Κυριακή 5 Δεκεμβρίου 2010

ΒΙΟΓΡΑΦΙΑ: ΤΖΑΒΕΛΛΑΣ ΛΑΜΠΡΟΣ

Ο αρχηγός της οικογένειας των Τζαβελλαίων γεννήθηκε το 1745.Το 1792 τον κάλεσε ο Αλής πασάς των Ιωαννίνων για να τον βοηθήσει δήθεν στην εκστρατεία του εναντίον του Αργυροκάστρου.Ο Λάμπρος πήγε μαζί με το γιο του Φώτο και άλλους 70 Σουλιώτες.Κοντά όμως στην Ζίτσα ο Αλής φανέρωσε το πραγματικό σχέδιο του και αφού τους συνέλαβε όλους τους μετέφερε ως ομήρους στα Ιωάννινα σκεπτόμενος ότι χωρίς τον αρχηγό τους οι Σουλιώτες θα κατέθεταν εύκολα τα όπλα.


Ολες όμως οι επιθέσεις του Αλή αποκρούστηκαν με γενναιότητα απο τους Σουλιώτες. Ανάμεσα μάλιστα στους επικεφαλής ήταν και η σύζυγος του Λάμπρου Μόσχω με 400 Σουλιώτισσες που προκάλεσαν μεγάλη καταστροφή στα τουρκαρβανίτικα στίφη.Γι αυτό ο πασάς κατέφυγε για άλλη μια φορά στην πονηριά. Κράτησε για όμηρο το γιο του Λάμπρου και έστειλε τον ίδιο στο Σούλι με σκοπό να πείσει τους συμπατριώτες του να παραδοθούν.
Καθώς όμως ο Λάμπρος έφτασε στο Σούλι έγραψε στον πασά "Χαίρομαι που εγέλασα έναν δόλιο και είμαι εδω για να διαφεντέψω το Σούλι...Αν ο γιός μου που είναι όμηρος δεν είναι πρόθυμος να πεθάνει για την πατρίδα του τότε δεν είναι άξιος να ζήσει και δεν λέγεται γιός μου".
Ο Αλής αγανακτισμένος ρίχτηκε στο Σούλι τον Ιούλιο του 1792 με μεγάλες δυνάμεις αλλά νικήθηκε και ντροπιασμένος αναγκάστηκε να υπογράψει ειρήνη και να αφήσει ελεύθερους όλους τους ομήρους.Στην μάχη όμως αυτή ο Λάμπρος τραυματίστηκε σοβαρά και πέθανε.

Πηγή
http://protesilaos.blogspot.com/2010/04/blog-post_8867.html