Παρασκευή 6 Αυγούστου 2010

Διακοπές :ΑΝΑΚΑΛΥΠΤΟΝΤΑΣ ΤΗΝ ΟΡΕΙΝΗ ΝΗΣΙΩΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ....ΚΥΚΛΑΔΕΣ

ΑΝΑΚΑΛΥΠΤΟΝΤΑΣ ΤΗΝ ΟΡΕΙΝΗ ΝΗΣΙΩΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ....ΚΥΚΛΑΔΕΣ

Οι καταρράκτες της Μήλου
Ένα νησί που έχει μερικές από τις ωραιότερες παραλίες ολόκληρου του Αιγαίου, κρύβει δύο μαγευτικά, αντίθετα τοπία. Δύο καταρράκτες που προσθέτουν ένα ακόμη στοιχείο – αντίθετο – στην ομορφιά του Κυκλαδίτικου νησιού. Στην περιοχή Αγκάθι θα συναντήσετε έναν από τους δυο καταρράκτες της Μήλου και συγκεκριμένα θα δείτε από μια σχισμή σε βράχο να πέφτει καταρράκτης ο οποίος καλύπτει την είσοδο ενός σπηλαίου. Ο δεύτερος καταρράκτης βρίσκεται στην περιοχή του Αγίου Παντελεήμονα και βρίσκεται σε μια πολύ όμορφη τοποθεσία με πανύψηλα κυπαρίσσια και πεύκα.

Στα βουνά της Ανάφης
Η θέα από την κορυφή της Βίγλας στο ψηλότερο βουνό της Ανάφης, στα 586μ υψόμετρο είναι μαγευτική και αξίζει η πορεία προς αυτήν. Στην κορυφή του βρισκόταν και το τηλεπικοινωνιακό κέντρο των Κυκλάδων του 900 – 1000 π.Χ, οι φρυκτωρίες, τα πρώτα γνωστά μέσα ενημερώσεως και συνεννοήσεως.
Επιπρόσθετα η μονή της Παναγίας της Καλαμιώτισσας πάνω στο όρος Κάλαμος 460μ υψόμετρο από την κορυφή του που βρίσκεται, μπορείτε να έχετε μια πανοραμική θέα του νησιού.
Ένα ακόμη μονοπάτι που είναι σε αρκετά καλή κατάσταση είναι εκείνο που συνδέει τη Χώρα με το λιμάνι αλλά αξίζει να περπατήσει κανείς και το μονοπάτι από τη Χώρα στο Μοναστήρι.

