 29 Δεκεμβρίου 2011

"Μνημόνιο 2" για εκμηδένιση της χώρας

Του Λάμπρου Καλαρρύτη- "Επίκαιρα"

Στόχος του δεν είναι να βγάλει την ελληνική οικονομία από την κρίση, αλλά να την βυθίσει περισσότερο στην ύφεση.

* Λιγότερα χρήματα για τον κόσμο
* Λιγότερα δικαιώματα
* Λιγότερη εθνική κυριαρχία
* Λιγότερη Δημοκρατία

Το «Μνημόνιο 2», το οποίο θα συνοδεύσει τη νέα δανειακή σύμβαση και αποτελεί προϋπόθεση για την ανταλλαγή ομολόγων (PSI), είναι ένα οικονομικό πρόγραμμα πρωτοφανούς σκληρότητας, το οποίο ξεπερνά σε ένταση και εύρος μέτρων το πρώτο Μνημόνιο.

 Είναι τόσο επαχθές, που κυβερνητικές πηγές έκαναν λόγο για μεγάλο πολιτικό κόστος που αναπόφευκτα θα επωμιστούν όλα τα κόμματα της κυβέρνησης συνεργασίας, τα οποία θα το υπερψηφίσουν. Νέες μειώσεις μισθών και συντάξεων, που θα ωθήσουν κάτω από το όριο της φτώχειας περισσότερους εργαζομένους και χιλιάδες ακόμα ελληνικές οικογένειες, νέες φορολογικές επιβαρύνσεις στα ακίνητα, που θα οδηγήσουν σε απώλεια ιδιοκτησίας κατόχους μεσαίας και μικρής ακίνητης περιουσίας λόγω αδυναμίας διατήρησής της, δεκάδες χιλιάδες απολύσεις στο Δημόσιο, διεύρυνση της κατάργησης φοροαπαλλαγών, που θα σημάνει απώλεια επιπλέον ενός ή και δύο μισθών, κόψιμο επιδομάτων σε ευπαθείς ομάδες (ανάπηροι, πολύτεκνοι κ.λπ.), οι οποίες θα πεταχτούν σε ένα σύγχρονο κοινωνικό Καιάδα, νέα απορρύθμιση των εργασιακών σχέσεων, που θα ολοκληρώσει το σκηνικό εργασιακής ζούγκλας, χιλιάδες νέα «λουκέτα» και απολύσεις στον ιδιωτικό τομέα λόγω της ύφεσης.

Ο στόχος του νέου Μνημονίου δεν είναι φυσικά να βγάλει την ελληνική οικονομία από την κρίση. Αντιθέτως, θα τη βυθίσει ακόμα περισσότερο στην ύφεση και θα οδηγήσει σε εξαθλίωση και αδυναμία επιβίωσης εκατομμύρια Έλληνες. Ό,τι έγινε με το «Μνημόνιο 1» θα επαναληφθεί επί τα χείρω. Είναι προφανές πλέον ότι ο στόχος δεν είναι στενά οικονομικός• είναι ευρύτερος και πολυεπίπεδος. Είναι η γεωοικονομική και γεωστρατηγική εξουδετέρωση της Ελλάδας και του πληθυσμού της, ώστε να μην αποτελούν ενεργό παράγοντα στα τεκταινόμενα στην περιοχή. Μια χώρα με κατεστραμμένη Οικονομία, αποδεκατισμένη κοινωνία, η οποία δεν θα έχει την «πολυτέλεια» να σκέφτεται και να λειτουργεί πολιτικά και εθνικά επειδή θα προσπαθεί να επιβιώσει, διαλυμένη Άμυνα λόγω περικοπών, καταρρακωμένη Παιδεία, ανύπαρκτη κοινωνική πρόνοια, διαρρηγμένη κοινωνική συνοχή, υποθηκευμένη δημόσια περιουσία έχει στην πράξη εκμηδενιστεί.

