Κυριακή 21 Μαρτίου 2010

Tα μυστήρια του Γκράαλ


Δισκοπότηρο, μαγικός λέβητας, Σινδών, ομιλούσα λίθος ή βιβλίο... Όποια μορφή κι αν του προσδίδουν, όλοι συμφωνούν στο ότι το Γκράαλ είναι το σύμβολο της απόλυτης εξουσίας και γνώσης.


Οι ειδικοί είναι κάθετοι: το Γκράαλ είναι ένας σκοτεινός μύθος για τον οποίο δε γνωρίζουμε σχεδόν τίποτα. Μερικοί εμμένουν ότι πρόκειται για αντικείμενο, το ιερό δισκοπότηρο που κρατούσε ο Χριστός στο Μυστικό Δείπνο. Άλλοι κάνουν λόγο για το κύπελλο στο οποίο ο Ιωσήφ ο από Αριμαθαίας, κρυφός μαθητής του Ιησού, συνέλεξε το αίμα Του όσο ψυχορραγούσε πάνω στο Σταυρό. Κάποιοι άλλοι το ταυτίζουν με την Ιερά Σινδώνη και αρκετοί το βλέπουν ως σύμβολο ή ιερή γενιά. Ακόμα και η τοποθεσία στην οποία έκρυψαν το θρυλικό Γκράαλ έχει ταυτιστεί κατά περιόδους με διάφορες περιοχές ανά τον κόσμο: από το Γκλαστόνμπερι της Αγγλίας και το Ρενέ λε Σατό της Γαλλίας μέχρι το Οκ Άιλαντ των ΗΠΑ, τη Βαλένθια της Ισπανίας ή το Μπάρι της Ιταλίας.

Μέσα σ' αυτή τη θάλασσα των εικασιών, οι ειδικοί μελετητές αναζητούν μια σύμβαση και συνάγουν τρεις πιθανές προσεγγίσεις για το Γκράαλ. Στην πρώτη κατηγορία ανήκουν εκείνοι που το θεωρούν πολύτιμο αντικείμενο και το συνδέουν με τη μορφή του Χριστού, γι' αυτό αναζητούν την ακριβή τοποθεσία όπου φυλάσσεται. Στη δεύτερη κατηγορία εκείνοι που το μελετούν ως σύμβολο και στην τρίτη εκείνοι που ερευνούν τις λογοτεχνικές ρίζες του μύθου.

Ο όρος Γκράαλ εμφανίστηκε για πρώτη φορά στην Ευρώπη του 1190, έτος θανάτου του συγγραφέα Κρετιέν ντε Τρουά, ο οποίος άφησε ημιτελές το τελευταίο ιπποτικό του μυθιστόρημα Πάρσιφαλ.

Α)

Απαστράπτον κύπελλο

Το βιβλίο εξιστορούσε την περιπέτεια ενός νέου που άφησε το σπίτι του για να γίνει ιππότης. Όταν έφτασε στον πύργο του βασιλιά Πεσκατόρε έλαβε μέρος σε μια τελετή, κατά τη διάρκεια της οποίας μια κοπέλα διέσχισε το δωμάτιο κρατώντας στο χέρι της ένα γκράαλ που εξέπεμπε σπινθηροβόλο φως. Στη γλώσσα οΐλ, αρχαία διάλεκτος της Βόρειας Γαλλίας που απαντάται μόνο στα λογοτεχνικά κείμενα, γκράαλ σημαίνει δοχείο, αγγείο. Το γεγονός ότι το μυθιστόρημα ήταν το πρώτο στο οποίο γινόταν αναφορά στο Γκράαλ δε σημαίνει ότι ο Κρετιέν επινόησε το αρχέτυπο του δισκοπότηρου. Άλλωστε ο κελτικός πολιτισμός βρίθει από διάφορους μύθους γύρω από θαυματουργά κύπελλα. Ανάλογες ιστορίες συναντάμε και σε ουαλικούς μύθους όπως σ' εκείνον με το λέβητα της θεάς Σέριντγουεν, μια μεγάλη χύτρα μέσα στην οποία παρασκεύαζε το μαγικό ελιξήριο της σοφίας. Αρκούσε να βουτήξει κάποιος το δάχτυλό του μέσα σ' αυτό το ματζούνι για να κατακτήσει τη γνώση. Από τα μέσα του 12ου-13ου αιώνα το γκράαλ άρχισε να γράφεται με κεφαλαίο. Η λέξη διασώθηκε από τα κείμενα των Φραγκο-κελτών και μετεξελίχθηκε σε κύριο όνομα. Στα λατινικά υπήρχε το gradalis, ενώ στα μέσα του 12ου αιώνα έκαναν την εμφάνισή τους οι παραλλαγές grazal και grasal.