Κίμωλος…3 πορείες από το Χωριό
Οι περισσότερες πεζοπορικές διαδρομές του νησιού περνάνε από μέρη που δεν είναι προσπελάσιμα από τον κεντρικό δρόμο και περιδιαβαίνοντας τα θα γνωρίσετε εικόνες και ήχους που διαφορετικά δεν θα βλέπατε.
Τα περισσότερα μονοπάτια περνούν ή καταλήγουν σε πανέμορφες ακρογιαλιές.
Χωριό - Ξαπλοβούνι - Αγ. Νικόλαος - Καρράς - Γούπα
Είναι ένα εύκολο μονοπάτι για το οποίο χρειάζεστε δύο ώρες για να το διανύσετε. Θα ξεκινήσετε από τον Κάμπο, την κεντρική πλατεία του Χωριού και θα κατηφορίσετε προς την Ψάθη. Στο Φούρνο θα πάρετε την αριστερή διακλάδωση και μετά τον Γεωργικό Συνεταιρισμό θα πάτε αριστερά και θα ακολουθήσετε τα πορτοκαλί βέλη. Στο δρόμο αυτό, λίγο πιο δεξιά από το μονοπάτι βρίσκεται το εκκλησάκι του Παντοκράτωρα το οποίο αξίζει να επισκεφτείτε. Από εκείνο το σημείο η θέα είναι πολύ όμορφη.
Έπειτα θα συνεχίσετε προς τους Μύλους. Στο δρόμο σας θα δείτε πολλά αλώνια και ερειπωμένους μύλους. Στη συνέχεια, στρίψτε δεξιά και περπατήστε κατά μήκος μιας μάντρας. Μπροστά σας θα βλέπετε το ορυχείο των Πρασσών. Μετά από τριακόσια μέτρα θα αρχίσετε να κατεβαίνετε προς ένα βενζινάδικο. Ο δρόμος αυτός δεν είναι και σε πολύ καλή κατάσταση.
Χωριό - Σκιάδι - Μαυροσπήλια
Για να διανύσετε αυτό το μονοπάτι θα χρειαστείτε τρεις ώρες και πρέπει να ξεκινήσετε από τον ΟΤΕ, λίγο πριν τον Αγ. Ευστάθιο, και να στρίψετε αριστερά ακολουθώντας τα μπλε βέλη. Η πρώτη ώρα της διαδρομής είναι κοινή με εκείνη που οδηγεί στο Παλιόκαστρο. Για να βγείτε από το Χωριό θα πρέπει στην πρώτη διακλάδωση να κάνετε δεξιά και εκεί που τελειώνει ο δρόμος να κάνετε αριστερά (θα περπατάτε στον φαρδύ και καλοστρωμένο καλντερίμι). Μετά από μισή ώρα θα περάσετε από τους Αγίους Αναργύρους και πιο κάτω αριστερά από τον Προφήτη Ηλία. Μετά από 45 – 50 λεπτά που θα έχετε ξεκινήσει από το Χωριό θα πρέπει να στρίψετε αριστερά και να ακολουθείτε τα μπλε και κόκκινα βέλη. Το μονοπάτι από εκείνο το σημείο και μετά θα είναι λίγο πιο στενό και στα δεξιά σας θα έχετε την κορυφή Σκλάβο. Πιο πέρα το μονοπάτι θα χωριστεί σε δύο διακλαδώσεις, μία για το Σκιάδι (όπου θα συνεχίσετε ευθεία) και μια για το Κάστρο (όπου θα κάνετε δεξιά). Αν θέλετε να δείτε και τη θάλασσα θα συνεχίσετε από το Σκιάδι και θα κατηφορίσετε προς τα βορειοδυτικά, ακολουθώντας τα κόκκινα βέλη. Κατηφορίζοντας θα βρείτε ένα δρόμο με φάρδος ένα μέτρο, ο οποίος συνεχίζει ανάμεσα σε πέτρινους φράχτες και καταλήγει στην παραλία Μαυροσπηλιά.
Χωριό - Παλαιόκαστρο - Αγιόκλημα
Το μονοπάτι αυτό μπορεί να το διανύσει κανείς σε τρεισήμισι ώρες και είναι μέτριο προς δύσκολο. Αρχικά θα ακολουθήσετε τη διαδρομή προς το Σκιάδι, στη διασταύρωση όμως που θα συναντήσετε θα πάτε δεξιά και θα ακολουθήσετε τα κόκκινα βέλη. Το μονοπάτι αυτό περνάει από τα δυτικά του Παλαιόκαστρου και δεν φτάνει μέχρι και την κορυφή.
Για να πάτε στο Αγιόκλημα πρέπει στη συνέχεια να κατηφορίσετε σε ένα μονοπάτι με μικρή κλίση μέχρι που να συναντήσετε μια καλύβα με πέτρινο αλώνι μπροστά. Από κάτω θα δείτε τον κόλπο του Αγιοκλήματος. Το μονοπάτι δεν φτάνει ακριβώς μέχρι κάτω αλλά μπορείτε να συνεχίσετε, δεν είναι επικίνδυνο κομμάτι.

