Παρασκευή 6 Αυγούστου 2010

Διακοπές : ΑΝΑΚΑΛΥΠΤΟΝΤΑΣ ΤΗΝ ΟΡΕΙΝΗ ΝΗΣΙΩΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ....ΚΡΗΤΗ

ΑΝΑΚΑΛΥΠΤΟΝΤΑΣ ΤΗΝ ΟΡΕΙΝΗ ΝΗΣΙΩΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ....ΚΡΗΤΗ

Ρέθυμνο: 3 επιλογές με οδηγό το μονοπάτι Ε4
Καλλικράτης-Αργυρούπολη: Η διαδρομή διανύεται σχετικά εύκολα σε περίπου 5 ώρες και το συνολικό της μήκος φτάνει τα 16χλμ. Από την Αργυρούπολη μπορείτε να κατευθυνθείτε προς Αγκουσελιανά. Μεγαλύτερη σε μήκος, η διαδρομή αυτή είναι 24χλμ. και καλύπτεται σε ένα οκτάωρο. Είναι βατή και δεν έχει σημεία ιδιαίτερης δυσκολίας.
Μια δεύτερη επιλογή που σας προτείνεται στα πλαίσια του Ε4 ξεκινά από το όμορφο χωριό Σπήλι. Γραφικό κεφαλοχώρι από τα ομορφότερα του Ρεθύμνου, το Σπήλι απέχει από το Ρέθυμνο 30χλμ. είναι χτισμένο στους πρόποδες ενός βουνού και αντικρίζει μια υπέροχη, σπηλαιώδη θέα, εξ ου και το όνομά του. Από το Σπήλι, λοιπόν, μπορείτε να κατευθυνθείτε προς το Γερακάρι που βγάζει τα ξακουστά κεράσια και μήλα και φωλιάζει σε μια από τις πιο όμορφες και δροσερές επαρχίες του νομού Ρεθύμνου, την επαρχία Αμαρίου. Η διαδρομή αυτή είναι 18,5χλμ. αλλά θα χρειαστείτε τουλάχιστον 8 ώρες για να την καλύψετε, αφού πρέπει να διασχίσετε το όρος Κέδρος, γεγονός που σημαίνει ότι στην πορεία θα αντιμετωπίσετε αρκετές δυσκολίες.
Τέλος, μπορείτε να καλύψετε τη διαδρομή Καταφύγιο Τουμπωτός Πρίνος - Οροπέδιο Νίδας: Στο καταφύγιο μπορείτε να φτάσετε είτε οδικώς από τις Κουρούτες είτε με τα πόδια από το Φουρφουρά, στην οποία περίπτωση θα χρειαστείτε γύρω στο τετράωρο. Η τρίτη αυτή διαδρομή έχει μήκος 14χιλ. και περιλαμβάνει μεγάλα υψόμετρα, γεγονός που συνεπάγεται και ένα αρκετά μεγάλο βαθμό δυσκολίας. Το καταφύγιο Τουμπωτός Πρίνος τελεί υπό την αιγίδα του ορειβατικού συλλόγου Ρεθύμνου τον οποίο μπορείτε να προσεγγίσετε στο τηλ. 28310 57760.

Χανιά: Από την Παλαιόχωρα στη Σούγια
Η πεζοπορική διαδρομή των 14χλμ διαρκεί 5.30ώρες και ξεκινάει από το χωριό Παλαιόχωρα το οποίο είναι χτισμένο πάνω σε μια χερσόνησο και αποτελεί ένα ζωντανό τουριστικό θέρετρο. Πάνω στην χερσόνησο όπου βρίσκεται η Παλαιόχωρα και πιο συγκεκριμένα στο νότιο τμήμα της, είχαν χτίσει οι Ενετοί το 1282 το καστέλι Σελίνου.
Αρχικά από την Παλαιόχωρα ξεκινά ένα όμορφο παραλιακό μονοπάτι το οποίο οδηγεί στην αρχαίο Λισσό μια κατάφυτη περιοχή.
Στην περιοχή εκτός από αρχαία ευρήματα, τάφους, λουτρά και ίχνη υδραγωγείου υπάρχει και το βυζαντινό εκκλησάκι του Αγ. Κύρηκου στο οποίο μπορεί να δει κανείς πολύ ωραίες τοιχογραφίες.
Στη συνέχεια η διαδρομή περνάει από ένα μικρό φαράγγι και καταλήγει στη Σούγια, έναν οικισμό κτισμένο πάνω στα ερείπια της αρχαίας Συΐας, ενώ υπήρξε και επίνειο της αρχαίας Ελύρου που βρίσκεται 10χλμ. βορειότερα.
Το τμήμα από την Παλαιόχωρα μέχρι και τη Χώρα Σφακιών είναι μια από τις πιο εντυπωσιακές διαδρομές του Ευρωπαϊκού μονοπατιού Ε4 καθώς κινείται πάνω σε απόκρημνες πλαγιές των Λευκών Όρων αντικρίζοντας το Λιβυκό Πέλαγος.
(Το συνολικό μήκος του μονοπατιου Ε4 είναι 6300χλμ. από τα οποία τα 1600χλμ. βρίσκονται στην Ελλάδα).

Πηγή

http://walking-greece.ana-mpa.gr/articleview2.php?id=6277