Έκτοτε το Ιερό Γκράαλ αποτελεί αντικείμενο μύθων, μελετών και ονείρων. Ωστόσο το περιεχόμενο των παραμυθιών δεν είναι αποκλειστικά προϊόν φαντασίας, καθώς εδράζονται σ' ένα σύνολο μύθων. Γύρω στα 1200 το Γκράαλ ταυτίστηκε για πρώτη φορά με το κύπελλο που κρατούσε ο Ιησούς στο Μυστικό Δείπνο και στο οποίο αργότερα ο Ιωσήφ ο από Αριμαθαίας συνέλεξε το αίμα Του από το Σταυρό.

Β)

Η πέτρα που μιλάει

Γύρω στα 1210 ο Γερμανός Βόλφραμ φον Έσενμπαχ στο ποίημά του "Πάρσιφαλ" ταύτισε το Γκράαλ με μια ομιλούσα λίθο, ενώ αργότερα το Γκράαλ ταυτίστηκε με το ίδιο το βιβλίο. Κάποιοι μελετητές συνδέουν το λατινικό όρο gradalis με το νεότερο ιταλικό graduale, το συναξάρι της Καθολικής Θείας Λειτουργίας, γι' αυτό και συνδέθηκε με το Βιβλίο της Σοφίας. Οι ιστορικοί υποστηρίζουν ότι το Γκράαλ είναι ένα αντικείμενο που παίρνει διάφορες μορφές, παραμένοντας βασικά σύμβολο εξουσίας και γνώσης.

Αν το Γκράαλ υπάρχει στ' αλήθεια, πού βρίσκεται; Θρυλείται ότι ο Ιωσήφ ο από Αριμαθαίας το μετέφερε από την Ιερουσαλήμ στο Γκλαστόνμπερι της Αγγλίας, εκεί όπου ετάφη ο βασιλιάς Αρθούρος. Ωστόσο η πληροφορία είναι ανακριβής και τη διέδωσαν το 1191 οι μοναχοί του Γκλαστόνμπερι, όταν μια πυρκαγιά κατέστρεψε την εκκλησία τους. Ίσως οι καλόγεροι ήλπιζαν να την ξαναχτίσουν με τις εισφορές των προσκυνητών.

Σύμφωνα με άλλες διηγήσεις, το Γκράαλ βρήκαν Ναΐτες ιππότες ανάμεσα στα ερείπια του Ναού του Σολομώντος, στην Ιερουσαλήμ. Σήμερα φυλάσσεται μαζί με σπάνιους θησαυρούς σε μυστική αίθουσα του πύργου Γκιζόρ, στη Γαλλία.

Γ)

Οι έρευνες των ναζί

Ακόμα και ο ναζιστής αρχαιολόγος Ότο Ραν ήταν βέβαιος ότι οι Ναΐτες είχαν μεταφέρει το Γκράαλ στη Γαλλία με σκοπό να το παραδώσουν στους Καθαρούς, αίρεση που καταδίωξε η Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία. Ο Ραν έπεισε τον Χάινριχ Χίμλερ, διοικητή των Ες Ες και οπαδό του αποκρυφισμού, να χρηματοδοτήσει τις έρευνες, αφού ήταν πεπεισμένος ότι είχαν κρύψει το Γκράαλ στον πύργο Μονσεγκούρ, τελευταίο οχυρό των Καθαρών. Τελικά μετά από αλεπάλληλες ανασκαφές ο αρχαιολόγος έφυγε άπραγος.