Σαντορίνη: Θόλος – Μπαξέδες – Φηρά.
Η διαδρομή αυτή αρχίζει από τη διακλάδωση που συναντάμε στο 11ο χιλιόμετρο της πορείας και κατευθύνεται ανατολικά. Ο πρώτος οικισμός που συναντάμς ονομάζεται Θόλος ένα μικρό χωριουδάκι έξω από την Οία. Έπειτα, βλέπουμε την τοποθεσία Μπαξέδες, μια περιοχή με αμμουδιά και βράχια. Στο 17ο χιλιόμετρο βρισκόμαστε σε ύψωμα στην κορυφή ακρωτηρίου είναι ο Κολούμπος. Είναι μια απόμερη αμμουδερή παραλία κάτω από το ακρωτήριο. Στο 18ο χιλιόμετρο διακλάδωση δεξιά οδηγεί στη τοποθεσία Πωρί και στη μεγάλη εκκλησία της Παναγίας του Καλού. Στο 22ο χιλιόμετρο βρίσκουμε διασταύρωση που το αριστερό της σκέλος οδηγεί στη παραλία του Βουρβούλου. Θα πάρουμε το δεξιό σκέλος που οδηγεί στο χωριό Βουρβούλος. Είναι ένα γραφικό μη τουριστικό χωριό που οι κάτοικοι του ασχολούνται ακόμη με τη γεωργία. Στο 24ο χιλιόμετρο το αριστερό σκέλος της διασταύρωσης οδηγεί στη παραλία του Κοντοχωριού τον απόξω γιαλό ή πηγάδια. Υπάρχουν πράγματι πηγάδια εκεί αλλά το νερό είναι γλυφό. Παίρνουμε το δεξιό σκέλος της διασταύρωσης και ύστερα από 24 χιλιόμετρα περιπλάνησης φτάνουμε στο Κοντοχώρι που είναι η ανατολική συνοικία των Φηρών. Είναι χτισμένο σε γούβα έξω από τους οδικούς άξονες για αυτό μπορεί εύκολα να περάσει απαρατήρητο.

Άνδρος…στα παραδοσιακά μονοπάτια των Ανδριωτών
Είναι από τα παλαιότερα μονοπάτια που χρησιμοποιούσαν οι Ανδριώτες στην επικοινωνία μεταξύ των χωριών και των λιμανιών του νησιού, τα οποία έχουν συντηρηθεί και αποκατασταθεί. Μερικά από αυτά είναι τα εξής:
Χώρα – Υψηλού – Μεσαθούρι – Λάμυρα – Μένητες – Μεσαριά – Μονή Παναχράντου
Η διαδρομή αυτή διαρκεί 3 ώρες και 30 λεπτά και κομβικό σημείο της διαδρομής αυτής είναι ο οικισμός της Μεσαριάς γιατί η Μεσαριά είναι αφετηρία δύο μικρότερων (αμφίδρομης κατεύθυνσης) διαδρομών και δύο διαφορετικών προορισμών. Ο ένας είναι για τη Μονή Παναχράντου και ο άλλος για τη Χώρα.
Έξω Βούνι – Μέσα Βούνι – Γιαννισαίο – Λαρδιά – Ρωγό – Όρμος Κορθίου
Η διαδρομή διαρκεί 2 ώρες και 10 λεπτά και συνδέει το κατ’ εξοχήν ορεινό κατοικημένο τμήμα του Κορθίου με το επίνείο της Όρμο Κορθίου. Σε όλο το μήκος της η διαδρομή είναι λιθόστρωτη και διασχίζει ένα φυσικό τοπίο πολύ μεγάλης οικολογικής σημασίας.
Αγία Τριάδα – Ζαγορά – (Πλάκα)
Η διαδρομή διαρκεί 30 λεπτά και είναι ένα κατηφορικό μονοπάτι με ευρύ θαλάσσιο οπτικό πεδίο προς τα νοτιοδυτικά. Το μονοπάτι αυτό δεν είναι ακόμα οριοθετημένο και σηματοδοτημένο.