Ποιος θα υπερψηφίσει τα νέα μέτρα;

Το ερώτημα που προκύπτει άμεσα είναι «από ποιους θα υπερψηφιστεί το "Μνημόνιο 2";». Η θέση του ΠΑΣΟΚ είναι δεδομένη, αν και μένει να διαπιστωθεί η τελική στάση ορισμένων βουλευτών του, όπως ξεκάθαρη είναι και η στάση του ΛΑΟΣ. Θα στηρίξουν τα νέα μέτρα. Η βούληση της ΝΔ, όμως, είναι αμφίσημη. Ο Αντώνης Σαμαράς έχει διαμηνύσει ότι το κόμμα του δεν θα υπερψηφίσει νέα μέτρα, στην ανακοίνωση της Συγγρού, ωστόσο, μετά τη συνάντηση Σαμαρά - Παπαδήμου στο Μέγαρο Μαξίμου, αναφέρονταν, μεταξύ άλλων: «...ισχύουν τα όσα συμφωνήθηκαν στο Συμβούλιο Πολιτικών Αρχηγών. Δηλαδή, η ολοκλήρωση του κυβερνητικού έργου και κυρίως του προγράμματος εθελοντικής ανταλλαγής των ομολόγων (PSI) και του νέου οικονομικού προγράμματος που θα εξασφαλίσει τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους».

Η φράση «και του νέου οικονομικού προγράμματος» δημιούργησε ερωτήματα για το τι εννοεί και, παρά τις εκ των υστέρων διαρροές ότι αφορά στα μέτρα που ήδη έχουν αποφασιστεί, έχει αρχίσει να διαμορφώνεται ένα θολό τοπίο. Σε περίπτωση που η ΝΔ στηρίξει με την ψήφο της στη Βουλή το «Μνημόνιο 2», είναι σαφές ότι θα πρόκειται για μείζονα εξέλιξη και για κολοσσιαία μεταστροφή, η οποία, εκτός από εσωκομματικές αναταράξεις με άδηλη έκβαση όσον αφορά στην ενότητα του κόμματος, θα προκαλέσει μεγάλο αντίκτυπο στην εκλογική βάση, που το τελευταίο διάστημα παρακολουθεί μια διαρκή διολίσθηση της Συγγρού από τις αρχικές της θέσεις. Θα είναι περίπλοκο για τον Αντώνη Σαμαρά να εξηγήσει πώς, ενώ κατήγγειλε -και ορθώς- το «Μνημόνιο 1», στηρίζει το «Μνημόνιο 2», που είναι ακόμα χειρότερο. Ως εκ τούτου, είναι δύσκολο να καλυφθεί χωρίς δραματικές εκλογικές απώλειες, που θα απειλήσουν την αυτοδυναμία της ΝΔ, η απόσταση από τον αντιμνημονιακό λόγο στην υπερψήφιση ενός προγράμματος που θα αποτελέσει «ταφόπλακα» για τη χώρα και για τα περιθώρια του ίδιου του Αντώνη Σαμαρά ως μελλοντικού πρωθυπουργού να ασκήσει βιώσιμη πολιτική. Άρα, λογικά, οι τακτικοί ελιγμοί του προέδρου της ΝΔ δεν θα φτάσουν σε σημείο αποδοχής του «Μνημονίου 2» και προκαταβολικής ψήφισης όλων των μέτρων μέχρι το 2015, παρά τις περί του αντιθέτου διαρροές από το Μέγαρο Μαξίμου.

Ξανάρχισαν οι εκβιασμοί...