Άλλος μύθος αφηγείται ότι οι Ναΐτες, στην προσπάθειά τους να ξεφύγουν από το βασιλιά της Γαλλίας, εγκαταστάθηκαν το 1307 στη Σκοτία. Λέγεται ότι συνήψαν φιλία με τον πρίγκιπα Ανρί Σεν Κλερ κι ότι τον βοήθησαν να χτίσει το παρεκκλήσιο Ρόσλιν, στο οποίο υπάρχουν εκατοντάδες σύμβολα των Ναϊτών και του Ιερού Γκράαλ. Κατόπιν έφυγαν για την Αμερική, όπου ίδρυσαν τη Νέα Ιερουσαλήμ, μακριά από την επιρροή του Ποντίφικα. Στο Οκ Άιλαντ της Νέας Σκοτίας ανέσκαψαν το σημείο στο οποίο θεωρούσαν ότι οι Ναΐτες είχαν κρύψει το μυθικό θησαυρό, αλλά δε βρήκαν τίποτα.

Μια άλλη θεωρία θέλει τον Απόστολο Πέτρο να έχει μεταφέρει το δισκοπότηρο στη Ρώμη. Κατά τη διάρκεια των διωγμών λέγεται ότι ο Άγιος Λαυρέντιος το έστειλε στη Χουέσκα της Ισπανίας, όπου θεωρούσε ότι θα ήταν ασφαλές, κι ότι κατέληξε στη Βαλένθια το 1437. Στο παρεκκλήσιο Καπίγια ντελ Σάντο Κάλιθ της ισπανικής πόλης λατρεύουν μέχρι σήμερα ένα κύπελλο με πολύτιμους λίθους, το οποίο οι πιστοί θεωρούν ότι είναι το Ιερό Γκράαλ.

Δ)

Ιερή Σινδώνη

Στον καθεδρικό ναό του Αγίου Λαυρεντίου στη Γένοβα το Γκράαλ ταυτίζεται με την Ιερή Λεκάνη από την Καισαρεία. Πρόκειται για οκταγωνική λεκάνη που έφεραν οι στρατιώτες που κατέλαβαν το 1101 την Καισαρεία. Αυτοί πίστευαν ότι ήταν ο πίναξ πάνω στον οποίο έπεσε η κεφαλή του Ιωάννη του Βαπτιστή.

Σύμφωνα με άλλους, η μυστικιστική μουσουλμανική οργάνωση των Σούφι παρέδωσε το Γκράαλ στον Φρειδερίκο Β', ο οποίος το έκρυψε σε μια μυστική αίθουσα του Καστέλ ντελ Μόντε, κοντά στην Άντρια, περιοχή της επαρχίας Απουλία στην Ιταλία. Εκεί, στην πύλη του καθεδρικού ναού του Σαν Νίκολα, που βρίσκεται στο Μπάρι, υπάρχει μια εικόνα του βασιλιά Αρθούρου που υποδεικνύει την κρύπτη.

Το Γκράαλ θα μπορούσε να φυλάσσεται και στο Τορίνο. Πιθανότατα το μετέφεραν εκεί μαζί με την Ιερά Σινδώνη οι Σταυροφόροι του Μεσαίωνα. Στο ναό της Μεγάλης Μητέρας του Θεού υπάρχει το Άγαλμα της Πίστης, που στο δεξί χέρι κρατά ένα ανοιχτό βιβλίο και στο αριστερό ένα δισκοπότηρο. Λέγεται ότι το άγαλμα κοιτά την κρύπτη του Γκράαλ.