Νάξος: Στο ποτάμι του Κινίδαρου και στην ορεινή μεριά της Απεράνθου
Ο καλύτερος τρόπος για να επισκεφτείτε το ποτάμι του Κινίδαρου είναι να αφήσετε το αυτοκίνητό σας στο Κινίδαρο και να συνεχίσετε με τα πόδια. Στο βάθος της καταπράσινης κοιλάδας βρίσκεται το ποτάμι του Κινίδαρου. Στην περιοχή της Χαλάνδρας, στην ανατολική άκρη της κοιλάδας βρίσκονται εγκαταλειμμένες οι εκκλησίες του Αγίου Αρτεμίου και του Αγίου Δημητρίου. Από την τοποθεσία αυτή, αν ακολουθήσετε δυτική πορεία, παράλληλα με το ποτάμι, θα συναντήσετε ένα παλιό πέτρινο γεφύρι, καταρράκτες, πεταλούδες, νεροχελώνες και πολλούς εγκαταλειμμένους νερόμυλους.
Διαδρομή: Απεράθου – Αγία Κυριακή
Η διαδρομή 3,5χιλ για την Αγία Κυριακή ξεκινά από την εκκλησία στην είσοδο του χωριού από τον επαρχιακό δρόμο, περνάει κάτω από τη γέφυρα του κεντρικού δρόμου και κατηφορίζει προς το έξω χωριό με σκαλωτό καλντερίμι. Το μονοπάτι της Αγίας Κυριακής είναι το πιο παλιό και καλύτερα διατηρημένο μονοπάτι στο Δημοτικό Διαμέρισμα Απεράθου, με ιδιαίτερο φυσικό και ιστορικό ενδιαφέρον, το οποίο συνεχίζει μετά την Αγία Κυριακή και καταλήγει στα ορυχεία της σμύριδας στην περιοχή της Καλλονής. Σε μικρή απόσταση περνά ο εναέριος σιδηρόδρομος μεταφοράς της σμύριδας για τη Μουτσούνα.

Δονούσα: Πορεία για την Καλοταρίτισσα και στο Μερσίνη
Το μονοπάτι που οδηγεί στην Καλοταρίτισσα, στη βόρεια πλευρά του νησιού περνά μέσα από το βουνό και αν το ακολουθήσει κανείς έχει τη δυνατότητα να δει τα παλιά μεταλλεία, μαζί με κέδρους, σχίνα, δενδρολίβανο, συκιές τα οποία φυτρώνουν στην πέτρα.
Υπάρχει και ένα μονοπάτι το οποίο οδηγεί στο Μερσίνη. Είναι μια μικρή διαδρομή που διαρκεί μισή ώρα. Εκεί οι περιπατητές δροσίζονται στην πηγή που βρίσκεται κάτω από έναν πλάτανο και απολαμβάνουν τη θέα με τα οπωροφόρα δέντρα όπως συκιές, βερικοκιές και ροδακινιές.

Σίφνος: Διαδρομές με… αποκλειστικότητες
Αν θέλετε να επισκεφτείτε την Παναγία την Πουλάτη, τον Άγιο Σώστη στα αρχαία μεταλλεία χρυσού, το Φοινικίδι, την αρχαία ακρόπολη του Άγιου Νικήτα στο Σελάδι, τον Προφήτη Ηλία τον Αψηλό, την Ακρόπολη του Αγίου Ανδρέα και διάφορα άλλα μέρη, μπορείτε να πάτε μόνο μέσω μονοπατιών.
Για να επισκεφτείτε την Αρχαία Ακρόπολη του Άγιου Ανδρέα, θα πρέπει να πάρετε το δρόμο προς την κορυφή που διαρκεί περίπου 25 λεπτά,δεν είναι καθόλου κουραστική και γίνεται μέσω ενός στενού, ελικοειδούς μονοπατιού.
Επίσης μπορεί να περπατήσει κανείς το μονοπάτι που ξεκινάει από το μικρό εκκλησάκι, την Αγία Μαρίνα του Καδέ, στο δρόμο για το Βαθύ, και να περάσει από τον «Άγιο Ιωάννη το Μαύρο Χωριό».
Ένα άλλο όμορφο μονοπάτι είναι αυτό που οδηγεί στο ψηλότερο μοναστήρι της Σίφνου, το μοναστήρι του Προφήτη Ηλία, με υπέροχη θέα. Το μονοπάτι που οδηγεί στο μοναστήρι αυτό ξεκινάει από το πλάι της « Μονής των Φυρογιών».
Μπορείτε ακόμα να ακολουθήσετε το μονοπάτι που οδηγεί στο μοναστήρι του Άγιου Σώστη, κοντά στα αρχαία μεταλλεία του χρυσού. Το μονοπάτι αυτό ξεκινάει από τον οικισμό του Άγιου Μηνά, στο δρόμο της Χερρονήσου. Μια ακόμα βόλτα που μπορεί να κάνει κανείς, αν ξεκινήσει από τον Αρτεμώνα, είναι προς την Μονή της Παναγίας της Πουλατής, όπου η άγρια ομορφιά των βράχων της είναι μοναδική. Από εκεί ξεκινάει και ένα άλλο μονοπάτι, κατά μήκος της ακτής, το οποίο οδηγεί στο Κάστρο. Η διαδρομή αυτή είναι ξεκούραστη. Αξίζει να περπατήσετε και το μονοπάτι που διασχίζει γραφικές αγροτικές περιοχές και τελικά να φτάσετε στο ψαροχώρι «Φάρος». Από εκεί υπάρχει ένα μικρό μονοπάτι το οποίο ξεκινάει από το Γλυφό του Φάρου και φτάνει στην Παναγία την Χρυσοπηγή, την πολιούχο της Σίφνου.