Η τρόικα, βέβαια, έχει ήδη αρχίσει τους εκβιασμούς στο γνωστό πλαίσιο: Ή τα νέα μέτρα θα στηριχθούν απ' όλα τα κόμματα της κυβέρνησης συνεργασίας ή δεν θα προχωρήσουν η νέα δανειακή σύμβαση και το PSI. Οι δανειστές πηγαίνουν, μάλιστα, ένα βήμα παραπέρα και διαμηνύουν ότι αν προκηρυχθούν εκλογές η Ελλάδα θα πτωχεύσει την ίδια ώρα. Προχωρούν πλέον σε ωμές παρεμβάσεις στη δημοκρατική λειτουργία της χώρας. Εκβιάζουν ώστε μια μη εκλεγμένη κυβέρνηση να δεσμεύσει τη χώρα για τις επόμενες δεκαετίες σε μια αδιέξοδη πολιτική. Διότι όσο ξεκάθαρο είναι ότι οι εκβιασμοί, άπαξ και τους αποδέχτηκαν τα δύο μεγάλα κόμματα, δεν θα έχουν τέλος, άλλο τόσο βέβαιο είναι ότι αυτή η πολιτική για την οποία εκβιάζουν οι δανειστές δεν θα έχει αποτέλεσμα. Δοκιμάστηκε και απέτυχε.

0 Αϊνστάιν είχε πει ότι «ο ορισμός της τρέλας είναι το να κάνεις συνέχεια το ίδιο πράγμα και να περιμένεις διαφορετικό αποτέλεσμα». Δεν πρόκειται, όμως, για τρελούς. Αυτό είναι το αποτέλεσα που επιδιώκουν. Στόχος τους είναι να μεταβάλουν το οικονομικό και βιοτικό επίπεδο του πληθυσμού, καθώς και τους δημοκρατικούς κανόνες, και να ωθήσουν και τα δύο σε ένα χαμηλότερο παρονομαστή. Λιγότερα χρήματα για τον κόσμο, λιγότερα δικαιώματα, λιγότερη εθνική κυριαρχία, λιγότερη Δημοκρατία. 

«Αυτοί που δημιούργησαν την κρίση της Ευρωζώνης παλεύουν νυχθημερόν να την επαναπροσδιορίσουν κατά τρόπο που θα τους αποφέρει πολιτικά οφέλη. Τα ΜΜΕ μιλούν για σπάταλα κράτη, τα οποία στοχοποιήθηκαν από τους κερδοσκόπους των αγορών. Αυτό στα οικονομικά λέγεται ψέμα. Η κρίση της Ευρωζώνης δεν είναι αυτή που μας σερβίρουν... Είναι μια κρίση που αφορά σε κράτη τα οποία έπεσαν θύματα της ΕΚΤ... Ο κόσμος πρέπει να καταλάβει τι ακριβώς συνέβη: Ένας ακόμη πόλεμος των τάξεων. Οι πλούσιοι χρησιμοποιούν τον έλεγχο που έχουν επί της ΕΚΤ για να αποσυναρμολογήσουν το κοινωνικό κράτος πρόνοιας που απολαμβάνει μεγάλο μέρος του πληθυσμού της Ευρώπης...» (του Mike Whitney).

 Πηγή



Διαβάστε περισσότερα...

Ο Πατριάρχης Μόσχας Κύριλλος ζητά από τον Παπούλια να απελευθερώσει τον Εφραίμ

ΕΝΩ ΡΩΣΙΚΑ ΜΜΕ ΚΑΝΟΥΝ ΛΟΓΟ ΓΙΑ «ΜΕΣΑΙΩΝΙΚΟ ΞΕΚΑΘΑΡΙΣΜΑ


 Παρέμβαση για τη σύλληψη Εφραίμ από τον Πατριάρχη Μόσχας, ο οποίος ζητά από τον Κάρολο Παπούλια την απελευθέρωσή του ηγουμένου της Μονής Βατοπεδίου





Μήνυμα προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια απέστειλε ο πατριάρχης Μόσχας και Πασών των Ρωσιών Κύριλλος, ο οποίος εκφράζει τη βαθιά ανησυχία του σχετικά με τις ειδήσεις, που καταφθάνουν από την Ελλάδα γύρω από την προφυλάκιση του ηγουμένου της αθωνιακής Μονής Βατοπεδίου, αρχιμανδρίτη Εφραίμ.

