Τετάρτη 25 Μαΐου 2011

Γιατί είναι έξαλλοι οι αρχαιολόγοι με τον Γ.Παπανδρέου;










Όλα ξεκίνησαν όταν ο πρωθυπουργός δήλωσε ότι «μέχρι πρότινος η Σπιναλόγκα ήταν ένα εγκαταλειμμένο νησάκι, για το οποίο δεν υπήρχε κανένα τουριστικό ενδιαφέρον». Ανέφερε δε ότι έχει γίνει πια επίκεντρο ενδιαφέροντος διεθνώς (προφανώς λόγω του γνωστού τηλεοπτικού σήριαλ)! Η αποστροφή αυτή του κ. Παπανδρέου, στην διάρκεια ομιλίας του στους φορείς της Αργολίδας, παρουσία μάλιστα και του Υπουργού Πολιτισμού Παύλου Γερουλάνου, προκαλεί ήδη έντονες αντιδράσεις. Σύμφωνα με το cretalive.gr, οι εκπρόσωποι των αρχαιολόγων υπογραμμίζουν ότι όφειλαν, τόσο ο Πρωθυπουργός όσο και ο καθ’ ύλην αρμόδιος Υπουργός Πολιτισμού να γνωρίζουν πως η Σπιναλόγκα είναι –χρόνια τώρα - ο δεύτερος σε επισκεψιμότητα αρχαιολογικός χώρος της Κρήτης , που προσελκύει κάθε χρόνο χιλιάδες επισκέπτες. Είναι χαρακτηριστική η καταγγελία του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων, στην οποία αναφέρεται: «Με έκπληξη διαβάσαμε την αποστροφή του Πρωθυπουργού κου Γεώργιου Α. Παπανδρέου για τη Σπιναλόγκα, από την ομιλία του σε τοπικούς φορείς της Αργολίδας: «Είχε πάει πρόσφατα ο Υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού στην Κρήτη, στην περιοχή Λασιθίου, όπου υπάρχει ένα νησάκι, το οποίο ήταν εγκαταλειμμένο. Δεν υπήρχε κανένα τουριστικό ενδιαφέρον μέχρι πρότινος και, όμως, έχει γίνει πια επίκεντρο ενδιαφέροντος διεθνώς. Είναι η Σπιναλόγκα». Η εν λόγω αποστροφή αφορά στη Σπιναλόγκα, το δεύτερο σε επισκεψιμότητα αρχαιολογικό χώρο της Κρήτης, που προσελκύει κάθε χρόνο χιλιάδες επισκέπτες από όλο τον κόσμο. Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι η Σπιναλόγκα, παρόλο που δεν είναι προσβάσιμη κατά τους χειμερινούς μήνες, ήταν το 2010 ο τέταρτος σε επισκεψιμότητα αρχαιολογικός χώρος της Ελλάδας με 249.940 επισκέπτες, ενώ και το 2009 δέχτηκε 226.301 επισκέπτες. Η ιδιαίτερη δημοσιότητα που απέκτησε η Σπιναλόγκα ως τουριστικός προορισμός λόγω πρόσφατης εγχώριας επιτυχημένης τηλεοπτικής σειράς είναι ευπρόσδεκτη από όλους, δεν μπορεί όμως να παρουσιάζεται ως επιχείρημα περί προηγούμενης «εγκατάλειψης», τουλάχιστον από τις αρμόδιες Υπηρεσίες πολιτισμού. Όλα τα παραπάνω όφειλε να τα γνωρίζει ο καθ’ ύλην αρμόδιος Υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού κος Π. Γερουλάνος, που ήταν παρών στην πρωθυπουργική ομιλία. Όπως άλλωστε όφειλε να γνωρίζει ότι σήμερα η Σπιναλόγκα δεν διαθέτει ακόμη το αναγκαίο προσωπικό φύλαξης και καθαριότητας, για να εξυπηρετήσει τους χιλιάδες επισκέπτες! Αν ο Υπουργός φρόντιζε να ενσκήψει με περισσότερο ενδιαφέρον στο έργο των υπαλλήλων της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας και ενδιαφερόταν περισσότερο για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν καθημερινά, πιθανώς θα αποφεύγονταν τέτοιου είδους ατοπήματα».

Πηγή
http://anevaseto.blogspot.com/2011/05/blog-post_4154.html
Διαβάστε περισσότερα...

Splash Tours













Διαβάστε περισσότερα...

