Κυριακή 20 Φεβρουαρίου 2011

Οι ταινίες της εβδομάδας (20 Φεβρουαρίουυ 2011)

The Rite - Η Τελετή (2011)
Μπιλόμπα - Biloba (2009)
The Way Back (2010)
Lung Boonmee Raluek Chat - Ο Θείος Μπούνμι Θυμάται τις Προηγούμενες Ζωές του (2010)
No Strings Attached - Μόνο το Σεξ δε Φτάνει (2011)
Winter`s Bone - Στην Καρδιά του Χειμώνα (2010)
Haevnen - Ισως, Αύριο! (2010)
Open Season 3 - Οι Ηρωες του Δάσους: Περιπέτειες στο Τσίρκο (2010)
Kuhle Wampe Oder: Wem Gehort die Welt? - Kuhle Wampe: Σε Ποιον Ανήκει ο Κόσμος; (1932)



The Rite - Η Τελετή (2011)


Εμπνευσμένη από πραγματικά γεγονότα, η ιστορία ακολουθεί έναν Αμερικανό φοιτητή θεολογίας, που πάσχει από ψευδαισθήσεις, ο οποίος παρακολουθεί μαθήματα εξορκισμού στο Βατικανό και ανακαλύπτει την πίστη του μέσα από την αναμέτρησή του με δαιμονικές δυνάμεις.

Μπιλόμπα - Biloba (2009)


Ένας Γερμανός μηχανικός που δουλεύει σε μια ασυνείδητη οικολογικά πολυεθνική πηγαίνει σε ένα νησί του Αιγαίου, στην Πέρα Κάσσιρο για την κατασκευή ενός έργου. Εκεί σύντομα θα αντιληφθεί ότι οι κάτοικοι εισπράττουν χρήματα από το δημόσιο για έργα που δεν θα ολοκληρωθούν ποτέ.

The Way Back (2010)


Μια ιστορία δραπέτευσης από γκούλαγκ της Σιβηρίας του 1939. Αιχμάλωτοι του Κόκκινου Στρατού από διάφορες εθνότητες δεν πρέπει μονάχα να καταφέρουν να δραπετεύσουν, αλλά να αντέξουν και τις αντίξοες συνθήκες αφού τα καταφέρουν, δια μέσου της Σιβηρίας, της ερήμου Γκόμπι κι ως την Ινδία.


Lung Boonmee Raluek Chat - Ο Θείος Μπούνμι Θυμάται τις Προηγούμενες Ζωές του (2010)


Ο Θείος Μπούνμε πάσχει από μια σοβαρή ασθένεια και γι`αυτό επέλεξε να περάσει τις τελευταίες μέρες της ζωής του, περιτριγυρισμένος από τους αγαπημένους του ανθρώπους στην εξοχή. Ξαφνικά, το φάντασμα της αγαπημένης του γυναίκας φαίνεται να νοιάζεται γι`αυτόν, καθώς κι ο εξαφανισμένος γιος του, ο οποίος επιστρέφει στο σπίτι σε μη-ανθρώπινη μορφή...

No Strings Attached - Μόνο το Σεξ δε Φτάνει (2011)


Η Έμα κι ο Άνταμ προσπαθούν να κρατήσουν την σχέση τους καθαρά στον σεξουαλικό τομέα κι από εκεί και πέρα φίλοι. Γρήγορα, όμως, τα συναισθήματα μιλούν από μόνα τους.

Winter`s Bone - Στην Καρδιά του Χειμώνα (2010)


Η 17χρονη Ρι Ντόλι κρατάει την φτωχή οικογένεια της όρθια, με τον πατέρα απόντα και την μητέρα σε κατάθλιψη. Ο σερίφης τής ανακοινώνει πως αν σε μία βδομάδα ο πατέρας της δεν εμφανιστεί σε μία δίκη, θα χάσουν το σπίτι τους. Η Ρι γνωρίζει πως ο μπαμπάς της είναι ανακατεμένος με το εμπόριο ναρκωτικών κι αυτή παρακούει όλες τις συμβουλές κι αποφασίζει να τον βρει.

Haevnen - Ισως, Αύριο! (2010)


Η ταινία διαδραματίζεται σε ένα στρατόπεδο προσφύγων στην Αφρική, αλλά και σε μια επαρχιακή πόλη της Δανίας, όπου κυριαρχεί η ανιαρή καθημερινότητα. Οι ζωές δύο οικογενειών διασταυρώνονται και μια ασυνήθιστη, αλλά και ριψοκίνδυνη φιλία ανθίζει. Όμως η μοναξιά, η θλίψη και οι αδυναμίες παραμονεύουν. Πολύ σύντομα, η φιλία αυτή μετατρέπεται σε μια επικίνδυνη συμμαχία και σε μια αμείλικτη καταδίωξη, όπου οι ζωές όλων κινδυνεύουν.