 «Δεν αμφισβητώ τη δικαιοδοσία των οργάνων της ελληνικής δικαιοσύνης και εκφράζω την ελπίδα για μια δίκαιη και αντικειμενική απόφαση στην υπόθεση, σχετικά με την περιουσία της μονής Βατοπεδίου», αναφέρει ο πατριάρχης Κύριλλος, προσθέτοντας ότι «την ίδια στιγμή διατελώ εν απορία λόγω της εφαρμογής της προφυλάκισης προ της δικαστικής διερεύνησης της υπόθεσης, επί της ουσίας, ενός μοναχού ο οποίος δεν αποτελεί απειλή για την κοινωνία και επανειλημμένως έχει εκφράσει την ετοιμότητά του να συνεργαστεί με την ανάκριση».

 «Ιδιαίτερη ανησυχία προκαλούν οι ανακοινώσεις για τη μη ευνοϊκή κατάσταση της υγείας του αρχιμανδρίτου Εφραίμ, η οποία δεν ελήφθη υπόψη κατά τη σύλληψή του», συνεχίζει στο μήνυμά του ο Πατριάρχης Μόσχας, το οποίο δημοσιεύτηκε στην επίσημη ιστοσελίδα της Ρωσικής Εκκλησίας και αναμεταδίδεται από όλα τα μεγάλα ρωσικά ΜΜΕ.

 Όπως αναφέρει ο πατριάρχης Κύριλλος, απευθυνόμενος προσωπικά στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, «στη Ρωσία, τη Λευκορωσία, την Ουκρανία, τη Μολδαβία και άλλες χώρες, οι λαοί των οποίων ποιμαίνονται πνευματικά από τη Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία, εκατομμύρια πιστών αισθάνονται αγωνία για τα αστυνομικά μέτρα, τα οποία ελήφθησαν ως προς έναν γνωστό σε ολόκληρο τον ορθόδοξο κόσμο ηγούμενο μιας δοξασμένης αγιορείτικης μονής εκείνες τις ίδιες ημέρες, κατά τις οποίες η ορθόδοξη Ελλάδα εορτάζει τα Χριστούγεννα».

 «Θεωρώ καθήκον μου να διαβιβάσω αυτόν τον κοινό μας πόνο στον Αρχηγό του ελληνικού κράτους και να ζητήσω να απελευθερώσετε από τα δεσμά του τον αρχιμανδρίτη Εφραίμ, καθηγούμενο της Μονής Βατοπεδίου», καταλήγει το μήνυμα, που υπογράφει ο πατριάρχης Κύριλλος.

Τεράστιες διαστάσεις έχει πάρει η κάλυψη από τα ρωσικά ΜΜΕ

   Πρόκειται ουσιαστικά για τη μεγαλύτερη προβολή, που έτυχε ποτέ οποιοδήποτε ελληνικού ενδιαφέροντος θέμα, με εξαίρεση την πρόσφατη οικονομική κρίση και τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004, και οπωσδήποτε η μεγαλύτερη κάλυψη που έχει ποτέ γίνει για κάποιον μεμονωμένο Έλληνα, όλα τα τελευταία μετασοβιετικά χρόνια.

 Όλοι οι τηλεοπτικοί σταθμοί πανρωσικής εμβέλειας, τα τρία πρακτορεία ειδήσεων ΙΤΑΡ-ΤΑΣΣ, ΡΙΑ Νόβοστι και Ιντερφάξ, καθώς και χιλιάδες ιστοσελίδες ανά τη Ρωσία, αναφέρονται και σχολιάζουν την προφυλάκιση του ηγούμενου Εφραίμ, επικεντρώνοντας την προσοχή τους στις αντιδράσεις πολιτικών, θρησκευτικών και κοινωνικών παραγόντων στη Ρωσία, καθώς και στις σχετικές διαδηλώσεις στη Μόσχα, την Αθήνα και τη Λευκωσία.