ΥΓΕΙΑ: Καλή καρδιά με... 10 τροφές










Υπάρχουν τροφές που κάνουν κακό στην καρδιά μας, κάποιες άλλες, όμως, την ωφελούν και όσο περισσότερο τις καταναλώνουμε, τόσο περισσότερο την ευεργετούμε.

Χωρίς να θέλουμε να σας τρομάξουμε, οι παθήσεις τις καρδιάς αποτελούν την κυριότερη αιτία θανάτου στην Ευρώπη και σε άλλες αναπτυγμένες χώρες, γι’ αυτό ποτέ δεν είναι πολύ νωρίς να λάβουμε δράση. Το άγχος, το κάπνισμα, η υπέρταση και οι παθήσεις της καρδιάς σίγουρα επιβαρύνουν το έργο της, αλλά μπορούμε μέσω της διατροφής μας να την ωφελήσουμε, κάνοντας τις σωστές επιλογές. Βάλτε τις παρακάτω τροφές στο διατροφικό σας πρόγραμμα και απολαύστε τα οφέλη τους στην υγεία της καρδιά σας, έτσι ώστε πραγματικά να τα… «εκατοστήσετε».

Φράουλες: γλυκιά και ευεργετική απόλαυση

Ο καρπός του… πειρασμού, μαζί με τα βατόμουρα, τα σμέουρα και τα μύρτιλλα, έχουν αντιφλεγμονώδη δράση λόγω των φαινολών που περιέχουν, μειώνοντας τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιακών παθήσεων και καρκίνου. Γενικότερα όλα τα μούρα ωφελούν το καρδιαγγειακό, γι’ αυτό εντάξτε τα στη διατροφή σας σαν σνακ.

Βρώμη: το καλύτερο πρωινό


Ξεκινήστε τη μέρα σας με ένα μπολ βρώμη, η οποία περιέχει ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, φυλλικό οξύ και κάλιο. Λόγω του ότι είναι πλούσια σε φυτικές ίνες, η βρώμη μπορεί να μειώσει τα επίπεδα της «κακής» LDL χοληστερίνης και να βοηθήσει στο να διατηρηθούν οι αρτηρίες «καθαρές». Αν θέλετε μπορείτε να προσθέσετε λίγη μπανάνα στο μπολ, έτσι ώστε να λάβετε άλλα 4 γραμμάρια φυτικών ινών.

Σολομός: το φάρμακο για την υπέρταση


Το ψάρι αυτό είναι πλούσιο σε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα και μπορεί να επιδράσει αποτελεσματικά στη μείωση της υψηλής πίεσης και να αποτρέψει τη δημιουργία θρόμβων. Για να μειώσετε τον κίνδυνο εμφράγματος μελλοντικά κατά 1/3, φροντίστε να καταναλώνετε 2 μερίδες σολομού την εβδομάδα, ο οποίος περιέχει το καροτενοειδές ασταξανθίνη, ένα πολύ ισχυρό αντιοξειδωτικό, όπως αναφέρει και ο Στέφεν Σινάτρα, MD, συγγραφέας του «Lower your Blood Pressure in Eight Weeks». Επιλέξτε τον άγριο σολομό, αντί για εκτροφής, για να αποφύγετε τα βαρέα μέταλλα, τα αντιβιοτικά και τα μικροβιοκτόνα. Αν ο σολομός δεν σας ενθουσιάζει, ο τόνος, οι σαρδέλες, ο κολιός, η ρέγγα, αποτελούν εξίσου λιπαρά ψάρια που κάνουν καλό στην καρδιά.

Αβοκάντο: ακόμη και στο σάντουιτς


Προσθέστε λίγο αβοκάντο στο σάντουιτς ή τη σαλάτα σας, για να αυξήσετε με απλό και υγιεινό τρόπο τα καλά λιπαρά στη διατροφή σας. Είναι πλούσιο σε μονοακόρεστα λιπαρά κι έτσι μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση των επιπέδων της LDL χοληστερόλης, αυξάνοντας την «καλή» ΗDL χοληστερόλη. Όπως αναφέρει και ο δρ. Σινάτρα, τα αβοκάντο επίσης επιτρέπουν την απορρόφηση άλλων καροτενοειδών – ειδικά της βήτα-καροτίνης και του λυκοπενίου- τα οποία είναι απαραίτητα για την υγεία της καρδιάς. Προσέξτε, όμως, μην το παρακάνετε, καθώς περιέχει αρκετές θερμίδες (50 θερμίδες η μια μικρή φέτα).