Open Season 3 - Οι Ηρωες του Δάσους: Περιπέτειες στο Τσίρκο (2010)


Ο Μπουγκ, μια εξημερωμένη αρκούδα, περιμένει πώς και πώς να κάνει ένα ταξίδι αναψυχής, όπως κάθε χρόνο, με την ανδροπαρέα του. Όταν ο καλύτερος του φίλος, ο ζωηρός και πολυλογάς Έλιοτ το ελάφι, τον κρεμάει λόγω οικογενειακών υποχρεώσεων, εκείνος αν και απογοητευμένος δεν αποθαρρύνεται κι αποφασίζει να φύγει μόνος του για ένα ταξίδι, το οποίο θα τον οδηγήσει σε ένα περιοδεύον τσίρκο από τη Ρωσία. Εκεί, ο Μπουγκ θα γνωρίσει τον Νταγκ, μια τεμπέλα αρκούδα που δε θέλει πια να γίνεται θέαμα στο τσίρκο. Σύντομα, ο Νταγκ τον πείθει να αλλάξουν ρόλους και ζωές. Εκείνος να επιστρέψει στο δάσος κι ο Μπουγκ να εργαστεί στο τσίρκο στη θέση του. Ο Μπουγκ δέχεται την προσφορά χωρίς ενδοιασμούς, καθώς στο μεταξύ είναι ερωτευμένος με την Ούρσα, μια θηλυκή αρκούδα από τη Ρωσία που περπατάει σε τεντωμένο σκοινί και χορεύει με επιδεξιότητα στην πίστα του τσίρκου. Το ζευγάρι αρχίζει να δουλεύει μαζί ως ντουέτο με μεγάλη επιτυχία. Κι ενώ η ζωή κυλάει αρμονικά, εμφανίζονται ο Έλιοτ και οι υπόλοιποι παλιόφιλοι του Μπουγκ που στο μεταξύ έχουν ανησυχήσει με την εξαφάνιση του.

Kuhle Wampe Oder: Wem Gehort die Welt? - Kuhle Wampe: Σε Ποιον Ανήκει ο Κόσμος; (1932)


Γερμανία, αρχές δεκαετία Α30, εποχή του Μεσοπολέμου. Σε μια περίοδο παγκόσμιας οικονομικής κρίσης, η Γερμανία είναι από τις χώρες που βιώνουν πιο έντονα τις σκληρές συνέπειές της. Εκατομμύρια άνεργοι, άθλιες συνθήκες εργασίας, δημιουργία τεράστιων παραγκουπόλεων, φτώχεια, πείνα, απελπισία, καμιά ελπίδα για το μέλλον… Καμιά; Ίσως υπάρχει τρόπος να σωθεί ο κόσμος, μέσα από την ενωμένη δύναμη των εργατών και την αντίστασή τους στην σκληρή εκμετάλλευσή τους από τους λίγους, για τους οποίους φαίνεται να φτιάχτηκε ο κόσμος…. Στην ιστορία μας, γνωρίζουμε την Άννι, μια νεαρή εργάτρια, που πασχίζει μαζί με την οικογένειά της να επιβιώσουν στις πιο απάνθρωπες συνθήκες. Ο αδελφός της, ύστερα από μήνες απελπιστικής ανεργίας, βουτά στο κενό και αυτοκτονεί. Η ίδια και η οικογένειά της αδυνατούν να πληρώσουν το ενοίκιο του μίζερου διαμερίσματός τους και βρίσκονται στο δρόμο με έξωση. Χωρίς στέγη, με τα πράγματα φορτωμένα σε ένα φορτηγάκι, αποφασίζουν να πάνε στο Kuhle Wampe, έναν καταυλισμό, μια ώρα έξω από το Βερολίνο. Εκεί, έχουν βρει καταφύγιο μεγάλες μάζες φτωχών, ανέργων, ανθρώπων χωρίς στον ήλιο μοίρα. Μέσα σε αυτές τις καταστάσεις, η Άννι μένει έγκυος από τον αρραβωνιαστικό της, Φριτς, αλλά ο επικείμενος γάμος δεν πρόκειται να γίνει. Ο Φριτς πνίγεται με την προοπτική ενός γάμου αλλά και με την βαθύτερη φτώχεια που θα προξενήσει ο ερχομός ενός παιδιού. Η Άννι, ύστερα από αυτό, μετακομίζει σε μια φίλη της στο Βερολίνο και αρχίζει να συμμετέχει ενεργά στο νεανικό Εργατικό Κίνημα. Και σε μια διαδρομή με το τρένο, η Άννι μαζί με μια ομάδα του κινήματος, θα λογομαχήσουν με μερικούς ευκατάστατους συνταξιδιώτες τους…


Πηγή
http://cine.gr/index.asp
Διαβάστε περισσότερα...