Κέα: Περπατώντας προς την Καρθαία
Η διαδρομή για την Καρθαία περνά από τοποθεσίες πραγματικά απάτητες. Ο δρόμος που συνέδεε την Καρθαία με το υπόλοιπο νησί από τα αρχαϊκά χρόνια είναι αυτός που μπορεί να ακολουθήσει κανείς για να πλησιάσει στην πόλη.
Η περιήγηση ξεκινά από το μικρό οικισμό ‘Σταυρουδάκι’ που απέχει 17 χλμ. από την Ιουλίδα, τη χώρα της Τζιας. Αρχικά, διανύει κανείς ένα χωματόδρομο που όμως στα 400 μέτρα αποκαλύπτει ένα λιθόστρωτο μονοπάτι. Βαθμιαία, το τοπίο αλλάζει. Με φόντο τα νερά του Βαθυπόταμου αρχίζουν να ξεδιπλώνονται τα δάση του νησιού και η βλάστηση διαρκώς πυκνώνει. Επόμενος σταθμός είναι οι μικρές Πόλες με το γραφικό εκκλησάκι της Παναγιάς και τελικός προορισμός ο αρχαιολογικός χώρος της Καρθαίας.

Πάρος: Στους παλιούς δρόμους των νησιωτών
Τα μονοπάτια του νησιού είναι παλιοί δρόμοι που είχαν φτιάξει οι χωρικοί για να κερδίζουν χρόνο στις διαδρομές της ενδοχώρας, όταν δεν υπήρχε αυτοκίνητο. Αυτά τα μονοπάτια υπάρχουν ακόμα και οριοθετούνται με τις πετρόχτιστες μάνδρες μεταξύ των οικοπέδων. Μερικά από αυτά είναι τα εξής:
1.Από το μοναστήρι των Αγίων Αναργύρων στην Παροικιά βαδίζετε προς τα Θαψανά, καταλήγετε στους Αγίους Πάντες και κατηφορίζετε προς τις Λεύκες.
2.Ακολουθείτε το βυζαντινό μονοπάτι που συνδέει τις Λεύκες με τα νότια χωριά (Αρχίλοχο, Μάρπησσα).
3.Ανεβείτε τους μοναδικούς βράχους στις Κουκουναριές ( Κολυμπήθρες-Νάουσα ), για να θαυμάσετε τον αρχαιολογικό χώρο. Ή από το Μοναστήρι ανηφορίζετε και μετά κατηφορίζετε, για να φτάσετε στον φάρο, στο βορειότερο σημείο του νησιού.
4.Αφήστε τη παραλία να οδηγήσει τα βήματά σας από τον Δρυό ως το Πίσω Λιβάδι. Επιστρέφετε ακολουθώντας την αντίθετη φορά της ίδιας πορείας

Μονοπάτια στην Αντίπαρο
Δύο όμορφα μονοπάτια για να τα εξερευνήσετε έχουν την αφετηρία, το Χωριό, την ίδια κατάληξη, το Σπήλαιο, αλλά διαφορετική πορεία. Το πρώτο προχωρά από τη Γλύφα και το δεύτερο περνά μέσα από τον Κάμπο.

