Κυριακή 16 Μαΐου 2010

ΒΙΟΓΡΑΦΙΑ:ΙΠΠΟΚΡΑΤΗΣ

Ο πατέρας της Ιατρικής γεννήθηκε το 460 π.Χ στην Κώ.
Τα πρώτα μαθήματα στην Ιατρική τα έλαβε απο τον πατέρα του Ηρακλείδη.
Με την ενηλικίωση του και μετα το τέλος της εκπαίδευσης του εγκατέλειψε την Κώ και περιόδευσε σε πάρα πολλές Ελληνικές πόλεις μελετώντας και θεραπεύοντας.
Υπήρξε προσωπικός γιατρός του βασιλιά της Μακεδονίας Περδίκκα Β.
Ανάμεσα στις πόλεις που επισκέφτηκε ήταν τα Αβδηρα όπου και τα έσωσε απο τον λοιμό ένω λέγεται ότι θεράπευσε και τον Δημόκριτο.
Επίσης βοήθησε την πόλη του Αργους και της Αθήνας θεραπεύοντας πολλές λοιμώδεις νόσους με αποτέλεσμα να λάβει την ύψιστη τιμή απο τους Αθηναίους καθώς τον ανακύρηξαν Αθηναίο πολίτη.Η φήμη του ξεπέρασε ακόμα και τα Ελληνικά σύνορα όταν κλήθηκε απο τον βασιλιά της Περσίας Αρταξέρξη να μεταβεί στην αυλή του υποσχόμενος πλούσια δώρα αλλά εκείνος αρνήθηκε να εγκαταλείψη την πατρίδα του.
Μετα απο 12 ολόκληρα χρόνια επέστρεψε στην Κώ και ανέλαβε την διεύθυνση του Ασκληπιείου την οποία και κατέστησε την σπουδαιότερη ιατρική σχολή.
Πέθανε το 370 π.Χ σε ηλικία περίπου 90 ετών στην Λάρισα αφήνοντας ως παρακαταθήκη 59 ολόκληρα έργα τα οποία καλύπτουν σχεδόν όλο τα φάσμα της Ιατρικής και αναφέρονται στην χειρουργική,παιδιατρική,γυναικολογία,ανατομία,νοσολογία,θεραπευτική,γενική παθολογία αλλα και την πρόγνωση διαφόρων νόσων.

Πηγή
http://protesilaos.blogspot.com/