ΓΙΟΡΤΑΣΑΝ ΤΑ ΓΕΝΕΘΛΙΑ ΤΟΥ ΜΩΑΜΕΘ ΜΕ ΠΟΡΕΙΑ ΣΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ

Ο κατήφορος σε αυτή τη χώρα δεν έχει τέλος. Οι συνεχείς δημόσιες θρησκευτικές εκδηλώσεις μουσουλμάνων δεν έχουν άλλο σκοπό από το να καταστήσουν την Ελλάδα «χώρα του Ισλάμ». Σημειώνεται ότι δημόσιες θρησκευτικές συναθροίσεις απαγορεύονται ακόμη και στην Τουρκία από το ίδιο το Σύνταγμα της χώρας. Στην Ελλάδα όμως επιτρέπονται…

Έτσι τώρα αυτή τη στιγμή περισσότεροι από χίλιοι μουσουλμάνοι γιορτάζουν τα γενέθλια του Μωάμεθ υπό την σκιά της Ακροπόλεως, κάνοντας πορεία-επίδειξη δύναμης στο κέντρο της Αθήνας, η οποία ξεκίνησε από το δημαρχείοστην πλατεία Κοτζιά και κατέληξε στο Σύνταγμα έξω από την βουλή.

Όπως μεταδίδουν τα ειδησεογραφικά πρακτορεία έξω από την Βουλή βρίσκονται συγκεντρωμένοι αυτήν την ώρα σχεδόν δύο χιλιάδες μέλη της μουσουλμανικής κοινότητας που πραγματοποίησαν πορεία, στο πλαίσιο εκδήλωσης για την επέτειο από την γέννηση του Μωάμεθ.



ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΑΝ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΒΟΥΛΓΑΡΩΝ... ΕΛΛΗΝΕΣ ΠΟΥΘΕΝΑ!

Δεν είναι συγκέντρωση του ΠΑΣΟΚ αλλά θα μπορούσε. Οι πράσινες σημαίες είναι βαμμένες στο ιερό χρώμα του Ισλάμ. Το πράσινο...Για τα γενέθλια του Μωάμεθ οι μουσουλμάνοι συγκεντρώθηκαν στην πλατεία Κοτζιά κι έκαναν πορεία ακολουθώντας την οδο Σταδίου προς το Σύνταγμα. Τώρα γιατί γιορτάζει μιά θρησκεία τα γενέθλια του γεννήτορα της με πορεία μπορούν να το καταμαρτυρήσουν μόνο τα εκατομμύρια θύματα τους που δεν πρόλαβαν να γιορτάσουν τα γενέθλια τους απέναντι στην αιμοβόρικη και βίαιη εξάπλωση της ανα τους αιώνες σε διάφορα μήκη και πλάτη του πλανήτη. Στις μουσουλμανικές χώρες αν Χριστινοί επιχειρούσαν να κάνουν πορεία για τα Χριστούγεννα θα τους εκτελούσαν την ώρα που θα περνούσε από το μυαλό τους η σκέψη...

Όμως, όπως βλέπετε στην φωτογραφία μόλις έφυγαν οι μουσουλμάνοι από την πλατεία Κοτζιά για την πορεία τους, μιά άλλη συγκέντρωση έλαβε χώρα. Αυτή την φορά ήταν από Βούλγαρους που ένας Θεός ξέρει τι στα κομμάτια γιόρταζαν κι αυτοί. Έλληνες ούτε για δείγμα...






Πηγή
http://xryshaygh.wordpress.com/2011/02/20/%CF%84%CF%89%CF%81%CE%B1-%CE%B3%CE%B9%CE%BF%CF%81%CF%84%CE%AC%CE%B6%CE%BF%CF%85%CE%BD-%CF%84%CE%B1-%CE%B3%CE%B5%CE%BD%CE%AD%CE%B8%CE%BB%CE%B9%CE%B1-%CF%84%CE%BF%CF%85-%CE%BC%CF%89%CE%AC%CE%BC%CE%B5/

http://www.stoxos.gr/2011/02/blog-post_6095.html

Διαβάστε περισσότερα...

Τι σημαίνει αγάπη (pps)




Λήψη (195 KB)






Διαβάστε περισσότερα...

