Σάββατο 19 Φεβρουαρίου 2011
ΥΓΕΙΑ: Σαφάρι στα σούπερ μάρκετ: Τι παγίδες κρύβουν οι ετικέτες τροφίμων;
Η άλλη είναι ότι, για λόγους διαφήµισης και ανταγωνισµού, πολλές ετικέτες, ενώ παρουσιάζονται ελκυστικές, στην πραγµατικότητα είναι δυσνόητες, µε αποτέλεσµα τελικά να αγνοούνται. Εάν τελικά ισχύει ότι η µισή αλήθεια είναι χειρότερη από ολόκληρο ψέµα και ότι η άγνοια είναι κακός σύµβουλος, τότε θα πρέπει να είµαστε διπλά προσεκτικοί, όταν διαλέγουµε τρόφιµα στους διαδρόµους του σούπερ µάρκετ.
Light τρόφιμα
Αντίθετα µε την κοινή εντύπωση ότι τα light τρόφιµα δεν έχουν πολλές θερµίδες, η ένδειξη light δε σηµαίνει απαραίτητα ότι το τρόφιµο έχει λίγες θερµίδες και λιπαρά και ότι µπορεί να καταναλώνεται άφοβα. Αυτό εξηγεί και τις επιδηµιολογικές παρατηρήσεις στην Αµερική, ότι τις τελευταίες δυο δεκαετίες, τα ποσοστά παχυσαρκίας αυξάνονται παράλληλα µε τη διαθεσιµότητα light προϊόντων.
Σύµφωνα µε τους ευρωπαϊκούς κανόνες σήµανσης των τροφίµων, ένα προϊόν για να χαρακτηριστεί light θα πρέπει να έχει θερµιδικό περιεχόµενο τουλάχιστον κατά 30% µικρότερο συγκριτικά µε το προϊόν αναφοράς (πλήρες). Αν, για παράδειγµα, µια µαγιονέζα έχει φυσιολογικά 80% λιπαρά, η light έχει 40%. Συνεπώς, ένα θερµιδοφόρο τρόφιµο, εξακολουθεί να έχει πολλές θερµίδες, ακόµη και στη light εκδοχή του, γι’ αυτό και θα πρέπει να καταναλώνεται µε µέτρο.
«Χωρίς» και «χαμηλό» (free και low)
Οι χαρακτηρισµοί «χωρίς» και «χαµηλό» σε αρκετές περιπτώσεις µπορεί να είναι ιδιαίτερα παραπλανητικοί, καθώς λανθασµένα ερµηνεύονται από τους καταναλωτές ότι δεν έχουν καθόλου ζάχαρη και λιπαρά, ενώ στην πραγµατικότητα περιέχουν, αλλά σε µικρές ποσότητες.
Ακόµη κι εάν ένα τρόφιµο είναι ελεύθερο ή χαµηλό σε λίπος και ζάχαρη, λέει η ετικέτα του όλη την αλήθεια; Όχι πάντα. Κι αυτό γιατί, όταν σε ένα τρόφιµο αναγράφεται «χωρίς ζάχαρη», δεν αποκλείεται ότι το τρόφιµο περιέχει άλλες γλυκαντικές ουσίες, ενώ όταν η ετικέτα αναφέρει «χαµηλό σε λίπος», το τρόφιµο περιέχει τουλάχιστον 3 γραµµάρια λιπαρών/100 γραµµάρια τροφίµου.
Επίσης, η χαµηλή περιεκτικότητα ενός τροφίµου σε λίπος δε σηµαίνει απαραίτητα ότι και η συγκέντρωσή του σε ζάχαρη είναι εξίσου χαµηλή και το αντίστροφο. Παραδείγµατος χάριν, σε µια συσκευασία δηµητριακών µε την ένδειξη χαµηλά σε λίπος, περιέχονται περίπου 13-14 κουταλιές ζάχαρη. Άρα για κάποιον που προσέχει τη διατροφή του, αυτή µάλλον δεν είναι η καλύτερη επιλογή…
Μέγεθος μερίδας
Σύµφωνα µε πρόσφατη έρευνα του portal διατροφής mednutrition.gr, ένας στους δυο Έλληνες δε διαβάζει ποτέ τη συνιστώµενη µερίδα στις συσκευασίες τροφίµων, ενώ αυτοί που τη διαβάζουν χρειάζονται… χαρτί και µολύβι για να την υπολογίσουν. Και αυτό γιατί στις διατροφικές ετικέτες, δεν είναι πάντα σαφές το ποια είναι η συνιστώµενη µερίδα.
