Παρασκευή 6 Αυγούστου 2010

Διακοπές : Η ΟΡΕΙΝΗ ΝΗΣΙΩΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ ΤΟΥ ΙΟΝΙΟΥ

Η ΟΡΕΙΝΗ ΝΗΣΙΩΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ ΤΟΥ ΙΟΝΙΟΥ

Κεφαλλονιά: Στον εθνικό δρυμό του Μόντε Νέρο
Ο μικρότερος σε έκταση εθνικός δρυμός της Ελλάδας, περιλαμβάνει δύο πυρήνες: τις κορυφές του βουνού Αίνου και την κορυφή του γειτονικού βουνού Ρουδίου.

Από μακριά μοιάζει με μαύρο- γι΄ αυτό οι Ενετοί ναυτικοί το ονόμασαν Μαύρο Βουνό (Μόντε Νέρο)- ενώ στα πυκνά δάση υπάρχουν σημαντικά είδη χλωρίδας και πανίδας. Το σπανιότερο στολίδι του Αίνου είναι τα άγρια άλογά του, που κατάγονται από σπάνια ράτσα της Πίνδου.

Η πρόσβαση γίνεται από τον ασφαλτόδρομο που συνδέει το Αργοστόλι με την κοινότητα Σάμη: στο 12οχλμ. συναντούμε μία διακλάδωση, ο δεξιός δρόμος της οποίας ανηφορίζει τον Αίνο. Μετά από 15χλμ. καταλήγει στον υποσταθμό τηλεπικοινωνιών. Από το σημείο αυτό η ψηλότερη κορυφή Μεγάλος Σωρός (1.628μ.) απέχει μισή ώρα.

Όποιος επιθυμεί να γνωρίσει το Εθνικό Πάρκο του Αίνου μπορεί να ακολουθήσει μια πεζοπορική διαδρομή περίπου 6ωρών που ξεκινά από τη βόρεια είσοδο του δρυμού και από εκεί φτάνει μέχρι την κορυφή, μέσα από το πανέμορφο και περίφημο δάσος με το ενδημικό μαύρο έλατο. Η θέα είναι ανεπανάληπτη και ξεχωρίζεις όλα τα νησιά του κεντρικού και νότιου Ιονίου, μέχρι και την ηπειρωτική Ελλάδα. Η πιθανότητα να συναντήσεις τα άγρια άλογα του βουνού μπορεί να είναι μικρή, αλλά τόσο ελκυστική που σε οδηγεί σε κάθε σου βήμα. Η διαδρομή οδηγεί σε μια ταβέρνα δίπλα στη θάλασσα με νοστιμότατη Κεφαλονίτικη πίτα!…

Κύθηρα: Ο καταρράκτης του Μυλοπόταμου
Από τα ομορφότερα χωριά, ο Μυλοπόταμος, παραδοσιακός με πλούσια βλάστηση και πολλά νερά, κρύβει στην καρδιά του το ρυάκι το οποίο το διασχίζει, καταλήγοντας στους καταρράκτες της Νεράιδας και στους Μύλους.
Θα πάτε, θα κάτσετε στο καφενεδάκι κάτω από τον πλάτανο και θα συμφωνήσετε ότι η ζωή είναι ωραία. Λίγα μέτρα παραπάνω υπάρχει ο καταρράκτης Φόνισσα. Στις περιοχές αυτές η φύση οργιάζει, ενώ μπορείτε να βουτήξετε στα νερά του καταρράκτη ή στις βάθρες και να ακολουθήσετε τη ροή του νερού μέσα στο λαγκάδι με τους νερόμυλους.

Κέρκυρα: στους καταρράκτες Κυπριανάδων και Νυμφών
Στη βόρεια Κέρκυρα υπάρχουν δύο καταρράκτες (Κυπριανάδων και Νυμφών), οι οποίοι σε όλη την περίοδο των βροχών είναι ιδιαίτερα θεαματικοί καθώς πέφτουν από ύψος τουλάχιστον 15 μέτρων
Οι Nυμφές είναι ένα κεφαλοχώρι της περιοχής με 800 κατοίκους και υψόμετρο 200μ. Στον ορεινό όγκο του Παντοκράτορα υπάρχουν δασικές εκτάσεις, μέρη με πανοραμική θέα και έντονοι γεωλογικοί σχηματισμοί, όπως τα δύο σπήλαια που βρίσκονται στην Κληματιά και στις Λούτσες. Η χαρακτηριστική ορεινή βλάστηση μεσαίου υψομέτρου περιλαμβάνει δάση δρυός που εναλλάσσονται με καλλιεργήσιμες εκτάσεις ελιάς και αμπέλου. Ιδιαίτερα επιβλητική είναι η «πετρώδης και βραχώδης» πλευρά του βουνού η οποία αποτελεί παραδοσιακό τροφοδότη οικοδομικού υλικού (Σινιώτικη πέτρα) της ευρύτερης περιοχής.
Εκτεταμένο δίκτυο μονοπατιών τόσο στο όρος Παντοκράτορας όσο και στους Άγιους Δέκα, ικανό να προκαλέσει και τον πιο απαιτητικό επισκέπτη, προσφέρεται για περιπατητικό τουρισμό.
Από τη Ρόδα μπορείτε να επισκεφθείτε το χωριό και να δείτε τους μικρούς καταρράκτες.

