Κυριακή 16 Μαΐου 2010

ΒΙΟΓΡΑΦΙΑ:ΘΟΥΚΥΔΙΔΗΣ

Ο Ελληνας ιστορικός γεννήθηκε το 470 π.Χ στον Άλιμο. Καταγόταν απο πλούσια και αριστοκρατική οικογένεια.Πατέρας του ήταν ο Όλορος απόγονος των βασιλιάδων της Θράκης. Ευτύχησε να έχει ως δάσκαλο τον φιλόσοφο Αναξαγόρα.
Στον μεγάλο λοιμό που έπληξε την Αθήνα και που σκότωσε περίπου το ένα τέταρτο του πληθυσμού κινδύνευσε να πεθάνει αλλα σώθηκε.
Το 424 π.Χ εκλέχτηκε στρατηγός και διατάχτηκε να πλεύσει με τον Αθηναϊκό στόλο και σώσει την Αμφίπολη που κινδύνευε να πέσει στα χέρια των Λακεδαιμονίων.
Η Αμφίπολη τελικά καταλήφθηκε και ο Θουκυδίδης κατηγορήθηκε για προδοσία και καταδικάστηκε σε θάνατο.Για να γλυτώσει κατέφυγε στην Πελοπόννησο,στην Σικελία και τελικά στην Σκαπτή Ύλη (χωριό της Θράκης) όπου και πέθανε το 404 π.Χ ενώ για άλλους το 397 π.Χ.
Στα χρόνια της εξορίας ασχολήθηκε με μεγάλη λεπτομέρεια με την συγγραφή του Πελοποννησιακού πολέμου.Η αφήγηση του αρχίζει απο το 431 π.Χ και τελειώνει απότομα το 411 π.Χ γεγονός που αφήνει υπόνοιες ότι μπορεί ακόμα και να δολοφονήθηκε αφού η τελευταία του πρόταση είναι μισοτελειωμένη.Το έργο του συνέχισε και ολοκλήρωσε ο Ξενοφώντας. Το έργο του Θουκυδίδη είναι γραμμένο στην αρχαία αττική διάλεκτο με εξαίρετο λόγο και ύφος λεπτομερής περιγραφές με αποκορύφωμα ίσως τον "Επιτάφιο του Περικλέους" που είναι απο τα ποιο λαμπρά κείμενα της αρχαίας γραμματείας.


Πηγή
http://protesilaos.blogspot.com/