Κυριακή 16 Μαΐου 2010

ΒΙΟΓΡΑΦΙΑ:ΣΟΦΟΚΛΗΣ

Γεννήθηκε το 496 π.Χ στην Αθήνα.Ενας απο τους 3 κορυφαίους Έλληνες τραγικούς της αρχαιότητας.Προσωπικός φίλος του Περικλή και του Ηρόδοτου.Παντρεύτηκε την Νικόστρατη και έκανε 4 γιούς.
Ηταν τόσο ταλαντούχος και έχαιρε σεβασμού απο τους συμπολίτες του ώστε τον επέλεξαν να γίνει ο κορυφαίος του χορού των εφήβων στις τελετές για τον εορτασμό της νίκης μετα την ναυμαχία της Σαλαμίνας.
Συμμετείχε και στα κοινά ενω χρημάτισε ταμίας της Αθηναϊκής Συμμαχίας. Μετά την την αποτυχία της εκστρατείας στη Σικελία εκλέχτηκε ως ένας απο τους 10 που έφεραν την ολιγαρχική βουλή καταλύοντας την δημοκρατία.Με την επανεκράτιση των δημοκρατικών δικάστηκε αλλά αθωώθηκε.
Το πρώτο του βραβείο σε διαγωνισμό το έλαβε σε ηλικία 28 ετών ενώ απο τότε σημείωσε άλλες 24 πρώτες θέσεις.Εγραψε 23 δράματα απο τα οποία σώζονται μόνο 7 και τα υπόλοιπα κάποια αποσπάσματα.Τα έργα του είναι τα εξής "Αντιγόνη","Οιδίπους Τύραννος","Ιχνευται","Αίας","Τραχίνιαι","Φιλοκτήτης","Ηλέκτρα" και "Οιδίπους επι Κολωνώ".Πέθανε σε ηλικία 90 ετών τιμώμενος απο τους πάντες το 406 π.Χ


Πηγή
http://protesilaos.blogspot.com/