Ελαιόλαδο: ο άρχοντας της μεσογειακής διατροφής


Με μεγάλη περιεκτικότητα σε μονοακόρεστα λιπαρά οξέα, το ελαιόλαδο είναι γνωστό για την ευεργετική του δράση όσον αφορά στην καρδιά, αφού βοηθά στη μείωση της «κακής» χοληστερόλης και του κινδύνου εμφάνισης καρδιακών παθήσεων. Τρανταχτή απόδειξη των παραπάνω είναι τα αποτελέσματα ερευνών όσον αφορά στους Κρητικούς, οι οποίοι ενώ παρουσίαζαν προδιάθεση για υψηλή χοληστερίνη, τελικά λίγοι πέθαναν από καρδιακές παθήσεις, λόγω της υψηλής κατανάλωσης ελαιολάδου στη διατροφή τους. Επιλέξτε το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο ή τις ποικιλίες του, που είναι λιγότερο επεξεργασμένο και χρησιμοποιήστε το αντί για βούτυρο στο μαγείρεμα.

Καρύδια: πηγή ζωής


Τα καρύδια έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα και μαζί με τα αμύγδαλα και τα μακαντέμια, περιέχουν μονοακόρεστα και πολυακόρεστα λιπαρά, συν του ότι αυξάνουν την πρόσληψη φυτικών ινών στη διατροφή μας. «Όπως και το ελαιόλαδο, αποτελούν μια πολύ καλή πηγή καλών λιπαρών» συμπληρώνει ο ειδικός.

Όσπρια:θρεπτικά και υγιεινά


Αν οι φακές, τα ρεβίθια και τα φασόλια αποτελούν ακόμη τον παιδικό σας εφιάλτη, πρέπει να αναθεωρήσετε. Περιέχουν, μεταξύ άλλων, τα απαραίτητα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, ασβέστιο και διαλυτές φυτικές ίνες. Τουλάχιστον τρία σε ένα δηλαδή.

Σπανάκι: η δύναμή σας – και της καρδιάς σας!


Ο Ποπάι το έκανε διάσημο σε όλα τα παιδιά απανταχού, χαρίζοντάς τους την ελπίδα ότι θα γίνουν το ένα πιο δυνατό απ’ το άλλο, φέρνοντας σβούρες το συμμαθητή που τα πείραξε, με το ένα χέρι. Αυτό που δεν γνωρίζουν όμως πολλοί, είναι ότι το σπανάκι κρατάει σε «φόρμα» και την καρδιά λόγω της λουτεΐνης, του φυλλικού οξέος, των φυτικών ινών και του καλίου που περιέχει. Γενικότερα, μην ξεχνάτε ότι αυξάνοντας τις μερίδες των λαχανικών στη διατροφή σας ωφελείτε την καρδιά σας και όπως αποδεικνύεται από παλιότερη έρευνα 12 χρόνων πάνω σε 15 χιλιάδες ανθρώπους χωρίς καρδιακές παθήσεις, αυτοί που κατανάλωναν τουλάχιστον 2μισι μερίδες λαχανικών την ημέρα, μείωναν τον κίνδυνο κατά 25% σε σχέση με τους υπόλοιπους. Κάθε έξτρα μερίδα μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιακής νόσου κατά επιπλέον 17%.

Λιναρόσπορος: ο σπόρος που σας προστατεύει


Αν και δεν είναι ευρέως γνωστός, ο λιναρόσπορος είναι γεμάτος φυτικές ίνες και ωμέγα-3 και ωμέγα-6 λιπαρά οξέα. Θα τον βρείτε σε καταστήματα με βιολογικά προϊόντα και μπορείτε με αυτόν να πασπαλίσετε τη σαλάτα σας ή τη βρώμη στο πρωινό σας γεύμα. Υπάρχει, μάλιστα και λάδι που παράγεται από την έκθλιψή του, αλλά περιέχει λιγότερα θρεπτικά συστατικά από τον ίδιο το σπόρο.