Ίος: Στα βουνά και στις κοιλάδες της
Μεγάλο μέρος του εδάφους της είναι ορεινό. Τα σημαντικότερα βουνά της είναι ο Πύργος( 713μ.), ο Προφήτης Ηλίας ( 500μ.), και το Μεγάλο Βουνί (701μ.). Οι κοιλάδες της δεν είναι πολλές, αλλά είναι εύφορες και έτσι μεταξύ των βουνών σχηματίζονται οι κοιλάδες του Κάτω ή Άνω Κάμπου, του Μυλοπότα, του Μαγγανάρι, του Ψαθί και της Αγία Θεοδότη.
Υπάρχει στο νησί χαρτογραφημένο δίκτυο πολιτιστικών διαδρομών και σημάνσεων.
Οι διαδρομές στα μονοπάτια είναι χωρισμένες ως εξής:
Χώρα - Προφήτης Ηλίας (απόσταση 3,2χλμ - χρόνος πεζοπορίας 90λεπτά).
Χώρα - Προφήτης Ηλίας (απόσταση 2,9χλμ - χρόνος πεζοπορίας 75λεπτά).
Αγ. Θεοδότη - Παλαιόκαστρο (απόσταση 2,3χλμ - χρόνος πεζοπορίας 90λεπτά).
Αγ.Ειρήνη - Παραλία Βαλμά (απόσταση 0,8χλμ - χρόνος πεζοπορίας 15λεπτά).
Μυλοπότα – Κλήμα - Πικρί Νερό – Μαγγανάρι: Σε αυτή τη διαδρομή που θεωρείται από τις πιο ωραίες της Ίου, πρέπει να επισημάνουμε ότι η πρόσβαση από τον όρμο Κλήμα και μετά για το Μαγγανάρι γίνεται ιδιαίτερα δύσκολη.
Χώρα - Πύργος - Ψάθη (απόσταση 10χλμ - χρόνος πεζοπορίας 5ώρες).
Αγία Θεοδότη – Χώρα (απόσταση 6,5χλμ - χρόνος πεζοπορίας 4ώρες).
Χώρα – Τάφος Ομήρου (απόσταση 9χλμ - χρόνος πεζοπορίας 4ώρες).

Ηρακλειά: Από την Παναγιά στο Σπήλαιο του Αι-Γιάννη
Ένα ιδιαίτερο μονοπάτι το οποίο αξίζει να επισκεφτεί κανείς είναι αυτό που οδηγεί από την Παναγιά στο Σπήλαιο του Αγίου Ιωάννη. Η διαδρομή διαρκεί περίπου δυόμισι ώρες και είναι από τις ομορφότερες καθώς διέρχεται δίπλα από την κορυφή (φρύδι) του ορεινού όγκου, απ’ όπου η θέα είναι μοναδική.

