Παρασκευή 6 Αυγούστου 2010

Διακοπές :ΑΝΑΚΑΛΥΠΤΟΝΤΑΣ ΤΗΝ ΟΡΕΙΝΗ ΝΗΣΙΩΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ....ΕΥΒΟΙΑ-ΣΠΟΡΑΔΕΣ

ΑΝΑΚΑΛΥΠΤΟΝΤΑΣ ΤΗΝ ΟΡΕΙΝΗ ΝΗΣΙΩΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ....ΕΥΒΟΙΑ-ΣΠΟΡΑΔΕΣ

Αλόννησος: Ηλιοβασίλεμα στην πέρα πλευρά του Καλόβουλου
Πρόκειται για ένα σύντομο περίπατο 45 λεπτών που καταλήγει σε ένα σημείο με εντυπωσιακή θέα. Η διαδρομή είναι εύκολη καθώς ο χωματόδρομος πηγαίνει γύρω από το βουνό στη βάση του. Καλή ώρα για τον περίπατο αυτό είναι το ηλιοβασίλεμα καθώς το σημείο βλέπει προς τα δυτικά.
Αφετηρία: Η στάση του λεωφορείου στην παλιά Αλόννησο.
Ακολουθήστε την άσφαλτο προς τα αριστερά περνώντας το χωριό (αντίθετη κατεύθυνση από το Πατητήρι). Μετά από 200 μέτρα περίπου περνάτε ένα νεκροταφείο δεξιά. Αμέσως μετά ο δρόμος χωρίζεται. Ακολουθήστε το δρόμο προς τα αριστερά. Μετά απο άλλα 200 μέτρα περίπου ο δρόμος χωρίζεται ξανά και αυτή τη φορά διαλέγετε το δρόμο προς τα δεξιά. Ακολουθήστε το δρόμο αυτόν που πηγαίνει γύρω από το βουνό Καλόβουλο. Δεξιά σας ο απότομος λόφος καταλήγει στη θάλασσα. Μετά από 5-10 λεπτά φθάνετε στο τέλος του δρόμου. Εδώ υπάρχει ένα πλάτωμα και φανταστική θέα πάνω από τα βραχώδη νησάκια του Άι Γιώργη προς τη Σκόπελο στο βάθος. Ακολουθήστε την ίδια διαδρομή για να επιστρέψετε στην Παλιά Αλόννησο.

Βόρεια Εύβοια: από Καστανιώτισσα προς Ήλια
Από το χωριό της Καστανιώτισσας, ξεκινά μονοπάτι 5-6 χλμ, που περνά, μέσα από το κατάφυτο Τελέθριο όρος, και φτάνει στα Ήλια, στο παραλιακό χωριό του δυτικού άκρου της βόρειας Εύβοιας και διανύει απόσταση που μέσω ασφαλτοστρωμένου δρόμου ξεπερνά τα 40χλμ. Πρώτη στάση στο εξωκλήσι της Παναγιάς με την εκπληκτική θέα προς τον μεγάλο κάμπο της Ιστιαίας που φθάνει μέχρι τη θάλασσα. Στη συνέχεια και μέσα από ένα πανέμορφο φυσικό τοπίο από πηγές, ορεινές λίμνες, ρυάκια, δάση από βαλανιδιές πλατάνια και κερασιές, φθάνετε στη Μονή Αγίου Γεωργίου Ηλίων, στον Πολύλοφο και στα Ήλια.
Για αρκετή ώρα η πορεία έχει μεγάλες ανηφόρες, αλλάη ομορφιά του τοπίου με το δρύινο δάσος που περικυκλώνει αποζημιώνει. Μετά από αρκετή ώρα, προσπερνώντας μια ορεινή λίμνη, τη Μεγάλη Σβάλα, η διαδρομή φτάνει σε ένα πανέμορφο λιβάδι, φυτεμένο με πανύψηλες ανθισμένες κερασιές και στολισμένο με χιλιάδες κατακόκκινες ανεμώνες.
Μετά από ανηφορική πορεία το μονοπάτι κατηφορίζει, απότομα σε κάποια σημεία, και μετά το ρυάκι που περνά, συναντά την πύλη της γυναικείας Μονής του Αγίου Γεωργίου Ηλίων.