Το Αρχιπέλαγος στις Βρυξέλλες σε συνάντηση της DG MARE - Ανοχή τέλος στην παράνομη αλιεία δηλώνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή

Ανοχή τέλος για την παράνομη και καταστροφική αλιεία με τον ενεργό και ουσιαστικό ρόλο των περιβαλλοντικών οργανώσεων και τη συνεργασία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αποφασίστηκε την Τρίτη 15 Φεβρουαρίου στις Βρυξέλλες. Έχοντας συγκεντρώσει πλέον, μέσα από καθημερινές καταγραφές και τεκμηριωμένες καταγγελίες, δεδομένα και λίστες με αλιευτικά που παρανομούν στην Ελλάδα και τη Μεσόγειο, το Αρχιπέλαγος και 11 ευρωπαϊκές περιβαλλοντικές οργανώσεις που ασχολούνται με το θέμα της παράνομης και καταστροφικής αλιείας συμμετείχαν σε συνάντηση που οργάνωσε η Κοινοτική Υπηρεσία Ελέγχου της DG MARE (Γενική Διεύθυνση Ναυτιλιακών Υποθέσεων και Αλιείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής) προκειμένου να συνδράμουν στο πλαίσιο του ΕΚ 1005/2008 (περί δημιουργίας κοινοτικού συστήματος πρόληψης, αποτροπής και εξάλειψης της παράνομης, λαθραίας και άναρχης αλιείας) στο έργο των κοινοτικών υπηρεσιών ελέγχου.


Το Αρχιπέλαγος - η μοναδική ελληνική οργάνωση που συμμετείχε στην ομάδα εργασίας και ασχολείται επί της ουσίας με το πρόβλημα στη χώρα μας - εκπροσώπησε η Αναστασία Μήλιου (Συντονίστρια Δράσεων Προστασίας) και ο Βασίλης Κουρούτος (Επιστημονικός Σύμβουλος, ειδικός στη Διαχείριση Θαλάσσιων Προστατευόμενων Περιοχών). Στη συνάντηση συζητήθηκαν τρόποι ώστε να αξιοποιηθούν οι πληροφορίες και τα στοιχεία που συγκεντρώνουν καθημερινά οι περιβαλλοντικές οργανώσεις για τις πρακτικές παράνομης και καταστροφικής αλιείας και να βοηθήσουν στην προσπάθεια περιορισμού του φαινομένου, το οποίο ιδίως στη Μεσόγειο έχει πάρει ανεξέλεγκτες διαστάσεις.



















Το πρόβλημα στην Ελλάδα θεωρείται ανεξέλεγκτο
, καθώς σε μεγάλο μέρος των ελληνικών θαλασσών υπάρχει σχεδόν πλήρης καταστρατήγηση της αλιευτικής νομοθεσίας τόσο από σκάφη της μέσης αλιείας (μηχανότρατες, γρι-γρι), όσο και από βιντζότρατες και παράκτιους αλιείς. Σε αυτόν τον ιδιότυπο χάρτη της παρανομίας σημαντική θέση καταλαμβάνουν και αρκετοί ερασιτέχνες ή μη αλιείς οι οποίοι εξακολουθούν εν έτει 2011 να χρησιμοποιούν παράνομες - και ιδιαίτερα εξελιγμένες σε ορισμένες περιπτώσεις - μεθόδους ψαρέματος (δυναμίτιδα, σύνθετες εκρηκτικές ύλες, χρήση μπουκάλας, νυχτερινό ψαροντούφεκο, χρήση κομπρεσέρ για την οστρακαλιεία πετροσωλήνας κλπ).






Μέλη του Αρχιπελάγους προσπαθούν να σταματήσουν παράνομη αλιευτική δραστηριότητα ερυθρού τόνου από τουρκικά αλιευτικά στα ελληνικά χωρικά ύδατα (30.06.2010)








Συζητήθηκε επίσης η ανεπαρκής λειτουργία του δορυφορικού συστήματος παρακολούθησης (VMS) που διαθέτει το ελληνικό Κέντρο Ελέγχου Αλιείας. Αν και πρόκειται για ένα πανάκριβο εργαλείο το οποίο όφειλε να προσφέρει πολύτιμες υπηρεσίες στην παρακολούθηση των αλιευτικών δραστηριοτήτων, το VMS δίνει ουσιαστικά την ευκαιρία στα αλιευτικά σκάφη στην Ελλάδα να παρανομούν επίσημα, αφού τα τελευταία είναι υποχρεωμένα να δίνουν αναφορά στίγματος μόνο κάθε δύο ώρες και σε γνωστό προκαθορισμένο χρόνο. Κατ’ αυτόν τον τρόπο «νομιμοποιούνται» τα αλιευτικά που παρανομούν, καθώς τους δίνεται η ευκαιρία να προσεγγίζουν απαγορευμένες παράκτιες περιοχές, να αλιεύουν παράνομα και μετά από δύο ώρες να επιστρέφουν στα όρια που προβλέπονται από τη νομοθεσία για να εκπέμψουν την αναφορά στίγματος. Προφανώς, στο διάστημα των δύο ωρών έχουν τη δυνατότητα να δρουν ανενόχλητα και ανεξέλεγκτα, προκαλώντας μη-αναστρέψιμες καταστροφές σε προστατευόμενα και ιδιαίτερα παραγωγικά θαλάσσια οικοσυστήματα.