Αμοργός: 6 πορείες στο απέραντο γαλάζιο
Βασικοί προορισμοί των διαδρομών που υπάρχουν στο νησί είναι παραδοσιακοί οικισμοί, τόποι ή μνημεία ιστορικού ενδιαφέροντος αλλά και περιοχές σπάνιων φυσικών ιδιαιτεροτήτων. Μερικά από τα μονοπάτια που μπορείτε να επισκεφτείτε είναι τα παρακάτω:
«Παλιά Στράτα»: Χώρα – Μοναστήρι Χοζοβιώτισσας – Κάψαλα – Ασφοντυλίτης – Ποταμός – Όρμος Αιγιάλης.
Η διαδρομή διαρκεί 4 ώρες και βρίσκεται σε υψόμετρο 340 μέτρα περίπου. Είναι η μεγαλύτερη σε μήκος διαδρομή του δικτύου η οποία διασχίζει σχεδόν όλη την Αμοργό και πριν από τη διάνοιξη των αμαξιτών δρόμων ήταν η παραδοσιακή οδός επικοινωνίας και διακίνησης εμπορευμάτων από τη Χώρα στην Αιγιάλη και αντίστροφα. Το πιο πολυσύχναστο τμήμα αυτής της διαδρομής ήταν ο λιθόστρωτος Καλογερικός δρόμος που οδηγεί από τη Χώρα στο Μοναστήρι.
«Φωτοδότης»: Χώρα – Μηλιές – Αγία Ειρήνη – Κατάπολα (Ξυλοκερατίδι).
Η διαδρομή διαρκεί 1 ώρα και βρίσκεται σε υψόμετρο 300 μέτρα. Στους παλαιότερους η διαδρομή αυτή είναι γνωστή ως ο καλογερικός δρόμος καθόδου από τη Χώρα και το Μοναστήρι στο λιμάνι των Καταπόλων και απέκτησε λειτουργικότητα ιδιαίτερα από τους μετεπαναστατικούς χρόνους και μετά.
«Ιτώνια»: Λεύκες (Αγία Θέκλη) – Άγιοι Σαράντα – Καμάρι – Καστρί (αρχαία Αρκεσίνη) – Βρούτση – Ραχούλα – Αρκεσίνη (Πύργος Αγίας Τριάδας).
Η διαδρομή διαρκεί 3 ώρες, η εκκίνησή της βρίσκεται σε υψόμετρο 95 μέτρα. Είναι μια μεγάλη διαδρομή που διασχίζει την δυτική Αμοργό και μέχρι πρόσφατα αποτελούσε τον βασικό αγροτικό δρόμο σύνδεσης και επικοινωνίας της Κάτω Μεριάς με τα Κατάπολα. Η διαδρομή ονομάζεται «Ιτώνια» για να θυμίζει στους περιηγητές την αγροτική γιορτή που γινόταν και στις δύο πόλεις προς τιμήν της Αθηνάς Ιτωνίας.
«Μελανιά»: Όρμος Αιγιάλης – Λαγκάδα – Στρούμπος – Παναγία Επανωχωριανή – Θολάρια – Φωκιότρυπα.
Η διαδρομή διαρκεί 2 ώρες και 15 λεπτά και η εκκίνησή της βρίσκεται σε υψόμετρο 18μ. Είναι μια κυκλική διαδρομή που ξεχωρίζει από το πυκνό δίκτυο μονοπατιών της Αιγιάλης και συνδέει τους οικισμούς της μεταξύ τους αλλά και με τα πλησιέστερα σε αυτούς σημεία ιστορικού ενδιαφέροντος και τόπους σπάνιας φυσικής ομορφιάς. Στο μεγαλύτερο τμήμα της η διαδρομή είναι λιθόστρωτη και την ακολουθούν οι ντόπιοι καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου αλλά ιδιαίτερα κατά την εποχή της συγκομιδής της ελιάς.
«Παν»: Λαγκάδα – Άγιος Θεολόγος – Σταυρός.
Η διαδρομή διαρκεί 1 ώρα και 40 λεπτά και η εκκίνησής της βρίσκεται σε υψόμετρο 225 μέτρα. Διασχίζει την αθέατη πλευρά της Αμοργού, χαμένη στους ορεινούς όγκους του Κρουκέλλου. Η ανάβαση αυτή είναι η κεντρική παραδοσιακή αρτηρία επικοινωνίας των Γιαλιτών με το βουνό.
«Βαλσαμίτης»: Κατάπολα – Άγιος Γεώργιος Βαλσαμίτης – Αγία Μαρίνα – Μινώα.
Η διαδρομή διαρκεί 1 ώρα και 50 λεπτά και σε αυτήν ενώνονται δύο άλλα μονοπάτια με προορισμό τον Αη Γιώργη τον Βαλσαμίτη. Το ένα έρχεται από τα Κατάπολα και το άλλο από τη Μινώα και έχουν κατέυθυνση νότια και νοτιοανατολική αντίστοιχα. Οι τρείς αυτοί πεζόδρομοι είναι χαραγμένοι πάνω σε πολύ παλαιότερους συρμούς που η διαχρονική χρήση τους τους έφερε στην εποχή μας να λειτουργούν ως δίοδοι πρόσβασης στις αγροτικές εκμεταλλεύσεις και τους βοσκότοπους της περιοχής. Σε αντίθεση με τις άλλες διαδρομές, σημαντικό τμήμα στον «Βαλσαμίτη» περιλαμβάνει αμαξιτό δρόμο ο οποίος όμως έχει διατηρήσει αρκετά τα χαρακτηριστικά πεζόδρομου.