Μάλιστα, σε πολλά τρόφιµα, προκειµένου να είναι ελκυστικά, η αναγραφόµενη ως µερίδα στη συσκευασία αντιστοιχεί σε µικρότερη ποσότητα από αυτήν που τρώµε συνήθως, ώστε να φαίνεται ότι το προϊόν έχει λιγότερες θερµίδες και λιπαρά.
Σε αυτά, πρέπει να συνεκτιµήσουµε ότι οι συσκευασίες τροφίµων τα τελευταία 30 χρόνια έχουν σχεδόν διπλασιαστεί και ότι πλέον αγοράζουµε µεγαλύτερες συσκευασίες γιατί είναι οικονοµικά συµφέρουσες, µε αποτέλεσµα συχνά να παρασυρόµαστε και να καταναλώνουµε µεγαλύτερες µερίδες.
«Φρέσκο», «Βιολογικό» και «παραδοσιακό»
Έρευνα του Ιδρύµατος «Αριστείδης Δασκαλόπουλος» αποκαλύπτει ότι οι καταναλωτές πιστεύουν πως οι ετικέτες δεν αποτυπώνουν πάντα την αλήθεια για τα προϊόντα. Για παράδειγµα, το 64% εµπιστεύεται το προϊόν όταν αυτό φέρει πληροφορία σχετική µε την ελληνικότητά του («παραδοσιακό»), ενώ µόλις το 50% εµπιστεύεται τους χαρακτηρισµούς «φρέσκο» και «βιολογικό προϊόν».
Σύµφωνα, µάλιστα, µε το Κέντρο Προστασίας Καταναλωτών, οι ισχυρισµοί αυτοί σε αρκετές περιπτώσεις είναι «κενοί νοήµατος και άρα παραπλανητικοί». Για παράδειγµα, τα παραδοσιακά προϊόντα θα πρέπει να φέρουν ειδική σήµανση που να πιστοποιεί την κατοχύρωση της γεωγραφικής τους προέλευσης και τον τρόπο παραγωγής τους.
Συνεπώς, δεν αρκεί η συνταγή της γιαγιάς για να δηλωθεί ένα τρόφιµο ως παραδοσιακό. Παρόµοιες προϋποθέσεις ισχύουν και για τα βιολογικά τρόφιµα, στα οποία είναι υποχρεωτικό να σηµαίνεται ο Φορέας Ελέγχου και Πιστοποίησης.
Για τις βιοµηχανίες τροφίµων εξάλλου, οι λέξεις αποκτούν µάλλον διαφορετικό νόηµα, µιας και ο χαρακτηρισµός «φρέσκο» και «φυσικό» σε καµία περίπτωση δεν σηµαίνουν ότι το φρούτο µόλις κόπηκε από το δέντρο και ότι συσκευάστηκε σε χυµό. Είναι ενδεικτικό ότι, σύµφωνα µε βρετανική έρευνα, τέσσερις στους δέκα καταναλωτές όταν διαβάζουν σε µια συσκευασία την ένδειξη «φρουτοποτό» πιστεύουν πως το βασικό συστατικό του χυµού που επιλέγουν είναι τα φρούτα. Στην πραγµατικότητα όµως, η συσκευασία µπορεί να περιέχει χυµό φρούτου, σε ποσοστό µόλις 5%!
Συνιστώμενη ημερήσια ποσότητα (ΣΗΠ)
Το 17% των καταναλωτών βρίσκει δυσνόητη τη ΣΗΠ -αυτό δεν είναι αξιοπερίεργο, αν αναλογισθούµε ότι απαιτείται συχνά κοµπιουτεράκι για να την υπολογίσουµε. Πέραν της αντικειµενικής δυσκολίας υπολογισµού της, κρύβεται και ο κίνδυνος της ελλιπούς ή και σε αρκετές περιπτώσεις υπερβολικής πρόσληψης ενός συστατικού.