Σόγια: η θαυματουργή τροφή


Αποτελεί πολύ καλή πηγή άπαχης πρωτεΐνης, έχει χαμηλή περιεκτικότητα σε κορεσμένο λίπος και μπορεί να συμβάλλει στη μείωση των επιπέδων χοληστερίνης, αν συμπεριλαμβάνεται στη διατροφή μας. Αναζητήστε φυσικές πηγές της, όπως τα φρέσκα φασολάκια σόγιας (ενταμάμε) ή το οργανικό «μεταξωτό» τόφου και προτιμήστε γάλα σόγιας στο πρωινό σας με τα δημητριακά. Δώστε, όμως, προσοχή στο αλάτι το προϊόντων σόγιας που καταναλώνετε, καθώς κάποιες επεξεργασμένες ποικιλίες έχουν πρόσθετο νάτριο και ανεβάζουν την πίεση.


Πηγή
http://www.clickatlife.gr/story/diatrofi/kali-kardia-me-10-trofes?id=1970450
Διαβάστε περισσότερα...

ΥΓΕΙΑ: Μειώστε την αρτηριακή πίεση… φυσικά










Η αρτηριακή πίεση δεν αντιμετωπίζεται μόνο με φάρμακα, αλλά και με μικρές παρεμβάσεις στη διατροφή και τις καθημερινές μας συνήθειες. Δείτε ποιες είναι αυτές..

Η αυξημένη αρτηριακή πίεση, είναι συχνά ο προπομπός πιο σοβαρών προβλημάτων υγείας, γι’ αυτό καλό είναι να ξέρουμε πώς μπορούμε να την ελέγχουμε, προκειμένου να αποφύγουμε τα χειρότερα στο μέλλον. Όσοι πάσχουν από υπέρταση συχνά χρειάζονται φάρμακα για να ελέγχουν την πίεση τους, αλλά με τις απαραίτητες αλλαγές στην καθημερινότητα και τη διατροφή, η υπέρταση μπορεί να αντιμετωπιστεί σε βαθμό που να μη χρειάζονται πλέον φάρμακα.

Περισσότερη άσκηση

Αυτό ισχύει γενικά εάν θέλουμε να βελτιώσουμε την υγεία μας και ειδικότερα τη σημερινή εποχή, όπου η καθιστική ζωή τείνει να γίνεται κανόνας. Με μόνο 30 λεπτά άσκηση την ημέρα, σχεδόν κάθε μέρα, εύκολα και γρήγορα μπορούμε να ρυθμίσουμε και την πίεσή μας. Αν κάνετε καθιστική ζωή, δοκιμάστε την αεροβική γυμναστική για να μειώσετε τη συστολική (υψηλή) πίεση κατά 3 με 5 βαθμούς και την διαστολική (χαμηλή) κατά 2 με 3 βαθμούς. Η κίνηση, είτε είναι περπάτημα, τρέξιμο, κολύμπι ή ποδήλατο, βοηθάει δραστικά στη μείωση της πίεσης και των φαρμάκων που χρειάζονται για τη βελτίωσή της.

Κάλιο, ο φυσικός εχθρός της πίεσης

Οι περισσότεροι γνωρίζουν ίσως ότι το αλάτι ανεβάζει την πίεση, αλλά λιγότεροι ότι οι μπανάνες την κατεβάζουν, χάρη στις ποσότητες καλίου που περιέχουν. Σύμφωνα με τον διατροφικό οδηγό που εκδίδεται στην Αμερική, οι πάσχοντες από υπέρταση μπορεί να δουν βελτίωση στην υγεία τους αυξάνοντας τις ποσότητες καλίου στη δίαιτά τους. Οι ενήλικες χρειάζονται τουλάχιστον 4,7 γραμμάρια την ημέρα. Εκτός από τις μπανάνες, κάλιο θα βρείτε και στις ψητές πατάτες με φλούδα, στο χυμό πορτοκαλιού και στο άπαχο ή χαμηλών λιπαρών γιαούρτι.

Μειώστε το αλάτι

Αν έχετε κανονική έως υψηλή πίεση, μπορείτε να βελτιώσετε την κατάσταση σας αν μειώσετε δραστικά τις ποσότητες αλατιού στη διατροφή σας. Όσοι πάσχουν από υπέρταση δεν πρέπει να καταναλώνουν πάνω από 1,5 γραμμάριο αλάτι την ημέρα. Προσοχή στις ετικέτες των επεξεργασμένων τροφίμων, οι οποίες συχνά «κρύβουν» μεγάλες ποσότητες αλατιού, χωρίς να το καταλαβαίνουμε.