Κάποιοι μελετητές ταυτίζουν το Γκράαλ με την Ιερά Σινδώνη και υποστηρίζουν ότι ο όρος προέρχεται από τις λέξεις greil ή greille, που παραπέμπουν στις ιταλικές griglia (εσχάρα) και grata (κιγκλίδωμα). Βάσει των παραπάνω θεωρούν ότι ο όρος αναφέρεται στο επίχρυσο προστατευτικό πλέγμα κάτω από το οποίο τοποθετήθηκε το ιερό σάβανο για να μεταφερθεί στην Κωνσταντινούπολη.

Ε)

Πορεία προς το θείο

Μετά από όλες αυτές τις αντικρουόμενες ερμηνείες εύλογα καταλήγει κάποιος στο συμπέρασμα ότι ίσως το Γκράαλ να μην υπήρξε ποτέ. Κάποιοι ιστορικοί αντιτείνουν ότι η παρουσία τόσων στοιχείων δεν αναιρεί το ότι κάποτε υπήρχε μια ενότητα μεταξύ τους. Άλλωστε η πραγματική δύναμη του Γκράαλ είναι ακριβώς ότι πρόκειται για ένα άδειο κύπελλο που ο καθένας μπορεί να γεμίσει αν επιστρατεύσει την πίστη του. Μπορεί επομένως να το μετατρέψει σε σύμβολο του στόχου που επιθυμεί να επιτύχει. Η πλειοψηφία πάντως των ειδικών συμφωνεί στο ότι η έρευνα για το Γκράαλ συμβολίζει την πορεία προς την προσέγγιση ενός μυστηριώδους και υπερβατικού αντικειμένου που τελικά ταυτίζεται με τον ίδιο το Θεό. Διαβάστε περισσότερα...

Πώς επιβιώνουμε...

Πώς μπορούμε να προστατεύσουμε τον εαυτό μας σε μια πανδημία ή ένα τσουνάμι; Αναρωτηθήκατε ποτέ τι θα κάνατε αν το αυτοκίνητό σας πέσει στο νερό ή πέσετε θύμα απαγωγής; Μιλήσαμε με επαγγελματίες της αυτοσυντήρησης, για να συνθέσουμε τον απόλυτο οδηγό επιβίωσης.

...σε ένα τσουνάμι
Το πρώτο πράγμα που μπορεί να δείτε είναι τη θάλασσα να τραβιέται πίσω στον ορίζοντα. Στη συνέχεια θα δείτε ένα κύμα να σκάει, το οποίο πολύ γρήγορα θα γίνεται όλο και μεγαλύτερο. Το θέμα είναι ότι δεν πρόκειται για ένα συνηθισμένο κύμα αλλά για ένα τείχος από νερό, το οποίο συνεχίζεται στο ίδιο επίπεδο για δεκάδες ή εκατοντάδες χιλιόμετρα. Τα κύματα μπορούν να σκάνε για μία ώρα ή και περισσότερο και δεν υπάρχει καμία εγγύηση ότι το πρώτο κύμα θα είναι το μεγαλύτερο. Επομένως, όταν ένα κύμα φτάσει, μη σκεφτείτε ότι όλα τελείωσαν και κατεβείτε στην παραλία. Τα κύματα επιβραδύνουν καθώς φτάνουν στην ακτογραμμή και μεγαλώνουν σε ύψος, όμως χτυπούν την ακτή με την ταχύτητα που έχει ένα αυτοκίνητο που κινείται σε κατοικημένη περιοχή, ενώ κάθε κυβικό μέτρο ζυγίζει έναν τόνο. Εάν ο σεισμός που προκάλεσε το τσουνάμι συνέβη κοντά στο σημείο που βρίσκεστε, είναι απίθανο να έχετε κάποια προειδοποίηση, γιατί το τσουνάμι μπορεί να φτάσει στην ακτή μέσα σε ένα χρονικό διάστημα που κυμαίνεται από 10 λεπτά έως μισή ώρα. Τη στιγμή που θα νιώσετε δυνατή δόνηση στο έδαφος και μόλις αυτή σταματήσει, κατευθυνθείτε προς το εσωτερικό της ξηράς με ανοδική κατεύθυνση. Σε πολλές περιπτώσεις, το μόνο που χρειάζεται είναι να βρίσκεστε σε υψόμετρο μερικών δεκάδων μέτρων ή ένα χιλιόμετρο μακριά και θα είστε ασφαλείς. Εάν είναι μια ιδιαίτερα επίπεδη περιοχή και δεν υπάρχει κανένα μέρος να κρυφτείτε, βρείτε το πιο ψηλό κτίριο και ανεβείτε στην κορυφή του. Θα σας βρούν οι υπηρεσίες διάσωσης.

