Κυριακή 16 Μαΐου 2010

ΒΙΟΓΡΑΦΙΑ:ΑΛΚΙΒΙΑΔΗΣ

Γεννήθηκε στην Αθήνα το 452 π.Χ.
Απο τις αμφιλεγόμενες προσωπικότητες της Ελληνικής ιστορίας.Ισως είναι ο πρώτος που τουλάχιστον τόσο φανερά εγκαινίασε τον πολιτικό καιροσκοπισμό.Πανέξυπνος με καταγωγή απο αριστοκρατική οικογένεια του γένους των Αλκμεωνιδών,δισέγγονος του Κλεισθένη και ανηψιός του Περικλή αλλά και μαθητής του Σωκράτη.
Λόγω της ανδρείας και της εξυπνάδας του γρήγορα κατάφερε να λάβει πρωταγωνιστικό ρόλο στα πολιτικά πράγματα της Αθήνας.Με τον Πελοποννησιακό πόλεμο σε εξέλιξη και για προσωπικό συμφέρον έπεισε τους Αθηναίους να οργανώσουν εκστρατεία στην Σικελία.Το προηγούμενο όμως βράδυ πριν τον απόπλου του Αθηναϊκού στόλου βρέθηκαν ακρωτηριασμένα τα αγάλματα του Ερμή και ο ίδιος λόγω και της άσωτης ζωής που έκανε να θεωρηθεί ως υπεύθυνος.
Παρόλα αυτά ο στόλος ξεκίνησε.Η αποτυχία της εκστρατείας ήταν παταγώδης με τους Αθηναίους να έχουν βαριές απώλειες και με την κατηγορία για ασέβεια να εκκρεμεί ο Αλκιβιάδης προτίμησε να δραπετεύσει στον εχθρό δηλαδή στην Σπάρτη.
Εκεί συμβούλεψε τους Σπαρτιάτες να στείλουν φρουρά στη Δεκέλεια ώστε να αποκόψουν τους Αθηναίους απο τα χωράφια τους.Μετά την ήττα όμως των Σπαρτιατών στην Μίλητο κατηγορήθηκε ως προδότης και δραπετεύει εκ νεου στην Περσία αυτή την φορά στον σατράπη Τισσαφέρνη τον οποίο και έπεισε να σταματήσει να χρηματοδοτεί τους Σπαρτιάτες παρουσιάζοντας το ως υπηρεσία στους συμπατριώτες του Αθηναίους.
Ως σύμβουλος του Πέρση σατράπη εργάστηκε για την κατάλυση της Δημοκρατίας στην Αθηνα και άνοδο του ολιγαρχικού Πείσανδρου στην εξουσία.Οταν όμως είδε ότι οι προσωπικές φιλοδοξίες δεν εξυπηρετούνταν επανήλθε με το μέρος των Δημοκρατικών και επικεφαλής του Αθηναϊκού στόλου νίκησε τον Πελοποννησιακό στόλο στην Κύζικο και στην Άβυδο.Μετά απο αυτό επανήλθε ως θριαμβευτής στην Αθήνα.Μετά την τελική αναμέτρηση και την ήττα των Αθηναίων στους Αιγός ποταμούς κατέφυγε για δεύτερη φορά στην Περσία. Εκεί όμως οι Σπαρτιάτες που δεν είχαν ξεχάσει τα όσα προηγήθηκαν μέσω του Λύσανδρου έπεισαν τον σατράπη Φαρνάβαζο να τον δολοφονήσει το 404 π.Χ.


Πηγή
http://protesilaos.blogspot.com/