Κυριακή 16 Μαΐου 2010

Διακοπές Αλόννησος

Ενας οικολογικός παράδεισος

Η ηρεμία χαρακτηρίζει την Αλόννησο, ένα από τα πρώτα νησιά του Αιγαίου που κατοικήθηκαν.Η παλιά πρωτεύουσα του νησιού ξαναζωντανεύει τα τελευταία χρόνια. Η Αλόννησος αποτελεί το ιδανικό ορμητήριο για μια επίσκεψη στο Εθνικό θαλάσσιο Πάρκο όπου είναι πιθανή μία συνάντηση με το προστατευόμενο είδος μεσογειακής φώκιας Monachus-Monachus, που ζει στις θαλασσοσπηλιές των νησιών του.


Magnesia, Alonnisos  The Marine Park

Τα παλιά σπίτια της Παλιάς Αλοννήσου, που αναστηλώθηκαν, εντυπωσιάζουν τον επισκέπτη.Στα δεκάδες λιθόστρωτα μονοπάτια και στις παραλίες του νησιού, αναπτύσσεται ένας τουρισμός φιλικός προς τη φύση.

Στην Αλόννησο Βρίσκεται η έδρα της Διεθνούς Ακαδημίας Κλασικής Ομοιοπαθητικής, που
ιδρύθηκε από τον Γ. Βυθούλκα και λειτουργεί τη θερινή περίοδο.

Magnesia, Alonnisos  The Marine Park

Το νησί ήταν από πολύ παλιά ένας τόπος πλούσιος σε χλωρίδα και πανίδα. Στο πανέμορφο φυσικό περιβάλλον της Αλοννήσου ο επισκέπτης έχει τη δυνατότητα ν' ασχοληθεί όλες τις εποχές του χρόνου με εναλλακτικές δραστηριότητες (πεζοπορία, ψάρεμα, ιστιοπλοΐα, επισκέψεις στα νησιά του Θαλάσσιου πάρκου κ.ά.).

Στο ακρωτήρι Κοκκινόκαστρο βρέθηκαν σκελετοί ρινόκερων, μικρόσωμων αλόγων και ελαφιών, ενώ, γύρω από το νησάκι Βράχος, βρίσκεται βυθισμένη μια αρχαία πολιτεία, που αποτελεί αδιάψευστη απόδειξη της μεγάλης ιστορίας του νησιού.

Η οικονομία της Αλοννήσου στηρίζεται κυρίως στον τουρισμό, αλλά και στη γεωργία και την αλιεία.
Στην Παλιά Αλόννησο, ύστερα από μια περίοδο γεωργικής εγκατάλειψης, η αγροτική παραγωγή άρχισε να αναπτύσσεται ξανά.

Magnesia, Alonnisos
Magnesia, Alonnisos

Αν και η περιοχή γύρω από το νησί θεωρείται από τις πιο πλούσιες του Αιγαίου σε ψάρια, η αλιεία δεν είχε ποτέ μεγάλη παράδοση στο νησί. Μια εξήγηση που δίνουν οι ιστορικοί είναι ο φόβος των πειρατών που κρατούσε τους ντόπιους κατοίκους μακριά από τη Θάλασσα. Σήμερα, όμως, αρκετές οικογένειες ζουν από την αλιεία.
Οι ψαράδες της Αλοννήσου οργανώθηκαν σε έναν συνεταιρισμό και διοχετεύουν οι ίδιοι τα αλιεύματά τους στην αγορά.

Οι παραλίες
Η Βορειοδυτική πλευρά του νησιού είναι απόκρημνη, ενώ στη νοτιοδυτική συναντάμε υπέροχες παραλίες. Magnesia, Alonnisos
Magnesia, Alonnisos Magnesia, Alonnisos Magnesia, Alonnisos
Το θαλάσσιο πάρκο
Αποκαλούνται ερημόνησα, αλλά είναι ένας κόσμος γεμάτος ζωή, αφού αποτελούν ιδανικό βιότοπο σπάνιας πανίδας και χλωρίδας. Βρίσκονται δίπλα στην Αλόννησο και αποτελούν τον πυρήνα του θαλάσσιου Πάρκου. Η Περιστέρα, οι Δύο Αδελφοί, η Κυρα-Παναγιά, τα Σκάντζουρα, τα Γιούρα, το Πιπέρι και η ΨαΘούρα, είναι τα ερημόνησα. Magnesia, Alonnisos















Πηγή
http://www.travel-pelion.gr/index.php?target=topics&topic_id=118









Magnesia, Alonnisos