...σε μια πανδημία
Το χειρότερο σενάριο είναι μια μεταδιδόμενη μόλυνση που έχει λάβει διαστάσεις πανδημίας και μεταδίδεται από σταγονίδια και αερολύματα. Μια καλή τακτική είναι η κοινωνική αποστασιοποίηση (απομόνωση). Οι περισσότερες πρακτικές υπαγορεύονται από την κοινή λογική. Κοινωνική αποστασιοποίηση είναι το να βρίσκεστε όσο το δυνατόν πιο μακριά από τους άλλους ανθρώπους, γιατί ποτέ δεν ξέρετε από ποιον πρόκειται να κολλήσετε. Είναι ένα είδος «αυτοκαραντίνας». Πρέπει να είστε σε επιφυλακή, διότι τα σταγονίδια και τα αερολύματα επικάθονται σε επιφάνειες. Το SARS (Severe Acute Respiratory Syndrome) είναι ένα κλασικό παράδειγμα. Επομένως ξεκινήστε να χρησιμοποιείτε ισχυρά απολυμαντικά, για να καθαρίσετε το σπίτι, και πλένετε τα χέρια σας καλά κάθε φορά που βγαίνετε έξω. Αυτόνομες δράσεις όπως αυτές πιστεύουμε ότι μπορούν να είναι αρκετά αποτελεσματικές, γι’ αυτό και αποτελούν μέρος των κυβερνητικών σχεδίων για μια πανδημία γρίπης. Θα μπορούσε επίσης κάποιος να σκεφτεί και τη χρήση μάσκας, όμως είναι η χρήση της είναι δύσκολη και χρειάζεται εκπαίδευση: δεν είναι κάτι το οποίο απλά φοράμε και κάνουμε τη βόλτα μας...

...σε ομηρία
Συμμορφωθείτε με αυτόν που σας κρατάει όμηρο, ενώ αναζητείτε έναν τρόπο διαφυγής. Αυτοί που κρατούν ομήρους είναι συνήθως παγιδευμένοι εγκληματίες, ψυχικά διαταραγμένα άτομα ή τρομοκράτες με θρησκευτικά ή πολιτικά κίνητρα. Προσπαθήστε να γνωρίσετε τον απαγωγέα σας και να αντιληφθείτε το σκοπό του.
Σε μια απόπειρα διάσωσης, πρέπει να συνειδητοποιήσετε ότι οι διασώστες σας μπορεί να μην είναι σε θέση να σας ξεχωρίσουν από τους απαγωγείς. Επομένως, μείνετε κάτω στο πάτωμα και έχετε κατά νου ότι μπορεί να σας συμπεριφερθούν σαν να είστε εγκληματίας, έως ότου η ομάδα διάσωσης κατανοήσει ότι δεν είστε τρομοκράτης και ότι δεν έχετε κάποιο όπλο. Μην μαζέψετε όπλα από το πάτωμα και μην τρέξετε. Αυτός θα ήταν ένας καλός τρόπος για να σας πυροβολήσουν. Μείνετε κάτω ή κρατήστε τα χέρια σας στον αέρα και κάνετε ακριβώς ό,τι σας λένε οι διασώστες.

