Κυριακή 16 Μαΐου 2010

ΒΙΟΓΡΑΦΙΑ:ΑΡΧΙΜΗΔΗΣ

Ο μεγαλύτερος μαθηματικός και μηχανικός της αρχαιότητας. Γεννήθηκε στις Συρακούσες το 287 π.Χ.Ο πρώτος του δάσκαλος ήταν ο πατέρας του Φειδίας απο τον οποίο διδάχτηκε αστρονομία και για αυτό η πρώτη του ανακάλυψη ήταν δυο αστρονομικά όργανα.
Για την ζωή του γνωρίζουμε ελάχιστα αφού το βιβλίο του Ηρακλείδη "Αρχιμήδου βίος" χάθηκε.Ο Αρχιμήδης αφιέρωσε ολόκληρη την ζωή του στην έρευνα.
Αντιλήφθηκε το φαινόμενο της ανάκλασης και της διάθλασης του φωτός και σχεδίασε τα κοίλα κάτοπτρα με τα οποία πυρπόλησε το ρωμαϊκό στόλο που επιχείρησε να καταλάβει τις Συρακούσες.
Ανακάλυψε την αρχή της υδροστατικής φωνάζοντας το γνωστό "εύρηκα" πηδώντας γυμνός απο το μπάνιο του. Μελέτησε το μοχλό και τη σημασία του λέγοντας "δος μου μέρος να σταθώ και θα κινήσω και την γη".Τελειοποίησε τα συστήματα ανύψωσης και κίνησης βαρών με τους οδοντωντούς τροχούς και τους κοχλίες (βίδες).Ασχολήθηκε με την μελέτη γεωμετρικών σχημάτων και κυρίως του κύκλου και ανακάλυψε την σχέση περιφέρειας με την διάμετρο με το γνωστό μαθηματικό τύπο π=3,14....
Το 212 π.Χ ο ρωμαϊκός στρατός τελικά κατάφερε να καταλάβει τις Συρακούσες. Παρότι ο Ρωμαίος στρατηγός Μάρκελλος διέταξε να μην πειράξουν τον Αρχιμήδη εντούτοις ένας Ρωμαίος οπλίτης τον σκότωσε. Λέγεται ότι πριν σκοτωθεί είπε στο Ρωμαίο που τον βρήκε να μελετά "μη μου τους κύκλους τάραττε".


Πηγή
http://protesilaos.blogspot.com/