 Πολλά ρωσικά ΜΜΕ έχουν ήδη στείλει ανταποκριτές στην Ελλάδα, προκειμένου να καλύψουν την υπόθεση και τα ρεπορτάζ τους αναμένεται να δουν το φως της δημοσιότητας τις επόμενες ημέρες.

 Ο πανρωσικής εμβέλειας τηλεοπτικός σταθμός NTV, μετέδωσε χθες το βράδυ, αναλυτικό ρεπορτάζ με τίτλο "Η Ελλάδα αποκτά ισχυρότατο εχθρό", στο οποίο συνέδεσε την προφυλάκιση του Εφραίμ με την άρνηση της Εκκλησίας και της Μονής Βατοπεδίου ειδικότερα, να μοιραστεί τον πλούτο της με το ελληνικό δημόσιο. Χαρακτήρισε δε τη στάση της ελληνικής δικαιοσύνης ως μήνυμα, ούτως ώστε να αναγκαστούν άλλοι κληρικοί να υποχωρήσουν.

 «Η σύλληψη ιερωμένου συνιστά εξαιρετικό γεγονός, με μεγάλη απήχηση στους Ρώσους πιστούς, οι οποίοι εκτίμησαν το γεγονός ότι ο ηγούμενος Εφραίμ επέλεξε να φέρει την Τίμια Ζώνη στη Ρωσία, παρότι είχε πολλές προσκλήσεις από χώρες της Ευρώπης και τις ΗΠΑ», ανέφερε το ρεπορτάζ του σταθμού, προβάλλοντας σκηνές από τη χθεσινή συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από την ελληνική πρεσβεία.

 Ο ειδικός απεσταλμένος του καναλιού στην Ελλάδα, Αϊράν Σαβαλίεφ, στο ρεπορτάζ του, μίλησε για «παραβίαση του Αγίου Όρους από τους αστυνομικούς», που προσήγαγαν τον γέροντα, κάνοντας λόγο, για «μεσαιωνικό ξεκαθάρισμα», ενώ αναφέρθηκε και σε διάφορες εκδοχές, όπως συνωμοσία της ΕΕ και οικονομικός εκβιασμός.

 Τέλος, το NTV συνδύασε την υπόθεση του ηγούμενου Εφραίμ με τον πλούτο της Μονής Βατοπεδίου, η αξία της οποίας, όπως τόνισε, ανέρχεται σε περίπου ένα δισ. ευρώ και τις υποδείξεις της ΕΕ προς την ελληνική κυβέρνηση, να αναζητήσει πηγές εισοδήματος στο εσωτερικό της χώρας. Χαρακτήρισε δε τις οικονομικές απαιτήσεις της κυβέρνησης από την Εκκλησία ως «επικίνδυνες», καθώς «η ελληνική κυβέρνηση κινδυνεύει να αποκτήσει και εσωτερικό εχθρό, δηλαδή την Εκκλησία, η οποία δεν φαίνεται διατεθειμένη να μοιραστεί την περιουσία της με το κράτος».

 O ίδιος τηλεοπτικός σταθμός μετέδωσε και άλλο ρεπορτάζ, στο οποίο επαναλαμβάνει την εκτίμηση, ότι η ελληνική πολιτική ηγεσία πιέζει την Εκκλησία, προκειμένου να πετύχει απ' αυτήν οικονομική συμπαράσταση, αναφέροντας ότι «η ελληνική κυβέρνηση φαίνεται ότι αποφάσισε να προχωρήσει σε επιχείρηση, με πρότυπο αυτή του Φιλίππου Δ΄ του Ωραίου, ο οποίος διέλυσε το Τάγμα των Ναϊτών».

 Πηγή



Διαβάστε περισσότερα...