Η ερευνητική ομάδα του Αρχιπελάγους κατά την καταγραφή παράνομων αλιευτικών πρακτικών από μηχανότρατες στο ανατολικό Αιγαίο









Ανάμεσα στα θέματα που τέθηκαν προς συζήτηση για τον περιορισμό του προβλήματος, ήταν η συνδρομή των περιβαλλοντικών οργανώσεων στην αποτελεσματικότερη εφαρμογή του μέτρου της «μαύρης» λίστας που προβλέπεται από τον Ευρωπαϊκό Κανονισμό για τα σκάφη, κοινοτικά ή τρίτων χωρών, που αποδεδειγμένα παραβιάζουν την αλιευτική νομοθεσία. Τα σκάφη αυτά σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή νομοθεσία εξαιρούνται αυτόματα από ευρωπαϊκές χρηματοδοτήσεις, ενώ προβλέπεται η εισαγωγή συστήματος “point system” και η αφαίρεση της επαγγελματικής άδειας αλιείας για τους ψαράδες που συστηματικά παρανομούν. Επίσης αναφέρθηκε ότι στη νέα Κοινή Αλιευτική Πολιτική που αναμένεται να τεθεί σε εφαρμογή από το 2013 θα προβλέπεται η διακοπή οικονομικών ενισχύσεων για την αλιεία προς τα κράτη-μέλη που δεν εφαρμόζουν τους ευρωπαϊκούς αλιευτικούς κανονισμούς.

Η Επιτροπή και οι υπηρεσίες κοινοτικού ελέγχου έδειξαν τη βούληση να αντιμετωπίσουν με αποφασιστικότητα το πρόβλημα και να αυξήσουν ακόμα περισσότερο τις πιέσεις προς τις εθνικές αρχές. Σε ότι αφορά την Ελλάδα, το Αρχιπέλαγος με έργο ουσιαστικό και μακριά από επικοινωνιακές καμπάνιες συνεχίζει να συλλέγει δεδομένα, μέσα από την καθημερινή επαφή με τις νησιωτικές και παράκτιες κοινωνίες, για περιστατικά παράνομης και καταστροφικής αλιείας και να αξιοποιεί ένα πολύ ισχυρό δίκτυο επικοινωνίας που διαθέτει πανελλαδικά και διεθνώς ως μέλος του OCEAN 2012, ώστε οι όποιες καταγγελίες να επιβεβαιώνονται και να προωθούνται στις αρμόδιες ελληνικές αρχές, και στην DG MARE υπό τη μορφή συγκεντρωτικών εκθέσεων.

Δεν μένουμε θεατές στην παράνομη και καταστροφική αλιεία - Συνιστά κλοπή των ψαριών από αυτούς που ψαρεύουν νόμιμα, αλλά και από τις μελλοντικές γενιές.

Πηγή
http://www.archipelago.gr/en/Home/NewsofArchipelagos/tabid/121/xmmid/462/xmid/1508/xmview/2/Default.aspx
Διαβάστε περισσότερα...

Οι αρχαίοι Βρετανοί ήταν… κανίβαλοι!

ΚΑΝΙΒΑΛΟΙ αποδεικνύεται ότι ήταν οι αρχαίοι Βρετανοί καθώς νέα έρευνα που δημοσιεύθηκε την Τετάρτη δείχνει ότι έτρωγαν τους νεκρούς τους και έφτιαχναν κύπελλα από τα κρανία τους!


ΣΥΜΦΩΝΑ με τους ερευνητές του Μουσείου Φυσικής ιστορίας του Λονδίνου, στη νότια Αγγλία ανακαλύφθηκαν ανθρώπινα οστά ηλικίας 15.000 ετών που έφεραν σημάδια κανιβαλισμού!

ΕΠΙΣΗΣ σύμφωνα με τους ίδιους, τα κρανία των νεκρών είχαν καθαριστεί με προσοχή ενώ είχαν λειανθεί και οι γωνίες ώστε να είναι εύχρηστά ως κύπελλα ή ως γαβάθες!

«Ήταν σίγουρα μια δύσκολη διαδικασία αν σκεφθεί κανείς τα εργαλεία που είχαν στη διάθεσή τους τότε» υποστηρίζει η παλαιοντολόγος Σίλβια Μπέλο στην έκθεσή της που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Public Library of Science - PLoS ONE.

Πηγή
http://www.antikry.com/2011/02/blog-post_646.html
Διαβάστε περισσότερα...

Σαρκοφάγο φυτό στήνει την ταχύτερη παγίδα του κόσμου

Η φράση γρήγορο φαγητό έχει ιδιαίτερο νόημα για τα φυτά του γένους Utricularia: η παγίδα που στήνουν για να πιάσουν μικρά υδρόβια ασπόνδυλα κλείνει σε λιγότερο από ένα χιλιοστό του δευτερολέπτου, ταχύτερα από ό,τι σε οποιοδήποτε άλλο σαρκοφάγο φυτό.