Κουφονήσια
Στο Επάνω Κουφονήσι θα βρείτε ένα μονοπάτι το οποίο είναι παράλληλο με τη νότια ακτογραμμή. Αξίζει να το ακολουθήσετε μέσω του οποίου θα βρεθείτε στις παραλίες του νησιού.

Σέριφος: ‘Δικτυωμένη’ με 2 μονοπάτια
Γύφτικα – Χώρα

Είναι ένα σύντομο μονοπάτι και ένα από τα πιο καλοδιατηρημένα. Η διαδρομή, είναι τμήμα παλιού μονοπατιού των μεταλλωρύχων, ξεκινάει από την περιοχή Γύφτικα (στο ελικοδρόμιο) και οδηγεί προς το εκκλησάκι του Αγίου Γεωργίου στις Πλάκες. Η διαδρομή έχει την ονομασία «δρόμος των πλακών» και είναι ένα από τα ωραιότερα λιθόστρωτα στη Σέριφο. Το μονοπάτι διατρέχει το ορεινό τοπίο, ενώ μπορείτε να δείτε και κάποια παλιά κτίσματα που χρησιμοποιούσαν οι ντόπιοι για να φυλάνε τα ζώα. Από το εκκλησάκι του Άι Γιώργη και μετά, το μονοπάτι είναι πλακόστρωτο και κατηφορικό, ενώ μετά από κάθε στροφή η θέα της Χώρας σκαρφαλωμένης πάνω στο βράχο πραγματικά κόβει την ανάσα.
Άσπρος Πύργος – Κουταλάς
Ένα σχετικά σύντομο και εύκολο μονοπάτι που ξεκινάει λίγο πριν από τον Άσπρο Πύργο (κοντά στη διασταύρωση για Μεγάλο Λιβάδι – Κουταλά). Στην πρώτη διχάλα που θα συναντήσετε κατευθύνεστε προς τα αριστερά και μετά από λίγο φτάνετε σε ένα πέτρινο φράχτη, όπου θα πρέπει να ανοίξετε την πόρτα για να ακολουθήσετε το μονοπάτι. Το τοπίο γύρω σας είναι γεμάτο στοές ορυχείων και σημάδια της εποχής της εκμετάλλευσης των μεταλλείων. Αφού περάσετε αυτό το κομμάτι, όταν συναντήσετε τις σιδηροτροχιές, τις ακολουθείτε βγαίνοντας από το μονοπάτι, και στο τέλος τους ξαναμπαίνετε στο μονοπάτι το οποίο ακολουθείτε για να φτάσετε στον οικισμό του Κουταλά. Ο οικισμός μεσουρανούσε την εποχή της εκμετάλλευσης των μεταλλείων, ενώ ίχνη της εποχής εκείνης υπάρχουν ακόμα στην περιοχή και στην παραλία. Φτάνοντας μπορείτε να ξεκουραστείτε αλλά και να δροσιστείτε στα υπέροχα καταγάλανα νερά της παραλίας του Κουταλά.

Πηγή

http://walking-greece.ana-mpa.gr/articleview2.php?id=6274