...σε κινούμενη άμμο
Ένα από τα πράγματα που ακούμε για την κινούμενη άμμο είναι ότι δε θα πρέπει να κινηθούμε. Αυτό είναι αλήθεια, γιατί κάτι τέτοιο υγροποιεί το υλικό και σας βυθίζει μέσα σε αυτό. Είναι επίσης αλήθεια ότι μόλις βρεθείτε μέσα, είναι σχεδόν αδύνατο να βγείτε έξω. Οι κόκκοι της αργίλου και της άμμου διαμορφώνουν ένα παχύ στρώμα γύρω από τα πόδια. Η δύναμη που θα χρειαστείτε για να τραβήξετε κάποιον έξω σε μια λογική ταχύτητα θα τραβούσε μέσα και εσάς. Επομένως, αυτό που πρέπει να κάνετε είναι να κουνήσετε το πόδι σας μπρος-πίσω. Η εισροή νερού στο μείγμα θα σας επιτρέψει να διαλύσετε και να απομακρύνετε τους κόκκους άμμου και να χωρίσετε τον ένα από τον άλλο. Αυτή η κίνηση επιτρέπει στο νερό να ρέει αργά ανάμεσα στα πόδια σας και το κενό που εκείνα δημιούργησαν. Εάν το κάνετε αργά και για αρκετή ώρα, θα βγείτε έξω.

...με ένα αλεξίπτωτο που δεν ανοίγει
Θα πρέπει να απελευθερώσετε το αλεξίπτωτο που δεν άνοιξε, να πέσετε ελεύθερα και να απομακρυνθείτε από αυτό. Έπειτα ανοίξτε το εφεδρικό. Εάν δεν ανοίξει ούτε το δεύτερο αλεξίπτωτο, δυστυχώς δεν υπάρχουν πολλά που να μπορείτε να κάνετε. Κυκλοφορούν κάποιες ιστορίες για διασώσεις στον αέρα, αλλά αυτές αφορούν κυρίως πτώσεις από μεγάλο ύψος. Εάν δε λειτουργήσει το εφεδρικό, θα είστε στο κατώτερο κομμάτι του άλματος και είναι απίθανο για οποιονδήποτε να μπορεί να έρθει να σας σώσει. Παρ’ όλα αυτά, ορισμένοι άνθρωποι έχουν επιβιώσει φτάνοντας στο έδαφος ακόμα και χωρίς αλεξίπτωτο. Όμως οι περισσότεροι άνθρωποι κάνουν άλματα πάνω από αγροτικές εκτάσεις και εάν πέσετε εκεί με 200 χλμ./ώρα, δεν υπάρχει περίπτωση επιβίωσης.

...πυροβολημένοι
Εάν δε σας πυροβολήσουν στα ζωτικά όργανα, είναι απίθανο να πεθάνετε αμέσως. Επομένως, εάν έχετε τις αισθήσεις σας, το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνετε είναι να καλέσετε βοήθεια. Έπειτα απομακρυνθείτε από την επικίνδυνη περιοχή. Ασκήστε πίεση στην πληγή με ένα κομμάτι ύφασμα. Είναι πιο εύκολο να το λέμε από το να το κάνουμε, γιατί είναι οδυνηρή η πίεση ενός τραύματος από πυροβολισμό. Εάν πυροβοληθείτε στο στήθος ή στην κοιλιακή χώρα, πιθανόν δε θα μπορέσετε να ασκήσετε αρκετή πίεση για να σταματήσετε την αιμορραγία επιτυχώς. Πάνω απ’ όλα αναζητήστε βοήθεια.

...σε ένα αυτοκίνητο που βυθίζεται
Όταν βρίσκεστε μέσα σε ένα αμάξι στην ξηρά, υπάρχει ίση ατμοσφαιρική πίεση μέσα και έξω από αυτό. Όταν ανοίγετε την πόρτα, κινείστε ενάντια στην πίεση του εξωτερικού αέρα, κάτι που είναι σχετικά εύκολο, γιατί η πίεση είναι η ίδια και στις δύο πλευρές της πόρτας. Εάν το αμάξι είναι μέσα στο νερό, υπάρχει η ατμοσφαιρική πίεση μέσα, ενώ έξω η πίεση του νερού ασκείται ενάντια στην πόρτα. Μόνο ένας υπερήρωας μπορεί να το νικήσει αυτό! Σε αυτή την περίπτωση περίμενετε τη στιγμή που το αμάξι θα γεμίσει νερό. Τότε η πίεση του νερού μέσα θα είναι η ίδια με την πίεση του νερού απ’ έξω και θα μπορέσετε να ανοίξετε την πόρτα.