Έτσι, για παράδειγµα, στα εµπλουτισµένα τρόφιµα χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή στην κατανάλωση περισσοτέρων της µιας µερίδας, προκειµένου να αποφευχθεί η υπερκάλυψη των ηµερήσιων αναγκών στο συστατικό που έχει εµπλουτιστεί (π.χ. ασβέστιο), ενώ σε άλλα απαιτείται κατανάλωση πέραν της µιας µερίδας/ηµέρα προκειµένου να δράσουν ευεργετικά στον οργανισµό (π.χ. φυτοστερόλες).
Οι καταναλωτές δυστυχώς έχουν χαθεί… στη µετάφραση των ετικετών, οι οποίες µε τη σειρά τους «ακροβατούν» µεταξύ νόµου και
βιοµηχανίας τροφίµων. Νικητής και χαµένος δεν υπάρχει. Οι βιοµηχανίες αντιµετωπίζονται µε δυσπιστία την ώρα που οι καταναλωτές πέφτουν σε παραπλανητικές παγίδες. Οι ετικέτες δεν είναι µόνο διαφήµιση και µάρκετινγκ, αλλά γνώση και πληροφορία!
Γράφει η: Ιωάννα Κατσαρόλη, Κλινική Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, M.Sc.
Πηγή
http://www.mednutrition.gr/content/view/5494/468/
Διαβάστε περισσότερα...
Η ΣΥΜΒΟΥΛΗ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ
Αντιμετώπισε τα προβλήματα, όπως θα το έκανε ένας σκύλος:
Τα κοιτάς, τα μυρίζεις, και αν δεν μπορείς να τα καταπιεις...
κατούρατα και φύγε!
Διαβάστε περισσότερα...
Γνωστό το απόλυτο μυστικό Coca Cola
Προς το παρόν δεν υπάρχουν αντιδράσεις από τη γνωστή εταιρεία.
Το μακρινό 1886, ο Τζον Πέμπερτον, παλαίμαχος του Εμφυλίου Πολέμου και φαρμακοποιός στην Ατλάντα, την εμπνεύστηκε από απλή περιέργεια . Η συνταγή της ήταν ένα μεγάλο μυστήριο, καθώς κανείς δεν ήξερε τα συστατικά και τη δοσολογία τους, ώστε να παραχθεί
Πρόκειται φυσικά για την Coca Cola. Μετά από 125 ολόκληρα χρόνια μυστηρίου μάλλον ήρθε ο καιρός να λυθεί το μυστήριο και να μαθευτεί η μυστική συνταγή.
Ο Πέμπερτον δεν πίστευε ότι το μείγμα που ανακάτευε στην τρίποδη χάλκινη χύτρα και προοριζόταν ως φάρμακο την ταχεία καταπολέμηση του πονοκεφάλου θα να είναι το μεγαλύτερο βιομηχανικό μυστικό!
Ο διαδικτυακός τόπος Thisamericanlife.org έσπασε τη μυστική συνταγή του αναψυκτικού και δημοσίευσε απόκομμα της εφημερίδας της 8ης Φεβρουαρίου του 1979 στο οποίο αναφέρονται και τα συστατικά αλλά και η δοσολογία που χρειάζεται.
Εάν αναρωτιέστε τι χρειάζεται για να φτιάξετε το αναψυκτικό, τότε ορίστε η συνταγή:
Υγρό εκχύλισμα Coca
Κιτρικό Οξύ
Καφεϊνη
Ζάχαρη
Νερό
Χυμός λεμονιού
Βανίλια
Καραμέλα
Για 7 φορές περισσότερη γεύση, χρησιμοποιείτε:
Αλκοόλ
Έλαιο πορτοκαλιού
Έλαιο λεμονιού
Έλαιο μοσχοκάρυδου
Κόλιανδρο
Νερόλι
Πηγή
http://www.insomnia.gr/topic/399102-%CE%B3%CE%BD%CF%89%CF%83%CF%84%CF%8C-%CF%84%CE%BF-%CE%B1%CF%80%CF%8C%CE%BB%CF%85%CF%84%CE%BF-%CE%BC%CF%85%CF%83%CF%84%CE%B9%CE%BA%CF%8C/
Διαβάστε περισσότερα...
