Κυριακή 16 Μαΐου 2010

ΒΙΟΓΡΑΦΙΑ:ΠΛΑΤΩΝΑΣ

Γεννήθηκε στην Αθήνα το 428 π.Χ.Πατέρας του ήταν ο Αριστίωνας και μητέρα του η Περικτιόνη.
Το κανονικό του όνομα ήταν Αριστοκλής όμως ο δάσκαλος του Σωκράτης του έδωσε το όνομα Πλάτωνας επειδή είχε πλατύ στήθος.
Στα 20 χρόνια του γνώρισε τον Σωκράτη και έμεινε κοντά του μέχρι το θάνατο του.
Πολέμιος του δημοκρατικού πολιτεύματος που είχε η Αθήνα την εγκατέλειψε και έμεινε για λιγο καιρό στα Μέγαρα.
Ακολούθως ταξίδεψε στην Ιταλία που ήρθε σε επαφή με τους Πυθαγόρειους και διδάχτηκε μαθηματικά απο τον Θεόδωρο.Στις Συρακούσες έμεινε στην αυλή του τύρρανου Διονύσιου έπεσε όμως σε δυσμένεια λόγω των απόψεων και των θεωριών του και πουλήθηκε ως δούλος στην Αίγινα όπου τον απελευθέρωσε ο φιλόσοφος Αννίκερις.
Το 388 π.Χ επέστρεψε στην Αθήνα και ίδρυσε κοντά στον Κηφισό την Πλατωνική Ακαδημία όπου και δίδασκε και η οποία λειτούργησε για σχεδόν μια χιλιετία μέχρι την κατάργηση της το 529 μ.Χ απο τον Ιουστινιανό.
Κατά τον Πλάτωνα ηθικός άνθρωπος είναι αυτός που εξασκεί την αρετή της οποίας μέρη είναι η σοφία,η ανδρεία,η δικαιοσύνη και η σοφρωσύνη.Καμία κοινωνία δεν μπορεί να προοδεύσει και να μεγαλουργήσει χωρίς αυτά.
Πέθανε στην Αθήνα το 347 π.Χ αφήνοντας πάρα πολλά συγγράμματα που αφήνουν άφωνους ακόμα όσους τα διαβάζουν μετά απο χιλιάδες χρόνια.Αφησε όμως και αξιόλογους μαθητές που συνέχισαν το έργο του όπως ο Δημοσθένης και ο Φωκίωνας.

Πηγή
http://protesilaos.blogspot.com/