Διαβάστε περισσότερα...

Κατά φαντασίαν... ευφυείς

Ο πρώτος βλάκας της ανθρωπότητας ήταν ο Αδάμ. Έχασε κοτζάμ Παράδεισο απλώς για να δαγκώσει ένα μήλο!

Και όμως, χάρη σε αυτή την απερισκεψία, αυτή τη βλακεία μέγιστου ρίσκου, αναγκάστηκε να παλέψει για να επιβιώσει, να διανοίξει το μονοπάτι της δικής του ζωής και να «γεννήσει» τον πρώτο ανθρώπινο πολιτισμό έξω από το χρυσό κλουβί της «καθαγιασμένης» ζούγκλας.

Δυστυχώς, κάποια σπουδαία πράγματα χρωστούν την ύπαρξή τους αποκλειστικά και μόνο σε πράξεις μέγιστου ρίσκου, απαιτούν μέγιστες ανοησίες για να αποκαλυφθούν.

Η βλακεία λοιπόν δεν είναι εξ ολοκλήρου ένα αρνητικό «γονίδιο».

Δέκα βλάκες συνεργάζονται πιο εύκολα από δέκα έξυπνους. Επιπλέον, κανείς μας δεν ξεφεύγει από τα δίχτυα της βλακείας.

Ας το παραδεχτούμε: σε κάποιους τομείς της ζωής, από το βίδωμα μιας βίδας ή την αλλαγή μιας ρόδας καθ’ οδόν έως τη λύση μιας εξίσωσης ή τη διατήρηση μιας ερωτικής σχέσης, είμαστε μόνο κατά φαντασίαν ευφυείς. Αλλά, συνολικά, δεν τα έχουμε καταφέρει ως τώρα και τόσο άσχημα...

Διαβάστε περισσότερα...

To λεξικό της κρίσης....

του ΚΥΡ στο ΒΗΜΑ


Διαβάστε περισσότερα...

Τι σχέση έχουν η αλήθεια, το ΔΝΤ και το τσίγγινο σωβρακάκι;

Από τα "ψιλά" των χθεσινών ΝΕΩΝ:

Όπως έλεγαν στα «ΝΕΑ» στελέχη της Κομισιόν που μετέχουν στην επιτήρηση του ελληνικού προγράμματος, «είναι σαφές πως η κυβέρνηση του κ. Παπανδρέου χρειάζεται ένα άλλοθι για να εφαρμόσει αυτά που είναι αναγκαία για την προσαρμογή της ελληνικής οικονομίας, για τη μείωση του ελλείμματος και την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας- κι αυτό το άλλοθι δεν βρέθηκε σε ευρωπαϊκό επίπεδο».

Εμμέσως πλην σαφώς, κορυφαίος υπουργός της κυβέρνησης και εκ των υπευθύνων του προγράμματος για την προσφυγή στο ΔΝΤ, έλεγε σε συνομιλητές του πως «εάν δεν πάμε στο Ταμείο (ΔΝΤ), σε λίγο θα μας πάρουν με τις πέτρες ή και με τις ντομάτες στον δρόμο με τα μέτρα που πρέπει να εφαρμοσθούν».

Προσέξτε: Όχι... με αυτά που εφαρμόσθηκαν, αλλά... με αυτά που πρέπει να εφαρμοσθούν! Τι είπατε; Εσείς προμηθευτήκατε τσίγγινο σωβρακάκι;

Πηγή
http://atithasos.blogspot.com Διαβάστε περισσότερα...