Επαιρνε μισθό 12.900 ευρώ
«Για όλα φταίνε οι άλλοι», θα μπορούσε να είναι το επιστέγασμα της χθεσινής συνέντευξης του παραιτηθέντος διευθύνοντος συμβούλου της «Αλεξάνδρειας Ζώνης Καινοτομίας ΑΕ» στη Θεσσαλονίκη, ο οποίος όντας διορισμένος από την προηγούμενη κυβέρνηση της Ν.Δ., εισέπραττε σχεδόν επί 3,5 χρόνια 12.900 ευρώ μηνιαίο μισθό.
Ο Ι. Αρζιμάνογλου, που υπέβαλε την παραίτησή του στο τέλος Ιανουαρίου 2011, έβαλε κατά πάντων, πολιτικών και μη, για το γεγονός ότι μέχρι στιγμής δεν έχει προχωρήσει, όπως είχε προδιαγραφεί, το εγχείρημα της δημιουργίας της Ζώνης Καινοτομίας στη συμπρωτεύουσα. Ετσι κατηγόρησε όλους τους συναρμόδιους υπουργούς για ανικανότητα, ατολμία και ουσιαστικά υπέδειξε πως η μη παροχή κρατικών εγκρίσεων στα όσα πρότεινε το Δ.Σ. της Ζώνης Καινοτομίας, «τορπίλισε» το έργο του. Ο ίδιος μίλησε και για ανίκανους συμβούλους υπουργών και ατυχείς πρωτοβουλίες τους, ενώ υπογράμμισε πως όλοι οι υπουργοί και οι γενικοί γραμματείς θέλανε το έργο, αλλά στα λόγια. Μάλιστα χαρακτηριστικά ανέφερε πως γινόταν προσπάθεια παρεμβάσεων στο έργο της Ζώνης από τη Ν.Δ., ενώ με το ΠΑΣΟΚ επικράτησε απραξία. Οταν ρωτήθηκε δύο φορές για το ύψος των μηνιαίων αποδοχών του, απέφυγε να απαντήσει και παρέπεμψε στο δημοσιευμένο ΦΕΚ, ενώ με βάση νομολογία, που ανέφερε, δεν όφειλε να μειώσει το μισθό του (είχε συμβόλαιο), όπως έπραξαν όλοι οι δημόσιοι υπάλληλοι και λειτουργοί.
ΗΜΕΡΗΣΙΑ, 16/2/2011
Πηγή
http://fyllasiliasnews.blogspot.com/2011/02/12900.html
Διαβάστε περισσότερα...
Η εγκληματικότητα "χτυπάει" κόκκινο στην Κηφισιά
βρεφικών ειδών που παρεμπιμπτώντως έχει γίνει και αυτό στόχος ενόπλων ληστών δύο φορές στο πρόσφατο παρελθόν...
Πιο συγκεκριμένα, ένας νεαρός άνδρας ο οποίος είχε σταθμεύσει το όχημα του λίγα μόλις μέτρα απο την είσοδο το καταστήματος κι ενώ ετοιμαζόταν να εισέλθει σε αυτό, έπεσε θύμα ληστείας απο άγνωστο ,ο οποίος ζητώντας τα χρήματα του τον γρονθοκόπησε και τον άφησε αιμόφυρτο σε ημι-λιπόθυμη κατάσταση στο οδόστρωμα !
Λίγο αργότερα έσπευσε στο σημείο και ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ που μετέφερε το θύμα στο πλησιέστερο νοσοκομείο που εφημέρευε, προκειμένου να του παρασχεθούν οι πρώτες βοήθειες.
Σύμφωνα με διασταυρωμένες πληροφορίες απο διασώστες της υπηρεσίας, τα κρούσματα ληστείας και τραυματισμού θυμάτων απο βιαιοπραγία είναι πλέον στην "καθημερινή διάταξη" (αν μπορεί να χρησιμοποιηθεί αυτή η φράση σαν όρος) όχι μόνο στο κέντρο της Αθήνας αλλά ακόμα και σε περιοχές του λεκανοπεδίου που μέχρι πρόσφατα μπορούσαν να θεωρηθούν ήσυχες...
Πηγή
http://www.kifissia24.gr/index.php/-news/2009-09-14-23-13-59/1363--qq-