Λευκάδα: στο φαράγγι Δημοσάρη
Πηγαίνετε στο Nυδρί και από εκεί στρίβετε δεξιά ακολουθώντας την πινακίδα. Θα αφήσετε το αυτοκίνητο και θα περπατήσετε, για 10 λεπτά περίπου. Tο θέαμα του φαραγγιού και του καταρράκτη αξίζει τον κόπο τη διαδρομή. Ακολουθώντας το δρόμο προς το χωριό Ράχη, θα διασχίσεις μονοπάτια που αναπτύσσονται κατά μήκος του φαραγγιού για να φτάσεις σε ένα μοναδικό τοπίο εκπληκτικής ομορφιάς: μια σειρά μικρών καταρρακτών με κατακόρυφους βράχους, απ’ όπου πέφτει το νερό με ορμή.

Ζάκυνθος: Μαχαίραδο - Άγιος Λέων - Ναυάγιο
Μόλις 10χλμ. δυτικά της πόλης της Ζακύνθου βρίσκεται το Μαχαίραδο, το αμέσως μεγαλύτερο χωριό της Ζακύνθου μετά το Καταστάρι.

Εντυπωσιακή η εκκλησία της Αγ. Μαύρας σε ρυθμό απλής βασιλικής ανάμεσα στα κυπαρίσσια ξεχωρίζει από μακριά με το βενετσιάνικο πύργο του κωδωνοστασίου της. Νοτιοδυτικά και ανεβαίνοντας στο βουνό συναντάμε το χωριό του Αγ. Νικολάου ή Κοιλιώμενο σε υψόμετρο 480μ. Ανάμεσα στον Κοιλιώμενο και το Λαγοπόδο βρίσκεται ο αποκαλούμενος “Κήπος Των Ορχεοειδών” από τους βοτανολόγους λόγω τον 42 ειδών ορχεοειδών που φυτρώνουν στο νησί. Αφήνοντας πίσω τον Αγ. Νικόλαο και κάνοντας δεξιά κατευθυνόμαστε προς τον Άγ. Λέοντα με θέα προς την μεριά της θάλασσας. Ένα χιλιόμετρο πριν βρίσκονται τα ορεινά χωριά Λόυχα και Γύρι τα οποία είναι κρυμμένα μέσα στην βλάστηση και η παραδοσιακή αρχιτεκτονική θυμίζει έντονα χωριά της Μάνης, ίσως γιατί οι πρώτοι κάτοικοι κατάγονταν από την Πελοπόννησο.

Από το Γύρι ο δρόμος οδηγεί στην ανεξερεύνητη σπηλιά του Χαγιώτη και την Μαύρη Σπηλιά. Φτάνοντας στο χωριό του Αγ. Λέοντα το ομώνυμο εκκλησάκι εντυπωσιακό δείγμα μοναδικής λαϊκής αρχιτεκτονικής με την χρήση του κάτω μέρος ενός ανεμόμυλου σε καμπαναριό. Αριστερά σε απόσταση 3χλμ. βρίσκεται το Καμπί χτισμένο στον απότομο γκρεμνό της Σχίζας. Απέναντι στην θάλασσα βρίσκεται το νησί της Φώκιας το οποίο οφείλει το όνομα του στην ομοιότητα του σχήματος του με φώκια.

Το επόμενο χωριό Μαριές το συναντάμε μετά την Έξω Χώρα το οποίο πήρε το όνομα του από την Μαρία την Μαγδαληνή. Από την κορυφή του Βραχίωνα η θέα που φτάνει μέχρι την Κεφαλονιά είναι εκπληκτική.
Αμέσως μετά το ομορφότερο σημείο του νησιού το Ναυάγιο με την περίφημη και πασίγνωστη παραλία είναι έτοιμο να σας γοητεύσει. Μοναδικό τοπίο περικυκλωμένο από άσπρες βραχώδες πλαγιές, πράσινο και πλούσια άμμο καταλήγει στα σμαραγδένια νερά του Ιονίου, το πιο ιδανικό μέρος για ρομαντική νυχτερινή διανομή παρά την πολυκοσμία την οποία μπορεί να συναντήσετε.

Λίγα χιλιόμετρα πιο κάτω βρίσκεται ο γραφικός κλειστός όρμος του Πόρτο Βρώμή από όπου σας συνιστούμε να νοικιάσετε ποδήλατα θαλάσσης και βάρκες για να εξερευνήσετε τις γύρω σπηλιές. Από το μικρό λιμάνι εκτελούνται δρομολόγια για την παραλία στο Ναυάγιο, η διαδρομή διαρκεί μισή ώρα και ο καπετάνιος κάνει στάσεις σε σπηλιές με βαθυγάλανα νερά και άσπρη άμμος για οποίον επιθυμεί να κολυμπήσει. Μην ξεχάσετε να προμηθευτείτε νερό. Πριν το Ναυάγιο υπάρχουν και άλλες ειδυλλιακές παραλίες οι οποίες όμως απαιτούν ιδιωτικό σκάφος.

Πηγή

http://walking-greece.ana-mpa.gr/articleview2.php?id=11047