Τα υδρόβια φυτά Utricularia καραδοκούν σε λιμνάζοντα νερά όπου τα λιγοστά θρεπτικά στοιχεία δεν επαρκούν για την ανάπτυξη της βλάστησης.

Για να συμπληρώσουν τη δίαιτά τους σε άζωτο και άλλα στοιχεία, τα σαρκοφάγα φυτά καταπίνουν κωπήποδα και άλλα ασπόνδυλα ανοίγοντας απότομα μια παγίδα στη μορφή φούσκας.

Έρευνα των πανεπιστημίων της Γκρενόμπλ και του Φράιμπουργκ αποκαλύπτει τώρα ότι αυτές οι παγίδες είναι τα ταχύτερα σαγόνια του φυτικού βασιλείου.


Ακόμα κι αν η ταχύτητα του βίντεο μειωθεί κατά δέκα φορές, το ανθρώπινο μάτι δυσκολεύεται να αντιληφθεί την ταχύτατη κίνηση: η επιτάχυνση της παγίδας καθώς κλείνει φτάνει τα 600g, ή 600 φορές την επιτάχυνση της βαρύτητας.

Για να στήσουν την παγίδα τους, τα Utricularia σφίγγουν και παραμορφώνουν τη φούσκα προς τα μέσα, αποθηκεύοντας έτσι ελαστική ενέργεια στα τοιχώματά της.

Όταν κάποιο ζωύφιο κάνει το λάθος να ακουμπήσει τα τριχίδια στο στόμιο της παγίδας, η φούσκα ανοίγει απότομα και δημιουργεί υποπίεση στο εσωτερικό της. Λιγότερο από ένα χιλιοστό του δευτερολέπτου αργότερα, το θύμα έχει παγιδευτεί πριν καν καταλάβει τι το βρήκε.

Με τα πεπτικά ένζυμα που διοχετεύονται τα επόμενα λεπτά στην παγίδα, ο θάνατος δεν αργεί και η χώνεψη αρχίζει.

Η τακτική είναι τόσο πετυχημένη που το γένος Utricularia έχουν επεκταθεί σε όλες τις ηπείρους εκτός της Ανταρκτικής. Λόγω της ιδιαίτερης διατροφής τους, τα φυτά αυτά έχουν ασυνήθιστη δομή, χωρίς διαφοροποιημένους βλαστούς, ρίζες και φύλλα.




Πηγή
http://www.alfavita.gr/artro.php?id=23578
Διαβάστε περισσότερα...

Κάντο όπως οι αρκούδες!

Πολλά μυστικά κρύβει η χειμερία νάρκη των μαύρων αρκούδων, καθώς σύμφωνα με επιστήμονες που μελέτησαν τις βιολογικές αλλαγές τις οποίες υφίστανται, μπορεί να δώσει λύσεις σε πολλά θέματα από την ανάρρωση των ασθενών έως και τα ταξίδι στο διάστημα.

Μετά από πέντε μήνες παρατηρήσεων οι επιστήμονες, μεταξύ άλλων, διαπίστωσαν ότι στις αρκούδες -σε αντίθεση με άλλα μικρά ζώα που επίσης πέφτουν σε νάρκη τον χειμώνα- η θερμοκρασία του σώματός τους πέφτει μόνο κατά πέντε έως έξι βαθμούς Κελσίου το πολύ (από 38 σε 33 βαθμούς), ενώ ο μεταβολισμός και η κατανάλωση οξυγόνου μειώνονται κατά 75%, πράγμα που δείχνει ότι κάποιος άλλος άγνωστος βιοχημικός μηχανισμός εμπλέκεται, ο οποίος βοηθά στη διατήρηση της ενέργειας. Όταν κοιμούνται, έχουν μόνο μια έως δύο αναπνοές ανά λεπτό για να κάνουν εξοικονόμηση ενέργειας, ενώ η καρδιά τους λειτουργεί στιγμιαία μόνο κατά την εισπνοή και στο ενδιάμεσο μεταξύ δύο εισπνοών ουσιαστικά σταματά, με συνέπεια οι σφυγμοί τους να είναι μόλις τέσσερις το λεπτό κατά μέσο όρο.

Όμως, όπως επεσήμαναν οι ερευνητές, πρέπει να γίνουν ακόμα κι άλλες έρευνες, για παράδειγμα προκειμένου να κατανοηθεί πώς ο εγκέφαλος των αρκούδων λειτουργεί χωρίς βλάβη παρά τη σημαντική μείωση του οξυγόνου που εισπνέουν, καθώς επίσης να λυθεί το μυστήριο πώς οι αρκούδες δεν χάνουν σχεδόν καθόλου μάζα από τα οστά και τους μυς τους παρά την μακρόχρονη ακινησία τους. Ακόμα θα αναζητηθούν γονίδια που μπορεί να εμπλέκονται στην χειμερία νάρκη.

