Κυριακή 16 Μαΐου 2010

ΒΙΟΓΡΑΦΙΑ:ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗΣ

Γεννήθηκε το 384 π.Χ στα Στάγειρα της Χαλκιδικής.Πατέρας του ο Νικόμαχος προσωπικός γιατρός του βασιλιά της Μακεδονίας Αμύντα Γ πατέρα του Φιλίππου.
Ο Αριστοτέλης έμεινε ορφανός σε πολύ μικρή ηλικία και την κηδεμονία του ανέλαβε ένας φίλος του πατέρα του ο Πρόξενος.
Αυτός ήταν που σε ηλικία 17 ετών τον έστειλε στην Αθήνα όπου και έγινε μαθητής του Πλάτωνα.Στην περίφημη Ακαδημία σπούδασε 20 ολόκληρα χρόνια μέχρι το θάνατο του δασκάλου του.
Στην συνέχεια εγκατέλειψε την Αθήνα και εγκαταστάθηκε στην Άσσο μια πόλη στα μικρασιατικά παράλια απέναντι απο την Λέσβο.Εκεί παρέμεινε για 3 χρόνια διδάσκοντας στην φιλοσοφική σχολή που είχαν ιδρύσει δυο πλατωνικοί φιλόσοφοι ο Εραστος και ο Κορίσκος ως παράρτημα της Ακαδημίας.
Ο τύραννος της πόλης Ερμίας συνδέθηκε στενά με τον Αριστοτέλη αφου και ο ίδιος είχε μαθητεύσει κοντά στον Πλάτωνα.Το 345 π.Χ ο Αριστοτέλης εγκαταλείπει την Άσσο και εγκαθήσταται στην Λέσβο.Παντρεύτηκε την κόρη του Ερμία Πυθιάδα και απέκτησε μια κόρη που πήρε το όνομα της μητέρας της.Το 342 π.Χ θα έρθει η μεγάλη πρόσκληση όταν ο Φίλιππος της Μακεδονίας τον προσκάλεσε για να αναλάβει την διαπαιδαγώγηση του 13χρονου τοτε Αλέξανδρου.Στην Μακεδονική αυλή παρέμεινε για 6 χρόνια και το 335 π.Χ πήγε στην Αθήνα και ίδρυσε την δική του φιλοσοφική σχολή.Παντρεύτηκε για δεύτερη φορά αφου η πρώτη του σύζυγος είχε πεθάνει την Αθηναία Ερπύλλιδα και απέκτησε έναν γιο το Νικόμαχο.
Στο σημείο που είναι σήμερα ο Εθνικός κήπος υπήρχε άλσος αφιερωμένο στον Απόλλωνα και τις Μούσες.Σε αυτό το σημείο που λεγόταν Λύκειο και με χρήματα που του έδωσε ο Αλέξανδρος έχτισε οικήματα και στοές που ονομάζονταν "περίπατοι".Η σχολή γνώρισε τεράστια αναγνώριση και ήταν τόσο καλά οργανωμένη που χρησίμευσε ως πρότυπο για την ίδρυση των βιβλιοθηκών της Αλεξάνδρειας και της Περγάμου.Μέσα σε 13 χρόνια ο Αριστοτέλης κατάφερε να κάνει την Αθήνα το κέντρο της επιστημονικής έρευνας.
Το 323 π.Χ μετά το θάνατο του Μ.Αλεξάνδρου οι δυσαρεστημένοι Αθηναίοι με την Μακεδονική κυριαρχία θεώρησαν ότι θα εκδικηθούν χτυπώντας τον Αριστοτέλη.Ετσι ο ιεροφάντης των Ελευσίνιων μυστηρίων Ευρυμέδοντας κατηγόρησε τον Αριστοτέλη για ασέβεια επειδή είχε ιδρύσει βωμό στο παλιό του φίλο Ερμία τον οποίο στο μεταξύ είχαν συλλάβει και θανατώσει οι Πέρσες.
Ο Αριστοτέλης φοβούμενος ότι κινδυνεύει η ζωή του εγκατέλειψε την Αθήνα και πήγε στην Χαλκίδα όπου και πέθανε από στομαχικό νόσημα το 322 π.Χ.Το σώμα του μεταφέρθηκε στην πόλη που γεννήθηκε και ετάφη με τιμές.Στην μνήμη του οι συμπολίτες του καθιέρωσαν τα "Αριστοτέλεια" και όρισαν την πλατεία όπου θάφτηκε ως τόπο συνεδρίων της βουλής.
Σύμφωνα με τους Αλεξανδρινούς ο Αριστοτέλης έγραψε πάνω απο 400 βιβλία.Απο τα οποία όμως μόνο η "Αθηναίων Πολιτεία" διασώζεται.


Πηγή
http://protesilaos.blogspot.com/