Βόρεια Εύβοια: Στη Μονή Οσίου Δαυίδ και τον καταρράχτη του Δρυμώνα.
Λιγότερο από ένα χιλιόμετρο μετά τις Ροβιές βρίσκεται η διασταύρωση που ανεβαίνει προς τη Μονή Οσίου Δαυίδ και τους καταρράχτες του Δρυμώνα. Σχεδόν αμέσως μετά τη στροφή από την κύρια οδό Αιδηψού - Λίμνης, στρίβεις ξανά προς Παλιοχώρι. Αρχίζεις να ανεβαίνεις σε ήπιες στροφές με αμφιθεατρική θέα. Το τοπίο αλλάζει, το πράσινο που πάντα σε ακολουθεί, αρχίζει να παίρνει ώριμα βουνίσια χρώματα. Λιβάδια αρχίζουν να φανερώνονται και μετά, το ημιορεινό χωριό της Δαμιάς σε κοντινή απόσταση. Ο δρόμος, ακολούθως, στριφογυρίζει και μετά συνεχίζει μια μεγάλη ευθεία προς Καλαμούδι με πυκνό δάσος έλατου, πλατάνων, γεφυράκια να περνούν πάνω από ποτάμια μικρά, χωρίς να καταλάβεις το πότε μέσα σε λιγότερη από μισή ώρα, η παρέα με τη θάλασσα έγινε συντροφιά με το έλατο. Φτάνεις στη φημισμένη Μονή Οσίου Δαυίδ, με μικρή παράκαμψη του βασικού δρόμου όπου βρίσκονται τα λείψανά του. Ο δρόμος μου συνεχίζει και σε 600μ. υψόμετρο, πολύ κοντά στη Μονή, συναντάς το χωριό του Δρυμώνα, και μέσα σ’ ένα πυκνό δάσος δρυών, λίγο πιο πάνω, στο οροπέδιο «Μακρολείβαδο» σε πολύ καλό δρόμο, φτάνεις στους καταρράχτες του ποταμού Σηπιά, στους καταρράχτες του Δρυμώνα. Ο περίπατος που ξεκινά είναι σύντομος, άνετος, με παγκάκια, μονοπάτια και οδηγεί στον μικρό καταρράχτη. Συνεχίζοντας το χαραγμένο μονοπάτι, πέρα από τον καταρράχτη, βρίσκεσαι ξανά στο δρόμο, 300μ. πιο πάνω από το σημείο όπου άφησες το αυτοκίνητό σου, στην πηγή που βρίσκεται πάνω στο δρόμο.

Κάρυστος Η κοιλάδα του Πλατανιστού
Ανατολικά της Καρύστου, σε απόσταση 25χλμ, βρίσκεται το χωριό Πλατανιστός, όπου το όνομά του τα λέει όλα. Το διασχίζει ένα όμορφο ρέμα μήκους 7χλμ, που ρέει όλο το χρόνο. Έχει τις πηγές του στο φαράγγι του Πανοχωρίου, που απέχει 2 περίπου χιλιόμετρα από τον Πλατανιστό και τις εκβολές του στο Ποτάμι, στις ανατολικές ακτές της Νότιας Ευβοίας.
Οι πηγές στο Πανοχώρι αποτελούν ένα σημαντικό αξιοθέατο της φύσης. Μια περιοχή μέσα στα αιωνόβια πλατάνια που ο επισκέπτης έχει τη δυνατότητα να αποστάσει, να καθίσει στα βράχια και στους ξύλινους πάγκους, να αφουγκραστεί τους ήχους του νερού και των πουλιών και να δει από κοντά τον παλιό νερόμυλο. Τα πλατάνια συνεχίζονται σε όλη σχεδόν την πορεία του ρέματος και μαζί με την υπόλοιπη πλούσια βλάστηση δημιουργούν έναν πραγματικό παράδεισο.
Η επίσκεψη στην περιοχή δεν μπορεί να αγνοήσει τον μικρό υγρότοπο στις εκβολές του ρέματος. Η πρόσβαση μπορεί να γίνει και με όχημα, ακολουθώντας τον χωματόδρομο που οδηγεί από τον κεντρικό δρόμο στη μεγαλύτερη παραλία του Καβοντόρο, το Ποτάμι. Οι λίμνες που σχηματίζονται από τις εκβολές δίπλα στην παραλία και τα αιωνόβια πλατάνια δημιουργούν ένα μοναδικό τοπίο και έναν φιλόξενο υγρότοπο για μεταναστευτικά πουλιά.

Τα Δρακόσπιτα Καρύστου.
Τα Δρακόσπιτα αποτελούν μοναδικά δείγματα μεγαλιθικής αρχιτεκτονικής στον ελληνικό χώρο. Εντυπωσιάζουν για την πρωτότυπη και αινιγματική μορφή τους και την ακρίβεια της κατασκευής τους, που αντιμετωπίζει με επιτυχία τα σοβαρά στατικά προβλήματα που συνεπάγεται η χρήση των τεράστιων λίθων με τους οποίους είναι χτισμένα. Ανάμεσα στην Κάρυστο και τα Στύρα βρίσκονται τα «Δρακόσπιτα» όπως τα αποκαλούν οι κάτοικοι. Μυστηριώδη και εντυπωσιακά κτίσματα, 25 τον αριθμό, χρονολογούνται κατ' άλλους από το 12ο π.Χ. αιώνα και κατ' άλλους από τον 6ο π.Χ. αιώνα. Είναι κατασκευασμένα από τεράστιους λίθους, χωρίς θεμέλια και παράθυρα.

Πηγή

http://walking-greece.ana-mpa.gr/articleview2.php?id=6278