Οι αρκούδες, που ροχαλίζουν συχνά δυνατά κατά την χειμερία νάρκη, καταφέρνουν να λειτουργούν σαν ένα «κλειστό κύκλωμα», καθώς δεν τρώνε τίποτε επί μήνες, ακόμα κι αν είναι έγκυες, ενώ η εγκυμοσύνη τους συνεχίζεται κανονικά. Το μόνο που χρειάζεται να παίρνουν από το περιβάλλον τους, είναι αέρας. Ένας ξαφνικός θόρυβος μπορεί να τις τρομάξει, αλλά γρήγορα πέφτουν ξανά σε νάρκη.

Πηγή
http://www.star.gr/perierga/81218/
Διαβάστε περισσότερα...

Το τελευταίο κόλπο του Κόπερφιλντ





Λήψη (3 MB)








Διαβάστε περισσότερα...

Αυτόν τον αριθμό τον ξέρατε; Σας αφορά; 112

Από τον Δεκέμβριο του 2008, οι ευρωπαίοι πολίτες μπορούν να καλούν τις υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης στον αριθμό 112, από οποιοδήποτε σημείο της ΕΕ, με δωρεάν κλήση από σταθερή ή κινητή συσκευή. Ωστόσο, ένας μόνο στους τέσσερις ευρωπαίους πολίτες γνωρίζει ότι ο σωτήριος αυτός αριθμός υπάρχει και σε άλλα κράτη μέλη, ενώ τρεις στους δέκα που έκαναν χρήση του αριθμού αυτού σε άλλη χώρα αντιμετώπισαν προβλήματα γλώσσας.
Έρευνα σε ολόκληρη την ΕΕ η οποία έγινε για λογαριασμό της Ευρωπαϊκής Επιτροπής δείχνει ότι το 94% των πολιτών της ΕΕ πιστεύει στην χρησιμότητα της ύπαρξης ενιαίου ευρωπαϊκού αριθμού έκτακτης ανάγκης. Εντούτοις, παρά τις προσπάθειες της Επιτροπής και με βάση πρόσφατη έρευνα του Ευρωβαρόμετρου, μόνο το 22% των πολιτών της ΕΕ απάντησαν ότι είχαν λάβει πληροφόρηση σχετικά με το 112.

Τι έδειξε η έρευνα;
Σύμφωνα, λοιπόν με την έρευνα αυτή μόλις το ένα τέταρτο (25%) των ερωτηθέντων πολιτών της Ευρωπαϊκής Ένωσης μπορούσαν να αναφέρουν αυθόρμητα το 112 ως τον αριθμό κλήσης των υπηρεσιών έκτακτης ανάγκης οπουδήποτε στην Ε.Ε. Αυτό αντιπροσωπεύει βελτίωση μίας μόνο εκατοστιαίας μονάδας σε ευρωπαϊκό επίπεδο σε σχέση με το 2009 (αύξηση από ποσοστό 24%). Ωστόσο, σε ορισμένες χώρες, πολλοί περισσότεροι πολίτες γνωρίζουν φέτος ότι το 112 είναι ο πανευρωπαϊκός αριθμός έκτακτης ανάγκης σε σχέση με πέρυσι.
Πρόκειται για το Βέλγιο και τη Σλοβακία με βελτίωση κατά 9%, τη Σλοβενία με αύξηση κατά 7%, την Πολωνία με αύξηση 6%, τη Λιθουανία και την Ουγγαρία με αύξηση κατά 5%. Στην Τσεχική Δημοκρατία, το Λουξεμβούργο, την Πολωνία, τη Σλοβακία και την Φινλανδία, πάνω από τον μισό πληθυσμό γνωρίζει για το 112.


Τι γίνεται στην Ελλάδα;
Όμως, όπως και πέρυσι, στην Ιταλία, την Ελλάδα και το Ηνωμένο Βασίλειο το 112 το γνωρίζει λιγότερο από το 10% των πολιτών, το χαμηλότερο επίπεδο ευαισθητοποίησης στην Ένωση. Για τη χώρα μας, που κατέχει και την προτελευταία θέση στην έρευνα αυτή, μόλις το 7% των ερωτηθέντων απάντησε ότι γνωρίζει τον Ενιαίο Ευρωπαϊκό Αριθμό Έκτακτης Ανάγκης, ενώ το 5% δήλωσε άλλο αριθμό. Πάντως, η συντριπτική πλειοψηφία των ερωτηθέντων με ποσοστό 89% δεν γνώριζε ή δεν απάντησε καθόλου.