Κόψτε το κάπνισμα

Οι καπνιστές, εκτός από τα αναπνευστικά προβλήματα που μπορεί να παρουσιάσουν, έχουν να αντιμετωπίσουν και αυξημένες πιθανότητες εκδήλωσης υπέρτασης. Αν και το κάπνισμα επιφέρει στην ουσία μονάχα βραχυπρόθεσμη αύξηση της αρτηριακής πίεσης (οι γιατροί δεν πιστεύουν ότι μπορεί να προκαλέσει χρόνια υπέρταση), εντούτοις άλλες «κακές συνήθειες» που συνδυάζονται με το τσιγάρο, όπως η κατανάλωση αλκοόλ και η καθιστική ζωή, μπορούν να προκαλέσουν σοβαρά προβλήματα στο μέλλον. Όπως και η άσκηση, η διακοπή του καπνίσματος θα πρέπει να είναι δεδομένη, εάν θέλετε να βελτιώσετε την υγεία σας.


Χάστε βάρος

Οι έρευνες που έχουν γίνει σχετικά με την υπέρταση, αποδεικνύουν ότι αρκεί να χάσετε μερικά κιλά για να βελτιώσετε την πίεσή σας. Το πλεονάζον λίπος κάνει τη λειτουργία της καρδιάς πιο δύσκολη, με αποτέλεσμα την αύξηση της αρτηριακής πίεσης. Μια ισορροπημένη διατροφή σε συνδυασμό με συστηματική άσκηση, μπορεί λοιπόν να βοηθήσει να μειώσετε το φορτίο της καρδιάς σας και να βελτιώσετε έτσι την πίεσή σας.

Μειώστε το αλκοόλ

Αν και το αλκοόλ μπορεί να είναι ωφέλιμο για την καρδιά σε ορισμένες περιπτώσεις και με μέτρια κατανάλωση, μπορεί επίσης να αυξήσει σημαντικά την πίεσή σας. Έρευνες έδειξαν ότι πάνω από δυο ποτήρια αλκοόλ την ημέρα, αρκούν για να ανεβάσουν την πίεση, τόσο στους άνδρες, όσο και στις γυναίκες. Είναι προτιμότερο πάντως να καταναλώνετε αλκοόλ κατά τη διάρκεια του γεύματος, ώστε να περιορίσετε τις επιδράσεις του στην πίεσή σας.

Κόψτε την καφεΐνη

Η καφεΐνη μπορεί να έχει μερικές ευεργετικές ιδιότητες, αλλά και κάποιες εξίσου βλαβερές, όπως τη βραχυπρόθεσμη αύξηση της αρτηριακής πίεσης, ακόμα και σε άτομα που δεν πάσχουν από υπέρταση. Εάν όμως πάσχετε από υπέρταση, καλό θα είναι να περιορίσετε την κατανάλωση καφεΐνης σε ένα με δυο φλιτζάνια καφέ την ημέρα. Συγκρίνοντας την πίεσή σας πριν και μετά από έναν καφέ, μπορείτε να διαπιστώσετε το πόσο ευαίσθητοι είστε. Εάν η διαφορά είναι πάνω από 5 ή 10 βαθμούς, πιθανόν να έχετε ευπάθεια στην καφεΐνη.

Τέρμα το στρες

Η σωστή διαχείριση του στρες, μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της πίεσης, αλλά δεν υπάρχει κάποιος συγκεκριμένος τρόπος για να το πετύχετε αυτό. Υπάρχουν πράγματα που έχουν «επινοήσει» κάποιοι για να το αντιμετωπίσουν αποτελεσματικά, αλλά αυτά μπορεί να διαφέρουν για τον καθένα από εμάς. Για κάποιους η γιόγκα είναι αποτελεσματική, με τις ασκήσεις αναπνοών, πιθανόν λόγω της επίδρασής τους στο αυτόνομο νευρικό σύστημα που ελέγχει τον ρυθμό της καρδιάς. Άλλοι προτιμούν το διαλογισμό που προσφέρει πνευματική συγκέντρωση, βαθιά χαλάρωση και απομάκρυνση κάθε σκέψης και εξωτερικών ερεθισμάτων. Ό,τι κι αν προτιμάτε εσείς, το σημαντικό είναι να σας κάνει να χαλαρώνετε και να νιώθετε καλά.

Πηγή
http://www.clickatlife.gr/story/ygeia/meioste-tin-artiriaki-piesi%E2%80%A6-fusika?id=1973864

Διαβάστε περισσότερα...