Τι κάνει η Ε.Ε.;
Η Ε.Ε. εκτιμώντας τη σημασία των υπηρεσιών έκτακτης ανάγκης, οι οποίες συνδράμουν τους πολίτες σε περιπτώσεις κινδύνου και την ανάγκη να υποστηριχθούν περαιτέρω οι συνεχιζόμενες προσπάθειες των κρατών μελών καθιέρωσε:

  • τον εορτασμό της «Ευρωπαϊκής Ημέρας για το 112» που θα γιορτάζεται στις 11 Φεβρουαρίου κάθε έτους, ιδίως με την οργάνωση δραστηριοτήτων, ευαισθητοποίησης, ανταλλαγής εμπειριών και δικτύωσης.
  • την δημιουργία ιστοσελίδας με χρήσιμα στοιχεία καθώς και
  • ηλεκτρονική «γωνιά των παιδιών» με παιχνίδια, φύλλα ζωγραφικής, κουίζ γνώσεων και απλές συμβουλές και οδηγίες που αφορούν τον αριθμό 112 για τα παιδιά.


Ένας κατάλληλα εκπαιδευμένος τηλεφωνητής απαντά στην κλήση σας. Ανάλογα με τη χώρα, ο τηλεφωνητής είτε επεξεργάζεται την κλήση σας απευθείας είτε την διαβιβάζει στην κατάλληλη υπηρεσία έκτακτης ανάγκης. Οι τηλεφωνητές είναι όλο και περισσότερο ικανοί να απαντούν στις κλήσεις προς το 112 σε περισσότερες από μία γλώσσες, κάτι που είναι ιδιαίτερα σημαντικό για άτομα που καλούν το 112 όταν βρίσκονται στο εξωτερικό. Δώστε το όνομα και τη διεύθυνσή σας, καθώς και τον αριθμό τηλεφώνου σας. Για την αποφυγή συγχύσεων, είναι αναγκαίο να εντοπίζονται τα άτομα που καλούν το 112 επειδή το ίδιο περιστατικό μπορεί να έχει ήδη αναφερθεί από πολλά άτομα.
Μην κλείσετε το τηλέφωνο αν καλέσατε κατά λάθος το 112! Πείτε στην τηλεφωνητή ότι δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα, διαφορετικά θα πρέπει να σταλεί βοήθεια έκτακτης ανάγκης επιτόπου για να το επιβεβαιώσει.


Πότε μπορείτε να καλείτε το 112;
Καλέστε το 112 σε όλες τις περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης όταν απαιτούνται υπηρεσίες πρώτων βοηθειών, πυροσβεστικής ή αστυνομίας.
Καλέστε το 112:
  • για να επικοινωνήσετε με οποιαδήποτε υπηρεσία έκτακτης ανάγκης.
  • σε οποιαδήποτε χώρα της ΕΕ.
  • από σταθερό ή κινητό τηλέφωνο ή και από τηλεφωνικό θάλαμο δωρεάν.

Για παράδειγμα: όταν είστε ο ίδιος θύμα ή απλώς μάρτυρας σοβαρού τροχαίου ατυχήματος όταν βλέπετε να καίγεται ένα κτίριο, όταν διαπιστώνετε διάρρηξη σε σπίτι.

Πότε Δεν θα πρέπει να καλείτε το 112
Δεν θα πρέπει να καλείτε το 112 αν ζητάτε, για παράδειγμα:

  • πληροφορίες για την κυκλοφορία στους δρόμους
  • μετεωρολογικό δελτίο
  • γενικές πληροφορίες

Περιττές κλήσεις μπορούν να προκαλέσουν την υπερφόρτωση του συστήματος θέτοντας σε κίνδυνο τη ζωή αυτών που χρειάζονται πραγματικά άμεση βοήθεια.
Τηλεφωνικές φάρσες μπορούν επίσης να παρεμποδίσουν την άμεση αντιμετώπιση πραγματικών περιστατικών έκτακτης ανάγκης. Εξαιτίας του μεγάλου αριθμού τέτοιου είδους κλήσεων, το Βέλγιο, η Κύπρος, η Γαλλία, η Σλοβενία και το Ηνωμένο Βασίλειο αποφάσισαν να μπλοκάρουν τις κλήσεις στο 112 από κινητά τηλέφωνα χωρίς κάρτα SIM.
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι το 112 δεν υποκαθιστά τους υφιστάμενους εθνικούς αριθμούς έκτακτης ανάγκης, αλλά στις περισσότερες χώρες λειτουργεί παράλληλα με αυτούς. Ωστόσο, η Δανία, η Ολλανδία και η Σουηδία επέλεξαν να έχουν ως μοναδικό αριθμό έκτακτης αν


Πηγή
http://www.tosynergeio.gr/index.php?option=com_content&view=article&id=205%3A-------112&catid=49%3A2010-05-20-12-26-29&Itemid=75&showall=1
Διαβάστε περισσότερα...